Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Συνελήφθη στον Έβρο ο αρχηγός της Πακιστανικής συμμορίας που εμπλέκεται στην υπόθεση ανθρωποκτονίας στα Καμίνια

 


Συνελήφθη στην Ορεστιάδα ο επικίνδυνος Πακιστανός, που εμπλέκεται σε πρόσφατη υπόθεση ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας στα Καμίνια.

Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας, με ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας του Δ’ Τμήματος Πρωτοδικείου Πειραιά, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή και συναυτουργία και της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

Ο Πακιστανός είχε εντοπιστεί προχθές 25-11-2020 το απόγευμα στην παρέβρια περιοχή της Μάνδρας Διδυμοτείχου, από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει στην Τουρκία και κρατείτο για διοικητική απέλαση.

Επιπλέον, είχε δηλώσει στους αστυνομικούς ψευδή στοιχεία ταυτότητας, ωστόσο από την επακόλουθη έρευνα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του και ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στην παραπάνω υπόθεση.

Σημειώνεται ότι για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του είχε αναπτυχθεί συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, που χειρίζεται την υπόθεση, με Υπηρεσίες της Βορείου Ελλάδος, καθώς υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι θα επιχειρούσε να διαφύγει σε γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν συλληφθεί άλλοι πέντε ομοεθνείς του.



Μυστηριώδης διάρρηξη τραπεζικών θυρίδων στο Ψυχικό

 



Μυστήριο καλύπτει τη διάρρηξη τεσσάρων θυρίδων σε τραπεζικό κατάστημα στο Ψυχικό, με λεία που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Η διάρρηξη της πρώτης από τις συνολικά τέσσερις θυρίδες έγινε αντιληπτή στις 13 Νοεμβρίου. Η μισθώτριά της πήγε στο υποκατάστημα και διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο της θυρίδας είχε αφαιρεθεί. Ενημέρωσε άμεσα τη διεύθυνση του καταστήματος και λίγη ώρα αργότερα ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Στο σημείο μετέβη για αυτοψία κλιμάκιο του Τμήματος Ασφαλείας Ψυχικού, που επιβεβαίωσε τη διάρρηξη, ενώ διαπίστωσε ότι ακόμη τρεις θυρίδες είχαν παραβιαστεί. 

Αρχικά την έρευνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητος ανετέθη στην Ασφάλεια Αττικής. Για το συμβάν ενημερώθηκαν οι εκμισθωτές των υπόλοιπων θυρίδων (συνολικά ανέρχονται σε 1.500). Παρουσία αστυνομικών έγινε ενδελεχής έλεγχός τους και διαπιστώθηκε ότι πλην των τεσσάρων καμία άλλη δεν είχε παραβιαστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις διαρρηγμένες θυρίδες ανήκουν σε γυναίκες, συζύγους εύπορων επιχειρηματιών. Κατά δήλωσή τους, ο δράστης αφαίρεσε χρήματα και τιμαλφή, η συνολική αξία των οποίων ενδέχεται να αγγίζει ή και να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, η εκμισθώτρια της πρώτης θυρίδας δήλωσε ότι εντός αυτής υπήρχαν 42.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 3 εκατ. ευρώ. 

Στον χώρο όπου βρίσκονται οι θυρίδες δεν λειτουργούν κάμερες ασφαλείας, ενώ η πρόσβαση σε καθεμιά από αυτές απαιτεί τη χρήση ενός κλειδιού που έχει ο εκμισθωτής και ενός δεύτερου που έχει υπάλληλος της τράπεζας. Γεννώνται επομένως εύλογα ερωτήματα για το πώς ο δράστης κατάφερε να βρεθεί στον χώρο και στη συνέχεια πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στις τέσσερις θυρίδες χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτός. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε βοήθεια εκ των έσω ή ανάμειξη στην υπόθεση να έχει ο εκμισθωτής κάποιας από τις υπόλοιπες 1.496 θυρίδες. Πρόκειται για σενάρια που θα εξεταστούν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στο πλαίσιο διερεύνησης του περιστατικού.


Πηγή



Μακρόν: Επαίσχυντες οι εικόνες ξυλοδαρμού του μαύρου παραγωγού από αστυνομικούς

 



Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε αργά σήμερα στην υπόθεση της βίαιης σύλληψης ενός μαύρου από αστυνομικούς στο Παρίσι, δηλώνοντας σε μια ανάρτησή του στο facebook ότι οι εικόνες αυτού του ξυλοδαρμού είναι «επαίσχυντες» για τη Γαλλία.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από το βίντεο που δείχνει τους τέσσερις αστυνομικούς να χτυπούν τον μαύρο παραγωγό μουσικής.

Στη βραδινή του ανάρτηση ο Μακρόν τόνισε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αστυνομία και την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων.

Οι τέσσερις αστυνομικοί, που αναμενόταν να ανακριθούν σήμερα, έχουν τεθεί από χθες σε διαθεσιμότητα και κρατούνται στην Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την έρευνα που ξεκίνησε την Τρίτη για «βιαιοπραγία» και «ψευδή καταμήνυση».

Η υπόθεση συμπίπτει με την πολεμική που έχει προκαλέσει στην Γαλλία το νομοσχέδιο που απαγορεύει την μετάδοση οπτικού υλικού που δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας εν δράσει και μετά την βίαιη διάλυση καταυλισμού προσφύγων στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.


Πηγή : protothema.gr



Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πιστώνονται 410.000.000 ευρώ σε επιπλέον 97.662 δικαιούχους

 



Πιστώθηκαν εχθές Παρασκευή τους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.662 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό ύψους 410.000.000 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 319.835, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,53 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport, την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης.

Η προθεσμία υποβολής λήγει την προσεχή Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020.





Οργή στο καθεστώς της Τουρκίας για το ψήφισμα για τα Βαρώσια

 



Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε σε κατάσταση πανικού πως «απορρίπτουμε πλήρως τη μη δεσμευτική σύσταση που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε η Προεδρία της ΤΔΒΚ για αυτό το ζήτημα».

«Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο άσχετο και προκατειλημμένο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κυπριακό Ζήτημα. Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες (sic) στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».

Χωρίς να ανέχεται απειλές και εκβιασμούς η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης προστατεύοντας αποφασιστικά τα δικαιώματά της καθώς και των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η δήλωση του Ακσόι.



Αρνείται την εμπλοκή το Ισραήλ στον θάνατο του πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν

 



Το Ισραήλ, αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον οποίο είχε στοχοποιήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Να θυμάστε το όνομά του!» είχε πει σε συνέντευξη Τύπου, όταν παρουσίαζε τα στοιχεία που σύμφωνα με το Ισραήλ αποδείκνυαν πώς η Τεχεράνη συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, «το γραφείο του Νετανιάχου δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες για την επίθεση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ένοπλοι τρομοκράτες στόχευσαν το όχημα που μετέφερε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Μετά από μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τρομοκρατών και των σωματοφυλάκων του, ο Φαχριζαντέχ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, οι προσπάθειες της ιατρικής ομάδας να τον σώσει ήταν ανεπιτυχείς και πριν από λίγα λεπτά πέθανε.

Ο Φαχριζαντέχ έπαιξε κομβικό ρόλο σε παλαιότερες προσπάθειες του Ιράν για σχεδιασμό μέσων για ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής υπό την κάλυψη ενός προγράμματος για εμπλουτισμό ουρανίου, που είχε καταχωρηθεί ως μη στρατιωτικό.

Ζούσε στις σκιές σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας και δεν ήταν ποτέ διαθέσιμος για επικοινωνία με πυρηνικούς ερευνητές του ΟΗΕ. Ο Φαχριζαντέχ σπάνια – εάν όχι ποτέ – εμφανιζόταν δημόσια και λίγοι εκτός του Ιράν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς έμοιαζε εμφανισιακά, ενώ ακόμα λιγότεροι τον έχουν συναντήσει.

Το Ισραήλ έχει περιγράψει το σχέδιο (γνωστό και ως σχέδιο AMAD) ως το κεκαλυμμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ενώ λέει ότι έχει αποσπάσει μεγάλο κομμάτι πυρηνικού «αρχείου» της χώρας, όπου αναφέρονται με λεπτομέρεια αυτές οι δραστηριότητες.




Ντροπή! Με μόλις 18% συμμετοχή στην απεργία έκλεισε το Μετρό

 



Περίπου το 18% των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς συμμετείχε τελικά στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί αυξημένη κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Παρότι το υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει παλαιότερα πως θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και να κινούνται συρμοί και οχήματα αλλά με πιο αραιά δρομολόγια, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, δημιουργώντας, όπως φάνηκε, κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Σύμφωνα με πηγές από τη ΣΤΑ.ΣΥ., μερίδα εκ των εργαζομένων έκανε στάση εργασίας ενώ όσοι είχαν νόμιμη άδεια (αναρρωτική, ειδικού σκοπού κ.λπ.) και δεν συμμετείχαν στην απεργία, έδωσαν κανονικά το «παρών» στην εργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 24ωρη απεργία στις γραμμές 1,2 και 3 του μετρό, αλλά και η στάση εργασίας στο τραμ από τις 18.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιήθηκαν έπειτα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν απαραίτητη η συνέλευση των εργαζομένων για να προχωρήσουν σε απεργία, καθώς αρκούσε απόφαση του Δ.Σ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν προσέφυγε κατά της απεργίας.

Πάντως, η συμμετοχή στις απεργίες, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κυμαίνεται συνήθως στο 17-25%.

Όσον αφορά τον ΟΑΣΑ και με βάση τα οχήματα που βγήκαν στους δρόμους, το 12% των οδηγών στα λεωφορεία επέλεξε να απεργήσει. Αντίστοιχα, στα τρόλεϊ η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερη, και συγκεκριμένα έφτασε το 25%.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΜ είναι η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Πηγή



Πέθανε ένας από τους τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκαν με C130 από την Δράμα στην Αθήνα

 



Δεν τα κατάφερε ο ένας από τους τρεις ασθενείς με κορονοϊό που είχαν μεταφερθεί με C130 από την Δράμα στην Αθήνα.

Οι ασθενείς είχαν μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση μέσα σε ειδικές κάψουλες το απόγευμα της Πέμπτης.

Δυστυχώς ένας από τους τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, ένας 75χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν δεν τα κατάφερε και κατέληξε εχθές το πρωί. 

Οι άλλοι δυο ασθενείς έχουν μεταφερθεί ο ένας στο νοσοκομείο Σωτηρία και ο άλλος στον Ευαγγελισμό. Και οι δυο έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ. 



Πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό

 


Πλαφόν στις τιμές των τεστ για κορωνοϊό, βάζει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν στις τιμές των τεστ.  Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας,  η ανώτατη τιμή για το μοριακό τεστ θα είναι τα 40 ευρώ και για το rapid test τα 10 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, τα μοριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές κόστιζαν από 70 έως και 130 ευρώ, ενώ τα rapid test από 25 έως 50 ευρώ. 

Πιο αναλυτικ ο γ.γ. ανάφερε: «Προτεραιότητα μας αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Με γνώμονα αυτό, κάνουμε παρεμβάσεις σε φαινόμενα ασύμμετρων τιμολογήσεων.Προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής σε προϊόντα παροχής υπηρεσίας τεστ για τον κορωνοϊό. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για ανώτατη τιμή χρέωσης στα εξής:

-Μοριακός έλεγχος 40 ευρώ

-Ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου 10 ευρώ



Χρυσοχοΐδης: Υπερβολή η σύλληψη των 9 γυναικών ζητώ συγνώμη - Κάμερες στις στολές των αστυνομικών

 



Συγγνώμη ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σύλληψη εννέα γυναικών που συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών.

«Έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον Realfm.

"Το γεγονός όμως ότι δεν γράψαμε την ημέρα του Πολυτεχνείου ήταν μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής ήπιας αντιμετώπιση εντός των ορίων προκειμένου όλα τα κόμματα να καταθέσουν ένα στεφάνι και να κάνουν μια μικρή εκδήλωση. Όταν όμως αυτό πήγε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη πορεία, τότε το κράτος και η αστυνομία αντέδρασαν και δεν το ανέχτηκαν" πρόσθεσε ο υπουργός.

"Έπρεπε να γίνει αυτή η απαγόρευση, ήταν επιβεβλημένη, διότι διαφορετικά θα κοροϊδεύαμε και εμείς τον κόσμο αν έλεγε η κυβέρνηση δεν πειράζει παρελάστε, διαδώστε τον κορωνοϊό στο κέντρο της πόλης' όπως είχε γίνει με την υπόθεση έξω από το Εφετείο", συνέχισε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς εάν ήταν λάθος η συγκεκριμένη συγκέντρωση με αφορμή την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε: "Η άποψη μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα, αλλά αυτό έγινε σε μια περίοδο που δεν είχε τόσο μεγάλη κρίση ο ιός, και δεύτερον ήταν μια αυθόρμητη λαϊκή προσέλευση του κόσμου που αφορούσε σε ένα θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας. Αλλά και αυτό άφησε πίσω του το αποτύπωμά του όσον αφορά τον κορωνοϊό".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις ούτε στην επέτειο για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών είπε "Έχει τελειώσει η υπόθεση. Έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή" είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημειώνοντας ότι αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε ένα σημείο όπου θα κρατιέται με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα. "Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για προανακριτικούς λόγους, είναι προφανές ότι με άδεια του εισαγγελέα θα χρησιμοποιείται" σημείωσε.

"Και άλλες ομάδες της αστυνομίας όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ, θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους, άλλου είδους, που θα χρησιμοποιούνται την ώρα των επιχειρήσεών τους. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει στη διαφάνεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας και θα λυθούν πολλά προβλήματα" συμπλήρωσε.

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της διαδήλωσης και της συνάθροισης. "Θα υπάρξει καινούργιο επιχειρησιακό δόγμα, θα υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών. Θα υπάρξουν άλλα πράγματα πιο ήπια έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά όλο αυτό το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ", ανέφερε.