Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Τσίπρας προς Νταβούτογλου: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας»




Στον Τούρκο Πρωθυπουργό απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

«Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής Συνόδου. «Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς, εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Την αισιοδοξία του ότι η  διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν από λίγο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως εκ τούτου επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Με ανταλλάγματα οικονομική βοήθεια η συνδρομή της Τουρκίας στο προσφυγικό

Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.  «Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους», αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αρχική βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί να προσαρμοστεί αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς. Η ΕΕ θα ανοίξει επίσης τον Δεκέμβριο το επόμενο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα ετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους, αναφέρει το Ρόιτερς. Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να άρει την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίων (βίζα) για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει ορισμένα κριτήρια που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμη να αλλάξει μετά την έναρξη των συνομιλιών στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Ρόιτερς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μερική απελευθέρωση της βίζας θα αφορά αρχικά τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες.




Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου