Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ο απόλυτος εξευτελισμός Παπαδόπουλου ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένου ΑΝΕΛ : Ο φουκαράς o Παπαδόπουλος μου ζητούσε ρουσφέτια



Παρακάτω αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις Παπαδόπουλου - Καμμένου

Στα Παραπολιτικά  90,1 Σ. Παπαδόπουλος βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ : «Θα ήταν έντιμο και για εκείνον και για μας να φύγει από το υπουργείο Άμυνας. Δεν γίνεται να διαφωνεί ο υπουργός Άμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών. Θεωρώ ότι θα ήταν ένα σενάριο τίμιο να φύγει από την κυβέρνηση, μπορεί να στηρίζει την κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα που θέλει, για την κάθαρση, για την οικονομία, για την ανασυγκρότηση της χώρας, για τις μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε και να έχει την διαφορετική του άποψη γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό είναι δικαίωμα του, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να είναι υπουργός Άμυνας».

Πάνος Καμμένος σήμερα Δευτέρα 15/10 στην ΕΡΤ για τις δηλώσεις Σ. Παπαδόπουλου : «Έβαλαν αυτόν τον φουκαρά από τα Τρίκαλα, τον Παπαδόπουλο να με χτυπήσει ο οποίος είχε φέρει κάτι ρουσφέτια στρατιωτικά και του είπα αγόρι μου φύγε δεν κάνουμε πλέον ρουσφέτια. Έλεγαν στον φουκαρά ότι ο Καμμένος ανοίγει νέες βάσεις».

Απάντηση Σ. Παπαδόπουλου σήμερα Δευτέρα 15/10 στον real fm για το ρουσφέτι απο τον Πάνο Καμμένο: δεν ζήτησα ρουσφέτι αλλά επρόκειτο για ένα «αίτημα της κοινωνίας των Τρικάλων». Ζήτησα από τον υπουργό, «ένα στρατόπεδο στην περιοχή μας να γίνει διαχρονικό ιστορικό μουσείο το οποίο το ζητά η δημοτική Αρχή και όλοι οι φορείς του νομού».Του ζητήσαμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο μία συνάντηση για να το προωθήσουμε και λέει ότι είναι ρουσφέτι»


Πώς η κρίση άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων




Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται την τελευταία οκταετία λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά το ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που καταγράφονται σε συγγενικές ομάδες τροφίμων. Ειδικότερα, φθηνότερες επιλογές για πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά, και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5 ενώ ακριβότερες επιλογές παρουσιάζουν μείωση, όπως π.χ. το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη υδατανθράκων τόσο από ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Στις θετικές κατευθύνσεις προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές καταγράφεται η μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Αντίθετα στις αρνητικές κατευθύνσεις καταγράφεται τόσο η μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και η μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί, αλλά και μείωση για το ελαιόλαδο κατά 18%.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν και οι αλλαγές στην μέση τιμή την οποία πληρώνει ο καταναλωτή. Σύμφωνα με την έρευνα, 15 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στη μέση τιμή ανά μονάδα μέτρησης την οποία πληρώνει ο καταναλωτής, κάτι το οποίο οφείλεται τόσο στις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων όσο και στις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, όπως στροφή προς φθηνότερα προϊόντα στην ίδια κατηγορία ή αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων που παρέχουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% από το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% από το 2016, ενώ άλλα προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη αύξησαν την τιμή τους λόγω ειδικών φόρων κατανάλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που προϊόντα όπως το κρασί και καφές παρουσιάζουν τόσο σημαντικές αυξήσεις στη μέση τιμή 26% και 22% αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία ανταπόκριση της αγοράς στις διατροφικές συνήθειες, καθώς σε κατηγορίες όπως π.χ. τα ζυμαρικά η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 14% στην αγορασθείσα ποσότητα, η μέση τιμή αγοράς παρουσίασε μείωση κατά 13% από 1,86 ευρώ/κιλό σε 1,62 ευρώ/κιλό.

Οι αλλαγές στις μέσες τιμές των τροφίμων ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό το τοπίο αν κάποια αλλαγή οφείλεται σε διατροφική τάση ή αγοραστική τάση λόγω π.χ. μειωμένου εισοδήματος. Έτσι καταγράφεται ότι η μείωση στις αγορές φρούτων και λαχανικών είναι περισσότερο διατροφική τάση, καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8% αντίστοιχα. Πρακτικά δηλαδή οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές αυτών των προϊόντων από επιλογή και όχι λόγω τιμής, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε λόγω περικοπής σπατάλης πιθανώς.


Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων μαζί με τις έρευνες καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφουν μια συνολική τάση αλλαγής της διατροφής των καταναλωτών. Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. Η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, εργαλεία που διευκολύνουν τη διάχυση πληροφοριών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Αυτό καταγράφεται και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι νέοι καταναλωτές σε διάφορες πηγές επίδρασης-πληροφόρησης για τη διατροφή τους. Ένας στους δύο εμπιστεύεται τους γονείς-οικογένεια ως πηγή πληροφόρηση, ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 24%. Τα social media με 16% και σε άλλες πηγές του διαδικτύου με 11% καταγράφουν τη σημασία των ψηφιακών μέσων.


Μία άλλη πτυχή της πολυκαναλικής λήψης πληροφοριών σε σχέση με τη διατροφή είναι η κατανόηση του στόχου και των αιτιών των επιλογών της διατροφής. Ο βασικός λόγος επιλογής τροφών είναι οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Το 56% του κοινού επιλέγει τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του και το 57% ψάχνει ενεργά για πληροφορίες σε σχέση με τις τροφές. Το 63% δηλώνει ότι γενικά προσέχει τη διατροφή του, αλλά αντίθετα το 50% καταγράφει αρνητικές συνήθειες όπως το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων. Τέλος το 69% επιλέγει εποχικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική αγορά τροφίμων. Οι τάσεις αυτές έρχονται βέβαια σε αντίθεση με την επίδραση που άσκησε και ασκεί η οικονομική κρίση, καθώς από τη μία πλευρά ο καταναλωτής προσπαθεί να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη πιο υγιεινή διατροφή, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εξισορροπήσει τις επιλογές του με το διαθέσιμο εισόδημα που έχει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κυριάκος Μητσοτάκης : Η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει.


Δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στο Νομό Κορινθίας.

Η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί μια ισχυρή λαϊκή εντολή, για να δώσει ένα τέρμα σε αυτήν την άκρως τραυματική περίοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί περιοδεία στο Νομό Κορινθίας. Ύστερα από επίσκεψή του στο Κιάτο, και αφού είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στον Νομό, έκανε τις εξής δηλώσεις:



Δημοσιογράφος: Τι εικόνα πήρατε, λοιπόν, κ. Πρόεδρε από τις καταστροφές στην Κορινθία;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι μεγάλες οι καταστροφές στην Κορινθία, ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν τη χώρα πριν από 2 εβδομάδες. Μόνο που αυτό δεν μπορεί πια να αποτελεί δικαιολογία. Διότι γνωρίζουμε ότι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, περισσότερες πλημμύρες. Και δεν αρκεί μόνο εκ των υστέρων να ερχόμαστε να διορθώνουμε τις ζημιές. Θα πρέπει να σχεδιάζουμε και να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί ως προς την πρόληψη και την προστασία της περιουσίας, αλλά και των ζωών των συμπολιτών μας απέναντι σε τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως ξέρετε -και με αφορμή την πολύ μεγάλη εθνική καταστροφή που χτύπησε το Μάτι πριν από 3 μήνες- η Ν.Δ. έχει καταθέσει ένα συγκροτημένο συνολικό σχέδιο για το πώς πρέπει να αναμορφωθεί η πολιτική προστασία στη χώρα μας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις φυσικές καταστροφές που ξέρουμε ότι θα βρούμε απέναντί μας. Και βέβαια ανάμεσα σε αυτές είναι και τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Ακραία πλημμυρικά φαινόμενα απέναντι στα οποία η Κορινθία και ειδικά οι παραθαλάσσιες πόλεις της Κορινθίας είναι απολύτως εκτεθειμένες.

Δημοσιογράφος: Δυο λόγια σχετικά με τη στήριξη προς το πρόσωπο του νυν δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα;

Κ. Μητσοτάκης: Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που έχουμε σήμερα μαζί τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος και θα έχει τη στήριξή μας για να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Παναγιώτης είναι ένας εξαιρετικός δήμαρχος, ένα στέλεχος με πολύ μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην Καλαμάτα. Και επειδή εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπηρετείται από στελέχη τα οποία έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον κ. Νίκα για να μπορέσει να διεκδικήσει την περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή την οποία μπορούσαμε να κάνουμε. Και είμαι επίσης απολύτως σίγουρος ότι και οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θα εμπιστευτούν αυτόν και την ομάδα του, ώστε η επόμενη μέρα για την Πελοπόννησο να είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη και πιο χαμογελαστή.



Δημοσιογράφος: Πολλά στελέχη της Ν.Δ. δεν είναι σήμερα εδώ, που είναι με τον κ. Τατούλη.

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα παρέχουμε ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2ου βαθμού. Άρα, οι περιφερειακές εκλογές είναι εκλογές που έχουν μια έντονη πολιτική διάσταση για τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό συμβαίνει διότι οι περιφέρειες σε μεγάλο βαθμό είναι αναπτυξιακός βραχίονας και θα πρέπει οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν την επόμενη μέρα, να μπορούν να συμμερίζονται το δικό μας συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Από εκεί και πέρα, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν επί μέρους διαφοροποιήσεις. Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας. Θα τη στηρίξουμε και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα είναι, όχι απλά η σωστή επιλογή, αλλά θα είναι και η νικηφόρα επιλογή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, για τους δήμους θα υπάρξει κάποια αντίστοιχη στήριξη;

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε πει ότι ως προς την αυτοδιοίκηση του 1ου βαθμού οι δημότες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους καλύτερους τοπικούς άρχοντες, με γνώμονα το ποιος είναι καλύτερος για να αντιμετωπίσει τα τοπικά προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 1ου βαθμού. Θα περιοριστούμε στη στήριξη την οποία έχουμε δώσει στις περιφέρειες. Θα ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, όσο απομακρυνόμαστε από την κεντρική εξουσία, τόσο οι δημότες πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους δήμους τους.

Δημοσιογράφος: Ακόμα και για τις πρωτεύουσες των νομών;

Κ. Μητσοτάκης: Κάντε λίγο υπομονή.



Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, το πρωί σήμερα στην Ε.Ρ.Τ. ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος επέμεινε στη θέση του πως αν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τη σκοπιανή βουλή θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Το σχόλιό σας θα ήθελα.

Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, όταν καταθέσαμε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την άκρως προβληματική συμφωνία των Πρεσπών. Από κει και πέρα νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Με ένα ετερόκλητο δίδυμο, που το μόνο που το ενδιαφέρει, είναι να παραμείνει λίγους μήνες ακόμα στις καρέκλες της εξουσίας. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω γι’ αυτό, θα πω μόνο ότι όσο παρατείνεται αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος, και όσο η χώρα είναι εγκλωβισμένη, στις αντιφάσεις των κυβερνητικών εταίρων, τόση μεγαλύτερη ζημιά θα γίνεται στα εθνικά συμφέροντα. Κατά συνέπεια, όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί μια ισχυρή λαϊκή εντολή, για να δώσει ένα τέρμα σε αυτήν την άκρως τραυματική περίοδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών. Για να μπορέσουμε, επιτέλους, ενωμένοι, να  φύγουμε μπροστά, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες ένα καλύτερο αύριο.


Στα χρόνια της κρίσης τα εισοδήματα μειώθηκαν, αλλά οι φόροι έμειναν ίδιοι




Παρά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% στα χρόνια της κρίσης, τη δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων και συγκεκριμένα 1 εκατομμυρίου πολιτών, και τη μείωση των συντάξεων, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους διατηρούνται σε απόλυτα μεγέθη στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα είναι ελαφρώς υψηλότερα σήμερα σε σχέση με το 2010. Αν δε συγκριθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα είναι κατά πολύ υψηλότεροι σε σχέση με το 2010. Το σύνολο των φορολογουμένων διαλύθηκε από τη φορολογία των τελευταίων χρόνων, ενώ εξαφανίστηκε η μεσαία τάξη συνεπεία της ακόμα υψηλότερης φορολογίας που επιφύλαξαν οι κυβερνήσεις, κυρίως η σημερινή που συνεχίζει τη μεταφορά των βαρών στα εισοδήματα άνω των 25.000-30.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 τα έσοδα από την άμεση φορολογία ανέρχονταν σε απόλυτα μεγέθη στα 20,22 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 20,76 δισ. ευρώ. Διαφορετικά, οι εισπράξεις από άμεσους φόρους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) ήταν στο 2010 στο 9% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 έχουν εκτιναχθεί στο 11,3% του ΑΕΠ, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση. Η κατάσταση που επικρατεί στη φορολογία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία προκάλεσαν ισχυρά σοκ στους επαγγελματίες, που αναρωτιούνται εάν υπάρχει λόγος να δουλεύουν για να προσαυξήσουν τα εισοδήματά τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με φορολογητέο εισόδημα 55.727 ευρώ δίνει στην εφορία για τα εισοδήματα του 2017 το 60%-65% του εισοδήματος. Η υπερφορολόγηση αυτή οφείλεται:

• Στην αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.

• Στη μείωση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ή, διαφορετικά, στη μείωση της έκπτωση φόρου από τις 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.

• Στην αύξηση των συντελεστών φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογουμένους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.

• Στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.

• Στην αύξηση των συντελεστών για το εισόδημα από ενοίκια.

• Στην αύξηση της προκαταβολής φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

• Στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29% και στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

Το ζήτημα είναι όμως εάν έγινε δικαιότερο το φορολογικό σύστημα, μεταφέροντας τα βάρη από τους έμμεσους φόρους στους άμεσους φόρου. Η απάντηση είναι όχι. Δηλαδή, η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία στους άμεσους φόρους, αλλά και τη φορολογία στους έμμεσους. Στο ίδιο διάστημα ως ποσοστό του ΑΕΠ οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν δραματικά.

Συγκεκριμένα, ως ποσοστό του ΑΕΠ τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή ήταν στο 13,9% του ΑΕΠ το 2010, ενώ το 2018 θα εκτιναχθούν στο 15,19%. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι ο τουρισμός συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ, κάτι όμως που δεν φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, αυτό που έγινε ήταν:

• Η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

• Η μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. Μεταξύ άλλων μετατάχθηκαν σε υψηλότερο συντελεστή η εστίαση, οι μεταφορές και τα μη νωπά τρόφιμα.

• Η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.

Από την ανάλυση των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών διαφαίνεται ότι από το 2010 έως και το 2015, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρου παρουσίαζαν πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, από το 13,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 είχαν περιοριστεί στο 12,8% του ΑΕΠ το 2015, για να φθάσουν σήμερα στο 15,19% του ΑΕΠ.

Υπερφορολόγηση, εισφορές εκτόξευσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Η υπερφορολόγηση βέβαια σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτοξεύσει τα τελευταία χρόνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την κρίση τα χρέη δεν ξεπερνούσαν τα 35 δισ. ευρώ και πλέον έχουν εκτοξευθεί στα 102,2 δισ. ευρώ.

Εάν συμπεριληφθούν και οι συντάξεις τα χρέη φθάνουν στα 185 δισ. ευρώ, δηλαδή ξεπερνούν και το ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, στα χρόνια της κρίσης τριπλασιάστηκαν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Η αύξηση του αριθμού ξεκίνησε το 2010 με τους οφειλέτες να μην ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αγγίζοντας τα 4 εκατομμύρια.

Μάλιστα το 87% αυτών χρωστούν έως 5.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτούς απευθύνονται κατά κύριο λόγο και τα κατασχετήρια που αποστέλλει σε καθημερινή βάση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις τράπεζες, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τα ταμεία του Δημοσίου. Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα των λογαριασμών είναι ελάχιστα και δεν ξεπερνούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα 50-100 ευρώ. Ωστόσο, από τις τηλεφωνικές οχλήσεις και τα ηλεκτρονικά μηνύματα φαίνεται ότι οι οφειλέτες συμμορφώνονται.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 24,2 % των χρεών αφορούν οφειλές του φόρου εισοδήματος και περιουσίας.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο Καμμένος έδωσε στεγνά τον Τσίπρα : Ο Τσίπρας ήξερε για το Plan B για το «Μακεδονικό»



Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κάρφωσε τον Τσίπρα που έκανε ότι δεν ήξερε και είπε σήμερα ότι  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για το plan B που παρουσίασε στην Αμερική για το «Μακεδονικό» αλλά δεν το έχει εγκρίνει σαν κυβερνητική πολιτική. 

Με την κοινή λογική σοβαρού ανθρώπου είπε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, ότι πήγε στις ΗΠΑ παρακούοντας την εντολή του πρωθυπουργού που του είπε ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις του, και με την θεσμική του ιδιότητα ως μέλος της κυβέρνησης, κατέθεσε μια πρόταση.

Αυτό δείχνει ότι η χώρα ξεφτιλίζεται από τους Τσίπρα - Καμμένο καθημερινά και σε διεθνές επίπεδο, δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας ένας υπουργός να γράφει τον πρωθυπουργό κανονικότατα και να κάνει δικιά του εξωτερική πολιτική.




Τρέμει ο Σκουρλέτης όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μην πέσει η κυβέρνηση πριν την ώρα της



Απλή διαφωνία μεταξύ Καμμένου και Τσίπρα χαρακτηρίζει ο Σκουρλέτης την σοβαρή προδοσία που αφορά το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σκουρλέτης μιλώντας στη ΕΡΤ έδειξε την ανησυχία του που άκουσε τον Πάνο Καμμένο να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση μόλις έρθει το ξεπούλημα της Μακεδονίας στην βουλή : «εκείνο το οποίο κατά τη γνώμη μου παραμένει πολιτικό ζήτημα είναι όταν ο κ. Καμμένος έχει μια μεγάλη διαφοροποίηση, μια διαφωνία για το θέμα της Μακεδονίας φτάνει στο σημείο να λέει ότι "εγώ θα άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση".Αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση σε σχέση με τους τρεις λόγους, για τους οποίους, όπως είπε, συγκυβερνάει. Πως λοιπόν έρχεσαι και λες ότι θα άρεις την εμπιστοσύνη σου; Αυτό, είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος εκ μέρους του» συνέχισε.

Σημείωσε επίσης ότι αποτελεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα ένας από τους πρώτους υπουργούς, και εταίρος της κυβέρνησης να λέει ότι έχω μια τέτοια διαφωνία που να θα αναγκαστώ να άρω την εμπιστοσύνη μου.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι είναι πολιτικό ζήτημα αυτή η αντίφαση την οποία οφείλει να ξεδιαλύνει. «Αυτά ξεφεύγουν από κάποια όρια», τόνισε.




Ισχυρός σεισμός πριν λίγο στη Θεσσαλονίκη




Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη και σύφμωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν έντασης 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 12:02 το μεσημέρι της Δευτέρας (15/10).


Ν.Δ: Η κυβέρνηση θα υφαρπάξει για άλλη μια φορά πόρους προκειμένου να παρουσιάσει πλεονάσματα;



Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να δείχνουν πλεονάσματα.

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, και ο αν. Τομεάρχης, βουλευτής Χίου,  κ. Νότης Μηταράκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η άντληση πόρων από το Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προς ενίσχυση του ΕΦΚΑ είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη. Θα υφαρπάξει για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση πόρους από τις νεότερες γενιές προκειμένου να παρουσιάζει πλεονάσματα;»


Πλήρης Δήλωση


«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενέκρινε αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας να του δοθούν ως επιχορήγηση 395 εκατομμύρια από τον “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). 

Τίθεται, ωστόσο, σοβαρό ηθικό ζήτημα για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Θα εγκρίνουν για άλλη μια φορά το “σπάσιμο” του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, υφαρπάζοντας πόρους από τις επόμενες γενιές; 

Η άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, ιδίως δεδομένου ότι στην kυβέρνηση διατυμπανίζουν την ύπαρξη πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ. 

Αυτό που δεν λένε στον ελληνικό λαό είναι ότι τα πλεονάσματα αυτά χτίζονται με διαρκείς έκτακτες και τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, με διαρκείς αναβολές στην έκδοση των νέων συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, και, βεβαίως, με την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών που απομυζούν την πραγματική οικονομία. 

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική σπάνε και φέτος τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, τρώγοντας από τα έτοιμα και υπονομεύοντας το ασφαλιστικό σύστημα και την προοπτική του. Η υφαρπαγή των πόρων που έχουν αποταμιευτεί για τις επόμενες γενιές, γίνεται για έναν και μόνο λόγο: για να θριαμβολογούν για την επίτευξη ανύπαρκτων πλεονασμάτων, με την ελπίδα ότι μπορεί η επίπλαστη αυτή εικόνα να μειώσει κάπως την εκλογική συντριβή που έρχεται». 


Η ΓΑΔΑ ανοίγει τις πόρτες της για να ακούσει τα παράπονα των πολιτών



Kαθιερώνεται από τον τρέχοντα μήνα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ημέρα ακρόασης πολιτών και εκπροσώπων διαφόρων φορέων και οργανισμών, με στόχο να ισχυροποιηθεί η σχέση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Ειδικότερα, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, από τις 14:00 έως τις 22:00, τετραμελής επιτροπή στη ΓΑΔΑ (λεωφόρο Αλεξάνδρας 173) θα είναι στη διάθεση πολιτών και εκπροσώπων διαφόρων φορέων και οργανισμών, για να συζητήσουν θέματα αστυνομικής φύσης.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποβληθέντων αιτημάτων ακρόασης καθιστά αδύνατη τη δυνατότητα ανταπόκρισης στο σύνολό τους, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται σχετικά, προκειμένου είτε να επανακαθορίζεται ο χρόνος συνάντησης είτε να επιλέγεται, σε συνεννόηση μαζί τους, εναλλακτικός τρόπος χειρισμού του θέματος.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα ακρόασης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, εγγράφως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση anaplirotis.gada@astynomia.gr ή τηλεφωνικά στον αριθμό 210-6476006 καθημερινά από 10.00 έως 13.00.

Τέλος, κατ' εξαίρεση για τον τρέχοντα μήνα, τα αιτήματα θα υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 15 Οκτωβρίου τις ίδιες ώρες.


Πηγή


Από σήμερα διάθεση πετρελαίου 20% ακριβότερο



Σήμερα ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η μέση τιμή αναμένεται 1,14 ευρώ το λίτρο, 20% ακριβότερη από πέρυσι, αφού τον Οκτώβριο του 2017 είχε ξεκινήσει από 0,95 ευρώ. Σε πολλές γειτονιές και μεγάλα αστικά κέντρα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,17 ευρώ, ενώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28 ή 1,30 ευρώ.



Μετά τον Πολάκη σε φασιστικό παραλήρημα και ο Καμμένος "Θα πάνε όλοι μέσα"



Σε φασιστικό παραλήρημα Πολάκη και ο Πάνος Καμμένος, καθώς έγραψε σε tweet, απαντώντας σε ερώτηση ακολούθου του, λέγοντας ότι «θα πάνε όλοι μέσα…».

Χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε τα εξής: «Θα πάνε όλοι μέσα αλλά να αναρωτιέσαι και για κάποιους δικούς μας που μου επιτίθενται χωρίς λόγο. Έχω αποδείξει ότι αντέχω πιέσεις αλλά τα φίλια πυρά με πληγώνουν πιο πολύ . Μην ανησυχείς έρχεται η Νέμεσις …».

Θα πάνε όλοι μέσα αλλά να αναρωτιέσαι και για κάποιους δικούς μας που μου επιτίθενται χωρίς λόγο. Έχω αποδείξει ότι αντέχω πιέσεις αλλά τα φίλια πυρά με πληγώνουν πιο πολύ . Μην ανησυχείς έρχεται η Νέμεσις ...


20 χρόνια νεώτεροι Τσίπρας - Αυλωνίτου! Πέρασε την selfie όλα τα φίλτρα



Η Ελένη Αυλωνίτου τράβηξε μια φωτογραφία selfie με τον Αλέξη Τσίπρα και την επεξεργάστηκε καταλλήλως.

Στο κινητό της πρέπει να έχει κατεβάσει όλα τα φίλτρα επεξεργασίας και όπως βλέπεται τους έκανε 20 χρόνια νεώτερους.

Στο διάλειμμα της Κεντρικής Επιτροπής με τον αγαπητό σύντροφο Πρόεδρο Αλέξη.
Στο επόμενο μήνα θα νομοθετηθούν όλα εκείνα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό μας στη ΔΕΘ, ξεκινώντας να ανακουφίζουμε τους συμπολίτες μας από τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων που αφήνουμε οριστικά πίσω μας.




ΝΔ: Ο Τσίπρας ανέχεται τον Πολάκη σε ρόλο εισαγγελέα



Μετά το απίστευτο φασιστικό παραλήρημα του Παύλου Πολάκη που είπε : "Θα κερδίσουμε τις εκλογές, αν βάλουμε κάποιους φυλακή" αφήνοντας άναυδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την Νέα Δημοκρατία να εγκαλεί τον Πολάκη. 

Κύκλοι της Πειραιώς εγκαλούν τον υπουργό ότι παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα και επέκριναν τον πρωθυπουργό που το ανέχεται : «Το ακούσαμε και αυτό σήμερα. Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει φυλακίσεις για να μην συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας ψάχνει τον Όρμπαν στη ΝΔ, ενώ ανέχεται σε ρόλο εισαγγελέα τον Παύλο τον Πολάκη».

Απάντηση έδωσε και το ΚΙΝΑΛ λέγοντας : «Πανικόβλητοι, τίποτε δεν τους σώζει»

«Πανικόβλητοι μπροστά στην επερχόμενη καταδίκη τους από τον ελληνικό λαό, οι κολλητοί Υπουργοί του κ. Τσίπρα φθάνουν στο κατάντημα να κατασκευάζουν ενόχους και να κατηγορούν την δικαιοσύνη γιατί δεν τους κάνει τα χατίρια.

Τζάμπα παιδεύονται, τίποτα δεν τους σώζει».