Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μοιράστηκαν στο Messenger βίντεο με 15χρονα να κάνουν σεξ



Δίωξη ασκήθηκε σε περισσότερους από 1.000 νέους στην Δανία επειδή «μοιράστηκαν» μέσω της εφαρμογής Messenger του Facebook βίντεο, στα οποία δύο 15χρονοι έκαναν σεξ, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

Το Facebook ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές όταν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη δύο βίντεο και μιας φωτογραφίας του 2015, που έδειχναν ένα αγόρι και ένα κορίτσι που έκαναν συναινετικό σεξ. Στη συνέχεια οι αρχές της Δανίας ειδοποιήθηκαν από την Europol.

Το υλικό αυτό διαδόθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ του 2015 και του φθινοπώρου του 2017 μεταξύ περίπου 800 αγοριών και 200 κοριτσιών, τα περισσότερα ηλικίας 15 ως 20 ετών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη εναντίον όλων αυτών.

«Πρόκειται για μια ευρεία και περίπλοκη υπόθεση, η έρευνα για την οποία πήρε πολύ καιρό, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που διώκονται», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νόρντζελαντ, στη βόρεια Δανία, Λάο Τάιγκεσεν.

Μολονότι στη Δανία το ηλικιακό όριο για το συναινετικό σεξ είναι τα 15 χρόνια, η νομοθεσία της χώρας προβλέπει ότι η μετάδοση μηνυμάτων σεξουαλικής φύσης με άτομα που είναι κάτω των 18 ετών αποτελεί αδίκημα παιδικής πορνογραφίας, για το οποίο η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη έξι ετών.

Στους νεαρούς εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη μπορεί να επιβληθεί, αν κριθούν ένοχοι, ένα απλό πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης 20 ημερών με αναστολή, η οποία ενδέχεται όμως να παραμείνει για 10 χρόνια στο ποινικό τους μητρώο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Λαμβάνουμε αυτήν την υπόθεση στα σοβαρά καθώς έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους που αφορά από την στιγμή που διαδίδονται στοιχεία αυτού του είδους», τόνισε ο Λάου Τάιγκεσεν.


ΤΑ ΝΕΑ


Το νέο νούμερο στην επιθεώρηση ΣΥΡΙΖΑ! Μία επιθεώρηση με "ποιότητα"



Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου δραστηριοποιήθηκε όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, ως έμπορος στον χώρο του κοσμήματος στον Πειραιά, με καταστήματα στην Αργυρούπολη και στα Κύθηρα.

Σπούδασε λογιστικά και γραμματεία επιχειρήσεων προφανώς σε ιδιωτικό σχολείο ΙΕΚ το οποίο δεν αναφέρει στο βιογραφικό, και εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία σε ναυτιλιακή εταιρεία. 

Η ίδια λέει ότι είχε γραφτεί και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να πάρει πτυχίο Νομικής και δεν το τελείωσε γιατί : «πλέον έπαψε να είναι εξ αποστάσεως, θέλει παρακολούθηση μαθημάτων 12 εβδομάδων και δεν μπορώ να το κάνω». «Σκέφτομαι, όμως, να πάω σε μια σχολή δημοσιογραφίας γιατί θέλω να μάθω να εκφράζομαι και να γράφω τα άρθρα μόνη μου», είχε πει η ίδια

Είναι μητέρα τριών παιδιών και έχει τέσσερα εγγόνια.




Σεργκέι Λαβρόφ: Αφού τα Σκόπια θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ εκείνα να κάνουν τις υποχωρήσεις



Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία των Σκοπίων σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

Την ερώτηση υπέβαλε ο ανταποκριτής του Mega στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά:

«Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν.

»Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».


Πηγή : tribune.gr


Τι λένε οι σεισμολόγοι για την δόνηση που ταρακούνησε την Αττική


Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση που ανησύχησε τους κατοίκους της Αττικής λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν 4,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 28 χλμ Βορειοανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή της Σταμάτας. Ωστόστο το μικρό εστιακό της βάθος (5 χλμ.) την έκανε ιδιαίτερα αισθητή. 

«Από την ίδια περίοχή που έδωσε τις τελευταίες ημέρες μικρές δονήσεις ο σεισμός»

«Ο αποψινός σεισμός έγινε στην περιοχή όπου, ήδη τις τελευταίες επτά ημέρες, είχαμε σεισμική διέγερση με δονήσεις έως 3 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Κ» ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ιντσιτούτο.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, μετά την παρέλευση 48 ωρών. Το πιθανότερο, πάντως, είναι η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΪ, προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.

«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.

Σε ότι αφορά στη σεισμική ακολουθία που έχει καταγραφεί ως τώρα, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες. Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι από την ίδια περιοχή, μια εβδομάδα ακριβώς πριν, είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία  με μικρά μεγέθη 1,2 με 2 Ρίχτερ. Και οι σεισμοί εκείνοι είχαν το ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το σμήνος  εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ.  Και έχουμε και το 2,9», προσέθεσε ο σεισμολόγος.

Οσον αφορά το ερώτημα αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή. «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή.  Αυτό είναι ενθαρρυντικό  ότι θα σβήσει η ακολουθία».

Οσον αφορά το ερώτημα γιατί προκάλεσε τέτοια ανησυχία και γιατί έγινε τόσο αισθητός ενώ ήταν μόνο 4,4 Ρίχτερ ο κ. Χουλιάρας εξήγησε: «Ο σεισμός έγινε 24 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, οι αποστάσεις των πρώτων σπιτιών είναι 10 χλμ. από το επίκεντρο. Κουνηθήκαμε πολύ περισσότερο από το σεισμό στις Αλκυονίδες, τα 4,6 Ρίχτερ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Και αυτό γιατί το επίκεντρο ήταν κοντά  στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 4 χλμ.».

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε  ότι «πρόκειται για σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος με επίκεντρο κοντά στη Νέα Μάκρη.  Αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου».

«Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση. Τέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία».

«Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς»

Κορύφωση της σεισμικής έξαρσης που έχει καταγραφεί στην περιοχή από τις αρχές του μήνα, φαίνεται να αποτελεί η χθεσινοβραδυνή δόνηση, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο ίδιος σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζει, ιστορικά, χαμηλή σεισμική δυναμική.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Θυμίζω ότι αυτή η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί με πολλούς, μικρότερου μεγέθους, σεισμούς, ήδη από τις 2 και τις 3 Ιανουαρίου.

Είχε παρουσιαστεί μια ύφεση τις επόμενες ημέρες και ενεργοποιήθηκε πάλι με μικρά μεγέθη στις 9 και στις 10 του μηνός και φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον αποψινό σεισμό.

(…) Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Ομως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε και στον παρόντα αιώνα αλλά και σε προηγούμενους αιώνες.

Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ιστορικό, μπροστά μας το οποίο συναξιολογούμε (...)

Οι κάτοικοι -και της συγκεκριμένης περιοχής και των γύρω περιοχών- θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες. Τα στοιχεία είναι υπέρ μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

Λέκκας: Δεν διαφαίνεται πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό 

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM",το πρωί της Τρίτης.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό και οι κατασκευές μας έτσι όπως αυτές έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού είναι ανθεκτικές που αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, εκδηλώθηκε η ασθενής σεισμική δόνηση της τάξεως των 4,5 βαθμών - 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η δόνηση έγινε έντονα αντιληπτή σε όλο το λεκανοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της εγγύτητας που είχε στην πρωτεύουσα, αλλά και λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Έτσι λοιπόν, βλέπουμε ότι αυτή η δόνηση η οποία ακολουθήθηκε από πολλές δονήσεις μικρότερου μεγέθους ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της δραστηριότητας που είχαμε πριν από μια εβδομάδα στην ίδια περιοχή, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν σμήνος σεισμών (...) εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι όλα αυτά τα επίκεντρα, όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται στη βόρεια, βορειοανατολική πλευρά της Πεντέλης προς τον Μαραθώνα, μία δραστηριότητα η οποία οφείλεται σε μικρά ρήγματα, μικρού μεγέθους τα οποία δραστηριοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς» επεσήμανε.

Υπογράμμισε δε, ότι «αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εκτονωθεί η διέγερση, συνεπώς είναι φυσικό να περιμένουμε μικρούς σεισμούς στην περιοχή αντίστοιχου μεγέθους και εκείνο το οποίο εύλογα θα ρωτούσε κάποιος είναι αν θα έχουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω σαν απάντηση είναι ότι θα έχουμε τους ίδιους σεισμούς πάνω - κάτω, δεν φαίνεται στην περιοχή να υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, ούτως ώστε να δώσει κάποια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και ούτε φαίνεται ότι έχουμε μετάθεση σε διπλανές περιοχές, έτσι ώστε να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό, με δεδομένο ότι, διπλανές περιοχές μπορούν να δώσουν κάποιον μεγάλο σεισμό. Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι δεν ευσταθεί αυτή η εκδοχή, καθώς τα επίκεντρα είναι εντοπισμένα σε έναν μικρό γεωγραφικό χώρο».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τι κάνουν τα ζώα πριν από έναν σεισμό;


Μπορούν τα ζώα να προαισθανθούν έναν επικείμενο σεισμό; Όσοι έχουν παρατηρήσει τη συμπεριφορά τους, διατείνονται ότι πολλά ζώα – κυρίως αυτά που ζουν σε φυσικό περιβάλλον – κινούνται περίεργα πριν από τη σεισμική δόνηση. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ουρλιάζουν ξαφνικά.

Πώς αντιλαμβάνονται τον σεισμό τα σκυλιά;

Τα πετρώματα στον φλοιό της Γης, λόγω των ισχυρών τεκτονικών πιέσεων λίγο πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία αντιδρούν με τα νερά, προκαλώντας μια σειρά από χημικές μεταβολές. Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια γίνονται αντιληπτά από τα ζώα και έτσι εξηγούν οι ειδικοί πως τα ζώα αντιλαμβάνονται τους σεισμούς και δείχνουν την ανησυχία τους.

Τι κάνουν οι σκύλοι όταν καταλαβαίνουν ότι θα γίνει σεισμός;

Οι σκύλοι όταν αντιλαμβάνονται τους σεισμούς αντιδρούν πολύ περίεργα. Τις περισσότερες φορές έχουν μια ανήσυχη συμπεριφορά. Γαβγίζουν πολύ και προσπαθούν να δείξουν στο αφεντικό τους ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Μερικές φορές έχουν και άλλες τελείως διαφορετικές αντιδράσεις. Θα παρατηρήσεις ότι κλείνονται στον εαυτό τους, ότι κλαίνε συνεχώς και ότι ένα κρύβονται κάτω κυρίως από τον καναπέ και το κρεβάτι.

Οι βάτραχοι εγκαταλείπουν τη λίμνη

Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον τα υδρόβια ζώα είναι σε θέση να διαισθάνονται τις χημικές μεταβολές που συμβαίνουν στα υπόγεια ύδατα λίγο πριν από έναν σεισμό. Συγκεκριμένα, ειδικοί από τη NASA και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας άρχισαν να ερευνούν την επίδραση των χημικών μεταβολών των υπογείων υδάτων στα ζώα, όταν το 2009  – λίγες μόλις μέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην περιοχή Λ’ Άκουιλα στην Ιταλία – παρατήρησαν ότι μια αποικία βατράχων εγκατέλειψε τη λίμνη στην οποία ζούσε. Αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να αποτελεί ένα είδος πρόβλεψης της επικείμενης σεισμικής δραστηριότητας, εξήγησαν οι ερευνητές στη δημοσίευση της έρευνάς τους στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, από τα σημεία του φλοιού της γης όπου τα πετρώματα δέχονται μεγάλες πιέσεις απελευθερώνονται φορτισμένα σωματίδια, που προκαλούν χημικές μεταβολές στα υπόγεια ύδατα. Έτσι όλα τα υδρόβια ζώα, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αντιλαμβάνονται αμέσως αυτές τις μεταβολές και αντιδρούν ανάλογα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα ήταν πολύ σημαντική μια συνεργασία βιολόγων και γεωλόγων, προκειμένου να διερευνήσουν συμπεριφορές ζώων πριν από έναν επικείμενο σεισμό, ώστε να βρουν έναν τρόπο πρόβλεψης γι΄ αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.

Πώς αντιδρούν άλλα ζώα

Χωρίς να έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πολλά ζώα φαίνεται να προαισθάνονται έναν σεισμό, αφού αντιδρούν με περίεργο τρόπο λίγα λεπτά πριν αυτός σημειωθεί. Βέβαια τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν το δικό τους χαρακτήρα και συμπεριφέρονται ποικιλοτρόπως σε ένα τέτοιο γεγονός, ωστόσο καταγράφονται κοινές αντιδράσεις ανάλογα με το είδος τους. Παράδειγμα:

Οι γάτες τινάζονται από τη θέση τους και τρέχουν αλαφιασμένες να κρυφτούν.

Τα πουλιά επίσης τινάζονται ξαφνικά όλα μαζί και πετούν ψηλά, χωρίς όμως θόρυβο.

Τα ψάρια κολυμπούν κοντά την επιφάνεια και μερικά πηδούν έξω από αυτή.

Ζώα που ζουν κάτω από τη γη, όπως και τα ποντίκια και τα φίδια, βγαίνουν ξέφρενα στην επιφάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το 1975 στην πόλη Χαιτσένγκ στην Κίνα, όπου περίπου έναν μήνα πριν από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ οι κάτοικοι παρατήρησαν φίδια να εγκαταλείπουν μαζικά τις φωλιές τους. Σημειωτέον ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα ερπετά βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη. Ακριβώς επειδή είναι ψυχρόαιμα σπονδυλωτά, αποφεύγουν να εκτίθενται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί αλλιώς πεθαίνουν – οπότε η έξοδος από τις φωλιές τους ισοδυναμούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με ομαδική αυτοκτονία.

Οι μέλισσες και οι σφήκες βγαίνουν όλες μαζί έξω από τη φωλιά τους.

Τα άλογα χλιμιντρίζουν χωρίς λόγο και αρχίζουν να καλπάζουν.

Αν είναι καλοκαίρι, τα τζιτζίκια σταματούν ξαφνικά να τραγουδούν, ενώ τα κουνούπια δεν τσιμπούν.

Αυτή η περίεργη αντίδραση των ζώων παρατηρείται 2 έως και 5 λεπτά νωρίτερα από τον σεισμό, με εξαίρεση τα κουνούπια και τα έντομα όπου η αλλαγή στη συμπεριφορά τους μπορεί να παρατηρηθεί πολλές ώρες πριν. Επίσης, σε περίπτωση που ακολουθεί μετασεισμός, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους ή μέσα στις κρυψώνες τους. Οι σκύλοι και οι γάτες, αν τύχει και βγουν από τις κρυψώνες τους (πράγμα μάλλον απίθανο), τότε περπατούν αργά, προσεχτικά και σχεδόν έρπουν.

Περίεργη συμπεριφορά ζώων σε επικείμενες φυσικές καταστροφές

Γύρω στα 1920 εκατοντάδες ζώα στη Μαρτινίκα άφησαν ξαφνικά τις φωλιές, τους στάβλους, τα σπίτια και κατέβηκαν στη θάλασσα. Μπήκαν στο νερό και πολλά πνίγηκαν. Οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι κάτι θα συνέβαινε. Σκέφτηκαν το ηφαίστειο που απειλούσε τον τόπο τους, αλλά οι σεισμογράφοι τους δεν έδειχναν απολύτως τίποτα. Κι όμως τρεις μέρες αργότερα το ηφαίστειο εξερράγη και 30.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Στην Κεφαλονιά το 1953, τη νύχτα του καταστροφικού σεισμού, ένα λυκόσκυλο ούρλιαζε ασταμάτητα. Το ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι οι σκύλοι του νησιού, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν αλαφιασμένοι προς τα χωράφια. Στην περίεργη αυτή απόδραση προστέθηκαν κατόπιν οι γάτες και άλλα ζώα. Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο, ως τη στιγμή που χτύπησε ο καταστρεπτικός σεισμός.

Στο φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας

Για μια ακόμη φορά η διαίσθηση των ζώων αποδείχθηκε σωτήρια για αυτά: Στο βιβλικό τσουνάμι της Ινδονησίας στις 26-12-2004 – σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι ήταν επικεφαλής τμημάτων που προστάτευαν τα άγρια ζώα στη Σρι Λάνκα – περιέργως δεν βρέθηκαν νεκρά ζώα από τα γιγάντια κύματα που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Δεν υπήρχαν νεκροί ελέφαντες ούτε ένας νεκρός λαγός ή σκίουρος. Πιστεύω ότι τα ζώα έχουν την αίσθηση της καταστροφής. Έχουν δηλαδή αυτό που λέμε «έκτη αίσθηση». Τα ζώα μυρίζονται το κακό που πρόκειται να συμβεί», υποστήριξε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ ο Χαΐντ Ρατναγιάκε, αναπληρωτής ερευνητής του Τμήματος για την Προστασία της Άγριας Ζωής.










Ντόρα Μπακογιάννη για πολύτεκνους : Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά



Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κόβει  το επίδομα των πολυτέκνων : «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να στηρίξουν την πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το έκαναν για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά γιατί δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η χώρα να μείνει κάποτε με 6.000.000. Κόβετε το επίδομα των πολυτέκνων. Δηλώνετε δηλαδή ότι σε έναν πολύτεκνο με 4 παιδιά, με 22.90 ευρώ το χρόνο, θα του κόψετε το επίδομα από 3.280 και θα το πάτε στα 1.016 ευρώ. Όταν έχεις 4 παιδιά και περιμένουν να ζήσουν με αυτή τη στήριξη, κάτι δεν πάει καθόλου καλά», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου λέγοντας : 
«Άκουσα την ομιλία της κ. Φωτίου που οργίλη απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ θα κάνω λοιπόν πρόταση στην κ. Φωτίου. Εμείς θα ψηφίσουμε τη διάταξη η οποία αυξάνει τα επιδόματα στο ένα και στα δύο παιδιά και εσείς αντί να πείτε θα, θα έρθετε να νομοθετήσετε τώρα εδώ στο νομοσχέδιο, τα χρήματα για τους πολύτεκνους. Θα τα δώσετε τώρα και όχι με ‘θα’ κυρία Φωτίου, διότι τώρα τα κόβετε όπως κόβατε και το ΕΚΑΣ και τελικώς ακόμη οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν τι θα πάρουν».

Η κυρία Μπακογιάννη κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση λέγοντας ότι καθιερώνει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα καζίνο. «Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι τα φορολογικά κίνητρα για τον τζόγο», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «ποτέ άλλοτε δεν ήρθε νομοσχέδιο που οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι καζινάδες».



Καλιφόρνια: Κρατούσαν αλυσοδεμένα τα 13 παιδιά τους


Δώδεκα άνθρωποι, αδελφοί και αδελφές, μεταξύ 2 και 29 ετών, διασώθηκαν από αστυνομικούς που τους βρήκαν σε άθλια κατάσταση –δεμένους με αλυσίδες, μέσα στη βρομιά, στα όρια της λιμοκτονίας – στο σπίτι τους σε μικρή πόλη της Καλιφόρνιας.

Οι γονείς συνελήφθησαν, προφυλακίστηκαν κι αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για βασανιστήρια και έκθεση της ζωής παιδιών σε κίνδυνο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από το δέκατο τρίτο θύμα: κορίτσι 17 ετών, που κατάφερε να ξεφύγει από το σπίτι, στην πόλη Πέρις, δυο ώρες με το αυτοκίνητο νοτιοανατολικά του Λος Αντζελες.

Η νεαρή τηλεφώνησε στον αριθμό άμεσης βοήθειας 911 με κινητό τηλέφωνο που βρήκε μέσα στο σπίτι.

«Οι αστυνομικοί έπαθαν σοκ»

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Ρίβερσαϊντ, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα 12 άτομα, που αρχικά πίστευαν ότι ήταν μικρά παιδιά, αλυσοδεμένα σε κρεβάτια. «Επαθαν σοκ όταν διαπίστωσαν ότι τα επτά ήταν ενήλικες».

«Τα θύματα φαίνονταν υποσιτισμένα και πολύ βρώμικα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του σερίφη.

Το κορίτσι που ειδοποίησε τις αρχές κατάφερε να ξεφύγει και να καλέσει το 911 την Κυριακή.

Γονείς των θυμάτων είναι ο Ντέιβιντ Αλεν Τέρπιν, 57 ετών, και η Λουίζα Αννα Τέρπιν, 49 ετών.

«Τίποτε ασυνήθιστο στη γειτονιά... »

Η χρηματική εγγύηση που θα πρέπει να καταβληθεί για την προσωρινή αποφυλάκισή τους ορίστηκε στα 9 εκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε η αστυνομία.

Τα έξι από τα παιδιά είναι ανήλικα. Τα υπόλοιπα επτά άνω των 18. Αφηγήθηκαν στους αστυνομικούς ότι λιμοκτονούσαν.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο οι γονείς κρατούσαν τα παιδιά τους σε κατάσταση αιχμαλωσίας. 

Γείτονας που απάντησε στο τηλέφωνο τη Δευτέρα σημείωσε ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι είναι νεόδμητη. Είπε πως δεν γνώριζε την οικογένεια Τέρπιν, και πως δεν είχε παρατηρήσει τίποτε ασυνήθιστο στη γειτονιά.

Η συνοικία αποτελείται από μονοκατοικίες, συνήθως ενός επιπέδου. Οι γονείς αναμένεται να προσαχθούν ενώπιον δικαστή την Πέμπτη.


ΤΑ ΝΕΑ


Ν.Δ. : Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια καταγράφηκε στα ποσοστά χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο




«Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια καταγράφηκε το 2016 - 2017 μείωση στα ποσοστά χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. Αυτά είναι τα “επιτεύγματα” της Κυβέρνησης και του κ. Παππά προσωπικά»

Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Παππά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια καταγράφηκε το 2016 - 2017 μείωση στα ποσοστά χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. Αυτά είναι τα “επιτεύγματα”  της Κυβέρνησης και του κ. Παππά προσωπικά» 


Πλήρης Δήλωση


«Στους αλαζονικούς και εμπαθείς χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε με περίσσιο πολιτικό θράσος ο αποτυχημένος Υπουργός κ. Παππάς, απαντούμε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ [1] για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια καταγράφηκε το 2016 - 2017 μείωση στα ποσοστά χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο. 

Όσον αφορά στις διατάξεις για τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, τον καλούμε να εγκαταλείψει επιτέλους τις καθεστωτικού τύπου προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης - που δημιουργούν μεταξύ άλλων σειρά προβλημάτων στα δημοτικά και εκκλησιαστικά ραδιόφωνα - και να διαβουλευθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να εξευρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει».


[1] http://www.statistics.gr/el/infographic-information-technologies-2017


Der Spiegel: «O Τσίπρας μοιράζει δισ. στους φτωχούς, αλλά όχι ανιδιοτελώς»


Οι κοινωνικές παροχές που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τρίτο πρόγραμμα, οι κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου στην Αθήνα και η ψηφοφορία των προαπαιτουμένων στη Βουλή, στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

«H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιράζει πολλά χρήματα στους οικονομικά αδύναμους, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο "Ο Τσίπρας μοιράζει δις στους φτωχούς, όχι και τόσο ανιδιοτελώς". Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι επικριτές μιλούν για δώρα προς άγραν ψηφοφόρων ωστόσο η κυβέρνηση ανακοινώνει και νέες αγαθοεργίες.


Στην πολιτική κοινωνικών παροχών οι επικριτικές φωνές διακρίνουν την απέλπιδα προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να ξανακερδίσει όσους ψηφοφόρους έχασε με το "ναι" στο τρίτο πρόγραμμα και τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον του ΣΥΡΙΖΑ. (...) Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι οι φτωχοί και οι οικονομικά αδύναμοι αποτελούν μεγάλος μέρος του εκλογικού σώματος. Τυπικά το επόμενο εκλογικό ραντεβού είναι το φθινόπωρο του 2019, δεν αποκλείεται ωστόσο οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα. Από τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκηρυχθούν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως πριν το 2019 όταν οι Έλληνες βρεθούν αντιμέτωποι με νέο κύμα περικοπών συντάξεων και φορολογικών αυξήσεων. Οι επικριτές τονίζουν, εκτός αυτού, ότι η γενναιοδωρία του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτηθεί εν τέλει από την υπερβολική φορολόγηση των εναπομενόντων κερδοφόρων επιχειρήσεων και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και όχι φυσικά από την άνω του μέσου όρου οικονομική ανάπτυξη. Ήδη πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την εποχή μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. "Αυτό είναι μόνο η αρχή", ανακοίνωνε στους βουλευτές αυτή την εβδομάδα ο υπουργού Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο μακρύ κατάλογο κοινωνικών παροχών, που περιλαμβάνουν, εκτός από το κοινωνικό μέρισμα, καταβολή βοηθήματος σε ανέργους, κοινωνικό επίδομα, ενισχύσεις όσων έμειναν χωρίς ρεύμα και δωρεάν μεσημεριανό σε μαθητές δημοτικών».

SZ: «Εμπρός για την τελευταία μάχη»

«Ακόμα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μετά ανοίγει ο δρόμος για την απεξάρτηση από τους δανειστές, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Εμπρός για την τελευταία μάχη". Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι επειδή το πολυνομοσχέδιο αφορά και το δικαίωμα στην απεργία προβάλλεται σθεναρή αντίσταση: Η οργή είναι μεγάλη διότι είναι μια αριστερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως υπερασπίζεται το τελευταίο πακέτο μέτρων ως ένα τελευταίο βήμα για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση δανείων ύψους 4,5 δις. Για να κατευνάσει τους επικριτές ο πρωθυπουργός υπόσχεται αύξηση του επιδόματος τέκνων σε 300.000 οικογένειες και καλύτερη προστασία εργαζομένων σε περίπτωση χρεοκοπίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Αυτά όμως που εξοργίζουν τους πολίτες είναι κυρίως οι νέες ρυθμίσεις του απεργιακού δικαιώματος, καθώς και οι σχεδιαζόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων».

FAZ: «Απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων»

«Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο να έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των δανειστών και να περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που απελευθέρωσε τους Έλληνες από την επιτήρηση, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο "Απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων". Η Ελλάδα απέχει μόλις μια ανάσα από το στόχο, δήλωνε στη βουλή ο πρωθυπουργός. Θέτοντας τέλος στην "εποχή της τρόικας" o Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να κερδίσει ξανά την υποστήριξη του ελληνικού λαού».


Πηγή: Deutsche Welle, protothema.gr


Ζευγάρι έβγαλε στο κλαρί την υπάλληλό του στην Λάρισα



Σε ευκατάστατους Λαρισαίους πρόσφερε τις «ροζ» υπηρεσίες της μια καλλίγραμμη Ρουμάνα, η οποία εργαζόταν ως υπάλληλος σε μπαρ που διατηρούσε ζευγάρι Ελλήνων στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης.

Ο 45χρονος και η 37χρονη σύντροφός του είχαν μετατρέψει το νυχτερινό μαγαζί σε οίκο ανοχής για πελάτες υπεράνω πάσης υποψίας, που ήθελαν εχεμύθεια, αναφέρει η Espresso. Το ζεύγος των προαγωγών κανόνιζε την ερωτική συνάντηση, η οποία γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πίσω μέρος του καταστήματος. Με το κατάλληλο αντίτιμο τα στόματα έμεναν κλειστά και ο πελάτης απολάμβανε τις «υπηρεσίες» της όμορφης κοπέλας.

Τα… προσόντα της κοπέλας τραβούσαν σαν μαγνήτης άντρες από όλη τη Θεσσαλία, αλλά κυρίως από τη Λάρισα, οι οποίοι έγιναν τακτικοί θαμώνες του μπαρ περιμένοντας τη σειρά τους για να περάσουν λίγες ώρες με την 30χρονη αλλοδαπή που εργαζόταν δήθεν ως υπάλληλος στο μαγαζί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πιπεράτο» μυστικό είχε κυκλοφορήσει από φίλο σε φίλο με μεγάλη εμπιστευτικότητα και μυστικότητα προκειμένου να μη διαρρεύσει. Η 30χρονη δεχόταν τους πελάτες στην «καβάτζα», αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι είχαν μια σύντομη… συζήτηση με τον 45χρονο και την 37χρονη.

Για πολύ καιρό το μυστικό ήταν καλά φυλαγμένο, ώσπου διέρρευσε και δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά των Αρχών. Αστυνομικοί διενήργησαν έρευνα για να διαπιστώσουν το αληθές της καταγγελίας και τα ξημερώματα του Σαββάτου άντρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας πραγματοποίησαν έφοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν ο 45χρονος και η 37χρονη για το αδίκημα της μαστροπείας. Σε έρευνα που έγινε στο κατάστημα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 305 ευρώ ως προερχόμενο από την παράνομη δραστηριότητα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ εις βάρος της 30χρονης υπαλλήλου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εκδιδόμενων επ’ αμοιβή προσώπων. Οι έρευνες της Αστυνομίας αναμένεται να συνεχιστούν για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα, και αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή το ζευγάρι αποτελεί παρακλάδι μεγαλύτερου κυκλώματος μαστροπείας.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Σαλαμίνα: Στη φυλακή ο πατέρας που βίασε την 7χρονη κόρη του




Φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη στην Σαλαμίνα, με πατέρα να κατηγορείται ότι βίαζε την 7χρονη του.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε, όταν το κοριτσάκι εμφάνισε αιμορραγία και η μητέρα του το πήγε σε γιατρό της περιοχής. Εκείνος της συνέστησε να πάει την κόρη της στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου διαπιστώθηκε ότι η 7χρονη είχε τραυματιστεί στα γεννητικά όργανά της από βιασμό. 

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν ως δράστη τον πατέρα της, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές Τριπόλεως.


Eσωτερική στάση πληρωμών και διακοπή δαπανών οδήγησε σε πλεόνασμα 1,97 δισ.



Νέο «καμπανάκι» για τα έσοδα που ήταν μειωμένα κατά 710 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δεκεμβρίου σε σχέση με το μηνιαίο στόχο - «Μαχαίρι» 1.,75 δισ. ευρώ στις δαπάνες στο σύνολο του έτους - Κάτω του στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,97 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 παρουσιάζουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε το στόχο για πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ ωστόσο «καμπανάκι» χτύπησε εκ νέου για τα έσοδα εφόσον το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένο κατά 710 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του Δεκεμβρίου. Στο δωδεκάμηνο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,27 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 868 εκατ. ευρώ ή 1,7%  έναντι του στόχου.


Το θετικό αποτέλεσμα της χρονιάς βασίστηκε στην υποχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσίασαν μείωση έναντι του στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ. Ευρύτερα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 55,5 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.,75 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (57,26 δισ. ευρώ).

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών: 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.241 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.810 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 5.123 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.967 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.778 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51.274 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 868 εκατ. ευρώ ή 1,7%  έναντι του στόχου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48.825 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 110 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 5.360 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 217 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.577 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.449 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 978 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6.143 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 710 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.076 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 396 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 518 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 170 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (688 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 1.067 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 314 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 55.515 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.749 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (57.265 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 49.565 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 949 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1.118 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 550 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 25 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 774 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα, 476 εκατ. ευρώ για δαπάνη παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και 315 εκατ. ευρώ για δαπάνη επιστροφής κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 5.950 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9.611 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.719 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 36 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.892 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 18 εκατ. 



Αργύρης Παπαστάθης
Πηγή : protothema.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης : Έχετε βάλει την οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας....Επί των ημερών σας κατορθώσατε ένας στους δύο Έλληνες να χρωστά στο Κράτος



Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην βουλή για τον πολυνομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο τέταρτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Έχουν περάσει τρία οδυνηρά χρόνια. Τρία χαμένα χρόνια που θα έχουν βαριές συνέπειες για το μέλλον. Τον Αύγουστο 2018,κύριε Υπουργέ θα βρεθούμε - στην καλύτερη περίπτωση - εκεί που θα είχαμε φθάσει το 2015, αν δεν είχαν έλθει στα πράγματα ο κ. Τσίπρας και  ο κ. Καμμένος. Παίζοντας, ως συνήθως, με τις λέξεις και κάνοντας πολιτική με τα ψέματα, η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μίλησαν σήμερα  για «καθαρή έξοδο». Κάθε μέρα έρχεται όμως κάποιος - χθες ήταν ο κ. Βίζερ -για να εξηγήσει πως «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει.

Κάτι που παραδέχθηκε ακόμη και ο Υπουργός σας, δεν τον βλέπω σήμερα εδώ στα υπουργικά έδρανα , ο κ. Σκουρλέτης, ομολογώντας ότι «δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο» και ότι «θα υπάρχει και μετά επιτήρηση». Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν θέλετε, για μια ακόμη φορά, να κοροϊδέψετε τους πολίτες. Και η αλήθεια είναι ότι έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μια πενταετία με περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στο αφορολόγητο και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία. Αν είστε ακόμα στην εξουσία το Καλοκαίρι του 2018  - κάτι που αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυτοσκοπός τόσο για σας, όσο και για τον κυβερνητικό σας εταίρο - είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις.

Υποχρεώσεις βαριές, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους που θυμίζω υπήρξε κεκτημένο από το 2012. Αλλά, τελικά, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε τη χώρα σε αυτή τη νέα περιπέτεια, εσείς κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της. Στο μεταξύ έχουν χαθεί ανάπτυξη, δουλειές, εισοδήματα, ευκαιρίες. Και  φυσικά έχουν μεγαλώσει οι ανισότητες. Επί των ημερών σας οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και δυστυχώς έγιναν περισσότεροι. Ενώ αυτοί που προσπαθούν για κάτι καλύτερο νιώθουν και κάθε μέρα και πιο κυνηγημένοι. Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία.

Κι όλα αυτά τα κάνετε, ενώ νομοθετείτε, ακόμη και σήμερα, διατάξεις με τις οποίες οι ίδιοι παραδέχεστε ότι διαφωνείτε. Πριν από σας η Ελλάδα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο. Τώρα εσείς την κάνατε παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα και όλοι πια έχουν καταλάβει ότι κωλοτούμπα σημαίνει μια κυνική στροφή των 180 μοιρών που κάνετε για να μείνε γκαζωμένοι στην εξουσία. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα. Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη.

Ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις - αλήθεια δεν έχω ακόμα αντιληφθεί αν παρελήφθη η παραίτησή του, ας υποθέσουμε ότι τελικά έχει παραιτηθεί - έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να φύγει από την Κυβέρνηση. Όταν έλεγε «δεν πειράζει να χαθούν και δύο - τρία νησιά» ή όταν προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές δεν σας ενοχλούσε; Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέφτη αυτής της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής. Διότι, αν ήσασταν στοιχειωδώς συνεπείς στις δεσμεύσεις σας, ένας δρόμος υπήρχε και υπάρχει ακόμα, ο έντιμος δρόμος της παραίτησης. Αυτός είναι ο έντιμος δρόμος στην πολιτική, αυτό τον δρόμο όμως δεν τον γνωρίζετε.

Εσείς προτιμάτε να κάνετε κάτι ακόμη πιο εξευτελιστικό για εσάς και δυστυχώς πιο επιζήμιο για τη χώρα. Λέτε ότι διαφωνείτε με όσα σας ζητούν, αλλά παρόλα αυτά τα ψηφίζετε όλοι σας για ακόμα μια φορά για να μην χάσετε την καρέκλα. Και παράλληλα δεν διαπραγματεύεστε τίποτα απολύτως. «Η ζωή μας έγινε ευκολότερη με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο» είπε ο κ. Ντάισεμπλουμ. Αλήθεια κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σας ικανοποιεί αυτή η αναφορά; Εσείς που μιλούσατε για «εθελόδουλους και γερμανοτσολιάδες», αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη Κυβέρνηση που συνάντησαν ποτέ οι δανειστές μας; Ξέρετε όμως τι συμβαίνει; Όσο περισσότερο μένετε, τόσο περισσότερα θα σας ζητούν. Ακόμα και τα σωστά που σας ζητούν δεν μπορείτε να τα εφαρμόσετε γιατί δεν τα πιστεύετε. Όπως γίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες πολεμούσατε, αναγκαστήκατε να τις δεχθείτε, αλλά τελικά όχι μόνον δεν τις υλοποιείτε, τις υπονομεύετε κιόλας. Γιατί δεν τις πιστεύετε, γιατί δεν τις θέλετε. Όπως δεν μπορείτε να υλοποιήσετε και πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές. 

Και φυσικά, δεν μπορείτε να ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα, ούτε να προσελκύσετε επενδύσεις.  Σας το είπε κι αυτό, κύριοι Υπουργοί, ο κ. Βίζερ. Έχετε βάλει την οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας. Στραγγαλίζετε τη ρευστότητα λόγω της διευρυμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών. Και είναι και για αυτό που η Ελλάδα έμεινε και το 2017 σε ένα ρυθμό ανάπτυξης αναιμικό, στο μισό των αρχικών εκτιμήσεων. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλάει και σήμερα για εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θέλω κ. Τσακαλώτε, για άλλη μια φορά, γιατί φαίνεται ότι σε αυτή την αίθουσα πρέπει να επαναλαμβανόμαστε διαρκώς, για να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας λέμε, να καταθέσω αυτό το διάγραμμα το οποίο δείχνει  την πραγματική απόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες κύριε Υπουργέ, είχαν ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Ποια όμως είναι η μόνη  χώρα που είχε ρυθμό ανάπτυξης πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο; Η Ελλάδα. Αυτοί είναι οι εξαιρετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, κ. Τσακαλώτε; Ρυθμοί ανάπτυξης, λοιπόν, όχι απλά αναιμικοί, αλλά κυρίως πολλοί χαμηλότεροι από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.

Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε. Αυτό κάνετε. Επί των ημερών σας κατορθώσατε ένας στους δύο Έλληνες να χρωστά στο Κράτος. Το είπε και ο εισηγητής μας ο κ. Δήμας, το 25% του ιδιωτικού χρέους δημιουργήθηκε επί των δικών σας ημερών. Πρώτη φορά, τα χρέη των Ελλήνων στις εφορίες ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ. Οι κατασχέσεις περιουσιών έχουν πολλαπλασιαστεί και οι μαζικοί πλειστηριασμοί έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και αυτά τα κάνετε εσείς που ανεβήκατε στην εξουσία μιλώντας για σεισάχθεια και φωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Αλήθεια, δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει καμία αναφορά σήμερα στην ομιλία του στους πλειστηριασμούς. Και μας λέτε ακόμα και σήμερα ότι προστατεύετε την πρώτη κατοικία, όταν μόνοι σας έχετε ομολογήσει ότι το σημερινό σύστημα παρέχει μικρότερη προστασία στους δανειολήπτες σε σχέση με την προϋπάρχουσα που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όσα ψέματα κι αν λέτε, όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα  γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Και κάνετε σόου με τους τραπεζίτες την ίδια ώρα που δρομολογείτε πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς το Δημόσιο. Είναι οι πλειστηριασμοί Τσίπρα - Τσακαλώτου. Την ίδια ώρα που η εφορία έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. Μόνο τον Νοέμβριο του 2017, τα μέτρα αυτά υπεβλήθησαν σε 21.000 οφειλέτες. Γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα. Είναι 750.000 οι οφειλέτες που κινδυνεύουν ακόμα με κατάσχεση. Και ο αριθμός αυτός συνέχεια  μεγαλώνει, σκοτεινιάζοντας τις προοπτικές της κοινωνίας.

Και παρόλα αυτά, εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι την καταστροφική σας πολιτική. Σας το είπαμε και στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, αντί να μειώσετε τους φόρους, επιβάλλετε 2 δις επιπλέον μέτρα το 2018. Από αυτά τα 900 εκατομμύρια αποτελούν νέους φόρους. Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος των εσόδων προέρχεται από έμμεσους φόρους που πλήττουν δυσανάλογα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αποφασίζετε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Επιβάλλετε μέτρα που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όλα αυτά, ενώ προκαλείτε τεράστιες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία, ενθαρρύνοντας τις αδήλωτες αποδοχές, αλλά και την μαύρη εργασία. Διότι εκεί καταλήγουν, θέλοντας και μη, οι πολίτες για να επιβιώσουν. Δεν έχουν άλλες επιλογές. Και είναι δυστυχώς, όλο ένα και περισσότεροι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν για 360 ευρώ ή και για ακόμα λιγότερα.

 Όλα αυτά, ενώ εσείς καμαρώνετε για τη μείωση του δείκτη ανεργίας. Ενός δείκτη που μειώνεται με μισθούς πείνας και βέβαια με μαζική έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό. Και είναι πραγματικά λυπηρό που και σήμερα ο κ. Τσίπρας είπε για μία ακόμα φορά μεγάλα ψέματα. Επί των ημερών του, μας είπε ο κ. Τσίπρας, αντιστράφηκε η πορεία της μερικής απασχόλησης. Επειδή όμως ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη, σήμερα, κ. Υπουργοί, βγήκαν τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ». Το 2014 οι νέες προσλήψεις ήταν μοιρασμένες μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης. Το  2017 καταφέρατε στις νέες προσλήψεις το 55% να είναι μερικής απασχόλησης και μάλιστα με αυξητικές τάσεις καθώς τον Δεκέμβριο του ’17 έφτασαν το 57%! Πράγματι αντιστρέψατε την τάση, αλλά προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Τα ίδια ψέματα μας είπε και ο πρωθυπουργός σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι τις απέτρεψε δήθεν. Στη φαντασία του μπορεί. Μόνο που στο άρθρο 17 του νόμου 4472, στο 4ο Μνημόνιο δηλαδή, απελευθερώνετε τις ομαδικές απολύσεις. Τα είχαμε συζητήσει αυτά, τα έχουν καταλάβει όλοι οι εργαζόμενοι και οι μόνοι που παριστάνετε ότι δεν τα έχετε καταλάβει είστε εσείς! Ψέματα λοιπόν για την μερική απασχόληση, ψέματα και σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις.

Με τα ψέματα μπορείτε να εξαπατήσετε για μία φορά ακόμα τους βουλευτές σας  που είναι φυσικά απολύτως πρόθυμοι να εξαπατηθούν. Αλλά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, κύριοι Υπουργοί και κύριοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ξεχάστε τους. Όλοι οι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν, σήμερα, μια χώρα παγιδευμένη σε βαθμιαία καθίζηση που διώχνει μακριά το καλύτερο έμψυχο δυναμικό της. Έκανε ο κ. Τσίπρας μια αναφορά στις μεταρρυθμίσεις και ξέχασε να μας πει ότι σύμφωνα με την σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ η μόνη χώρα στην οποία υπήρξε σημαντική στέρηση των μεταρρυθμίσεων κατά 30% ήταν η Ελλάδα το 2015 – 2016. Κύριε Τσακαλώτε, επειδή σας αρέσουν και τα ρητά και είστε και αγγλομαθείς, μορφωμένος άνθρωπος, θα σας θυμίσω μια κουβέντα η οποία ειπώθηκε από έναν σημαντικό αμερικανό πολιτικό ο οποίος είπε ότι έχετε το δικαίωμα στην γνώμη σας, αλλά δεν έχετε το δικαίωμα στα δεδομένα σας. Αυτά είναι δεδομένα δεν αμφισβητούνται, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Σταματήστε επιτέλους να τα διαστρεβλώνετε με αυτό τον εξόφθαλμο τρόπο. Η πολιτική σας, λοιπόν, συνεχίζει να διώχνει, αντί να φέρνει επενδύσεις.  Και έχει πια αποδειχθεί ότι προτιμάτε να μοιράζετε τη φτώχεια, ενώ οι πολίτες ζητούν ανάπτυξη και ευημερία. Τα επιδόματα από μόνα τους δεν φτάνουν. Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι να μπορούν να ξαναπάρουν ξανά στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Καλύτερα από τις αυταπάτες και τις απάτες σας. Και σίγουρα καλύτερα από τα ψέματα και τις μισές αλήθειες.




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 2018 ξεκινά εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους και μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα, γιατί την ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος την ακολουθεί ένα άτυπο τέταρτο Μνημόνιο επιτήρησης της χώρας μέχρι το 2022. Το ψήφισε η συμπολίτευση την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Και εδώ αξίζει να θυμίσω, μιας και ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική αναδρομή, τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Διαβάζω, προσέξτε: «Πήραμε εντολή να υλοποιήσουμε μια συμφωνία» αυτή ήταν η εντολή που πήραν υποτίθεται, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2015. Πήρατε λοιπόν εντολή να υλοποιήσετε μια συμφωνία που προέβλεπε μια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με 14 δις μέτρα της τάξης του 3% του Α.Ε.Π. έως το 2018. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό το οποίο δεν μας είπε ο κ. Τσίπρας είναι τι έγινε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης και προστέθηκαν 5,2 δις μέτρα μετά τη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο 4ο Μνημόνιο που φέρνει τη δική σας υπογραφή. Γιατί αυτό έγινε; Προκειμένου να κλείσετε τη δεύτερη αξιολόγηση κωλυσιεργώντας φορτώσατε τη χώρα με 5 δις πρόσθετα μέτρα. Γιατί αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία. Εμφανιστήκατε στο πολιτικό σκηνικό ως αντι-μνημονιακοί και έχετε μια ικανότητα να παράγετε διαρκώς νέα Μνημόνια.

Αυτό, όμως, το άτυπο νέο Μνημόνιο επιβάλλει συγκεκριμένα νέα μέτρα. Να τα θυμίσω για άλλη μια φορά να τα ακούσουν οι Έλληνες πολίτες: Μειώσεις των συντάξεων ως και 18%, αλλά και μείωση του αφορολογήτου από 01/01/2020 εάν δεν ζητηθεί νωρίτερα. Αυτό το άτυπο 4ο Μνημόνιο  δεν εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα αποφασιστικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος. Αλλά μια τέτοια πολιτική, που είναι ακριβώς η πολιτική η οποία περιγράφεται στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, εσείς δεν είστε σε θέση να την υλοποιήσετε. Δεν τη θέλετε, δεν την πιστεύετε, δεν μπορείτε να την υλοποιήσετε. Και έτσι σήμερα εξακολουθείτε να κρατάτε τη χώρα πίσω παρότι διαθέτετε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Κάνει ο κ. Τσίπρας κάποιες αντιδιαστολές σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα και συνέκρινε με το τι συνέβαινε το 2014 και το 2013. Για κάντε λοιπόν μια αντιδιαστολή κύριοι Υπουργοί τι συνέβαινε ακριβώς το 2014 όταν εσείς ως έξαλλη τότε Αντιπολίτευση απειλούσατε επενδυτές και βάζατε φωτιά στο οικονομικό κλίμα καταστρέφοντας την διεθνή εικόνα της χώρας. Αυτό κάνουμε εμείς σήμερα κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς και σήμερα καλούμε τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Πατρίδα μας. Να δουν πίσω από την ασυναρτησία και τη θολούρα της σημερινής Κυβέρνησης τις πραγματικές προοπτικές της Ελλάδας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι δύναμη πολιτικά υπεύθυνη, αξιόπιστη και εγγυάται την μακροπρόθεσμη θετική προοπτική της χώρας. Με άλλα λόγια εμείς δεν χτίζουμε το δικό μας πολιτικό μέλλον πάνω στα συντρίμμια της Πατρίδα μας. Και οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πως εσείς αργά ή γρήγορα θα φύγετε από την εξουσία, διότι άλλα λέτε, άλλα εννοείτε, κι άλλα κάνετε. Δίχως ντροπή. Δίχως ενδοιασμούς. Δίχως τύψεις και δίχως κανένα συνειδησιακό έλεγχο.  Για την καρέκλα.  Όλα πάντα για την καρέκλα.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλα αυτά που μόλις περιέγραψα, τα εικονογραφεί με τρόπο θλιβερό και το Πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Ξεκινώ με τα οικογενειακά επιδόματα. Και θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία πρώτη αύξησε τον προϋπολογισμό για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 250 εκ. ευρώ. Και πρώτοι δώσαμε επίδομα από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ενισχύσαμε ταυτόχρονα με ειδικό επίδομα τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες. Εφαρμόσαμε δηλαδή μια συνεκτική πολιτική υποστήριξης της οικογένειας από το πρώτο παιδί. Εσείς τι κάνετε; Κάνετε ένα πρώτο σωστό βήμα και ορθά δίνετε επιδόματα στις οικογένειες για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Ταυτόχρονα όμως περικόπτετε τα επιδόματα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Είναι βλέπετε, μας το είπε και η κυρία Φωτίου, λιγότεροι. Και γι’ αυτό για σας δεν μετράνε. Ανήκουν στην πλειονότητά τους στη μεσαία τάξη που έχετε στοχοποιήσει ανελέητα γιατί δεν είναι μέρος της δικής σας εκλογικής πελατείας. Έτσι τι κάνετε; Αφαιρείτε συνολικά 48 εκατομμύρια ευρώ, γι’ αυτό το ποσό μιλάμε, από 67.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την ώρα που πανηγυρίζετε για το υπερπλεόνασμα το 2017.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Επαναλαμβάνω νούμερα τα οποία έχουν ήδη ακουστεί σε αυτήν την αίθουσα. Τα λέω για να εμπεδωθούν πλήρως. Τρίτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ - δεν την λες και ζάμπλουτη - λάμβανε μέχρι σήμερα ετήσιο επίδομα 1.980 ευρώ. Με το νόμο σας θα λαμβάνει 1.344 ευρώ. Χάνει δηλαδή το ένα τρίτο του επιδόματός της. Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ λάμβανε 2.640 ευρώ. Σήμερα θα πάρει 2.016 ευρώ. Χάνει δηλαδή το ένα τέταρτο του επιδόματος. Και να υποθέσω πως είναι αυτό που λένε συνέχεια στο Μαξίμου: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»; Θα σας πω εγώ τι είναι. «Είναι άδικο και το κάνετε εσείς πράξη». Σας έχω ασκήσει δριμεία κριτική για την αντιαναπτυξιακή και άδικη πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Όμως από τη στιγμή που την ακολουθείτε θα περίμενε κανείς ότι θα έχετε θέσει κάποιες στοιχειώδεις προτεραιότητες για τη μοιρασιά τους. Αλήθεια, το δημογραφικό πρόβλημα και οι πολύτεκνες οικογένειες δεν βρίσκονται καθόλου στη λίστα των προτεραιοτήτων σας; Δεν αξίζουν, προσέξτε, ούτε το 4% - γι’ αυτό μιλάμε - του υπερπλεονάσματος; Και για να φανεί το μέγεθος της ανυποληψίας σας καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής δύο έγγραφα τα οποία ανέδειξε και ο εισηγητής μας. Έχουν το ενδιαφέρον τους. Ο κ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας πολυτέκνων Ελλάδος, πότε, προσέξτε πότε, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, 16/01/2015 έλεγε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών που συντελέστηκαν στα χρόνια του Μνημονίου».

 Και βέβαια την ωραία ερώτηση που είχαν καταθέσει ο κ. Θανάσης Πετράκος, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης  - οι οποίοι δεν είναι πια μαζί μας - ο τρίτος ποιος είναι; Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την οποία έλεγε: «εμπαιγμός και καταδίκη στη φτώχεια των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών από την κυβέρνηση». Άλλο ένα μνημείο του ψέματος και της ανυποληψίας σας και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού που συντελέστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Λοιπόν, εμείς, κύριοι Υπουργοί θα ψηφίσουμε το άρθρο 214 υπό έναν όρο: Να αλλάξετε τα κριτήρια ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς πολύτεκνος δεν θα χάσει το μέχρι στιγμής επίδομά του. Σας καλώ να το κάνετε, έστω και τώρα. Όχι σε λίγους μήνες όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας. Πάρτε 48 εκ. από τα χρήματα τα οποία έχετε διαθέσει και να τα επανακατανείμετε στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Αν δεν το κάνετε εσείς, δεσμευόμαστε ότι θα το κάνουμε εμείς ως επόμενη Κυβέρνηση.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των απεργιών που με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την επιχειρηματολογία ότι οι ρυθμίσεις όλες οι οποίες φέρνει είναι προς όφελος των εργαζομένων. Αν είναι έτσι δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τόσους εργαζόμενους, οι οποίοι διαδηλώνουν στον δρόμο και γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση από το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά αυτά θα τα βρείτε μεταξύ σας. Η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Θέλουμε για τις απεργίες να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Γι’ αυτό και προτείνουμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας και ναι τη λήψη της απόφασης με τη συμμετοχή του 50 + 1% των εργαζομένων. Ώστε, να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους να μπορούν να συμμετέχουν στην λήψη της απόφασης χωρίς να τίθενται ζητήματα απαρτίας και αυτό είναι προς όφελος και των εργατικών σωματείων. Διότι βλέπετε, εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τον σύγχρονο κόσμο μέσα από ιδεολογικές παρωπίδες. Και κυρίως: δεν κοροϊδεύουμε. Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, άσχετα αν προσποιείστε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Ο εργαζόμενος έχει μόνο να κερδίσει αν πηγαίνει καλά η επιχείρηση. Και έχει μόνον να χάσει, αν η επιχείρηση τελικά αποτύχει. Και όλοι βέβαια στον κόσμο αναγνωρίζουν ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Ο ιδιωτικός τομέας είναι ο επιχειρηματίας. Και ο ρόλος του Κράτους είναι να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Και όχι να ρουφά τον κόπο του κάθε επιχειρηματία, του κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Το απίστευτο όμως, προσέξτε αυτό έχει ενδιαφέρον, δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει καμία αναφορά ούτε γι’ αυτό αλλά στο νομοσχέδιο υπάρχει πράγματι μια διάταξη που ευνοεί την επιχειρηματικότητα, αλλά ακόμη και αυτή είναι στη λάθος κατεύθυνση. Ξέρετε ποια είναι αυτή; Το άρθρο που φέρατε για τα καζίνο και τον τζόγο. Κουβέντα γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας σήμερα.

Για πάμε να δούμε τι ακριβώς κάνετε με αυτό το άρθρο. Αφού έχετε αφήσει προκλητικά κύριε Υπουργέ αρρύθμιστο τον διαδικτυακό τζόγο για να εξυπηρετήσετε φιλικά προς εσάς επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία επιτρέπετε να φοροδιαφεύγουν προκλητικά, έρχεστε τώρα να δώσετε νέες άδειες καζίνο χωρίς να διαβουλευθείτε με τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Κρυμμένη μέσα στο πολυνομοσχέδιο, στο άρθρο 378 παράγραφος 26 αν δεν κάνω λάθος υπάρχει μια διάταξη ντροπής. Τι λέει αυτή η διάταξη κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ; Η διάταξη αυτή επιτρέπει στα ίδια τα καζίνο να δίνουν πίστωση, δάνεια 50.000 ευρώ στους παίκτες για να συνεχίζουν να παίζουν. Τα ξέρετε; Έχω μια απορία. Τα ξέρετε; Τα γνωρίζετε; Ή τα ακούτε από μένα πρώτη φορά; Στην σημερινή Ελλάδα που κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο και το μόνο που κάνετε είναι να δίνετε δάνεια στους παίκτες των καζίνο. Ντροπή σας. Οδηγούμαι νομοτελειακά στο συμπέρασμα ότι από το κόκκινο της αριστεράς σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας. Το οποίο και προφανώς γνωρίζει καλά ο Υπουργός σας ο κ. Καμμένος. Αλήθεια, που είναι ο κ. Καμμένος; Θα εμφανιστεί καθόλου στη συζήτηση; Αλλά δεν κάνετε μόνον αυτό. Στο ίδιο άρθρο κάνετε κάτι εξίσου προκλητικό. Μειώνετε τη φορολογία στα καζίνο, την ώρα που την αυξάνετε συνειδητά σε όλους του Έλληνες πολίτες. Δύο φόροι μειώθηκαν επί των ημερών σας. Ο φόρος στα τηλεοπτικά κανάλια και τώρα ο φόρος στα καζίνο. Όλοι οι Έλληνες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Εσείς είστε αυτοί που δήθεν πολεμάτε τη διαπλοκή. Μπράβο σας.

Κατά τα άλλα, από ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που παρουσιάζετε σήμερα δεν θα μπορούσαν να λείπουν διατάξεις από όπου φαίνεται ξανά το σχέδιό σας να κάνετε το Κράτος εργαλείο άσκησης της εξουσίας σας. Και αναφέρομαι στο «νέο ΣΔΟΕ» που σήμερα νομοθετείτε. Καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια εμείς, θα αναγνωρίσω και εσείς σε ένα βαθμό για να δημιουργήσουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων. Για να είναι ακριβώς από - πολιτικοποιημένη. Για να μην είναι αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων. Με τόσο κόπο δημιουργήθηκε κύριοι Υπουργοί γιατί δεν την στηρίζετε; Γιατί την υπονομεύετε δημιουργώντας ένα άλλο παράλληλο ελεγκτικό σώμα το οποίο αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό;  Μήπως επειδή η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη και μη ελεγχόμενη; Γιατί, λοιπόν, χρειαζόμαστε μια νέα υπηρεσία η οποία θα  αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό; Μήπως για να αποκτήσετε ένα πιο μακρύ χέρι σε ενδεχόμενους οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει στη χώρα μας αν θα μπορεί να βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη εκβιαζόμενος από κομματικά κατευθυνόμενες ελεγκτικές αρχές;


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση μιλάει για μια καθαρή έξοδο, ενώ τη συνοδεύει όπως είδαμε με πολλές βρώμικες διατάξεις. Ο κ. Τσίπρας μας είπε και σήμερα ότι τον Αύγουστο τελειώνει η επιτροπεία και ότι η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτονομία. Λέει επίσης, το είπε στο Υπουργικό συμβούλιο, ότι η τρίτη αξιολόγηση κλείνει χωρίς νέα μέτρα προκαλώντας εύλογα την οργή της κοινωνίας. Την οργή των στρατιωτικών μας και των αστυνομικών που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται. Την οργή των νησιωτών που βλέπουν τον Φ.Π.Α. να αυξάνεται. Την οργή των κατοίκων των ορεινών περιοχών που βλέπουν το επίδομα θέρμανσης να περικόπτεται. Την οργή των χαμηλοσυνταξιούχων που βλέπουν το ΕΚΑΣ να περικόπτεται. Την οργή των ελεύθερων επαγγελματιών που βλέπουν να μην διορθώνονται οι αδικίες και έτσι να συνεχίζουν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές. Και φυσικά την οργή των συμπολιτών μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από μαζικούς πλειστηριασμούς. 

Και σας ρωτώ: Νομίζετε ότι μπορείτε για πολύ ακόμη να κοροϊδεύετε τον κόσμο; Πιστεύετε ότι δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες; Πιστεύετε ότι σας πιστεύουν όταν τους μιλάτε για δήθεν «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια; Η κοινωνία ξέρει ότι έχετε ήδη εσείς ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020. Ξέρει ότι θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις και θα μειωθεί και το αφορολόγητο. Ξέρει ότι μαζί σας καλύτερες μέρες δεν μπορεί να περιμένει. Ξέρει ότι δεν έχετε πια να προσφέρετε τίποτα στον τόπο. Ξέρει ότι όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο και για τους Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία βάζετε τη χώρα σε νέους και μεγαλύτερους κινδύνους. Το βλέπουμε στο χειρισμό, δυστυχώς, όλων των θεμάτων. Συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Είτε μιλάμε για το μεταναστευτικό, είτε μιλάμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το βλέπουμε δυστυχώς και στο Σκοπιανό. Είστε μια Κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος, και συχνά το ίδιο πρόσωπο άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός δεν σας εμπιστεύεται ούτε στο χειρισμό ενός τόσο σοβαρού εθνικού θέματος, όπως το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας. Εξάλλου θυμάται καλά τις επιδόσεις σας σε οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση. Την ονομάζατε μάλιστα και περήφανη. Και αναρωτιέμαι  τι είναι αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα και σήμερα πάλι να εξακολουθεί να μιλάει για το 2015; Τι είναι αυτό που τον κάνει με επιμονή να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Όλοι γνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες της δικιάς σας διαπραγμάτευσης. Ακόμη τις πληρώνουμε.

Έχετε μάλιστα επιλέξει στο ζήτημα των Σκοπίων, το δρόμο της μυστικής διπλωματίας, μια επιλογή που επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας για τους χειρισμούς σας. Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμένει μια υπεύθυνη και πατριωτική Παράταξη. Και για το ζήτημα των Σκοπίων θέλω, για άλλη μια φορά, να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης, σε αυτό που αποκαλούμε erga omnes, αλλά, κυρίως, στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων. Όπως προκαλεί κατάφορα και οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Δεν χρειάζεται παρά να περπατήσει κανείς από την Βεργίνα μέχρι την Πέλλα για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Δεν σας κρύβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δικαιολογώ πλήρως τον ελληνικό λαό που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση. Ούτε εγώ σας έχω καμία εμπιστοσύνη να διαχειριστείτε αυτό το κρίσιμο θέμα. Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να το αξιοποιήσετε για κομματικό όφελος. Να μετατρέψετε ένα σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής σε αφορμή για μια εσωτερική αντιπαράθεση. Όχι να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Πολλοί πολίτες μου είπαν σε πρόσφατη περιοδεία που είχα στη Πέλλα και στη Πιερία: «…μα αυτοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο». Και προς επίρρωση αυτού αποφασίσατε, με διαρροές, να καθυβρίσετε την Εκκλησία της Ελλάδας η οποία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εκφράσει τη γνώμη της. Και μετά να στείλετε την επόμενη μέρα επιστολή μετάνοιας σε άψογη πρέπει να προσθέσω χριστιανική γλώσσα. Πολύ ενδιαφέρουσα η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο. Να στείλετε επιστολή μετάνοιας. Αλλά δεν μπορείτε να κρύψετε ποιοι πραγματικά είστε. 

Διότι οι μισοί από εσάς, συμπεριλαμβανομένων και των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, δεν είχαν στο παρελθόν καμία δυσκολία να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Και ναι, κ. Τσακαλώτε, αναφέρομαι σε σας και στον κ. Γαβρόγλου. Και καταθέτω το σχετικό απόσπασμα από την επιστολή την οποία είχατε προσυπογράψει το 2008, όπου στην οποία αναφέρεστε χωρίς καμία δυσκολία σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Και σταματήστε επιτέλους να αφήνετε υπονοούμενα ότι οποιοσδήποτε έχει μια αυξημένη ευαισθησία στο θέμα αυτό είναι ακροδεξιός. Μην παίζετε με τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Θα μπορούσε πράγματι η σημερινή συγκυρία να είναι θετική για τη επίλυση του θέματος. Σήμερα μοιάζει να υπάρχει μια στροφή των Σκοπίων προς την εθνική μας γραμμή. Αυτό είναι θετικό, εφόσον βέβαια η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποδείξει ότι σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στην ιστορία μας. Και ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα έχουμε μια Κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αποδεικνύεται αδύναμη να διαπραγματευτεί αξιόπιστα. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για όλα τα δεδομένα. Τι συζητάτε ακριβώς, κύριοι της Κυβέρνησης; Τι διαπραγματεύεστε εν κρυπτώ; Και βέβαια θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση η διατύπωση αρραγούς, ξεκάθαρης και ενιαίας κυβερνητικής θέσης για το ζήτημα. Όλα αυτά ενώ παρακολουθούμε τον κ. Καμμένο το πρωί να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι να ζητάει δημοψήφισμα και το βράδυ ο ίδιος να αδειάζει τον εαυτό του. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.  Είστε μια Κυβέρνηση σκορποχώρι στην οποία ο καθένας υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές. Βέβαια όλοι μαζί θα φύγετε.  Αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε πριν συμβεί αυτό να κάνετε και άλλη ζημιά στην χώρα.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ενώ αυτό είναι απολύτως εφικτό. Είναι φανερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να χειριστεί τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις προς όφελος της χώρας. Ενώ η γενικότερη συγκυρία είναι θετική. Είναι φανερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει καθεστώς, εκβιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, αλώνοντας το Κράτος, στήνοντας το δικό της παρακράτος και προσπαθώντας να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης. Όλα αυτά για να υπηρετηθεί ο αυτοσκοπός της παραμονής των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα για την κοινωνία, το πολίτευμα, για τη Δημοκρατία μας και για τη χώρα. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Είμαστε μια μεγάλη δημοκρατική Παράταξη, με υπεύθυνη παρουσία στις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, για να δείξουμε το δρόμο για να πάει η χώρα στο μέλλον που της αξίζει, χωρίς κανείς να μείνει πίσω. Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Αυτό αισθάνονται όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν θα σταματήσω, δεν θα κουραστώ, να το λέω. Μέχρι να φύγετε και να το κάνουμε πράξη εμείς, μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.