Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ντροπή! Με μόλις 18% συμμετοχή στην απεργία έκλεισε το Μετρό

 



Περίπου το 18% των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς συμμετείχε τελικά στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί αυξημένη κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Παρότι το υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει παλαιότερα πως θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και να κινούνται συρμοί και οχήματα αλλά με πιο αραιά δρομολόγια, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, δημιουργώντας, όπως φάνηκε, κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Σύμφωνα με πηγές από τη ΣΤΑ.ΣΥ., μερίδα εκ των εργαζομένων έκανε στάση εργασίας ενώ όσοι είχαν νόμιμη άδεια (αναρρωτική, ειδικού σκοπού κ.λπ.) και δεν συμμετείχαν στην απεργία, έδωσαν κανονικά το «παρών» στην εργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 24ωρη απεργία στις γραμμές 1,2 και 3 του μετρό, αλλά και η στάση εργασίας στο τραμ από τις 18.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιήθηκαν έπειτα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν απαραίτητη η συνέλευση των εργαζομένων για να προχωρήσουν σε απεργία, καθώς αρκούσε απόφαση του Δ.Σ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν προσέφυγε κατά της απεργίας.

Πάντως, η συμμετοχή στις απεργίες, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κυμαίνεται συνήθως στο 17-25%.

Όσον αφορά τον ΟΑΣΑ και με βάση τα οχήματα που βγήκαν στους δρόμους, το 12% των οδηγών στα λεωφορεία επέλεξε να απεργήσει. Αντίστοιχα, στα τρόλεϊ η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερη, και συγκεκριμένα έφτασε το 25%.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΜ είναι η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης του κορονοϊού και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου