Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΥΠΕΞ: Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

 


«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 25 Απριλίου, να καταδικάσει τον Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία» σημειώνει και προσθέτει: «Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Η Τουρκία απειλείται με αποβολή από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούσε το 2019 την απελευθέρωση του Καβαλά. Το ΕΔΔΑ έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη», καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Καβαλά συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο Οσμάν Καβαλά διώκεται χωρίς στοιχεία και αυτό δείχνει ότι στην Τουρκία δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία και προβληματισμό των ΗΠΑ για την καταδίκη του Τούρκου Οσμάν Καβαλά. «Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλεί με την ανακοίνωσή του την Τουρκία «να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, καθώς και όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα στη χώρα».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου