Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Πέταξε στον αέρα μωρό και το παιδί σκοτώθηκε από τον ανεμιστήρα στο ταβάνι



Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Αργεντινή. Ο 26χρονος πατριός πετούσε ψηλά στον αέρα την μόλις 6 μηνών κόρη του για παιχνίδι, αλλά δεν παρατήρησε ότι ο ανεμιστήρας οροφής ήταν ανοιχτός, με αποτέλεσμα το μωρό να δεχθεί σοβαρό και εν τέλει θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με κάποια τοπικά Μέσα, το περιστατικό συνέβη σε οικογενειακή συγκέντρωση. Το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση αλλά τελικά δεν τα κατάφερε...

Συγγενείς πήγαν να επιτεθούν στον 26χρονο ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για τον θάνατο του μωρού.

Η θεία του μωρού και αδερφή της μητέρας είπε για το περιστατικό: «Η αδερφή μου μαγείρευε και εγώ του είπα ότι το γεύμα ήταν έτοιμο και μετά άρχισα να στρώνω το τραπέζι. Ο Jesus κρατούσε το μωρό και έπαιζε μαζί της στο σαλόνι. Ξαφνικά ένιωσε ένα ρεύμα από τον ανεμιστήρα οροφής και όταν κοίταξα ο Jesus κρατούσε το παιδί στο στήθος του και η μπλούζα του ήταν γεμάτη αίμα. Του είπα "τι έκανες;" και τρέξαμε έξω να ζητήσουμε βοήθεια από έναν γείτονα για να πάμε στο νοσοκομείο. Στη διαδρομή μου έλεγε "δεν έκανα τίποτα Αλντάνα, δεν έκανα τίποτα"».


Πηγή : newsbeast.gr


Άθλιος ξεφτιλισμένος κακοποιός φωνάζει στην ταμία : «Τελείωνε μ@ρη»



Μόλις 45 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο θρασύτατος ληστής για να πάρει τις εισπράξεις από πιτσαρία στο Γαλάτσι. Το newsit.gr παρουσιάζει καρέ - καρέ όλο το βίντεο με τις στιγμές τρόμου. Το ανατριχιαστικό ουρλιαχτό της εργαζόμενης που λίγο πριν σχολάσει είδε έναν ένοπλο να την απειλεί. Οι συνεχείς βρισιές και φωνές του ληστή που μπήκε, πήρε τις εισπράξεις κι έγινε "καπνός".

Το ρολόι δείχνει 01.03 το ξημέρωμα, όταν οι εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας βρίσκονται προφανώς στο τέλος της βάρδιάς τους.

Ξαφνικά, μια φωνή ακούγεται να λέει «μην κουνηθείτε»! Ανήκει στον ληστή, ο οποίος έχει μπει στην πιτσαρία στο Γαλάτσι, φορώντας κουκούλα και γάντια, ενώ κρατά στα χέρια του ένα όπλο.

«Έλα ‘δω» επαναλαμβάνει διαρκώς φωνάζοντας ο ληστής, με την γυναίκα να βρίσκεται σε προφανή κατάσταση σοκ και για αρκετά δευτερόλεπτα να μην πηγαίνει προς το ταμείο, όπως την διατάζει ο άγνωστος.

«Έλα στο ταμείο, τελείωνε!» συνεχίζει ο δράστης και όλοι έχουν «παγώσει»

Λίγο μετά η γυναίκα κατευθύνεται προς το ταμείο. Ο άνδρας συνεχίζει να φωνάζει να ζητά από την εργαζόμενη να βάλει τα χρήματα σε μια σακούλα. Φωνάζει, βρίζει και είναι χαρακτηριστικό πως κάποια στιγμή η έντρομη γυναίκα του φωνάζει «σκάσε»!

«Τελείωνε μ@ρη κ@@λ@» εξακολουθεί να φωνάζει ο δράστης, με την γυναίκα να αρπάζει βιαστικά μια σακούλα και να βάζει μέσα τις εισπράξεις.

Χαρακτηριστικό του πανικού της το γεγονός πως ενώ ο ληστής έχει ξεκινήσει να απομακρύνεται με την σακούλα στα χέρια, εκείνη συνεχίζει να βγάζει τα κέρματα για να του τα δώσει…

45 δευτερόλεπτα: Μόνο τόσα είχαν περάσει από την στιγμή που ο δράστης «μπούκαρε» στο κατάστημα. Μετά από μόλις 45 δευτερόλεπτα, ο θρασύτατος ληστής φεύγει έχοντας στα χέρια του την σακούλα με τα χρήματα και οι εργαζόμενοι στην πιτσαρία στο Γαλάτσι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς συνέβη…



Πηγή : newsit.gr


Ντόρα :Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει, αν όχι κάλλιστα διευκολύνει, τις μεταναστευτικές ροές



Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP – European People’s Party), η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε ερώτημα στον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe), για την μεταναστευτική κρίση και την αντιμετώπισή της από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτώντας τον Γάλλο Πρόεδρο είπε: «Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία νέα μεταναστευτική κρίση που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες. Τους τελευταίους 3 μόνο μήνες του καλοκαιριού, 20.000 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει, αν όχι κάλλιστα διευκολύνει, τις μεταναστευτικές ροές. Η Τουρκία πιέζει την Ευρώπη αρχικά για λόγους οικονομικούς. Δευτερευόντως, για να αποδεχθεί η Ευρώπη την τουρκική πολιτική στην Συρία. Και τρίτον, για να μην υπάρχει αντίδραση στις κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Ποια θα είναι, κύριε Πρόεδρε, η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα αυτό της μεταναστευτικής κρίσης, για το οποίο όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι ο διαμερισμός του βάρους είναι απαραίτητος για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».




Ετοιμάζεται η σύσταση αστυνομίας για την καταπολέμηση της κακοποίησης των Ζώων και όχι μόνο



Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού θεσμού που να μπορεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση της κοινωνίας για την προστασία των ζώων και την τιμωρία εκείνων που κακοποιούν τα ζώα, προχώρησε, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με την Αστυνομία, στη δημιουργία της Αστυνομίας για τα Ζώα.

Αρμοδιότητα της Αστυνομίας για τα Ζώα είναι η διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων, υπέδειξε ο κ. Υπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνδιαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με φιλοζωικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς, και εδράστηκε σε βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μέλη της Αστυνομίας για τα Ζώα θα διερευνούν υποθέσεις που αφορούν:

(1) περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπο χορηγεί ή προμηθεύει οποιοδήποτε δηλητήριο ή άλλη βλαβερή ουσία σε ζώο ή προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο ή, όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου, επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε ζώο,

(2) την με οποιοδήποτε τρόπο περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου,

(3) τη θανάτωση ζώου για σκοπούς ψυχαγωγίας ή άλλους ανεπίτρεπτους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ζώων ως στόχων εξάσκησης,

(4) τη διοργάνωση αγώνων μεταξύ ζώων ή με ζώα, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο υφίσταται κακομεταχείρισης ή θανατώνεται,

(5) τη χρήση ζωντανών ζώων για εκπαίδευση σκύλων ή έλεγχο της επιθετικότητάς τους, εκτός όταν οι σκύλοι εκπαιδεύονται ή δοκιμάζονται σε τεχνητή φωλιά και σε συνθήκες που καθορίζονται με κανονισμούς,

(6) τη χρήση ζώων για εκθέσεις, διαφημίσεις, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών ή για παρόμοιους σκοπούς, όταν αυτό συνεπάγεται την πρόκληση πόνου, ταλαιπωρίας ή τραυματισμού σε αυτά,

(7) την πρόσδεση και έλκυση του ζώου σε αυτοκινούμενο όχημα, με τρόπο που δυνατόν να του προκαλέσει καταπόνηση, τραυματισμό ή ταλαιπωρία,

(8) τον βασανισμό ζώου.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο εδράστηκε σε βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών, τροποποιείται ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019, ώστε να συσταθεί αυτή η Μονάδα, με τα μέλη της να ορίζονται από τον Αρχηγό Αστυνομίας και να λαμβάνουν κατάλληλης σχετικής εκπαίδευσης σε τακτά διαστήματα. Πρόσθετα, θα συνεργάζονται με την Κοινοτική Αστυνόμευση, ενώ θα παρέχουν την αναγκαία βοήθεια στα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των τοπικών Αρχών, στις περιπτώσεις που αυτά αδυνατούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, λόγω άρνησης συμμόρφωσης των ελεγχόμενων προσώπων με τις υποδείξεις τους, καθώς και όπου προκύπτουν θέματα που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των εξουσιοδοτημένων προσώπων, άλλων προσώπων ή ζώων.


Τρεις και ο κούκος στην αποτυχημένη συγκέντρωση για την σημερινή απεργία



Αποτυχία η σημερινή πορεία στο κέντρο παρά τον πολύ καλό καιρό με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να ολοκληρώσουν συγκεντρώσεις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, γρηγορότερα για να μην ξεφτιλιστούν εντελώς.

Οι συγκεντρώσεις  και οι πορείες είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας.

Η συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ήταν μικρότερη από ποτέ και εάν δεν μαζεύονταν και οι να΄ χαμε να λέγαμε του ΠΑΜΕ δεν θα γλίτωναν την ξεφτίλα.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στις 10:30 στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. 

Την ώρα των κινητοποιήσεων προκλήθηκε κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους γύρω από το κέντρο δρόμους καθώς έμειναν κλειστές η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πανεπιστημίου και η Αμαλίας χωρίς να υπάρχει λόγος.


Μητσοτάκης για την απεργία: Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί



Ο πρωθυπουργός παρενέβη στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία ξεκαθαρίζει πως «για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook:




Μία μέλισσα προκάλεσε ατύχημα σε δρομολόγιο του ΚΤΕΛ



Σύμφωνα με το voria.gr 

Τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανο Τσόλη τον πετύχαμε μόλις είχε βγει από την εκκλησία στην οποία πήγε, όπως είπε, προκειμένου να ανάψει ένα κερί γιατί «άγιος μας έσωσε σήμερα από τα χειρότερα». Ήταν ανακουφισμένος καθώς, λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί και τους 12 τραυματίες (από τους συνολικά 25 επιβαίνοντες) από το μεσημεριανό ατύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, στην εθνική οδό Χαλκηδόνας – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο αστικής συγκοινωνίας

Μεταξύ των τραυματιών με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Τσόλης ήταν και ο οδηγός του λεωφορείου. Όπως του εξήγησε, περιγράφοντας τη στιγμή του ατυχήματος, μόλις βγήκε από το φανάρι του Αγίου Αθανασίου, στον δρόμο Χαλκηδόνας – Θεσσαλονίκης, και πριν καν προλάβει να γεμίσει όλες τις ταχύτητες του λεωφορείου, δέχθηκε επίθεση από μέλισσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, να περάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να καρφωθεί στη μάντρα επιχείρησης.

«Ευτυχώς την ώρα εκείνη, στο αντίθετο ρεύμα είχε ανάψει κόκκινο. Αυτό μας έσωσε από τα χειρότερα καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να σημειωθεί σύγκρουση είτε με κάποιο φορτηγό είτε με κάποια ΙΧ», αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Τσόλης. Σημειώνει, επίσης, πως ήταν σημαντικό και το γεγονός ότι το λεωφορείο δεν είχε προλάβει να αναπτύξει ταχύτητα καθώς μόλις είχε βγει από κόκκινο φανάρι.

Σε ερώτηση εάν το ΚΤΕΛ αποδέχεται αυτή την εκδοχή του οδηγού ο κ. Τσόλης είπε πως «τις επόμενες ημέρες θα εξετάσουμε τα αίτια του ατυχήματος» προσθέτοντας πως «στην κατάσταση που ήταν σήμερα ο οδηγός δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στο θέμα αυτό». Προσέθεσε επίσης πως επιβάτης του λεωφορείου του μετέφερε ότι είδε τον οδηγό σκυμμένο πάνω στο τιμόνι, νομίζοντας πως είχε χάσει τις αισθήσεις του.


Διέρρηξαν σουπερμάρκετ στην Νέα Σμύρνη για να πάρουν τα ποτά



Στόχος διαρρηκτών έγινε σουπερμάρκετ γνωστής αλυσίδας επί της οδού Αγ. Φωτεινής 6, στη Νέα Σμύρνη, χθες, λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα.

Οι κακοποιοί παραβίασαν την βιτρίνα του σουπερμάρκετ και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του όσα μπουκάλια με ποτά πρόλαβαν και στη συνέχεια, κατάφεραν να διαφύγουν πριν προλάβει να φτάσει η Αστυνομία στο σημείο.


Κάλεσμα Ντράγκι για ανάληψη δράσης με τόνωση επενδύσεων - μεταρρυθμίσεων και χαλάρωση λιτότητας



Έκκληση στους φορείς χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση "σήμερα" προκειμένου να θωρακίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε ξένο εταίρο.

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής "έχουν την ευθύνη να διδαχθούν από το παρελθόν, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους κινδύνους που μπορούν να προβλεφθούν, αλλάζοντας σήμερα τις πολιτικές τους". 

Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι η "νομισματική μας ένωση είχε ατέλειες όταν γεννήθηκε, και μέσα σε μία δεκαετία αντιμετώπισε μια κρίση που λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν".

"Είναι κατανοητό ότι [η ένωση] δεν ήταν έτοιμη. Αλλά σήμερα γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να διαμορφώσουμε συνθήκες σταθερότητας από χώρα σε χώρα και γνωρίζουμε τι διακινδυνεύουμε εάν δράσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε συνολικά την Ένωση. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μια πιο μεγάλη περίοδο ιδιαίτερα διευκολυντικών πολιτικών", ανέφερε προειδοποιώντας ουσιαστικά τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η έλλειψη δράσης από την πλευρά τους θα συνεχίσει να αναγκάζει την ΕΚΤ να κρατά για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που δρομολογεί για να αντιμετωπίσει την κρίση. 

"Θέλουμε να ορίζουμε εμείς τις συνθήκες και όχι οι συνθήκες να ορίζουν τις πράξεις μας. Η διάγνωση για το τι πρέπει να γίνει είναι ξεκάθαρη. Ο οδικός χάρτης έχει διαμορφωθεί", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για την πολύ "σφικτή" δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε. και αναφέρθηκε στην ανάγκη για την τόνωση της κατανάλωσης, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων αλλά και για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις. Επίσης απηύθυνε κάλεσμα για ολοκλήρωση των πολιτικών ενοποίησης της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών επισήμανε:

-    Η νομισματική πολιτική σήμερα αναγκάζεται να χρησιμοποιεί μη συμβατικές πολιτικές ολοένα και περισσότερο για να πετύχει την αποστολή της και το κάνει αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ένταση. Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την κεντρική τράπεζα προκειμένου να πετύχει την αποστολή της, αλλά ενισχύει τον κίνδυνο για παρενέργειες κατά την πορεία αυτή

-    Το να παίζει η δημοσιονομική πολιτική έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο μαζί με τη νομισματική πολιτική, θα οδηγούσε σε ταχύτερη επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών και –σε αυτό το πλαίσιο– σε λιγότερες παρενέργειες.


-    Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να δουν ταχύτερη έξοδο από τις μη συμβατικές πολιτικές  [της ΕΚΤ] είναι προς το συμφέρον τους να ευθυγραμμιστούν με τη νομισματική πολιτική. Ωστόσο αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα. Από το 2009 μέχρι το 2018, το μέσο κυκλικά-προσαρμοσμένο κυβερνητικό πρωτογενές πλεόνασμα ήταν -5,7% για την Ιαπωνία και -3,6% για τις ΗΠΑ, αλλά 0,5% για την Ευρωζώνη.

-  Οι αποτελεσματικές δημόσιες δαπάνες μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, μέσω, για παράδειγμα, της βελτίωσης των εκπαιδευτικών συστημάτων ή των δημόσιων επενδύσεων σε βασικές υποδομές.

-    Καλά στοχευμένες μακροπροληπτικές πολιτικές μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στη μεταβατική περίοδο που αυτές οι πολιτικές είναι σε πλήρη ισχύ. Τα κέρδη σε εθνικό επίπεδο από τέτοια μέτρα θα ήταν σημαντικά σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον τομέα των εγχώριων επενδύσεων και μεταρρυθμιστικά κενά. Σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, οι καθαρές δημόσιες επενδύσεις ουσιαστικά ήταν μηδενικές την τελευταία δεκαετία.

-    Η πιο αποτελεσματική απάντηση, ωστόσο, θα ήταν ένα πακέτο τόνωσης με οδηγό τις επενδύσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί η αποτελεσματική κατανομή των δαπανών μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης – και είναι ένας ακόμη λόγος που έχω ζητήσει για ένα δημοσιονομικό εργαλείο στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία για το Δημοσιονομικό Μέσο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αν και δεν πληροί ακόμα τα αναγκαία κριτήρια σε όρους μεγέθους και σχεδιασμού.

Η Ελλάδα έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση των κρατών που δεν έχουν πετύχει την αναγκαία σύγκλιση, όπως η Ελλάδα.

"Η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης μέσα στα πολλά χρόνια της κρίσης απέδειξε ότι όσοι ασκούν κριτική κάνουν λάθος. Αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης".

Κάποιες χώρες, ωστόσο, που ξεκίνησαν μακριά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης – όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα – δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν σημαντικό το κενό, ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε: "Η πραγματική σύγκλιση στο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν μείνει πίσω μετά την κρίση να συγκλίνουν και πάλι, κυρίως την Ελλάδα".


Πηγή : capital.gr


Σε κατάστημα με είδη για μοτοσικλέτες η νέα «εισβολή» με αυτοκίνητο



Το νέο κόλπο της διάρρηξης με τη βοήθεια αυτοκινήτου ακολούθησαν άγνωστοι τα ξημερώματα στο Χαλάνδρι. Στόχος των κακοποιών ήταν κατάστημα με είδη για μοτοσικλέτες στην οδό Παπανικολή.

Οι κακοποιοί χτύπησαν στις 1:50 τα ξημερώματα της Τετάρτης και αφού γκρέμισαν την είσοδο του καταστήματος στη συνέχεια πήραν την ταμειακή μηχανή με όσα χρήματα είχε μέσα της, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η αστυνομία κάνει έρευνα για τον εντοπισμό τους.


Οκτώ προσαγωγές αντιεξουσιαστών για την απόπειρα εισβολής στον «Αθήνα 9,84»



Σε οκτώ προσαγωγές αντιεξουσιαστών που προσπάθησαν να κάνουν παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», προχώρησε η αστυνομία, σύμφωνα με γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η ομάδα αντιεξουσιαστών προσπάθησε να εισβάλλει στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου Αθηναίων.


Χώρα γερόντων η Ελλάδα του 2050



Ένα ζοφερό μέλλον, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα ξεπερνούν το 12% του πληθυσμού, η μέση ηλικία των κατοίκων θα αγγίζει τα 50 έτη και οι οικονομικά ενεργοί πολίτες θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 3,7 εκατομμύρια, προδιαγράφεται για τη χώρα μας για τα επόμενα 30 χρόνια. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) αναδεικνύει τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα διασφαλίζουν υγιή και ενεργή γήρανση.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην Ευρώπη (9 τις χιλίοις) μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,4 και 8,5 τις χιλίοις αντίστοιχα). Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι σταθερά στο 1,26, όταν για να διατηρηθεί αμετάβλητος ο πληθυσμός θα πρέπει να είναι πάνω από 2,1. Το 2050 ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά –με τις αισιόδοξες προβλέψεις– τα 10 εκατομμύρια ή –με βάση το κακό σενάριο– τα 8,3 εκατομμύρια.

Ο πληθυσμός των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών θα μειωθεί, από 1,6 εκατομμύριο που είναι σήμερα, στο 1-1,4 εκατομμύριο το 2050. Το 2020 ένα στα επτά παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό. Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός στη χώρα (ηλικίες 20 έως 69 ετών) θα μειωθεί, από 7 εκατομμύρια που ήταν το 2015, σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050, ενώ ο πραγματικά ενεργός πληθυσμός δεν θα ξεπερνά τα 3,7 εκατομμύρια.

Το 2050 υπολογίζεται ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού (από 20,7% που είναι σήμερα), ενώ, αντίθετα, τα άτομα ηλικίας έως 14 ετών θα είναι το 10-12% του πληθυσμού, από περίπου 14% σήμερα. Η μέση ηλικία αναμένεται να αγγίξει τα 50 έτη, από 44 έτη που είναι σήμερα.

Στις συνέπειες της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού στην αύξηση της συχνότητας νόσων φθοράς εστιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός. Οπως σημειώνει, τα άτομα άνω των 70 ετών απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών, ενώ το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μίας νόσους. Στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερα από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως και το 2018 συνέβησαν περίπου 90.000 οστεοπορωτικά κατάγματα, εκ των οποίων τα 16.000 ήταν στο ισχίο.

«Παρά την επικρατούσα άποψη σήμερα ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο σύστημα υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει», σχολιάζει ο κ. Καραϊτιανός και προσθέτει ότι «έχει μείζονα σημασία η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου –όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα–, τουλάχιστον μέχρι τα 75 έτη».

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η ΕΓΓΕ διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Μερόπειο Ιδρυμα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45, Ακρόπολη).


ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απεργούν και τα Μέσα Μεταφοράς – Ποια και πότε θα κινηθούν




Στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετέχουν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Αττικό Μετρό έχει 24ωρη απεργία και θα παραμείνει κλειστό, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του ΗΣΑΠ, όπως αποφάσισαν χθες, για όλη την διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, θα προχωρήσουν και σε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (12-3 το μεσημέρι), στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως ανακοινώθηκε.

Αντίθετα, σε στάση εργασίας προχωρούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Αμφότερα, θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, βάζοντας χειρόφρενο στις πρώτες τρεις και τις τελευταίες 3 ώρες εργασίας τους.

Και οι υπάλληλοι του Τραμ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, καθώς οι συρμοί θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη, που θα μείνει χωρίς λεωφορεία.

Σε 24ωρη απεργία είναι και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, αλλά και του Προαστιακού. Μάλιστα, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και την Πέμπτη η απεργιακή κινητοποίηση από μέρους τους, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Στην απεργία θα κατέβουν και οι εργαζόμενοι στα πλοία, παρά το γεγονός ότι η απεργία τους κηρύχθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Έτσι, δεν θα γίνουν δρομολόγια από τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, με την απεργία να ισχύει από τις 00:01 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής.