Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τον Τσίπρα πρέπει να τον αμολάνε δεν μπορεί να ξεφτιλίζεται από μόνος του

 


Πραγματικό νούμερο επιθεώρησης έχει καταντήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και ξεφτιλίζεται σε κάθε του εμφάνιση.

Εντωμεταξύ το κείμενο που του γράφουν για να πει την προπαγάνδα και το παραμύθι στους λίγους που τον ακούν, το λέει χωρίς να το έχει ελέγξει, χωρίς να έχει ψάξει τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα, γιατί απλά δεν τον ενδιαφέρει, είναι εθισμένος στο ψέμα.

Σήμερα είπε να ξεφτιλιστεί στο open και μέσα στα ψέματα και τις ανακρίβειες που ξεστόμισε κάνοντας όσους τον άκουγαν να γελάνε, είπε για να δείξει ότι δεν είναι υπέρ της τρομοκρατίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συλλάβει τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Φυσικά και είναι ψέμα και αυτό, γιατί τον Χριστόδουλο Ξηρό τον είχε συλλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά, και τότε που είχε συλληφθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο Αλέξης Τσίπρας οργάνωνε την εξαπάτηση του Ελληνικού λαού για να πάρει την εξουσία.





Αρχίζει ο χορός των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους – Στο 5,5% η ανάπτυξη φέτος

 


Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχωρά η Citigroup στο πλαίσιο της νέας της έκθεσης για τις παγκόσμιες προοπτικές. Όπως επισημαίνει, βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 5,5% φέτος από 3,1% που ήταν η πρόβλεψή της τον προηγούμενο μήνα, μετά την θετική έκπληξη από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020 (ανέμενε ύφεση 9,2%) η οποία και θα προσφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα μεταφοράς στο νέο έτος. Ισχυρή θα συνεχίσει να είναι η ανάπτυξη και το 2022 σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα η οποία την τοποθετεί στο 5,7%. Παράλληλα, εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και σημαντική βελτίωση των ελληνικών spreads.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, τα δεδομένα για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου  εξέπληξαν σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο (-8% έναντι -10% που ανέμεναν σε μέσο όρο οι αναλυτές διεθνώς και -9,2% η Citi). Οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 5,6% από το ΑΕΠ το 2020, έναντι των προσδοκιών της για -8%, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά "μόνο" 2,7% (έναντι 6% στην Ευρωζώνη). Έτσι, η Citi αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, με σωρευτική αύξηση πάνω από 10% για το 2021-2022. Το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,6%, το 2024 στο 3,1% και το 2025 στο 3,3%

Η υποστήριξη πολιτικής ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ άφθονη, όπως σημειώνει. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει μετατοπιστεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα περίπου 11% το 2020, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η αμερικανική τράπεζα. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχουν συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης και συνέβαλαν στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Παράλληλα, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προσθέτει, και αναμένουμε ότι τα ποσοστά απορρόφησης θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα,  οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP αναμένεται να προσφέρουν σημαντική στήριξη, ενώ εκτιμά πως οι αγορές της μπορεί ακόμα και να παρεκκλίνουν από το capital key. Στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως εκτιμά, θα αρχίσουν οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρούν σε αναβαθμίσεις κάποιων χωρών. 

Αυτό αφορά την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπως επισημαίνει, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση των spreads. Συγκεκριμένα εκτιμά πως στο β’ εξάμηνο το spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συρρικνωθεί στις 5 μονάδες βάσης μόλις. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς θα κινηθούν στο 0,59% φέτος, ενώ το 2022 στο 0,91%. Τα επόμενα τρία χρόνια, το 2023-2025, θα κινηθούν κοντά στο 1% (1,05-1,25%), όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.


Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή : capital.gr



Κρήτη : Πώς έπεσε στο βαρέλι το δίχρονο αγοράκι που θεωρήθηκε νεκρό και απέκτησε σφυγμό

 



Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το μωρό 2,5 ετών από την Κρήτη που επανήλθε στη ζωή μετά από πολύωρες προσπάθειες των γιατρών.

Το απόγευμα της Τετάρτης η οικογένεια του μικρού αγοριού το εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε ένα βαρέλι με νερό.

Το παιδί φαίνεται να είχε διαφύγει της προσοχής των γονιών και να έπαιζε έξω από το σπίτι σε ένα εργοτάξιο που υπήρχε καθώς η οικογένεια έκανε εργασίες στο σπίτι.

Άγνωστο παραμένει πως βρέθηκε μέσα στο βαρέλι που περιείχε νερό.

O τελευταίος διάλογος του παιδιού με τη γειτόνισσα και τη γιαγιά του

Η μαρτυρία της γειτόνισσας είναι καθηλωτική καθώς περιγράφει καρέ – καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες με πρωταγωνιστή το 2χρονο αγοράκι.

Μάλιστα, ο τελευταίος διάλογος που φαίνεται τα είχε το μικρό παιδί ήταν με την γειτόνισσα αλλά και την γιαγιά του λίγα λεπτά πριν εξαφανιστεί και βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο πηγάδι.

«Εγώ ήμουν εδώ στο σπίτι και ήταν και το παιδί εδώ. Είχε έρθει με τη γιαγιά του που ήθελε ν’ αγοράσει κάτι προικιά και τα έχει ο γαμπρός μου. Βλέπω το παιδί και τον ρωτάω «Τι κάνεις παιδί μου, έλα εδώ να κάτσουμε» και μου απαντά «θα πάω σπίτι». Του λέει η γιαγιά του «κάτσε εδώ να κάνεις νανάκια» και το παιδί απάντησε «όχι θα πάω σπίτι» κι έτρεχε μπροστά και πήγαινε προς το σπίτι και πίσω η μαμά του με το παιδί», επεσήμανε η γειτόνισσα στο cretapost λέγοντας πως όλοι γνώριζαν πως το παιδί θα ήταν στο σπίτι του.

Η εξαφάνιση και η… τραγωδία

Δέκα λεπτά μετά απ’ αυτό το σκηνικό ο εργάτης που τοποθετεί τα πλακάκια στο σπίτι φαίνεται πως αναζητά τον μικρό.

«Δεν περάσανε δέκα λεπτά απ’ όταν έφυγε ο μικρός με τη μαμά του και ο εργάτης που ήταν στην οικοδομή έρχεται και αναζητά το παιδί ρωτώντας μας αν ήταν μαζί μας. Του απαντάμε αρνητικά λέγοντας ότι έχει πάει σπίτι. Μας λέει ότι σπίτι δεν είναι. Ξαναφεύγει και ψάχνανε μαζί με τη γιαγιά. Η γιαγιά του ψάχνει σε όλο το σπίτι αλλά δεν τον βρήκε. Όταν βγήκε βλέπει το βαρέλι και είδε το παιδί μέσα και το νερό αναίσθητο. Το νερό έφτανε στη μέση του βαρελιού. Αν ήταν ψιλά το νερό δεν θα πήγαινε το παιδί. Ωστόσο ήταν κάτω από τη μέση και υπήρχαν κάτι τούβλα που πάτησε το παιδί για να αγγίξει το νερό και στην προσπάθειά του έπεσε μέσα.

Ακούω ουρλιαχτά και πηγαίνω και μου λένε πως το παιδί έπεσε στο βαρέλι και πνίγηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η γειτόνισσα.

Από τον θάνατο στην… επαναφορά

Η μητέρα, ο παππούς μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας το άτυχο παιδί. Στο σπίτι μένει η γειτόνισσα και η γιαγιά του παιδιού που περιμένουν πάνω από ένα τηλέφωνο για να μάθουν τα νέα.

«Πηγαίνουν το παιδί στο Κέντρο Υγείας Χάρακα και κάτσανε εκεί μέχρι τις 8. Μας έρχεται η ειδοποίηση ότι πέθανε το παιδί. Αδιάσαμε εμείς σπίτι και αυλές για να φέρουν το παιδί και η γιαγιά φόρεσε μαύρα. Μετά ήρθε ο παπάς ωστόσο μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι ο μικρός θα πάει στο νεκροτομείο. Σε λίγο όμως μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι το παιδί αναπνέει. Τότε κάναμε όλοι το σταυρό μας. Το πηγαίναν για νεκροψία και τελικά ανέπνευσε. Ήταν θαύμα. Εμείς ξέραμε δύο ώρες πως το παιδί ήταν πεθαμένο. Και η γιαγιά του έλεγε στον παπά να γενεί ένα θαύμα για το παιδί και τελικά έγινε. Να γίνει τώρα και δεύτερο θαύμα να γίνει καλά το παιδί», τόνισε χαρακτηριστικά η γειτόνισσα.

Πώς απέκτησε σφυγμό

Η μητέρα και οι συγγενείς του χωρίς να χάσουν στιγμή το πήγαν στο Κέντρο Υγείας του Χάρακα με τους γιατρούς να παλεύουν επί δύο ώρες και 45 λεπτά να το επαναφέρουν στη ζωή. Τελικά, το δηλώνουν νεκρό και ειδοποιούν το ΕΚΑΒ να έρθει να το παραλάβει προκειμένου να το μεταφέρει στο νεκροτομείο του ΠΑΓΝΗ.

Ωστόσο, λίγο πριν φτάσει το ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας ενημερώνεται πως το παιδί απέκτησε ασθενή σφυγμό. Οι κινήσεις τόσο των γιατρών του Κέντρου Υγείας όσο και της γιατρού του ΕΚΑΒ ήταν καθοριστικές. Μέσα σε λίγο χρόνο επανήλθε στη ζωή το 2χρονο παιδί και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ όπου εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεαπείας Παίδων.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χάρακα ζέσταναν το σώμα του παιδιού και πάλευαν επί 2 ώρες και 45 λεπτά να το επαναφέρουν στη ζωή καθώς δεν ήθελαν να παραδώσουν τα όπλα τηρώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο. Τελικά, έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπίστωσαν πως το παιδί δεν επανερχόταν με αποτέλεσμα να το δηλώσουν νεκρό.

Ξεκινούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ειδοποιείται το ΕΚΑΒ να πάει να παραλάβει τη σορό, πλέον, του παιδιού για να τη μεταφέρει στο νεκροτομείο του ΠΑΓΝΗ. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μαζί με την γιατρό, ξεκινούν για το Κέντρο Υγείας.

Ωστόσο, φαίνεται πως το παιδί αφού ζεστάθηκε το σώμα του και μετά από τόσες ώρες προσπαθειών ανάνηψης έδειξε σημάδια ζωής περίπου στις 20.00 το βράδυ. Χαρακτηριστικά όπως ειπώθηκε άρχισε να κυλά το αίμα του και να πηγαίνει στην καρδιά δίνοντας καρδιακό παλμό.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας χωρίς να χάσουν χρόνο ενημερώνουν εκ νέου το ασθενοφόρο που πήγαινε για να το παραλάβει για τη νέα εξέλιξη. Η γιατρός του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο και παρέλαβε το παιδί διαπιστώνει πως έχει ασθενή σφυγμό και συγκεκριμένα 60 παλμούς. Οι παλμοί αυτοί σε παιδί δύο χρονών υποδηλώνουν ανακοπή ωστόσο η γιατρός δεν το έβαλε κάτω και ξεκίνησε νέες προσπάθειες ανάνηψης.

Από τις πρώτες μαλλάξεις που έκανε το παιδί ανταποκρίθηκε καθώς οι σφυγμοί του ανέβηκαν στους 120. Η ελπίδα φαίνεται ότι δεν χάθηκε με τη γιατρό του ΕΚΑΒ χωρίς δισταγμό να ενημερώνει το ΠΑΓΝΗ ώστε να διασωληνωθεί το παιδί.


ΤΑ ΝΕΑ



Rafale, F16, Mirage, F4 και ελικόπτερα πάνω απο την Αθήνα


 

Από 14:00 πραγματοποιούνται διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αττική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πολεμική Αεροπορία οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δοκιμαστικών για την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Εντυπωσιακή θα είναι η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και αφορούν τόσο το εορταστικό μέρος της παρέλασης αλλά και την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ήδη στις πρόβες που γίνονται σε διάφορα στρατόπεδα εφαρμόζονται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας.

Η παρέλαση θα γίνει στο Σύνταγμα αλλά χωρίς την παρουσία πολιτών.

Η παρέλαση θα αποτελείται από συγκρότηση φάλαγγας ιστορικών τμημάτων που θα προηγηθεί της παρέλασης καις την κορυφή της θα βρίσκονται τα ιστορικά λάβαρα και οι σημαίες της Επανάστασης.

Θα παρελάσουν έφιππα τμήματα με παραδοσιακές πολεμικές φορεσιές, ενώ παραδοσιακές στολές θα φορούν και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Σχολής Ευελπίδων.

Στον αττικό ουρανό θα πετάξουν Rafale, F16, Mirage, F4, μαχητικά ελικόπτερα, αμερικανικά αεροσκάφη ενώ για πρώτη φορά θα κάνουν την εμφάνισή τους τα ελικόπτερα kiowa του στρατού ξηράς.

Θα παρεβρεθούν επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρίγκηπας Κάρολος και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν.





Βασιλακόπουλος : Μη μετράμε λύματα, έγιναν 100 διαδηλώσεις σε 1 μήνα

 


Τις εγκληματικές ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ για την έξαρση της πανδημίας με την διοργάνωση συγκεντρώσεων ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μέσα σε άλλα που είπε αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας : «Δεν χρειάζεται να μετρήσεις λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας»

Για την αύξηση των κρουσμάτων παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας, πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου, του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου». 






ΗΠΑ για Γκεργκερλίογλου: «Καλούμε τη Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης»


 

Την ανησυχία των ΗΠΑ για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος ανήκει στο φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχητικών κινήσεων που έγιναν στις 17 Μαρτίου για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι παρακολουθεί την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση:

* Θα υπονομεύσει αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων

* Θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία

* Θα αρνηθεί σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μετά την προσφυγή ενός Τούρκου εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο το κατηγόρησε για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τις επιταγές του τουρκικού Συντάγματος και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, ανακοίνωσε την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών στον βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου. Είχε προηγηθεί η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευση για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας και συνεπώς της βουλευτικής ασυλίας του κ. Γκεργκερλίογλου.


Πηγή : protothema.gr




Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών – Δημοσίου


 

Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία το notify.gov.gr, το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Πρόκειται για πληροφοριακό σύστημα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προστίθεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.

Στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας οι πολίτες θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου οι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

Τα οφέλη από την καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας θα είναι πολλαπλά για τους πολίτες, καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις (μηνύματα SMS στο κινητό τους ή/και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για ζητήματα που τους αφορούν σε σχέση με υπηρεσίες φορέων του Δημοσίου, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμπληρώνουν τα στοιχεία αυτά σε κάθε φορέα ξεχωριστά.

Ακόμη, η καταχώρηση του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αυθεντικοποίησης προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να προβαίνει ψηφιακά μέσω του gov.gr σε έκδοση εξουσιοδότησης ή/και υπεύθυνης δήλωσης.

Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση της εφαρμογής θα αυξήσει την ασφάλεια των συναλλαγών του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω της μεθόδου ταυτοποίησης των δύο παραγόντων, δηλαδή τόσο με OTP (One Time Password) όσο και με αποστολή SMS κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό που έχει δηλωθεί από τον πολίτη.

Κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει στο notify.gov.gr με ιδιαίτερα απλό τρόπο τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής

Ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας

Αριθμό σταθερού τηλεφώνου

Αριθμό κινητού τηλεφώνου

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου




Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας


 

Ολοκληρώθηκε  ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι συνομιλίες, συνεχίστηκαν από το σημείο όπου έμειναν στον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες των δύο χωρών σ’ αυτό το άτυπο τεχνικό επίπεδο, είναι εμπιστευτικές, οπότε ποτέ δεν βγαίνει κάτι για το περιεχόμενό τους. Προφανώς, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται.

Είναι ο πάγιος δίαυλος που έχουν οι δύο χώρες, εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προσέρχεται πάντα καλή τη πίστει και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μοναδικό θέμα στο τραπέζι, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είχαμε και τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων που επίσης είναι ένας πάγιος δίαυλος, που ίσχυε την τελευταία διετία, αλλά είχε ατονίσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς έγινε μόνο μία συνάντηση. 

Δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι είμαστε σε καλύτερη φάση σήμερα, από αυτήν που ήμασταν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρχε όρος για επανέναρξη των διερευνητικών, αλλά και για ομαλή συνέχισή τους. Έχουμε  την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, στις 25 Μαρτίου, όπου θα κριθεί συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντι σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και έναντι θεμάτων που άπτονται της καθαρά ευρωτουρκικής ατζέντας.



Πλήρης επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές


 

Η έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς σημειώθηκε σημαντική ζήτηση, αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος δανεισμού (1,956%) και ήταν εξαιρετικής ποιότητας (το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές). Να σημειώσουμε ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε. Η έκδοση αυτή:

Συμβάλλει  σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει,  καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και συμβάλλει στην εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων, παρέχοντας ταυτοχρόνως ασφάλεια στους επενδυτές, καθώς χρονικά ξεπερνά -κατά πολύ- την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.



Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απορριφθεί απο την Ε.Ε.

 



Στην υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έγκριση του «πράσινου» ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού προχώρησε και επισήμως εχθές η Κομισιόν, καθώς η πρόεδρος της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας την πολιτική του ανεπάρκεια, προσπαθούσε από τον Ιανουάριο να υποβαθμίσει την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευαν από ζήλεια, φθόνο και ανικανότητα βολές στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας για  κίνηση εντυπωσιασμού, αλλά και πως απορρίφθηκε “η καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του Κυριάκου Μητσοτάκη και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει και ανακοίνωση για το θέμα :  “ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας”.

Και ήρθε η ώρα για να ξεφτιλιστεί και πάλι ΣΥΡΙΖΑ - Αλέξης και να νιώσει πάλι τόσο λίγος και ανεπαρκής μπροστά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού παρότι αντιμετώπισε αρχικά αρκετές «αντιστάσεις» από χώρες της Ευρώπης επικαιροποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν την οποία απέστειλε και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμιζε με την επιστολή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα το 2021. «Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», σημείωνε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διαδικασίες που η Ελλάδα γρήγορα υιοθέτησε και εφάρμοσε για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

«Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά», εξηγούσε μέσω της επιστολής του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας επίσης ότι: «Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Στην επιστολή της 12ης Ιανουαρίου ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Κομισιόν ότι:

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση.



Διάσωση μέσα από όχημα που κρεμόταν από αερογέφυρα

 



Ηλικιωμένο ζευγάρι διασώθηκε, μετά από πτώση του οχήματος τους από αερογέφυρα στο Αϊντάχο. Κάποιοι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ο οδηγός ηλικίας 67 ετών έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, λίγο πριν το ατύχημα.

Το φορτηγό περιστράφηκε πρώτα προς τα αριστερά, πριν περάσει πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα στη δεξιά πλευρά της γέφυρας. 

Το όχημα, μάρκας Ford, σώθηκε με τη βοήθεια αλυσίδων, που το συνέδεαν με το ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο του ζευγαριού (μήκους περίπου 9 μέτρων), το οποίο παρά την σύγκρουση, παρέμεινε πάνω στην αερογέφυρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το ζευγάρι να βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στο αυτοκίνητο του, που κρεμόταν σε υψόμετρο περίπου 30μ.

Οι δύο επιβάτες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Magic Valley. Σύμφωνα, με την εκπρόσωπο του ISP Lynn Hightower, οι τραυματισμοί, που φέρουν σε καμία περίπτωση δεν απειλούν τη ζωή τους. Μαζί τους διασώθηκαν και τα δύο μικρά σκυλιά του ζευγαριού, τα οποία φιλοξενεί αυτό το διάστημα άτομο από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το πλήρωμα άμεσης ανάγκης με γερανούς και εξοπλισμό με σχοινιά, κατάφερε να σώσει τους επιβαίνοντες, σπρώχνοντας προς τα κάτω το πεσμένο όχημα και εξασφαλίζοντας ένα σχοινί διάσωσης για κάθε έναν από αυτούς.

Το φαράγγι πάνω από το οποίο κρέμονταν εγκλωβισμένοι οι δύο ηλικιωμένοι είναι στενό, αλλά βαθύ, φτάνοντας όπως προαναφέραμε τα 30 περίπου μέτρα, δηλαδή το ύψος ενός 10όροφου κτιρίου. Σε άλλα σημεία του, το φαράγγι φτάνει ακόμα και τα 76 μέτρα.





Η Ρωσία ανακαλεί τον πρέσβη της στις ΗΠΑ

 


Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ανακάλεσε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις  προκειμένου να διαπιστώσουμε τι θα κάνουμε και πως θα κινηθούμε όσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα τονίζει επίσης ότι η Μόσχα επιθυμούσε να μην επιδεινωθούν ανεπανόρθωτα οι σχέσεις των δύο χωρών και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για το αδιέξοδο.

«Το κύριο για εμάς είναι να βρεθούν τρόποι για να βελτιωθούν οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι θεωρεί φονιά τον Ρώσο ομόλογό του και πως θα υποστεί τις συνέπειες επειδή ηγήθηκε προσπαθειών παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.


Πηγή



Για το τροχαίο στην βουλή ευθύνονται όλοι που είναι μέσα - Χρόνια περνάνε όλοι έτσι τον δρόμο!!

 


Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Βαρουφάκης, Βελόπουλος κτλπ, έχουν κάνει την ίδια στροφή για να μπούν στον προαύλιο χώρο της βουλής.

Με έκπληξη παρακολουθούμε ότι γίνεται πολιτική αντιπαράθεση για το θανατηφόρο τροχαίο έξω από την βουλή, με την εμπλοκή άντρα της ασφάλειας της κ. Μπακογιάννη που οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα και έναν άτυχο μοτοσυκλετιστή.

Εξοργίζεται περισσότερο ο πολίτης βλέποντας τους βουλευτές που βρίσκονται μέσα στην βουλή, και κάνουν σχεδόν όλοι την ίδια παράβαση καθημερινά, να κάνουν πολιτική αντιπαράθεση αντί να ζητάνε όλοι συγνώμη που έχουν αφήσει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται χρόνια.

Εχθές στην συζήτηση στην βουλή, εάν υπήρχε φιλότιμο στις παρατάξεις που απαρτίζουν το κοινοβούλιο θα έπρεπε να κάνουν ένα μνημόσυνο στον άτυχο νέο, και να απαιτήσουν τώρα η να καταργηθεί η στροφή ακόμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η να μπεί φανάρι για να στρίβουν μόνιμα αριστερά τα οχήματα μέσα στο προαύλιο χώρο της βουλής.




Μητσοτάκης στο CNN: Η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι


 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN και τη δημοσιογράφο Julia Chatterley για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί ένα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις στην ΕΕ (μετά από πρόταση της Ελλάδας τον Ιανουάριο), τη φετινή τουριστική σεζόν και την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου από τη χώρα μας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά:

Julia Chatterley: Η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδια για ένα «διαβατήριο Covid» ή πιστοποίηση που θα επιτρέπει ταξίδια εντός του μπλοκ. Το πιστοποιητικό θα απαλλάσσει τους κατόχους του από μέτρα όπως η καραντίνα και θα μπορούσε να είναι σωτήριο για τις χώρες που στηρίζονται στην επανέναρξη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα. Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα που συνομιλούμε. Εάν θυμάμαι καλά, ήσασταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ, τον Ιανουάριο, που ζητήσατε τέτοιου είδους πιστοποίηση. Και αν θυμάμαι σωστά συναντήσατε κάποιες αντιδράσεις από ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη στην ΕΕ. Πώς νιώθετε σήμερα για αυτή την πρόταση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι αληθές Julia. Ήμουν ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν απολύτως ξεκάθαρο για μένα ότι προς την άνοιξη ή το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν πραγματικά την ανάγκη να ταξιδέψουν και ότι εμείς θα έπρεπε να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Όντως τότε υπήρχαν αντιδράσεις αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμως υιοθέτησε την ιδέα και κατέθεσε την πρότασή της για ένα Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, κάτι που είναι βεβαίως πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τι είναι το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό; Είναι πολύ απλό. Είναι ένα απλό ψηφιακό αποδεικτικό είτε ότι ο κάτοχός του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί, είτε ότι έχει υποβληθεί σε τεστ που βγήκε αρνητικό, είτε ότι έχει αναρρώσει από την Covid. Με αυτό το πιστοποιητικό θα μπορεί κανείς να εισέλθει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα χωρίς να μπει σε καραντίνα και χωρίς επιπρόσθετα τεστ στα σύνορα της χώρας.

Επομένως, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται, αναμένω πως αυτό το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καθιερωθεί στα ταξίδια και θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σκοπεύουμε να «εγκαινιάσουμε» την καλοκαιρινή σεζόν γύρω στις 15 Μαΐου και καθώς αναμένεται να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι πολίτες εντός της ΕΕ στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένω και σημαντική αύξηση των ταξιδιών. Συνεπώς, είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι αυτή η πρόταση υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει γίνει δεκτή επί της αρχής από όλα τα μεγάλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Julia Chatterley: Πόσο σημαντική είναι η αύξηση που αναμένετε και πώς θα διευκολυνθεί η κατάσταση; Γιατί γνωρίζω ότι ήδη έχετε κάνει κάποια βήματα από μόνοι σας. Έχετε υπογράψει μια συμφωνία ήδη με το Ισραήλ, μια από τις χώρες που πρωτοπόρησαν στα ζητήματα εμβολιασμού, και επεξεργάζεστε συμφωνίες νομίζω με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σερβία, που επίσης είναι μπροστά στο ζήτημα του εμβολιασμού. Αυτά είναι αξιοσημείωτα βήματα, αλλά γιατί χρειάστηκε να τα κάνετε μόνοι σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού μας προέρχεται από την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την ΕΕ θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν όσο πιο εύκολα γίνεται και χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια από πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύουμε να κινηθούμε με παραπλήσιο τρόπο. Όπως επισημάνατε, ξεκινήσαμε με το Ισραήλ καθώς το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού του. Και η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες από το Ισραήλ. Σκοπεύουμε λοιπόν να αντιγράψουμε αυτή την πρακτική και με άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένω πως αυτό θα είναι και το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια.

Όπως είπατε, εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Καταφέραμε πέρσι να ανοίξουμε τον τουρισμό μας και μάλιστα με τρόπο ασφαλή. Υποδεχτήκαμε μόνο ένα μέρος των τουριστών που θα μπορούσαμε να είχαμε υποδεχθεί υπό κανονικές συνθήκες και όντως αναμένουμε μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος. Εκτός από το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε πως οι τουρίστες θα φτάσουν στη χώρα μας με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ώστε οι τουρίστες να απολαύσουν την «ελληνική εμπειρία» χωρίς συμβιβασμούς, πάντα όμως θέτοντας την ασφάλειά τους ως προτεραιότητα. Ήμασταν σε θέση να το κάνουμε πέρσι και σίγουρα θα το κάνουμε και φέτος ακόμα καλύτερα, δεδομένου ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας και επιπρόσθετα εργαλεία.

Julia Chatterley: Και γνωρίζω πως η δική σας διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ψηφιοποιημένη. Το έχω δει στην πράξη. Πως θα απαντούσατε σε μια κριτική που σας ασκείται, αλλά και στους προβληματισμούς στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τους οποίους λόγω του τουρισμού που άνοιξε πέρσι είχατε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων ενώ νωρίτερα είχατε καταφέρει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα απίστευτα καλά. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων Covid παρά τα προληπτικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βιώσει δεύτερο ή τρίτο κύμα της πανδημίας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη το τέταρτο κύμα. Βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο που αντιστοιχεί στο τρίτο κύμα που είχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριν από δύο περίπου μήνες. Ωστόσο, καθώς εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες, αναμένουμε πως θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την πανδημία πολύ πιο αποτελεσματικά. Και θα έλεγα πως είμαστε πιο μπροστά σε σχέση με τον προγραμματισμό. Είμαστε μια από τις χώρες με τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμού εντός της ΕΕ. Και γνωρίζουμε πως όταν θα φτάσουμε στο ορόσημο να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 τουλάχιστον με την πρώτη δόση και όλοι οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, περί τα τέλη του Απριλίου, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας μας και τα νοσοκομεία μας θα μειωθεί σημαντικά. Επομένως, αυτό είναι το σημείο που θα μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ είναι σημαντικό. Ο κορονοϊός είναι ακόμα εκεί, οι άνθρωποι προφανώς νοσούν, αλλά το σύστημα υγείας τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς σημαντικές δυσκολίες. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς σε έναν-δύο μήνες. Και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Covid τους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Julia Chatterley: Κατάφεραν επίσης να διασφαλίσουν την προμήθεια εμβολίων, ένα μέτωπο που η ΕΕ αντιμετώπισε προβλήματα. Εσείς χρησιμοποιείτε νομίζω το εμβόλιο της Pfizer και της  AstraZeneca. Υπό το φως κάποιων προβληματισμών που εκφράστηκαν είδα ότι η Ελλάδα δεν ανέστειλε την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εν μέσω αντιδράσεων από διάφορες χώρες που προκάλεσαν σύγχυση, όπως και της ρυθμιστικής αρχής της Ευρώπης. Ποια είναι η γνώμη σας ως προς αυτόν το χειρισμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρώπη είναι περίπου δύο μήνες πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό του εμβολιασμού. Υπήρχαν ξεκάθαρα οφέλη από την αγορά των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για χώρες μεσαίου μεγέθους, όπως η Ελλάδα και σίγουρα υπήρξαν καθυστερήσεις που νομίζω αναγνωρίστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως σε επίπεδο ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών δεν υπήρξε κανένα μήνυμα που προκάλεσε σύγχυση. Ο EMA ήταν ξεκάθαρος υποστηρίζοντας ότι τα «υπέρ» του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν ξεκάθαρα των όποιων «κατά». Και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα και συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς μας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αναμένεται αύριο η απόφαση του EMA. Αν ο ΕΜΑ μας πει ότι θα πρέπει να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς, θα το κάνουμε αμέσως. Αλλά ειλικρινά, στο βαθμό που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην απόφαση αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο επίπεδο των κρατών-μελών. Βεβαίως κάθε χώρα είναι υπεύθυνη να χειριστεί το θέμα όπως η ίδια κρίνει ότι πρέπει να το χειριστεί. Αλλά εμείς έχουμε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις συστάσεις του EMA. Και μέχρι νεωτέρας θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού μας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Julia Chatterley: Συγχωρέστε με. Αυτό εννοούσα. Αναφερόμουν στη σύγχυση που επικρατεί με βάση την αντίδραση των κρατών-μελών της ΕΕ, τις διαφορετικές αντιδράσεις από τα κράτη μέλη ως προς το ζήτημα αυτό. Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας μιλήσω για την Ελλάδα και αυτό που ακούω από φίλους -έχω περάσει και εγώ μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα- ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από το lockdown. Έχουν κουραστεί από την ανάγκη διαχείρισης της κρίσης. Και βλέπουν και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και αναρωτιούνται εάν η στρατηγική που εφαρμόζεται είναι η σωστή. Θα μας μιλήσετε για τη στρατηγική που εφαρμόζετε με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί πως ίσως στο κοντινό μέλλον η οικονομία θα αντιμετωπίσει προκλήσεις για άλλη μια φορά, δεδομένων και των δυσκολιών που έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν η ελληνική οικονομία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουν κουραστεί με το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Και αυτό που βλέπουμε ως κόπωση, η οποία σχετίζεται με την Covid, σε όλη την Ευρώπη έχει κοινά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά περιορίσαμε την οικονομική μας δραστηριότητα τις τελευταίες 4 με 5 εβδομάδες καθώς περιμέναμε ένα τρίτο κύμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Και βέβαια το σύστημα υγείας μας υφίσταται πίεση, αλλά είμαστε ακόμα σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν δεν είχαμε κάνει τα βήματα που κάναμε πριν από έναν μήνα, θα ήμασταν αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρότερη κρίση. Και αναμένω πως η επιδημιολογική καμπύλη αυτού του κύματος θα επιπεδωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τις 10 επόμενες ημέρες, και μετά θα αρχίσει να κινείται καθοδικά. Γνωρίζετε πως αυτή είναι συνήθως η αλληλουχία.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή λοιπόν είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας; Εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τώρα. Και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες. Ταυτόχρονα, αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσω είναι πως έχουμε ενισχύσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός κλινών ΜΕΘ, κάτι που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα. Και αν κοιτάξει κανείς τις συνολικές στατιστικές, και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία από την έναρξή της, η Ελλάδα σταθερά κατατάσσεται ως μια από τις χώρες με την καλύτερη επίδοση με βάση τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο -που δυστυχώς είναι ο πιο αποτρόπαιος αλλά και ο πιο ενδεικτικός δείκτης του πώς μια χώρα αντιμετώπισε την πανδημία.

Επομένως θα αντιμετωπίσουμε και το τρίτο κύμα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Και καθώς θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την επάνοδο στη φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα. Και θα ανοίξουμε και τον τουρισμό το καλοκαίρι ώστε να μπορέσουν οι τουρίστες να μας επισκεφθούν με ασφάλεια και να μπορέσουν να απολαύσουν το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι όπως έκαναν και στο παρελθόν και όπως προσδοκούν ότι θα κάνουν και στο μέλλον. Ιδίως αυτές τις εποχές, ο κόσμος θα νιώθει πραγματικά την ανάγκη να ταξιδέψει και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως εάν επιλέξουν να ταξιδέψουν θα έρθουν στην Ελλάδα, και πως η Ελλάδα θα είναι ο νούμερο ένα προορισμός τους.

Julia Chatterley: Μη σας απασχολεί αυτό! Καθώς ετοιμαζόμουν για τη συνέντευξη, σήμερα το πρωί, γκούγκλαρα και ειλικρινά ονειρευόμουν. Ανακτάτε πλέον την ισορροπία πιστεύω και σε ένα ακόμα πεδίο, που είναι οι διεθνείς αγορές. Διάβασα το πρωί πως εκδίδετε ένα 30ετές ομόλογο. Δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας είναι πιστεύω η πρώτη φορά από το 2008, αυτό είναι ένδειξη της ανάκτησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές. Και έχουμε μόνο ένα λεπτό ακόμη αλλά θα ήθελα να μου το σχολιάσετε.  Και αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τη χώρα σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Εάν μιλούσαμε πριν από δύο χρόνια, μια τέτοια εξέλιξη, η έκδοση ενός 30ετούς ομολόγου, θα θεωρείτο αδιανόητη. Αλλά φέτος τα καταφέραμε. Και μάλιστα με ζήτηση υπερδεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό που ζητούσε η Ελλάδα. Και θα συγκεντρώσουμε πιστεύω 2,5 δισ. ευρώ με ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο για 30ετές ομόλογο. Και αυτό αποτελεί απόδειξη πως η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει με την έννοια πως έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την οικονομική κρίση.

Το προοπτικές της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Αναμένω υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με το τέλος της πανδημίας. Πολλοί επενδυτές έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και δελεαστική επενδυτική ευκαιρία. Και πιστεύω πως αυτό το 30ετές ομόλογο είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση του να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την περασμένη δεκαετία.



Νέα αλητεία Τσίπρα : Σταματήστε να νομοθετείται να μην κατεβάζω κόσμο στους δρόμους

 


3.465 κρούσματα, 630 διασωληνωμένοι, 150 συγκεντρώσεις ΣΥΡΙΖΑ που επιδείνωσαν την κατάσταση και ο εγκληματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος Αλέξης Τσίπρας κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

Αμετανόητος και φαιδρός όπως πάντα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε εχθές στην βουλή να μιλήσει για την πανδημία χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και συγνώμης προς τον Ελληνικό λαό.

Είχε το θράσος μάλιστα να απειλήσει την κυβέρνηση δείχνοντας ακόμα μία φορά ποιος είναι πίσω από τις συγκεντρώσεις λέγοντας με λίγα λόγια σταματήστε να νομοθετείται, για όσο τουλάχιστον βρίσκεται η χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ώστε να μην κατεβάζω κόσμο στους δρόμους.

Με λίγα λόγια ζήτησε να μην λειτουργεί η κυβέρνηση επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, για να μην κάνει κακό στους πολίτες με τις συγκεντρώσεις που θα της συνεχίζει επειδή είναι ένας εγκληματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος.

Η πρόταση Τσίπρα εντάσσεται στο πλαίσιο των εύλογων και αληθινών αιτιάσεων που δέχεται από την Κυβέρνηση ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που επιβαρύνουν την διασπορά του ιού με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να μην αρνείται ότι τις στηρίζει ( ει μη μόνον ότι διασπείρουν τον ιό) αλλά τις χαρακτηρίζει εύλογες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης απέναντι σε "προκλητικά" όπως τα χαρακτήρισε, νομοθετήματα.

Ξέροντας ότι βοήθησε εγκληματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην αύξηση των κρουσμάτων βάζοντας σε κίνδυνο τους πολίτες, κούνησε το δάχτυλο στην κυβέρνηση για την διαχείριση της Πανδημίας και επέμεινε στην πάγια θέση του ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παρότι "ευλογεί τα γένια της όλη μέρα για το πόσο καλά τα έχει καταφέρει", απορρίπτοντας ως αποτυχημένο απολύτως το σύστημα "ακκορντεόν" για τα lockdown , αφού τον Νοέμβριο "κλείσαμε με 200 διασωληνωμένους και σήμερα έχουμε 600". 

Να αντιληφθείτε ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή αντί να πολώνετε και να νομοθετείτε προκλητικά νομοθετήματα να ζητήσετε πολιτικό moratorium , τουλάχιστον για ένα μήνα, να δούμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε, να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Εσείς δημιουργείτε τις κοινωνικές εντάσεις είπε ο Αλέξης Τσίπρας ομολογώντας ότι θα συνεχίσω να κατεβάζω κόσμο στην δρόμο και δεν με ενδιαφέρει πόσοι θα κολλήσουν όπως είχε ομολογήσει παγώνοντας το πανελλήνιο και παλαιότερα.

Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας είναι, ήταν και θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνος για την χώρα και για την πολιτική ζωή της χώρας γενικότερα.



Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητα στην Καισαριανή

 


Εμπρηστική επίθεση σε έκθεση αυτοκινήτων σημειώθηκε 01:30 σήμερα Πέμπτη στην Καισαριανή και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τη 01.30 στον προαύλιο χώρο της έκθεσης επί της οδού Υμηττού 35, όπου βρίσκονταν σταθμευμένα αρκετά οχήματα και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ την έβαλαν τουλάχιστον δύο άτομα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα από αυτά και επεκτάθηκε καθώς βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο.

Για την κατάσβεση έσπευσε στο σημείο ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής που αποτελείτο από 13 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Από τον εμπρησμό κάηκαν ολοσχερώς 5 αυτοκίνητα ενώ σε άλλα τρία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.