Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πομπέο: Πολύ πιθανόν να κρύβεται η Ρωσία πίσω από την κυβερνοεπίθεση

 



Η Ρωσία κρύβεται πολύ πιθανόν πίσω από την ευρεία κυβερνοεπίθεση που έπληξε τις ΗΠΑ, όπως και στόχους που βρίσκονται σε άλλες χώρες, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι τώρα μπορούμε να πούμε με ιδιαίτερη σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της εκπομπής του πολιτικού σχολιαστή Μαρκ Λεβίν, The Mark Levin Show.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP



Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στο Λιμενικό Σώμα

 



Στην παραλαβή των δύο από τα τέσσερα συνολικά υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Τα συγκεκριμένα σκάφη, ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» και το ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας» ναυπηγήθηκαν στην Ιταλία στα ναυπηγεία της Cantiere Navale Vittoria, έχουν ολικό μήκος 36,3 μέτρα και ξεπερνούν σε ταχύτητα τους 35 κόμβους. Παράλληλα διαθέτουν αυτονομία κίνησης που υπερβαίνει τα 1.000 μίλια.

Τα δύο πρώτα πλοία που παρελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα για τις απαραίτητες δοκιμές, είναι τελευταίας τεχνολογίας και η επίσημη ένταξή τους θα πραγματοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου.

Το 3ο περιπολικό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Μαΐου και το 4ο τέλος Νοεμβρίου.



Τεχνικά στοιχεία

Τα ΠΠΛΣ 900 και ΠΠΛΣ 910 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία τύπου P355 και πρόκειται για τα δύο εκ των τεσσάρων που αναμένεται να παραλάβει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έως το τέλος του 2021. Τα ΠΠΛΣ 900 και 910 είναι σκάφη κατηγορίας ΑΙ και πρόκειται να ενταχθούν άμεσα στον στόλο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ώστε να συνδράμουν τα μέγιστα στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22.01.2019 ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και στην εταιρεία «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A.» η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η συνολική αξία και των τεσσάρων σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 Ευρώ. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας Συμμετοχής 90% και Εθνικής Συμμετοχής: 10%.

Τα σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ιταλία με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτσι ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Φορέα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών είναι τα ακόλουθα:

Ολικό Μήκος:36,30 μέτρα.

Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.

Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.

Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.

Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1000 Ν.Μ.

Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.

Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).

Μέσο πρόωσης: Δύο σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες.

Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.

Τα σκάφη διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και Τ/Χ παρακολούθημα (Tender) μήκους: 7,5μ και ταχύτητας άνω των 40 κόμβων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Σεμπαστιάν Πινιέρα: Πρόστιμο 3.500 δολαρίων στον πρόεδρο της Χιλής για σέλφι χωρίς μάσκα

 



Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα τιμωρήθηκε χθες με πρόστιμο 3.500 δολαρίων, αφού πόζαρε για σέλφι σε μια παραλία μαζί με μια περιστατική γυναίκα, χωρίς να φοράει μάσκα όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Η Χιλή εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και οι παραβάτες τιμωρούνται με κυρώσεις που περιλαμβάνουν πρόστιμα, ακόμη και ποινές φυλάκισης.

Ο Πινιέρα ζήτησε συγγνώμη μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Δεκεμβρίου.



Ο Χιλιανός πρόεδρος εξήγησε ότι περπατούσε μόνος του κατά μήκος της παραλίας κοντά στο σπίτι του στην πολυτελή παραθαλάσσια πόλη Κατσάγκουα της Χιλής, όταν μια γυναίκα τον αναγνώρισε και ζήτησε να τραβήξουν μαζί μια φωτογραφία.

Η σέλφι δείχνει τον πρόεδρο και τη γυναίκα να στέκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, σε μια ηλιόλουστη ημέρα, χωρίς κανένας από τους δύο να φορούν μάσκες.

Ο επιρρεπής σε γκάφες Πινιέρα είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν σε ένα πάρτι πίτσας μια από τις νύχτες των διαδηλώσεων ενάντια στην ανισότητα που ξέσπασαν πέρυσι στο Σαντιάγο και διήρκησαν για μήνες. Αργότερα εμφανίστηκε να βγάζει φωτογραφίες στην πλατεία, που ήταν το κέντρο των διαδηλώσεων, καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας υποχρέωναν τους διαδηλωτές σε κατ'οίκον περιορισμό.

Η πανδημία κορυφώθηκε στη χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, και στη συνέχεια υποχώρησε μέχρι τον Νοέμβριο. Τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, επιφέροντας νέους περιορισμούς και καραντίνες.

Η Χιλή έχει καταγράψει 581.135 κρούσματα του ιού από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα τον Μάρτιο και 16.051 θανάτους από την Covid-19.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

protothema.gr



Πλατφόρμα για μαζικά rapid test κορωνοϊού

 



Την νέα πλατφόρμα «τυχαιοποιημένου ελέγχου κορωνοϊού» παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής. 

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε.

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η νέα πλατφόρμα θα ξεκινήσει την λειτουργία της «εκτός απροόπτου» τη Δευτέρα το βράδυ. Από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, οι πολίτες θα μπορούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση testing.gov.gr  «να δηλώσουν ενδιαφέρουν». Στη συνέχεια, «η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος. «Η συμμετοχή σας είναι καθοριστικής σημασίας» τόνισε ο κ. Μαργιοκίνης.

«Ενδεικτικά, η δράση θα βοηθήσει στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στη βελτίωση της προβλεπτικής μας ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.




Εξαφανίστηκε ο 14χρονος που κατηγορείται για τον θάνατο του 87χρονου

 



Συναγερμό έχει σημάνει στις αρχές η εξαφάνιση του 14χρονου από τους χώρους του Παπαφείου Ορφανοτροφείου καθώς κατηγορείται ότι σκότωσε μαζί με την 12χρονη αδελφή του τον 87χρονο, για να τον ληστέψει.

Οι δύο ανήλικοι δεν μετήχθησαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης λόγω ανηλικότητας αλλά, οδηγήθηκαν σε δομή φιλοξενίας ανήλικων.

Ο ανήλικος δολοφόνος εχθές τα ξημερώματα μεταφέρθηκε στο ίδρυμα όπου φιλοξενούνταν και στο παρελθόν και είχε διαφύγει από αυτό, ωστόσο τα χαράματα διαπιστώθηκε ότι είχε εκ νέου διαφύγει των χώρων του ορφανοτροφείου και είναι πάλι εξαφανισμένος.

«Ο ανήλικος που σήμερα έγινε γνωστό στον Τύπο ότι κατηγορήθηκε μαζί με άλλους για την από 2.12.2020 ανθρωποκτονία και ληστεία σε βάρος ενός υπερήλικου συμπολίτη μας στη Θεσσαλονίκη είχε ανατεθεί με την Αριθ.539/2020 παραγγελία της Εισαγγελέα Ανηλίκων Θεσσαλονίκης η προσωρινή του φιλοξενία στο Παπάφειο. Στην εισαγωγή του είχαν διατυπωθεί έντονες αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και της Διοίκησής του, καθώς ο ανήλικος δεν πληρούσε για διάφορους λόγους τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτό» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Παπαφείου.

«Ο εν λόγω ανήλικος δηλώθηκε από το “Παπάφειο Ορφανοτροφείο” την 25.10.2020 επισήμως δια της νόμιμης διαδικασίας ως “εξαφανισμένος”, γεγονός για το οποίο είχε ενημερωθεί έγκαιρα η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τη βασιμότητα των αντιρρήσεων της Διοίκησης του “Παπαφείου Ορφανοτροφείου” που είχε υποδείξει άλλους φορείς ως κατάλληλους για την περίπτωση της φροντίδας του συγκεκριμένου ανηλίκου» προσθέτει το ίδρυμα.