«Αν χρειαστεί θα χωρίσουν οι δρόμοι μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την έκθεση κόλαφος της Ευρωβουλής.
Η χώρα του μπορεί να πάρει δρόμο άλλον απ' αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα θα μπορούσε, αν είναι απαραίτητο, να πάρει δρόμο άλλον απ’ αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να πάρει αποστάσεις από την Τουρκία.
Έκθεση - «κόλαφος» της Ευρωβουλής για την Τουρκία: «Πιο μακριά από ποτέ η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ»
Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά πορεία, η διαδικασία ένταξης για την Τουρκία στην ΕΕ δεν μπορεί να επανεκκινήσει υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην έκθεσή τους για τη γείτονα, η οποία εγκρίθηκε την Τετάρτη με 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές.
Η έκθεση προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση, συνιστώντας την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Καλεί δε την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές μορφές ενός τέτοιου πλαισίου.
Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τονίζοντας όμως ότι από τη χώρα προσδοκάται να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρεί τους νόμους και τις υπορεωσεις της ΕΕ.
Αποσύνδεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
Το Κοινοβούλιο προτρέπει την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με τη διαδικασία ένταξης μιας άλλης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ενταξιακή πρόοδος κάθε χώρας κρίνεται αφ’ εαυτής, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Η έκθεση χαιρετίζει την ψήφο της Τουρκίας υπέρ της καταδίκης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, εκφράζοντας τη λύπη της που η Τουρκία δεν υποστηρίζει κυρώσεις πέραν του πλαισίου που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ.
Το ποσοστό ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 7%, καθιστώντας την μακράν το χαμηλότερο από όλες τις χώρες της διεύρυνσης.
Δέσμευση της ΕΕ για υποστήριξη των προσφύγων και των μετασεισμικών προσπαθειών ανοικοδόμησης
Οι ευρωβουλευτές επαινούν τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεχίσει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Χαιρετίζουν το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, και δεσμεύονται σθεναρά να το διατηρήσουν στο μέλλον.
Ο εισηγητής της έκθεσης Nacho Sánchez Amor (S&D, ES) είπε: «Πρόσφατα είδαμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από την τουρκική κυβέρνηση για την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Αυτό δεν θα συμβεί λόγω γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο όταν οι τουρκικές αρχές δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη χώρα. Εάν η τουρκική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να αναβιώσει την πορεία της προς την ΕΕ, θα πρέπει να το αποδείξει αυτό με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και ενέργειες και όχι με δηλώσεις».