Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Τα Wikileaks ξεσκεπάζουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας από Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ



Η αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» ξεσκεπάζει ακόμα μία φορά το ξεπούλημα της Μακεδονίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπούλησε στα Σκόπια όλα όσα ήθελαν οι Σκοπιανοί για τη γλώσσα, την ταυτότητα και το όνομα της χώρας τους, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της αμερικάνικης πρεσβείας στα Σκόπια με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν ένα γερό ξεπούλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα με τις πλάτες των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες  κυβερνήσεις. 

Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».


Ν.Δ.: Σήμερα η Δημοκρατία στην Ελλάδα υπέστη ένα ακόμη βαρύ πλήγμα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα η Δημοκρατία στην Ελλάδα υπέστη ένα ακόμη βαρύ πλήγμα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, ο κατ’ εξακολούθηση συκοφάντης και εντολοδόχος λασπολόγος του Μαξίμου, Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε τη σύλληψη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πρόκειται για πρωτοφανή απόπειρα εκβιασμού των πολιτικών δυνάμεων του τόπου με σκοπό να επιβληθεί η φίμωση και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.  

Τη στιγμή που η κυβέρνηση απελευθερώνει καταδικασμένους εγκληματίες και ανέχεται συμμορίες να εισβάλλουν ανενόχλητες σε πρεσβείες, υπουργεία, ακόμη και στη Βουλή, θεωρήθηκε απειλή για τη Δημοκρατία η διατύπωση πολιτικής θέσης και κρίσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ας γνωρίζουν οι θιασώτες του αυταρχισμού ότι οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να δειλιάσει κανείς. 

Ενημερώνουμε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κλήθηκε να προσέλθει στα γραφεία του κόμματος όπου βρίσκεται αυτήν την ώρα. 

Ας δώσει ο κύριος Τσίπρας εντολή να έλθουν να τη συλλάβουν».


Απίστευτες πρακτικές Μαδούρο από το φερέφωνο του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Βαξεβάνη


Σήμερα η Δημοκρατία στην Ελλάδα υπέστη ένα ακόμη βαρύ πλήγμα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Είναι τραγικές οι μέρες που ζει η χώρα υπό το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μετά απο μήνηση που κατέθεσε το φερέφωνο του καθεστώτος Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε την σύλληψη της αναπληρώτριας εκπρόσωπου της ΝΔ κ. Σοφίας Ζαχαράκη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Σήμερα η Δημοκρατία στην Ελλάδα υπέστη ένα ακόμη βαρύ πλήγμα από το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, ο κατ’ εξακολούθηση συκοφάντης και εντολοδόχος λασπολόγος του Μαξίμου, Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε τη σύλληψη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πρόκειται για πρωτοφανή απόπειρα εκβιασμού των πολιτικών δυνάμεων του τόπου με σκοπό να επιβληθεί η φίμωση και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση απελευθερώνει καταδικασμένους εγκληματίες και ανέχεται συμμορίες να εισβάλλουν ανενόχλητες σε πρεσβείες, υπουργεία, ακόμη και στη Βουλή, θεωρήθηκε απειλή για τη Δημοκρατία η διατύπωση πολιτικής θέσης και κρίσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ας γνωρίζουν οι θιασώτες του αυταρχισμού ότι οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να δειλιάσει κανείς.

Ενημερώνουμε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κλήθηκε να προσέλθει στα γραφεία του κόμματος, όπου βρίσκεται αυτήν την ώρα.

Ας δώσει ο κύριος Τσίπρας εντολή να έλθουν να τη συλλάβουν».




Ήταν δίκαιο έγινε πράξη! Με 1,2 δισ.$ στην Ελβετία ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας



Αυτή είναι η αριστερά η μάλλον η ακροαριστερά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός της Βενεζουέλας κάνει ουρές στα καταστήματα για να προμηθευτεί βασικά είδη διατροφής, πεινάει χωρίς φάρμακα και περίθαλψη και η ακροαριστερά κυβέρνηση του δικτάτορα Μαδούρο με συγγενείς και φίλους, βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις πετρελαίου που καταλήγουν στο εξωτερικό σε λογαριασμούς αξιωματούχων του καθεστώτος Μαδούρο.       

Ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", αποκάλυψε ότι η Ελβετία αποφάσισε να "παγώσει" τους τραπεζικούς λογαριασμούς επτά αξιωματούχων της Βενεζουέλας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και κορυφαίοι υπουργοί, και να τους απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της. Από τις έρευνες προκύπτει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρέκ Γουίλιαμ Σαάμπ, διατηρεί 1,2 δισ. δολάρια σε τρεις λογαριασμούς.

Οι κυρώσεις των ελβετικών αρχών, αφορούν τον αντιπρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο, Διοσδάδο  Κασβέγιο, τον υπουργό Εξωτερικών, τον αρχηγό της ΕΥΠ, την πρόεδρο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, τον γενικό εισαγγελέα, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου και τον δήμαρχο του Καράκας.


Ξεφτιλίστηκε πάλι το Μαξίμου με τα στημένα δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ λάσπης




Μόλις αποκαλύφθηκε ότι το ρεπορτάζ λάσπης από την εφημερίδα του Μαξίμου Documendo, ήταν κατασκευασμένο και ψευδές με αποκλειστικό σκοπό να βλάψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Μαξίμου αισχρό και αμετανόητο συνεχίζει να προκαλεί με δηλώση αντί να μαζευτεί.

Η αποκάλυψη της ψευδής είδησης έδειξε για ακόμα μία φορά στον Ελληνικό λαό το πώς λειτουργεί το καθεστωτικό ακροαριστερό Μαξίμου και η οργισμένη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει χαρακτηριστικά : «Το απροκάλυπτα συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα σκοπίμως αποκρύπτει το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του κ. Φλώρου συμβάλλοντας καθοριστικά στην προφυλάκισή του. Αποσιωπάται σκόπιμα επίσης ότι ο Φλώρος διώχθηκε και φυλακίσθηκε επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και απελευθερώθηκε προσφάτως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λόγω των εγκληματικών νόμων που ψήφισαν οι υπουργοί των κ. Τσίπρα και Καμμένου».

Και έχοντας ξεφτιλιστεί πλέον όπως γίνεται κάθε φορά το ακροαριστερό Μαξίμου έβγαλε στριμωγμένο και ξεφτιλισμένο για ακόμα μία φορά στα μάτια του Ελληνικού λαού την παρακάτω ανακοίνωση με ότι να΄ναι δείχνοντας ότι δεν τον αγγίζει η ξεφτίλα: «Η αμηχανία και ο πανικός της ΝΔ βγάζουν μάτι. Αντί να απαντήσει επί της ουσίας γράφει εκθέσεις περί ανέμων και υδάτων. Πως να δικαιολογήσει όμως το γεγονός ότι ο ανιψιός και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ήταν όχι μόνο δικηγόρος του Αριστείδη Φλώρου που έφτιαχνε τις offshore για να κλέψουν το Δημόσιο, αλλά και συνέταιρος του; Όσο για τη συνεργασία του κ. Δημητριάδη με τις δικαστικές αρχές, πολλοί είναι αυτοί που στο παρελθόν έτρεξαν να συνεργαστούν για να γλιτώσουν, όταν τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη είναι αστείες. Το μόνο που δεν είναι αστείο είναι πως οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ρήμαξαν την Ελλάδα τόσα χρόνια…»


ΑΔΜΗΕ: Έτσι έγινε το μεγάλο μπλακ άουτ στην Αττική



Κλειστός ήταν ο διακόπτης που προκάλεσε την πολύωρη διακοπή ρεύματος στις 22 Αυγούστου στην Αττική, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Όπως αφήνει να εννοηθεί σε ανακοίνωσή του αναμένεται να ζητήσει από εξωτερικό εμπειρογνώμονα να διερευνήσει τις ευθύνες του κατασκευαστή. Με άλλα λόγια να ζητηθεί αποζημίωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Σε συνέχεια  του πορίσματος για τα τεχνικά αίτια  του συμβάντος στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης στις 22 Αυγούστου, ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης στο στοιχείο εξοπλισμού όπου υπήρξε η αστοχία υλικού (διακόπτης). Ειδικότερα, η εξέταση του διακόπτη στο εργαστήριο του ΑΔΜΗΕ έδειξε ότι έγινε έκρηξη στο εσωτερικό του ενώ αυτός βρισκόταν σε κλειστή θέση και όχι κατά τη διάρκεια κάποιου χειρισμού. Το ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο εσωτερικό του διακόπτη καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατη την ανίχνευση του σφάλματος εκ των προτέρων, ενώ επιβεβαιώνει ότι η αστοχία αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, με βάση και τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Μεγάλων Ηλεκτρικών Συστημάτων (CIGRE) που διατηρεί βάση δεδομένων για τις βλάβες που εκδηλώνονται στα δίκτυα ηλεκτρισμού».

Ο διακόπτης


Και συνεχίζει: «Κατόπιν  τούτου, ο ΑΔΜΗΕ θα προσφύγει σε τρίτο φορέα (εξωτερικό εμπειρογνώμονα) για να διερευνήσει εάν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τον κατασκευαστή του διακόπτη».

Έγιναν έλεγχοι σε όλους τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης – Κανένα πρόβλημα.

Ο Διαχειριστής διευκρινίζει επίσης ότι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι για τη συντήρηση του Συστήματος Μεταφοράς είχαν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. ‘Όσον αφορά στους έκτακτους ελέγχους που  έλαβαν χώρα την περίοδο 24-30 Αυγούστου, ανακοινώνεται ότι το αρμόδιο προσωπικό της Διεύθυνσης Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς επιθεώρησε τον εξοπλισμό των ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, Αχαρνών, Κουμουνδούρου, Παλλήνης, Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Λάρισας, Καρδιάς, Αγίου Δημητρίου, Αμυνταίου, Μελίτης, Τρικάλων και Νέας Σάντας. Η επιθεώρηση επεκτάθηκε και στους Υποσταθμούς Δόξας, Λαμίας και Κορίνθου. Σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκαν προβλήματα που να απαιτούν άμεσες διορθωτικές κινήσεις.

Τέλος, σε σχέση με όσα γράφονται για τη συντήρηση του Συστήματος Μεταφοράς, επισημαίνεται ότι τα ποσά που δαπανά ο ΑΔΜΗΕ για τον λόγο αυτό όχι απλώς δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα,  οι δαπάνες συντήρησης του Συστήματος Μεταφοράς (περιλαμβανομένων και των βλαβών) διαμορφώθηκαν στα 37,4 εκατ. ευρώ το 2015, στα 39 εκατ. ευρώ το 2016 και στα 39,5 εκατ. ευρώ το 2017.


Πηγή : newsit.gr


Διευθυντής Ευαγγελισμού: «Ξέρουμε τον γιατρό που έκανε την πλαστογραφία στην υπόθεση Φλώρου»

Ο Αριστείδης Φλώρος μεταφέρεται στον εισαγγελέα-Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος



Απαντήσεις για την υπόθεση πλαστογράφησης των γνωματεύσεων που οδήγησαν στην αποφυλάκιση Φλώρου της Energa  ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού Σπύρος Ζακυνθινός.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Ζακυνθινός σημειώνει ότι «όλοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Το παραδέχτηκε άλλωστε κατ΄ιδίαν. Επρόκειτο για γιατρό, ο οποίος κατά το παρελθόν απασχολούνταν ως υπότροφος στον Ευαγγελισμό και έπειτα ως συνεργάτης στην κλινική μας. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό».

Προσθέτει πως ο 39χρονος επιχειρηματίας είχε όντως υποβληθεί σε σχετική εξέταση κατά το παρελθόν η οποία έδειξε  μία προβληματική κατάσταση. Ειδικότερα, διευκρινίζει ότι ο Φλώρος εμφάνιζε 27 υπόπνοιες σε διάστημα μιας ώρας, αλλά ο άνθρωπος που έκανε την πλαστογράφηση κατέφυγε σε άλλη εξέταση, καθώς «ο άλλος ασθενής παρουσίαζε σαφώς πιο "βαριά" εικόνα με 62 υπόπνοιες την ώρα».

Ακόμη, για τη σπιρομέτρηση, ο διευθυντής της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξήγησε στα «Νέα» ότι το έγγραφο φέρει το λογότυπο της κλινικής και την υπογραφή του, ωστόσο είναι προϊόν «κολάζ».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ντιμιτρόφ: Η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή



Ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ είναι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της πΓΔ της Μακεδονίας θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέγουν με σύνεση όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες ιστορικές προκλήσεις.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της, δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Dimitrov σε συνέντευξή που παραχώρησε στο IBNA στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στην Βιέννη.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός-ή-ό», ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο.

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε την ενέργεια μας σε κάτι χρήσιμο, δηλαδή στην οικονομική, διασυνοριακή συνεργασία και στην ασφάλεια, πρέπει να αφαιρέσουμε και να εκτρέψουμε αυτήν την αντιπαραγωγική συζήτηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔ της Μακεδονίας, εξηγώντας ότι η ιστορία των Βαλκανίων είναι πλούσια. Είναι καλύτερα να συμφωνήσουμε για το τι μπορεί να γίνει σήμερα καθώς και για την επόμενη μέρα.

«Τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου Νίκος Κοτζιάς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη φιλία μας επειδή είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Με μια σωστή πολιτική, σε αρκετά χρόνια όλα τα διλήμματα θα εξασθενίσουν και θα αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν το κάναμε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του "90 και γιατί έχουμε βάλει μια ολόκληρη γενιά σε αυτή τη διαμάχη. Η δική μας (συμφωνία) είναι ένα συγκεκριμένο επίτευγμα που έχει δημιουργήσει μια de facto αλληλεγγύη και μια όμορφη γέφυρα φιλίας», πρόσθεσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Αξιολογώντας (τη Συμφωνία) ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση στα Σκόπια, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά σχετικά με το να πείσει την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συμφωνία.


ΤΑ ΝΕΑ


Δημητριάδης : Δεν γνωρίζω τον κ. Βαξεβάνη και τη συμμορία στην οποία μετέχει.



Αγωγή και μήνυση κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη καταθέτει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως ο ίδιος προανήγγειλε μέσω ανάρτησης του στο twitter.

Ψεύτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο»,  εμπλέκει τον κ. Δημητριάδη, ανιψιό του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην υπόθεση της Energa και του Αριστείδη Φλώρου.

Η ανάρτηση του κ. Δημητριάδη

«Δεν γνωρίζω τον κ. Βαξεβάνη και τη συμμορία στην οποία μετέχει. Σύντομα ωστόσο θα έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με όσους υιοθέτησαν τις λάσπες του -όσο ψηλά κι αν βρίσκονται- μετά την αγωγή και τη μήνυση που θα τους κοινοποιήσω» 

Δεν γνωρίζω τον κ. Βαξεβάνη και τη συμμορία στην οποία μετέχει. Σύντομα ωστόσο θα έχω την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με όσους υιοθέτησαν τις λάσπες του -όσο ψηλά κι αν βρίσκονται- μετά την αγωγή και τη μήνυση που θα τους κοινοποιήσω.


Υπόθεση Φλώρου: Για αθρόες αποφυλακίσεις «αλά Αριστείδης Φλώρος» προειδοποιούν οι δικαστές



«Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ' όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων "οιωνεί" αναπήρων από καταστήματα κράτησης» αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας.

Σαφή προειδοποίηση για αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων ... αναπήρων από τις φυλακές της χώρας, αποτελεί το βούλευμα του συμβούλιο Εφετών Εύβοιας, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος ώστε ο Αριστείδης Φλώρος, να επιστρέψει στη φυλακή.

Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για την γνησιότητα των ιατρικών γνωματεύσεων που ο 39χρονος άλλοτε ισχυρός άνδρας της Energa εξασφάλισε καταφέρνοντας να αποφυλακιστεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, το συμβούλιο Εφετών Ευβοίας, προειδοποιεί για τις ...κατά συρροή αποφυλακίσεις καταδικών με γνωματεύσεις που πιστοποιούν δήθεν αναπηρία τους.

Ειδικότερα, το συμβούλιο Εφετών Εύβοιας, υπό τον πρόεδρο του κ. Χρ. Κατσιάνη (ήταν πρόεδρος στη δίκη του Άκη Τοχατζόπουλου), υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Εύβοιας Λάμπρου Σοφουλάκη, αναφέρει μεταξύ άλλων στο βούλευμα που εξέδωσε για την υπόθεση του Αρ. Φλώρου:

«Με τη συνάθροιση ποσοστών διαφόρων μορφών αναπηρίας επέρχεται κατά τη γνώμη μας έμμεση καταστρατήγηση των διατάξεων της υφ' όρων απόλυσης, διότι δημιουργούνται εκ του πλαγίου προϋποθέσεις αθρόας εξόδου καταδίκων "οιωνεί" αναπήρων από καταστήματα κράτησης».

Αλλά και ο ίδιος όμως ο κ. Σοφουλάκης στην εισήγηση του στο δικαστικό συμβούλιο για την περίπτωση του Αρ. Φλώρου, επισημαίνει: «Η γενόμενη συνάθροιση των ποσοστών αναπηρίας για τον υπολογισμό του απαιτούμενου από το νόμο ποσοστού του 67%, δεν ανήκει στην πραγματική βούληση του νομοθέτη καθότι για τη χορήγηση της υπό τον όρο της ανακλήσεως απόλυσης, θα πρέπει η αναπηρία την οποία ο κατάδικος εμφανίζει, να οφείλεται σε μία και μόνη νόσο, η οποία δεν δύναται να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εντός της φυλακής κι αν εξακολουθήσει να εκτίει την ποινή του, μπορεί να προκληθεί επιδείνωση ή σοβαρή και μόνιμη βλάβη της υγείας του».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί το ποσοστό αναπηρίας στον Α. Φλώρο άνω του 67%, του χορηγήθηκε για ψυχιατρικούς λόγους (υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή, ποσοστό 30 με 35%), για νευρολογικούς (επιληψία) και για αναπνευστικούς (σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο, ποσοστό 30%).

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «ζυγίζοντας» όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους για την υφ' όρων αποφυλάκιση του 39χρονου, έκριναν πως τα ιατρικά πιστοποιητικά που οδήγησαν στην αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου είναι «πλαστά και χαλκευμένα».

Καταλυτικό ρόλο στην κρίση τους αυτή, έπαιξε η απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), σύμφωνα με την οποία το τελικό ποσοστό αναπηρίας του Αρ. Φλώρου ανέρχεται τελικά σε 55% και όχι σε 70% όπως είχε κριθεί από την πρωτοβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του.

Η απόφαση αυτή της δευτεροβάθμιας επιτροπής του ΚΕΠΑ διαβιβάστηκε στο δικαστικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίασή του, προκειμένου τα μέλη του να αποφασίσουν αν θα κάνουν δεκτή ή όχι την έφεση που είχε ασκηθεί κατά του πρώτου βουλεύματος, που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον 39χρονο επιχειρηματία.

Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» υπολογίζεται ότι ήδη περίπου 700 κατάδικοι έχουν καταφέρει να αποφυλακιστούν με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%

Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιου «βεληνεκούς» καταδικασθέντες να αποφυλακιστούν είναι το 110Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67% αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.

Δωροδοκία

Την ίδια ώρα, η υπόθεση αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου και η αλυσίδα των προσώπων που ενεπλάκησαν σε αυτή, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς έπειτα από εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένη Δημητρίου.

Την έρευνα για τις δυσώδεις συνθήκες αποφυλάκισης του συγκεκριμένου καταδίκου, που μέχρι την περασμένη Παρασκευή διενεργούσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, πλέον θα πραγματοποιήσει η εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της κυρία Ελένη Τουλουπάκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας γιατροί μέλη επιτροπών, που «έδωσαν» ποσοστό αναπηρίας στον Α. Φλώρο άνω του 67% για ψυχιατρικούς λόγους (υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή), για νευρολογικούς (επιληψία) και για αναπνευστικούς (σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο), θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς που θα αναζητήσει ακόμη και τυχόν διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος!

Το πλαίσιο που θα κινηθεί η έρευνα προδιαγράφεται ξεκάθαρα από τα αδικήματα που η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς καλείται να διερευνήσει.

Συγκεκριμένα, η κυρία Τουλουπάκη θα διερευνήσει τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως: «Έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδή αναφορά στην αρχή» αλλά και «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρ. Φλώρου καθώς και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών.

Ως εκ τούτου μοιραία στο «κάδρο» αναμένεται να μπουν οι γιατροί της επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που αξιολόγησαν και πιστοποίησαν την αναπηρία του συγκεκριμένου κατάδικου, άλλα πρόσωπα που τυχόν βρίσκονται πίσω από τις καταγγελλόμενες ως πλαστογραφημένες ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και πρόσωπα που έχουν ρόλο στις φυλακές είτε ως κρατικοί υπάλληλοι είτε ως συνεργαζόμενοι.


Βασιλική Κόκκαλη
protothema.gr


Ν.Δ.: “Οι χυδαίοι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν και ο ηθικός αυτουργός Αλέξης Τσίπρας σύντομα θα τιμωρηθεί, όπως του αξίζει, στις κάλπες”




Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Ν.Δ. για τις συκοφαντικές επιθέσεις του οργάνου προπαγάνδας της Κυβέρνησης.

«Από την ημέρα της εκλογής του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν κάθε Κυριακή, μέσω του εκτοξευτήρα λάσπης του κ. Τσίπρα που λέγεται “Documento”, συστηματικά συκοφαντείται η σύζυγός του και συχνά οι στενοί του συνεργάτες.  

Το όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο και σήμερα στα περίπτερα  με δύο πρωτοσέλιδα.  

Το πρώτο διαφήμισε μια συνέντευξη του πρώην επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποτίθεται ότι θα καταφερόταν εναντίον της συζύγου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της.  Η μόνη αλήθεια είναι ότι καμία σχετική δήλωση Ντάισελμπλουμ δεν έγινε ποτέ. 

Αντιθέτως κάτι που απέφυγε “παραδόξως” να διαφημίσει ο κ. Βαξεβάνης είναι ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρεται εκτενώς στις καταστροφικές επιλογές του κ. Τσίπρα. Λέει επί λέξει ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βγει από τα προγράμματα το 2014 καθώς η οικονομία ήταν σε ανάκαμψη, η ανεργία σε πτώση και ο κόσμος επανέφερε τα χρήματά του στην Ελλάδα”. Για δε το πρώτο εξάμηνο του 2015, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι “η εμπιστοσύνη καταβαραθρώθηκε” και ότι “η οικονομία κατέρρευσε” μέχρι να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι τα πειράματα της θα οδηγούσαν τη χώρα στη δραχμή και στην απόλυτη καταστροφή της.

Ακόμη πιο χυδαία ψέματα έχει το δεύτερο πρωτοσέλιδο του “Documento” το οποίο και τελικά εκτυπώθηκε. Σε αυτό, ο ανηψιός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάτης του, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης κατηγορείται ως δήθεν συνεργός του κ. Φλώρου της Energa και άμεσα εμπλεκόμενος στο μεγάλο σκάνδαλο. Το απροκάλυπτα συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα σκοπίμως αποκρύπτει το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του κ. Φλώρου συμβάλλοντας καθοριστικά στην προφυλάκισή του. Αποσιωπάται σκόπιμα επίσης ότι ο Φλώρος διώχθηκε και φυλακίστηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και απελευθερώθηκε, προσφάτως, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω των εγκληματικών νόμων που ψήφισαν οι υπουργοί των κ. Τσίπρα και Καμμένου. 

Αυτό δεν ονομάζεται δημοσιογραφία, ούτε καν απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών. Είναι μια ωμή πολιτική αλητεία από το όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης με δράστες τη συμμορία Βαξεβάνη και ηθικούς αυτουργούς τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και προσωπικά τον ίδιο.   

Θεωρούμε βέβαιο, πλέον, ότι όσο η απαξιωμένη Κυβέρνησή του οδηγείται σε εκλογική συντριβή, τόσο οι κατευθυνόμενες επιθέσεις λάσπης θα πληθαίνουν. Προοιωνίζεται δυστυχώς η πιο βρώμικη προεκλογική περίοδος της Μεταπολίτευσης με αποκλειστική ευθύνη της πιο χυδαίας Κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. 

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της προσωπικά εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη στην οποία καταφεύγουν οι άμεσα θιγόμενοι καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές κατά του συκοφάντη Κώστα Βαξεβάνη. 

Σήμερα, ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται και προσωπικά στον κ. Τσίπρα καθώς είναι προφανές ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τον πρωτοφανή εκχυδαϊσμό της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το σχέδιο του δεν θα περάσει. Οι χυδαίοι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν και ο ηθικός αυτουργός Αλέξης Τσίπρας, είτε το θέλει, είτε όχι, σύντομα θα τιμωρηθεί, όπως του αξίζει, στις κάλπες».


Πληρώνουμε πολύ ακριβά την μόρφωση των παιδιών μας



Σανίδα σωτηρίας η ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ανάκαμψη της ζήτησης για φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 δίνει το στίγμα της ελληνικής οικογένειας, σε μία περίοδο που η χώρα επιχειρεί αλλαγή σελίδας μετά τη μακρά, οξεία και πολυεπίπεδη κρίση. Παράλληλα, ο περιορισμός των επισφαλειών στην καταβολή των διδάκτρων αποτελεί δείγμα για την αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικογένεια και ως προς την οικονομική της θέση και ως προς τις προσδοκίες της για το αμέσως προσεχές μέλλον. Οι γονείς επενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών, σε ένα σχολείο οργανωμένο, με εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ανθεί η παραοικονομία των ιδιαίτερων μαθημάτων, δίπλα στα φροντιστήρια τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής εκπαίδευσης, συμπληρώνοντας τα κενά.

Ειδικότερα, τα έως τώρα στοιχεία για τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία δείχνουν, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, μέση αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος. Βεβαίως, το ποσοστό διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται τα ιδιωτικά σχολεία και το οικονομικό επίπεδο των οικογενειών στις οποίες απευθύνονται αλλά και ανά σχολείο.

Η πίεση της μεσαίας τάξης

Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 1.100 (το 8,4% επί του συνόλου) ιδιωτικές σχολικές μονάδες, με τον αριθμό των μαθητών τα τελευταία χρόνια να αποτυπώνει την πίεση που δέχθηκε η μεσαία τάξη. Μέσα σε έξι χρόνια ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκε από 82.000 το 2009 σε περίπου 67.000 το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Κυραϊλίδη η αύξηση της ζήτησης παρατηρείται στις εισαγωγικές τάξεις κάθε βαθμίδας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες βελτιώνονται για το μέλλον αλλά και ότι ενισχύεται η πεποίθηση πως, προς το παρόν, η μόνη σίγουρη επένδυση στην Ελλάδα είναι η εκπαίδευση των παιδιών. «Στην Ελλάδα υπάρχει διαχρονικά μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε η κρίση, έχει όμως ξεκάθαρες αιτιάσεις. Αρχικά, ένα πολιτιστικό στοιχείο: είναι σταθερά υψηλό το ενδιαφέρον της οικογένειας για τις σπουδές, σαν έκφραση φροντίδας για τα παιδιά. Ετσι, όλο και περισσότερες οικογένειες τοποθετούν πλέον την εκπαίδευση στην κατηγορία “ασφαλής επένδυση με απόδοση”. Μια επένδυση που δεν φορολογείται, όπως τα ακίνητα, και σίγουρα έχει οφέλη για τα παιδιά: ποιοτική, ανταγωνιστική εκπαίδευση, καλύτερες πιθανότητες σπουδών στο εξωτερικό, πιο “δυνατό” βιογραφικό» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο Βασίλης Τόλιας, αναπληρωτής διευθυντής, και διευθυντής Λυκείου, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

«Μη μας διαφεύγει η δύναμη που έχει η δικτύωση και επίδραση μέσα σε συλλόγους αποφοίτων, οι οποίοι λειτουργούν σαν δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης στις σπουδές και στο επάγγελμα. Παράλληλα, προστιθέμενη αξία παίρνουν τα ιδιωτικά σχολεία από το πλούσιο πρόγραμμα ομίλων εργασίας σε πολλούς τομείς (τέχνες, αθλητισμός, επιστήμες κ.λπ.), καθώς επίσης από την άρτια οργάνωση και λειτουργία τους, χάρη κυρίως στους ανθρώπινους πόρους αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή τους», προσθέτει ο ίδιος.

«Εχέγγυο ότι γίνεται καλή δουλειά στο σχολείο, είναι η ύπαρξη ελέγχου της προόδου των παιδιών, στοιχείο που αποτελεί μία ασφαλιστική δικλίδα για υποκειμενικούς παράγοντες. Στα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών σχολείων, που συμβάλλουν στην αυξητική πορεία των εγγραφών, είναι ο ανταγωνισμός και η άμιλλα μεταξύ τους για βελτίωση και εξέλιξη των προγραμμάτων τους. Υπό το πρίσμα αυτό είναι διαρκής η επιδίωξη εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας, αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος. Επίσης, υπάρχει συνεχής αξιολόγηση του ιδιωτικού σχολείου από τους γονείς», τονίζει στην «Κ» ο κ. Αλκιβιάδης Ι. Παναγιωτόπουλος, γενικός διευθυντής της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

«Παγωμένα» δίδακτρα

Θετικά για την αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των γονέων για τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργεί και το «πάγωμα» των διδάκτρων, που έχει υπάρξει από το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο μέσος όρος διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία κινείται μεταξύ 4.500 και 5.000 ευρώ ετησίως. Επιμέρους, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 1.200 (σε νηπιαγωγεία) ευρώ έως 12.000 με 13.000 ευρώ (σε γυμνάσια-λύκεια). Την ίδια στιγμή βέβαια, οι ιδιοκτήτες των σχολείων κάνουν εκπτώσεις στους γονείς (π.χ. σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των διδάκτρων ή έως 50% για το δεύτερο παιδί της οικογένειας), ενώ προσφέρουν και υποτροφίες (πλήρη, κατά 50% και κατά 30%).

Παράλληλα, παρατηρείται περιορισμός των επισφαλειών λόγω της μη καταβολής των διδάκτρων, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκτοξευθεί, φθάνοντας έως και 30%. Σύμφωνα με τον κ. Κυραϊλίδη το ποσοστό των διδάκτρων που δεν έχει καταβληθεί πάνω από έναν χρόνο έχει περιοριστεί έως 10%, και δηλώνει και την ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εκλείπουν οι μικροκαθυστερήσεις στην καταβολή των διδάκτρων. «Η τάση αύξησης του ενδιαφέροντος για τα ιδιωτικά θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια», λέει ο κ. Τόλιας, τονίζοντας ότι το επίπεδο των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα καλό, ως το κύριο εχέγγυο της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Ο αντίλογος

Στην απάντηση στο δίλημμα «ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο για το παιδί» σαφώς αποδίδεται από πολλούς και ιδεολογικοπολιτική χροιά. Από τους υποστηρικτές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το ιδιωτικό σχολείο παρουσιάζεται πιο οργανωμένο και πιο ευέλικτο στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκέστερα τις συνεχείς αλλαγές στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ το δημόσιο σχολείο επικρίνεται ότι φέρει τα προβλήματα του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου τομέα (π.χ. απουσία αξιολόγησης). Ωστόσο είναι δεδομένο
ότι υπάρχουν σημαντικές κοιτίδες αριστείας στα δημόσια σχολεία με άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, ενώ πολλοί γονείς προτιμούν το δημόσιο σχολείο, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας και άρα προσφέρει συνθήκες ομαλής κοινωνικής ενσωμάτωσης στα παιδιά.

Στην άλλη πλευρά, ουδείς αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα στα ιδιωτικά σχολεία, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων οφείλει να ελέγχει θεσμικά το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπλέον δράσεις που προσφέρει το σχολείο στους μαθητές, και οι οποίες χρεώνονται έξτρα στους γονείς. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τα ιδιωτικά σχολεία είναι πλέον υποχρεωμένα να δηλώσουν το σύνολο του εβδομαδιαίου ωρολόγιου προγράμματος διδασκαλίας (με τις παρεκκλίσεις) και τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δράσεις στο πληροφοριακό σύστημα myschool. Η εγκύκλιος εκδόθηκε και για να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις παράβασης του νόμου σχετικά με εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί (μόλις το 15% των σχολείων δήλωσαν δράσεις πέρυσι), για αδήλωτη εργασία και για φοροδιαφυγή.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ακόμη και νεκρός ο Μακέιν προκαλεί φόβο στον Τραμπ



Αφορμή oξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Λευκού Οίκου και σχεδόν όλου του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ, στάθηκαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του εκλιπόντος Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέστειλε μεσίστια τη σημαία του Λευκού Οίκου για λίγες μόνο ώρες το Σάββατο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, βετεράνοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί υποχρέωναν τον πρόεδρο να βάλει έστω και προσωρινά στην άκρη την προσωπική του αντιπάθεια προς τον Μακέιν, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές σε έναν από τους τελευταίους Αμερικανούς ήρωες.

Την Παρασκευή, την ώρα που η σορός του Μακέιν επρόκειτο να φθάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχοντας ήδη εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε εκκλησία του Φοίνιξ της Αριζόνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Ιντιάνα, για να εμφανισθεί σε πολιτική συγκέντρωση οπαδών του στη συντηρητική πολιτεία. Το Σαββατοκύριακο, όταν όλη η «επίσημη» Ουάσιγκτον –ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας– θα έχει συγκεντρωθεί στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας για τη νεκρώσιμη ακολουθία του Μακέιν, ο πρόεδρος Τραμπ θα προσπαθήσει να ταπεινώσει για μία ακόμη φορά τον Μακέιν, μεταβαίνοντας στο προεδρικό θέρετρο του Καμπ Ντέιβιντ για μερικές παρτίδες γκολφ. Ο Τραμπ υποχρεώθηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τον θάνατο του 81χρονου γερουσιαστή, δύο 24ωρα μετά την εκδημία του Μακέιν και μόνο υπό την πίεση στενών συνεργατών και της κόρης του, Ιβάνκα.

H επιστολή

Στενοί φίλοι του Μακέιν υποστηρίζουν στην εφημερίδα New York Times ότι ο εκλιπών δεν ένιωθε αντιπάθεια για τον Τραμπ, ακόμη και στο τέλος της ζωής του. Η μεταθανάτια επιστολή που άφησε, όμως, ο Μακέιν για να διαβασθεί αυτή την εβδομάδα, περιέχει αυστηρές επικρίσεις κατά του Αμερικανού προέδρου.

Η έμφαση που δίνει ο Μακέιν στην αξία του πατριωτισμού, απαλλαγμένου από μίσος και βία, αλλά και στην ανάγκη «κατεδάφισης τειχών και όχι οικοδόμησής τους», φέρεται να πυροδότησε την οργή του Τραμπ εξαιτίας των αναφορών στις αμφιλεγόμενες ακραίες πολιτικές του πρωτοβουλίες. Την οργή του εξεδήλωσε ο Τραμπ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, που περιέγραψαν τον πρόεδρο βυθισμένο στην κατάθλιψη. Σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες, ο Τραμπ φέρεται να εξέφρασε παράπονα εναντίον πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των Times, ότι τα ΜΜΕ υπήρξαν αδίκως επικριτικά απέναντί του και αδικαιολόγητα ήπια με τον Μακέιν.

Την ίδια στιγμή, νέα προβλήματα για τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δημιουργούν τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα από προκριματικές αναμετρήσεις, ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, οι οποίες θα κρίνουν –μεταξύ άλλων– τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Παρά τις προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ταυτίσει τους Δημοκρατικούς με την εγκληματικότητα και την παράτυπη μετανάστευση, τρεις Αφροαμερικανοί εξελέγησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα για να διεκδικήσουν τον θώκο του κυβερνήτη σε ισάριθμες σημαντικές πολιτείες του Νότου, ενώ αριθμός-ρεκόρ γυναικών και ομοφυλοφίλων έλαβαν το χρίσμα για να διεκδικήσουν έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μαύρος και προοδευτικός υποψήφιος των Δημοκρατικών για κυβερνήτης της Φλόριντα, Αντριου Γκίλαμ.

Παρά τη χρήση ρατσιστικών στερεοτύπων από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Ρον Ντεσάντις, ο Γκίλαμ μοιάζει να προηγείται με σημαντική διαφορά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Σκοτεινό παρελθόν

Οι ελάχιστα συγκεκαλυμμένες ρατσιστικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ βρίσκουν μιμητές σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή στο Κολοράντο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για κυβερνήτης, Ουόλτερ Στέιπλετον, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζοφερό παρελθόν της οικογένειάς του, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο επί δεκαετίες δήμαρχος του Ντένβερ και προπάππος του, ήταν ηγετικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν.

Ενδεικτική της ιδεολογικής πόλωσης υπήρξε ομιλία του Τραμπ τη Δευτέρα, στην οποία ο πρόεδρος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ταχείας και βίαιης ανατροπής των πάντων από τους Δημοκρατικούς» σε περίπτωση νίκης του κόμματος της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανυποχώρητος σε ζητήματα ηθικής

Η αυστηρή ερμηνεία που έδινε ο Τζον Μακέιν στα ζητήματα ηθικής και δικαίου τον κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητό σε σημαντική μερίδα πολιτών, αλλά και αντιπαθή σε πολλούς συναδέλφους του πολιτικούς, σύμφωνα με κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times. Ο Ρεπουμπλικανός Μακέιν δεν δίστασε έτσι το 2005 να προωθήσει «μεγάλο συμβιβασμό» με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, δίνοντας τη δυνατότητα σε 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες να καταθέσουν χαρτιά για υπηκοότητα. Μερικά χρόνια νωρίτερα, ο πάλαι ποτέ αιχμάλωτος πολέμου των Βιετναμέζων υπέγραφε με τον Δημοκρατικό Ρας Φάινγκολντ σημαντικό νομοσχέδιο με στόχο την αυστηροποίηση των κανόνων χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Μακέιν είχε επιτύχει συμβιβαστική λύση, εξασφαλίζοντας την ψήφιση νόμου για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων. Τη σκληρή στάση του Μακέιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις εκκλήσεις του για εισβολή στο Ιράκ και βομβαρδισμό της Λιβύης έρχεται να αντισταθμίσει η τελευταία νομοθετική του πράξη: η καταψήφιση του νόμου Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη το καλοκαίρι του 2017.  A.P.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο η Εθνική Νέων Ανδρών



Η Εθνική ομάδα πόλο Νέων ανδρών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μινσκ. 


Μαυροβούνιο - Ελλάδα 12-14

Τα οκτάλεπτα: 5-3, 2-5, 2-4, 3-2

Μαυροβούνιο: Φρανέτα 1, Ντζ. Ράντοβιτς 5, Μάτκοβιτς 3, Ντ. Ράσκοβιτς 1, Τσέτσκοβιτς 1, Μιγιούσκοβιτς 1

Ελλάδα: Ρομπόπουλος 1, Γκιουβέτσης 5, Νικολαΐδης 2, Παπαναστασίου 3, Αλαφραγκής 1, Καλογερόπουλος 1, Κάκαρης 1


24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ



Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια αύριο  Δευτέρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ.

24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία της ακτοπλοϊας σήμερα  Δευτέρα, με προοπτική κλιμάκωσης, αποφάσισε, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει, αύξηση 1% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων των πλοίων, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τα ναυτεργατικά σωματεία.