Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας


 

Ολοκληρώθηκε  ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι συνομιλίες, συνεχίστηκαν από το σημείο όπου έμειναν στον 61ο γύρο, που διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες των δύο χωρών σ’ αυτό το άτυπο τεχνικό επίπεδο, είναι εμπιστευτικές, οπότε ποτέ δεν βγαίνει κάτι για το περιεχόμενό τους. Προφανώς, είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται.

Είναι ο πάγιος δίαυλος που έχουν οι δύο χώρες, εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προσέρχεται πάντα καλή τη πίστει και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το μοναδικό θέμα στο τραπέζι, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είχαμε και τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων που επίσης είναι ένας πάγιος δίαυλος, που ίσχυε την τελευταία διετία, αλλά είχε ατονίσει τον τελευταίο χρόνο, καθώς έγινε μόνο μία συνάντηση. 

Δεν θα αμφισβητήσει κανείς ότι είμαστε σε καλύτερη φάση σήμερα, από αυτήν που ήμασταν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρχε όρος για επανέναρξη των διερευνητικών, αλλά και για ομαλή συνέχισή τους. Έχουμε  την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, στις 25 Μαρτίου, όπου θα κριθεί συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντι σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και έναντι θεμάτων που άπτονται της καθαρά ευρωτουρκικής ατζέντας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου