Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Άρχισε ο ανταγωνισμός των Συριζαίων σε φαιδρότητα, Πολάκης εναντίον Ραγκούση



Είχαμε ξεχάσει το πόσο φαιδρός είναι ο Παύλος Πολάκης και επειδή τόλμησε ο Ραγκούσης με τις αναρτήσεις του να του πάρει την θέση, ο Πολάκης κτύπησε με fake news δείχνοντας ότι δεν μπορείς να τον ανταγωνιστής εύκολα.

Σε ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης υποστηρίζει ότι κάθε εισιτήριο του αγώνα NBA στον οποίο πήγε ο Πρωθυπουργός με τη συζυγό του κοστίζει $2.300, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσα πλήρωσαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Φυσικά και όσοι γνωρίζουν από μπάσκετ γέλασαν με την ξεφτίλα Πολάκη γιατί δεν φτάνει που είναι ψεύτης και φαιδρός, δεν γνωρίζει ότι σε VIP προσκεκλημένους η θέση είναι με πρόσκληση.

Ο Πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος του Ελληνοαμερικανού κροίσου και ιδιοκτήτη της ομάδας των Ουάσινγκτον Ουϊζαρντς, Τεντ Λεόνσις, με τον οποίον τον συνδέει μακροχρόνια φιλία και φυσικά δεν πλήρωσε τα εισιτήρια του, αλλά η φαιδρότητα και το ψέμα Πολάκη δεν τον βοήθησε να μάθει πριν γράψει ψέματα εξαπατώντας όσους των ακολουθούν. 

 Γράφει χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης:

"ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Σε αυτόν τον αγώνα μπασκετ που παρακολούθησες (προετοιμαζόμενος για τη συνάντηση με τον Τραμπ για να μην ξεχνιόμαστε γιατί πήγες στις ΗΠΑ..) που τα εισιτήρια στις θέσεις που καθήσατε με τη σύζυγο σου κάνουν λέει 2.300 δολλαρια το ένα(!!!!) ,ΠΗΡΕΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΙΕΡΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ που πριν 3 μέρες δήλωσε πως με 200 ευρώ μπορεί κανείς να ζήσει;;;;;;;;; "

Παυλος Πολακης
20 ώρες πριν
ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:
Σε αυτόν τον αγώνα μπασκετ που παρακολούθησες (προετοιμαζόμενος για τη συνάντηση με τον Τραμπ για να μην ξεχνιόμαστε γιατί πήγες στις ΗΠΑ..) που τα εισιτήρια στις θέσεις που καθήσατε με τη σύζυγο σου κάνουν λέει 2.300 δολλαρια το ένα(!!!!) ,ΠΗΡΕΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΙΕΡΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ που πριν 3 μέρες δήλωσε πως με 200 ευρώ μπορεί κανείς να ζήσει;;;;;;;;;
Γλυκά ρωτάω....
ΥΓ .φανταζομαι να ειχε κάνει κάτι τέτοιο ο Αλέξης πριν τη συνάντηση του με τον Τραμπ ,τι όργια θα είχαν κάνει τα ΜΜΕ της διαπλοκής και επίσης σκέφτομαι εκείνο το τσογλανάκι της δημοσιογραφίας (Δημάκη νομίζω το λέγανε)με την περούκα που κυνήγαγε τις αποδείξεις του Νικου Παππα στη Νέα Υόρκη τι να κάνει τώρα άραγε.....




Συνελήφθη 19χρονος για διαρρήξεις-κλοπές από καταστήματα στον Κορυδαλλό



Συνελήφθη, βραδινές ώρες της 4-1-2020 στην Νίκαια, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδας ΔΙ.ΑΣ), 19χρονος ημεδαπός για διαρρήξεις-κλοπές από καταστήματα στην περιοχή του Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού διενεργούσε έρευνες για την ταυτοποίηση του δράστη διαρρήξεων καταστημάτων στον Κορυδαλλό, ο οποίος, κατά τις νυχτερινές ώρες εισέρχονταν σε αυτά αφού προηγουμένως με τη χρήση διαφόρων αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικά καπάκια φρεατίων κλπ), προέβαινε στη θραύση των υαλοπινάκων τους.

Από την ενδελεχή έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν όλα τα προανακριτικά στοιχεία, προέκυψε ότι ο 19χρονος είναι ο ανωτέρω δράστης και έπειτα από αναζητήσεις, συνελήφθη εντός των ορίων του αυτοφώρου καθώς την προηγούμενη μέρα (3-1-2020) είχε διαρρήξει κατάστημα στον Κορυδαλλό, αφαιρώντας από το εσωτερικό του χρηματικό ποσό.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν δεκαέξι (16) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, που διαπράχθηκαν κατά το τελευταίο δίμηνο.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.


Στο «πόδι» η Σάμος για τους μετανάστες: Οι κάτοικοι ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού



Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα 07/01 στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, η οργανωμένη από τον δήμο ανατολικής Σάμου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία εκεί, δυο αρματαγωγών πλοίων, τα οποία και θα φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο, εφόσον οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το επέβαλαν.

«Δηλώνουμε για άλλη μία φορά, ότι η Σάμος του ανθρωπισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της νομιμότητας είναι εδώ και είναι παρούσα! Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει να ζει η κοινωνία και τα παιδιά μας αυτό που βιώνουμε σήμερα και δεν στρεφόμαστε σε κανέναν εκεί πάνω, στρεφόμαστε ενάντια στην Ευρώπη της απαξίωσης, στρεφόμαστε σε όσους κρατικούς, πολιτικούς, πολιτειακούς, που επιφυλάσσουν για τα νησιά μας το μέλλον που όλοι βλέπουμε μέχρι τώρα» σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Ο κ. Στάντζος σημείωσε επίσης, πως «η εμπιστοσύνη δεν είναι αμοιβαία . Ό,τι και να έχει εκπονηθεί και δεσμευτεί, δεν έχει τηρηθεί. Αυτό που έχω να πω με βεβαιότητα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα περίπου, ως αυτοδιοίκηση δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Αυτό ποιον υπηρετεί; τη δημοκρατία; υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας; Ποια είναι η άμυνά της χώρας; είναι οι ψυχές που είναι εδώ. Οφείλουν λοιπόν τους ακρίτες να τους έχουν ενημερωμένους».

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου ζήτησε «άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα». Δεδομένης δε, όπως είπε, και της παρουσίας των αρματαγωγών στο λιμάνι, ζήτησε τη «μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα, σε δομές που να τους εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία ασύλου».


Πηγή : protothema.gr


Ιρανός ΥΠΕΞ προς ΗΠΑ: Παραβιάζετε τη συμφωνία του ΟΗΕ – Εκδώστε τη βίζα μου


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν μια συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτοντας αίτημα να του χορηγήσουν βίζα προκειμένου να λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε χθες στο Reuters ότι δεν θα χορηγηθεί βίζα στον Ζαρίφ για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε την απόρριψη του αιτήματός του.

«Αυτό που γνωρίζουμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο), σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο Γκουτέρες), δήλωσε: ‘δεν είχαμε το χρόνο να εκδώσουμε βίζα για τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και δεν θα εκδώσουμε βίζα’», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ημι-επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Δικαίωμα μας η συμμετοχή στη συνεδρίαση

«Ο Γενικός Γραμματέας αντέδρασε λέγοντας ότι είναι δικαίωμα του Ιράν να λάβει μέρος σε αυτή τη συνεδρίαση», είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ζαρίφ ήθελε να παρευρεθεί σε αυτή τη συνάντηση του ΣΑ με θέμα την προάσπιση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση και το ταξίδι του Ιρανού ΥΠΕΞ είχε προγραμματιστεί πριν από τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν όξυνση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έδινε στον Ζαρίφ το βήμα διεθνώς για να επικρίνει δημοσίως τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, στη Βαγδάτη την Παρασκευή.

«Δεν πιστεύω ότι ο ΥΠΕΞ Πομπέο θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για τον κ. Ζαρίφ να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες και όποτε έρχεται στη Νέα Υόρκη διαδίδει προπαγάνδα», δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο Μπράιαν.

Φοβούνται στην αλήθεια

Νωρίτερα σήμερα, ο Ζαρίφ τόνισε σε ανάρτηση στο twitter «Τι φοβούνται πραγματικά; Την αλήθεια;»

Denying me a visa in violation of 1947 UNHQ Agreement pales in comparison to:

-Pompeo's threat to starve Iranians (crime against humanity)
-Trump's bluster about cultural heritage (war crime)
-
-Cowardly assassination

But what are they really afraid of? Truth?

Πομπέο και Γκουτέρες μίλησαν τηλεφωνικά χθες, Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζαρίτς δήλωσε ότι αγνοεί την ακριβή κατάσταση της ταξιδιωτικής θεώρησης του Ζαρίφ και αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής κλήσης μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ιρανοί διπλωμάτες συνομίλησαν με ανώτερο αξιωματούχο στο γραφείο του Γκουτέρες την Δευτέρα το απόγευμα, τόνισε ο Ντουτζαρίτς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνήθηκε σήμερα σε δημοσιογράφους να σχολιάσει θέματα θεώρησης διαβατηρίου «οπότε δεν μπορώ να προσθέσω περισσότερα σε αυτό το θέμα του ταξιδιού του ΥΠΕΞ Ζαρίφ στις ΗΠΑ».

«Θα πω μόνο αυτό – θα συμμορφωνόμαστε πάντα με τις υποχρεώσεις μας βάση των απαιτήσεων του ΟΗΕ και τη συμφωνία για την έδρα και θα το κάνουμε αυτό σε αυτή την συγκεκριμένη περίσταση και ευρύτερα συνεχώς», τόνισε ο Πομπέο.

Με βάση τη «Συμφωνία Έδρας» των Ηνωμένων Εθνών του 1947 (headquarters agreement), οι ΗΠΑ έχουν τη γενική υποχρέωση να επιτρέπουν σε ξένους διπλωμάτες την πρόσβαση στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μπορεί να αρνηθεί την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για λόγους «ασφαλείας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής», αν και αυτή η πρόβλεψη εφαρμόζεται μόνο σε περιορισμένη βάση.


Πηγή : in.gr


Σημεία από τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της συζήτησης στο Think Tank, Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον


Για τη στάση της Τουρκίας

«Κατέστησα σαφές στις δηλώσεις μου (στη Σύνοδο του NATO) ότι είναι απαράδεκτο, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, να έχουμε ένα μέλος να προκαλεί ξεκάθαρα ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας. Προφανώς αναφέρομαι στην Τουρκία και στις ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν. Αυτό δεν πρέπει να παραμερίζεται στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, διότι η γενική προσέγγιση του NATO πάντα ήταν “έχουμε δύο μέλη που έχουν ζητήματα, αφήστε τους να τα λύσουν”, αλλά νομίζω ότι είναι σαφές πως η κατάσταση είναι διαφορετική, βρισκόμαστε ενώπιον μιας Τουρκίας που συμπεριφέρεται με έναν εξαιρετικά επιθετικό τρόπο αλλά συνάμα παραμένει μέλος της συμμαχίας. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται εντός της συμμαχίας. Έχουν επίσης ξεκάθαρες επιπτώσεις στην ασφάλεια. Νομίζω είναι επίσης προφανές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πως δεν είναι δυνατόν να πουλάς αεροσκάφη F-35 σε μία χώρα που ταυτόχρονα προμηθεύεται το αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Τα δύο δεν γίνεται να πάνε μαζί».

Για τη Συμφωνία με τη Λιβύη

Η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση στην Τρίπολη για θαλάσσιες ζώνες, «είναι ξεκάθαρα άκυρη και έωλη αλλά είναι επίσης γεωγραφικά γελοία. Απλά χρειάζεται να κοιτάξεις τον χάρτη για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Φυσικά η συμφωνία υποθέτει ότι τα νησιά μας -περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου νησιού μας, της Κρήτης- δεν έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κάτι που αντίκειται σε όλα όσα γνωρίζουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Έχει το επιπρόσθετο πρόβλημα ότι δεν έχει επικυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή. Επομένως, πρόκειται για συμφωνία που ξεκάθαρα δεν έχει νομική βάση, δεν θεωρούμε ότι παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Αλλά αποτελεί ένδειξη του πώς σκέφτεται η Τουρκία όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο».

Για τη διαφορά με την Τουρκία και τη Χάγη

«Σχετικά με τις διαφορές μας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που τη θεωρούμε την μόνη διαφορά μας με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, έχω πει δημοσίως πως εάν δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη. Και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει, που πιστεύω είναι πολύ δίκαιη και λογική προσέγγιση, με την προϋπόθεση ότι όλοι πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση».

«Έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Έχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είμαστε πολύ ανοιχτοί στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

«Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Για την Ενέργεια και τον EastMed

Τα ενεργειακά αποτελούν «πολύ σημαντική πτυχή της σχέσης μας με τις ΗΠΑ. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο project που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για σημαντικό έργο για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα. Η ανατολική Mεσόγειος είναι η μοναδική αποδεδειγμένη νέα πηγή φυσικού αερίου στην οποία έχει πρόσβαση η Ευρώπη. Για τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς μία ουδέτερη Ευρώπη στο ισοζύγιο εκπομπών».

«Οι χώρες της περιοχές έλαβαν τη σημαντική γεωπολιτική απόφαση ότι ο βέλτιστος τρόπος να μεταφερθεί το αέριο είναι με έναν αγωγό που θα περνά μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και θα φτάνει στην Ιταλία».

«Δεν επιδιώκουμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε από την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Με προϋπόθεση ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι μία συμφωνία που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Έχουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Η σκέψη της Τουρκίας ξεκάθαρα δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν η Τουρκία αναθεωρούσε την προσέγγισή της.

Το ΔΝΤ στηρίζει χαμηλότερα πλεονάσματα

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μια πολιτική που προέρχεται από μια διαφορετική εποχή – που υπήρχε πραγματική ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας και οι πιστωτές δεν είχαν εμπιστοσύνη. Σήμερα η κατάσταση δεν είναι έτσι. Έχουμε την υποστήριξη του ΔΝΤ, το Ταμείο έχει δηλώσει πολύ καθαρά γιατί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων πρέπει να μειωθούν. Από τη μείωση αυτή το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

Να διευκρινίσω πως ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχα αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είχα κάνει επίσης ό,τι περνούσε από το χέρι μου ώστε η συμφωνία να μην κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Είχα, επίσης, πει δημοσίως πως μόλις η συμφωνία κυρωθεί υπάρχουν πολύ λίγα που μπορούμε να κάνουμε για να την αλλάξουμε και ότι θα πρέπει να τη σεβαστώ όταν θα αναλάβω την εξουσία, και αυτό έχω κάνει».

« Βοηθάμε τις εταιρείες μας, διασφαλίζουμε πως προστατεύουν τα εμπορικά σήματά τους και θα εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση πολύ συστηματικά. Την ίδια στιγμή έχουμε πει δημοσίως πως είναι προς το συμφέρον μας να προσδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά δε την Αλβανία, πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και επιθυμεί να συμβάλλει σε μια εμπροσθοβαρή ατζέντα για την επόμενη δεκαετία.

Εμβάθυνση στρατηγικής συνεργασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εμβάθυνση στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την οποία υπάρχει, πλέον, ευρύτατη και διακομματική στήριξη στην Ελλάδα μετά και τη στροφή ΣΥΡΙΖΑ.


Τι είπε o Κοβάσεβιτς στους αστυνομικούς μετά τον πυροβολισμό



O Κοβάσεβιτς περιέγραψε στην αστυνομία τη στιγμή του συμβάντος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Κατέβηκα από το σπίτι μου για να παρκάρω το αυτοκίνητό μου μέσα στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας όπου διαμένω.

«Είδα έναν άντρα να κατεβαίνει από ένα αυτοκίνητο με προτεταμένο το όπλο και να έρχεται προς το μέρος μου. Ενστικτωδώς έσκυψα δεξιά και τότε αυτός με πυροβόλησε και αμέσως μετά έτρεξε, μπήκε στο όχημα και εξαφανίστηκε».

Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα πιστόλι μέσα στο αυτοκίνητο των δραστών που καιγόταν περίπου 700μ. μακριά από το σημείο της επίθεσης στην περιοχή του Γκόλφ Γλυφάδας.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.


Προκήρυξη μόνιμων προσλήψεων στο δημόσιο! Πάνω από 17.500 θέσεις στο Δημόσιο


Περισσότερες από 17.500 θέσεις μόνιμης απασχόλησης στο Δημόσιο θα προκηρύξει μέσα στο 2020 το ΑΣΕΠ.

Υπουργεία, νοσοκομεία, και κέντρα πρόνοιας ετοιμάζονται για προσλήψεις ενώ το λιμενικό και οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με προσωπικό. Στην λίστα περιλαμβάνονται επίσης, εκπαιδευτικοί, συνοριοφύλακες και προσωπικό για το «Βοήθεια στο Σπίτι».

317 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ σε φορείς Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας

Πλήρωση 317 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φορείς Πρόνοιας: Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ).

Οι αιτήσεις αρχίζουν στις 13 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα και λήγει στις 28 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.

12.000 προσλήψεις σε Εκπαίδευση και Βοήθεια στο Σπίτι

Περισσότερες από 12.000 προσλήψεις προσωπικού προγραμματίζονται και αφορούν σε εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και μόνιμες θέσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ηδη δημοσιεύτηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο οι δύο προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Το ΑΣΕΠ θα αντιπαραβάλει την ορθότητα των δηλωθέντων στην αίτηση με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων. Από τον έλεγχο θα προκύψει πίνακας κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Το υπουργείο Παιδείας θα επιλέγει διοριστέους από τον συγκεκριμένο πίνακα, ανάλογα με τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την προκήρυξη 1ΓΕ/2019 η προθεσμία ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου και λήγει στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ για την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 η προθεσμία ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου και λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Βοήθεια στο Σπίτι. Στη διαδικασία επεξεργασίας βρίσκεται η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Συγκεκριμένα, θα προσληφθεί προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης: ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ.

Oι θέσεις αφορούν 270 δήμους σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται ειδική εμπειρία με έξτρα μοριοδότηση για τους υπηρετούντες συμβασιούχους στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ εντός 15ήμερης προθεσμίας.

1.200 προσλήψεις για συνοριοφύλακες 

Προσλήψεις 1.200 που θα υπηρετήσουν ως συνοριοφύλακες και θα ενισχύσουν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης προωθεί με ταχείς ρυθμούς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 1.500 ειδικών φρουρών.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει με τις ίδιες διαυγείς διαδικασίες και με αξιολόγηση των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, όπως και με τους ειδικούς φρουρούς που αποφοίτησαν σήμερα.

Οι 400 προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορούν στην συνοριακή φύλαξη στον Έβρο, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο για άλλους 800, που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Οι 1.200 νέοι συνοριακοί φύλακες θα προσληφθούν με ετήσια σύμβαση ανανεούμενη.


1.525 προσλήψεις «εξπρές» σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε 1.525 προσλήψεις υπαλλήλων που κατανέμονται σε 1.300 θέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία, 50 άτομα πλήρωμα ΕΚΑΒ και 175 γιατρούς στα ΤΕΠ,ενώ ήδη προχωρούν παράλληλα οι προσλήψεις περίπου 900 μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, καθώς και οι συμβάσεις με 800 ιδιώτες γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και τις επόμενες ημέρες θα σταλούν στην Ανεξάρτητη Αρχή

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει την τοποθέτηση 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ, μαζί με την παράταση 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ και 289 επικουρικών γιατρών, η συνολική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας φτάνει τις 9.014 θέσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Υγείας η κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι έτοιμη προς δημοσίευση η προκήρυξη για 50 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

Οι 1.300 θέσεις για τα νοσοκομεία θα προκηρυχθούν και θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ τις επόμενες ημέρες και θα αφορούν σε ποσοστό 45% θέσεις νοσηλευτών.

Οι υπόλοιπες θέσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα αφορούν σε ειδικότητες όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και άλλες. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν μεγάλη έλλειψη και σε τραυματιοφορείς.

Οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Οι 50 θέσεις που προκηρύσσονται στο ΕΚΑΒ αφορούν στην κάλυψη 50 θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ Αθήνας.


Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε εικονικές ασφαλίσεις


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Πάνω από 15,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο πεδίο των εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Για την υπόθεση αυτή, μ ετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε, σε βάρος (6) ημεδαπών, δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία υποβλήθηκε αρμοδίως.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή την εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών και την εικονική ασφάλιση εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Ειδικότερα, για χρονικό διάστημα 14 ετών και συγκεκριμένα από το 2001 έως το 2015, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, που διατηρούσε εταιρεία, προέβαινε με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της εταιρείας, σε (10) άλλες εταιρείες «αχυρανθρώπων», έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) ανέρχεται στο ποσό των (11.117.411,86€) , ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι.

Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους (4.572.733,37€), χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.).


Ουκρανικό Boeing 737 με 180 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Τεχεράνη



Ένα Boeing 737 των Ουκρανικών Αερογραμμών  με 180 επιβαίνοντες, συνετρίβη μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» στην Τεχεράνη.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων FARS και Tasnim, η συντριβή προκλήθηκε από τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε το αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το FARS, το αεροσκάφος είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA αναφέρει ότι τουλάχιστον 10 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο του δυστυχήματος, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Ρεζά Τζαφαρζαντέχ, εκπρόσωπος της ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Boeing της Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και συνετρίβη και στην περιοχή όπου κατέπεσε επιχειρούν σωστικά συνεργεία.

«Το αεροσκάφος έχει πάρει φωτιά. Στείλαμε συνεργεία (των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης) και μπορεί να καταφέρουμε να σώσουμε κάποιους επιβάτες», είπε από τη δική του πλευρά ο Πιρχουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

Ο Κουλιβάντ μίλησε για 170 επιβαίνοντες.

Τα πρακτορεία ειδήσεων IRNA, FARS και Tasnim έκαναν λόγο για συνολικά 180 επιβάτες και πλήρωμα.




Απόλυτα επιτυχημένη η συνάντηση Μητσοτάκη - Τράμπ! Η Ελλάδα αποκτά και πάλι την αξιοπιστία της



Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Λευκό Οίκο κατά τη δίωρη παραμονή εκεί του κ. Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνεπικούρησε στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ιδανική.

Μπορεί ο πρόεδρος Τράμπ να μην καταδίκασε στα λόγια την τουρκική προκλητικότητα και όλοι ήξεραν ότι δεν θα το κάνει λόγω τον εξελίξεων στο Ιράν, αλλά αναγνώρισε ρητά και κατηγορηματικά τον ισχυρό ιδιαίτερο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.

Σημασία έχει ότι όλο το αμερικάνικο πολιτικό συστήματα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, το Κογκρέσο που ενστερνίζονται με μεγαλύτερη θέρμη τις ελληνικές θέσεις και έχουν καταδικάσει την προκλητικότητα των Τούρκων.

Από την κυβέρνηση εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», είναι η πολύ ρεαλιστική απάντηση της κυβέρνησης.


Πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ


Πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, εξαπέλυσε το Ιράν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφορία για θύματα και οι ΗΠΑ είναι ακόμα στη φάση της αποτίμησης της κατάστασης, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Ιρακινών. Δεν έδωσε αριθμό, ούτε διευκρίνισε εάν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο δύο βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (Άνμπαρ) και στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων τους στόχους έπληξαν 11, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Φρουροί της Επανάστασης: «Το πρώτο βήμα»

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Τραμπ: «Όλα πάνε καλά!»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως όπως διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

ΥΠΕΞ Ιράν: «Αυτοάμυνα» τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών βάσεων

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Ο Ζαρίφ έκανε την τοποθέτηση αυτή σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μερικές ώρες αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια σε αντίποινα για τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ήδη τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα αντιμετώπιζε «μεγάλα αντίποινα» εάν προσπαθούσε να εκδικηθεί τον θάνατο του υποστράτηγου πλήττοντας προσωπικό, εγκαταστάσεις ή συμμάχους της χώρας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η FAA απαγορεύει όλες τις πολιτικές πτήσεις στον ενάεριο χώρο Ιράν, Ιράκ

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Η FAA επικαλέστηκε την «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση από τους Αμερικανούς του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή. Μετά τη δολοφονία του αξιωματικού σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη, η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση»


Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, SPUTNIK
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στον Λευκό Οίκο


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ κατά την οποία αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών.

Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους. Σημειώθηκε δε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνάντησης ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανεφερε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετα την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά.
Από την Πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας εν μέσω περιοχών κρίσεων που αναμενόμενα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είναι δεδομένη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της στρατηγικής μας σχέσης.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών. Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Ακολουθούν οι εισαγωγικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Εγώ σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί.

Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου.

Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας».

Παρέμβαση ύστερα από ερώτηση για ενδεχόμενη απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα:

Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου.

Παρέμβαση ύστερα από ερώτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου.