Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Τελικά όχι μόνο ήξεραν οι Ράδιο Αρβύλα, αλλά έκαναν και πλάκα με το βίτσιο του συνεργάτη τους



Τελικά όχι μόνο ήξεραν τα μέλη του Ράδιο Αρβύλα, αλλά έκαναν και πλάκα με το βίτσιο του συνεργάτη τους που κατηγορείται για κακούργημα.

Απόσπασμα εκπομπής από το 2010 διακινείται τις τελευταίες ώρες στα social media όπου φαίνεται έκδηλη την αμηχανία του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

Στην συγκεκριμένη εκπομπή οι παρουσιαστές κάνουν πλακίτσα με τις διαρροές βίντεο με προσωπικές στιγμές. Στο απόσπασμα εμφανίζεται ο Αντώνης Κανάκης να λέει πως «αυτή η υπόθεση με την βιντεοσκόπηση των ερωτικών σκηνών έχει πολύ πλάκα. Και είναι και δύσκολη». 

Σε εκείνο το σημείο ο Στάθης Παναγιωτόπουλος δαγκώνει τα χείλη του και ο συμπαρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς λέει: «Γιατί το λες αυτό;» με τον Αντώνη Κανάκη να απαντά «Αφήστε θα σας πω μετά, καλύτερα να μην το αναλύσουμε». Κλείνοντας ο Γιάννης Σερβετάς, συμπληρώνει: «Αν χρειαστεί βοήθεια, κάποιο χέρι, υπάρχει πάντα ο φίλος εδώ», αφού προηγουμένως έχει παρέμβει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κάνοντας μία χειρονομία μέσω της οποίας καλεί τον Κανάκη να συνεχίσει χωρίς να σχολιάσει.

Δείτε το βίντεο :


Ο χρήστης του Twitter Georgy Zhukov ανήρτησε τα σχετικά βίντεο, που δείχνουν ότι όλοι ήξεραν τα βίτσια του συνεργάτη τους και μάλιστα έκαναν πλακίτσα με τα άλλα βίντεο που κυκλοφορύσαν. Όπως λέει από τους λογαριασμούς των Ράδιο Αρβύλα στα social media έχει εξαφανιστεί η εκπομπή της 25ης Νοεμβρίου 2021. Σημειώνει επίσης πως δεν είναι μία τυχαία εκπομπή καθώς σε αυτήν ο Αντώνης Κανάκης σχολιάζει την διαρροή ενός βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο από το Big Brother το οποίο και διέρρευσε στο διαδίκτυο. Το εν λόγω υλικό είχε αφαιρεθεί μετά από εξώδικο του τηλεοπτικού σταθμού προς την εκπομπή. Παραθέτει επίσης την επίμαχη εκπομπή από το 2010 όπου οι παρουσιαστές έχουν ως θέμα σχολιασμού την ταινία σεξουαλικού περιεχομένου που είχε κυκλοφορήσει με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Αλεξανδράτου. Στο απόσπασμα οι παρουσιαστές, επ' αφορμής αυτού του γεγονότος παραθέτουν ερωτήσεις παρουσιαστριών σχολιάζοντάς τες.






Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Στάθη Παναγιωτόπουλο, θα απολογηθεί σε ανακριτή

 


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών σε βάρος του τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου, παραπέμποντάς τον να απολογηθεί σε ανακριτή.

Η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε αφορά το αδίκημα της ανακοίνωσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικών προσώπων, κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό βλάβης άλλου, πράξη που είναι σε κακουργηματικό βαθμό.

Ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί ενώπιον του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης και μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Ο τηλεπαρουσιαστής είχε παραδοθεί αυτοβούλως χθες, Τετάρτη, στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ, μετά απο έντλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.





Δόμνα Μιχαηλίδου : «Υπήρχε σεξ μεταξύ αγοριών 7-11 ετών και το προσωπικό του έβλεπε»

 


Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες που έφτασαν στα χέρια της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου για όσα συνέβαιναν σε ορφανοτροφείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στον Αnt1 η υφυπουργός Εργασίας αγόρια ηλικίας 7-11 ετών εξαναγκάζονταν σε ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ τους, με το προσωπικό να γίνεται θεατής των πράξεων.

«Μου ήρθε επώνυμη καταγγελία από τρία άτομα συσχετισμένα με τη δομή που μου έλεγε ότι υπήρχε βία στα παιδιά και σεξ μεταξύ παιδιών, συγκεκριμένα αγοριών, ηλικίας 7 με 11 ετών και το προσωπικό καθόταν και έβλεπε. Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, την επομένη πάγωσα την κρατική χρηματοδότηση και οργάνωσα μαζί με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με ειδικούς. Πήγαν χθες και εξέτασαν τα παιδιά ένα ένα. Τέσσερα παιδιά απομακρύνθηκαν από τη δομή για να εξεταστούν στο νοσοκομείο Παίδων, ώστε να είναι σε ουδέτερο περιβάλλον και να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Είναι παιδιά που με εισαγγελική παραγγελία έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους» είπε στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου οι εργαζόμενες που έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σεξ είναι γυναίκες. Όπως σημείωσε σε βάρος του ορφανοτροφείου εκκρεμεί ήδη μια έρευνα, έπειτα από προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά, καθώς είχε διαπιστωθεί πως φιλοξενούνταν σε αυτό πολλά περισσότερα παιδιά από όσα δηλώνονταν στις αρμόδιες Αρχές, αναφερόμενη μάλιστα και στις παράλογες εξηγήσεις που έδινε για αυτό ο αρμόδιος του ιδρύματος.


protothema




Νέα μέτρα έως 3 Ιανουαρίου

 


Από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα και το νέο στάδιο από τις 3 Ιανουαρίου. 

Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου, η επιτροπή προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποκωδικοποίηση και αν κριθεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου. 

Τι ισχύει από αύριο

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο κ. Πλεύρης είπε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, ειδικά για τους κλειστούς χώρους των ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα  ή μάσκα Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.  Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας

Απαγορεύονται και θα ακυρωθούν οι όποιες εκδηλώσεις των Δήμων για τις εορτές.

Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη κι αν έχουν PCR, θα πρέπει με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και τέταρτη μέρα παραμονής τους στην χώρα μας.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Οι ερωταπαντήσεις

Μετά τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης είπε πως το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά στην διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα που θα τηρούνται με αυστηρότερο τρόπο και αφορούν δραστηριότητες δεν είναι αναγκαίες.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν εξετάζεται κάποιο μέτρο στην λειτουργία των σχολείων. Σημείωσε δε πως η κατάσταση είναι δυναμική και μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων στις 27 Δεκεμβρίου θα επικαιροποιηθούν τα δεδομένα.

Ειδικά για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για τις αθλητικές δραστηριότητες. «Όταν ανακοινώσουμε το πλαίσιο που θα ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες θα υπάρξει ειδική αναφορά σε αυτή την κατηγορία», σημείωσε.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Πλευρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για μετά τις 3 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει συζήτηση για SMS, αυτά θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και κυρίως τους χώρους συνάθροισης και ψυχαγωγίας.

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως ισχύει το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και πως θα επιδίδεται όπου βρεθούν παραβάσεις. 

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Πλεύρης είπε πως για τους ταξιδιώτες είναι ισχυρή σύσταση να γίνεται την 2η και 4η μέρα νέο τεστ και σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί αυτό το μέτρο.

Ο κ. Πλεύρης στην καταλήγοντας είπε πως πέρα από τους προαναφερθέντες τομείς, δεν υπάρχουν άλλες εισηγήσεις για νέα μέτρα σε άλλες δραστηριότητες.



ΠΟΥ: Καμία χώρα δεν μπορεί να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις εμβολίων

 


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία της Covid-19.

"Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

"Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί", υπογράμμισε ο Δρ Τέντρος.

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι εκείνοι που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση", επέμεινε και πρόσθεσε: "Και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς" για το γεγονός ότι "τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των παραλλαγών Δέλτα όπως και Όμικρον".

"Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας της COVID-19", είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Σύμφωνα με την επιτροπή ειδικών του Π.Ο.Υ. στον τομέα της εμβολιαστικής πολιτικής (SAGE), τουλάχιστον 126 χώρες έχουν ήδη δώσει οδηγίες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ή για επιπλέον εμβολιασμό (των παιδιών για παράδειγμα) και 120 από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές εκστρατείες. Στη μεγάλη πλειονότητα, χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ενώ "καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη εισαγάγει πρόγραμμα χορήγησης αναμνηστικής δόσης", υπογραμμίζει η SAGE σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα.

Εξάλλου, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ώστε να μπορούμε να πούμε αν είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα.

