Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Πώς η κοινωνική καταγωγή επηρεάζει την όρασή μας;



Την θεωρία ότι η κοινωνική καταγωγή αλλά και το οικογενειακό εισόδημα επηρεάζουν την όραση μας, διατυπώνει διεθνής επιστημονική ομάδα σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Ophthalmology. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νάθαν Κόνγκντον του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Γκουανγκτσού, υποστηρίζουν ότι, η μυωπία εμφανίζεται σπανιότερα στην εργατική τάξη και στα άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Μελετώντας στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 μαθητές και φοιτητές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μυωπία εμφανίζεται με σχεδόν διπλάσια συχνότητα στις περιοχές μεσαίου εισοδήματος (23%) από ό,τι στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος (13%). Εικάζουν λοιπόν ότι, τα παιδιά της μεσαίας τάξης μένουν κλεισμένα στο σπίτι και διαβάζουν περισσότερο από ό,τι της εργατικής - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όρασή τους.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ζωή σε μια περιοχή μεσαίας τάξης αυξάνει σχεδόν κατά 70% τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας. «Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και οι γονείς του φοράνε γυαλιά, τότε αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να φορέσει και το ίδιο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι όσο αυξάνουν οι ικανότητες ενός παιδιού ειδικά στα μαθηματικά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας. Πάντως, η πάθηση είναι λιγότερο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

Τέλος, η χρήση πίνακα στην τάξη λειτουργεί προστατευτικά έναντι της μυωπίας, καθώς ο μαθητής δεν χρειάζεται να εστιάζει σε κοντινή απόσταση, κάτι που μπορεί να αυξήσει την μυωπία. Από την άλλη, η απουσία δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο και γενικά σε ανοικτούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, οι άνθρωποι με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο εμφανίζουν συχνότερα μυωπία. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας παίζει και η έκθεση σε ορισμένα είδη φωτός σε κλειστούς χώρους. Γενικά, όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί στο φυσικό φως και σε ανοικτό χώρο, αντί να μένει κλεισμένο σε ένα δωμάτιο με τεχνητό φως, τόσο μειώνεται η πιθανότητα μυωπίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μυωπία εμφανίζει ανοδική τάση σε πολλά μέρη του κόσμου. Υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Ασία όπου έως το 90% του πληθυσμού έχει μυωπία. Στις φτωχές χώρες συχνά οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν γυαλιά για τα παιδιά τους, με συνέπεια τα τελευταία να αντιμετωπίζουν σοβαρό μειονέκτημα στο σχολείο και γενικά στη ζωή τους, καθώς δυσκολεύονται να σπουδάσουν και να εργαστούν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά -σχεδόν τα μισά στην Κίνα- έχουν μειωμένη όραση που δεν αποκαθίσταται με γυαλιά ή άλλα μέσα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου