Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Καλά μπάνια στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του Τσίπρα με βερμούδες και σαγιονάρες




Σύμφωνα με τα parapolitika.gr  οι ενδυματολογικές επιλογές συνεργατών του Τσίπρα περιελάμβαναν βερμούδες και αθλητικά παπούτσια που μόνο συνεργάτες πρωθυπουργού δεν τους έκαναν αλλά παραλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της περασμένης Τετάρτη έκανε έντονες παρατηρήσεις στους στενούς του συνεργάτες, ώστε ανάλογα περιστατικά να μην επαναληφθούν στο Μαξίμου.

Και τους έκανε τα "μούτρα κρέας"!!! Ακόμα καλοκαίρι έχουμε οπότε καλά μπάνια στους παραλίες και να φοράνε και καμιά σαγιονάρα τους πάει.





Εμπλοκή Μπαρμπαρούση σε ξυλοδαρμό αστυνομικού



Σε υπόθεση ξυλοδαρμού αστυνομικού εμπλέκεται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Μπαρμπαρούσης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, τα ξημερώματα της Δευτέρας, συγγενικό πρόσωπο του βουλευτή διαπληκτίστηκε με αστυνομικό με αφορμή μια προσπέραση σε επαρχιακό δρόμο. Στο επεισόδιο δόθηκε συνέχεια σήμερα το μεσημέρι όταν σε καφενείο στο Ξηρόμερο Αγρινίου, ο ίδιος ο Μπαρμπαρούσης, συνοδευόμενος από συγγενείς και άλλους, επιτέθηκε στον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, τραυματίζοντάς τον.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία.  


Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει απελευθερώσει σκληρούς για την δημόσια ασφάλεια κακοποιούς


Γιάννης Αθανασίου

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου θα ίσχυε για ένα χρόνο από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 αλλά όπως φαίνεται συνεχίζει ακόμα με τις ευχές του υπουργού δικαιοσύνης.

Ένας νόμος ευεργετικός για στυγνούς εγκληματίες που φέρει την υπογραφή του υπουργού δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου είναι ακόμα σε ισχύει ενός θα έπρεπε να είχουν λήξει οι ευεργετικές για σκληρούς κακοποιούς διατάξεις.

Η υποτιθέμενη προσπάθεια αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων έχει κάνει τους πολίτες να χάσουν τον ύπνο τους.

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών περιλαμβάνει μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ανηλίκους και χρήστες ναρκωτικών, και καθορίζει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων με σκοπό να πάρουν «ανάσα» οι φυλακές μέχρι εδώ καλά αλλά προβλέπει κιόλας την απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση του ενός δέκατου για ποινές έως τρία έτη, του ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, των δύο πέμπτων για ποινές έως 10 έτη, καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών. 

Ο συγκεκριμένος νόμος υποτίθεται ότι τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα έχει ισχύ έως το τέλος Απριλίου 2016 αλλά όπως δείχνει και η αποφυλάκιση 15 Αυγούστου 2016 του σκληρού κακοποιού Στεφανάκου η εφαρμογή του νόμου συνεχίζεται και σήμερα. 

Αυτός ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών. Γι' αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη της εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά τις ποινές άνω των 10 ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιες από τις αποφυλακίσεις  σκληρών κακοποιών είχαν αρνητικά αποτελέσματα, καθώς οι κρατούμενοι που βγήκαν από τις φυλακές τέλεσαν στη συνέχεια στυγερά εγκλήματα, με ενδεικτικές περιπτώσεις τη δολοφονία του 67χρονου ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Υδρα Μανώλη Οικονόμου και του 27χρονου νεαρού κοσμηματοπώλη στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 ο Γεωργιανός Ρομπέρτο Σοχακιάν πυροβόλησε και σκότωσε έναν 27χρονο κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο Γεωργιανός έναν μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2015, είχε αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την υφ' όρων απόλυση. Εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ιδιοκτησίας και ναρκωτικών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 πήρε ξανά τον δρόμο για τις φυλακές για μία βαρύτερη αυτήν τη φορά πράξη, τη δολοφονία του άτυχου 27χρονου κοσμηματοπώλη.

Τρία μέλη της σπείρας που κατηγορείται ότι στις 16 Αυγούστου 2015 βασάνισε μέχρι θανάτου τον 67χρονο εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα είχαν αποφυλακιστεί με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Μεταξύ των αποφυλακισθέντων ήταν και ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας των Γεωργιανών, ο οποίος είχε δει την έξοδο των φυλακών έναν μήνα πριν από τη στυγερή δολοφονία που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων Παρασκευόπουλου. Αλλοι δύο Γεωργιανοί μέλη της σπείρας είχαν επίσης αποφυλακιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα στις 14 Ιουλίου και τις 9 Ιουνίου 2015, αντιστοίχως. Ο πρώτος είχε πάρει αποφυλακιστήριο από το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για κλοπές, και ο δεύτερος από το σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων, όπου βρισκόταν, επίσης, για κλοπές και ληστείες, ενώ φέρεται ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους είχαν παρουσιάσει και οι δύο ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά. Εκτός από τους τρεις, και οι υπόλοιποι τέσσερις Γεωργιανοί που συμμετείχαν στη δολοφονία μπαινόβγαιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές.

Ο κακοποιός Σαντέρ Πεμάι, στενός συνεργάτης του Αλβανού μακελάρη Μάριαν Κόλα, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών και αποφυλακίστηκε από τους πρώτους την άνοιξη του 2015 και ξανα συνελήφθη εκ νέου μετά την αποφυλάκιση του για τη συμμετοχή του σε διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται ότι ήταν ο αρχηγός μίας εκ των πέντε ομάδων που απάρτιζαν την εγκληματική οργάνωση και είχε στενές επαφές με τον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος. 

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο επονομαζόμενος και «Ελληνας Εσκομπάρ», ο οποίος κατηγορείται ως εγκέφαλος της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1», το καλοκαίρι του 2004, αποφυλακίστηκε στα τέλη του Ιουνίου 2015 δυνάμει του νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών έχοντας εκτίσει 11 από τα 22 χρόνια κάθειρξης. Από το 2014 κατέθετε διαδοχικά αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία απορρίπτονταν, ωστόσο, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, κατάφερε να βγει από τις φυλακές. Τελικά, έπειτα από παρέμβαση του Αρείου Πάγου επέστρεψε πίσω. 

Τελευταίος μέχρι στιγμής που χρησιμοποίησε τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου και ας μην ισχύει από τον Απρίλιο του 2016, είναι ο Βασίλης Στεφανάκος στον οποίο έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, αρχηγικός ρόλος στις δραστηριότητες ελληνικής μαφίας αλλά και «σχέσεις συνεργασίας» με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.


Εμπλέκουν σύμβουλο του Μαξίμου με τον Σόρος




Μείζον πολιτικό πρόβλημα σε Μαξίμου από Κουμουνδούρου – Σφοδρή ενόχληση της ρωσικής πρεσβείας

Σύμφωνα με τα DCLeaks (αντίστοιχα των Wikileaks), ο Μ. Τσιμιτάκης, δημοσιογράφος της Αυγής και υπεύθυνος για την επικοινωνία του πρωθυπουργού, συνεργάστηκε το '15 επ’ αμοιβή με το αμφιλεγόμενο ίδρυμα του φιλοσκοπιανού δισεκατομυριούχου για έκθεση σχετικά με τη θέση της Ελλάδας έναντι Ουκρανίας-Ρωσίας - O ίδιος παραδέχεται το γεγονός και λέει ότι δεν βλέπει κάτι κακό

Είναι Μάρτιος του 2015, όταν ο Ματθαίος Τσιμιτάκης παίρνει ένα μακροσκελές ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπολογιστή του. Ο αποστολέας του υπογράφει ως Iannis. Πίσω από την αγγλική εκδοχή του κοινού αυτού ελληνικού ονόματος βρίσκεται ο Γιάννης Καρράς. 

Ενας καθηγητής πανεπιστημίου και ερευνητής που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Εχοντας σπουδάσει Ιστορία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και οικονομικά στις ΗΠΑ, είναι υποσχόμενο μέλος της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Ο Γιάννης όμως έχει και άλλη μία ιδιότητα: συνεργάζεται με το ίδρυμα Open Society που ανήκει στον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. Με αυτή την ιδιότητα προσεγγίζει τον νεαρό δημοσιογράφο με τον οποίο διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις. Εκτός από δημοσιογράφος, όμως, είναι και ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν καθοριστικά στις εκλογικές καμπάνιες που οδήγησαν το μικρό κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία. Την περίοδο εκείνη, μάλιστα, ο μετέπειτα σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι απασχολημένος με την ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής». Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι γραμμένο στα αγγλικά καθώς, όπως εξηγεί ο συγγραφέας του, δεν θέλει να χάνει χρόνο, αλλά ο Ματθαίος μπορεί να του απαντήσει στα ελληνικά. Από τα συμφραζόμενα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι δύο άνδρες έχουν ήδη συμφωνήσει να συγγράψουν από κοινού μία έκθεση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία αναφορικά με τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρα­νίας. Η έκθεση αυτή γίνεται για λογαριασμό του ιδρύματος Open Society. Στο email ξεκαθαρίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο Γιάννης τον ενημερώνει ότι μόλις έφτασε μετά τη διαμονή του στην Αθήνα και την Κέρκυρα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου και εργάζεται για λογαριασμό του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών. Χωρίς να χάσει χρόνο ενημερώνει τον Τσιμιτάκη ότι πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά, καθώς έχουν μπροστά τους μεγάλο όγκο και φόρτο εργασίας και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. 


Ο φιλοσκοπιανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, στον οποίο ανήκει το Ιδρυμα Open Society


Ο Καρράς γράφει στον Τσιμιτάκη: «Θα το κάνουμε μαζί και θα μοιράσουμε την αμοιβή 50-50, αλλά πρέπει να μου πεις πώς να χειριστώ το φορολογικό κομμάτι. Αν έχω καταλάβει καλά, θέλεις το συμβόλαιο να είναι μόνο στο όνομά μου, σωστά; Θέλεις όμως το όνομά σου να εμφανίζεται στην έκθεση ή όχι; Απάντησέ μου σε όλα αυτά». Λίγο πιο κάτω συνεχίζει: «Γενικά μην πεις ότι το κάνεις για λογαριασμό του Open Society. Κάτι τέτοιο θα έκλεινε πόρτες. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για το ίδρυμα στην Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας της δράσης του σε ό,τι αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβία».

Το μήνυμα συνεχίζει δίνοντας οδηγίες στον δημοσιογράφο σχετικά με το πώς πρέπει να ολοκληρώσει την έκθεση, η οποία θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διατηρεί σχέσεις εξάρτησης με τη Ρωσία και ως εκ τούτου αδιαφορεί για την κρίση στην Ουκρανία. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ. «Ηταν μια έρευνα στην οποία πράγματι συμμετείχα. Ανέλαβα το κομμάτι των media, καθώς σχετίζεται με τις σπουδές μου στη Βρετανία και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα». Ο Τσιμιτάκης ξεκαθαρίζει ότι την περίοδο εκείνη δεν εργαζόταν ακόμα στο Μαξίμου. «Δεν ήμουν τότε στο Μαξίμου και δεν είχα καμία κομματική θέση. Ημουν δημοσιογράφος στην “Αυγή”. Για τα social media και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με προσέλαβαν αργότερα». 

Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα αποτελεί μέρος δεκάδων χιλιάδων ευαίσθητων εγγράφων και προγραμμάτων που έφερε στην επιφάνεια μία αμερικανική ομάδα χάκερ ακτιβιστών που ονομάζονται DCLeaks. Οπως υποστηρίζουν, ακολουθούν το παράδειγμα των WikiLeaks υποκλέπτοντας μυστικά έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν «να παρουσιάζουν την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις». Στο στόχαστρό τους μπήκε ο παντοδύναμος επιχειρηματίας και λομπίστας Σόρος και το ίδρυμά του για μία περίοδο οκτώ ετών (μεταξύ του 2008 και του 2016) και η δράση του σε 40 χώρες. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, στην οποία έγινε ευρέως γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση των Σκοπίων. Επαιξε, άλλωστε, έναν ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα όχι μόνο ως γενναιόδωρος χρηματοδότης, αλλά και ως παράγοντας που λειτούργησε ως πολιτικός λομπίστας υπέρ της ΠΓΔΜ. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Σκόπια τον έχουν αποκαλέσει «σωτήρα της “Μακεδονίας”». Ενας Ελληνας ερευνητής θα μπορούσε να προσπεράσει χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία το επίμαχο έγγραφο. Είναι, άλλωστε, ένα από τα χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκονται στην κατηγορία «Ουκρανία». Η συνομιλία, εξάλλου, μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό. Αυτό θα ίσχυε, όμως, μόνο στην περίπτωση που ο παραλήπτης του δεν ήταν ο γνωστός Ματθαίος Τσιμιτάκης.


Ο  καθηγητής Γιάννης Καρράς που έστειλε το email για τη συνεργασία του Ματθαίου Τσιμιτάκη με το Ιδρυμα Σόρος


Παιδί του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ματθαίος είναι παιδί του ΣΥΡΙΖΑ. Η μετέπειτα μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήρθε τυχαία. Ο πατέρας του είναι ενεργός στην Αριστερά και στενός φίλος σημερινών πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών. Ως μαθητής συμμετείχε στο κύμα καταλήψεων της δεκαετίας του 1990 μαζί με τους συνομήλικούς του που σήμερα κατέχουν ηγετικές θέσεις στην κυβέρνηση και το κόμμα. Ηταν η περίοδος που διαμορφώθηκε η στενή σχέση που τον δένει μέχρι σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες είναι συνομήλικοι και γνωρίζονται από τα μαθητικά τους χρόνια. Η σχέση τους δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από την έφοδο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Αυτός ήταν που είχε αναλάβει την πρώτη πολιτική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα ως νεοεκλεγμένου προέδρου του κόμματος. Επιπλέον, είχε συμβάλει καθοριστικά στις προεκλογικές καμπάνιες που εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον Ηλία Χρονόπουλο και τον Τάσο Κορωνάκη εργάστηκαν σκληρά για την εξωστρέφεια που χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2012 και μετά. 
Πριν από τη νίκη του Ιανουαρίου 2015, ο Τσιμιτάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν πήρε την πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη του εν αναμονή πρωθυπουργού. Ηταν η συνέντευξη που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο νικητή των social media. Η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε την καινοτομία τα ερωτήματα να τίθενται μέσω Twitter με τη χρήση του hashtag #asktsipras. Το hashtag έγινε trend στο Twitter και για τη συγκεκριμένη συνέντευξη ξέσπασε διαδικτυακή σύρραξη με το επιτελείο της Ν.Δ.  Οταν μετά τις δεύτερες νικηφόρες για τη σημερινή κυβέρνηση εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο υπεύθυνος των social media του πρωθυπουργού Ηλίας Χρονόπουλος εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, η θέση έμεινε κενή. Η ένταξη του Ματθαίου Τσιμιτάκη στην επικοινωνιακή ομάδα κρίθηκε απαραίτητη μετά την γκάφα του διαχειριστή του ξενόγλωσσου λογαριασμού του πρωθυπουργού. Ηταν τότε που απευθυνόμενος στον Αχμέτ Νταβούτογλου δημοσίευσε ένα σχόλιο για τους πιλότους της Ελλάδας και της Τουρκίας που στη συνέχεια διεγράφη εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 89, που δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2016, ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, μέχρι πρότινος εργαζόμενος στην εφημερίδα «Αυγή» και στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο αλλά και εγκέφαλος της διαδικτυακής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009, εντάχθηκε στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Αρμοδιότητά του να διαχειρίζεται τα social media του πρωθυπουργού και όχι μόνο. Τη στιγμή, όμως, που έχει κληθεί στο Μαξίμου για να προστατεύει τον πρωθυπουργό από επικοινωνιακές γκάφες, αυτός είναι που θα υποκύψει σε μία. Λίγο μετά την πρόσληψή του βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα και αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του. Αιτία στέκεται η ανάρτησή του στα social media με την οποία υπερασπίζεται τον Γιάννη Μουζάλα. Είχε μόλις ξεσπάσει σάλος από την τηλεοπτική εμφάνιση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής επειδή είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία».  

Η αναφορά εκείνη είχε προκαλέσει κυβερνητική κρίση, καθώς ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ζητούσε επιμόνως την απομάκρυνση του κ. Μουζάλα. Ο Τσιμιτάκης έσπευσε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Σ’ ένα άτυχο τιτίβισμα έγραψε: «Μην πατάτε την μπανανόφλουδα παραίτησης Μουζάλα. Δεν επιβεβαιώνεται. Ποια πρώην; Ολοι Μακεδονία λένε πλην εθνικιστών που πέτυχαν να συμβεί». Αν και αμέσως μετά διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση, η ζημιά έγινε. Υπό την πίεση των αντιδράσεων υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενήμερο για την υπόθεση, εγείρει ζήτημα δεοντολογίας. Οπως μας είπε, «όταν έχεις προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό οφείλεις να είσαι προσεκτικός. Πολύ περισσότερο όταν ο πρωθυπουργός σού προτείνει θέση στο Μαξίμου όφειλες να τον έχεις ενημερώσει για αμφιλεγόμενες δραστηριότητες σου. Το γεγονός ότι ο Τσιμιτάκης δεν ήθελε να φανεί το όνομά του στη συνεργασία με το Ιδρυμα Σόρος είναι από μόνο του απόδειξη πως είχε συνείδηση περί πολιτικού προβλήματος». Διπλωματική πηγή, από την οποία επίσης ζητήσαμε να σχολιάσει την υπόθεση, μας είπε ότι η έστω και παλαιότερη εμπλοκή ενός νυν στελέχους του πρωθυπουργικού γραφείου με το Ιδρυμα Σόρος εγείρει ζήτημα λόγω του ρόλου που έχει παίξει αυτό το ίδρυμα στη διένεξη Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα. Οπως μας είπε η ίδια πηγή, πολλοί θα συνδέσουν το tweet του Τσιμιτάκη («όλοι αποκαλούν το γειτονικό κράτος “Μακεδονία”» με τη σχέση που έχει με το Ιδρυμα Σόρος. Πάντα κατά την ίδια πηγή, υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Το Ουκρανικό, που ήταν και το αντικείμενο της συνεργασίας του Τσιμιτάκη με το ίδρυμα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα έχει να χάσει από την επικράτηση των νεοψυχροπολεμικών τόνων που προωθούν ο Σόρος και το ίδρυμά του. Η Ελλάδα έχει συμφέρον από μια πολιτική διευθέτηση που θα επιτρέψει να ξαναμπεί σε τροχιά η συνεργασία Δύσης - Ρωσίας. Είναι προφανές, καταλήγει η ίδια πηγή, ότι η εμπλοκή του ονόματος ενός συνεργάτη του πρωθυπουργού ενεργοποιεί αρνητικά αντανακλαστικά στη Μόσχα έστω και αν στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για εντυπώσεις.

Ιδιαίτερη ενόχληση στο Μαξίμου φαίνεται όμως να έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα χρήματα που εισέπραξε ο δημοσιογράφος κόπηκαν σε άλλο όνομα. «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι πράγματι υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

To mail που απέστειλε στον Ματθαίο Τσιμιτάκη για τη συνεργασία του με το Ιδρυμα Σόρος ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιάννης Καρράς


Ολο το κείμενο για τη δουλειά με τον φιλοσκοπιανό Σόρος


«Ματθαίε, 

Εχω επιστρέψει στο Φράιμπουργκ από την Αθήνα και την Κέρκυρα και σου γράφω στα αγγλικά για να μη χάνουμε χρόνο. Αν, θέλεις, απάντησε στα ελληνικά. Σε παρακαλώ σχολίασε όλα τα παρακάτω. Οπως μπορείς να δεις, δεν είναι μικρός όγκος δουλειάς και τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά στενά (1η Απριλίου η προκαταρκτική έκθεση, 1η Μαΐου τελική έκθεση). Θα την κάνουμε μαζί. Θα μοιραστούμε την αμοιβή 50-50, αλλά θα πρέπει να με καθοδηγήσεις ως προς το πώς να διαχειριστώ τα φορολογικά θέματα. Καταλαβαίνω ότι δεν θέλεις να υπάρχει το όνομά σου στο συμβόλαιο, ισχύει αυτό; Θέλεις να αναγράφεται το όνομά σου δίπλα στο δικό μου στην έκθεση; Κάνε σχόλια σε όλα τα παρακάτω. 

Γενικά, και όπως κρίνεις εσύ, μην αναφέρεις ότι κάνεις αυτό το πρότζεκτ για το Open Society γιατί το πιο πιθανό είναι να σου κλείσει πόρτες. Υπάρχει πολύ καχυποψία για το Open Society στην Ελλάδα, βασικά λόγω της θέσης που έχει πάρει σχετικά με την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ταυτοχρόνως γράφω ένα άρθρο για το Aspen Review Eastern Europe, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η οργάνωση για την οποία διεξάγεται αυτή η έρευνα. 

Δομή

Η δομή της έκθεσης έχει ως εξής:

Τρισέλιδη σύνοψη και συστάσεις.

Συστάσεις:

Οι συστάσεις θα είναι για μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα βήματα, όπως αναφέρονται εδώ βάση συνεντεύξεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Οι μεσοπρόθεσμες συστάσεις θα συμπεριλαμβάνουν ένα πολιτιστικό γεγονός (που θα καθοριστεί αργότερα) και ένα μονοήμερο συνέδριο για την Ουκρανία και το Διεθνές Δίκαιο, όπου θα παρατίθενται προηγούμενα ως προς τη διαχείριση της κατάστασης στην Ουκρανία (συγκεκριμένα την Κύπρο). Συστάσεις μπορούν να συμπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων των τοπικών Ουκρανών εκπροσώπων μεταναστών. Βραχυπρόθεσμες συστάσεις θα συμπεριλαμβάνουν ένα action pack ως προς το τι διακυβεύεται για την Ελλάδα στην Ουκρανία και τρόπους αφήγησης των παραλληλισμών στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ έθνους και αυτοκρατορίας έναντι Ελλάδας / Ουκρανίας. Σκέψου αν αυτά μας κάνουν και τι άλλο να προτείνουμε. 

Παραρτήματα:

Media

Πολιτικά κόμματα και think tanks

Δημοσκοπήσεις

Επιχειρηματικές σχέσεις

Θρησκευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί

Μετανάστευση και Διασπορά

Ελλάδα και Ουκρανία στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομικής κρίσης

Ελλάδα, Ουκρανία και Κυπριακό 

Ονόματα και σύντομη περιγραφή των σημαντικών παραγόντων: ένα “ποιος είναι ποιος” με πληροφορίες για τουλάχιστον 50 opinion leaders

Εκθεση

Σύνοψη: Λειτουργώ με υποθέσεις που προέκυψαν από συνεντεύξεις που έχω πάρει μέχρι τώρα ότι η Ρωσία έχει σημαντική πολιτική επιρροή (soft power) στην Ελλάδα, αν και αυτό δεν μεταφράζεται εύκολα σε πολιτική δράση (hard power) (δηλαδή, βέτο σε κυρώσεις της Ε.Ε.). Οι Ελληνες βασικά δεν ενδιαφέρονται για την Ουκρανία και την κρίση εκεί. Αντιλαμβάνονται και κατανοούν την εκεί κρίση με βάση τη δική τους οικονομική κρίση και τη σχέση τους με την Ευρώπη (τη σημερινή εποχή πρωτίστως την Ευρώπη και όχι τις ΗΠΑ). Στον βαθμό που οι σχέσεις με την Ευρώπη παραμένουν στο επίκεντρο και δεν ξεφύγουν, η Ελλάδα θα γαβγίζει αλλά δεν θα δαγκώνει. Αν βελτιωθούν, η Ελλάδα μπορεί να μη γαβγίζει καν (όπως βλέπουμε με την πολιτική της Ελλάδας για το Ισραήλ, ο Κοτζιάς μπορεί να είναι πολύ ρεαλιστής). Αν όμως επιδεινωθούν, η Ελλάδα θα στραφεί προς τη Ρωσία για αυξημένη στήριξη και θα αλλάξει τις πολιτικές για την Ουκρανία αναλόγως. Συμφωνείς με αυτή την υπόθεσης; 

Μπορείς να βρεις επιβεβαίωση υπέρ ή κατά στα ΜΜΕ που εξετάζονται;

Media: Εδώ είναι το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών (πρέπει να σκεφτούμε πώς να χωρίσουμε τη δουλειά). Πρέπει να δώσουμε ένα “ποιος είναι ποιος” με πληροφορίες για τουλάχιστον 6 εφημερίδες, 10 οπτικοακουστικά μέσα (τηλεόραση και ραδιόφωνο) και 6 διαδικτυακές σελίδες. Κάποια είναι προφανή, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αλλαγές μέσα στον χρόνο (τουλάχιστον 18 μήνες) είναι σημαντικός παράγοντας. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για εφημερίδες: “Καθημερινή”, “Αυγή”, “Τα Νέα”, “Βήμα”, “Εφημερίδα Συντακτών”, “Ελευθεροτυπία”, “Πρώτο Θέμα”, “Ριζοσπάστης” (;) κ.λπ. Τι άλλο; Protagon; Athens Review of Books (πληροφορίες για τον Κοτζιά); Οσον αφορά την τηλεόραση, μπορούμε απλά να κάνουμε τα βασικά κανάλια. Τι λες για αριστερά blogs; Και για εμπορικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς; Νομίζω ότι πρέπει να καλύψουμε την Αριστερά στα FM. ΣΚΑΪ. Τι άλλο; Κάτι από τους εθνικιστές ή την Ακροδεξιά; Η επιλογή μου θα ήταν το “Αρδην” (ήδη το κοιτάζω), που τουλάχιστον επιδιώκει να είναι σοβαρό. Το “Patria” είναι ακόμα πιο ανούσιο. Θα ασχοληθώ με τις θρησκευτικές ιστοσελίδες στο θρησκευτικό και πολιτιστικό παράρτημα. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε συνέντευξη από τον Κώστα Νισένκο

 (http://www.kathimerini.gr/757296/article/epikairothta/kosmos/viaih-epi8esh-kata-toy-antapokrith-ths-ka8hmerinhs-sthn-krimaia) και τον Κώστα Γερόπουλο από τη “New Europe” για να αναλύσουμε τα ζητήματα, αλλά δεν ξέρω αν είναι συνετό το να μιλήσουμε με τους ανταποκριτές της Ρωσίας Θανάση Αυγερινό, Δημήτρη Λιάτσο, Αχιλλέα Πατσουκα κ.λπ. (τους γνωρίζω όλους). Επίσης, αν πετύχουμε άρθρα με ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε οποιοδήποτε θέμα να το στείλουμε με email ο ένας στον άλλον. 

Πολιτικά κόμματα και think tanks: Ποιος, αν υπάρχει κάποιος, ασχολείται με τη Ρωσία - Ουκρανία μέσα στο κάθε κόμμα; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων στη διαμόρφωση πολιτικής; (Το ένστικτό μου λέει ότι δεν παίζει κανένα ρόλο.) Ομολογώ ότι δεν έχω καμία ιδέα πώς να προχωρήσουμε με αυτό, αλλά έχω γράψει στον ακαδημαϊκό Βασίλη Πετσίνη και ελπίζω να κάνω Skype μαζί του σύντομα. Εχω ήδη πάρει συνέντευξη από τον Θάνο Ντόκο (γενικό διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής - ΕΛΙΑΜΕΠ) αυτοπροσώπως. 

Δημοσκοπήσεις: Εχω ήδη ξεκινήσει διαδικτυακή έρευνα και υπάρχει ενδιαφέρουσα πληροφορία. Μίλησα με τον Βασίλη Μουρδουκούτα γι’ αυτό και με έχε συμβουλέψει ως προς το πώς να προχωρήσω. 

Επιχειρηματικές σχέσεις: Μέχρι τώρα έχω πάρει συνέντευξη από την Ελενα Κοντράτοβα, πρόεδρο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου και την υποδιευθύντριά της Γιούλια Σισάλοβα, διευθύντρια Επικοινωνίας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Σχετικά με τις ελληνοουκρανικές επιχειρηματικές σχέσεις, έλαβα πληροφορίες από την Ολγα Τσέρνοβα, τη δεύτερη τη τάξει στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα. Ολοι μου πρότειναν και άλλους ανθρώπους με τους οποίους αξίζει να μιλήσουμε και έχουν δώσει εκτενή στοιχεία για εμπορικές σχέσεις. 

Πολιτισμός & Θρησκεία: Αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ίσως πιο σημαντικό από τα ΜΜΕ σε ελληνικό πλαίσιο. Μέχρι στιγμής, έχω πάρει τηλεφωνική συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιωάννη από την Πέργαμο (ενός από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη). Εχω διαβάσει το πρόσφατο βιβλίο του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριου, “Two bullets for Donetsk”. Εχω προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να επικοινωνήσω με τον ίδιο τον μητροπολίτη και έχω ξεκινήσει δουλειά πάνω σε δύο θρησκευτικές ιστοσελίδες: romfea.gr και amen.gr. Οσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι, σκοπεύω να επικοινωνήσω με τον Στάθη Λιβαθινό, κορυφαίο σκηνοθέτη ρωσικών και άλλων θεατρικών έργων και την ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου. Επίσης, τη διοίκηση στης Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, συγκεκριμένα, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, που έχει πολλές γνώσεις σε αυτό το θέμα έχοντας ταξιδέψει και στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Επίσης, έχω ηγηθεί μιας συζήτησης σχετικά με αυτό  το θέμα με φοιτητές μου σε μάθημα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να χρησιμοποιήσω τις επαφές μου στα Σλαβικά Τμήματα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, αλλά βασικά γνωρίζω και εγώ ο ίδιος τι γίνεται εκεί. Το Κέντρο Πούσκιν θα ήταν άλλο ένα σημείο επαφής. Το 2016 η Ελλάδα και η Ρωσία θα φιλοξενήσουν η μία την άλλη ως επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δύο χώρες. Θα κοιτάζω να καταλάβω τον βαθμό στον οποίο η ρωσική απαράμιλλη πολιτιστική soft power μπορεί να μεταφραστεί σε χάραξη πολιτικής στην Ελλάδα. 

Μεταναστευτικό δίκτυο: Μέχρι στιγμής έχω πάρει συνέντευξη από την Ολγα Τσέρνοβα, τη δεύτερη τη τάξει στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την Τατιάνα Ντίκο, δασκάλα και μεταφράστρια Ρωσικών με έδρα την Αθήνα, ενώ τηλεφωνικώς έχω μιλήσει με την Αννα Κόστιουκ, διοργανώτρια φοιτητών για το Ουκρανία - Κριμαία με έδρα την Αθήνα. Την Ελένη Φασούλα-Παπαϊωάννου, οργανώτρια ρωσικού μεταναστευτικού δικτύου στην Ελλάδα (η οποία μίλησε για τον τρόπο που η προσάρτηση της Κριμαίας έχει οδηγήσει σε διασπάσεις σε μια μέχρι πρότινος βασικά μετά-σοβιετική μάζα ανθρώπων.) Μπορεί να μιλήσω με την Ευτυχία Βουτυρά για μια ακαδημαϊκή άποψη. Εχω ακόμα αρκετή δουλειά να κάνω για να καταλάβω το ρόλο που παίζουν -μπορούν να παίξουν- τα μεταναστευτικά δίκτυα στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στην παρούσα φάση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Και μετά υπάρχει το ζήτημα των ρωσόφωνων Πόντιων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και κάποιοι από το Σουκούμι. Στρέφονται προς τη Ρωσία; Επηρεάζουν πολιτική της Βορείου Ελλάδας όπου μένουν κυρίως; Τέλος, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιηθούν τα όσα λέγονται αναφορικά με την ελληνική Διασπορά στην Ουκρανία (η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν δώσει έμφαση στον ρόλο της Διασπορά τους τελευταίους μήνες);

Εξωτερική πολιτική και Ελληνικός Στρατός: Μέχρι στιγμής έχω πάρει συνέντευξη από τον πρέσβη Ηλία Κλη (πρώην πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, σύμβουλο του νυν υπουργού Εξωτερικών, σύμβουλος του ΣΕΒ). Ισως είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος για να κατανοήσει κανείς τις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις αυτή τη στιγμή. Με τον πρέσβη Αλέξανδρο Φίλων (πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, με τον οποίο έχω συγγένεια). Τον Καπετάνιο Πάνο Στάμου (υποβρύχια, πολλές γνωριμίες στην Κριμαία, επίσης γραμματέας και ηγέτης της Ενωσης Ελληνορωσικής Ιστορίας), ο οποίος τόνισε τη μη πολιτική παράδοση των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων. Σκέφτομαι να μιλήσω με τον Θέμο Στοφορόπουλο για την άποψη της εθνικής αριστεράς. Εχω διαβάσει επίσης το πιο πρόσφατο βιβλίο του ΥΠΕΞ Κοτζιά. Ολα αυτά μου έχουν προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τα παραρτήματα 7 & 8 και ειδικά με τη σχέση με το Κυπριακό (που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επιθυμεί να υποβαθμίσει).

Αναμένω την απάντησή σου για όλα αυτά.


Γιάννης»


Πηγή : protothema.gr


Λευτέρης Αυγενάκης : Η αλλαγή έδρας της Ν.Δ. και η νέα πορεία


Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Πριν από λίγες ημέρες η ΝΔ μετεγκαταστάθηκε σε νέα πιο λιτά γραφεία, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μεταφορά της έδρας του κόμματος δεν αποτελεί απλά μια διαχειριστική διαδικασία που ήταν αναγκαίο να γίνει και που μειώνει το κόστος των γραφείων κατά 90%. Αποτελεί -με μια σειρά άλλων ενεργειών που έχει αναλάβει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας- το αποτέλεσμα μια πραγματιστικής, επίμονης αναζήτησης νέων λύσεων, οι οποίες μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό που θα θέλαμε, αλλά είναι ανάγκη να ληφθούν για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα. 

Αναμφίβολα αυτός ο τρόπος σκέψης -που είναι και το ζητούμενο για την υπέρβαση της κρίσης- διακατέχει τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της, όχι μόνο για τα κομματικά ζητήματα, αλλά και για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πολύχρονη κρίση στη χώρα μας. Απέναντι σε αυτό τον τρόπο προσέγγισης, υπάρχει ο διαχρονικός πολιτικός και κοινωνικός αρνητισμός απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μεγάλα προβλήματα. 

Είναι στην ουσία μια διαχρονική εμμονή στο status quo, που εκπέμπει το μήνυμα ότι «καλώς έγιναν όσα έγιναν», παρόλο που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα.

Στην Ελλάδα, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, επικράτησε ένας αδυσώπητος πολιτικός, μιντιακός και ιδεολογικός αρνητισμός απέναντι σε οτιδήποτε επιχειρούσε να αλλάξει τα κακώς κείμενα και δυστυχώς σήμερα «δρέπουμε» τους καρπούς των ιδεολογιών που εκθρέψαμε. 

Σήμερα, οι πολιτικές επιλογές της χώρας είναι εγκλωβισμένες στη μέγγενη του χειρότερου αντιμνημονιακού λόγου που εκφράστηκε από πολιτικό κόμμα, και την πιο ακραία και νεοφιλελεύθερη μεταστροφή του. Ο εγκλωβισμός αυτός δεν είναι πολιτικός ή οικονομικός, αλλά αξιακός. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 δεν σηματοδότησε και τον απεγκλωβισμό της χώρας, αλλά αντίθετα αναδείχθηκε μια δύναμη που επικαλούνταν το «γκρέμισμα του παλιού», επιφυλάσσοντας όχι ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες, αλλά ένα ακόμη πιο ζοφερό μέλλον σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και βέβαια σε επίπεδο θεσμών και δημοκρατίας, διατηρώντας τις χειρότερες εκφάνσεις του «παλιού». 

Υπάρχουν εποχές στις οποίες μπορεί ένας πολιτικός να υποσχεθεί. 

Σήμερα όμως, διανύουμε μια περίοδο που εάν είσαι πολιτικά ευθύς, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις. Αυτό που μπορεί ένας πολιτικός, είναι να δημιουργήσει ένα νέο όραμα.

 Όχι ένα παραμύθιασμα, αλλά ένα δημοκρατικό αφήγημα που θα συσπειρώσει ένα μαζικό κοινωνικό ρεύμα προς τη συγκρότηση μιας δύναμης, ικανής να ανατρέψει όλα εκείνα τα δόγματα, τις ιδεοληψίες και «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». 

Ένας τέτοιος δρόμος είναι ο πιο βέβαιος για την κοινωνία. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία προς την έξοδο είναι πολλοί. Η ΝΔ χωρίς πολιτικό φόβο, και δίχως την τυραννία των οριακών βημάτων, των ακροβασιών και του πολιτικού κόστους που καταδικάζουν κάθε προσπάθεια σε διαδοχικές αποτυχίες, εκπονεί σήμερα τους άξονες και τις πολιτικές προτεραιότητες μιας οριστικής πολιτικής εξόδου από την κρίση, που θα ανακοινώσει σύντομα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η πορεία της χώρας μας δεν θα κριθεί από τα θεσμικά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα για να «πέσει στα μαλακά», θυσιάζοντας τη συντεταγμένη πολιτεία στο βωμό της προσπάθειας να οργανώσει τη συντεταγμένη αποχώρησή του από την εξουσία. Αντίθετα θα κριθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση, με θετικό μεταρρυθμιστικό πρόσημο και αταλάντευτη ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την ανάπτυξη και την ευημερία. 

Άλλωστε ανάπτυξη και ευημερία εκτός από την εποχή του Μωυσή, σε καμία φάση της ιστορίας δεν προέκυψε ως «δώρο εξ ουρανού».


Ο γιος του Κουφοντίνα στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ Ενας Κουφοντίνας και για τον Αλέξη


Ο Έκτορας Κουφοντίνας μιλά θετικά για τον πρωθυπουργό




Της Στέλλας Νοβάκη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Δηλώνει ότι είναι οπαδός του Λένιν και ότι ανήκει ιδεολογικά στην πατριωτική Αριστερά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να απαρνηθεί τις αριστερές καταβολές του. Από την παιδική του ηλικία έγινε γνωστός, αφού μέσω δημοσιευμάτων «συστήθηκε» αρχικά στους αστυνομικούς ρεπόρτερ και αργότερα στο πανελλήνιο ως το πρώτο παιδί τρομοκρατών στην Ελλάδα, της Αγγελικής Σωτηροπούλου και του Σάββα Ξηρού. Εκείνος όμως γνώρισε ως πραγματικό πατέρα τον Δημήτρη Κουφοντίνα τις πολιτικές απόψεις του οποίου στηρίζει με ένταση.

Για τους περισσότερους ο Εκτορας Κουφοντίνας δεν ήταν παρά «ο γιος του Κουφοντίνα». Δεν θα μπορούσε να κάνει πολλές ανατροπές στη ζωή του και η πορεία του θα ήταν προδιαγεγραμμένη. Ομως εκείνος είχε και εξακολουθεί να έχει μια πιο σαφή εικόνα του κόσμου του. Κοφτερό μυαλό, αριστούχος στο πανεπιστήμιο, με απόλυτη αυτογνωσία και αυτοέλεγχο, δηλώνει «παρών» ακόμη και στις προκλήσεις, χωρίς ούτε μια στιγμή να σκεφτεί να αποκρύψει την ταυτότητά του, την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως μοναδικότητα, όπως οφείλει να κάνει κάθε άνθρωπος και πολιτικό ον.

ΕΚΠΛΗΞΗ

Στις πολιτικές αναζητήσεις του ανακάλυψε γρήγορα τον δρόμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναφορικά με την οποία δηλώνει ότι είναι, αν όχι οπαδός της, τουλάχιστον «σύντροφος». Ετσι αποκαλεί και τον Αλέξη Τσίπρα: «ο σύντροφος πρωθυπουργός». 

Η είδηση ότι ο γιος του Κουφοντίνα αναφέρεται θετικά στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην αποτελεί έκπληξη για κάποιους, αλλά εντυπωσιάζει. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτησή του στο facebook, στην οποία αναφέρεται στην πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Ο σύντροφος πρωθυπουργός, ύστερα από τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών, συνειδητοποίησε πλέον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά αυτοδύναμη. Η εμφανής συγκίνηση που έκλεισε αυτή την ιστορική ομιλία φέρνει πράγματι την ελπίδα, για να μην πω τη σιγουριά για νέες μέρες». Παράλληλα, σε κείμενό του δύο ημέρες μετά τις εκλογές ανέφερε: «Πρέπει κανείς να είναι μικρόψυχος ή κομπλεξικός ώστε, παρότι ανήκοντας στον ευρύ χώρο της Αριστεράς, να μη χαρεί βλέποντας τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν νικηφόρες παντού στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο Εκτορας Κουφοντίνας κάνει αναφορές και κριτική, αλλά και αποδίδει χαρακτηρισμούς στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική τακτική του, η οποία εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι αντιμετωπίζεται ως «θετική» από τον ίδιο. «Ο κόσμος δεν αλλάζει με ροδοπέταλα. Εχει όμως σήμερα την ευκαιρία και την ελπίδα να γίνει λίγο καλύτερος». Σχολιάζοντας ακόμη και τις Προεδρικές εκλογές, γράφει στο facebook: «Ο Παυλόπουλος δεν ήταν η χειρότερη περίπτωση, καθώς εκείνη την εποχή κινήθηκε με δόγμα: “αμυντική στάση για να μην υπάρξει κι άλλος νεκρός”, όταν άλλοι ζήταγαν να κατέβει ο στρατός», ανάρτηση με την οποία δεν απέρριψε την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.


ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ

Οσοι ήθελαν τον Εκτορα Κουφοντίνα επαναστάτη δεν έχασαν το στοίχημα, αφού ακόμη και οι απόψεις του περί «αγώνων» και «βίας» είναι ανατρεπτικές, όπως και η ζωή του. Εχει την άποψη ότι «η απλή απομάκρυνση των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια και η διατήρησή τους λίγο παραπέρα σε ετοιμότητα για επέμβαση δεν είναι και καμία σπουδαία αλλαγή, αλλά ας πούμε ότι είναι μια καλή αρχή». Ο ίδιος στράφηκε κατά εκείνων που έκαψαν πρόσφατα ένα περιπολικό στα Εξάρχεια λέγοντας πως: «Ο άνθρωπος που παλεύει για μια νέα κοινωνία ειρήνης δεν μπορεί να είναι υπέρ της βίας για τη βία ή να έχει φετίχ με αυτήν. Οποιος δεν αντιλαμβάνεται τη σωστή στιγμή για κάθε τι δεν έχει καταλάβει τον λενινισμό». 

Ο ίδιος, πάντως αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «σήμερα κρίνεται και θα κριθεί περισσότερο εν καιρώ κατά πόσο αυτή η ιδέα της ειρηνικής μετάβασης, της μεταρρύθμισης και της απόρριψης της επανάστασης ήταν καλή ιδέα ή όχι. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής δεν ήταν ενθαρρυντικά». Σε άλλο κείμενό του υποστηρίζει ότι «ο λαός δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει μόνο το 30% του μνημονίου. Τον ψήφισε για να σκίσει ολόκληρο το μνημόνιο» και προσθέτει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «είτε θα συνεχίσει με τα Μνημόνια, με όποιο όνομα και αν είναι αυτά και σε όποιο ποσοστό, είτε θα πει το μεγάλο ΟΧΙ και θα αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει δημοψήφισμα».

Οι πρώτες επαφές του με την πολιτική

Το προφίλ του Εκτορα Κουφοντίνα στο facebook είναι γεμάτο φωτογραφίες από τα ταξίδια του, τη μοτοσυκλέτα του, αλλά και τις διακοπές του στη Γαύδο. Προτιμά έναν πιο ροκ τρόπο ζωής κι αυτό δεν είναι η ιδεολογία του, αλλά η ίδια του η ζωή και η επιλογή να απολαμβάνει την καθημερινότητά του με τον δικό του τρόπο, μένοντας, όταν χρειαστεί, παγερά αδιάφορος ακόμη και στην αδηφάγα περιέργεια του αναγνωστικού κοινού. Η αρθρογραφία του σε blog, όπως ο «Ανυπότακτος», η οποία φέρει την υπογραφή του, μαρτυρά και τη συμφωνία του σε ορισμένα θέματα με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη διάθεσή του να ασκήσει κριτική με επιχειρήματα στην κυβέρνηση. Ο 25χρονος Εκτορας είναι προφανές ότι έχει πολλά ακόμη να «διηγηθεί» μέσα τόσο από την αρθρογραφία του όσο και από τον τρόπο ζωής του και τις επιλογές του. Από πολύ μικρός άλλωστε έδειξε ότι η ευφυΐα του δεν θα τον άφηνε σε ησυχία. Η έφεση στις θετικές επιστήμες τού άνοιξε το 2009 την πόρτα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου πέρασε πρώτος και με υποτροφία στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Εκεί είχε και τις πρώτες επαφές του με την πολιτική. Συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα της σχολής του, βρέθηκε κοντά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ δηλώνει ανένταχτος.


Πηγή : parapolitika.gr


ΔΕΣΦΑ: Ενα βήμα πριν από το οριστικό ναυάγιο η αποκρατικοποίηση



Καμία επικοινωνία κυβέρνησης - SOCAR

Τρεμοπαίζει το φως της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και, όπως δείχνουν οι νεότερες δηλώσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη, η πώληση του 66% του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου στην αζερική SOCAR θα πρέπει να θεωρείται κλινικά νεκρή. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πλευρές, δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και η SOCAR, εδώ και έναν μήνα έχουν κατεβάσει τα τηλέφωνα.

«Δεν είχαμε την παραμικρή επικοινωνία με τον κ. Σκουρλέτη από την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή της επίμαχης ρύθμισης» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αναρ Μαμάντοφ που χειρίστηκε επί τρία χρόνια την υπόθεση, αναφερόμενος στη διάταξη με την οποία στα τέλη Ιουλίου τροποποιήθηκε - μονομερώς, κατά τους Αζέρους - η περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, περιορίζοντας τα ανακτήσιμα έσοδά του.

Σχετικά με την τύχη της ιδιωτικοποίησης, που έχει τραβήξει τρία χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη, ο Μαμάντοφ εξηγεί ότι «η εγγυητική επιστολή της SOCAR λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου», ενώ προσθέτει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση που θα διορθώσουν την κατάσταση». 

Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, οι Αζέροι θεωρούν πως η όποια προσπάθεια να διορθωθεί το πρόβλημα πρέπει να προέλθει από την πλευρά που το δημιούργησε, δηλαδή την ελληνική.

Τίποτα ωστόσο δεν μαρτυρά πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντίθετο συμβαίνει, αφού το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει «ψυχροπολεμικό», όπως μαρτυρούν οι χθεσινές δηλώσεις Σκουρλέτη σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αποτρέψαμε με νομοθετική ρύθμιση τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη δικτύου φυσικού αερίου, που θα δημιουργούσαν προβλήματα στα νοικοκυριά και κυρίως στην εγχώρια παραγωγή. Θα υπονόμευαν δηλαδή την εναπομείνασα βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν αρέσει στους υποψήφιους επενδυτές, νομίζω ότι αρέσει στους έλληνες καταναλωτές, στα νοικοκυριά και στις ελληνικές επιχειρήσεις» ήταν η δήλωση Σκουρλέτη στο ΑΠΕ. 

Αυτό που εννοεί ο υπουργός είναι ότι αν δεν περιόριζε τα ανακτήσιμα από το παρελθόν έσοδα του ΔΕΣΦΑ, τότε αυτά θα μετακυλίονταν στα τέλη χρήσης δικτύου, επιβαρύνοντας κυρίως τη βιομηχανία με σημαντικές αυξήσεις.  

Γνώστες ωστόσο της υπόθεσης εκτιμούν ότι οι λόγοι που το ντιλ οδηγείται σε ναυάγιο είναι άλλοι. Αλλωστε, όπως είχε δηλώσει τον Ιούλιο στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, «ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Ενέργειας, ο ΔΕΣΦΑ και η SOCAR είχαν συμφωνήσει ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου δεν θα εφαρμόζονταν και ότι θα μπορούσε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος και να προχωρήσει η πώληση της εταιρείας».

Το αυτό λένε και οι Αζέροι, η θέση των οποίων ήταν (και παραμένει) ότι το ελληνικό Δημόσιο τροποποίησε μονομερώς μια βασική παράμετρο για τον υπολογισμό της αξίας του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε και η προσφορά των 400 εκατ. ευρώ που κατέθεσαν το 2013.

Επομένως, σύμφωνα πάντα με αυτήν τη συλλογιστική, το ναυάγιο του ντιλ μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση επειδή εξυπηρετεί το δικό της σχέδιο για τον ΔΕΣΦΑ. Να διατηρήσει δηλαδή το Δημόσιο την πλειοψηφία των μετοχών του Διαχειριστή και - αντιγράφοντας την περίπτωση ΑΔΜΗΕ - να πουλήσει σε στρατηγικό επενδυτή ένα μικρό μόνο ποσοστό (π.χ. 20%-25%).

Το υπουργείο εκτιμά ότι έτσι επιτυγχάνεται τόσο η μνημονιακή δέσμευση απέναντι στους δανειστές για αποκρατικοποίηση της εταιρείας όσο και η γνωστή θέση της κυβέρνησης «να μείνουν τα δίκτυα κρίσιμων υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο». Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λήξει η εγγυητική της SOCAR (τέλη Σεπτεμβρίου), δίχως να ανανεωθεί, καθώς επίσης να δώσουν και οι θεσμοί το δικό τους ΟΚ στο ελληνικό σχέδιο.




Πηγή : tovima.gr


Πετροβόλησε την ανήλικη κόρη του επειδή αρνήθηκε να ζητιανέψει!




Ένας 31χρονος στον Αλμυρό Βόλου χτύπησε την ανήλικη κόρη του, ηλικίας 13 ετών, επειδή το παιδί δεν ήθελε να επαιτεί στο παζάρι του Αλμυρού.

Σύμφωνα με το e-volos.gr, ο περιστατικό σημειώθηκε στο χώρο της εμποροπανήγυρης με τον πατέρα να ξεσπά πάνω στην 13χρονη πετώντας της πέτρες και χτυπώντας την με λάστιχο.

Ο 31χρονος συνελήφθη ενώ η 13χρονη χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Βόλου έχοντας κακώσεις στο σώμα της.



Πηγή : imerisia.gr


Ελεύθερος επικίνδυνος κακοποιός : Αποφυλάκιση Στεφανάκου με το νόμο Παρασκευόπουλου



Οι πόρτες των φυλακών άνοιξαν διάπλατα για τον άνθρωπο στον οποίο έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, αρχηγικός ρόλος στις δραστηριότητες ελληνικής μαφίας αλλά και «σχέσεις συνεργασίας» με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς

Ελεύθερος είναι ο Βασίλης Στεφανάκος καθώς οι πόρτες των φυλακών άνοιξαν διάπλατα για τον άνθρωπο στον οποίο έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, αρχηγικός ρόλος στις δραστηριότητες ελληνικής μαφίας αλλά και «σχέσεις συνεργασίας» με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Η πύλη των φυλακών Κορυδαλλού άνοιξε για τον Βασίλη Στεφανάκο έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια παραμονής στις φυλακές. Η αποφυλάκισή του έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα και έγινε -σύμφωνα με το  δικηγόρο του κ. Βασίλη Καπερνάρο- με βάση τις επιταγές του «νόμου Παρασκευόπουλου», ο οποίος προβλέπει υπό προϋποθέσεις αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινές ακόμα και πάνω από 10 χρόνια, για ληστείες και ναρκωτικά.

Πρόσφατα μάλιστα στο Βασίλη Στεφανάκο είχε αποδοθεί και εμπλοκή σε βίαιο επεισόδιο σε βάρους του κρατούμενου πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Δημοσίευμα, τον έφερε να εμπλέκεται σε ξυλοδαρμό του πρώην υπουργού, περιστατικό που διέψευσαν ωστόσο και οι δυο πλευρές κάνοντας λόγο περί λεκτικής αψιμαχίας για ασήμαντη αφορμή. Μάλιστα, ο Βασίλης Στεφανάκος είχε επιφυλαχθεί να κινηθεί και νομικά εναντίον της εφημερίδας που δημοσίευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2008 κοντά στο σπίτι του στο Χαϊδάρι. Έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι αλλά και για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό πάλι για ηθική αυτουργία.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.



Πηγή : protothema.gr


Ντόρα : Aλληλέγγυοι στον αγώνα έναντι οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας



Η Συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ά Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή το χθεσινό πολύνεκρο χτύπημα στην Τουρκία, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Το χθεσινό απεχθές και βάρβαρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες, αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η τρομοκρατία διεθνώς χτυπάει τυφλά χωρίς να κάνει διάκριση σε φυλή, θρησκεία, κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Τουρκική Κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον δύσκολο αγώνα τους έναντι οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας.

Η Δημοκρατία και οι πανανθρώπινες αξίες θα επικρατήσουν του μίσους και του σκότους».


Θρίλερ στη Γλυφάδα: Απόπειρα απαγωγής δύο ανήλικων μέρα – μεσημέρι!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI


Μοιάζει απίστευτο, όμως το περιστατικό φέρεται να έχει λάβει χώρα μέρα μεσημέρι στη Γλυφάδα με παρολίγον θύματα δύο ανήλικα παιδιά. 

Τα δύο μικρά παιδιά ηλικίας 9 και 12 ετών, έφευγαν από το σπίτι τους για να κατευθυνθούν προς την οικεία της θείας τους, σε μια απόσταση μικρότερη από 5 λεπτά με τα πόδια στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν άγνωστοι προσπάθησαν να τους απαγάγουν.

Την καταγγελία δυο ανηλίκων για απόπειρα αρπαγής σε βάρος τους ερευνά η Άστυνομία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δυο αδελφάκια, 9 και 12 ετών, ανέφεραν ότι το μεσημέρι, ενώ πήγαιναν από το σπίτι τους σε σπίτι φίλου τους για να παίξουν, τα πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα που κατέβηκε από φορτηγάκι τύπου βαν και προσπάθησε να αρπάξει το ένα από αυτά. Φώναξαν όμως και η γυναίκα εγκατέλειψε την προσπάθειά της και διέφυγε με το βαν.

Τα δυο παιδιά ανέφεραν το περιστατικό στη μητέρα του φίλου τους η οποία ενημέρωσε το τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας. Τα δυο αδερφάκια θα εξεταστούν από αστυνομικούς του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί και παράλληλα γίνεται έρευνα για την συλλογή πρόσθετων στοιχείων για την υπόθεση.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Κούγιας: Ο 77χρονος είναι επικίνδυνος γιατί δεν προσπάθησε να σώσει ούτε έναν στην Αίγινα



«Δεν θυμάμαι ποτέ Έλληνα πολίτη να υπάρχουν παιδιά και άνθρωποι στη θάλασσα και αυτός να φεύγει αμέσως να εξαφανιστεί για να κρύψει το σκάφος» είπε ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπεράσπιση θυμάτων του ναυαγίου

«Καταπέλτης» κατά του 77χρονου κατηγορουμένου για το τραγικό ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα την περασμένη Τρίτη όταν και έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι εμφανίστηκε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας της 5χρονης Σεβαστής Κατιφέ αλλά και του αδικοχαμένου οδηγού του τουριστικού σκάφους Στέλιου Τρίμη.

Ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο επικίνδυνο γιατί όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA «επικίνδυνος είναι ένας άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει οτι όταν στερείς το πολυτιμότερο αγαθό (σ.σ. τη ζωή) έχεις ιερή υποχρέωση να σώσεις έστω και έναν άνθρωπο» αναφερόμενος στην επιλογή του 77χρονου να μην ρίξει ούτε ένα σωσίβιο γιατί, όπως ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα, φυσούσε αντίθετος άνεμος!

Ο γνωστός ποινικολόγος χαρακτήρισε το κατηγορητήριο σε βάρος του 77χρονου ως πολύ σκληρό, αντίστοιχο με αυτό της τραγωδίας των Τεμπών το 2004.

«Είναι πρωτοφανές για μένα, δεν θυμάμαι ποτέ Έλληνα πολίτη να υπάρχουν παιδιά και άνθρωποι στη θάλασσα και αυτός να φεύγει αμέσως να εξαφανιστεί για να κρύψει το σκάφος» συνέχισε ο κ. Κούγιας. «Και καλά αυτός, οι υπόλοιποι δεν είχαν ίχνος ανθρωπιάς πάνω τους; Γιατί δεν πήραν το τιμόνι και να σώσουν ανθρώπους» αναρωτήθηκε ο κ. ΚΟύγιας.

Όλοι οι άνθρωποι ακόμα και στα τραγικότερα δυστυχήματα ακόμα και όταν έκαναν λάθη, προσπαθούσαν να σώσουν τα θύματά τους, κατέληξε ο δικηγόρος.

Ο Αλέξης Κούγιας στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα μεταβεί στα δικαστήρια του Πειραιά για να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και να πάρει αντίγραφο της δικογραφίας.



Πηγή : protothema.gr


Σκόρπισαν την Σερβία και πήραν ξανά το χρυσό οι ΗΠΑ!



Με ένα Ντουράντ από... άλλον πλανήτη οι ΗΠΑ διέλυσαν από τα αποδυτήρια τους Σέρβους και με το τελικό 96-66 κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αργυρό μετάλλιο για την Σερβία.

Το πάρτι των Αμερικανών είχε ξεκινήσει πολύ πριν αρχίσει η αναμέτρηση, απλά οι Σέρβοι το κατάλαβαν αργότερα. Το σύνολο του Μάικ Σιζέφσκι μπορεί να μπήκε λίγο νωθρά στο παρκέ του “Carioca Arena”, όμως όσο περνούσε η ώρα τόσο περισσότερες φωτιές πετούσε.

Με «πλανητάρχη» τον Κέβιν Ντουράντ (4/7 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο), αλλά και τον συμπαίκτη του Γιώργου Παπαγιάννη στους Σακραμέντο Κινγκς, ΝτεΜάρκους Κάζινς (νταμπλ-νταμπλ σε δέκα λεπτά παρουσίας), οι Αμερικανοί έφτασαν με ευκολία στο 33-14 της δεύτερης περιόδου, μετατρέποντας το 19-15 σε 52-29 στο τέλος του ημιχρόνου.

Από κει πέρα, όλα απλά πήραν το δρόμο τους. Το δεύτερο ημίχρονο είχε απλά διαδικαστικό χαρακτήρα, με τη διαφορά να βρίσκεται σταθέρα άνω των 30 πόντων.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 29-52, 43-79, 66-96.

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 9 (4/6 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 25 λεπτά), Σιμόνοβιτς 3 (1), Bogdanovic 7 (2/12 σουτ), Μάρκοβιτς 3 (1), Κάλινιτς 2, Νέντοβιτς 14 (1), Μπίρτσεβιτς 1, Ραντούλιτσα 7, Γιόκιτς 6, Στίματς, Γιόβιτς 3, Μάτσβαν 11 (1).

ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπάτλερ 2, Ντουράντ 30 (5/8 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 5/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ σε 30 λεπτά), Τζόρνταν 4, Λόουρι 5 (1), Μπαρνές 2, ΝτεΡόζαν 6, Ιρβινγκ 4, Τόμπσον 12 (2), Κάζινς 13 (15 ριμπάουντ), Τζόρτζ 9 (1), Γκριν 2, Άντονι 7 (1).

ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΣΕΡΒΙΑ: 22/44 δίποντα, 4/24 τρίποντα, 10/14 βολές, 33 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 11 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 23 φάουλ, 18 λάθη.
ΗΠΑ: 24/46 δίποντα, 10/31 τρίποντα, 18/23 βολές, 54 ριμπάουντ, 24 ασίστ, 12 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 23 φάουλ, 16 λάθη.


Πηγή : sportdog.gr


Παιδί 12 ετών ο καμικάζι στην Γκαζιάντεπ, λέει ο Ερντογάν




Ο καμικάζι βομβιστής, που επιτέθηκε σε γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 άνθρωποι, ήταν ένα παιδί ηλικίας 12 έως 14 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως το παιδί είτε πυροδότησε μόνο του τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί "βαριά", δήλωσε ο Ερντογάν.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανόν" ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους οι οποίοι χόρευαν στον δρόμο γιορτάζοντας έναν γάμο που γινόταν στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα συριακά σύνορα.

"Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση είναι σήμερα 51", ανακοίνωσε εξάλλου ο κυβερνήτης της Γκαζιάντεπ Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, που φθάνουν όμως τους 100.

Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης, αν και ο γαμπρός είναι τραυματισμένος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ήταν η παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.

Πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, όμως οι κηδείες των υπολοίπων θα πρέπει να γίνουν αργότερα επειδή πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζονται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει "καμιά διαφορά" ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, "πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ".

"Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ' αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", προσθέτει στην ανακοίνωση.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "επαίχυντη τρομοκρατική επίθεση" στο Γκαζιάντεπ. "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο γάμος "γινόταν υπαίθρια" και σε μια συνοικία του κέντρου της Γκαζιάντεπ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Κούρδων, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι επρόκειτο για μια τζιχαντιστική επίθεση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους --μεγάλος αριμός των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά-- και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν τώρα δύο πρόσωπα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.

Η Γκιουσέρ Ατές, η οποία είναι μεταξύ των τραυματιών, αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hurriyet πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η γιορτή τελείωνε. "Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ' έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή", είπε.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος ήταν ενός μέλους του και πως γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

Ο Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Άνθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων "όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν" ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα "Ντροπή σου, Ερντογάν" από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.

Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. "Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ", ούρλιαζε μια μάνα.

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παθητικότητα". "Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια", συνεχίζει το HDP.

Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν "η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της" εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

"Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος" είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.

Ειρωνία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ' όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά.


Πηγή : amna.gr


Απάνθρωποι κακοποιοί εγκληματίες έγδαραν και σκότωσαν σκυλιά



Ένα ακόμη έγκλημα με θύματα σκύλους από κακοποιούς εγκληματίες.

 Άγνωστοι σκότωσαν τρεις σκύλους και έγδαραν τον έναν εξ αυτών στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας

Τα σκυλιά εντοπίστηκαν νεκρά μέσα σε οικόπεδο στο Παναιτώλιο, απέναντι από παιδικό σταθμό και το γυμνάσιο του χωριού.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είδα εκεί» ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία μετέβη στο σημείο το μεσημέρι της Παρασκευής αφότου ειδοποιήθηκε από μία γυναίκα για το περιστατικό, αμέσως ειδοποίησε με την σειρά της την αστυνομία και στο σημείο έφτασε η Τροχαία, ενώ η ίδια πήγε αργότερα στο αστυνομικό τμήμα όπου κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων, ενώ όπως ανέφερε θα καταθέσει και τις φωτογραφίες που έχει βγάλει για να προχωρήσει η δικογραφία. 

Η Βούλα Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι τα σκυλιά ζευγάρωναν και το φρικτό περιστατικό πρέπει να σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Η πρόεδρος της Φιλοζωική Οργάνωσης Αγρινίου ανέφερε ότι ο δήμος δεν έχει χώρο για τα αδέσποτα, αλλά η Φιλοζωική Οργάνωση λειτουργεί ένα μικρό χώρο στον οποίο φιλοξενεί 73 σκυλιά και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.




Σε βαθύ κόκκινο δύο στα τρία δάνεια σε καθυστέρηση


Γιατί τα στοιχεία διάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων ανησυχούν την ΤτΕ. Παγιώνεται το καθεστώς αδυναμίας ή απροθυμίας εξυπηρέτησης. Τι δείχνουν τα στοιχεία. Προσεγγίζει τον ενεργά απασχολούμενο πληθυσμό ο αριθμός των προβληματικών δανείων.

Σε βαθύ κόκκινο βρίσκονται δύο στα τρία δάνεια σε καθυστέρηση, ενώ ο συνολικός αριθμός των δανειακών συμβάσεων, που είτε δεν εξυπηρετείται, είτε θεωρείται αβέβαιης είσπραξης, ξεπέρασε, πλέον, τα 3 εκατομμύρια, πλησιάζοντας το ύψος του απασχολούμενου πληθυσμού.

Τα στοιχεία, που προκύπτουν από την επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι για την εξέλιξη του όγκου και της ποιότητας των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) των εγχώριων τραπεζών.

Όπως σημειώνει η μελέτη, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων συνεχίζει να επιδεινώνεται από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, λόγω της ύφεσης, της αύξησης των φορολογικών βαρών, αλλά και των επιπτώσεων από την επιβολή των capital controls.

Σε απόλυτα νούμερα τα NPEs αυξήθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ το 2015, φθάνοντας στα 108 δισ. ευρώ για τις εν Ελλάδι χορηγήσεις, ενώ στο τέλος Μαρτίου του 2016 ανήλθαν στα 108,6 δισ. ευρώ. Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ, κατά την περσινή χρονιά, οι πιστώσεις συρρικνώθηκαν μόλις κατά 1,7%, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξήθηκε κατά 9%.

Ταυτόχρονα, μόλις 2,8 προβληματικά δάνεια στα 100 μετατρέπονται σε ενήμερα, την ώρα που 3,5 δάνεια στα 100 ακολουθούν την αντίθετη διαδρομή. Μετατρέπονται, δηλαδή, από ενήμερα σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Την μεγαλύτερη αύξηση, πέρυσι, κατέγραψαν τα δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, τα οποία έφθασαν στο 26,2% των NPEs. Δηλαδή, ένα στα τέσσερα δάνεια, που εξυπηρετείται σήμερα κανονικά, θεωρείται ότι δεν μπορεί να εξοφληθεί, λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και των προοπτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (σ.σ μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και οι καταγγελμένες απαιτήσεις αποτελούν περίπου το 30% και 44% αντίστοιχα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η εξέλιξη της διάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ΤτΕ ΕΛΛ +0,52%. Ήδη τα 2/3 των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν καταγγείλει οι τράπεζες, εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους! Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 70%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 76% (σ.σ στα καταναλωτικά τα στοιχεία αφορούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου).

Το 40% των παραπάνω περιπτώσεων έχουν στην κυριολεξία ...ξεχάσει το δάνειο τους καθώς η καθυστέρηση εξυπηρέτησης ξεπερνά τις 720 ημέρες, με αυξητικές τάσεις. Το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης, σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ +0,52% και αναδεικνύει τις δυσκολίες αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ιδιαίτερα υψηλά (μεγαλύτερα του 90%) είναι τα ποσοστά των καταγγελμένων απαιτήσεων για τις οποίες δεν έχει γίνει κάποια μορφή οριστικής διευθέτησης, εξέλιξη για την οποία ευθύνεται σύμφωνα με στελέχη της αγοράς και το πάγωμα των πλειστηριασμών για περίπου ένα χρόνο.

Όσον αφορά τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι περισσότερο από 3 εκατομμύρια φάκελοι δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, επί συνόλου 9,4 εκατομμυρίων φακέλων. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος αν συνυπολογισθεί ότι ο ενεργά απασχολούμενος πληθυσμός στην Ελλάδα είναι μόλις 3,6 εκατομμύρια (σ. σ στοιχεία δ' τριμήνου 2015).

Καμπανάκι από ΤτΕ

Στο βαθμό που οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, (π.χ. περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων μέσω της αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερο για τις εταιρίες επιτόκιο, κεφαλαιοποίηση δανείων), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να αυξηθούν και κατά τη διάρκεια του 2016, προειδοποιεί η ΤτΕ ΕΛΛ +0,52%, επισημαίνοντας το κίνδυνο να απαιτηθεί αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών.

Ακόμη και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται, υπάρχει ο κίνδυνος με βάση φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες ( πχ Κύπρος) τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να συνεχίζουν να αυξάνονται για ένα ή δύο χρόνια, θέτοντας εν αμφιβόλων την επίτευξη διατηρήσιμης κερδοφορίας από τις τράπεζες.



Πηγή : euro2day.gr