Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΥΠΕΞ: Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

 


«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 25 Απριλίου, να καταδικάσει τον Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία» σημειώνει και προσθέτει: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η Τουρκία απειλείται με αποβολή από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούσε το 2019 την απελευθέρωση του Καβαλά. Το ΕΔΔΑ έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη», καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Καβαλά συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο Οσμάν Καβαλά διώκεται χωρίς στοιχεία και αυτό δείχνει ότι στην Τουρκία δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία και προβληματισμό των ΗΠΑ για την καταδίκη του Τούρκου Οσμάν Καβαλά. «Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλεί με την ανακοίνωσή του την Τουρκία «να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, καθώς και όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα στη χώρα».



Η Renault αποχωρεί από την Lada

 


Η Renault θα μεταβιβάσει το ποσοστό του 68% των μετοχών που έχει στη βιομηχανία παραγωγής οχημάτων Lada (Avtovaz AO), σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο έναντι συμβολικού τιμήματος.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Ρώσος υπουργό Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ δήλωσε ότι το μερίδιο της γαλλικής εταιρίας στο εργοστάσιο παραγωγής της Μόσχας, θα μεταβιβαστεί στο τοπικό συμβούλιο διοίκησης της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Renault, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά, ενώ είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητες της στο εργοστάσιο, μετά την κλιμάκωση της πίεσης σχετικά με τη συνέχιση της παρουσίας της στη ρωσική αγορά, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.




Αμόλησε την Ζαχάροβα ο δικτάτορας για να απειλήσει

 


Ο δικτάτορας κλιμακώνει τις απειλές, λέγοντας ότι θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Για να απειλήσει ο Ρώσος δικτάτορας, αμόλησε την απόλυτη καθεστωτική Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, για να μας πει είπε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.

«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακοπεί ο εφοδιασμός με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων το προκλητικό φερέφωνο του δικτάτορα, Ζαχάροβα, σύμφωνα με την «Daily Mail».

40 υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στη Γερμανία για να συμφωνήσουν στην αποστολή βαρύτερων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, με καθυστέρηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 50 αντιαεροπορικά συστήματα Gepard. 



Ακροαριστερά στοιχεία προσπαθούν να σταματήσουν τις εργασίες στα ΑΠΘ

 



Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 μίλησε σήμερα (27/4) ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι αποφάσεις της Συγκλήτου θα γίνουν σεβαστές σε πείσμα όσων αντιδρούν και η βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί και θα αποδοθεί κανονικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα», δήλωσε αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε ο πρύτανης, την Μεγάλη Δευτέρα ακραία στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι φοιτητές, επιχείρησαν να σταματήσουν τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης σε κτίριο που παλαιότερα τελούσε υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να κληθούν τα ΜΑΤ και να προκληθούν επεισόδια.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα ίδια ακραία στοιχεία είχαν παρέμβει και παλιότερα και είχαν σταματήσει τον προηγούμενο εργολάβο. «Τώρα που ανέλαβε άλλος εργολάβος, επανήλθαν για να τον εμποδίσουν.»

Για να αποτραπεί αυτή η προκλητική ακροαριστερή ενέργεια, έχουν αναπτυχθεί μονάδες των ΜΑΤ στον προάυλιο χώρο του ΑΠΘ.




Πάει γυρεύοντας ο δικτάτορας Πούτιν και απειλεί την Βρετανία


 

Μέτωπο και με τη Βρετανία φαίνεται ότι ανοίγει η Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο εμφανίζεται ενοχλημένο από τις... παροτρύνσεις της Δύσης στις δυνάμεις του Ζελένσκι να συνεχίσουν τον πόλεμο, επιφέροντας σημαντικά πλήγματα στον στρατό του Πούτιν.

Το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν, προειδοποίησε την Βρετανία ότι, αν συνεχίσει να παροτρύνει την Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA, το οποίο με τη σειρά του μετέφερε πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.

Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα δώσει στην Ουκρανία έναν μικρό αριθμό αντιαεροπορικών οχημάτων.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.



Τρόμαξαν με τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει μπάσκετ και κατέβασαν το βίντεο από το TikTok

 



Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί πολλές φορές, με παραπληροφόρηση και ψέματα να τρομάξει τον κόσμο, οπότε είναι κάτι συνηθισμένο στους πολίτες και δεν του δίνουν σημασία.

Εδώ όμως το πράγμα αλλάζει, γιατί φαίνεται ότι γενικότερα πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθεια του να εκμεταλλευτεί ότι μπορεί τρομάζει κόσμο.

Ένα βίντεο που έδειχνε τον Τσίπρα να παίζει μπάσκετ με τα μικρά παιδιά κατά την επίσκεψή του στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης την Κυριακή του Πάσχα, κατέβασε το TikTok, χαρακτηρίζοντας το ακατάλληλο.

Σύμφωνα με την "Αυγή", το εν λόγω βίντεο δέχθηκε μαζικά reports που έκαναν λόγο για παραβίαση των όρων περί παρενόχλησης και εκφοβισμού. Προφανώς οι αναφορές έγιναν για λόγους εμπάθειας προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αφού στο βίντεο δεν υπάρχουν εικόνες που να παραβιάζουν κανόνες των social media...

Πρόκειται για βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων (έχει αναρτηθεί και στο Instagram) που έδειχνε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει μπάσκετ με τα μικρά παιδιά.



Παρατηρώντας τις φωτογραφίες όντως το στήσιμο του Αλέξη Τσίπρα για να βάλει καλάθι, προσβάλει όλο το μπάσκετ και σαν άθλημα.

Στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα στο TikTok ανέβηκε και βίντεο που καταγράφει ότι στην επίσκεψή του βοήθησε στο ψήσιμο του οβελία και μοίρασε δώρα. Το εν λόγω βίντεο υπάρχει κανονικά στην πλατφόρμα.



Η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία



H Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης και επίσημα ότι διέκοψε την παροχή, ως «απάντηση» για την άρνηση της Πολωνίας να πληρώσει σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν. Η Πολωνία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η παροχή και προς τη Βουλγαρία. Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε στη συνέχεια ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Υπογραμμίζει επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Είχαν προηγηθεί δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονταν σε αυτή την εξέλιξη.

Νωρίτερα, η Πολωνία επέβαλε νέο γύρο κυρώσεων στη ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 48% μιας πολωνικής εταιρείας που είναι συνιδιοκτήτρια του αγωγού Yamal-Ευρώπη. Επίσης, αξιωματούχοι της Πολωνίας έχουν δηλώσει ότι η Πολωνία δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα.

Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. «Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής», διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα. Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Η είδηση της διακοπής φυσικού αερίου, οδήγησε την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως και 17% υψηλότερα, σύμφωνα με το Bloomberg. Στις 17.14 τοπική ώρα Άμστερνταμ βρισκόταν 6,4% υψηλότερα στα 98,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 




Κίνα για δήλωση Λαβρόφ: Δεν επιδιώκουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο


 

Οι κινεζικές αρχές δεν επιδιώκουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τάσσονται υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.

«Κανείς δεν θέλει να δει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο,...είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η διαδικασία προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας)», ανέφερε o Κινέζος αξιωματούχος σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση δυτικού δημοσιογράφου για το πώς αξιολογεί το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την απειλή Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος θα είναι πυρηνικός.

Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πρέπει να αφεθεί να παραταθεί. Επισήμανε την ανάγκη να αποτραπούν αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ο πόλεμος της Ουκρανίας να επηρεάσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

«Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιδείξουν ψυχραιμία και θα αποτρέψουν την κλιμάκωση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

 


Πηγή: skai.gr



Η Ελλάδα για πρώτη φορά στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών

 


Ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα των δύο φύλων βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση για τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας απέναντι στο νόμο της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Women, business and the law» για το 2022.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, ο Κανάδας, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ελλάδα είναι οι μόλις δώδεκα χώρες παγκοσμίως που συγκέντρωσαν το 100% της βαθμολογίας στον δείκτη για την νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η μεταρρύθμιση που έκανε την διαφορά ήταν η εξίσωση των γονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών που ψηφίστηκε στην Ελλάδα έφερε τη χώρα μας και στην πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η πρόβλεψη της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας ήταν για δέκα ημέρες.

Ακόμα, για πρώτη φορά θεσπίστηκε γονική άδεια τεσσάρων μηνών, εκ των οποίων οι δυο θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, ώστε άνδρες και γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν από κοινού στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Όμως η νομοθετική ισότητα, όπως είναι προφανές δεν συνεπάγεται, ούτε εγγυάται την πραγματική ισότητα. Γι αυτό εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για όλες και όλους και να εξαλείψουμε βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα, καθώς και ανισότητες και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους.


Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσφατα κυρώθηκε στη χώρα μας η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας μηδενικής ανοχής σε αυτά τα φαινόμενα στους εργασιακούς χώρους και την κοινωνία συνολικά. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που συμπληρώνει το υπάρχον δίκτυο δομών, συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων φιλοξενίας και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για την προστασία και στήριξη των γυναικών που υφίστανται βία.

Υλοποιούμε έργα και δράσεις με σκοπό να κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων και η δέσμευσή μας αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που αποτελεί έναν οδικό χάρτη των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας.


 




«Πρωταθλητής» στα ψηφιακά ραντεβού τα ΚΕΠ

 


«Πρωταθλητής» στα ψηφιακά ραντεβού αναδεικνύονται τα ΚΕΠ με 115.785 ραντεβού να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας myKEPlive από την έναρξη της υπηρεσίας στις 27 Ιουλίου 2020 μέχρι σήμερα, ενώ στους επόμενους μήνες έχει δρομολογηθεί η επέκταση των ψηφιακών ραντεβού και για υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη (mySynigoroslive).


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την δεύτερη θέση κατέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την οποία από την 1η Μαΐου 2020 μέχρι σήμερα εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myAADElive 66.342 πολίτες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΟΑΕΔ που από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι αυτήν την περίοδο έχει κλείσει ψηφιακό ραντεβού με 41.985 μέσω του myOAEDlive.

Τα ψηφιακά ραντεβού αποτελούν μία ακόμα έκφανση της προσήλωσής μας στη δημιουργία υπηρεσιών που βάζουν τον πολίτη στο επίκεντρο.


Ξεκίνησαν ως ένα πρόπλασμα απομακρυσμένης εξυπηρέτησης για όσες υπηρεσίες δεν ήταν δυνατόν να ψηφιοποιήσουμε άμεσα. Έτσι, παραδείγματος χάριν, ο πολίτης δεν χρειαζόταν να πάει στα ΚΕΠ για να βγάλει μια ληξιαρχική πράξη προ του 2013, αλλά μπορούσε να το κάνει μέσω βιντεοκλήσης πιο γρήγορα και πιο εύκολα από το να πάει στο γκισέ.

Έχουμε πει αρκετές αφορμές ότι οι υπηρεσίες που σχεδιάζουμε μέσα στην πανδημία προορίζονται κατά κανόνα να αξιοποιηθούν και μετά το πέρας της. Το ίδιο ισχύει και με τα ψηφιακά ραντεβού: μέσα στην πανδημία διαθέτουν την προστιθέμενη αξία της μείωσης του συνωστισμού, αλλά και μετά την πανδημία θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως επιταχυντής της εξυπηρέτησης του πολίτη από το κράτος. Γι' αυτό και σκοπεύουμε να τα επεκτείνουμε σε ακόμα περισσότερους φορείς, αλλά και να μεγαλώσουμε το εύρος των παρεχόμενων διαδικασιών.




Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς


 

Με την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών από τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου ξεκινά σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια είναι η 20ή Μαΐου, για τα Γυμνάσια η 30ή Μαΐου και για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά η 15η Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου και στο Λύκειο από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022 ξεκινά η «ελληνική PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ' τάξης των Γυμνασίων. Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δε θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Φέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς σελφ τεστ, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας.

Ο έλεγχος για κόβιντ στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με κόβιντ, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.



Κάτω από την πρόβλεψη το έλλειμμα, άλμα στα διαθέσιμα εισοδήματα

 


Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς θεσμικών τομέων του 4ου τριμήνου του 2021 και τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2018-2021. 

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθ’ όλη την περίοδο παρατεταμένων και σφοδρών κρίσεων, έχοντας στηρίξει ουσιωδώς το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα τα δημόσια οικονομικά. Συγκεκριμένα:

Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών για το 2021 – παρά τις αναμενόμενες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, απώλειες το 4ο τρίμηνο – παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα το 2021 είναι το υψηλότερο, ετησίως, από το 2013. Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις των πολιτών έχουν σημειώσει αύξηση κατά 37 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερο από την πρόβλεψη του 7% του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022.

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε σημαντικά από 206,3% το 2020 σε 193,3% το 2021.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας και παράλληλα μας επιτρέπουν στην κυβέρνηση, να τη στήριξη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.




Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's

 



Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ από ΒΒ με θετική προοπτική, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P). Πρόκειται δε για την 9η κατά σειρά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ο S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίστοιχη αξιολόγηση έκανε ο DBRS την 18η Μαρτίου.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο οίκος:

Η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία μας για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας, ενώ ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται διαχειρίσιμος υπό το φως των σημαντικών ‘μαξιλαριών’ τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Παρά το πιο έντονο διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ.




Η Πολιτεία θα εξακολουθήσει να στηρίζει πολίτες και επιχειρήσεις έναντι της ακρίβειας


 

Από το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Πάσχα:

Οι Έλληνες παντού στον κόσμο γιορτάζουμε το φετινό Πάσχα μετατρέποντας σε ώριμη δύναμη, το διπλό μήνυμά του: της καρτερίας που συμβολίζει η Εβδομάδα των Παθών αλλά και της ελπίδας που φέρνει το Φως της Ανάστασης. …

Η πασχαλινή χαρά όμως, γίνεται σύμμαχος απέναντι και στις δικές μας δυσκολίες, με πρώτη την ακρίβεια για την οποία η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι. …




Εμπρηστική επίθεση από συντρόφους σε γραφεία της Ν.Δ.

 


Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία της ΝΔ στην Πεύκη.

Η επίθεση που έγινε ξεκάθαρα από τους γνωστούς κακοποιούς συντρόφους στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, σε ισόγειο, σημειώθηκε στις 03:45 σήμερα, και προξένησε σοβαρές υλικές ζημιές.