Έξι στους 10 διαφωνούν με την ανθελληνική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 να καταψηφίσουν την συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε για την εφημερίδα Political, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στο 13%.
Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ 35,3%
ΣΥΡΙΖΑ 22,3%
ΚΙΝΑΛ 7%
ΚΚΕ 5,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,8%
ΜΕΡΑ25 3,9%
ΑΛΛΟ 9,3%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 10,9%
ΛΕΥΚΟ/ΔΓ 1%
Η δημοσκόπηση αποτυπώνει καθαρά την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Στην παράσταση νίκης, το 63% των πολιτών πιστεύει πως μόλις γίνουν εκλογές η ΝΔ θα είναι το κόμμα που θα τις κερδίσει, ενώ όσον αφορά στο ερώτημα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 47% των προτιμήσεων έναντι μόλις 23% του απαξιωμένου Αλέξη Τσίπρα που μόνο κακό κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους οι πολίτες απάντησαν ως εξής:
Συμφωνώ: 71%
Διαφωνώ: 24%
Δ/Γ/Δεν απαντώ: 5%
Στο ερώτημα αν η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας θωρακίζει την άμυνα της χώρας απάντησαν:
Ναι: 60%
Όχι: 31%
Δ/Γ/Δεν απαντώ: 9%
6 στους 10 πιστεύουν ότι η συμφωνία θωρακίζει την άμυνα της χώρας, και ακριβώς το ίδιο ποσοστό διαφωνεί με την ανθελληνική στάση της Αριστεράς γενικότερα.
ένα 33% πιστεύει ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου.
Αν και ακόμη οι αυξήσεις δεν έχουν γίνει αισθητές στους λογαριασμούς των καταναλωτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβο ότι με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα από τα στρατιωτικά της σκάφη εκδίωξε ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που επιχείρησε να παραβιάσει τα ρωσικά χωρικά ύδατα κατά τη διάρκεια ρωσοκινεζικών ναυτικών ασκήσεων στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την αμερικανική πλευρά.
Εκτός από προκλητικό, μπορείς να πεις και κωμικό τον Κώστα Ζαχαριάδη.
Εκτός από το για γέλια "Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε αύριο το πρωί", ακολούθησε και το προκλητικό "Θα τα είχαμε κάνει καλύτερα στην κακοκαιρία", λες και ο λαός έχει ξεχάσει το πώς εγκληματικά αντιμετώπισε καταστροφές στην χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με εκατοντάδες νεκρούς από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Συνεχείς προσθήκες έχει το θεραπευτικό “οπλοστάσιο” κατά της Covid-19 και τα νεότερα δεδομένα φέρνουν πιο κοντά εύχρηστη θεραπεία, που θα χορηγείται από το στόμα και με τους ασθενείς στο σπίτι τους. Το αντιικό χάπι από την εταιρεία MSD (Merck Αμερικής) έχει σκορπίσει … ελπίδα στον πλανήτη με τη χώρα μας να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές για άμεση προμήθεια του σκευάσματος που παρουσίασε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά τις δοκιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία MSD, οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν σε ευρωπαϊκή συμφωνία προμήθειας – με τη χώρα μας να συμμετέχει ενεργά – και το “τοπίο” γύρω από την προμήθεια του φαρμάκου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εντός μίας με δύο εβδομάδες. Παράλληλα, διαβουλεύσεις γίνονται και ως προς την πιθανότητα διμερούς συμφωνίας, στο “πρότυπο” άλλων χωρών. Οι σωτήριες δόσεις που θα λάβει η χώρα μας εξαρτώνται, όπως εξηγούν στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας, από τη διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων και τη συνεννόηση για την προμήθεια. Συνεπώς, είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν οι ποσότητες που θα παραλάβει η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Merck Αμερικής έχει καταθέσει αίτημα στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για Άδεια Χρήσης Εκτακτης Ανάγκης (EUA) της μολνουπιραβίρης, με την αξιολόγηση του αιτήματος να αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου. Οσον αφορά στην Ευρώπη, η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να καταθέσει αντίστοιχο αίτημα μέσα στο μήνα και η έγκριση υπολογίζεται ότι θα έρθει Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.
Μείωση κατά 50% του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου
Η υποβολή του αιτήματος βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από μια προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση από την κλινική δοκιμή Φάσης 3, MOVe-OUT, η οποία αξιολόγησε το molnupiravir σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19 που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου Covid-19 ή/και νοσηλείας.
Κατά την ενδιάμεση ανάλυση, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την μελέτη MOVe-OUT και την πιθανότητα άδειας ή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, η MSD αναμένεται να παράξει 10 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών έως το τέλος του 2021, με περισσότερες δόσεις να αναμένεται να παραχθούν το 2022. Η MSD έχει εισέλθει σε συμφωνίες προμήθειας και αγοράς του molnupiravir με διάφορες κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πώς «δουλεύει» το χάπι
Πρόκειται, όπως εξηγούν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και Γκίκας Μαγιορκίνης για ένα σκεύασμα που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιϊκά φάρμακα, “εξαναγκάζει” τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. “Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιϊκές RNA πολυμεράσες”, επεσήμαναν οι καθηγητές.
Χάπι VS εμβολίου (;)
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του νέου φαρμάκου με το εμβόλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. “Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Το χάπι είναι για θεραπεία και το εμβόλιο για πρόληψη. Η θεραπεία είναι καλή αλλά η πρόληψη πολύ καλύτερη”, σημειώνει στο Εleftherostypos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο ίδιος προσθέτει ότι το νέο χάπι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το εμβόλιο, που είναι ο πιο ασφαλής δρόμος προστασίας από βαριά νόσηση και θάνατο έναντι της Covid-19. “Και τα δύο μαζί συμπληρώνουν τα διαθέσιμα ‘όπλα’ που έχουμε”, αναφέρει χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας, πάντως, πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη την αποτελεσματικότητα του αντιικού χαπιού. “Είμαστε κοντά σε θεραπεία από του στόματος που θα τη λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι”. Προσθέτει δε ότι σε θετική “τροχιά” βρίσκεται και το χάπι που αναπτύσσει η εταιρεία Pfizer παρόλο που ακόμη δεν έχει υποβάλλει αίτημα για έγκριση. “Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε εξέλιξη στο θέμα των χαπιών”, καταλήγει ο κ. Μανωλόπουλος.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τρεις γυναίκες βουλευτές και τρεις γυναίκες δικαστικούς από το Αφγανιστάν οι οποίες απεγκλωβίστηκαν από τη χώρα τους και το καθεστώς των Ταλιμπάν και φιλοξενούνται σήμερα στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η βουλευτής και πρώην Υπουργός Εργασίας Amena Afzali, η βουλευτής και πολιτική ακτιβίστρια Halima Askari, η νεότερη βουλευτής του Αφγανιστάν, Shagufa Noorzai, η δικαστής και συγγραφέας για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ferozan Qasimi, η εφέτης Δικαστής και πρώην υπεύθυνη κατά των φυλετικών διαχωρισμών για γυναίκες και παιδιά, Yalda Nasimee, καθώς και η δικαστής Zuhal Naseri.
Οι έξι γυναίκες ευχαρίστησαν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό που συνεργάστηκαν ταχύτατα με ξένες χώρες και σειρά διεθνών οργανισμών για να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το Αφγανιστάν, καθώς επίσης την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία.
«Είμαστε όλοι βαθιά σοκαρισμένοι από αυτά τα οποία έγιναν στην πατρίδα σας τους τελευταίους μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή των έξι γυναικών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Και ξέρω ότι εδώ και 20 χρόνια, όλες, με τον τρόπο σας, έχετε αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Μέσα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική, αλλά και μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρατε στο δικαστικό σώμα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας «για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στα διεθνή αιτήματα, σχετικά με την φιλοξενία, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, γυναικών που θα κινδύνευαν εάν παρέμεναν στο Αφγανιστάν με τις παρούσες συνθήκες».
«Θέλω να ξέρετε ότι στα πλαίσια της δραστηριοποίησης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τον λαό του Αφγανιστάν. Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς των Ταλιμπάν και δεν θα το κάνουμε. Αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματική ανάγκη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μέσα σε μία νύχτα τα χάσαμε όλα»
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα προσφέρετε σε εμάς. Εδώ και 20 χρόνια παλεύαμε στο Αφγανιστάν για τα δικαιώματα των γυναικων, για την ισότητα, για να μπορούμε να φτάσουμε να είμαστε μία χώρα όπως η δική σας, και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα οι γυναίκες με τους άντρες. Δυστυχώς, όμως, μέσα σε μία νύχτα τα χάσαμε όλα», σημείωσε από την πλευρά της η 28χρονη βουλευτής Shagufa Noorzai, από την επαρχία Χελμάντ.
«Ελπίζουμε θα έρθει μία ημέρα που θα μπορούμε κι εμείς με την δράση μας, απο την πλευρά μας, να προσφέρουμε τα ίδια που προσφέρατε εσείς για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», προσέθεσε.
«Χάσαμε όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών. Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας, τις οικογένειές μας», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής και πρώην Υπουργός Εργασίας Amena Afzali. «Ευχαριστούμε όλες τις χώρες που βοήθησαν, ειδικά την Ελλάδα που βοήθησε στην μεταφορά των ανθρώπων που είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη προστασίας. Ιδιαίτερα την Ελλάδα που μας δέχεται εδώ», συμπλήρωσε.
«Όλα τα δικαιώματα που είχαμε καταφέρει να αποκτήσουμε με κόπο επί πολλά χρόνια μας τα αφαίρεσαν» ανέφερε στον Πρωθυπουργό η βουλευτής και επί χρόνια ακτιβίστρια Halima Askari. Πέρα από το φλέγον ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών η κα Askari στάθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες στο Αφγανιστάν.
«Να κρατήσετε ζωντανές τις ελπίδες σας»
«Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μοιραστήκατε με τόσο συγκινητικό τρόπο τις προσωπικές σας ιστορίες. Δείξατε όλες σας πολύ μεγάλη γενναιότητα, αγωνιζόμενες γι’ αυτό το οποίο κοινωνίες -όπως οι δικές μας- το θεωρούν περίπου αυτονόητο. Τη Δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλω να σας ζητήσω να κρατήσετε ζωντανές τις ελπίδες σας. Γιατί αυτή είναι μια πορεία που μπορεί να έχει πολλές αναταράξεις, πολλές οπισθοχωρήσεις αλλά μπορεί, τελικά, να έχει μια μόνο κατάληξη. Και τελικά ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί για εσάς, για τις κόρες, για τις εγγονές σας» τόνισε.
«Εμείς θα σας βοηθήσουμε να ταξιδέψετε, τελικά, στις χώρες που θα επιλέξετε εσείς να γίνει ο μονιμος προορισμός σας, ή μάλλον, ο προσωρινός προορισμός σας, γιατί ο μόνιμος προορισμός σας πρέπει να είναι το Αφγανιστάν» υπογράμμισε.
Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε τρεις δράσεις απεγκλωβισμού και φιλοξενίας ευάλωτων προσώπων από το Αφγανιστάν, υποδεχόμενη 11 γυναίκες βουλευτές και 26 δικαστικούς και δικηγόρους (συνολικά, με τις οικογένειές τους, 178 άτομα).
Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken εξέφρασε στην Ουάσιγκτον τις ευχαριστίες του στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη συμβολή της χώρας μας σε δράσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης.
Ολόκληρες οι παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση
Εισαγωγική παρέμβαση:
Χαιρόμαστε πάρα πολύ που σας υποδεχόμαστε, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να μπορέσει να σας υποδεχτεί σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία για εσάς προσωπικά και για τη χώρα σας.
Είμαστε όλοι βαθιά σοκαρισμένοι από αυτά τα οποία έγιναν στην πατρίδα σας τους τελευταίους μήνες. Και ξέρω ότι εδώ και 20 χρόνια, όλες, με τον τρόπο σας, έχετε αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Μέσα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική, αλλά και μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρατε στο δικαστικό σώμα.
Και θέλω στη συνέχεια να ακούσω τις προσωπικές σας ιστορίες και να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για εσάς προσωπικά η ελληνική πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας, με την ελπίδα τα πράγματα στη χώρα σας να σταθεροποιηθούν και να μπορέσετε να επιστρέψετε πίσω στην πατρίδα σας με όλα τα δικαιώματά σας πλήρως κατοχυρωμένα.
Και να ευχαριστήσω το Υπουργείο, όλα τα στελέχη, και την Γενική Γραμματεία Ισότητας για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στα διεθνή αιτήματα σχετικά με την φιλοξενία, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, γυναικών που θα κινδύνευαν εάν παρέμεναν στο Αφγανιστάν με τις παρούσες συνθήκες.
Και πάλι χαίρομαι που σας υποδέχομαι, σήμερα.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μοιραστήκατε με τόσο συγκινητικό τρόπο τις προσωπικές σας ιστορίες. Δείξατε όλες σας πολύ μεγάλη γενναιότητα, αγωνιζόμενες γι’ αυτό το οποίο κοινωνίες -όπως οι δικές μας- το θεωρούν περίπου αυτονόητο: τη Δημοκρατία, τα ίσα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών.
Θέλω να σας ζητήσω να κρατήσετε ζωντανές τις ελπίδες σας. Γιατί αυτή είναι μια πορεία που μπορεί να έχει πολλές αναταράξεις, πολλές οπισθοχωρήσεις αλλά μπορεί, τελικά, να έχει μια μόνο κατάληξη. Και τελικά ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί για εσάς, για τις κόρες, για τις εγγονές σας.
Εμείς, θα σας βοηθήσουμε να ταξιδέψετε, τελικά, στις χώρες που θα επιλέξετε εσείς να γίνουν ο μονιμος προορισμός σας, ή μάλλον ο προσωρινός προορισμός σας, γιατί ο μόνιμος προορισμός σας πρέπει να είναι το Αφγανιστάν. Ή αν επιλέξετε να ζητήσετε πολιτικό άσυλο στην χώρα μας, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σας δεχτούμε με ανοιχτές αγκαλιές.
Τέλος, θέλω να ξέρετε ότι στα πλαίσια της δραστηριοποίησης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τον λαό του Αφγανιστάν. Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς των Ταλιμπάν και δεν θα το κάνουμε. Αλλά θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματική ανάγκη.
Τέλος, θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να σας ακούσω σήμερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε οικογένειες και άλλες συναδέλφους σας κι αυτές να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ίσως επειδή είμαστε μια χώρα που έχουμε αποδεχτεί πάρα πολλούς μετανάστες να ήμασταν και πολύ πιο ανοιχτοί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο να το κάνουμε αυτό.
Συγκρατούμενη της 36χρονης, αποκάλυψε στο Live News, στο Mega, όλα όσα συμβαίνουν μέσα στις φυλακές.
«Δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει. Ψυχρό βλέμμα, δολοφονικό, μας υποτιμούσε, μας σνομπάριζε. Το παρατσούκλι της στις φυλακές είναι… «το βιτριόλι» και ενοχλείται όταν το ακούει γιατί αρνείται να συνειδητοποιήσει το κακό που προκάλεσε», δήλωσε η Βάσω Αραμπατζή, πρώην συγκρατούμενη της Έφης.
«Φυσικά και τη φωνάζουμε βιτριόλι. Πως αλλιώς να τη λέμε; Το καλό παιδί; Η άλλη η κοπέλα πεθαίνει κάθε μέρα κι αυτή λέει τι έκανα για να είμαι εδώ μέσα!», πρόσθεσε.
«Οι εικόνες αυτές, με την… επιμελώς άβαφη ρίζα, στις δύο εμφανίσεις της στο δικαστήριο, δεν είναι το αποτέλεσμα ενός ανθρώπου που έχει απαρνηθεί τη γυναικεία φιλαρέσκεια», λέει η 42χρονη, αλλά «ενός μελετημένου σχεδίου για την εικόνα που θα έπρεπε να έχει μπροστά στην έδρα».
Η πρώην κρατούμενη αναφέρει επίσης για την κατηγορούμενη: «Την εμφάνισή της την προσέχει πάρα πολύ κι αυτή τη πλατίνα… τη ρίζα την έκανε κάθε δύο εβδομάδες. Και beauté. Κι έκανε και τα νύχια της και σε άλλες δύο που ήταν μαζί», λέει και συμπληρώνει πως η συμπεριφορά της 36χρονης είναι άκρως προκλητική και υπεροπτική.
«Το φίδι είναι πιο θερμό. Αυτή είναι ψυχρή, απειλούσε… Υποτιμούσε τις μπάμιες. Η κυρία. Και λέω πια είναι αυτή; Κι όταν την γνώρισα τον Οκτώβριο, ήταν με κάτι φόρμες… τι να σου πω», συνεχίζει.
Η Έφη είχε μία και μοναδική επίσκεψη του πατέρα της 36χρονης στις φυλακές της Θήβας.
«Κι ένα επισκεπτήριο μόνο είχε στη Θήβα, όσο ήμουν εγώ 10 μήνες. Ένα. Πρέπει να ήταν ο πατέρας της… είπε ότι «δεν έχουμε μάτια να αντικρίσουμε τον κόσμο» κι αυτή γυρνάει και λέει «βάλε γυαλιά». Τόσο ειρωνική. Κι αλλιώς την δείχνουν. Είναι πολύ ψυχρή», αποκαλύπτει.
Η 42χρονη πρώην κρατούμενη επιμένει επιπρόσθετα πως η καθ’ ομολογίαν δράστης δεν έχει δείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας και συνεχίζει να λειτουργεί, λες και η εγκληματική της πράξη, να πετάξει το βιτριόλι στην Ιωάννα, δεν ήταν και κάτι το τραγικό.
«Δηλαδή απορούσες, τη κοιτούσες… «γιατί να είμαι εδώ πέρα»…«πότε θα έρθει το δικαστήριο»… αυτή νόμιζε ότι θα φύγει. Δεν το συζητάει! Δηλαδή, αυτό που λέει, το υποστηρίζει κι όλας!» λέει κι αναφέρεται και σε ένα άλλο περιστατικό, το οποίο ήταν η αιτία, όπως λέει, η κατηγορούμενη να σταματήσει να εργάζεται πλέον στην υπηρεσία της φυλακής που μοιράζει ρούχα στις κρατούμενες.
«Κάνανε έρευνα και της βρήκανε πάνω της σορτσάκι κλεμμένο, έφαγε ποινή, έκλεψε από την κοινωνική υπηρεσία, νομίζει ότι κάποια είναι», σημείωσε η κ. Αρμπατζή.
Τον τελευταίο μήνα, η 36χρονη έχει μεταφερθεί και κρατείται στις φυλακές του Κορυδαλλού, για να είναι εντός Αθηνών για τη δίκη. Όμως, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Βάσως Αραμπατζή, ούτε και εκεί τα πράγματα είναι καλά για την κατηγορουμένη.
«Πρώην κρατούμενη Δεν της μιλάει κανένας, δεν την χωνεύουν. Έχει τηλεόραση και παρακολουθεί όλες τις εκπομπές. Την ενδιαφέρει τι λένε. Τη βρίζουν, δεν προαυλίζεται. Φοβάται. Και στη Θήβα την έβριζαν», ανέφερε.
Με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Πριν από δύο ημέρες ο κ.Χρυσοχοΐδης είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας»
Στα τραύματα του υπέκυψε ο Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος σερ Ντέιβιντ Άμες, ο οποίος εχθές δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι έξω από εκκλησία Μεθοδιστών στην περιοχή Λέι ον Σι, στο Έσσεξ όπου και εκλέγεται.
Ο δράστης συνελήφθη και δεν αναζητούν κάποιον συνεργό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενήργησε μόνος του.
Ο 69χρονος βουλευτής δέχθηκε πολλές μαχαιριές από τον άγνωστο άνδρα, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστός ο λόγος.
Ο σερ Άμες βρισκόταν στο σημείο στο πλαίσιο συνάντησης με ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειάς του.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή, την οποία απέκλεισαν σε μεγάλη ακτίνα.
Ο βουλευτής είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Για συχνότερη εμφάνιση μεγάλων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού.
Όπως σημείωσε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας. Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».
«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα», εξήγησε ο καθηγητής.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως «με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.
Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους, σχολίασε ο κ. Λέκκας.