Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's

 



Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ από ΒΒ με θετική προοπτική, μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P). Πρόκειται δε για την 9η κατά σειρά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ο S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίστοιχη αξιολόγηση έκανε ο DBRS την 18η Μαρτίου.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο οίκος:

Η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία μας για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας, ενώ ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται διαχειρίσιμος υπό το φως των σημαντικών ‘μαξιλαριών’ τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Παρά το πιο έντονο διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου