Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ντόρα : Κινδυνεύουμε να διαλύσουμε οριστικά τους δεσμούς μας με τους πολίτες




Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον realfm στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Χ.Κοραή : Η ΝΔ θα έπρεπε να ανταποκριθεί στη συναίνεση που ζητάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ντόρα : Μιλάτε με τον άνθρωπο που ως γνωστόν δεν δυσκολεύεται να ασκήσει σκληρή αντιπολιτευτική κριτική. Και πιστεύω ότι οφείλουμε να το κάνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν ξέρει που βρίσκεται και που πατάει. Όμως η αφοριστική λογική «δεν συνομιλώ με τον Πρωθυπουργό», είναι άκρως επικίνδυνη. Οψέποτε η ΝΔ έκανε τέτοιου  είδους λαϊκισμό, το πλήρωσε πολύ ακριβά.  Θυμίζω το 18% του  Μαΐου του 2012. Όταν το διεθνές περιβάλλον  είναι εξαιρετικά εύθραυστο και η χώρα δεν έχει σταθεροποιηθεί,  η προσπάθεια να δεσμευθεί ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ  σε εκ προοιμίου άρνηση οποιασδήποτε συνομιλίας είναι άκρως επικίνδυνη. Την κατήγγειλα στην κοινοβουλευτική ομάδα και είπα ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αντιλαμβάνομαι τις προεκλογικές ανάγκες, καθώς η λογική  του άσπρου- μαύρου φέρνει ψήφους, αλλά η ΝΔ είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που πάντα έβαζε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το δικό της πρόσκαιρο συμφέρον και η υπευθυνότητα αυτή δεν υπηρετείται με αυτές τις λογικές. Συναίνεση όμως δεν σημαίνει λευκή επιταγή. Η συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει με ύβρεις και κατηγορίες, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από την αναγνώριση των λαθών, την ανάληψη των ευθυνών και σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Χ.Κοραή :Το ασφαλιστικό θα το ψηφίσετε;

Ντόρα : Με ρωτάτε για κάτι που δεν έχω δει. Δεν έχει ξαναγίνει να καλούνται οι αρχηγοί των κομμάτων για ένα θέμα του οποίου το περιεχόμενο δεν τους έχει κοινοποιηθεί. Πρώτη φορά αριστερά. Πρώτη φορά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για το μείζον θέμα που αφορά τις  επόμενες γενιές Ελλήνων και τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να τους έχει κοινοποιήσει το περιεχόμενο των προτάσεών του. Ζητούν συναίνεση, αλλά δεν ξέρουμε σε τι.  Ας καταθέσουν την πρόταση τους και να είστε σίγουρη ότι η στάση της ΝΔ θα είναι υπεύθυνη και εποικοδομητική.

Χ.Κοραή : Η ΝΔ θα τα καταφέρει να κάνει εκλογή προέδρου; Είστε σίγουρη κυρία Μπακογιάννη; 

Ντόρα : Είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει ένα δεύτερο φιάσκο. Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν , να είναι αδιάβλητες, με την ευθύνη και των τεσσάρων υποψηφίων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Χ.Κοραή : Οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν ευθύνη για το φιάσκο; Ποιος είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη;

Ντόρα : Εγώ δεν είμαι εδώ για να επιμερίσω ευθύνες. Ο γέγονε, γέγονε. Αυτή την στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι, και οι τέσσερις υποψήφιοι από κοινού, να συμφωνήσουν στην διαδικασία, να εγγυηθούν το αδιάβλητό της, και να προχωρήσει η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Χ.Κοραή : Δεν αποκλείσατε το ενδεχόμενο ενός «σαμποτάζ». Υποψιάζεστε κάτι; Ποιον φωτογραφίζετε;

Ντόρα :  Δυσκολεύομαι  πολύ να πιστέψω ότι υπήρξε τόση ανικανότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να σκεφτεί ότι έπρεπε, για παράδειγμα,  να έχει γίνει δοκιμή ώστε να διαπιστωθεί η λειτουργία του συστήματος. Το ότι δεν έγινε, δημιουργεί ερωτήματα.

Χ.Κοραή : Είναι πιθανή η νοθεία και στην επόμενη εκλογή;

Ντόρα :  Επαναλαμβάνω, το παν στην επόμενη εκλογή, οψέποτε γίνει, είναι η συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων και η εγγύηση για το αδιάβλητό της.

Χ.Κοραή : Μιλήσατε για «τέρατα και σημεία» στην προεδρική εκλογή του 2009 στις πέντε ώρες που είχε πέσει το σύστημα. Τι είχε γίνει;

Ντόρα :  Εντυπωσιάζομαι με όλους αυτούς, οι οποίοι κάνουν σήμερα τους έκπληκτους. Μάλιστα δυσφορούν γιατί μετά από 6 χρόνια λέω κάτι το οποίο είναι, τουλάχιστον στον κόσμο της ΝΔ, πασίδηλο. Όταν έπεσε το σύστημα, υπήρξε η δυνατότητα να ψηφίσουν κάποιοι πολλές φορές, διότι δεν υπήρχε έλεγχος του ποιος ψηφίζει  και πού. Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που έπρεπε με βάση τον υποτιθέμενο αριθμό των ψηφισάντων. Το κυριότερο είναι ότι όταν ζήτησα τα τελικά αποτελέσματα, ανά τμήμα, δεν τα πήρα ποτέ. Επίσημα αποτελέσματα δεν εκδόθηκαν.  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μιλάω σήμερα, όχι γιατί όπως κάποιοι αφελείς, που τότε ήταν απέναντι στην ΝΔ ισχυρίζονται ότι έχω γινάτι, αλλά διότι θέλω να προφυλάξω το κόμμα μου από ενδεχόμενη  επανάληψη αντίστοιχων καταστάσεων ,  καθώς δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι η αντίδραση των υποψηφίων που  θα χάσουν θα είναι ανάλογη με την δική μου.

Χ.Κοραή : Εσείς όντως δεν αμφισβητήσατε τότε το αποτέλεσμα χάριν της ενότητας. Θα έπρεπε και οι σημερινοί υποψήφιοι να το αποδεχθούν;

Ντόρα :  Δεν βλέπω πιθανό να το κάνουν. Για αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα. Και γι' αυτό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Χ.Κοραή : Μιλήσατε για συμφέροντα πίσω από υποψήφιο για την ηγεσία της ΝΔ;

Ντόρα : Δεν είπα κάτι τέτοιο. Μίλησα για συμφέροντα που επιθυμούν την διάλυση της ΝΔ. Δεν είναι η ώρα να τα ονοματίσω, αλλά εάν συνεχίσουν την "ευγενή" τους προσπάθεια, θα το κάνω.

Χ.Κοραή : Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα  Καραμανλή;

Ντόρα : Αυτόν που ο Κώστας Καραμανλής θα επιλέξει.

Χ.Κοραή : Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρενέβη στην προεδρική κούρσα; Έχουν βάση οι καταγγελίες του Ευ. Μεϊμαράκη εναντίον του;

Ντόρα :  Η διαδικασία της εκλογής είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε αυτά τα θέματα. Ένα πράγμα είναι βέβαιον. Ότι το επόμενο συνέδριο της ΝΔ θα είναι συνέδριο ουσίας και συνέδριο αλήθειας. Όσες φορές  η ΝΔ κάλυψε τις αδυναμίες της κάτω από το χαλί, έχανε και απομακρυνόταν από την κοινωνία. Η ΝΔ  σήμερα χρειάζεται αλήθειες, ουσιαστικό διάλογο, δημοκρατική λειτουργία την οποία έχει παντελώς απολέσει και συλλογικότητα, για να μπορέσει αξιόπιστα να απευθυνθεί ξανά στην  κοινωνία που μας γύρισε την πλάτη. Αυτά θα τα συζητήσουμε, δυστυχώς, μετά την εκλογή προέδρου. Οφείλαμε να τα είχαμε συζητήσει πριν.

Χ.Κοραή : Υπάρχουν υποψήφιοι και περιβάλλοντα που από τώρα προετοιμάζουν το έδαφος μιας διάσπασης;

Ντόρα : Κυρία Κοραή, η ΝΔ δεν κινδυνεύει σήμερα από διάσπαση. Κινδυνεύει από διάλυση. Πρέπει να είμαστε  σοβαροί και υπεύθυνοι. Επικράτησαν λογικές που δυστυχώς είχαν επικρατήσει σε άλλα κόμματα. Αρνηθήκαμε εαυτόν και χάσαμε την ταυτότητα μας τα τελευταία χρόνια. Είχαμε δομικά προβλήματα. Δεν υπήρχε κοινοβουλευτική ομάδα, διαλύθηκαν οι τοπικές οργανώσεις και η ΝΔ σταμάτησε να λειτουργεί ως  ζωντανός πολιτικός οργανισμός. Η παράταξή μας χρειάζεται σήμερα το σύνολο των δυνάμεών της, οφείλει να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη, να παραδεχτεί τις αδυναμίες της, να τις διορθώσει και να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Χ.Κοραή : Διάσπαση κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει στη ΝΔ; 

Ντόρα : Σας το εξήγησα: Η απειλή είναι μεγαλύτερη από τη διάσπαση. Είναι η διάλυση γιατί κινδυνεύουμε να διαλύσουμε οριστικά τους δεσμούς και τη σχέση με τους πολίτες που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Ντιμπέϊτ των τεσσάρων πρέπει να γίνουν; Να υπάρξει συνάντηση;Συνάντηση πρέπει να υπάρξει. Υπό τις παρούσες συνθήκες το ντιμπέιτ δεν νομίζω πως έχει να προσφέρει κάτι, τους ξέρουμε όλους.

Χ.Κοραή : Ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός όπως ισχυρίζεται ο κ.Τζιτζικώστας;

Ντόρα : Πιστεύω πως θα είναι μια τεράστια δομική και θεσμική αδυναμία.

Χ.Κοραή : Καλώς παραιτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης;

Ντόρα : Η άποψη και της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και η δική μου, είναι ότι από την ώρα που κάναμε μια διαδρομή δυο μηνών με τους υποψηφίους στις συγκεκριμένες θέσεις τους, έπρεπε να ολοκληρώσουμε την εκλογή αυτή έτσι όπως την ξεκινήσαμε. Εάν το θέμα είχε τεθεί από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας μπορούσε να αντιμετωπιστεί τότε. Αυτή την στιγμή εν πάση περιπτώσει η ΝΔ έχει τον κ. Πλακιωτάκη πρόεδρο και η κοινοβουλευτική ομάδα θα τον στηρίξει ώστε να φέρει σε πέρας ένα  δύσκολο έργο.

Χ.Κοραή : Ο κ .Πλακιωτάκης θα είναι μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ με όλες τις αρμοδιότητες, ακόμη και σε μια μεγάλη εθνική κρίση;

Ντόρα : Είναι σαφές. Ο κ. Πλακιωτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ και με την συνδρομή όλων μας θα εκπροσωπήσει επάξια τη ΝΔ.

Χ.Κοραή : Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην κούρσα; Οι υποψήφιοι ξεκινούν εκ του μηδενός;

Ντόρα : Όχι βέβαια. Οι υποψήφιοι συνεχίζουν τον προεκλογικό τους  αγώνα, που αντικειμενικά εκτυλίχθηκε σε ένα πολύ καλό επίπεδο μέχρι την ημέρα της εκλογής.

Χ.Κοραή : Έχετε ...απωθημένο έρωτα για τον κ.Κοτζιά; 

Ντόρα : Πρέπει να σας πω, κ. Κοραή, ότι όταν άκουσα τον κύριο Κοτζιά να τα λέει αυτά, τα έχασα. Το ομολογώ. Μετά από 25 χρόνια στην πολιτική δεν τα χάνω εύκολα. Δεν περίμενα ποτέ ότι υπουργός της "πρώτης  φόρας αριστερά", θα επέτρεπε στον εαυτό του, ελλείψει επιχειρημάτων, τέτοιου είδους φτηνή σεξιστική συμπεριφορά.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου