Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Αρχίζει ο χορός των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους – Στο 5,5% η ανάπτυξη φέτος

 


Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχωρά η Citigroup στο πλαίσιο της νέας της έκθεσης για τις παγκόσμιες προοπτικές. Όπως επισημαίνει, βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 5,5% φέτος από 3,1% που ήταν η πρόβλεψή της τον προηγούμενο μήνα, μετά την θετική έκπληξη από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020 (ανέμενε ύφεση 9,2%) η οποία και θα προσφέρει ένα θετικό αποτέλεσμα μεταφοράς στο νέο έτος. Ισχυρή θα συνεχίσει να είναι η ανάπτυξη και το 2022 σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα η οποία την τοποθετεί στο 5,7%. Παράλληλα, εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και σημαντική βελτίωση των ελληνικών spreads.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, τα δεδομένα για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου  εξέπληξαν σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο (-8% έναντι -10% που ανέμεναν σε μέσο όρο οι αναλυτές διεθνώς και -9,2% η Citi). Οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 5,6% από το ΑΕΠ το 2020, έναντι των προσδοκιών της για -8%, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά "μόνο" 2,7% (έναντι 6% στην Ευρωζώνη). Έτσι, η Citi αναθεωρεί σημαντικά τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, με σωρευτική αύξηση πάνω από 10% για το 2021-2022. Το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,6%, το 2024 στο 3,1% και το 2025 στο 3,3%

Η υποστήριξη πολιτικής ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ άφθονη, όπως σημειώνει. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο έχει μετατοπιστεί από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ σε έλλειμμα περίπου 11% το 2020, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η αμερικανική τράπεζα. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχουν συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης και συνέβαλαν στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Παράλληλα, η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προσθέτει, και αναμένουμε ότι τα ποσοστά απορρόφησης θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ξεκινά ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα,  οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση του ρυθμού αγορών υπό το PEPP αναμένεται να προσφέρουν σημαντική στήριξη, ενώ εκτιμά πως οι αγορές της μπορεί ακόμα και να παρεκκλίνουν από το capital key. Στο β’ εξάμηνο του έτους, όπως εκτιμά, θα αρχίσουν οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρούν σε αναβαθμίσεις κάποιων χωρών. 

Αυτό αφορά την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπως επισημαίνει, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση των spreads. Συγκεκριμένα εκτιμά πως στο β’ εξάμηνο το spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συρρικνωθεί στις 5 μονάδες βάσης μόλις. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς θα κινηθούν στο 0,59% φέτος, ενώ το 2022 στο 0,91%. Τα επόμενα τρία χρόνια, το 2023-2025, θα κινηθούν κοντά στο 1% (1,05-1,25%), όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.


Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή : capital.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου