Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αλεξάντερ Ντούγκιν:Αν συνεχιστούν οι αφίξεις «μεταναστών» με τον ρυθμό που γίνονται αυτή την στιγμή η Ευρώπη θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος και τον αφανισμό



Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ο εξ απορρήτων του Βλαντιμίρ Πούτιν: "Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η τάση, και με μελλοντικές αφίξεις 10 , 20 ή ακόμα και 30 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη, θα σημάνει πραγματικά το τέλος της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν θα "εξισλαμισθεί " ούτε θα δημιουργηθεί το «χαλιφάτο», αλλά, αντίθετα, η Ευρώπη θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος και τον αφανισμό".


- Αποστολή στη Μόσχα, Μαρία Γιαχνάκη

Ο εξ απορρήτων του Βλαντιμίρ Πούτιν μιλάει για το «προϊόν» Ισλαμικό κράτος , για την στρατηγική που χαράσσει η Ρωσία για την Τουρκία και για την διεθνή τρομοκρατία που θα εξαφανίσει την Ευρώπη την ώρα που η Αμερική παίζει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα.

Η κατάσταση στην Ρωσία μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο ρωσικό αεροπλάνο που το ανατίναξε στον αέρα στον ουρανό του Σινά αλλά και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην Συρία μοιάζει εκρηκτική.

Οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία είναι κρίσιμες και παίρνονται καθαρά από το στενό περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο που όλοι πια λένε ότι λειτουργεί σαν «λύκος» στρέφοντας μόνο το βλέμμα του σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία εμπιστεύεται όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων στρατηγικής.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν είναι ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο άνθρωπος που ξέρει να μιλάει στο αυτί του ρώσου προέδρου και που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις του ρώσου ηγέτη.

Είναι ο εμπνευστής και θεωρητικός της νέας ρωσικής γεωπολιτικής και του ρεύματος του «ευρασιανισμού» και έχει επηρεάσει αρκετά τον Ρώσο πρόεδρο για τις κινήσεις του στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο Ρώσος θεωρητικός είναι μια ισχυρή φυσιογνωμία που σήμερα στην κρίση Ρωσίας Τουρκίας, οι απόψεις του για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης αυτής, είναι βαρυσήμαντες για τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Β.Πούτιν τον έχρισε πρώτο σύμβουλό του σε θέματα γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής και εφαρμόζει πιστά την θεωρία του από την εποχή που

«Το ισλαμικό κράτος έχει πια γίνει ο μόνιμος βραχνάς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Ρωσίας λόγω της εκρηκτικής πολιτικής που ακολουθεί θυσιάζοντας όχι μόνο ιδεολογίες και υλικά αγαθά αλλά και ανθρώπους σε καθημερινή βάση τονίζει ο Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Η Ρωσία προσπαθεί να καθαρίσει την Συρία από τους συνεργάτες των λαθρεμπόρων πετρελαίου, και η Τουρκία δεν το άντεξε αυτό διότι είναι γνωστό ότι αυτή ,είναι ο άμεσος συνεργάτης των λαθρέμπορων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και ο εντολοδόχος. Όσο κι αν προσπαθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να διασύρει την Ρωσία με τις καταγγελίες που κάνει ότι η Αμερική έχει στοιχεία για το ότι ρωσικές εταιρίες και ISIS πωλούν πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ δεν πρόκειται να αλλάξει την αλήθεια.

Η θέση της Ρωσίας για τα όσα έκανε η Τουρκία με πλάτες άλλων είναι γνωστή και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το πως θα αντιδράσει. Την δυναμική της Ρωσίας την ξέρει πρέπει να την σεβαστεί αλλιώς η Ρωσία θα πρέπει να προστατεύσει με όλους τους τρόπους τα συμφέροντά της . Πίσω από το ισλαμικό κράτος κρύβονται κάποιοι που τους ξέρουμε καλά όπως ξέρουμε και τους συνεργάτες του.»

- Θα επιτεθεί η Ρωσία στην Τουρκία ακολουθώντας το εξουθενώνω και επιτίθεμαι;

Μιλάμε για μια επίθεση που έχει αρχίσει. Η διακοπή σχέσεων , συνομιλιών , το κλείσιμο συνόρων , η διακοπή έκδοσης βίζας , διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι επίθεση. Και αυτά όλα είναι αποτελέσματα της δραστηριότητας του ισλαμικού κράτους εναντίον της Ρωσίας. Αναγκάστηκε η Ρωσία να αντιδράσει.

- Τελικά πόσο ισλαμικό είναι "το ισλαμικό κράτος", πόσο εκπροσωπεί το ισλάμ όσον αφορά στην φιλοσοφία του; Η δραστηριότητά του φωνάζουν οι μουσουλμάνοι δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό Ισλάμ.

Το « Ισλαμικό Κράτος » δεν είναι ούτε ισλαμικό , ούτε κράτος . Το ISIS σκοτώνει αμάχους και απολαμβάνει το θάνατο αμάχων. Το να σκοτώνουν αμάχους, είναι η ουσία της τρομοκρατίας . Οι τρομοκράτες σκοτώνουν αθώα θύματα, προκειμένου να επιτύχουν έναν στόχο πολιτικό. Αυτό αντιστοιχεί επίσης στη φύση του « Ισλαμικού Κράτους » που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ ή με κράτος . 'Ετσι κι αλλιώς, ο θάνατος αθώων αμάχων είναι απαράδεκτος για έναν μουσουλμάνο.

- Ναι αλλά και η Ρωσία στην προσπάθεια της να χτυπήσει το Ισλαμικό κράτος σκοτώνει αμάχους.

Ο θάνατος αμάχων είναι το τίμημα που η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει σήμερα και , πιθανότατα , στο μέλλον, για τη στρατιωτική βοήθειά της προς τη Συρία . Οι τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους " βλέπουν όλους τους Ρώσους ως εχθρούς , όχι μόνο το στρατό της Ρωσίας . Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης , ορισμένοι δυτικοί σχολιαστές, άλλωστε εξέφρασαν ανοιχτά τη χαρά τους για το αεροπορικό δυστύχημα που είχε τόσους νεκρούς .

-Αισθάνεστε ότι θα είναι μια μόνιμη απειλή για την Ρωσία.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε το « Ισλαμικό Κράτος » ως μια άμεση απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία .

-Τελικά τι είδους προϊόν είναι το ISIS;

Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση είναι ένα προϊόν της αμερικανικής πολιτικής που δημιουργήθηκε για να διαδώσει το χάος και να παράσχει στις Ηνωμένες Πολιτείες , ανά πάσα στιγμή , ένα πρότυπο για τη δική της στρατιωτική επέμβαση , όπως μπορείτε να δείτε από το παράδειγμα της Συρίας .
Ωστόσο , το « Ισλαμικό Κράτος » δεν είναι παρόν μόνο στο Ιράκ και τη Συρία , αλλά και στην Κεντρική Ασία. Οι τρομοκρατικές συμμορίες , οι οποίες έχουν τους ίδιους χορηγούς και την ίδια ιδεολογία , με το « Ισλαμικό Κράτος » στη Συρία και το Ιράκ είναι επίσης ενεργές στο Αφγανιστάν , το Τατζικιστάν , το Ουζμπεκιστάν, κοντά στα ρωσικά σύνορα . Οι ομάδες αυτές λειτουργούν επίσης στο Βόρειο Καύκασο, εντός της ίδιας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

- Η δραστηριότητά του όμως είναι γεγονός ότι δημιουργεί πανικό κι χάος όχι μόνο στην Ευρώπη , το αντιλαμβάνεστε;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι αυτό πρόκειται να δημιουργήσει χαοτικές συνθήκες χρησιμοποιώντας το "Ισλαμικό Κράτος" και άλλες παρόμοιες τρομοκρατικές ομάδες στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Οι Αμερικανοί δημιούργησαν χάος, το οποίο κατευθύνεται όχι μόνο ενάντια στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία , αλλά και κατά της Ευρώπης. Όσο περισσότερο χάος και αταξία υπάρχει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τόσο περισσότεροι μετανάστες θα έρθουν στην Ευρώπη. Αυτό με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των κοινωνικών υποδομών και, ως εκ τούτου, στην πολιτική παράλυση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες τρομοκράτες εισρέουν στην Ευρώπη ως μέρος της διαδικασίας μετάβασης.

- Αν συνεχιστούν οι αφίξεις μεταναστών με τον ρυθμό που γίνονται αυτή την στιγμή τι θα σημάνει για την Ευρώπη;

Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η τάση, και με μελλοντικές αφίξεις 10 , 20 ή ακόμα και 30 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη, θα σημάνει πραγματικά το τέλος της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν θα "εξισλαμισθεί " , ούτε θα δημιουργηθεί το « χαλιφάτο », αλλά, αντίθετα, η Ευρώπη θα βυθιστεί στο απόλυτο χάος και τον αφανισμό

-Αν δούμε τα όσα συμβαίνουν σήμερα γεωπολιτικά θα μπορούμε να εξηγήσουμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή την στιγμή στον παγκόσμιο χάρτη;

Βεβαίως διότι μόλις απαρνιόμαστε την γεωπολιτική, αρχίζουμε να βυθιζόμαστε σε μια δίνη λεπτομερειών και αντιπαραθέσεων οι οποίες δεν μας αφήνουν να καταλάβουμε τι συμβαίνει: ποιος είναι εχθρός, ποιος είναι φίλος, και μάλιστα οι φίλοι και εχθροί αλλάζουν συνέχεια. Αν πάρουμε την Τουρκία, με ποιον είναι άραγε; Είναι δυσνόητο. Ποιοι είναι οι τρομοκράτες; Οι ισλαμιστές τους οποίους από τη μία δημιουργούν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν;

Ας δούμε την Γαλλία. Ενεργά χρηματοδοτούσε την επιχείρηση στη Λιβύη, ταυτόχρονα «οι αντάρες της Λιβύης» τους οποίους έχει στηρίξει όλη η Δύση, στην ουσία δημιούργησαν το ISIS και του παρέδωσαν όπλα. Τώρα ήδη υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανοικτών πληροφοριών για παράδοση όπλων από τους Λίβιους στην συριακή αντιπολίτευση και κανένας δεν το κρύβει.

-Αν βγάλουμε έξω από την παρένθεση τη γεωπολιτική και προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτά τα γεγονότα με κάποιον άλλο τρόπο;

Αμέσως θα συσσωρευτούν τόσο μεγάλος όγκος αντιπαραθέσεων που είτε θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε στη θεωρία της παγκόσμιας συνομωσίας, είτε να προσφύγουμε σε κάποιες εξωφρενικές μορφές ανάλυσης, είτε απλά να μην δίνουμε καμία σημασία στις προσπάθειες να εξηγήσουμε τον κόσμο και απλά να πούμε: τώρα το πιο βασικό είναι να τσιμπίσουμε κάτι, να κάνουμε την καριέρα μας, σε γενικές γραμμές να απολαύσουμε τη ζωή εδώ και τώρα, να πάμε διακοπές... Όμως, παραδείγματος χάριν, πας στην Αίγυπτο και δεν γυρίζεις πίσω. Σε ανατίναξαν στο αεροσκάφος στου ουρανό του Σινά.

-Θεωρείτε ότι αυτός ο πανικός , η τρομοκρατία είναι ένας κύκλος που θα κλείσει σύντομα η θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη και όλοι θα συμπεριφέρονται πανικόβλητοι αλλάζοντας τη ζωή τους ;

Γίνεται ένας τρομερός πόλεμος ηπείρων, αντιπαράθεση δύο μορφών πολιτισμού: της Ξηράς που είναι η Ρωσία και της Θάλασσας που είναι η Αμερική. Σήμερα η Αμερική είναι μια δημοκρατία και η Ρωσία είναι μια δημοκρατία. Ιδού η μάχη των δύο δημοκρατιών. Για να δικαιολογήσουμε την μάχη με τη δημοκρατία, πρέπει να πουν, ότι δεν είμαστε δημοκρατία, αλλά κάποιο αυτοκρατορικό καθεστώς, και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να τους κατηγορήσουμε για όλες τις αμαρτίες και να τους απαντήσουμε: είστε ο άξονας του κακού και η εκπροσώπηση της κόλασης, κάτι που είναι απολύτως σωστό.
Εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανταλλάξουμε ευγενικές εκφράσεις, αν και από όλα τα σημάδια της αυστηρής πολιτικής επιστήμης πρόκειται για μια σύγκρουση των δύο δημοκρατιών: της ρωσικής και της δυτικής δημοκρατίας. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ όμως συγκρούονται όχι επειδή είναι δύο διαφορετικές μορφές της δημοκρατίας, αλλά επειδή η μία είναι πολιτισμός της Ξηράς και η άλλη – πολιτισμός της Θάλασσας.

Για αυτό όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, στην Εγγύς Ανατολή, στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Βόρειο Καύκασο και στην πρώην Ουκρανία, όλα αυτά έχουν σημασία μόνο στα συμφραζόμενα ενός μεγάλου πολέμου των ηπείρων. Όταν θέτουμε αυτά τα γεγονότα στο γεωπολιτικό σύστημα συντεταγμένων, τα πάντα γίνονται κατανοητά.

-Ποιο είναι για εσάς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα;

Το ότι υπερεκτιμούμε τη δύναμη της οικονομίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα μας. Ξεχνάμε ότι η οικονομία δεν είναι παρά η έκφραση της κυρίαρχης κοινωνικής και φιλοσοφικής ιδέας κάθε εποχής. Δεν είναι μια φυσική επιστήμη κι επομένως δε μπορεί αυτή να μας δώσει μια αντικειμενική εικόνα των πραγμάτων που συντελούνται στον κόσμο μας. Η Ένωση της Ευρώπης πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτιστική κι έπειτα, αν υπάρχει δυνατότητα, οικονομική. Η Ευρώπη του σήμερα δεν οικοδομήθηκε πάνω σε αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε καν στην κοινή γεωπολιτική μοίρα των εθνών της, αλλά στους δείκτες των χρηματιστηρίων. Έτσι, ενώθηκε οικονομικά αλλά διαμελίστηκε πολιτιστικά γιατί πολύ απλά η οικονομία δεν ενώνει τους λαούς, αλλά τους διαχωρίζει.
Πάρτε για παράδειγμα την αμερικανική οικονομία: δε λειτουργεί ως οικονομία, απλά είναι ένα μέσο που ακολουθεί τις προσταγές της επιδίωξης της παγκόσμιας ηγεμονίας. Αυτό ναι μεν προκαλεί οικονομικά προβλήματα αλλά όχι με οικονομικούς όρους, παρά μόνο με στρατιωτικούς!






Πηγή: newsbomb.gr


Εξήγγειλαν "ποινικές διώξεις" για οφειλές που έχουν παραγραφεί




Άνθρακες είναι ο "θησαυρός" των ποινικών διώξεων για 11.569 οφειλέτες του Δημοσίου για τους οποίους, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΥΠ.ΟΙΚ, έχουν  υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι 18,367 δισ. ευρώ και αφορά ποσά οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, για τα οποία οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τις διαρροές από το ΥΠ.ΟΙΚ, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν υπο κατηγορία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μόνο που με βάση τη νέα νομοθεσία (ποινολόγιο) που ψήφισε το ΥΠ.ΟΙΚ τέτοιος διπλός κίνδυνος δεν υφίσταται για τους οφειλέτες, αφού απλώς αυτές οι υποθέσεις που εκκρεμούν, από τα 100.000 ευρώ  και κάτω ήδη τίθενται στο αρχείο. Εν ολίγοις άνθρακες ο θησαυρός.

Τι λένε


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες:

-11.569 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 18,367 δισ. ευρώ.

-278 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 851,05 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει 

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος όλα άλλαξαν με Ν. 4337/2015 που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Οκτωβρίου του 2015. Από τις κυριότερες μεταβολές που επέφερε η ψήφιση του νέου αυτού νόμου ήταν η αναπροσαρμογή (με το άρ. 8 του νόμου αυτού) των ποσών που καθιστούν αξιόποινη τη συμπεριφορά της φοροδιαφυγής και των χρεών προς το Δημόσιο. "Ειδικότερα, ο Ν. 4337/2015 τροποποίησε το άρ. 25 του Ν. 1882/1990, ούτως ώστε, για να διωχθεί πλέον ποινικά ο εκάστοτε οφειλέτης του Δημοσίου, θα πρέπει να οφείλει τουλάχιστον 100.000 ευρώ, τη στιγμή που, πριν την ψήφιση του Ν. 4337/2015, το ελάχιστο ποσό για τη στοιχειοθέτηση ποινικής ευθύνης του οφειλέτη ανερχόταν στις 50.000 ευρώ".

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο τα παραπάνω συνεπάγονται αυτομάτως ότι:
α) Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα των 100.000 ευρώ και δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί, δεν εκτελούνται πλέον

β) Εκκρεμείς υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο για ποσό κάτω των 100.000 ευρώ, οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο αρμόδιο Ποινικό Ακροατήριο, τίθενται αυτομάτως στο αρχείο και

γ) Σε υποθέσεις που έχουν ήδη εισαχθεί σε Ποινικό Ακροατήριο ο κατηγορούμενος αθωώνεται, αφού πλέον η πράξη του είναι ανέγκλητη.
Συνεπώς, η ποινική δίωξη και η τιμώρηση του οφειλέτη προς το Δημόσιο προϋποθέτει πλέον απαραιτήτως οφειλές ποσού άνω των 100.000 ευρώ.

Ούτε ξέπλυμα υπάρχει

Με βάση την νομική ανάλυση του κ. Δημητρακόπουλου, αφενός η κάθε δίωξη για οφειλή προς το δημόσιο είναι πλημμέλημα, αφετέρου δεν υφίσταται δυνατότητα απαγγελίας κατηγορίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παρά μόνον αν αυτός οφείλει πάνω από 200.000 ευρώ.  Συγκεκριμένα ο δικηγόρος λέει, πως "είναι καθόλα δυνατή η άσκηση ποινικής δίωξης για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και επί οφειλετών προς το Δημόσιο, αν βεβαίως πληρούνται και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 3691/2008 για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της νομιμοποίησης. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Ν. 3691/2008 εξαιρεί από τον κατάλογο των "βασικών αδικημάτων" την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρ. 25 του Ν. 1882/1990. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι, παρόλο που ο οφειλέτης του Δημοσίου για ποσό άνω των 100.000 ευρώ φέρει ποινική ευθύνη για το χρέος του αυτό, είναι δυνατή ποινική του δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων μόνο αν αυτός οφείλει - κατόπιν των τροποποιήσεων του Ν. 4337/2015 - άνω των 200.000 ευρώ, μόνο αν, δηλαδή, η περίπτωσή του χρέους του εμπίπτει στην περ. β΄ της παρ. 1 του άρ. 25 του Ν. 1882/1990. Παράλληλα, ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων δεν μπορεί να κινηθεί ούτε στην περίπτωση χρεών που προέρχονται από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από δικαστήρια ή από διοικητικές ή άλλες αρχές".




του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή :capital.gr


Η μαφία της Νέας Μάκρης: Τα αναβολικά, τα γυμναστήρια, οι ληστείες και ο ξυλοδαρμός σε νοσοκομείο



Οι γυμνασμένοι ληστές που είχαν γίνει ο φόβος των καταστηματαρχών στη Νέα Μάκρη και στην Παλλήνη συνελήφθησαν από την Αστυνομία για
σωρεία επιθέσεων.

Πρόκειται για εφτά νεαρά άτομα με παρουσιαστικό μπράβων. Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σύχναζαν σε γυμναστήρια, έπαιρναν αναβολικά και είχαν αναπτύξει σχέσεις με το χώρο της νύχτας. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν πάρει δεκάδες καταθέσεις από θύματά τους και συνήθιζαν να τους αποκαλούν «φουσκωτούς».

Οι έξι Έλληνες, ηλικίας 22, 23, 23, 25, 27 και 33 ετών, μαζί με έναν 25χρονο Αλβανό διέπραξαν έξι ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Χαλάνδρι, Παλλήνη και Νέα Μάκρη, μία ληστεία σε ταχυδρομικό κατάστημα στην Αγία Παρασκευή και μία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην ίδια περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμορία βρίσκεται, επίσης, πίσω από τις κλοπές πέντε μοτοσικλετών από Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου και Νέα Μάκρη.

Είχαν, μάλιστα, προμηθευτεί ειδικές συσκευές παραβίασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ώστε να παρακάμπτουν το σύστημα immobilizer των οχημάτων που έκλεβαν.

Τα κλεμμένα οχήματα άλλοτε τα πουλούσαν (ολόκληρα ή σε ανταλλακτικά) και άλλοτε τα χρησιμοποιούσαν για ληστείες.

Μετά από έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν: ένα πιστόλι, δύο αεροβόλα πιστόλια, ένα μαχαίρι και ένα σπαθί, 37 φυσίγγια, οχτώ πινακίδες κυκλοφορίας, όπως και ποσότητες κάνναβης και αναβολικών ουσιών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η Ασφάλεια συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί το κατά πόσο οι «φουσκωτοί» ληστές μπορεί να σχετίζονται με προστασίες νυχτερινών μαγαζιών σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν συλλεχθεί τα ανάλογα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται ο ξυλοδαρμός ατόμου μέσα σε νοσοκομείο με τους αστυνομικούς να εξετάζουν σοβαρά αν κάποιο από τα μέλη της συμμορίας συμμετείχε στο περιστατικό.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των ληστειών κατά συρροή, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και εξαρτησιογόνων ουσιών και περί αθλητικής νομοθεσίας.

Όλοι τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλα αδικήματα.




του Αλέξανδρου Καλαφάτη
Πηγή : huffingtonpost.gr


Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει όταν πετάει το μάτι σας!



Ο βλεφαροσπασμός, ή αλλιώς οι ασυνείδητες, ανεξέλεγκτες και επαναληπτικές συσπάσεις των βλεφάρων στα μάτια είναι ένα φαινόμενο που κατά περίσταση συμβαίνει σε όλους μας σε κάποια φάση.

Οι συσπάσεις αυτές που νιώθετε όταν "πετάει το μάτι σας", συνήθως επηρεάζουν τους μυς και των δύο ματιών. Εάν έχετε συσπάσεις των ματιών, μπορεί να έχετε μια ακούσια κίνηση στο βλέφαρο που επαναλαμβάνεται κάθε μερικά δευτερόλεπτα για συνολική διάρκεια ενός ή δύο λεπτών αν και υπάρχει πιθανότητα να διαρκέσει και περισσότερο.

Αν και η αιτία είναι σε γενικές γραμμές γενικά άγνωστη, το να "πετάει" το μάτι σας μπορεί να σχετίζεται με:

-Κόπωση

-Στρες

-Καφεΐνη

Αυτή η μικρή μορφή της σύσπασης είναι ανώδυνη και ακίνδυνη. Θα φύγει από μόνη της μετά από λίγο αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Μάλιστα, αν είναι τόσο έντονη ώστε κάνει τα βλέφαρα να κλείνουν εντελώς, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη την ώρα που οδηγείτε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ενόχληση. Μερικοί άνθρωποι έχουν σπασμούς που συμβαίνουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να επαναληφθούν για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική δυσφορία, καθώς παρεμβαίνει δραστικά στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.

Στις πιο σοβαρές μορφές της, οι οποίες είναι σπάνιες, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση της όρασης.

Μερικές φορές, το να "πετάει" το μάτι σας μπορεί να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών παθήσεων των ματιών, όπως:

-Βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων)

-Ξηροφθαλμία

-Ευαισθησία στο φως

Πολύ σπάνια, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας εγκεφαλικής ή νευρικής διαταραχής, όπως:

-Παράλυση Bell

-Δυστονία

-Νόσος του Πάρκινσον

-Σύνδρομο Tourette

Οι ακούσιες συσπάσεις των ματιών μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Οι πιο “συνήθεις ύποπτοι” σε αυτήν την περίπτωση είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης και της επιληψίας.




Πηγή : webmd.com


Δείτε πώς η Τουρκία εξοπλίζει τους τζιχαντιστές του ISIS.



Το υπόγειο αλισβερίσι της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές. Οι νταλίκες με τα όπλα που περνούν τα σύνορα με τη Συρία, η διακίνηση πετρελαίου και τα «δικά μας παιδιά».

Το υπόγειο αλισβερίσι της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές του ISIS βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά και τον σάλο που ξέσπασε από την φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, οι οποίοι με ρεπορτάζ τους αποκάλυψαν την υπόθεση.


Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προδοσία» και «τρομοκρατική προπαγάνδα» και οι συνάδελφοί τους που εργάζονται στα γραφεία της Κωνσταντινούπολης μίλησαν στο ρωσικό κανάλι Russia Today για αυτό που – όπως χαρακτηριστικά λένε – είναι κοινό μυστικό πια στην Τουρκία.

Ηδη από τον περασμένο Μάιο είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από τα όπλα που μεταφέρονταν τότε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Συρία, μέσω των παντελώς αφύλακτων συνόρων.


«Αυτοί που έστειλαν το κονβόι από την Τουρκία, γνώριζαν ότι αυτά θα καταλήξουν στα χέρια του ISIS» λέει ένας από τους τουρκους δημοσιογράφους της Cumhuriyet και τονίζει ότι στις φωτογραφίες φαινόταν να κυματίζει η μαύρη σημαία των τζιχαντιστών προς το σημείο που πήγαιναν τα φορτηγά.

Τουρκοι αξιωματούχοι είχαν αντιδράσει σπασμωδικά στις αποκαλύψεις προβαίνοντας σε αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. Κάποιοι είπαν ότι τα όπλα προορίζονταν για τον λεγόμενο «Ελευθερο Συριακό Στρατό». Μετά είπαν ότι ποτέ δεν παραδόθηκαν όπλα και μετά ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για «βοήθεια που προοριζόταν για τους Τουρκομάνους».


«Οι τζιχαντιστές είναι δικά μας παιδιά»

«Οταν ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι Τουρκομάνοι, μας απαντούν ότι είναι δικά μας παιδιά» λέει μία άλλη δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας. Ομως όταν η ίδια πήγε και μίλησε με αυτούς τους μαχητές κατάλαβε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τους τρομοκράτες.

Μάλιστα οι τουρκομάνοι της είπαν ότι «οι τζιχαντιστές είναι αδέρφια μας». Η ίδια εξηγεί το πως η Τουρκία καταφέρνει να έχει σχέσεις με τον ISIS μέσω άλλων οργανώσεων που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τους τζιχαντιστές: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στο ISIS και τους άλλους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ετικέτες. Ολος ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στο ISIS. Ομως υπάρχουν και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με την Αλ Νούρσα και το ISIS. Την ίδια στιγμή η Τουρκία λέει ότι βοηθάει συγκεκριμένες ομάδες ανταρτών και όχι το ISIS.»

Ενας τρίτος δημοσιογράφος, αναφερόμενος στις οικονομικές δοσοληψίες της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές διεξάγουν λαθρεμπόριο πετρελαίου όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά σε ολόκληρη τη χώρα: «Είναι κοινό μυστικό πια. Το ερώτημα είναι αν το λαθρεμπόριο γίνεται εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης ή αν γίνεται εν γνώσει κάποιων στην κρατική διοίκηση».



Πηγή : thetoc, elas - lyste


120 Κοσοβάροι τζιχαντιστές επέστρεψαν από τη Συρία στο Κόσοβο



Στο Κόσοβο βρίσκονται αυτή τη στιγμή 120 τζιχαντιστές που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μπάκι Κελιάνι, επισημαίνοντας ότι τα άτομα αυτά πολέμησαν στο Ιράκ και τη Συρία από το 2011 μέχρι πρόσφατα.

Ο Μπάκι Κελιάνι ανέφερε, επίσης, ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τις Αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοσόβου, 83 Κοσοβάροι Αλβανοί συνεχίζουν να πολεμούν στο πλευρό των ισλαμιστών στην Συρία και το Ιράκ.

Το Κόσοβο και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των χωρών, απ” όπου στρατολογεί μαχητές το Ισλαμικό Κράτος.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η αστυνομία του Κοσόβου αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας, ενώ τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση όχι μόνον οι τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους αλλά και θρησκευτικοί λειτουργοί που προπαγάνδιζαν υπέρ των ακραίων ισλαμιστών.



Πηγή : tribune.gr


Παράταση στις πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ



Παρατείνεται έως την Τετάρτη 2.12.2015 η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των δόσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά-νομικά πρόσωπα και της δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ, που έληγε τη Δευτέρα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της προγραμματισμένης διακοπής λειτουργίας του TAXISNET, για εργασίες αναβάθμισης-συντήρησης, το χρονικό διάστημα από 28.11.2015 έως 29.11.2015.


Αυτός είναι ο δολοφόνος του 88χρονου στη Θεσσαλονίκη! ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, φωτογραφίες και βίντεο με τον - αγνώστων στοιχείων - δράστη ανθρωποκτονίας 88χρονου, που έγινε τον Οκτώβριο του 2014 στην περιοχή της Άνω Πόλης.

Τότε, το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2014 βρέθηκε νεκρός ο 88χρονος έξω από την είσοδο του διαμερίσματός του, στην περιοχή της Άνω Πόλης, έχοντας πολλαπλά τραύματα στην τραχηλική χώρα από αιχμηρό αντικείμενο...



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας 6 μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, κρίνεται αναγκαία, καθώς συντρέχει ανάγκη εντοπισμού και άμεσης σύλληψης του δράστη, προς εξυπηρέτηση της ανάγκης προστασίας του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη ικανοποίηση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης.




Για παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 2310-388340 και 388451. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.




Σκύλος 1.80 ύψος και 80 κιλών φοβάται και τη σκιά του!



Ο Presley είναι ένας αγαθός γίγαντας όπως τον περιγράφει η ιδιοκτήτριά του, αφού αν και 1.80 ύψος και με βάρος 80 κιλά φοβάται και τη σκιά του. Η 47χρονη Sian Barrett από τη Βρετανία εξηγεί πως ο Presley τρομοκρατείται και από μικρότερα σκυλιά και γενικά τρέχει να κρυφτεί όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλα ζώα.

Ο Μέγας Δανός μπορεί να είναι μεγάλος και τρομακτικός στην όψη αλλά αυτό μάλλον για τον ίδιο δεν έχει καμία σημασία, αφού τρέμει στη θέα άλλων σκυλιών ενώ και στον παραμικρό ήχο τρέχει να κρυφτεί! Η νεαρή γυναίκα τον αποτελεί για τον ίδιο την προστασία του και αυτός δεν κουνάει λεπτό από δίπλα της, ειδικά όταν είναι σε ανοιχτούς και με κόσμο χώρους…










Πηγή : perierga.gr


Τασούλας: Από άγνοια ο Τσίπρας έγραψε για «νευρικούς πιλότους»



Ο βουλευτής της ΝΔ καταλογίζει στον πρωθυπουργό άγνοια για σοβαρότατα εθνικά θέματα

Άγνοια για σοβαρότατα εθνικά θέματα καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ο συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τις αναρτήσεις που έκανε στο Twitter έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες και τις αναφορές του κ. Τσίπρα στους Έλληνες πιλότους.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας λόγω προφανούς άγνοιας, υποβαθμίζει σοβαρότατα θέματα».

Όπως σημειώνει, ο πρωθυπουργός, «μετά την ανήκουστη θεωρία του περί ανυπαρξίας συνόρων στη θάλασσα, επανέρχεται και αποδίδει το γεγονός ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν καταρρίπτουν τα αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας στο ότι δεν είναι νευρικοί, όπως οι Τούρκοι συνάδελφοι τους!».

«Οι Έλληνες πιλότοι της ΠΑ εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής και τις οδηγίες της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Και προφανώς αυτές οι παραβιάσεις δεν είναι αμοιβαίες όπως ψευδώς ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον κ. Τσίπρα, χωρίς να λάβει απάντηση», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, ούτε η ίδια η Τουρκία, παρά τις σοβαρές κυρώσεις εκ μέρους της Ρωσίας, δεν απέδωσε την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους σε «νευρικότητα», τονίζοντας ότι είναι προφανές «πως η άγνοια του κ. Τσίπρα σε συνδυασμό με τη διογκούμενη νευρικότητά του λόγω του ότι τα τερατώδη προεκλογικά του ψέματα αποκαλύπτονται, τον οδηγούν για μια ακόμη φορά σε απαράδεκτες δηλώσεις γύρω από σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής».



Πηγή : protothema.gr


Κραυγή απελπισίας από την Σινέντ Ο' Κόνορ, «πήρα υπερβολική δόση»




«Πήρα υπερβολική δόση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κερδίσεις το σεβασμό»: Με τέτοια ανάρτηση στο Facebook, η Σινέντ Ο' Κόνορ φέρεται να ανακοίνωσε πως έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τη σχέση της με τα στενά συγγενικά της πρόσωπα αλλά και την επαγγελματική σχέση της με τη μουσική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, η τραγουδίστρια λαμβάνει τη Δευτέρα ιατρική φροντίδα.

Το μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της Ο' Κόνορ στο Facebook την Κυριακή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σε αυτό αναφερόταν: «Πήρα υπερβολική δόση» χωρίς να διευκρινίζει αν μιλά για ναρκωτικά ή φάρμακα. Η τραγουδίστρια εκφράζει τη λύπη της που δεν έχει πλέον σχέσεις με την οικογένειά της λόγω μιας «τρομερής σειράς προδοσιών».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κερδίσεις τον σεβασμό. Δεν είμαι στο σπίτι μου, είμαι σε ένα ξενοδοχείο, κάπου στην Ιρλανδία, με άλλο όνομα. (...) Αν δεν το δημοσίευα αυτό, ούτε τα παιδιά μου και η οικογένειά μου δεν θα το μάθαιναν. Θα μπορούσα να είμαι πεθαμένη για εβδομάδες χωρίς να το μάθουν» αναφέρεται επίσης στο μήνυμα.

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που την εκπροσωπεί δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή. Εκπρόσωπος της ιρλανδικής αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν επιτρέπεται να σχολιάζουν για μεμονωμένα άτομα.

Ωστόσο μια πηγή της ιρλανδικής αστυνομίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ο'Κόνορ «έχει εντοπιστεί και είναι ασφαλής». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναφορές σε βρετανικά ΜΜΕ όπως ο Independent, η τραγουδίστρια λαμβάνει ιατρική φροντίδα.

Νωρίτερα φέτος, η Ο'Κόνορ είχε ακυρώσει όλες τις συναυλίες της λέγοντας ότι ο γιος της υπέφερε από «προβλήματα υγείας που θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο».

Είχε επίσης υποβληθεί σε υστερεκτομή τον Αύγουστο, κάτι το οποίο είχε μοιραστεί με τον κόσμο μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Σάββατο η διάσημη τραγουδίστρια ανέφερε και πάλι στο Facebook ότι τελείωσε με τη μουσική βιομηχανία: «Η μουσική έχει τελειώσει για μένα. Η μουσική το έκανε αυτό. Με έκανε αόρατη και για τα παιδιά μου. Σκότωσε την ψυχή μου. Δεν θα επιστρέψω ποτέ στη μουσική».

Η 48χρονη καλλιτέχνης γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών ή για τον αγώνα της κατά των σεξουαλικών επιθέσεων στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ιρλανδίας έχει μοιραστεί επίσης με τον κόσμο τον αγώνα της για να πολεμήσει την κατάθλιψη.

Η Σινέντ Ο'Κόνορ, το ταλέντο της οποίας είχαν διακρίνει οι κριτικοί ήδη από τον πρώτο της δίσκο The Lion and the Cobra το 1987, έγινε παγκοσμίως γνωστή με το τραγούδι Nothing Compares 2 U. Φέτος τον Μάρτιο η Ιρλανδή τραγουδίστρια δήλωσε ότι δεν θα το ξανατραγουδήσει, επειδή πλέον δεν καταφέρνει να βγάλει το συναίσθημα που του αρμόζει.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Προφυλακιστέος ο 56χρονος που κατηγορείται για βιασμό 9χρονης



Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στη β' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 56χρονος που συνελήφθη, κατηγορούμενος για βιασμό 9χρονης και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Εισαγγελέας και ανακρίτρια αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση και ήδη οδηγείται στις φυλακές.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την απολογία του αρνήθηκε την πράξη του βιασμού, ενώ αποδέχθηκε τις υπόλοιπες κατηγορίες που του αποδίδονται, δηλαδή αυτές της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 13 ετών, της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και της παραβίασης του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, που εργαζόταν ως τεχνικός σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, απέδωσε τις πράξεις του στον αλκοολισμό και σε ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ζήτησε -δια του συνηγόρου του- να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη αλλά και να υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του, από την ιατροδικαστική έκθεση δεν προκύπτει ότι η 9χρονη βιάστηκε. Έκανε δε λόγο για ασελγείς πράξεις που ήταν προϊόν κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες επικροτούνταν από τον πατέρα του θύματος, παραπέμποντας σε σχετικό βίντεο που ενσωματώθηκε στη δικογραφία. Μάλιστα, ζήτησε να ελεγχθεί ποινικά κι ο πατέρας της ανήλικης, που είναι γείτονας του 56χρονου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από καταγγελία που έκανε φίλος του δράστη στο τμήμα προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 56χρονος ομογενής, πατέρας δύο παιδιών, κατείχε στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή γυμνές φωτογραφίες της 9χρονης, ενώ σε βίντεο εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε ασελγείς πράξεις εναντίον της.

Σε αστυνομική έρευνα που ακολούθησε εντοπίστηκαν στην κατοχή του εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ακόμη, βρέθηκαν αρχεία που απεικονίζουν ανήλικα σε παιδική χαρά, όπως επίσης γυναίκες σε δημόσιους χώρους και μέσα σε αστικά λεωφορεία.


Πηγή : imerisia.gr


Συμφώνησε με τη Euroleague o Παναθηναϊκός!



Όπως ενημέρωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, οι "πράσινοι" ήρθαν σε συμφωνία με τη Euroleague κι αποδέχτηκαν την πρόταση!

Ο Παναθηναϊκός παραμένει στην Euroleague, αποδεχόμενος την πρόταση της διοργανώτριας αρχής για «κλειστό» συμβόλαιο διάρκειας 10 ετών...

Ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Μπαλτάκος ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη, μελέτησαν διεξοδικά την πρόταση και στη συνέχεια έβαλαν την υπογραφή του Παναθηναϊκό στο συμβόλαιο που θα αποφέρει στις ομάδες συνολικά το ποσό των 324 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 10 ετών.

Ο Παναθηναϊκός προτού βάλει την υπογραφή του, εξάντλησε τα χρονικά περιθώρια περιμένοντας τις αντιπροτάσεις της FIBA. Στην ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται η φράση «μετά την πάροδο 20 ημερών», θέλοντας μ' αυτό τον τρόπο να δείξει ότι περίμενε περισσότερο απ' όσο μπορούσε το σχέδιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, χωρίς ωστόσο να πάρει στα χέρια του κάτι το χειροπιαστό.

Κομβικό για τη συνέχεια του Παναθηναϊκού στην Euroleague είναι το ματς με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή. Στο 1.92 η νίκη του «τριφυλλιού» στην Sportingbet.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη πολυτέλεια χρόνου και παρότι η Euroroleague δεν είχε δώσει deadline ήξερε ότι υπάρχουν ομάδες (π.χ. Βαλένθια, Μάλαγα) που πίεζαν ασφυκτικά ώστε να πάρουν τη θέση της ελληνικής ομάδας, σε περίπτωση που αυτή έλεγε το «όχι».

Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει επικίνδυνα και προκειμένου να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό αύριο του συλλόγου, ο Παναθηναϊκός πήρε την απόφαση να βάλει την  υπογραφή του.

Πλέον, το 10ετές συμβόλαιο δεσμεύει τον Παναθηναϊκό, αλλά δεσμεύει και την Euroleague για τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στις ομάδες. Το ποσό των 324 φέρεται να είναι εξασφαλισμένο, βάσει του συμφωνητικού και πιθανή τροποποίησή του στο μέλλον θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στις συμφωνίες με τους συλλόγους.

Θυμίζουμε πως ο Ολυμπιακός είχε ήδη συμφωνήσει με τη Euroleague και έχει υπογράψει εδώ κι ένα μήνα περίπου.

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού:

Μετά την πάροδο 20 ημερών, οι εκπρόσωποι της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κ.κ. Μάνος Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Μπαλτάκος βρέθηκαν στη Βαρκελώνη προκειμένου να μελετήσουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην προτεινόμενη 10ετή σύμβαση από πλευράς της Ευρωλίγκας.

Κατόπιν αναλυτικής εξέτασης όλων των όρων της σύμβασης και με δεδομένη την έλλειψη πρότασης για άλλη διοργάνωση, οι εκπρόσωποι της ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισαν να αποδεχτούν και να υπογράψουν το συμβόλαιο 10ετούς διάρκειας με την Ευρωλίγκα.



Πηγή : gazzetta.gr




Εισβολή αναρχικών του Ρουβίκωνα στο Ιταλικό Προξενείο




Ομάδα ατόμων εισέβαλε το απόγευμα της Δευτέρας στο ιταλικό προξενείο στο Κολωνάκι. Εκτιμάται ότι πρόκειται για την ομάδα «Ρουβίκωνας», μέλη της οποίας είχαν εισβάλει πριν από λίγες ημέρες στο προαύλιο της οικίας του γερμανού πρεσβευτή.

Εκτιμάται, επίσης, ότι η ομάδα εισέβαλε στο ιταλικό προξενείο που βρίσκεται στην Πατριάρχου Ιωακείμ σε σχέση με το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση πέντε φοιτητών που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση «No Expo» και τα επεισόδια στο Μιλάνο την περασμένη άνοιξη.

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο.



Πηγή


Αυτά είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης: Ολοι στα 62 και στα 67 έτη



Διευκρινίσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4366/2015 (ΦΕΚ 94 Α' ) δίνει η σχετική εγκύκλιος που αναρτήθηκε στην διαύγεια.

Επίσης, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου, στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές, από 1.1.2022, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α` 115).

Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι:
α) Στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που μέχρι και 18.8.2015, δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σύμφωνα με το άρθρο 1 της Α.Π. Φ.11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β΄).
β) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από 19.8.2015 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν.4336/2015) και εφεξής, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου.
Εξαιρούνται από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως διαφαίνεται στο Κεφάλαιο Γ΄ της παρούσης,:
α. οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
β. όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, και
γ. οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Δείτε εδώ τα νέα όρια συνταξιοδότησης.





Ντόρα : Κινδυνεύουμε να διαλύσουμε οριστικά τους δεσμούς μας με τους πολίτες




Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον realfm στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Χ.Κοραή : Η ΝΔ θα έπρεπε να ανταποκριθεί στη συναίνεση που ζητάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ντόρα : Μιλάτε με τον άνθρωπο που ως γνωστόν δεν δυσκολεύεται να ασκήσει σκληρή αντιπολιτευτική κριτική. Και πιστεύω ότι οφείλουμε να το κάνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν ξέρει που βρίσκεται και που πατάει. Όμως η αφοριστική λογική «δεν συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό», είναι άκρως επικίνδυνη. Οψέποτε η ΝΔ έκανε τέτοιου  είδους λαϊκισμό, το πλήρωσε πολύ ακριβά.  Θυμίζω το 18% του  Μαΐου του 2012. Όταν το διεθνές περιβάλλον  είναι εξαιρετικά εύθραυστο και η χώρα δεν έχει σταθεροποιηθεί,  η προσπάθεια να δεσμευθεί ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ  σε εκ προοιμίου άρνηση οποιασδήποτε συνομιλίας είναι άκρως επικίνδυνη. Την κατήγγειλα στην κοινοβουλευτική ομάδα και είπα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αντιλαμβάνομαι τις προεκλογικές ανάγκες, καθώς η λογική  του άσπρου- μαύρου φέρνει ψήφους, αλλά η ΝΔ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που πάντα έβαζε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το δικό της πρόσκαιρο συμφέρον και η υπευθυνότητα αυτή δεν υπηρετείται με αυτές τις λογικές. Συναίνεση όμως δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει με ύβρεις και κατηγορίες, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από την αναγνώριση των λαθών, την ανάληψη των ευθυνών και σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Χ.Κοραή :Το ασφαλιστικό θα το ψηφίσετε;

Ντόρα : Με ρωτάτε για κάτι που δεν έχω δει. Δεν έχει ξαναγίνει να καλούνται οι αρχηγοί των κομμάτων για ένα θέμα του οποίου το περιεχόμενο δεν τους έχει κοινοποιηθεί. Πρώτη φορά αριστερά. Πρώτη φορά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για το μείζον θέμα που αφορά τις  επόμενες γενιές Ελλήνων και τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να τους έχει κοινοποιήσει το περιεχόμενο των προτάσεών του. Ζητούν συναίνεση, αλλά δεν ξέρουμε σε τι.  Ας καταθέσουν την πρόταση τους και να είστε σίγουρη ότι η στάση της ΝΔ θα είναι υπεύθυνη και εποικοδομητική.

Χ.Κοραή : Η ΝΔ θα τα καταφέρει να κάνει εκλογή προέδρου; Είστε σίγουρη κυρία Μπακογιάννη; 

Ντόρα : Είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει ένα δεύτερο φιάσκο. Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν , να είναι αδιάβλητες, με την ευθύνη και των τεσσάρων υποψηφίων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Χ.Κοραή : Οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν ευθύνη για το φιάσκο; Ποιος είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη;

Ντόρα : Εγώ δεν είμαι εδώ για να επιμερίσω ευθύνες. Ο γέγονε, γέγονε. Αυτή την στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι, και οι τέσσερις υποψήφιοι από κοινού, να συμφωνήσουν στην διαδικασία, να εγγυηθούν το αδιάβλητό της, και να προχωρήσει η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Χ.Κοραή : Δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο ενός «σαμποτάζ». Υποψιάζεστε κάτι; Ποιον φωτογραφίζετε;

Ντόρα :  Δυσκολεύομαι  πολύ να πιστέψω ότι υπήρξε τόση ανικανότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να σκεφτεί ότι έπρεπε, για παράδειγμα,  να έχει γίνει δοκιμή ώστε να διαπιστωθεί η λειτουργία του συστήματος. Το ότι δεν έγινε, δημιουργεί ερωτήματα.

Χ.Κοραή : Είναι πιθανή η νοθεία και στην επόμενη εκλογή;

Ντόρα :  Επαναλαμβάνω, το παν στην επόμενη εκλογή, οψέποτε γίνει, είναι η συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων και η εγγύηση για το αδιάβλητό της.

Χ.Κοραή : Μιλήσατε για «τέρατα και σημεία» στην προεδρική εκλογή του 2009 στις πέντε ώρες που είχε πέσει το σύστημα. Τι είχε γίνει;

Ντόρα :  Εντυπωσιάζομαι με όλους αυτούς, οι οποίοι κάνουν σήμερα τους έκπληκτους. Μάλιστα δυσφορούν γιατί μετά από 6 χρόνια λέω κάτι το οποίο είναι, τουλάχιστον στον κόσμο της ΝΔ, πασίδηλο. Όταν έπεσε το σύστημα, υπήρξε η δυνατότητα να ψηφίσουν κάποιοι πολλές φορές, διότι δεν υπήρχε έλεγχος του ποιος ψηφίζει  και πού. Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που έπρεπε με βάση τον υποτιθέμενο αριθμό των ψηφισάντων. Το κυριότερο είναι ότι όταν ζήτησα τα τελικά αποτελέσματα, ανά τμήμα, δεν τα πήρα ποτέ. Επίσημα αποτελέσματα δεν εκδόθηκαν.  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μιλάω σήμερα, όχι γιατί όπως κάποιοι αφελείς, που τότε ήταν απέναντι στην ΝΔ ισχυρίζονται ότι έχω γινάτι, αλλά διότι θέλω να προφυλάξω το κόμμα μου από ενδεχόμενη  επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων ,  καθώς δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι η αντίδραση των υποψηφίων που  θα χάσουν θα είναι ανάλογη με την δική μου.

Χ.Κοραή : Εσείς όντως δεν αμφισβητήσατε τότε το αποτέλεσμα χάριν της ενότητας. Θα έπρεπε και οι σημερινοί υποψήφιοι να το αποδεχθούν;

Ντόρα :  Δεν βλέπω πιθανό να το κάνουν. Για αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα. Και γι' αυτό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Χ.Κοραή : Μιλήσατε για συμφέροντα πίσω από υποψήφιο για την ηγεσία της ΝΔ;

Ντόρα : Δεν είπα κάτι τέτοιο. Μίλησα για συμφέροντα που επιθυμούν την διάλυση της ΝΔ. Δεν είναι η ώρα να τα ονοματίσω, αλλά εάν συνεχίσουν την "ευγενή" τους προσπάθεια, θα το κάνω.

Χ.Κοραή : Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα  Καραμανλή;

Ντόρα : Αυτόν που ο Κώστας Καραμανλής θα επιλέξει.

Χ.Κοραή : Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρενέβη στην προεδρική κούρσα; Έχουν βάση οι καταγγελίες του Ευ. Μεϊμαράκη εναντίον του;

Ντόρα :  Η διαδικασία της εκλογής είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα. Ένα πράγμα είναι βέβαιον. Ότι το επόμενο συνέδριο της ΝΔ θα είναι συνέδριο ουσίας και συνέδριο αλήθειας. Όσες φορές  η ΝΔ κάλυψε τις αδυναμίες της κάτω από το χαλί, έχανε και απομακρυνόταν από την κοινωνία. Η ΝΔ  σήμερα χρειάζεται αλήθειες, ουσιαστικό διάλογο, δημοκρατική λειτουργία την οποία έχει παντελώς απολέσει και συλλογικότητα, για να μπορέσει αξιόπιστα να απευθυνθεί ξανά στην  κοινωνία που μας γύρισε την πλάτη. Αυτά θα τα συζητήσουμε, δυστυχώς, μετά την εκλογή προέδρου. Οφείλαμε να τα είχαμε συζητήσει πριν.

Χ.Κοραή : Υπάρχουν υποψήφιοι και περιβάλλοντα που από τώρα προετοιμάζουν το έδαφος μιας διάσπασης;

Ντόρα : Κυρία Κοραή, η ΝΔ δεν κινδυνεύει σήμερα από διάσπαση. Κινδυνεύει από διάλυση. Πρέπει να είμαστε  σοβαροί και υπεύθυνοι. Επικράτησαν λογικές που δυστυχώς είχαν επικρατήσει σε άλλα κόμματα. Αρνηθήκαμε εαυτόν και χάσαμε την ταυτότητα μας τα τελευταία χρόνια. Είχαμε δομικά προβλήματα. Δεν υπήρχε κοινοβουλευτική ομάδα, διαλύθηκαν οι τοπικές οργανώσεις και η ΝΔ σταμάτησε να λειτουργεί ως  ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Η παράταξή μας χρειάζεται σήμερα το σύνολο των δυνάμεών της, οφείλει να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη, να παραδεχτεί τις αδυναμίες της, να τις διορθώσει και να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Χ.Κοραή : Διάσπαση κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει στη ΝΔ; 

Ντόρα : Σας το εξήγησα: Η απειλή είναι μεγαλύτερη από τη διάσπαση. Είναι η διάλυση γιατί κινδυνεύουμε να διαλύσουμε οριστικά τους δεσμούς και τη σχέση με τους πολίτες που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Ντιμπέϊτ των τεσσάρων πρέπει να γίνουν; Να υπάρξει συνάντηση;Συνάντηση πρέπει να υπάρξει. Υπό τις παρούσες συνθήκες το ντιμπέιτ δεν νομίζω πως έχει να προσφέρει κάτι, τους ξέρουμε όλους.

Χ.Κοραή : Ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός όπως ισχυρίζεται ο κ.Τζιτζικώστας;

Ντόρα : Πιστεύω πως θα είναι μια τεράστια δομική και θεσμική αδυναμία.

Χ.Κοραή : Καλώς παραιτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης;

Ντόρα : Η άποψη και της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και η δική μου, είναι ότι από την ώρα που κάναμε μια διαδρομή δυο μηνών με τους υποψηφίους στις συγκεκριμένες θέσεις τους, έπρεπε να ολοκληρώσουμε την εκλογή αυτή έτσι όπως την ξεκινήσαμε. Εάν το θέμα είχε τεθεί από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας μπορούσε να αντιμετωπιστεί τότε. Αυτή την στιγμή εν πάση περιπτώσει η ΝΔ έχει τον κ. Πλακιωτάκη πρόεδρο και η κοινοβουλευτική ομάδα θα τον στηρίξει ώστε να φέρει σε πέρας ένα  δύσκολο έργο.

Χ.Κοραή : Ο κ .Πλακιωτάκης θα είναι μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ με όλες τις αρμοδιότητες, ακόμη και σε μια μεγάλη εθνική κρίση;

Ντόρα : Είναι σαφές. Ο κ. Πλακιωτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ και με την συνδρομή όλων μας θα εκπροσωπήσει επάξια τη ΝΔ.

Χ.Κοραή : Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην κούρσα; Οι υποψήφιοι ξεκινούν εκ του μηδενός;

Ντόρα : Όχι βέβαια. Οι υποψήφιοι συνεχίζουν τον προεκλογικό τους  αγώνα, που αντικειμενικά εκτυλίχθηκε σε ένα πολύ καλό επίπεδο μέχρι την ημέρα της εκλογής.

Χ.Κοραή : Έχετε ...απωθημένο έρωτα για τον κ.Κοτζιά; 

Ντόρα : Πρέπει να σας πω, κ. Κοραή, ότι όταν άκουσα τον κύριο Κοτζιά να τα λέει αυτά, τα έχασα. Το ομολογώ. Μετά από 25 χρόνια στην πολιτική δεν τα χάνω εύκολα. Δεν περίμενα ποτέ ότι υπουργός της "πρώτης  φόρας αριστερά", θα επέτρεπε στον εαυτό του, ελλείψει επιχειρημάτων, τέτοιου είδους φτηνή σεξιστική συμπεριφορά.


Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ



35 ελεγκτές αναλαμβάνουν τη λίστα της Ελβετίας - Ξεκινούν οι αιτήσεις για νέο Γ.Γ. Εσόδων - Αναβρασμός και για τις μαζικές μετακινήσεις ελεγκτών

Κρίση κορυφής έχει ξεσπάσει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, που από σήμερα αναζητεί όχι μόνον αντικαταστάτη της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αλλά και του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κυρίου Παναγιώτη Δάνη ο οποίος, σύμφωνα με ​έγκυρες πηγές, την Παρασκευή απέστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, ερχόμενος σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Παναγιώτης Δάνης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για την μεταφορά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Και αυτό, την στιγμή που ​ ξεκινάει από σήμερα ​η υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην ΓΓΔΕ, με μια πολύ ανοικτή διαδικασία, χωρίς να απαιτούνται αυξημένα τυπικά προσόντα (αρκεί δηλαδή​ ένα πτυχίο ΑΕΙ, γνώση μίας ξένης γλώσσας και εμπειρία στα φορολογικά θέματα και την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού) και με την ευχέρεια του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου να επιλέξει όποιον θέλει από την short list των υποψηφίων που θα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις –χωρίς να περιορίζεται δηλαδή από την σειρά κατάταξης και τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Προβλήματα εκδηλώνονται όμως όχι μόνον στην κορυφή, αλλά και στη βάση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.



Πηγή


Χάκερ απειλούν τρεις ελληνικές τράπεζες και ζητούν λύτρα σε bitcoin




Ομάδα χακερ που αυτοαποκαλούνται Armada Collective, ζητούν λύτρα σε bitcoin από τις εγχώριες τράπεζες προκειμένου να μην προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών και έχουν δώσει προθεσμία που εκπνέει σήμερα. Όπως διευκρινίζουν τραπεζικές πηγές στην «Κ» δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας συναλλαγών, καθώς η απειλή δεν αφορά υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών αλλά μαζικά «κλικ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών ώστε να «πέσουν» υπό το βάρος της μεγάλης κίνησης. Για την αντιμετώπιση κυβερνο-επίθεσης έχει συσταθεί ειδική ομάδα από την ΕΥΠ, την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι χάκερ είχαν προκαλέσει την προηγούμενη Πέμπτη την ολιγόπλεπτη διακοπή του internet banking τριών τραπεζών, ως προειδοποιητικό χτύπημα. Οι χάκερ «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Παράλληλα ζήτησαν λύτρα σε bitcoins, απειλώντας ότι αν οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιηθούν μέχρι σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, θα επαναλάβουν την επίθεσή τους στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Όπως διευκρινίζουν τραπεζικές πηγές στην «Κ» δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας συναλλαγών, καθώς η απειλή δεν αφορά υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών αλλά μαζικά «κλικ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών ώστε να «πέσουν» υπό το βάρος της μεγάλης κίνησης. Με τον τρόπο αυτό, την προσωρινή μη λειτουργία των τραπεζών, θα προκαλέσουν την διακοπή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση του ΟΤΕ και των άλλων παρόχων ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα και να μην επιτευχθεί ο στόχος των εκβιαστών για την προσωρινή παύση λειτουργίας των ιστοσελίδων των τραπεζών. Η συγκεντριμένη ομάδα φαίνεται ότι είχε χτυπήσει και στην Ελβετία πριν από περίπου ένα μήνα.

Η ειδική ομάδα αντιμετώπισης έχει συγκροτηθεί από το Σαββατοκύριακο με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ιστοσελίδων των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση τραπεζικής πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποκλοπής, λογαριασμών, καρτών ή προσωπικών στοιχείων που συνδέονται με την ασφάλεια των συναλλαγών. Επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπισης της κυβερνοεπίθεσης είναι ο κ. Γιώργος Πάσχας, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, την ευθύνη της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της κυβερνοεπίθεσης έχει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Armada Collective είναι μια σχετικά νέα ομάδα χάκερ που ξεκίνησε παρόμοιες επιθέσεις με αυτές κατά των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η τακτική που ακολουθεί είναι παρόμοια με αυτή των ηλεκτρονικών εκβιασμών μιας άλλης ομάδας χάκερ η οποία αποκαλείται «DD4BC».

Ουσιαστικά απειλούν τους στόχους τους με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (Distributed Denial of Service Attack, αλλιώς γνωστή και ως DDoS), προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας στέλνοντας υπερβολικά μεγάλο αριθμό ψεύτικων αιτήσεων. Σε παρόμοιες επιθέσεις της κατά άλλων στόχων η ομάδα Armada Collective έγραφε στο εκβιαστικό μήνυμα που έστελε: «This is not a joke» («Δεν πρόκειται για αστείο»).




Πηγή : kathimerini.gr


Τον «μέντορα» της Ρεπούση έβαλε στο υπουργείο Παιδείας ο Φίλης! Τζιχαντιστές οι Μακεδονομάχοι, γράφει ο άνθρωπος που θα ανασχεδιάσει την Παιδεία






Τον «μέντορα» της Ρεπούση έβαλε στο υπουργείο Παιδείας ο Φίλης

Ο Αντώνης Λιάκος υποστηρίζει ότι οι Ελληνες έκαναν εθνοκάθαρση κατά Εβραίων και Βούλγαρων - Χαρακτηρίζει εθνικιστές τον Μίκη και τον Ρίτσο

Δεν αποτέλεσε έκπληξη όταν ο «αρνητής» της Γενοκτονίας των Ποντίων υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανακοίνωσε Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Ούτε αιφνιδίασε κανέναν εντός και πέριξ του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου γνωστοποιώντας ότι πρόεδρος της επιτροπής και επικεφαλής της αναθεώρησης του προγράμματος και των σχολικών βιβλίων αναλαμβάνει ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.

Εξάλλου υπουργός και πανεπιστημιακός δονούνται από κοντινές αναγνώσεις. Αν για τον έναν οι Πόντιοι υπήρξαν θύματα εθνοκάθαρσης, για τον άλλον απλώς η γενοκτονία τους ήταν ένα πυροτέχνημα που «αναδύθηκε μαζί με το Μακεδονικό, στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης του εθνικισμού στη δεκαετία του ’90». Πίσω , άλλωστε, από παρόμοιες απόψεις και κοινές οχυρώσεις χτίζονται οι καλές συνεργασίες στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.

Γνωστός στον πνευματικό χώρο, γνωστότατος και πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο από 25ετίας καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μια ιδιαιτέρως ισχυρή προσωπικότητα, που επιχειρεί να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη νεότερη ιστοριογραφία.

Διανοούμενος ορμητικός και πολυγραφότατος, με τις επιστημονικές του παρεμβάσεις και την αρθρογραφία του έχει έρθει κατά καιρούς σε ευθεία σύγκρουση με κατεστημένες απόψεις και στερεότυπα προσπαθώντας να κατεδαφίσει «εθνικούς» μύθους, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει αμείλικτους αντιπάλους αλλά και φανατικούς οπαδούς. Στην τελευταία κατηγορία εκ των πρόσφατων θιασωτών των απόψεων του 68χρονου καθηγητή συγκαταλέγεται πλέον και ο πρωθυπουργός που τον επικαλέστηκε παραθέτοντας σε ομιλία του αυτούσιο τσιτάτο του.

Εξάλλου ο Αντώνης Λιάκος ενσαρκώνοντας ακροθιγώς τον ρόλο του οργανικού διανοούμενου ουδέποτε έμεινε αμέτοχος στον δημόσιο βίο, αλλά κρατήθηκε σε απόσταση από τη συμμετοχή σε κυβερνητικό πόστο. Υπήρξε στο παρελθόν προβεβλημένος και εύγλωττος θεωρητικός του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, δραστήριο στέλεχος αλλά και πρόεδρος του ΟΠΕΚ, του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.



Η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτοτε, μετά από μια περίοδο πολιτικής αμηχανίας και καλών σχέσεων με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, αφού κύλησε πολύ νερό στο πολιτικό αυλάκι ο πανεπιστημιακός φαίνεται πως αποφάσισε να εμβαπτιστεί στο διαφαινόμενο κυρίαρχο ρεύμα της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Παραμονές των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου του ’12 άρχισε να αρθρογραφεί με εφηβικό παλμό εν όψει της εκλογικής μάχης, συμβουλεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολογώντας υπέρ του. Με την ιδιότητά του και τη στοχαστική κοσμοαντίληψή του κρίνεται ότι χάρισε επιπλέον ώθηση προς την εξουσία στο κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και στο παρελθόν έχει συνυπογράψει κείμενα υπέρ του Σχεδίου Ανάν, αλλά και την εκδήλωση απαίτησης από την ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσουν οι Ελληνες εθελοντές που πολέμησαν στη Σρεμπρένιτσα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά μιας υποβόσκουσας μισαλλοδοξίας, από όσους τον καλωσόρισαν ως ξεχωριστή «μεταγραφή» στην Κουμουνδούρου, του αναγνωρίζεται ότι χωρίς να γίνει μέλος του κόμματος διεύρυνε τους ορίζοντες της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 Τονίζουν ότι μαζί με άλλους αριστερούς πανεπιστημιακούς, διαζευγμένους πλέον από τη συμπόρευσή τους με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ -σαν τους Κωνσταντίνο Τσουκαλά, Σία Αναγωστοπούλου, Δημήτρη Χριστόπουλο κ.ά.-, πλάτυναν ένα εξειδικευμένο, πιο διανοουμενίστικο και εκλεπτυσμένο ακροατήριο, στο οποίο ήθελε αγωνιωδώς να απευθυνθεί ο Τσίπρας. Ηδη ο ίδιος ευχόταν για το τέλος των «μετανοημένων αριστερών» που «ολοφύρονται για τις αμαρτίες τους προσκυνώντας όσα απέρριπταν» και διακήρυττε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να γίνει η μήτρα ενός μεγάλου κόμματος της Αριστεράς, ρίχνοντας γέφυρες με κόσμο που βρίσκεται πέραν του μνημονιακού συνόρου. Παρότι λέγεται ότι κάποιες από τις πιο καθαρόαιμα αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετώπιζαν με μισό μάτι λόγω της τεταρτοδιεθνιστικής ιδεολογικοπολιτικής καταγωγής του και τις παλαιόθεν εκκλήσεις του για μετα-νεοφιλελεύθερη Αριστερά, ο ίδιος δεν πτοήθηκε. Δεν κλονίστηκε ακόμη κι όταν τα «πρωτοπαλίκαρα» ακραίων κομμουνιστικογενών συνιστωσών τον κατηγορούσαν ότι ο ίδιος εκ των κορυφαίων ταγών της «αποδόμησης» και «γκουρού» της μεταμοντέρνας θεώρησης της Ιστορίας παρότρυνε τους ομοϊδεάτες του να καταδικάζουν εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Αριστεράς -όπως τους Κορδάτο, Σκληρό, Σβορώνο, Ψυρούκη, Θεοδωράκη, Ρίτσο, Λειβαδίτη- για «εθνικιστικό λαϊκισμό»!

Ωστόσο, η υποτιθέμενα μασίφ ιδεολογηματική του αντίληψη για ανάγκη ανακαίνισης της εθνικής ταυτότητας δεν ράγισε διόλου από τις μνησικακίες των ταυτοποιημένα «σταλινικών» κομματικών συνοδοιπόρων του. Ο ίδιος, εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο, υπό την παιδαγωγική του ιδιότητα, είχε καλέσει ιστορικούς και δασκάλους «αντί να ενισχύουν την εθνική ταυτότητα, να δίνουν στους μαθητές τους τα εφόδια για να επιλέγουν οι ίδιοι την ταυτότητά τους». Το ότι ο καθηγητής αμφισβητεί ήδη από οκταετίας ανοικτά την επιταγή του Συντάγματος στο άρθρο 16, παράγραφος 2, που θέτει ως σκοπό της παιδείας την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, ενδέχεται να εκλαμβάνεται από τους αφοσιωμένους οπαδούς του ως μια αθώα λεπτομέρεια μέσα στην ευπάθεια της ιστορικής κουλτούρας. Αυτήν που ο Αντώνης Λιάκος παρομοιάζει γλαφυρά με το Jurassic Park. Εκεί όπου «μερικοί από τους σκελετούς των δεινοσαύρων ξαφνικά ζωντανεύουν», όπως λέει.

«Σπουδαστική Πάλη» μέσα στη Χούντα

Γεννημένος στη Αθήνα, ως φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώθηκε στην τροτσκιστικού προσανατολισμού «Σπουδαστική Πάλη», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Λαϊκή Πάλη» και συμμετείχε δραστήρια στον αντιδικτατορικό αγώνα. Τον Σεπτέμβριο του 1969 η χουντική ασφάλεια εξαρθρώνει στη Θεσσαλονίκη την οργάνωση και συλλαμβάνει τα μέλη της μετά από δυόμισι χρόνια παράνομης δράσης, λίγο πριν τοποθετήσουν ωρολογιακές βόμβες σε επιλεγμένους στόχους του στρατιωτικού καθεστώτος. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς, μετά από βασανιστήρια ο 22χρονος Αντώνης Λιάκος και οι σύντροφοί του οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου υψώνουν θαρραλέα τα δεμένα με χειροπέδες χέρια τους κραυγάζοντας για τη νίκη των ένοπλων εργατικών συμβουλίων και την παγκόσμια επανάσταση, ορίζοντας έναν προμαχώνα επαναστατικής ουτοπίας στη φασιστική υστερία των αμείλικτων στρατοδικών.

Μετά τις τολμηρές και ανυπάκουες για τις συνθήκες απολογίες τους, το δικαστήριο εξαντλεί την αυστηρότητά του σε εικοσάχρονα παιδιά καταδικάζοντας τον Αντώνη Λιάκο μαζί με τους Σ. Κατσαρό, Τ. Δαρβέρη, Τρ. Μηταφίδη σε ισόβια, ενώ άλλους συντρόφους τους σε μικρότερες ποινές. Παραμένει στη φυλακή ως τη γενική αμνηστία του δικτάτορα Παπαδόπουλου του 1973. Από τον επόμενο χρόνο της Μεταπολίτευσης επιστρέφει στα φοιτητικά έδρανα κουβαλώντας την οριακή εμπειρία του κελιού, αλλά και επωμιζόμενος άθελά του την αναγνώριση και τον σεβασμό από τους συμφοιτητές του ως θρυλικού αντιστασιακού υποδείγματος του φοιτητικού κινήματος. Αφού παίρνει το πτυχίο του το 1977 και απαλλαγμένος από στρατιωτικές υποχρεώσεις, εξαιτίας της πολύχρονης φυλάκισής του, συνεχίζει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία. Παρουσιάζει το 1984 τη διδακτορική διατριβή του στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο ΑΠΘ και ακολούθως διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Οταν το 1988 η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει θέση αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία Νεωτέρας Ελλάδος, ο Αντώνης Λιάκος εκλέγεται ομόφωνα «με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας του σώματος», όπως τονίζει με έμφαση σήμερα μετά από 25 χρόνια σταδιοδρομίας. Ωστόσο, ο συνυποψήφιός του για τη θέση αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας προσφεύγοντας για τη δικαίωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επτά χρόνια αργότερα το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εκδίδει την απόφαση 3138/1996, με την οποία ακυρώνεται η εκλογή του Λιάκου, ο οποίος στο μεταξύ είχε νομίμως προαχθεί στη βαθμίδα του καθηγητή από την αμφισβητούμενη θέση του αναπληρωτή καθηγητή. Στην απόφαση ωστόσο τονιζόταν ότι, εφόσον προϋπόθεση της εξέλιξής του αυτής αποτελούσε η νόμιμη εκλογή του στη βαθμίδα του αναπληρωτή (η οποία εκλογή αποδείχτηκε παράνομη), έπρεπε να εκπέσει στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και να επαναληφθεί η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του αναπληρωτή, νομίμως αυτή τη φορά.

Εκτοτε κοντεύουν 20 χρόνια που το θέμα έχει παγώσει από αλληλοδιαδεχόμενους πρυτάνεις της σχολής. Ο ίδιος ο καθηγητής με τη σθεναρότητα πέτρινου τοτέμ, ικανού να αντέξει στις λαίλαπες του χρόνου -πόσο μάλλον σε σκόπιμες ανθρώπινες σκιές-, αποκρούει κάθε υπόνοια περί καθηγητικής έκπτωσής του. Σε κάθε ευκαιρία τονίζει με αυστηρότητα ότι πρόκειται για συκοφαντική εκστρατεία ακροδεξιών ιστοσελίδων από την εποχή της διαμάχης για το σχολικό εγχειρίδιο της ΣΤ’ Δημοτικού. Δεδομένου μάλιστα ότι, όπως λέγεται, ο «σφετεριστής» της θέσης του κινείται σε παραδοσιακά συντηρητικούς έως ακροδεξιούς κύκλους, ενώ ο Αντώνης Λιάκος, ως εκσυγχρονιστής που δεν απορροφήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι αγορές, αλλά πορεύθηκε προς την Πρώτη Φορά Αριστερά, δικαιούται να υπερηφανεύεται για την ιστορική δικαίωση των επιλογών του. Εξάλλου, όπως εικάζουν πανεπιστημιακοί συνάδελφοί του, είναι σπάνιο το ταλέντο να εμφανίζεσαι ως outsider δίχως να χάνεις τα προνόμια του mainstream.



Κατασκευάζει νέους μύθους

Οι κοινωνοί των ιδεών και των ερμηνειών του καθηγητή Ιστορίας, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το έργο και την πορεία του, διατείνονται ότι ποτέ δεν κορόιδεψε κανέναν. Βγαίνει ανοιχτά και δηλώνει τις απόψεις του, τις οποίες μάλιστα αιτιολογεί χωρίς ηθικολογίες και βαρύγδουπες επικλήσεις. Οι αντίπαλοί του, πάντως, κάνουν λόγο για έναν λόγιο φονταμενταλιστή της υπερμοντέρνας θεωριοκρατούμενης ιστοριογραφίας, που κατασκευάζει νέους μύθους, ανάλογους με τους μύθους των λαϊκότροπων μουτζαχεντίν της εθνικοθρησκευτικής πρόσληψης της Ελληνικής Ιστορίας. Αν οι τελευταίοι συγκροτούν άτεχνα σαν αφήγηση ένα μείγμα συνωμοσιολογίας, πολυποίκιλων φοβιών, μισαλλοδοξίας και αφέλειας, στον αντίποδα οι ζηλωτές της ιδεολογηματικής μονομέρειας επιχειρούν μεθοδικά το ξαναγράψιμο της Ιστορίας όταν η αποδεκτή «ιστορική αλήθεια» δεν εξυπηρετεί επαρκώς την ιδεολογία που την αξιοποιεί. Υπό αυτό το πρίσμα, πέραν των μαρξιστών ιστορικών και στοχαστών, οι αποδομιστές ή μετα-νεωτερικοί αναθεωρητιστές απορρίπτουν αυτάρεσκα και τους «συντηρητικούς» -Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, Ιωνα Δραγούμη, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Διονύσιο Ζακυθηνό κ.λπ.- ως εθνικιστές. Αναζητούν μια πιο ευρύχωρη εθνική ταυτότητα, καθώς γι’ αυτούς το έθνος δεν είναι φαντασιακή, αλλά φανταστική ή ιδεολογική κατασκευή, και ασκούνται σχεδόν λατρευτικά στην υπεράσπιση όλων των «μειονοτήτων».

Τέλος, απονευρώνουν, διαγράφοντας μέχρι εξαφάνισης λέξεις που περιέχουν το νόημα της ιστορικής «νίκης», της «συντριβής», της «απόκρουσης» ή έστω της «άμυνας». Για οπαδούς της πάλης των τάξεων, εικάζουν οι σοβαρότεροι θεωρητικοί του αντίπαλοι, μάλλον εκδηλώνουν αδικαιολόγητη, αν όχι φανατική φοβία απέναντι σε ένα πολύ υπαρκτό ιστορικό φαινόμενο: την άσκηση βίας. Κάπως έτσι, λένε, με πρόσχημα την αποδόμηση της εθνοκεντρικής ιστοριογραφίας, πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων τα δεινά των Ελλήνων της Σμύρνης και η Μικρασιατική Καταστροφή.

 Η αλήθεια είναι ότι υπό τον αδόκιμο επιστημονικά όρο του «εθνομηδενισμού», ο Αντώνης Λιάκος, υποστηρίζοντας ότι η Ιστορία τίθεται στην υπηρεσία των ιδεολογιών, έχει πυροδοτήσει εκρηκτικές αντιδράσεις και εκτός του συναφιού των ιστορικών, οι οποίες ενίοτε κυμαίνονται μεταξύ δακρύβρεκτου μελό και ξεφαντωτικού πανηγυριού. Ωστόσο, θεωρείται βάσιμα ότι μερικές από τις πιο ακραίες τοποθετήσεις του που αποδομούν το «παπαρρηγοπούλειο σχήμα της εθνικής συνέχειας του Ελληνισμού», θίγουν νοητικά και συναισθηματικά παραδοσιακές πεποιθήσεις των Ελλήνων πολιτών. Ειδικότερα, η δυσανασχέτησή τους εξελίσσεται σε ερεθισμό όταν αυτές οι αποστροφές του καθηγητή Λιάκου περί «μεγαλόστομων πατριωτικών ανοησιών», όπως ο Χορός του Ζαλόγγου και το Κρυφό Σχολειό, τείνουν να επισημοποιηθούν μέσω των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους. Πόσο μάλλον έκδηλα δυσφορούν όταν κατά την άποψη του Αντώνη Λιάκου η «πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία» πρέπει να αντικαταστήσει τον όρο Τουρκοκρατία, μεθερμηνευόμενη ως έμμεση αναγνώριση ότι οι υπόδουλοι λαοί της περνούσαν εκεί κάτι παραπάνω από ζάχαρη. Ή όταν επιμένει να εξάρει παραβολικά τη διεθνή εμβέλεια του όρου «Νεότουρκος», μεμφόμενος εμμέσως τους Ελληνες για οπισθοδρομικότητα και στενομυαλιά.

Προφανώς για ένα κίνημα εναντίωσης στην οθωμανική κυριαρχία που μεταστράφηκε σε κίνημα κοινωνικής καταπίεσης και εθνικών γενοκτονιών, αρμοδιότεροι να το περιγράψουν είναι οι ξεριζωμένοι Αρμένιοι και Πόντιοι που υπέστησαν μαρτυρικά τις εξοντωτικά σφαγιαστικές πολιτικές του. Ενδεχομένως ως αντίδοτο στην, κατά τον καθηγητή, ξεροκεφαλιά των Ελλήνων, θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι διωκόμενοι Κούρδοι και οι λυσσαλέα κυνηγημένοι αριστεροί και δημοκράτες της Τουρκίας, τονίζουν σαρκαστικά οι επικριτές του πανεπιστημιακού.

Επισημαίνοντας περιπαιχτικά ότι ίσως ο κ. Λιάκος να έχει πλέον την ευκαιρία να διαπιστώσει εγχωρίως και ιδίοις όμμασι την υπαναχώρηση ενός κινήματος από τους αρχικούς του στόχους, χωρίς παραπομπές στους προσφιλείς του Νεότουρκους.

Μακεδονικός Αγώνας και τζιχαντιστές

Ως αποκορύφωμα, όμως, της οπτικής του για επαναχαρτογράφηση του παρελθόντος, κρίνεται ένα πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Η κατασκευή της ηρωικής εικόνας του Μακεδονικού Αγώνα από την Πηνελόπη Δέλτα φωτίζεται με την έρευνα του Σπύρου Καράβα». Αναφερόμενος στο βιβλίο του τελευταίου «Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας», επιχειρεί να αναψηλαφήσει την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, υπό το φως των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τους υπερασπιστές της ελληνικότατης Μακεδονίας στον αγώνα τους για την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, την άμυνά τους στη σλαβική απειλή και τις σφαγές των Βουλγάρων κομιτατζήδων. «Με φρίκη τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στις ομαδικές εκτελέσεις αιχμαλώτων από φανατικούς εξτρεμιστές του Ισλάμ στο Ιράκ τις μέρες αυτές ή στη Συρία τους προηγούμενους μήνες. Ακόμη μεγαλύτερη φρίκη όταν πρόκειται για αμάχους. Μια παρόμοια ιστορία είναι η ακόλουθη...», γράφει ο καθηγητής αναφερόμενος στα «εγκλήματα κατά αμάχων» στα οποία προέβη «ένοπλη ομάδα που συμμετείχε στον Μακεδονικό Αγώνα με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυρομήλιο», μια ιστορία που «τη γνώριζε η Πηνελόπη Δέλτα και τη βρίσκουμε στο αρχείο της». Επωδός του άρθρου η πεπερασμένη ένστασή του για την ύπαρξη Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα.

 Κατά τη γνώμη αντικειμενικότερων ιστορικών, πρόκειται για μια μαεστρική, πλην αυθαίρετη, σε εντελώς διαφορετικές, ανόμοιες συνθήκες ετσιθελική και χοντροκομμένη παρομοίωση των ακρωτηριαστικών σφαγών που γίνονται σε Συρία και Ιράκ με αυτές που υποτίθεται έγιναν στην υπόδουλη Μακεδονία κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Η δε ταύτιση ενός Μακεδονομάχου ήρωα με τους «φανατικούς εξτρεμιστές του Ισλάμ», όπως γράφει ο καθηγητής, κάτι δηλαδή σαν τζιχαντιστή, εξοργίζει και τον πιο καλοπροαίρετο αναγνώστη, ακόμη κι αν αυτός ασπάζεται την αναθεωρητική άποψη για την Ιστορία, η οποία βασίζεται σε «προφορικές διηγήσεις», στην «κοινωνική ανθρωπολογία» και ιδιαιτέρως στη δήθεν «ψύχραιμη ματιά» της.

Τόσο φλεγματική όσο ήταν και η επιλεκτική απουσία από το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού των ολοκαυτωμάτων στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο, των μαζικών εκτελέσεων πατριωτών στην Καισαριανή και το μπλόκο της Κοκκινιάς, μη τυχόν εντυπωθούν στη συνείδηση των μαθητών «ηρωικά πρότυπα» πατριωτικής αντίστασης και υπάρξει ενδεχόμενος μαγνητισμος τους από τα «αποτρόπαια» αυτά μοντέλα της «σχολικής προπαγάνδας».


Ο «συνωστισμός»

Εξάλλου ως πνευματικός μέντορας της συγγραφέως, καθηγήτριας Μαρίας Ρεπούση, ο Αντώνης Λιάκος άσκησε με έξαψη τον ρόλο του διαπρύσιου υποστηρικτή του πονήματός της. Ενός βιβλίου που κρίθηκε απαράδεκτο και αποσύρθηκε όχι μόνο επειδή έγραφε ότι «χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι (της Σμύρνης) προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν», παραπέμποντας σε τηλεοπτική περιγραφή για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά διότι έπασχε για δεκάδες άλλους λόγους που υπερέβαιναν τον όρο της «πολιτικής ορθότητας». Επιλεκτική παράθεση γεγονότων, αντιφάσεις, αβλεψίες, αποσιωπήσεις, αποκρύψεις, εξωραϊσμός της Τουρκοκρατίας, καθώς και άμβλυνση της εθνικοαπελευθερωτικής διάστασης της Επανάστασης του ’21 μάλλον δεν ελάφρυναν μια αφήγηση επιβαρυμένη από στείρα εθνοκεντρικά κλισέ.

Αντιθέτως, όπως κρίθηκε από πλειάδα αξιόπιστων ιστορικών μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε, το βιβλίο υπηρετούσε ολέθριες πολιτικές πρακτικές παρά συνέβαλε στον κατευνασμό του εθνικισμού στις βαλκανικές χώρες και μετρίαζε τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό το, και παιδαγωγικά άστοχο, βιβλίο στο οποίο αναγραφόταν ότι οι Ελληνες απλώς «απομάκρυναν» τους Ιταλούς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα! -με «εντομοαπωθητικόν, άραγε;», όπως διερωτήθη ειρωνικά, πλην δικαίως, ο Κώστας Ζουράρις-, θεωρείται ότι βρήκε στο πρόσωπο του καθηγητή Λιάκου περισσότερο έναν ιεραποστολικό ζηλωτή παρά έναν απολογητικό ρήτορα. Ο επιστήμονας που είχε ζήτησε να μη χρησιμοποιείται ο όρος «Μικρασιατική Καταστροφή» διότι χωρίς φειδώ στις εθνικές υπερβολές θίγεται η αφήγηση των Τούρκων, επιδόθηκε σε ένα ανελέητα πομπώδες λεκτικό μαστίγωμα κατά παντός αντιφρονούντος. Επιδεικνύοντας μάλλον στην εντέλεια μια ιδιοσυγκρασία, η οποία στο γραφικό περιβάλλον των φιλονικιών της πανεπιστημιακής κοινότητας συγκρίθηκε από συναδέλφους του με εκδήλωση χουλιγκανισμού.

Μέσω της νηφάλιας πανεπιστημιακής πένας του εκτιμάται ότι «μουτζούρωσε» απαξιωτικά όσους είχαν εκφράσει αντιρρήσεις τους για το εν λόγω σύγγραμμα. Τους χαρακτήρισε, απλώς, νοικοκυρές, εργάτες, κτηνοτρόφους, αγράμματους, εσμό Αλευρομαγείρων (εκ του ρόλου και της δράσης του ομώνυμου στρατηγού), εθνικιστικό λόμπι, φαιοχίτωνες, ακροδεξιούς, φαιοκόκκινη συμμαχία κ.λπ. Και βέβαια με τη μετριοφροσύνη που διακρίνει έναν αμερόληπτο διανοούμενο περιωπής και έναν ψύχραιμο ηγήτορα ομάδας ιστορικών, κατέταξε συλλήβδην τους αρνητές του βιβλίου στην «ιδεολογικοπολιτική» κατηγορία των ψυχωτικών. Υπό αυτή την παθιασμένη προσέγγιση που απέχει υβριστικά όσο η ήρα από το στάρι, κρίνεται ότι συνέβαλε με το κύρος του ώστε ο διάλογος για το συγκεκριμένο βιβλίο να καταχωρηθεί κάπου ανάμεσα σε φροϊδικό ψυχαναλυτικό ντιβάνι για «κτηνοτρόφους» και σε ανάγνωση από ορθόδοξο προσευχητάρι από «νοικοκυρές» - όπως αρμόζει σε μια εξωραϊσμένη ακαδημαϊκή μενταλιτέ.

Τόσο σίγουρη για τον προοδευτικό και «προχώ» εαυτό της που οι εκπρόσωποί της δεν διανοούνται καν ότι ίσως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ να τους έδειχνε με το δάχτυλο όταν έγραφε στη «Ζωή του Γαλιλαίου» ότι δεν υπάρχουν πιο ανελέητα αντιδραστικοί απ' ό,τι οι απογοητευμένοι καινοτόμοι.



Πηγή : protothema.gr


Το φαγοπότι με τις μίζες σε 114 νοσοκομεία





Mακρύ εδώλιο θα χρειαστεί για να χωρέσει τους 23 κατηγορούμενους στην υπόθεση του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών και νοσοκομειακού υλικού Depuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, εαν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας η πρόταση της εισαγγελέως εφετών Αναστασίας Δημητριάδου.

Η ίδια ζητάει την παραπομπή τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Στην περίπου 1.500 σελίδων πρόταση της εισαγγελέως, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», ξεδιπλώνονται άγνωστες πτυχές της υπόθεσης και έρχονται στο φως όλα τα στοιχεία για το μεγάλο φαγοπότι που είχε στηθεί από το 2000 μέχρι το 2006 σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, με γιατρούς που φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν στις χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικά είδη (ειδικά επιθέματα και εμφυτεύματα γονάτων, ισχίων, τραύματος και σπονδυλικής στήλης) της βρετανικής εταιρείας, τα οποία επωλούντο υπερκοστολογημένα κατά 35%!

Από το ποσό της υπερκοστολόγησης των υλικών που χρησιμοποιούνταν σε κάθε χειρουργείο, οι εμπλεκόμενοι γιατροί φέρονται ότι εισέπρατταν το 20%, εξασφαλίζοντας τις παράνομες αμοιβές τους. Στην εισαγγελική πρόταση, που βασίστηκε στο υλικό της δικογραφίας το οποίο συγκέντρωσαν μετά από πολύμηνη έρευνα οι ανακριτές διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου, περιγράφεται με λεπτομέρειες το κόλπο με τις «λευκές μπλούζες», που στοίχισε στο Δημόσιο 11.593.452,80 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των υλικών, που χρεώνονταν υπερκοστολογημένα, και στην πραγματική εμπορική τους αξία.

Χαρακτηριστικά για κατηγορούμενο γιατρό αναφέρεται ότι: «Δέχτηκε την υπόσχεση να λαμβάνει για κάθε επέμβαση, στην οποία θα χρησιμοποιούσε υλικά της εταιρείας ''DEPUY HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ'' χρηματικά ωφελήματα ύψους 20% επί της αξίας εκάστου τιμολογίου». Ενδεικτικά επίσης αναφέρεται ότι έλαβε για το έτος 2000 518.000 δραχμές ή 1.522,52 ευρώ, το 2001 2.239.200 δραχμές ή 6.571,38 ευρώ, το 2002 22.930 ευρώ, το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ.
Εισιτήρια για Κούβα

Παράλληλα, για το χρονικό διάστημα 2000 - 2006, εκτός από τα χρηματικά ποσά, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση έλαβε «ως δώρο αεροπορικά εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι αξίας 540 €, τη διαμονή του σε μονόκλινο αξίας 1.620 €, την εγγραφή του στο συνέδριο 480 €, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη 690 €, αεροπορικά εισιτήρια για συνέδριο στην Αβάνα 10.070,55 €, εγγραφή σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον 471,33 € και τα αεροπορικά εισιτήρια αξιας 1.660,46 €, διαμονή σε μονόκλινο 1.911,57 €, για αεροπορικά εισιτήρια στο Σικάγο 2.267,83 € και διαμονή σε μονόκλινο αξίας 2.090,31 €.

Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται αναφορά στο από 13/11/2000 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λεξει: «Οπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...».

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάνει ευθέως λόγο για ανάγκη πληρωμής συνολικού ποσού 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001, επί σκοπώ καλύψεως μετρητοίς των «κινήτρων μετρητών», το οποίο αφορά στον τρόπο υπολογισμού της «συμβουλευτικής αμοιβής» και στο οποίο σαφώς περιλαμβάνει πρόβλεψη ανωτάτου ποσού «διαθεσίμου για γιατρούς» και «ποσού αναγκών της εταιρείας για κίνητρα».

Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους ορολογία της... μίζας. Οπως αναφέρεται, ο όρος «συμβουλευτική αμοιβή», «επαγγελματική εκπαίδευση», ή «κίνητρα μετρητών», ή «επιμόρφωση χειρουργών», αλλά και οι λοιπές συναφείς δαπάνες (προμήθεια «συμβούλου», φόροι, έξοδα παραστάσεως «συμβούλου», λοιπά έξοδα κλπ.) ήταν ορολογία συγκάλυψης της μίζας των γιατρών.
Μάλιστα προκειμένου να μην προκαλέσουν την προσοχή των ελληνικών φορολογικών Αρχών, λόγω του ιδιαιτέρως υψηλού ποσοστού της λεγόμενης συμβουλευτικής αμοιβής, ικανού να οδηγήσει σε ευρύ φορολογικό έλεγχο, αποφάσισαν να κατατμήσουν το ποσοστό της συμβουλευτικής αμοιβής διά της καταρτίσεως δύο αυτοτελών νέων συμβάσεων με ταυτόσημο περιεχόμενο, ήτοι: Σύμβαση παροχής υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας η «συμβουλευτική αμοιβή» περιορίζεται σε ποσοστό 15% και σύμβαση παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της οποίας η συμβουλευτική αμοιβή περιορίζεται σε ποσοστό 12% και ακολούθως σε ποσοστό 16%.

Οι κατηγορούμενοι έπαιρναν αυστηρά μέτρα προφύλαξης για να καλύπτουν τα ίχνη τους και διακινούσαν χρηματικά ποσά μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου offshore εταιρειών ανά τον πλανήτη, ενώ χρησιμοποιούσαν επίσης τραπεζικές θυρίδες, που έκρυβαν τις μίζες, προκειμένου να τις μοιράσουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «στο υποκατάστημα Ν. Ερυθραίας της τράπεζας BNP PARIBAS από 7/11/2003 έως και 22/11/2005 διατηρούσαν την υπ΄αριθμόν 67 θυρίδα θησαυροφυλακίου, συνδεδεμένη με τον τηρούμενο στην ως άνω τράπεζα τραπεζικό λογαριασμό, με εξουσιοδοτημένη για το άνοιγμα αυτής συγκατηγορούμενή του. Στη θυρίδα αυτή κατατέθησαν με την αιτιολογία ''κατάθεση σε θυρίδα'', σε χρόνο προ του ανοίγματος της θυρίδας την 4/11/2003 ποσόν 30.000 ευρώ, την 7/11/2003 ποσόν 215.000 ευρώ, προηγηθείσης της καταβολής συνολικού ποσού 384.000 στον ως άνω τραπεζικό λογαριασμό από την ανώνυμη εταιρεία Depuy, την 4/11/2003 και την 7/11/2003, με δύο τμηματικές καταβολές των 200.000 ευρώ την 28/11/2003 ποσόν 193.000 και την 30/1/2004 ποσόν 432.107...».

Λεπτομερής καταγραφή γίνεται στην εισαγγελική πρόταση στα ποσά που επιβαρύνθηκαν ανά έτος οι ασθενείς στα νοσοκομεία από την υπερκοστολόγηση των υλικών.

Ενδεικτικά, για το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» αναφέρεται το σύνολο υπερκοστολογημένων καθαρών πωλήσεων, όπου μόνο για το 2000 ήταν 201.106,38 ευρώ, η πραγματική εμπορική αξία πωλουμένων ορθοπεδικών ειδών 148.967,68 και η διαφορά εκ της υπερτιμολογήσεως 52.138,70.

Αντίστοιχα για το 2001 υπερκοστολόγηση 181.652,51 ευρώ, πραγματική εμπορική αξία πωλουμένων ορθοπεδικών ειδών 134.557,41 ευρώ, διαφορά εκ της υπερτιμολογήσεως 47.095,10 ευρώ, 2002, 318.073,40 ευρώ, πραγματική εμπορική αξία πωλουμένων ορθοπεδικών ειδών 235.609,92, διαφορά εκ της υπερτιμολογήσεως 82.463,48.

Για το 2003 οι υπερκοστολογημένες καθαρές πωλήσεις ήταν 477.625,16, μείον 353.796,41, που ήταν η πραγματική εμπορική αξία των ορθοπεδικών ειδών, που πουλήθηκαν, προέκυψε διαφορά από την υπερκοστολόγηση 123.828,75 ευρώ, ενώ το 2004 το σύνολο υπερκοστολογημένων καθαρών πωλήσεων ήταν 774.100,10, η πραγματική εμπορική αξία των ορθοπεδικών ειδών 573.407,48 και η διαφορά τους 200.692,62,

Το 2005 οι υπερκοστολογημένες πωλήσεις ανέρχονταν σε 537.838,09, η εμπορική αξία τους σε 398.398,58 και η διαφορά υπερτιμολόγησης σε 139.439,51, ενώ το 2006 στα ποσά των 15.484,01, 11.469,63 και 4.014,38 ευρώ αντίστοιχα.
Εδώλιο και ...απαλλαγές

Κατηγορούμενοι για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκία υπαλλήλου κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι εννέα στελέχη της βρετανικής εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, τέσσερις γιατροί - στελέχη σε δημόσια νοσοκομεία και δέκα ακόμη άτομα, επιχειρηματίες και συνεργάτες τους. Πέντε γιατροί, που ήταν αρχικά κατηγορούμενοι, απαλλάχτηκαν στο στάδιο της ανάκρισης καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, ενώ δύο κατηγορούμενοι απεβίωσαν.




ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr
ethnos.gr


Ο «μύθος» επιστρέφει μετά 30 χρόνια στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών





Μια ιέρεια του μεταμοντέρνου χορού. Δεν θα ήταν υπερβολή να δίναμε αυτό τον τίτλο στην Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφο Λουσίντα Τσάιλντς (Lucinda Childs), η οποία αποτελεί μύθο στον χώρο του σύγχρονου χορού.

Η Τσάιλντς, 75 ετών φέτος, θα παραβρεθεί σε μια σημαντική πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα παρουσιαστεί η αναβίωση της εμβληματικής στην ιστορία του μοντέρνου χορού χορογραφίας της «Available Light», πρωτοποριακή συνεργασία της εποχής (1983) ανάμεσα στην Τσάιλντς, τον συνθέτη Τζον Ανταμς και τον αρχιτέκτονα Φρανκ Γκερί.

Η παράσταση (πρεμιέρα: στις 5 Ιουνίου 2015, Walt Disney Concert Hall, Λος Αντζελες), έγινε με ανάθεση πολλών διεθνών φορέων, μεταξύ τους το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Theatre de la Ville, το Tanz Im August του Βερολίνου και η Στέγη.

Η Τσάιλντς υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής Μερς Κάνινχαμ και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson που έφερε επανάσταση στον χορό στις αρχές των ’60s. Ισως γι’ αυτό μια συζήτηση μαζί της έστω και τηλεφωνικά μου προκαλούσε δέος αρκετές μέρες πριν.

Στην άλλη άκρη της γραμμής η φωνή της ακούγεται σταθερή, πεντακάθαρη από το ξενοδοχείο στη Βιέννη όπου βρισκόταν για τη σκηνοθεσία μιας όπερας (τομέας με τον οποίο ασχολείται τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ευρώπη).

Μέσα σε λίγα λεπτά, μεταφέρθηκα στη δεκαετία του ’80, όταν το «Available Light» είχε παρουσιαστεί σε ένα τεράστιο, ερειπωμένο εργοστάσιο στο Μπρούκλιν με το φως που έμπαινε από τα παράθυρα να γίνεται ζωντανό μέρος της παράστασης.

Να σημειώσουμε ότι το έργο ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Αντζελες, το οποίο κατά την περίοδο της ανακαίνισής του υλοποιούσε site-specific παραγωγές, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων.

«Ηταν μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία» μου λέει η Τσάιλντς, ανατρέχοντας στο παρελθόν και επισημαίνοντας πως ίδιος είναι και ο ενθουσιασμός της τώρα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, για την αναβίωση της χορογραφίας. Εξηγεί τον επανασχεδιασμό του σκηνικού αλλά τονίζει πως η χορογραφία και η μουσική δεν έχουν αλλάξει.

Τα μοτίβα

Τα μινιμαλιστικά έργα της Τσάιλντς χαρακτηρίζονται από την ευφάνταστη χρήση του χώρου, τον μοναδικό τρόπο με τα οποία τα μοτίβα σχεδιάζουν τη σκηνή αλλά και από την επαναληπτικότητα, όλα στοιχεία που έφεραν επανάσταση στον χορό τη δεκαετία του ’60.

«Οταν δούλεψα για πρώτη φορά σε παλαιότερά μου κομμάτια με τον Ρόμπερτ Ουίλσον και τον Φίλιπ Γκλας ήταν μια μεγάλη μετάβαση για μένα να πάω από έναν εναλλακτικό χώρο και μια χορογραφία χωρίς μουσική σε ένα παραδοσιακό θεατρικό χώρο» τονίζει.

«Στο “Available Light”, η μουσική του Ανταμς είχε ξεχωριστή ατμόσφαιρα που ήθελα να “πιάσω” με τους χορευτές μου. Ηταν οι εποχές των μεγάλων συνεργασιών με συνθέτες και εικαστικούς, μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για μένα».

Στο έργο, κανένας από τους χορευτές δεν φεύγει από τη σκηνή και το μοναδικό είναι πως η χορογραφία δημιουργεί ορατούς διαδρόμους στον χώρο. Η Τσάιλντς κατάφερε αυτό το οπτικό εφέ με τη βοήθεια του σκηνικού, δύο πλατφόρμες ανάμεσα, πάνω και κάτω από τις οποίες χορεύουν οι καλλιτέχνες χωρίς όμως ποτέ να αποχωρούν μέχρι να τελειώσει το έργο.

Μιλάμε λίγο για τη νέα συνεργασία που ετοιμάζει με τον Φίλιπ Γκλας, ανατρέχουμε στο παρελθόν όταν ο Ουίλσον την επέλεξε να συνεργαστεί μαζί του για την επική, πεντάωρη διάρκειας όπερα «Einstein on the Beach», του Γκλας, παράσταση-σταθμό, όπου απέδειξε ότι διέθετε επιπλέον ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο. Την πρόσφατη ενασχόλησή της στον χώρο της όπερας περιγράφει ως «κάτι εντελώς διαφορετικό».

Να θυμίσουμε ότι είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα δείγμα αυτής της δουλειάς με τον «Alessandro» του Χέντελ που είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013 σε σκηνοθεσία, χορογραφία και κινησιολογία της Τσάιλντς, ορχήστρα Armonia Atenea, διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, σκηνικά και κοστούμια Πάρη Μέξη.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 5, 6, 7/12, ώρα έναρξης των παραστάσεων 8.30 μ.μ. Την Κυριακή μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές, ενώ την ίδια μέρα η Λουσίντα Τσάιλντς θα δώσει masterclass. Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 210-90.05.800.




Πηγή