"Έχουμε πράγματι ορισμένα δεδομένα που δείχνουν πως τα ποσοστά νοσηλειών είναι χαμηλότερα", είπε, αλλά προειδοποίησε να μην εξαχθούν συμπεράσματα από πρώιμα στοιχεία επειδή "δεν έχουμε δει αυτή την παραλλαγή να κυκλοφορεί για αρκετό χρόνο σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, βεβαίως σε ευάλωτους πληθυσμούς".

Η αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. είπε ακόμη πως τα στοιχεία για τη νέα παραλλαγή, που εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής και στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο, είναι ακόμη "ατακτοποίητα" καθώς οι χώρες ανακοινώνουν την άφιξη και την εξάπλωσή της.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Εισαγγελική έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση σε ορφανοτροφείο της Αττικής

 


Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για σεξουαλική κακοποίηση σε ορφανοτροφείο της Αττικής, έπειτα από επώνυμη επιστολή που έλαβε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, εξήγησε ότι ενημερώθηκε πως υπήρχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών, παρουσία εργαζομένων.

«Πήγα στην Εισαγγελία, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον αντεισαγγελέα, πάγωσα τη χρηματοδότηση και ξεκίνησε η έρευνα για τη δομή αυτή με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας», περιέγραψε η κυρία Μιχαηλίδου σχετικά με την αντίδραση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, στη συγκεκριμένη δομή έχουν ήδη μεταβεί παιδίατροι και παιδοψυχίατροι και εξετάζουν όλα τα παιδιά, επισημαίνοντας πως «τέσσερα παιδιά απομακρύνθηκαν από τη δομή για να εξεταστούν στο Παίδων, ώστε να είναι σε ουδέτερο περιβάλλον και να δούμε τι γίνεται».

Επιπλέον, όπως είπε, από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε όλα τα ιδρύματα.




Λαμία: Ρομά κακοποιοί προσπάθησαν να ληστέψουν μαθητές

 


Μια παρέα μαθητών της Β' Γυμνασίου είχε πάει σινεμά και στη συνέχεια μια βόλτα στη Χριστουγεννιάτικη πλατεία Πάρκου στη Λαμία.

Ήταν λίγο πριν τις 10:00΄ το βράδυ όταν τους μαθητές πλησίασε απειλητικά μια άλλη παρέα νεαρών Ρομά και άρχισαν να τους απειλούν ότι θα τους δείρουν αν δεν τους δώσουν χρήματα.

Τα παιδιά τους είπαν ότι δεν έχουν πάνω τους χρήματα με τους Ρομά να επιμένουν και να απειλούν. Κάποιοι από τους μαθητές το έβαλαν στα πόδια τρομαγμένοι, ενώ ένας από αυτούς ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πατέρα του ο οποίος έσπευσε αμέσως στο σημείο και μάλιστα απειλήθηκε επεισόδιο με τους Ρομά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στην παρέα των Ρομά ήταν δυο ενήλικοι και κάποιοι ανήλικοι, άτομα γνωστά για την παραβατική τους συμπεριφορά.

«Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση. Θα αναγκαστούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας και να πάμε εμείς στη φυλακή, αφου η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Είναι δυνατόν μέσα στην πλατεία Πάρκου να απειλούν να ληστέψουν 14χρονα παιδιά και οι αστυνομικοί να ειναι θεατές; Αφού τους γνωρίζουν γιατι επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό το πράγμα;», έλεγε εξοργισμένος στο LamiaReport ένας από τους γονείς.



Πηγή: LamiaReport.gr



Συνελήφθησαν Ρομά που είχαν στην κατοχή τους κλεμμένο όπλο αστυνομικού

 


Σε μεγάλη επιχείρηση της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και της ΟΠΚΕ στο Ζεφύρι, εντοπίστηκαν σε σπίτι Ρομά δύο πιστόλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, το ένα από τα όπλα που βρέθηκαν είχε κλαπεί από το σπίτι αστυνομικού τον περασμένο Αύγουστο, στην Καλλιθέα.



Η ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη των τριών ατόμων, που βρισκόντουσαν την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης στο σπίτι στο Ζεφύρι, για την κατοχή των όπλων.



Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Στο πλαίσιο διερεύνησης, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, εγκληματικών υποθέσεων εμπλοκής συμμοριών που κατέχουν όπλα και διακινούν ναρκωτικά στη Δυτική Αττική, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες σήμερα (22-12-2021), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του Ζεφυρίου.

Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω επιχείρησης διενεργήθηκε έρευνα σε οικία στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο (2) εύχρηστα πιστόλια των 9 mm με γεμιστήρες και οκτώ (8) φυσίγγια των 9 mm .

Επισημαίνεται ότι το ένα (1) πιστόλι είχε κλαπεί προ 4μηνου από οικία αστυνομικού στην περιοχή της Καλλιθέας Αττικής.

Επιπρόσθετα συνελήφθησαν δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 18 και 19 ετών καθώς και μια 37χρονη ημεδαπή.

Η προανάκριση συνεχίζεται.»





Η αποτίμηση του κυβερνητικού νομοθετικού έργου


 

Ο Υπουργός Επικρατείας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την αποτίμηση του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 ψηφίστηκαν  256 νομοσχέδια. Το 2019 ψηφίστηκαν 31, το 2020 ψηφίστηκαν 113 και το 2021 ψηφίστηκαν 112. Επίσης:

Οι διαδικασίες επείγοντος και κατεπείγοντος εφαρμόζονται σε απολύτως εξαιρετικές και διαρκώς μειούμενες περιπτώσεις.

Ψηφίστηκαν 3 επείγοντα νομοσχέδια από τον Ιούλιο 2019, εκ των οποίων 1 το 2021 [έναντι 7,11 ετησίως κατά την περίοδο 2015-2019].

Ψηφίστηκαν 8 κατεπείγοντα νομοσχέδια από τον Ιούλιο 2019, εκ των οποίων 1 το 2021 [έναντι 4,22 ετησίως κατά την περίοδο 2015-2019].

Ο αριθμός των υπουργικών τροπολογιών, αν και σημαντικά μειωμένος σε σχέση με την περίοδο 2016-2018, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι εκπρόθεσμες τροπολογίες, κανόνας μέχρι και το 2020, έχουν καταστεί πλέον η απόλυτη εξαίρεση, ενώ εδώ και μήνες δεν υφίστανται καν.

Υπουργικές τροπολογίες: 285 κατά μέσο όρο ετησίως κατά την περίοδο 2016-2018, 192 το 2020, 213 το 2021.

Ποσοστά εμπρόθεσμων υπουργικών τροπολογιών: 27,3% (κατά μέσο όρο ετησίως κατά την περίοδο 2016-2018), 42,7% (2020), 88,7% (2021).

Σημαντική ποιοτική βελτίωση μέσω τήρησης του Εγχειριδίου Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας.

Συνεπής τήρηση των δύο εβδομάδων διαβούλευσης [με απολύτως μεμονωμένες εξαιρέσεις].

Ουσιαστικός έλεγχος από Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας.

Νομοθετικό κείμενο προσιτό στους αποδέκτες του και αποτελεσματικό ως προς τους επιδιωκόμενους σκοπούς [πίνακας περιεχομένων σε κάθε νομοσχέδιο, ουσιαστικοί τίτλοι στα άρθρα, επισήμανση συγκεκριμένων σημείων ως προς τα οποία τροποποιείται μια διάταξη, συγκέντρωση εξουσιοδοτικών – μεταβατικών καταργούμενων διατάξεων σε διακριτά άρθρα στο τέλος του νομοσχεδίου].

Εντατικό πρόγραμμα κωδικοποίησης του συνόλου της νομοθεσίας.



Κομισιόν: 20 εκατ. ευρώ για στήριξη των ελληνικών εταιρειών τέχνης και ψυχαγωγίας

 



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη μέρους των απωλειών εσόδων από εισιτήρια που υπέστησαν αυτές οι εταιρείες λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την προστασία από την COVID.

Ειδικότερα, το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες που διαχειρίζονται θέατρα, κινηματογράφους και άλλους πολιτιστικούς χώρους, καθώς και σε διανομείς ταινιών που υπέστησαν μείωση του τζίρου το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβαίνει τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως στις 30 Ιουνίου 2022.




Κομισιόν: 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μη διασυνδεδεμένα νησιά στην Ελλάδα

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μη διασυνδεδεμένα νησιά στην Ελλάδα, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα, το σχέδιο υποστηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους λεγόμενους υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι παράγουν και αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια με βάση την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Περίπου το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά νησιά παράγεται σήμερα με ντίζελ και πετρέλαιο. Λόγω των κορεσμένων δικτύων, η προσθήκη εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτά τα νησιά.

Τα 47 εμπλεκόμενα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, θα καλύπτονται από το καθεστώς μέχρι την τελική σύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Συνολικά, μέσω αυτού του μέτρου η Ελλάδα στοχεύει να στηρίξει 264 MW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος του 2026.