Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

 



Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, συγκροτείται 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο θα μετέχουν οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλένα Αποστολάκη, Θανάσης Γλαβίνας, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου θα γίνει αύριο στις 16.00, ενώ η Κ.Ο. την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει η πρώην Επίτροπος στην Ε.Ε. και πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου.

Συντονιστής Ομάδας Προγράμματος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, νομικός - πολιτικός επιστήμονας και αναπληρώτρια, η Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου, μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται ο Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος - εργατολόγος.


Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται η Όλγα Μαρκογιαννάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου & Δρ. πολιτικός μηχανικός.


Για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής Κέρκυρας, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει υπεύθυνος Δημογραφικής Πολιτικής.


Για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων.


Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι:


- Παύλος Γερουλάνος


- Δημήτρης Μάντζος


Επιπλέον, ανακοινώνονται οι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας:


-Κ.Τ.Ε. Οικονομικών: Πάρις Κουκουλόπουλος


-Κ.Τ.Ε. Οικονομίας (Τράπεζες, Ιδιωτικό χρέος & προστασία δανειοληπτών, Επενδύσεις) Μιλένα Αποστολάκη


-Κ.Τ.Ε. Οικονομίας (Ταμείο Ανάκαμψης): Παύλος Γερουλάνος


-Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών: Δημήτρης Μάντζος


-Κ.Τ.Ε. Εθνικής Άμυνας: Μιχάλης Κατρίνης


-Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών: Παναγιώτης Δουδωνής


-Κ.Τ.Ε. Παιδείας: Στέφανος Παραστατίδης


-Κ.Τ.Ε. Αθλητισμού & Νέας Γενιάς: Χριστίνα Σταρακά


-Κ.Τ.Ε. Υγείας: Ιωάννης Τσίμαρης


-Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη: Γιώργος Μουλκιώτης


-Κ.Τ.Ε. Υποδομών και Μεταφορών: Τάσος Νικολαΐδης


-Κ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος: Μανώλης Χριστοδουλάκης


-Κ.Τ.Ε. Ενέργειας: Φραγκίσκος Παρασύρης


-Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης: Γιώργος Νικητιάδης


-Κ.Τ.Ε. Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Ελένη Βατσινά


-Κ.Τ.Ε. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Παύλος Χρηστίδης


-Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας: Ευαγγελία Λιακούλη


-Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ιλχάν Αχμέτ


-Κ.Τ.Ε. Πολιτισμού: Νάγια Γρηγοράκου


-Κ.Τ.Ε. Μετανάστευσης και Ασύλου: Νάντια Γιαννακοπούλου


-Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Κατερίνα Καζάνη


-Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μανόλης Χνάρης


-Κ.Τ.Ε. Ναυτιλίας: Σταύρος Μιχαηλίδης & Κ.Τ.Ε. Νησιωτικής Πολιτικής: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης


-Κ.Τ.Ε. Τουρισμού: Κατερίνα Σπυριδάκη


-Κ.Τ.Ε. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Απόστολος Πάνας


-Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ανδρέας Πουλάς



Δεν άρεσε στον ιερέα το ντύσιμο της κουμπάρας και της είπε να πάει να ντυθεί - Το σώμα μας λέει είναι οίκος του θεού

 


Και όμως σκοταδιστές και υπερβολικοί ιερείς δεν βρίσκονται μόνο στο Ισλάμ αλλά και στην χριστιανική θρησκεία, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν τους πιστούς περισσότερο.

«Πήγαινε ντύσου και έλα ξανά, εδώ δεν είναι πασαρέλα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα έγιναν το περασμένο Σάββατο, όταν ο ιερέας σε γάμο ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την εμφάνιση της κουμπάρας, και ήθελε να της επιβάλει τι να φοράει.

«Πήγαινε ντύσου και έλα ξανά, εδώ δεν είναι πασαρέλα», φέρεται να της είπε διακόπτοντας προσωρινά τον γάμο. Η γυναίκα για να μην δώσει συνέχεια και χαλάσει τον γάμο, φόρεσε μία εσάρπα και το μυστήριο συνεχίστηκε κανονικά.

Ο ιερέας που ζει χρόνια πίσω και σε μοναστηριακό κόσμο, διέκοψε γάμο στην Παιανία, ζητώντας από την κουμπάρα να αλλάξει ρούχα και μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, εξηγώντας ότι το μυστήριο συνεχίστηκε κανονικά, ενώ υποστήριξε ότι η κουμπάρα αναγνώρισε το λάθος της και αυτοβούλως μάλιστα εξομολογήθηκε και μετανόησε.

«Επέπληξα μια νεαρή κοπέλα δια την άσεμνη αμφίεση της και εν συνεχεία αναγνώρισε το σφάλμα της και ήλθε αυτοβούλως και μπήκε κάτω από το πετραχήλι και εξομολογήθηκε και μετανόησε και της επέβαλα κανόνα.

Ο Απόστολος Παύλος λέγει οι γυναίκες να προσεύχονται με αμφίεση σεμνή, στολίζοντας τον εαυτό τους με σεμνότητα και σωφροσύνη, όχι, με περίτεχνες κομμώσεις και χρυσά κοσμήματα ή μαργαριτάρια ή ενδύματα πολυτελή αλλά με ό,τι ταιριάζει στις γυναίκες που λένε ότι σέβονται το Θεό, δηλαδή με καλά έργα. Τα σώματα μας είναι οίκος του Θεού και οφείλουμε να τα σεβόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά και όπως φαίνεται είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον έξω κόσμο και να κλειστεί σε μοναστήρι για να ηρεμήσει.




Κεραμέως: Στα €950 ο κατώτατος μισθός από το 2027

 


Για τις νέες συζητήσεις γύρω από το θέμα του κατώτατου μισθού, μίλησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΙ.

Η υπουργός τόνισε, ότι αυτό το οποίο εξετάζεται αφορά το πόσο και το πώς ο κατώτατος μισθός θα αυξάνει μετά το 2027, καθώς μέχρι εκείνη τη χρονιά έχει ήδη χαραχθεί ο οδικός άξονας από τον πρωθυπουργό, με τον κατώτατο μισθό να κυμαίνεται στα 950 ευρώ. 

«Τώρα είμαστε στα 830 ευρώ, θα έχουμε μια νέα αύξηση την άνοιξη που μας έρχεται και το 2027 φτάνουμε στα 950, δηλαδή 46% παραπάνω από τα 650 ευρώ που παραλάβαμε το 2019».

Όπως ανέφερε:

«Ήρθε μια επιστημονική επιτροπή η οποία πρότεινε τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψιν αφενός τις αυξήσεις στις τιμές, δηλαδή όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αφετέρου την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή την παραγωγικότητα, τους μισθούς γενικά και ούτω καθεξής. Άρα όσο το πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, τόσο θα ανεβάινει ο μισθός, ενώ αν πηγαίνουν χειρότερα δεν θα μπορεί να μειωθεί. Και αυτό θα προβλέπεται ρητά στο νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή».

«Συνολικά 7.500 άτομα έχουν βρει δουλειά μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ»

«Τώρα η ανεργία έχει πέσει στο 9%, ενώ έχουμε να καλύψουμε συγκεκριμένες ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό, επομένως ερχόμαστε και κάνουμε μια σειρά από πράγματα. Πρώτον, καλλιεργούμε μια σειρά από δεξιότητες που είναι σε ζήτηση στην αγορά, όπως πράσινες δεξιότητες τεχνικώς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιακές δεξιότητες σε ειδικότητες στο να γράφει κανείς αλγόριθμο. Δεύτερον, διδάσκουμε επαγγέλματα μέσα από σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ που είναι σε μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως η τεχνική ΑΠΕ, οι τεχνική υδραυλικών εγκαταστάσεων, η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, επαγγέλματα δηλαδή με 100% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Τρίτον, το περασμένο Σαββατοκύριακο πέρασαν 7.400 άτομα από το Περιστέρι και τις Ημέρες Καριέρας, με πάνω από 180 επιχειρήσεις. Ήδη έχουν βρει εργασία μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες 7.500 άνθρωποι. Μάλιστα, δεν σταματάμε εκεί, αλλά τον ερχόμενο μήνα πάμε και στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ και τον Απρίλιο στην Αγγλία, για να έρθουν Έλληνες που έφυγαν και θέλουν να γυρίσουν».

«Το κράτος θα πληρώνει το 50% της φορολογίας εισοδήματος σε όποιον γυρίζει από το εξωτερικό»

Η υπουργός έκανε λόγο για μια συγκεκριμένη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει ότι σε όποιον γυρίζει Ελλάδα μετά από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, το κράτος εγγυάται για 7 χρόνια το 50% της φορολογίας εισοδήματος που θα πλήρωνε.

Τέλος, ερωτηθείσα για τις συντάξεις, επανέλαβε ότι από τις 1/1/2025 θα υπάρξει οριζόντια αύξηση έως 2,5%. «Περιμένουμε πώς θα πάνε τα στοιχεία του Νοεμβρίου για το ακριβές μέγεθος της αύξησης από τον Ιανουάριο, που θυμίζω προπληρώνεται από τον Δεκέμβριο», όπως είπε, προσθέτοντας ότι για την εισφορά αλληλλεγγύης υπάρχει μια στρέβλωση. «Η εισφορά αυτή επιβάλλεται σε όσους έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.400 ευρώ και πάνω. Για παράδειγμα, παίρνει κάποιος άθροισμα 1.395 ευρώ. Έρχεται η αύξηση, περνάει τα 1.400, άρα του επιβάλλεται για πρώτη φορά εισφορά αλληλλεγγύης, υφίσταται μείωση. Εμείς αυτό που πάμε να διορθώσουμε είναι να μην υπάρχει αυτή η μείωση».



10.600 οι ανήλικοι που συνελήφθησαν στο 9μηνο - Το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να φοβάται



Το μήνυμα ότι «δεν φοβάται η αστυνομία τους μπράβους και τους εκβιαστές. Το αντίθετο, αυτοί φοβούνται καθώς κάθε ημέρα εξαρθρώνονται εγκληματικές ομάδες» έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στους Αταίριαστους στον ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός διεμήνυσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο όχι να κλείσουν ορισμένα πρατήρια αλλά να χτυπήσουμε στη ρίζα τη μαφία στα καύσιμα».

Όπως εξήγησε «είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον εισαγγελέα, γίνεται σε βάθος έρευνα για να αποκαλυφθούν τα κυκλώματα που εμπορεύονται λαθραία καύσιμα ή εξαπατούν καταναλωτές με λογισμικά».

«Έχει σημασία να οργανώσουμε περαιτέρω τις δυνάμεις μας για να εξαφανίσουμε τους ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος» είπε με νόημα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να το ακούσει το οργανωμένο έγκλημα.

Για το ζήτημα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας και των ανηλίκων ο υπουργός δήλωσε πώς «πέρυσι το πρώτο 9μηνο είχαν συλληφθεί 7.400 ανήλικοι δράστες και φέτος έχουν συλληφθεί 10.600 ανήλικοι δράστες για το ίδιο διάστημα».

Όπως είπε «από αυτούς έχουν συλληφθεί 2.285 κλοπές, 873 για ναρκωτικά, 800 για σωματικές βλάβες και 335 είχαν όπλο μαζί τους πιστόλι, μαχαίρι, στιλέτο, σιδηρογροθία».

«Το ανησυχητικό είναι ότι έχουμε συμμορίες, τώρα πέφτουν μαχαίρια και πιστόλια. Είναι ένα ζήτημα που θέλει διαχείριση στην πλατεία, στο σχολείο, στην κοινωνία».

Πέραν του αριθμού 10201 «σε λίγες ημέρες θα έχουμε μια νέα εφαρμογή, ένα panic button για ανήλικούς ωστε να ενημερώνονται οι αρχές με GPS».

Ειδικά για τη Μύκονο είπε ότι «κανείς από τους αστυνομικούς δεν θα φύγει μέχρι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε ξανά φαινόμενα μαφίας εκεί».




Μολδαβία: Οριακά «ναι» στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ

 


Η Μολδαβία ψήφιζε χθες για να εκλέξει πρόεδρο και για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τον ευρωπαϊκό δρόμο της, σε μια κρίσιμης σημασίας διπλή ψηφοφορία για το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, με φόντο καταγγελίες για ανάμιξη του Ρώσικου καθεστώτος του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, η οποία έστρεψε αποφασιστικά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη μικρή χώρα της που συνορεύει με την εμπόλεμη Ουκρανία, είναι το φαβορί, έτσι η προσοχή επικεντρώθηκε κυρίως στο δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να εγγραφτεί στο Σύνταγμα ο στόχος της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προκειμένου να μην πάει καμία ψήφος χαμένη, οι κάλπες πήγαν ακόμα και στα σπίτια των πολιτών και ψήφισαν ακόμα και οι κατάκοιτοι ηλικιωμένοι . 

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η εκλογική επιτροπή, το δημοψήφισμα οδεύει σε εντελώς οριακή έκβαση. 

Το «όχι» κυριαρχούσε στην κούρσα, όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των μελών της μολδαβικής διασποράς ανέτρεψαν την τάση in extremis.

Με καταμετρημένο πάνω από το 100% των ψηφοδελτίων, το «ναι» επικρατεί με οριακή διαφορά (50,03% των ψήφων).



Ο «ιδεοληπτικός εγκληματίας» ο τρόπος της εγκληματικής του δράσης και η υπογραφή του

 


Οι ιδεοληψίες ή αλλιώς εμμονές, είναι σκέψεις ή νοητές εικόνες, οι οποίες προκαλούν έντονη ανησυχία σε ένα άτομο. 

Προκαλούν άγχος και δυσφορία στο άτομο σε τέτοιο βαθμό ώστε να αδυνατεί να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα, τα οποία το καταβάλουν ψυχικά. Όλες αυτές οι δυσάρεστες σκέψεις έρχονται στο μυαλό χωρίς τη θέληση του ατόμου, με αποτέλεσμα να προκαλούν αιφνιδιασμό και ταραχή. 

Οι ιδεοληψίες πολλές φορές συνοδεύονται από καταναγκασμούς ή τελετουργικές πράξεις, προκειμένου να μειωθεί το άγχος. 

Ο ιδεοληπτικός εγκληματίας, υποφέρει από επαναλαμβανόμενες σκέψεις που του προκαλούν έντονο άγχος και δυσφορία. Το κίνητρο της εγκληματικής του δράσης είναι η θεωρούμενη για τον ίδιο «μεγάλη ιδέα», η οποία τον βασανίζει, καθώς του έχει γίνει εμμονή. Αυτή η έμμονη ιδέα μπορεί για παράδειγμα να αφορά την επιθυμία του να «σώσει» τον κόσμο από τον «εχθρό» που, κατά τη δική του διαστρεβλωμένη κρίση, μπορεί να είναι οι μετανάστες, ή οι ιερόδουλες ή οι ομοφυλόφιλοι, ή οποιανδήποτε άλλη ομάδα πληθυσμού θεωρεί εχθρική απέναντί του και, τελικά, απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία. 

Αυτή η ιδέα κυριαρχεί στο μυαλό του και δεν τον αφήνει να ησυχάσει μέχρι να κάνει τη σκέψη του πράξη. Έτσι, λοιπόν, ωθείται στο έγκλημα, μέσα από το οποίο λαμβάνει τελικά ικανοποίηση, δεδομένου ότι μέσα από το έγκλημα ή τα εγκλήματα που διαπράττει, «λυτρώνεται» και ο ίδιος από τις έμμονες ιδέες του και φτάνει στο σημείο να πιστέψει ότι είναι «σωτήρας της κοινωνίας», καθώς θεωρεί ότι την έχει απαλλάξει από ανθρώπους που δεν αξίζει να ζουν. 

Οι ιδεοληπτικοί εγκληματίες δεν στοχεύουν την εγκληματική τους δράση εναντίον ενός συγκεκριμένου προσώπου, αλλά στο πρόσωπο του ατόμου που σκοτώνουν βλέπουν μια ολόκληρη ομάδα πληθυσμού, π.χ. δολοφονώντας μια ιερόδουλη, θεωρούν ότι «σκοτώνουν» όλες τις ιερόδουλες, δολοφονώντας ένα μετανάστη, θεωρούν ότι «δολοφονούν» όλους τους μετανάστες και μάλιστα όχι απλώς ότι δολοφονούν, αλλά ότι «εξαγνίζουν» ολόκληρη την κοινωνία. 

Η απεικόνιση των ιδεοληψιών ως κίνητρο εγκληματικής δράσης έχει καταγράφει όμως και στη λογοτεχνία και θα αναλύσουμε παρακάτω μια υποθετική υπόθεση. 

Η Φόνισσα του  Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια  «ιδεοληπτική εγκληματίας». 

Η Φόνισσα γράφτηκε το 1902, και δημοσιεύτηκε το 1903 σε συνέχειες στην εφημερίδα Ακρόπολη.  

Τα θέματα με τα οποία ασχολείται είναι φλέγοντα και διαχρονικά και γι’ αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να κεντρίζουν το ερευνητικό ενδιαφέρον, και να  αποτελούν αντικείμενο επισταμένης μελέτης, όχι μόνο για τους κριτικούς της λογοτεχνίας,  αλλά και για ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων (φιλοσόφων,  ψυχολόγων,  κοινωνιολόγων, ψυχιάτρων, εγκληματολόγων, νομικών κ.λπ.). 

Η Φόνισσα χαρακτηρίζεται «ιδεοληπτική εγκληματίας», καθώς ένα καθοριστικό αίτιο που την ωθεί στη διάπραξη των εγκλημάτων, των ανθρωποκτονιών ανήλικων κοριτσιών, είναι η ιδεοληψία της.  Οι φόνοι που διαπράττει μπορούν να χαρακτηριστούν  ιδεο-συμβολικοί, με την έννοια ότι η Φόνισσα δεν υποκινείται από κάποιο τυφλό πάθος, ούτε από οικονομικό κίνητρο ή κάποιο ταπεινό συμφέρον, αλλά διαπράττει τα ειδεχθή εγκλήματά κινούμενη από μια ιδέα: την ιδέα της λύτρωσης των μικρών κοριτσιών και των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας από τον πόνο και τη δυστυχία.  

Σύμφωνα με τις αντιλήψεις της ίδιας της Φόνισσας για τη ζωή, τα εγκλήματά της είναι ανιδιοτελή,  ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο χωρίς να έχει κανένα προσωπικό όφελος.

Η ιδεοληψία της Φόνισσας εντείνεται από τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής που καθιστούσαν τη ζωή των κοριτσιών και γυναικών πολύ δύσκολη. Η βεβαιότητα και η γνώση των ταλαιπωριών που θα ήταν αναγκασμένα να υποστούν και ταυτόχρονα θα επέβαλαν στους άλλους τα κοριτσάκια συνιστούν για εκείνη την ηθική δικαίωση για την πράξη της. Σκοτώνει για να ελευθερώσει.  Έχει την πεποίθηση ότι με τους φόνους διορθώνει τις αδικίες της φύσης και λυτρώνει τους φτωχούς, στους οποίους άλλωστε και η ίδια ανήκει,  από την κακή τύχη που είχαν να φέρουν στη ζωή θηλυκά, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή η γέννηση κοριτσιών ήταν «βάρος», καθώς ισοδυναμούσε με την εξασφάλιση προίκας.  Πιστεύει,  συνεπώς,  ότι προσφέρει μεγάλη βοήθεια στους συνανθρώπους της,  διορθώνοντας οριστικά τους άδικους νόμους,  τα στερεότυπα και τις συνήθειες μιας στενοκέφαλης κοινωνίας.

Η Φόνισσα θεωρεί ότι είναι δοσμένη σε ένα μεγάλο έργο.  Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Φόνισσα δεν νιώθει μόνη στην πραγμάτωση του ιερού σκοπού της, αφού κατά την άποψή της έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Θεού.  

Ο Guy Saunier χαρακτηρίζει εωσφορική τη στάση της Φόνισσας.  Η Φόνισσα παρερμηνεύει τον θείο λόγο και καταλήγει να πιστεύει ότι είναι πλέον στη μοίρα της να σκοτώνει και ότι ο Θεός της στέλνει το μήνυμα να συνεχίσει την εγκληματική της δραστηριότητα.  Αυτή ακριβώς η διαστρεβλωμένη σκέψη την οδηγεί στη διάπραξη του πρώτου φόνου. Είναι ενδεικτική η φράση που διατυπώνεται στο κείμενο: «όποιος αγαπά την ψυχήν του,  θα την χάση». Είναι επίσης άξια σχολιασμού η έμμεση ταύτιση της Φόνισσα με τον Θεό, η οποία καθίσταται εμφανής στην ακόλουθη φράση που διατυπώνει για τι νεογέννητο κοριτσάκι του Λυρίγκου: «Και τι ξαλάφρωμα θα ήτον τώρα γι’ αυτόν…να του το έπαιρνε τώρα ο Μεγαλοδύναμος». Λίγο αργότερα ο Μεγαλοδύναμος με τη μορφή της Φόνισσας θα  αφαιρέσει από το βρέφος την πνοή της ζωής.  

Με αυτό τον τρόπο,  πέρα από τον σφετερισμό της ταυτότητας του Θεού, προβαίνει σε ακραία πρόκληση του και αποφασίζει ακόμα και για τη μεταθανάτια τύχη των θυμάτων της.  Μάλιστα προκαλεί δέος ότι «αισθάνεται αγρίαν χαράν καθώς πνίγει το αβάπτιστο μωρό».

Η Φόνισσα προβαίνει στα αποτρόπαια εγκλήματα της προκειμένου να λυτρώσει πρωτίστως το γυναικείο φύλο  που και η ίδια εκπροσωπεί, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία από μια ζωή γεμάτη βάσανα και εξευτελισμούς.  Υπό αυτή την έννοια οι προθέσεις της δεν είναι δόλιες,  αφού πιστεύει ότι αγωνίζεται για την υλοποίηση ενός ανώτερου σκοπού,  τον οποίο μάλιστα της τον επέβαλε ο Θεός.  Ωστόσο,  το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό τόσο για τις αθώες ψυχές που σκοτώνει και για τις  στις οποίες ανήκουν,  όσο και για την ίδια.  

Συμπερασματικά, οι ιδεοληψίες, ειδικά σε εποχές κρίσεων, δύναται να αποτελέσουν κίνητρο ακραίων εγκληματικών ενεργειών σε βάρος όχι μεμονωμένων ατόμων, αλλά ολόκληρων ομάδων πληθυσμού. 


Κώστας Βουκελάτος




Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν

 



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου του ο Φετουλάχ Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια. 

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και πληροφορίες για τις διαδικασίες ταφής θα κοινοποιηθούν αργότερα». Το Herkul Nağme συμπληρώνει ότι «ο δάσκαλός μας περπάτησε στον ορίζοντα της ψυχής του στις 21.20 το βράδυ, στις 20 Οκτωβρίου 2024, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για λίγο. Οι γιατροί του θα κάνουν δήλωση για η διαδικασία του νοσοκομείου τις επόμενες ώρες».

Ο Γκιουλέν είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και ότι διοικούσε ένα παράλληλο κράτος στη χώρα για να καταλάβει τον έλεγχο ορισμένων κυβερνητικών λειτουργιών

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν πρώην ιμάμης και σημαντική πολιτική φυσιογνωμία στην Τουρκία, ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ (που σημαίνει υπηρεσία στα τουρκικά) και ζούσε αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γκιουλέν βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης, και δίδασκε την ήπια εκδοχή του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία. Είχε ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες, με το Βατικανό, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και ήταν επικεφαλής του κινήματος Γκιουλέν που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση. Το κίνημα του Γκιουλέν έχει εκατοντάδες σχολεία στην Τουρκία και σε άλλες χώρες και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διείσδυση και μεγάλη επιρροή στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας.

Το κίνημα του Γκιουλέν έχει χαρακτηριστεί ως «μετριοπαθές Ισλάμ» και ο ίδιος ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του χρησιμοποιούν τις δομές της αγοράς και της τεχνολογίας και είναι δραστήριοι χρήστες των social media, των ψηφιακών τεχνολογιών και των δημοσίων σχέσεων. Εντός της Τουρκίας το κίνημα κρατά αποστάσεις από τα καθιερωμένα ισλαμικά πολιτικά κόμματα.



Άνδρας εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε την ώρα που οι γιατροί του αφαιρούσαν ζωτικά όργανα

 


Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ένας 36χρονος άνδρας που είχε υποστεί ανακοπή και, σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν εγκεφαλικά νεκρός, ξύπνησε την ώρα που οι χειρουργοί σε νοσοκομείο του Κεντάκι, αφαιρούσαν τα όργανά του για δωρεά.

Η οικογένειά του Άντονι Τόμας «TJ» Χούβερ δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι η περίπτωσή του εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία για τη δωρεά οργάνων επισημαίνοντας ότι ο άνθρωπός τους βίωσε έναν αληθινό εφιάλτη.

Ενώ ήταν νεκρός, σύμφωνα πάντα με το ιατρικό πρωτόκολλο, ξαφνικά, την ώρα που η ομάδα των χειρουργών του αφαιρούσαν τα όργανα, αναστήθηκε...

Όπως ανέφεραν την Πέμπτη το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (National Public Radio) και ο ειδησεογραφικός σταθμός του Κεντάκι WKYT, η υπόθεση του Άντονι Τόμας Χούβερ βρίσκεται υπό διερεύνηση των αξιωματούχων της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι, οι αξιωματούχοι του συστήματος προμήθειας οργάνων των ΗΠΑ επιμένουν ότι υπάρχουν ειδικά μέτρα για την πρόληψη τέτοιων επεισοδίων, αν και η οικογένειά του δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η εμπειρία τους επιτάσσει την ανάγκη για κάποια τουλάχιστον μεταρρύθμιση στον τομέα δωρεάς οργάνων.

Η αδελφή του Χούβερ, Ντόνα Ρόρερ, εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ότι ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist health στο Ρίτσμοντ του Κεντάκι, τον Οκτώβριο του 2021 εξαιτίας της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών.

Σε λίγες ώρες, οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι δεν είχε καθόλου αντανακλαστικά ή εγκεφαλική δραστηριότητα και τελικά οι συγγενείς αποφάσισαν να τον αφαιρέσουν από το μηχάνημα υποστήριξης, όπως μεταδίδει ο σταθμός του Κεντάκι WKYT.

Τότε το προσωπικό του νοσοκομείου είπε στην αδερφή του «αποθανόντα» ότι ήταν δωρητής οργάνων. Το νοσοκομείο, ως όφειλε, έκανε έρευνα για τα όργανα που θα ήταν βιώσιμα και μάλιστα η διεύθυνσή του έκανε και μία τελετή προς τιμήν του.

Η Ρόρερ παραδέχεται ότι τα μάτια του Χούβερ άρχισαν να ανοίγουν και να φέρεται ότι παρακολουθούν τις κινήσεις των αγαπημένων του, σύμφωνα με το WKYT.

«Μας είπαν ότι ήταν απλώς μια αντανακλαστική κίνηση - ένα φυσιολογικό πράγμα», δήλωσε στο πρακτορείο. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε το ιατρικό σύστημα;»


Περίπου μία ώρα αφότου ο Χούβερ είχε εισαχθεί στο χειρουργείο για την αφαίρεση των οργάνων του, ένας γιατρός βγήκε έξω από την αίθουσα λέγοντας ότι ο ασθενής «δεν ήταν έτοιμος».

«Ξύπνησε», δήλωσε η Ρόρερ προσθέτοντας ότι οι γιατροί της συνέστησαν να πάρει τον αδελφό της στο σπίτι και να τον κάνει να νιώσει άνετα, αν και πιθανότατα δεν θα ζούσε πολύ περισσότερο.

Η ίδια, όπως είπε στο τοπικό δίκτυο WKYT, φρόντιζε τον Χούβερ τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κεντάκι ανέφερε ότι η Ρόρερ έμαθε λεπτομέρειες από την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο αδελφός στο νοσοκομείο Baptist και της Kentucky Organ Donor Affiliates (Koda) μόλις τον Ιανουάριο.

Τότε, ένας πρώην υπάλληλος της Koda επικοινώνησε μαζί της προτού η Ρόρερ στείλει σχετική επιστολή σε μια επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε ακρόαση που εξέταζε τους οργανισμούς προμήθειας οργάνων, ανέφερε το NPR.

Η συντάκτρια της επιστολής υποστήριξε ότι είδε τον Χούβερ να αρχίζει να «χτυπιέται» πάνω στο χειρουργικό τραπέζι καθώς και να αρχίζει να κλαίει, σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο του Κεντάκι.

Σε απάντηση στις μαρτυρίες που μετέφερε η Ρόρερ στο δίκτυο WKYT και το National Public Radio (NPR), το νοσοκομείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ασφάλεια των ασθενών ήταν η «ύψιστη προτεραιότητά του».

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους για να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται οι επιθυμίες τους για δωρεά οργάνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η Koda εξέδωσε τη δική της δήλωση στο NPR υποστηρίζοντας ότι για την περίπτωση του Χούβερ «δεν έχει έχουν δοθεί οι απαιτούμενες λεπτομέρειες, ότι ο οργανισμός δεν έχει συλλέξει ποτέ όργανα από ζωντανούς ασθενείς και ότι κανείς εκεί δεν έχει ποτέ πιεστεί να το κάνει.

Σε δήλωσή της στο δίκτυο WKYT από την οργάνωση Network for Hope, στην οποία η Koda εντάχθηκε τον Μάιο, ανέφερε ότι ομάδες όπως η δική τους «δεν εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών ... δεν ανακοινώνουν την ώρα θανάτου ... κι έχουν την εξουσία να προχωρήσουν στην αφαίρεση οργάνων μόνον όταν ο ανεξάρτητος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ενός ασθενούς έχει δηλώσει ώρα θανάτου».

Παρ' όλα αυτά, το WKYT και το NPR ανέφεραν ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας καθώς και μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που συμβάλλει στην εποπτεία της προμήθειας οργάνων ερευνούν την υπόθεση.

Το National Public Radio (NPR) εκτιμά ότι ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έχει τραβήξει η υπόθεση του Χούβερ θα μπορούσε να υπονομεύσει ένα σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων με λίστα αναμονής άνω των 100.000 ατόμων.

Ένας καθηγητής Ιατρικής σε θέματα ηθικής με τον οποίο επικοινώνησε το ραδιόφωνο NPR δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι περιπτώσεις όπως αυτή του Χούβερ είναι γενικά «μεμονωμένες περιπτώσεις που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την άκρη και να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν».

Η Ρόρερ, ωστόσο, υπερασπίστηκε την απόφασή της να δημοσιοποιήσει την ιστορία του αδελφού της, λέγοντας ότι αξίζει να τη μοιραστεί αν μπορεί προκειμένου «να ενθαρρύνει μια άλλη οικογένεια να μιλήσει αν είχε αντίστοιχο περιστατικό.

Ο αδερφός της, όπως επισημαίνει, «Έκανε ... προσπάθειες να πει: «Έι, είμαι εδώ», αλλά κατά κάποιο τρόπο τον αγνόησαν», δήλωσε η Rhorer στο WKYT. «Αλλά σταμάτησαν τη διαδικασία επειδή έδειχνε σημάδια ζωής. Κατά βάθος, ήξερα ότι κάτι συνέβαινε, αλλά συνέκρινα την προσπάθειά μου με τον Δαβίδ και τον Γολιάθ. Ποια είμαι εγώ για να τα βάλω με το ιατρικό σύστημα;», τόνισε η αδερφή του Χούβερ.


Ασημίνα Αγγελίνη

protothema.gr



Τσάντες Hermes Birkin 32.000 δολλαρίων και εκατομμύρια κρυμμένα στο καταφύγιο του τρομοκράτη Σινουάρ

 


Ζωάρα για τον ηγέτη των τρομοκρατών της Χαμάς Γιαχιάρ Σινουάρ, με την σύζυγο του να κρατάει τσάντα των 32.000 δολαρίων, και τον ίδιο να κρύβει μέσα στο καταφύγιο εκατομμύρια σε διάφορα χαρτονομίσματα.

Όλα αυτά τα προκλητικά όταν οι Παλαιστίνιοι που ανέχονται ακόμα και σήμερα την Χαμάς πεινάνε.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας και ήταν ένας σκληρός και αδίστακτος αντίπαλος, που του άρεσε να σκοτώνει ισραηλινούς με ματσέτα. 

Μετά από το θάνατό του, δόθηκε ένα βίντεο στη δημοσιότητα, το οποίο εγείρει πολλούς προβληματισμούς για το πώς τελικά ζούσε εκείνος και η οικογένειά του, την ώρα που ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει. Ανάλογα ζούν όλοι οι ηγέτες των τρομοκρατών της χαμάς σε βάρος των κορόιδων.

Το βίντεο δείχνει το Γιαχία Σινουάρ με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, μερικές ώρες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η οικογένεια του πρώην ηγέτη της Χαμάς μεταφέρεται σε υπόγειο κρησφύγετο μέσα από τα δαιδαλώδη τούνελ της Γάζας για να προστατευτεί αδιαφορώντας για το ότι αφήνει στο έλεος των αντιποίνων και των βομβαρδισμών του Πλαιστίνιους.



Στο βίντεο φαίνεται η σύζυγος του, Αμπού Ζαμάρ, να κρατάει μία τσάντα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του IDF, Avichay Adraee, η τσάντα είναι πολυτελής και κοστίζει πολλά χιλιάδες ευρώ.

«Ενώ οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν χρήματα για φαγητό, βλέπουμε πολλά παραδείγματα της ιδιαίτερης αγάπης του Γιαχία Σινουάρ και της συζύγου του για τα χρήματα», έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο X. Μάλιστα, τα λόγια του συνόδευσαν δύο φωτογραφίες. Η μία είναι ένα στιγμιότυπο από το βίντεο με τη γυναίκα του ηγέτη της Χαμάς, και η άλλη δείχνει την τσάντα που υποστηρίζει πως κρατάει η Αμπού Ζαμάρ.

Η τσάντα πρόκειται για μία πολυτελή τσάντα Hermes Birkin και η αξία της ανέρχεται στα 32.000 δολάρια.

«Μπορείτε να δείτε πώς ο Σινουάρ και η οικογένειά του διαφεύγουν σε ένα υπόγειο σύμπλεγμα που βρίσκεται κάτω από το σπίτι του τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου, λίγες μόνο ώρες πριν από την τρομερή σφαγή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του στρατού, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Μένουν μόνοι τους επί ώρες. Ο Σινουάρ και ο γιος του ανεβαίνουν και ξανακατεβαίνουν με τρόφιμα, νερό, μαξιλάρια, μια τηλεοπτική οθόνη, στρώματα και άλλα πράγματα για μια μακρά διαμονή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε ότι στο δωμάτιο του ηγέτη των τρομοκρατών βρέθηκαν και εκατομμύρια σε χρήματα.




Κάμαλα Χάρις : Ο Ντόναλντ Τραμπ «υποβιβάζει» το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ

 


Λίγες ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τράμπ έχει ξεφύγει και ξεστομίζει εκφράσεις που δεν συνάδουν με σοβαρό άνθρωπο που θέλει να γίνει και πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν χθες πυρά, μια ημέρα αφού ο απαράδεκτος Τράμπ χαρακτήρισε «σκατένια αντιπρόεδρο» σε προεκλογική εμφάνισή του.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά επίσης λόγω (...) του ρόλου του έθνους μας στον κόσμο», εξήγησε η Καμάλα Χάρις, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο MSNBC.

Η συμπεριφορά «του αντιπάλου μου, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, αληθινά υποβιβάζει το προεδρικό αξίωμα», είπε η Καμάλα Χάρις και δεν έχει άδικο.

Ερωτηθείσα πως χειρίζεται τις βαριές προσβολές που εξακοντίζει καθημερινά εναντίον της ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, η Δημοκρατική υποψήφια επέμεινε στη σημασία που έχει το προεδρικό αξίωμα πέραν της Ουάσιγκτον.

«Όταν αντιπροσωπεύεις τις ΗΠΑ, μπαίνεις στα σαλόνια του κόσμου ολόκληρου με αυθεντία και νομιμοποίηση για να μιλήσεις για τη σημασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», έκρινε.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τους οπαδούς του να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους έναντι της απερχόμενης κυβέρνησης, με υβριστικό τρόπο.

«Πρέπει να πείτε στην Κάμαλα Χάρις πως υπομείνατε αρκετά, ότι δεν μπορείτε άλλο (...). Ότι είσαι σκατένια αντιπρόεδρος, η χειρότερη αντιπρόεδρος, Κάμαλα, απολύεσαι, πάρε δρόμο, φύγε από ’δω», είπε για να δείξει για ακόμα μία φορά ότι είναι ακατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ.





Ισραήλ: 22χρονη που είχε επιζήσει από τη σφαγή των τρομοκρατών της Χαμάς αυτοκτόνησε την ημέρα των γενεθλίων της


 

Μια 22χρονη γυναίκα που επέζησε από τη σφαγή της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου 2023 έβαλε τέλος στη ζωή της στο διαμέρισμά της, αφού έπασχε από διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η οικογένεια της Shirel Golan, η οποία έκλεισε σήμερα τα 22 της χρόνια, λέει ότι υπέφερε από μετατραυματικά συμπτώματα από τότε που γλίτωσε από την τρομοκρατική επίθεση και ότι νοσηλεύτηκε δύο φορές στο νοσοκομείο.



Ο αδελφός της Eyal είπε, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ: «Είδα ότι είχε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, όπως η απόσυρση και η απομάκρυνση από τους φίλους της. Της ζήτησα να φροντίσει τον εαυτό της. Είπε ότι δεν λαμβάνει καμία βοήθεια από το κράτος».

«Αν το κράτος την είχε φροντίσει, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί», λέει.

Το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών είπε ότι η Γκολάν «θεραπευόταν στο σύστημα πρόνοιας ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου και ιδιαίτερα μετά».