Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Πώς η κοινωνική καταγωγή επηρεάζει την όρασή μας;



Την θεωρία ότι η κοινωνική καταγωγή αλλά και το οικογενειακό εισόδημα επηρεάζουν την όραση μας, διατυπώνει διεθνής επιστημονική ομάδα σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Ophthalmology. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, υποστηρίζουν ότι, η μυωπία εμφανίζεται σπανιότερα στην εργατική τάξη και στα άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Μελετώντας στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 μαθητές και φοιτητές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος (23%) από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (13%). Εικάζουν λοιπόν ότι, τα παιδιά της μεσαίας τάξης μένουν κλεισμένα στο σπίτι και διαβάζουν περισσότερο από ό,τι της εργατικής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όρασή τους.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ζωή σε μια περιοχή μεσαίας τάξης αυξάνει σχεδόν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. «Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και οι γονείς του φοράνε γυαλιά, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να φορέσει και το ίδιο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι όσο αυξάνουν οι ικανότητες ενός παιδιού ειδικά στα μαθηματικά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας. Πάντως, η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Τέλος, η χρήση πίνακα στην τάξη λειτουργεί προστατευτικά έναντι της μυωπίας, καθώς ο μαθητής δεν χρειάζεται να εστιάζει σε κοντινή απόσταση, κάτι που μπορεί να αυξήσει την μυωπία. Από την άλλη, η απουσία δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και γενικά σε ανοικτούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, οι άνθρωποι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο εμφανίζουν συχνότερα μυωπία. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας παίζει και η έκθεση σε ορισμένα είδη φωτός σε κλειστούς χώρους. Γενικά, όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί στο φυσικό φως και σε ανοικτό χώρο, αντί να μένει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με τεχνητό φως, τόσο μειώνεται η πιθανότητα μυωπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μυωπία εμφανίζει ανοδική τάση σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Ασία όπου έως το 90% του πληθυσμού έχει μυωπία. Στις φτωχές χώρες συχνά οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν γυαλιά για τα παιδιά τους, με συνέπεια τα τελευταία να αντιμετωπίζουν σοβαρό μειονέκτημα στο σχολείο και γενικά στη ζωή τους, καθώς δυσκολεύονται να σπουδάσουν και να εργαστούν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά -σχεδόν τα μισά στην Κίνα- έχουν μειωμένη όραση που δεν αποκαθίσταται με γυαλιά ή άλλα μέσα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Η Ζωή κάνει «έξωση» στους πρώην πρωθυπουργούς από τη Βουλή


«Θα αποχωρήσουν από το κτήριο όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο» τόνισε με νόημα - Αρωγός η Βουλή στην διεκδίκηση της κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους -Επαναφορά του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου προανήγγειλε η νέα Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου – όπως είπε – να εκδημοκρατιστεί, εκσυγχρονιστεί και να επανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Βασικός στόχος αποτελεί για την ίδια η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών τόσο προς τους βουλευτές όσο και εν γένει στο πολιτικό σύστημα μέσω διαφανών και ξεκάθαρων κανόνων αλλά και με την ενίσχυση της συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες κοινωνικών φορέων.

«Οι βουλευτές πρέπει να είναι ενεργοί και όχι χειροκροτητές των κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών θέσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση των προγραμματικών της θέσεων για να προσθέσει «Η σημερινή Βουλή είναι η πρώτη μεταμνημονιακή και καλείται μαζί με τον λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η Δημοκρατία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα που περιορίζουν την κοινωνική ευημερία».

Τα βασικά σημεία του κοινοβουλευτικού οδικού άξονα της νέας προέδρου περιλαμβάνουν είναι απόλυτη διαφάνεια, η εδραίωση του περι διακαίου αισθήματος των πολιτών, η αποκατάσταση της κοινοβουλευτικού κύρους. Παράλληλα προανήγγειλε έλεγχο όλων των δικογραφιών που φθάνουν στο κοινοβούλιο για υπουργούς και βουλευτές με νέες Επιτροπές που θα συγκροτηθούν. Επισήμανε πως θα επαναλειτουργήσει ενισχυμένη η Επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ενώ τόνισε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει «κοινοβουλευτική καμπάνια» για την διεκδίκηση της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει η απόλυτη προστασία των εργαζομένων της Βουλής ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα «πάρουν πόδι» από το κτήριο όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι της Βουλής που  καταλαμβάνουν μεγάλα γραφεία εις βάρος των λειτουργικών υπηρεσιών αλλά και των εν ενεργεία βουλευτών.

Αναλυτικά οι προγραμματικές της θέσεις έχουν ως εξής:

- Ενθάρρυνση και διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής με μέτρα ενίσχυσης της διαβούλευσης και της συμμετοχής των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων στην επεξεργασία των νομοσχεδίων. Νέοι τρόποι νομοθέτησης από την κοινωνία με προτάσεις που θα κατατεθούν για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής

- Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές και πολίτες. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να δώσουν το καλό παράδειγμα και να έρχονται να απαντάνε στις ερωτήσεις

- Τέλος στον εκφυλισμό της νομοθετικής διαδικασίας με κατάχρηση της διαδικασίας κατεπείγοντος και άσχετων τροπολογιών. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες και άσχετες με το αντικείμενο των  νομοσχέδιων.

- Μίλησε για προστασία της αξιοπρέπειας και της τιμής των εργαζομένων του κοινοβουλίου έναντι  τακτικών δαιμονοποίησής τους.

- Σημείωσε ότι θα αποχωρήσουν από το κτήριο της Βουλής όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο «φωτογραφίζοντας» τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής που διατηρούν γραφεία

- Επισήμανε την ανάσυρση και διερεύνηση όλων των υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και «αραχνιάζουν». Πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθούν «νέα όργανα» εντός της Βουλής για την διερεύνηση των δικογραφιών.

-  Προανήγγειλε άμεση επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις  για την αποτελεσματική διεκδίκηση του χρέους για την αποκατάσταση καταστροφών επιστροφή κατοχικού δανείου αποζημίωση θυμάτων και αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

-  Πρότεινε την συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την ενίσχυση των ελληνικών διεκδικήσεων για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης ανθρωπιστικής κρίσης».


Πηγή : protothema.gr


Δίδυμα του Άουσβιτς μιλούν για τα πιο φρικτά πειράματα


Με την θεωρία ότι όλα τα εγκλήματα που διέπραττε, γίνονταν "στο όνομα της επιστήμης", ο γιατρός του Άουσβιτς, ο γνωστός και ως “άγγελος του θανάτου”, Γιόζεφ Μένγκελε, πίστευε ότι όταν προχωρούσε σε ειδεχθή πειράματα, “ολοκλήρωνε μια πολύ σοβαρή δουλειά”. Από τις μεγαλύτερες πειραματικές του εμμονές υπήρξαν μεταξύ άλλων, πολλά δίδυμα από τα οποία όσα διασώθηκαν, εξομολογούνται σήμερα στο BBC, όσα βίωσαν μες στα εφιαλτικά εργαστήρια του στρατοπέδου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην σχολαστική παρατήρηση των αντιδράσεων των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των πιο φρικτών βασανιστηρίων, ο γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε είχε την απόλυτη ελευθερία να πραγματοποιεί κάθε είδους πειράματα στο Άουσβιτς, τα οποία θα βοηθούσαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις φυλετικές διαφορές, την ευγονική, (την ιδέα της γενετικής κατασκευής της Αρίας φυλής) και τη γενετική ταυτότητα του ανθρώπου. Κάθε μέρα, ο Μένγκελε στεκόταν στο σημείο εκείνο όπου εκφόρτωναν τα τρένα τους αιχμαλώτους και τους τοποθετούσε σε δυο γραμμές. Με χαμογελαστό πρόσωπο και κρατώντας ένα δερμάτινο ραβδί, έστελνε το 70%- 80% στην αριστερή λωρίδα και το υπόλοιπο 20%- 30% στη δεξιά.

Οι πρώτοι προορίζονταν για τα κρεματόρια, οι δεύτεροι χρησίμευαν για το νέο “ερευνητικό του πεδίο”. Οι μέθοδοι του αδίστακτου γιατρού κατέληγαν σε αποτρόπαια πειράματα που στόχο είχαν να ανακαλύψουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Με συνεχείς μεταγγίσεις αίματος, εξέθετε όσους είχε στοιβάξει στη δεύτερη ομάδα, σε ακραίες συνθήκες κλιματολογικών αλλαγών, ενώ προχωρούσε σε διαδοχικές μεταμοσχεύσεις, ακρωτηριασμούς, αφαιρούσε κομμάτια και έκανε πειράματα σε καθένα από τα όργανά τους μέχρι να δοκιμαστούν ή και να ξεπεραστούν τα όρια της κόπωσης και της ανθρώπινης εξουθένωσης.

Ο αδίστακτος γιατρός, Γιόζεφ Μένγκελε το 1938, πηγή: bbc.com

Τα δίδυμα ήταν 'το τέλειο είδος πειραματόζωου' για τον Μένγκελε"
Η νοσηρή επιθυμία του Χίτλερ να κατασκευάσει την αρία φυλή απαιτούσε πειράματα για τα οποία τα καλύτερα πειραματόζωα θεωρούνταν τα παιδιά, οι νάνοι, οι γίγαντες, οι Ρομά και γενικά οι τρόφιμοι που παρουσίαζαν “ιδιαίτερα” γενετικά χαρακτηριστικά. Τα δίδυμα ήταν ίσως, η μεγαλύτερη εμμονή του Μένγκελε, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι κατά το 1943- 1944 πέρασαν περίπου 1500 ζευγάρια διδύμων από τα εργαστήρια του. Ο ίδιος πίστευε ότι οι δίδυμοι είναι το “τέλειο είδος πειραματόζωου”, καθώς υποστήριζε την άποψη ότι δύο σχεδόν πανομοιότυποι οργανισμοί με παρόμοια ψυχοσύνθεση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διεξαγωγή ιατρικών και ψυχολογικών τεστ.

Στην πραγματικότητα, ο Μένγκελε άλλαζε στα δίδυμα το φύλο, τα “γέμιζε” με ακτίνες “Χ”, τους αφαιρούσε εσωτερικά όργανα, τα οποία τοποθετούσε σε άλλους οργανισμούς, μετάγγιζε αίμα από το ένα παιδί στο άλλο, και τα γέμιζε με βακτηρίδια. Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου φρίκης, τα λιγοστά δίδυμα αδέλφια που έχουν απομείνει στη ζωή, συγκεντρώθηκαν στο Άουσβιτς για να τιμήσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους. Κάποια από αυτά βρήκαν το θάρρος να διηγηθούν στο BBC όσα βίωσαν μες στα εφιαλτικά εργαστήρια που σημαδεύουν ακόμη τη ζωή τους.

Παιδιά στο Άουσβιτς δείχνουν τα χέρια τους που είναι σημαδεμένα με αριθμούς για να αναγνωριστούν, πηγή: bbc.com

Ο τοίχος ήταν γεμάτος με ανθρώπινα μάτια, γαλάζια, καστανά, πράσινα. Με κοιτούσαν σαν συλλογή από πεταλούδες"
Η Jona Laks, μια δίδυμη που σώθηκε από τα βασανιστήρια, εξομολογείται ότι έφτασε στο στρατόπεδο από το γκέτο του Λοτζ στην Πολωνία και “σώθηκε” από τους θαλάμους αερίων όταν η αδερφή της ανέφερε στον Μένγκελε ότι είναι δίδυμες. Ο Μένγκελε, σύμφωνα με την Jona Laks, αφαιρούσε ανθρώπινα όργανα χωρίς αναισθητική ένεση, και εάν το ένα από τα δίδυμα πέθαινε, αμέσως δολοφονούσε και το άλλο. Μια ακόμη δίδυμη, η Vera Kriegel θυμάται πως την ημέρα που μπήκε στο εργαστήριο του, “λιποθύμησε όταν αντίκρισε έναν τοίχο γεμάτο με ανθρώπινα μάτια, γαλάζια, καστανά, πράσινα”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, “Με κοιτούσαν σαν συλλογή από πεταλούδες”.

Όπως η ίδια λέει, ο Μένγκελε θανάτωνε ανθρώπους με μια ένεση στην καρδιά και στη συνέχεια τους διαμέλιζε. Ήταν μόλις πέντε χρονών όταν έφθασαν με την δίδυμη αδερφή της, με ένα ασφυκτικά γεμάτο κάρο με ζωντανούς και νεκρούς από το χωριό τους στο Άουσβιτς. Το ενδιαφέρον του γιατρού επικεντρώθηκε αμέσως στα κορίτσια που είχαν καστανά μάτια, αλλά και στη μητέρα τους που παραδόξως είχε γαλάζια μάτια και κατάξανθα μαλλιά. Το πρώτο πείραμα που έγινε πάνω της, όπως θυμάται, είχε προκαλέσει ανυπόφορους πόνους στην πλάτη της. Ίσως ήταν μία προσπάθεια εκ μέρους του γιατρού, “να αλλάξει το χρώμα των ματιών της”.

Φυλακισμένα παιδιά φωτογραφίζονται μετά από εντολή του Γιόζεφ Μένγκελε, πηγή: bbc.com

Ο Motti Alon έφτασε στο Άουτβιτς στην ηλικία των 9, ενώ θυμάται έντονα πως είχε αναγκαστεί να παρακολουθήσει έναν νάνο με μια γυναίκα Ρομά να έρχονται σε σεξουαλική επαφή. Ο Elias Gottesman ανακάλυψε μόλις πρόσφατα μέσω ενός Ισραηλινού γενεαλόγου, ότι αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, καθώς όταν μπήκε στο Άουσβιτς ήταν μόλις τριών χρονών.  Ο Kim Ron σε ηλικία σήμερα 74 χρονών, αναζητά ακόμη τον δίδυμο αδερφό του, τον οποίο είδε τελευταία φορά κατά την απελευθέρωση από τον σοβιετικό στρατό, στις 26 Γενάρη του 1945. Από τα 1500 δίδυμα αδέλφια που αποτέλεσαν το νέο “ερευνητικό πεδίο” του Μένγκελε, κατάφεραν να επιζήσουν μόλις 200. Από τις μνήμες των παιδιών που έγιναν από νωρίς μεγάλοι, δεν έχει σβήσει μέχρι σήμερα ούτε μία εικόνα.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ωστόσο, πως οι ίδιοι μπορούν να θυμούνται λίγες λεπτομέρειες από τα πειράματα ή ότι έχουν αναμνήσεις που δεν είναι 100% ακριβείς. Το μόνο βέβαιο είναι πως η “σοβαρή δουλειά” του Μένγκελε, όπως ο ίδιος την χαρακτήριζε κάθε φορά που ολοκλήρωνε τα πειράματά του, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εγκλήματα που παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη αυτών των ανθρώπων όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Είναι εγκλήματα που δεν έγιναν στο όνομα της επιστήμης, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, αλλά αντίθετα θυσίασαν μέρος της ανθρωπότητας.


Πηγή : .pathfinder.gr


Μαξίμου και ΤτΕ αισιοδοξούν για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων


Αισιοδοξία για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους μεταφέρεται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ανώτερες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν εξαιρετική σημασία στις προσπάθειες του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κατέθεσε συγκροτημένες προτάσεις στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη και επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χουλιαράκης, παρ' ότι έδρασε σε καθεστώς έντονων πιέσεων και αμφισβητήσεων, κέρδισε σημεία επαφής και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να μεταδώσει στην Αθήνα τα σήματα και τα μηνύματα των Βρυξελλών που θα άνοιγαν ένα παράθυρο συμφωνίας με τους εταίρους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος και πρόκειται να ενσωματώσει στις προγραμματικές δηλώσεις μέτρα και πολιτικές, που θα πείθουν τις Βρυξέλλες κυρίως για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της κυβέρνησης.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις προγραμματικές και ως εκ τούτου για τις διαπραγματεύσεις θα καθοριστεί το Σάββατο σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου (15:00). Αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (17:00), προκειμένου να γίνει ο συντονισμός εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι οι πολιτικές που θα αναδείξει την Κυριακή με τις προγραμματικές θα διαμορφώνουν και το πεδίο συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες.

Αισιοδοξία και στην ΤτΕ

Παρόμοια μηνύματα -σύμφωνα με Το Βήμα- εκπέμπονται και από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Γ.Στουρνάρας θεωρεί ότι έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας και ότι οδεύουμε προς συμβιβασμό, έστω την τελευταία στιγμή, στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Όπως μεταφέρει σε συνομιλητές του, εκτιμά ότι αυτή την ώρα διεξάγονται εντατικές συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των υπευθύνων του Euro Working Group.

Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιώνει ότι εντός του Σαββατοκύριακου μπορούν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους. Και βεβαίως υπολογίζει ότι ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις του την Κυριακή θα δώσει δείγματα γραφής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αυτή τη στιγμή πιο αισιόδοξος και από τον κ.Τσίπρα και μεταδίδει σχεδόν χωρίς επιφυλάξεις ότι την Τετάρτη το βράδυ θα υπάρχει συμφωνία στο Εurogroup.


Newsroom ΔΟΛ


Έρχονται βροχές και χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Αττικής


Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία και το Ανατολικό Αιγαίο και παροδικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, περιμένουμε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά. Το πρωί η ορατότητα στη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 14 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 16 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 6 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 8 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και στα νότια ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι.
Παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και πρόσκαιρα στο Σαρωνικό ισχυροί.

Τοπικές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι και μετά θα βρέξει, περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ανεμοι: αρχικά μεταβλητοί και από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία και χιόνια σε ορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείους βορειοανατολικούς τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις βορειότερες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας. Πιθανότητα καταιγίδας τη νύχτα στα βόρεια. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη μέχρι 21 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιά οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα βόρεια και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.




Το ARD καταρρίπτει γερμανικούς μύθους για το “Αχάριστοι αργόσχολοι οι Έλληνες;”




Οι Έλληνες είναι αργόσχολοι, τεμπέληδες, δεν πληρώνουν φόρους... Αυτή την εικόνα του λαού μας έχουν πλασάρει ουκ ολίγες φορές τα γερμανικά ΜΜΕ, τους “μύθους” των οποίων ήρθε να καταρρίψει η εκπομπή MONITOR του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.
Στο ρεπορτάζ της εκπομπής με τίτλο “Αχάριστοι αργόσχολοι; Η συζήτηση για την Ελλάδα και τα δεδομένα”, ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Ερευνας επισημαίνει ότι η γερμανική πολιτική έχει την τάση να αντιμετωπίζει την Ελλάδα με προκατάληψη και μνησικακία, ενώ ο καθηγητής Μάρτσελ Φράντζερ του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο λογική διαπραγμάτευση.  


Αυτοί είναι οι «μύθοι» που καταρρίφθηκαν στην εκπομπή

Πρώτα από όλα, η άποψη ότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρατέθηκε και δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις 27 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι έχει προσφέρει στην Ελλάδα μεγάλη βοήθεια για την ανάπτυξη ενός αποδοτικού φορολογικού συστήματος, αλλά η χώρα δεν την αξιοποίησε.

Όμως, σημειώνει το ARD- χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός εντυπωσιακό- ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκθειάζει την ελληνική φορολογική πολιτική στα μέσα Ιανουαρίου. «Η χώρα έχει διευρύνει τη φορολογική βάση, ανανεώνοντας τους κανόνες και έκανε μεγάλα βήματα στη δημιουργία μία χρηματοοικονομικής διαχείρισης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει δυσκολία στην είσπραξη φόρων. Ομως, συνολικά, τα ελληνικά φορολογικά και κρατικά έσοδα, σε σύγκριση με την οικονομική απόδοση, είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι περίπου στο μέσο όρο της ευρωζώνης και υψηλότερα από ότι στη Γερμανία», σημειώνει ο καθηγητής Πίτερ Μπόφινγκερ.

Δεύτερος μύθος, ότι η Ελλάδα έχει διογκωμένο δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρει το ARD, η χώρα έχει πράγματι περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από τη Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερους από άλλες χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο. «Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια. Στη Γερμανία, κόβουμε διαρκώς δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην κάνουμε τέτοιες δραματικές μειώσεις», σημειώνει ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν.

Ακόμη, το ρεπορτάζ έβαλε στο μικροσκόπιο και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να επαναπροσλάβει 9.000 δημοσίους υπαλλήλους. «Θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο;», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αμέσως ξεκαθαρίζει το τοπίο: «Πρόκειται για υπαλλήλους που απολύθηκαν χωρίς νομική βάση. Είναι 9.000 από τους συνολικά 220.000 που έχουν φύγει από τις υπηρεσίες τους τα τελευταία χρόνια».

Τέλος, το ARD εξέτασε και το μύθο ότι οι Ελληνες έχουν κάνει ελάχιστες μεταρρυθμίσεις. Ως αντίλογο, το γερμανικό δίκτυο έκανε αναφορά στην κατάταξη του ΟΟΣΑ για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες που είναι σε κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να υλοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

«Το νέο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα ένα καλό πρόγραμμα. Εχει αρκετές σωστές μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζουν κάποιες που έχουν ήδη γίνει ή θα επιταχύνουν κάποιες άλλες», αναγνώρισε ο καθηγητής Μάρσελ Φράτσζερ.


Πηγή: ARD, newsit.gr


Σωστή η αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας απαντά το 72%




Σωστή θεωρεί την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα το 72%, ενώ το 59,5% των  ερωτηθέντων εκτιμά πως η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το 43% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας επικροτεί τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές με τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που συμφωνούν με την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα να κυμαίνονται στα 91,5% και 91%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 75% θεωρεί πως είναι η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων, ενώ μόνο το 35,5% των ερωτηθέντων φοβάται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Πηγή: capital.gr


Κόκκινη γραμμή για τους ΑΝΕΛ η φορολογική δικαιοσύνη


«Κόκκινη γραμμή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες» θεωρείται «η απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η κ.Χρυσοβελώνη σε δήλωσή της παρέπεμψε στις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου των Αν.Ελ. Πάνου Καμμένου, και τόνισε ότι «πρώτος στόχος όλοι όσοι βρίσκονται σε λίστες φοροφυγάδων να πληρώσουν. Καμία ασυλία, καμία συγκάλυψη, καμία καθυστέρηση».

Σε ό,τι αφορά τη δίκαιη κατανομή των βαρών, αυτή -σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Αν.Ελ. πρέπει να ακολουθήσει την συνταγματική επιταγή να συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με την φοροδοτική τους δυνατότητα.

«Αυτό σημαίνει κατ' αρχήν κατάργηση ΕΝΦΙΑ, απόρριψη κάθε ιδέας για συνολική φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων και γρήγορη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έτσι ώστε να απεικονίζουν τις πραγματικές τιμές των ακινήτων» είπε η κ.Χρυσοβελώνη και κατέληξε: «Η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων ήταν και παραμένει για τους Ανεξάρτητους Έλληνες «κόκκινη γραμμή».


Πηγή : ethnos.gr


Έλληνες εφοπλιστές: "Φεύγουμε από την Ελλάδα αν..."


Οι εφοπλιστές προειδοποιούν την κυβέρνηση σε περίπτωση που αλλάξει η φορολόγηση

Οι πρόθυμοι να συνεισφέρουν περισσότερα και οι πέντε που βρίσκονται υπ' ατμόν

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει για τους Έλληνες εφοπλιστές. Το σχέδιο και η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της φορολόγησής τους και την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών που έχουν Συνταγματική ισχύ από το 1953 έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας και έχει χωρίσει στα δύο την εφοπλιστική κοινότητα.

Σε αυτούς που θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ελληνική οικονομία και σε εκείνους που απειλούν ότι θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν.

Ήδη οι πρώτες «φωνές» μέσω του διεθνούς Τύπου, αλλά και με τοποθετήσεις τους σε ναυτιλιακά φόρα κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός αμοιβαίου σεβασμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που εφαρμόζεται εδώ και 60 χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη πως «η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι στην Ελλάδα και θέλει να παραμείνει, προσφέρει στην οικονομία και είναι διατεθειμένη περισσότερο υπό μια αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σεβασμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο της επιτρέπει να παραμένει ανταγωνιστική διεθνώς».

Ορισμένοι Έλληνες πλοιοκτήτες, όπως ο Χάρης Βαφειάς, ο Ευάγγελος Πιστιόλης και ο Παναγιώτης Τσάκος δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, αρκεί αυτό που θα τους ζητηθεί να βρίσκεται μέσα σε λογικά πλαίσια.

«Αγαπώ τη χώρα μου και έχω την τύχη να διαθέτω αρκετά πλοία και επομένως να κάνω πολλά λεφτά, άρα είμαι πρόθυμος να συνεισφέρω περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά στην WSJ ο Χάρης Βαφειάς, Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Πιστιόλης της Top Ships, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πολλούς συναδέλφους του να φύγουν από την ελληνική σημαία, αν αλλάξει η φορολόγηση. Ο καπετάνιος ιδρυτής της Tsakos Group, από την άλλη, είναι θετικός στο να απασχολούνται περισσότεροι Έλληνες ναυτικοί στα πλοία τους, αλλά θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. «Γιατί να δίνουμε χιλιάδες δολάρια τον μήνα σε ξένους ναυτικούς και όχι σε Έλληνες» αναρωτιέται.

Πέρα όμως, από όποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιοι, υπάρχουν και εκείνοι που είναι κατηγορηματικοί: «Aν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπόκεινται οι ναυτιλιακές εταιρίες, είτε θα περιορίσουμε τη δραστηριότητά μας ή θα πάρουμε τα πλοία μας και θα τα μεταφέρουμε σε έδρες με ευνοϊκότερο φορολογικό σύστημα».

Τουλάχιστον πέντε ισχυροί πλοιοκτήτες έχουν διαμηνύσει την προειδοποίησή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο τη δεδομένη στιγμή, αλλά και σε συναντήσεις που φέρεται να είχε αντιπροσωπεία του εφοπλιστικού κόσμου στο τέλος του προηγούμενου έτους με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε μάλιστα, ο νυν πρωθυπουργός, όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου, σήκωσε το γάντι που πέταξαν οι εφοπλιστές και προειδοποίησε με τη σειρά του πως σε περίπτωση που κάνουν πράξη την απειλή τους, μέχρι να μεταφερθούν υπό νέες σημαίες τα πλοία τους, θα μπουν όλοι στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών, προεξοφλώντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά μέχρι να αποχωρήσουν, κάτι που εκτιμά πως αποτελεί εμπόδιο στη «μετανάστευση» του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Μέχρι να διαπιστώσουν τελικά οι «Greeks των θαλασσών» τι και πώς θα εφαρμόσει από το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία, κρατούν στάση αναμονής, αλλά με έντονη την ανησυχία και την καχυποψία.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Με τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν βρει μία «χρυσή τομή». Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις και την υπογραφή συνυποσχετικού με τον Αντώνη Σαμαρά δέχτηκαν την επιβολή «οικειοθελούς εισφοράς» (αντί υποχρεωτικής) 420 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, δηλ. 105 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για χαριστική τροπολογία προς τους εφοπλιστές, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές και πληρώνουν σε φόρους σχεδόν όσο και οι ναυτικοί (59,9 εκ. τα εκτιμώμενα έσοδα του κράτους από φόρους πλοίων το 2013, 57 εκ. από τους ναυτικούς).

Βέβαια, «ταραγμένες» περίοδοι υπήρξαν και με την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν η τελευταία πήγε να περάσει ως υποχρεωτική την οικονομική παροχή, αλλά υπό το φόβο πως πολλοί εφοπλιστές θα βάλουν «ρότα» για άλλες πολιτείες και σημαίες έφεραν στη Βουλή την τροπολογία για την «οικειοθελή εισφορά».

Σήμερα η εφοπλιστική δραστηριότητα φορολογείται βάσει του τονάζ και της ηλικίας των πλοίων της (tonnage tax)- από 0- 56 ευρώ για κάθε πλοίο- και όχι βάσει των κερδών των εταιριών τους. Αυτό ισχύει από το 1953 και καμία κυβέρνηση δεν το έχει αλλάξει. Είναι το φορολογικό σύστημα αυτό που έχει μπει και στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μετά από πιέσεις ανταγωνιστών της ελληνικής ναυτιλίας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Με βάση το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα από τις τσέπες των εφοπλιστών. Όλοι οι πολίτες δηλ. να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

«Δεν μπορεί» λένε στην Κουμουνδούρου, «ισχυροί που το 2014 επένδυσαν πάνω από 12 δις. για νέες επενδύσεις, να πληρώνουν πιο λίγα από τους μισθωτούς».

Έτσι, στο σχέδιό του περιλαμβάνεται η κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών δε σχετίζονται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα και επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών και της σχετικής νομοθεσίας των εφοπλιστών και ναυτιλιακών εταιριών. Επίσης, η κατάργηση του νόμου 2687/53 και του άρθρου 13 των εγκριτικών πράξεων κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

4+1 μέτρα για τους Έλληνες ναυτεργάτες και τη διεθνή παρουσία

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ποντοπόρο περιλαμβάνει ακόμη 4+ 1 μέτρα που αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτεργατών σε ποντοπόρα πλοία και την ενίσχυση της παρουσίας της σε διεθνή φόρα και οργανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα στοχεύει στον ανασχεδιασμό της ναυτιλιακής πολιτικής όπως θα εκφράζεται διεθνώς με βασικούς άξονες την καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίση εργασία και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό και εξάλειψη των σημαιών ευκαιρίας.

Δεύτερον, την επέκταση του νόμου 1264/82 και στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τρίτον ανάδειξη της ποιότητας και του κύρους του ελληνικού νηολογίου για την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία, τέταρτον κάλυψη των θέσεων εργασίας σε όλα τα πλοία με κατοχυρωμένα και συγκροτημένα συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα. Τέλος, προβλέπει την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας σε διεθνείς Οργανισμούς και τον ριζικό εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Νομοθεσίας.

Πηγή : dealnews.gr


Δήλωση-βόμβα Σταθάκη: Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για... 5 δισ. ευρώ


Μια δήλωση-φωτιά έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μαλακώσουν τη θέση τους σχετικά με την παροχή χρηματοδότησης-γέφυρα, η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ». Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστότητα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Ελλάδα θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης μέχρι τον Ιούνιο. Ζητάει δε, από άλλες κυβερνήσει τις ευρωζώνης να της χορηγήσουν μία χρηματοδότηση γέφυρα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις στο μεταξύ, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ανέρχεται σε 4-5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους, σε συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων των οικονομικών υπουργείων την Πέμπτη, η Ελλάδα ζήτησε την άδεια να αντλήσει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος -ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας σε ένα μήνα

Επιπλέον ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι «θα έχουμε πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο εάν δεν βελτιωθούν οι φόροι».

«Τα έσοδα της κυβέρνησης έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πολλοί Έλληνες σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους με την ελπίδα ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας θα μειώσει τους φόρους» αναφέρει το Dow Jones Newswire και φιλοξενεί εκτίμηση του κ. Σταθάκη ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν 7%, ή σχεδόν 1,5 δις. ευρώ το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και πιθανότητα μειώθηκαν κατά παρόμοιο ποσό τον Ιανουάριο

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο άλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η χώρα θα έχει δυσκολία να πληρώσει συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις πέραν του Φεβρουαρίου.



Πηγή: iefimerida.gr 


ΔΕΙΤΕ τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ




Το αποκαλυτπικό άρθρο του W. Münchau στους Financial Times: «Η καταστροφή του… Grexit μπορεί να αποτραπεί» τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times W. Münchau.

Στο άρθρο του αναλύει τις επιπτώσεις στην Ευρώπη από το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και επισημαίνει ότι: «Η περασμένη εβδομάδα μας υπενθύμισε τρεις αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν θα λήξει μέχρι να επιλυθεί, δηλαδή, μέχρι να διαγραφεί το υπερβολικό χρέος. Αυτή η αλήθεια αποδείχθηκε αδιαπέραστη στις εναλλαγές ψυχολογίας του Νταβός. Η δεύτερη είναι ότι, κάτι που είναι αφόρητο, θα πρέπει να λήξει κάποια στιγμή. Αυτό το είδαμε, όταν οι Ελληνες ψηφοφόροι έθεσαν τέλος σε μια στρατηγική που δεν κατάφερε να προσφέρει, ούτε καν με τα δικά του περιορισμένα στάνταρ, την μείωση στο δανειακό βάρος. Το τρίτο είναι ότι ατυχήματα συμβαίνουν.

Από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα, το δυνητικά πιο καταστροφικό θα ήταν, φυσικά, το Grexit –μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτο».

Όπως εξηγεί η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι το Grexit θα ήταν όλεθρος για την Ελλάδα, μικρό σοκ για την ευρωζώνη και αδιάφορο για την παγκόσμια οικονομία και τονίζει ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι το πιστεύουν αυτό.

Τονίζει ότι: «Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους.

Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Αμερικανοί ρυθμιστές υποτίμησαν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 με ανάλογο σκεπτικό. Δεν ήταν η επίδραση σε όσους είχαν άμεση έκθεση στην Lehman που είχε σημασία. Σημασία είχαν οι τεράστιες παγκόσμιες αλυσιδωτές επιπτώσεις».

Υπογραμμίζει ότι αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών και άλλων χρεογράφων θα βούλιαζαν σε όλη την Ευρώπη, πολλοί θα έμεναν ξεκρέμαστοι και τότε οι επενδυτές θα αναρωτηθούν αν η ευρωζώνη παραμένει μια νομισματική ένωση ή ένα χαλαρό νομισματικό καθεστώς με μεγάλα σημεία εισόδου και εξόδου. Θα αναρωτηθούν αμέσως αν η Πορτογαλία είναι ασφαλής.

«Με το Grexit η Ελλάδα θα έμενε εκτός της ευρωζώνης αλλά εντός της Ε.Ε. Θα μπορεί η Ε.Ε. να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Ποιός λογικός πολιτικός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ; Και τι θα σήμαινε το Grexit για την Ελλάδα;» αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος.

Επισημαίνει ακόμη ότι: «Από τα διάφορα αρνητικά σενάρια, το απολύτως χειρότερο είναι η συνέχιση πολιτικών που δεν έχουν καμία ελπίδα να πετύχουν και δεν τις υποστηρίζουν οι Ελληνες ψηφοφόροι.

Η καλύτερη λύση θα ήταν μια ελάφρυνση από το χρέος, σε συνδυασμό με μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, συν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροείσπραξης. Πιστεύω ότι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να επιδιώξει κάποιος, πριν παραιτηθεί στο Grexit».

Ο ίδιος τάσσεται επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έχουν δίκιο στις οικονομικές τους απόψεις, αλλά πρέπει να θυμούνται ότι μια λεπτή γραμμή ξεχωρίζει το σωστό από το δίκαιο. Οι ποικίλες μονομερείς διακηρύξεις της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν καλή αρχή.

Τι θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει σωστό υπολογισμό; Ή αν δεν κάνουν οι πιστωτές σωστό υπολογισμό; Οι Έλληνες είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μια στάση «take-it-or-leave-it» από μέρους των πιστωτών, ως οικονομική βιαιοπραγία» σημειώνει.


Πηγή : ingossip.gr



Αποσύρθηκαν όλες οι ξένες εταιρείες από τον διαγωνισμό για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες


Με καταθέσεις προσφοράς μόνο από ΕΛΠΕ και Energean Oil για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας έληξε το μεσημέρι της Παρασκευής η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι θα αποχωρήσει η ιταλική ENEL από την κατάθεση προσφοράς για το διαγωνισμό των τριών χερσαίων μπλόκ της Δυτικής Ελλάδας, με το ενδιαφέρον να εκφράζεται μόνο από τις ελληνικές ΕΛΠΕ και Energea  Oil, σύμφωνα με πληροφορίες

Η μη καταβολή προσφοράς από την ιταλική εταιρεία κρίνεται πολύ σημαντική δεδομένου ότι ο διαγωνισμός εξαρχής κινήθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε η ίδια τον περασμένο Απρίλιο για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ονομάτων που φερόταν ότι θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ήταν η ιταλική ENEL και οι ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και  Energean Oil.  Επίσης, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον η Shell, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol.

Η νέα κυβέρνηση διαβεβαίωσε και προσπάθησε να καθησυχάσει πως δεν προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση των οικοπέδων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτικη Πελοπόννησο. Βέβαια, για το νέο γύρο παραχωρήσεων που αφορά τα 20 θαλάσσια οικόπεδα ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε θα επανεξετασθούν οι όροι προς όφελος του δημόσιου εθνικου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες :
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. για τις περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «βορειοδυτική Πελοπόννησος»,
ENERGEAN OIL & GAS για τις περιοχές ««Άρτα-Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία».

Όλες οι αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και του Ελληνικού Δικαίου και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα Περιβαλλοντικά θέματα.

Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Energean η προσφορά κατατέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντανακλά στις εκτιμήσεις της Energean για τις προοπτικές εντοπισμού και αξιοποίησης του δυναμικού υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι δύο περιοχές αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια των Ιωαννίνων και του Κατακόλου. Παράλληλα, υποστηρίζει η Energean, αποτελεί ένα έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση:

1. την οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος,
2. την αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος,
3. την  αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής  υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους,
4. την  ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση,
5. την  κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων,
6. την εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου,
7. την  ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας,
8. την έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

Πηγή : protothema.gr


Στις φλόγες περιπολικό στα Εξάρχεια έπειτα από επίθεση με μολότοφ


Επίθεση με βόμβες μολότοφ που πέταξαν άγνωστοι δέχτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής περιπολικό της Τροχαίας στη διασταύρωση Τοσίτσα και Σπ.Τρικούπη στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα το όχημα να τυλιχτεί στις φλόγες.

Το περιπολικό είχε δεχτεί κλήση για τροχαίο ατύχημα στην Τοσίτσα. Ενώ γινόταν ανταλλαγή στοιχείων των εμπλεκομένων στο ατύχημα, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στους αστυνομικούς τραυματίζοντάς τους ελαφρά. Στη συνέχεια πυρπόλησαν το περιπολικό και εξαφανίστηκαν.

Μετά την επίθεση ΜΑΤ κινήθηκαν προς τα Εξάρχεια. Ένταση επικρατούσε αργά το βράδυ γύρω από την πλατεία των Εξαρχείων, με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ρίψη αντικειμένων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, καθώς και περιορισμένης έκτασης ρίψη χημικών.




Με αποχή συσσιτίου και φαρμάκων απειλούν οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού



Αποχή συσσιτίου και φαρμάκων εξήγγειλαν μέσω twitter οι κρατούμενοι στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους, τόσο στο νοσοκομείο φυλακών, όσο και στο παράρτημα για οροθετικούς στις γυναικείες φυλακές.

View image on Twitter
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ●ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ-ΦΑΡΜΑΚΩΝ●ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ●ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ●ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ/RT

Οι κρατούμενοι ανακοίνωσαν χτες, Πέμπτη, μέσω μηνύματος στο Twitter ότι θα προχωρούσαν από σήμερα σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας. Ωστόσο, το πρωί ενημερώθηκαν ότι την Δευτέρα θα τους επισκεφτεί ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Νικόλαος Ποιμενίδης. Ο Γ. και ο Ε., κρατούμενοι μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, αναφέρουν στο in.gr πως θα κάνουν υπομονή μέχρι την επίσκεψη του αντιεισαγγελέα Εφετών για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους.

«Το ποτήρι ξεχείλισε. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου, άνοιξε ένα δήθεν παράρτημα του νοσοκομείου στις γυναικείες φυλακές για να αποσυμφορήσει  το "κολαστήριο", μεταφέροντας εκεί δεκάδες οροθετικούς. Απορούμε, όμως, γιατί το ονόμασε παράρτημα, αφού δεν υπάρχουν ούτε νοσηλευτές, ούτε γιατροί» λέει ο Ε.

«Εκεί οι κρατούμενοι-οροθετικοί είναι κλεισμένοι στα κελιά τους 14 ώρες τη μέρα, δηλαδή έχουν δικαίωμα προαυλισμού μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση ώρα το απόγευμα, ενώ στον Κορυδαλλό ο προαυλισμός γίνεται από τις 8:00 το πρωί έως και τις 11:30 και από τις 15:00 μέχρι και μια ώρα πριν δύσει ο ήλιος. Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με φυλακή Τύπου Β’» λέει.

Από την πλευρά του,  ο Γ. προσθέτει: «Οι τουαλέτες είναι μέσα στα κελιά, κάτι που απαγορεύεται για τους οροθετικούς, αφού είναι γεμάτες μικρόβια. Με μία κουρτίνα χωρίζεται η τουαλέτα από το υπόλοιπο κελί. Είναι σαν να βάλεις στο μπάνιο σου δυο κρεβάτια και να κοιμάσαι, πώς να ζήσει ένας οροθετικός εκεί»;

Για τη σίτιση λέει ότι το φαΐ φτάνει πάντα κρύο, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι κρατούμενοι που είναι εκεί να το πετάνε, ενώ ο γιατρός τους επισκέπτεται μόλις δυο φορές το μήνα και οι νοσηλευτές πηγαίνουν κάθε πρωί για να τους δώσουν τα φάρμακα και στην συνέχεια επιστρέφουν στο νοσοκομείο.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κολαστήριο»

Σχετικά με το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού ένας εκ των κρατουμένων τονίζει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο «κολαστήριο», όπως το χαρακτηρίζει. «Το κτίριο είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί 60 άτομα και αυτήν την στιγμή υπάρχουν 160 κρατούμενοι. Ακόμα περιμένουμε τους γιατρούς που είχαν ανακοινώσει ότι θα προσλάβουν. Μάλιστα, η διευθύντρια των φυλακών πληροφορούμαστε πως παρεμβαίνει στο έργο των γιατρών, επιβάλλοντας ένα κλίμα τρομοκρατίας για όσους κρατούμενους έχουν το σθένος να διαμαρτυρηθούν».

Οι κρατούμενοι επισημαίνουν πως «έχουμε ζητήσει ένα ασθενοφόρο για να μην πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας το ΕΚΑΒ. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου στο Δελτίο Τύπου που είχε κοινοποιήσει, εξαγγελίες που έμειναν και πάλι στα λόγια».

Ειδικά για τους καρκινοπαθείς λένε ότι «πρέπει να υπάρξει επιτέλους μία μέριμνα για τους καρκινοπαθής. Ας τους αφήσουν να πεθάνουν στο σπίτι τους. Είναι απάνθρωπο να τους αποφυλακίζεις στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή μια βδομάδα πριν πεθάνουν. Τι να βγει να κάνει αυτός ο άνθρωπος λίγες μέρες προτού πεθάνει»;

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΔΟΛ


Οι δελφίνοι, ο Καραμανλής και ο Σαμαράς



Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε στην εποχή των «μυστικών δείπνων» και των «δημοσίων γευμάτων», με τη διαδοχή να είναι σε αναμονή.

Υπό τη σκιά των σεναρίων για έναρξη των διαδικασιών διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία θα ξεκινήσει, όπως εκτιμάται εάν επέλθει συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους εταίρους και πιστωτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε στην εποχή των «μυστικών δείπνων» και των «δημοσίων γευμάτων».

Βασικό μενού των συναντήσεων δεν είναι άλλο από αυτό της ηγεσίας και στο επίκεντρο είναι ο νυν πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς και το πολιτικό του μέλλον, το οποίο πολλοί προβλέπουν μαύρο, καθώς ήδη έχουν αρχίσει τις συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η μεγάλη ήττα της ΝΔ δημιούργησε το κατάλληλο υπόβαθρο για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των βουλευτών και στελεχών, να γεφυρωθούν αντιθέσεις ετών και να λυθούν παρεξηγήσεις, ενώ παρατηρούνται και οριζόντιες συνεννοήσεις.

Στο επίκεντρο της ζύμωσης είναι αναμφίβολα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που συνομιλεί με πάρα πολύ κόσμο τελευταία και δίνει την εντύπωση ότι είναι παρών και πως χωρίς τη δική του συγκατάθεση και το δικό του νεύμα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Όσο για τον ίδιο, αυτή τη στιγμή με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία διάθεση επιστροφής και ανάληψης της ηγεσίας, χωρίς να αποκλείεται τίποτα για το μέλλον, ειδικά εάν υπάρξει μεγάλη κρίση στη χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών συμφωνεί ότι ήδη εμφανίζεται κουρασμένος ο Αντ. Σαμαράς και στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι ακυρωμένος και η αποχώρησή του από την ηγεσία, πρέπει να θεωρείται ως αναγκαία συνθήκη αναζωογόνησης, όπως λέγεται, της ΝΔ και ευρύτερα της παράταξης.

Σε αυτό το κλίμα στην κεντροδεξιά, έξω από τα τείχη της ΝΔ, αρχίζουν και κινούνται στους ρυθμούς της διαδοχής του Αντ. Σαμαρά και της «επόμενης ημέρας» στη ΝΔ. Έτσι, δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές πολλών στελεχών για τη φράση του Αντ. Σαμαρά ότι αυτός πολεμιέται όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι από διάφορα παράκεντρα για να τεθεί η ΝΔ στη δίνη της αμφισβήτησης για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση.

Αυτή η εξήγηση δεν γίνεται πιστευτή από την πλειονότητα των στελεχών, αν και για τον Αντ. Σαμαρά και την ηγετική του ομάδα, είναι το οχύρωμά του για να παραμείνει στην εξουσία, όσο περισσότερο μπορεί.

Όλοι συμφωνούν στο αυτονόητο και αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στο κόμμα: ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Μέχρι στιγμής πολλά είναι τα ραντεβού, οι συνάξεις και οι συζητήσεις, με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι και οι βαρόνοι του κόμματος στην παρούσα φάση, καθώς ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως αποκάλυψε το thetoc.gr εδώ και μέρες, κλείδωσε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί και συζητήσει πολλά για την επόμενη μέρα, ενώ υπάρχουν και επαφές της νεώτερης γενιάς με βουλευτές και στελέχη, όπως του Νίκου Δένδια, του Ευριπίδη Στυλιανίδη που έκανε και ηχηρή ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση με επίθεση στον Αντ. Σαμαρά και το δόγμα του σοκ που εφήρμοσε, του Μάκη Βορίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι δυο πρόσωπα με αντίθετη ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, ο Μ. Βορίδης και ο Κ. Μητσοτάκης αποτελούν, τμήμα της νέας ηγετικής ομάδας υπό τον Αντ. Σαμαρά. Και εάν για τον Μ. Βορίδη είναι μια φυσιολογική εξέλιξη να αποτελεί το νέο σκληρό «σαμαροφύλακα» ευελπιστώντας στην «πολιτική κληρονομιά» του Αντ. Σαμαρά, για τον Κ. Μητσοτάκη ήταν έκπληξη για πολλούς η αποδοχή της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς τον αφήνει πίσω στη μάχη της διαδοχής, όπως λένε πολλοί.

Παρά τα πολλά ραντεβού των τελευταίων ημερών δεν έχει επέλθει συμφωνία κορυφής για τα μελλούμενα και ειδικά για όσα σχετίζονται με τη διαδοχή και δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων για κοινή δράση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Αυτή η αδυναμία συμφωνίας των στελεχών, δίνει το δικαίωμα στον Αντ. Σαμαρά να λέει ότι δεν τον αμφισβητούν. Ως εκ τούτου η μόνη συμφωνία που καταγράφηκε είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση στη χώρα με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές. «Ας λήξει αυτή η υπόθεση που αφορά το μέλλον της Ελλάδας και μετά εμείς τα βρίσκουμε σε 48 ώρες» λένε.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της βουτιάς στην επετηρίδα και της αναζήτησης του 35άρη ή 40άρη της ΝΔ, όπως τους Κώστα Μπακογιάννη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, ορισμένοι βλέπουν στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, τον μεταβατικό ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης. Ως εκ τούτου ο ρόλος που θα διαδραματίσει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικός και για πολλούς αποτελεί σημείο αναφοράς στη ΝΔ λόγω και του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο έχει απήχηση και έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ισορροπίες.

Σταθερές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι έχει ξεκινήσει…


Πηγή : thetoc.gr


Με τεχνητή πλημμύρα επιχερούν να σώσουν τον Πόρο στον Έβρο




Ελεγχόμενη έκρηξη στα αναχώματα για να οδηγηθεί ο υδάτινος όγκος στον κάμπο

Τη ρήξη αναχωμάτων, με ελεγχόμενη έκρηξη από δυνάμεις του στρατού, ώστε να σωθεί ο οικισμός του Πόρου από τα ορμητικά νερά του Έβρου αποφάσισαν το βράδυ της Παρασκευής οι αρμόδιες αρχές.

Με την ελεγχόμενη έκρηξη στα αναχώματα ο υδάτινος όγκος θα κατευθυνθεί στον κάμπο των Φερρών, όπου θα πλημμυρίσει 80.000 στερέματα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν πλημμυρίσει 280.000 στρέμματα.

Ο αντιπεριφεριάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, τόνισε ότι κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μπροστά στον κίνδυνο να πλημμυρίσει ο Πόρος από τον μεγάλο υδάτινο όγκο που κατευθύνεται προς την περιοχή στα νότια του Έβρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους μετά και τη συνεχιζόμενη αύξηση στη στάθμη των νερών του ποταμού από το απόγευμα της Παρασκευής.


Πηγή : newsbeast.gr


ΜΕΣΩ TWITTER Ο Σταθάκης διαψεύδει δημοσίευμα της WSJ για ρευστότητα


Ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης διέψευσε αργά το βράδυ μέσω twitter, ότι στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους της Wall Street Journal αναφέρθηκε σε πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα η ανάρτηση στο twitter έχει ως εξής: Στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους της Wall Street Journal σε καμία περίπτωση δεν μίλησα για πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει το ελληνικό Δημόσιο τον Μάρτιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι προγραμματικές δηλώσεις που θα παρουσιάσουμε στη Βουλή περιγράφουν το σχέδιο που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες ταμειακές ροές. Δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Σε χθεσινό άρθρο της στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα, η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο, αν δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα, που έχουν υποχωρήσει 7% ή 1,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

«Εάν η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μαλακώσουν τη θέση τους σχετικά με την παροχή χρηματοδότησης-γέφυρα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει για 5 δισ. ευρώ», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σταθάκης.


Πηγή : ethnos.gr


Αποστάσεις Μαξίμου, Λαπαβίτσα από Βαρουφάκη



Σε αναδίπλωση σχετικά με την αναφορά του ότι συμφωνεί με τα 2/3 του Μνημονίου προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι «δεν είναι το Μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το Μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις είναι καλές. Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο».

Είχαν προηγηθεί αποστασιοποιήσεις και διαφοροποιήσεις από την αρχική του τοποθέτηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση ερωτώμενος για το θέμα (ΑΝΤ1), καθώς τόνισε ότι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών έγινε για τις μεταρρυθμίσεις καθαυτές και όχι για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι «μεταρρυθμίσεις θα γίνουν με τρόπο που θα βοηθηθεί η ελληνική κοινωνία».

Αποστάσεις από τις αναφορές Βαρουφάκη έλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος τόνισε (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι «εγώ ξέρω τι λέει το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο κέρδισε τις εκλογές και τι λέει το κόμμα, οι άνθρωποι που συζητάω μέσα. Αυτό ξέρω. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο και ό,τι αυτό σημαίνει». Ερωτώμενος εάν ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται εκτός γραμμής, απάντησε ότι «δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα. Εγώ αξιολογώ τι συμβαίνει και τι λένε το πρόγραμμα και οι αποφάσεις». Πρόσθεσε, δε, ότι «εγώ ξέρω ότι το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και θα σταματήσει να ισχύει». Ο κ. Λαπαβίτσας επανέλαβε, μάλιστα, επιτακτικά ότι «θα πρέπει να υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέους».

Έντυπη Καθημερινή


Πού το πάει η κυβέρνηση – Θρίλερ «μέχρι το τέλος»


Απέκλεισε συμφωνία για δάνειο-γέφυρα ο Ντάισελμπλουμ - Να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους κάλεσε τον πρωθυπουργό ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα

Αναλυτικό και κοστολογημένο σχέδιο που θα παρουσιάσει στο έκτακτο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου, για το πώς εννοεί την «συμφωνία-γέφυρα» η Αθήνα, αντί της «αίτησης παράτασης» που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι,  ετοιμάζει από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Την επόμενη ημέρα το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά τη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας. Το «τελεσίγραφο» όμως των ευρωπαίων για μία τελική συμφωνία λήγει μεν στις 16 Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν –όπως μαρτυρεί και η χθεσινή υποβάθμιση από την S&P- αλλά πολλά δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί και νέο έκτακτο Eurogroup (το τρίτο μέσα ένα μήνα) λίγο πριν την λήξη του ελληνικού προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου (πιθανώς στις 25 ή 26 του μηνός). Από την ημέρα εκείνη και μετά, η χώρα μας θα βρίσκεται πλέον έρμαιο, σχεδόν σαν "χώρα-ζόμπι", χωρίς καμία ομπρέλα προστασίας από τους δανειστές.

Η Αθήνα δείχνει έτοιμη να κάνει, αν χρειαστεί, το άλμα στο κενό. Αυτό δείχνουν οι χθεσινές διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα βάλει την υπογραφή που ζητούν οι εταίροι σε ένα αίτημα παράτασης του προγράμμτος (να συνυπογράψει δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα) αλλά η αντίσταση θα φτάσει «μέχρι τέλους» («δεν έχουμε άλλη επιλογή» δήλωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός).

Το ίδιο δείχνουν όμως και οι κινήσεις της S&P και της ΕΚΤ. Πριν 10 μέρες η S&P προειδοποίησε με αρνητική αξιολόγηση και χθες προχώρησε σε υποβάθμιση. Έβαλε όμως πάλι «αρνητικό outlook» και έτσι ενδεχεται να «κτυπήσει» ξανά στις 16 Φεβρουαρίου με περαιτέρω υποβάθμιση, αν δεν υπάρξει το αργότερο ως τότε συμφωνία. Και η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως κόβει τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών στις 11/2, στέλνοντάς τες στον ELA, αλλά στις 26/2 ενδέχεται να διακόψει και αυτόν (κάθε 15 μέρες πρέπει να δίνει την έγκρισή της). Όλες οι ημερομηνίες αυτές «πέφτουν» επάνω σε έκτακτα, προγραμματισμένα ή πιθανά Eurogroup, προκειμένου να μπορούν να ληφθούν άμεσα και εγκαίρως οι ανάλογες αποφάσεις.


Η έκτακτη συνεδρίαση στις 11/2 των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, επισημοποιήθηκε μόλις χθες μέσω Twitter από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Με δηλώσεις του στη Χάγη ο κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε συμφωνία για δάνειο-γέφυρα και επισήμανε ότι «πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές» με την Ελλάδα. «Στις 16 Φεβρουαρίου η Αθήνα πρέπει να πάρει παράταση» δήλωσε αργότερα στο Reuters ο ίδιος.

Στην Αθήνα προκλήθηκε πρωτοφανές αλαλούμ, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να διαρρέουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό της ελληνικής πλευράς, αλλά «δεν υπογράφουμε παράταση του προγράμματος, γιατί θα πέσει η κυβέρνηση», και το Μέγαρο Μαξίμου να αποδομεί λίγο αργότερα τη σκληρή αυτή στάση, αναφέροντας ότι «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν»!

Για να πέσουν οι τόνοι της οξύτητας, κυβερνητικές πηγές ανασκεύαζαν λέγοντας ότι  το έκτακτο Eurogroup ήταν «εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη και απολύτως ευπρόσδεκτη» από την κυβέρνηση και εκεί ο κ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, «όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών όμως τόνισε χθες ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σχέδια για το πώς θα προχωρήσει, ενώ η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι «η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές αρχές, για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

 .
Τα περιθώρια υποχώρησης των ευρωπαίων όμως φαντάζουν δύσκολα αφού, αυτό που προκύπτει από το προχθεσινό Euro Working Group, είναι όπου η ελληνική πλευρά δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις και καμία ξένη κυβέρνηση –επί του παρόντος- δεν συντάχθηκε με τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς.

Αυτό φαίνεται ότι προβλημάτισε την Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, πιστεύοντας ίσως ότι μπορεί τελικώς να κάνουν πίσω οι άλλοι (είτε οι φίλα προσκείμενοι που σιώπησαν προχθες στις Βρυξέλες, είτε ενδεχομένως και οι «σκληροί» του γερμανικού μπλοκ).

Πέραν του πολιτικού διακυβεύματος πάντως, το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες-ορόσημα, το «έργο που θα παίζεται στην αγορά» θα επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις.


Πηγή : protothema.gr