Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για το «Αλλάζω Συσκευή»



Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση των συσκευών (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "Αλλάζω Συσκευή" θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, το μεικτό κέρδος για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ στόχος της ρύθμισης είναι:

η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή»,

η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και

η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».

Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων οι καταγγελίες υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών. Οι κυρώσεις που προβλέπονται ξεκινούν από σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και κλιμακώνονται σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.



Αυξημένη αλλά ελεγχόμενη η πίεση στο Ε.Σ.Υ.

 



Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα κύμα κρουσμάτων που  τα στοιχεία δείχνουν ότι φτάνει στην κορύφωσή του. Υπάρχει ήδη αυξημένη αλλά ελεγχόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ. σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά δεν υπάρχει πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων 239 ασθενείς. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109.

Εκτιμάται ότι το επόμενο  εικοσαήμερο θα υπάρξει νέα πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις απλές κλίνες. Για το λόγο αυτό αναπτύσσονται  ήδη παραπάνω κλίνες και το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» θα λειτουργήσει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid.

Σημειώνεται ότι παραμένει η σύσταση για  χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και   σε ανοιχτούς χώρους που έχουν συνωστισμό. Το μόνο που έχει αφαιρεθεί είναι το διοικητικό πρόστιμο.



Στοχευμένα μέτρα στήριξης συνιστά και το Eurogroup

 




Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης των τιμών στα καύσιμα και το ρεύμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων και της μεσαίας τάξης. Πρόσφατα μάλιστα  επανέλαβε: «Θα εξακολουθούμε να υιοθετούμε μέτρα στοχευμένα τα οποία θα στηρίζουν περισσότερο αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Αυτήν ακριβώς την πολιτική υιοθέτησε και συνιστά κατά την τελευταία συνεδρίασή του και το Eurogroup. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων»  και  προσθέτει ότι «υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται».