Σε πορεία επιστροφής προς την κανονικότητα, που επικρατούσε προ της επιδημίας, αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, βρίσκονται οι δομές και τα νοσοκομεία του συστήματος δημόσιας Υγείας. Η επαναφορά των νοσοκομείων Θριάσιο και Σισμανόγλειο από αυτήν την εβδομάδα στις εφημερίες ως νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά και όχι μόνο για τα covid-19 περιστατικά, σηματοδοτεί αυτήν την επιστροφή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου.
Προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της πορείας αυτής τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της επιδημίας. Οι συσκέψεις των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών είναι συνεχείς προκειμένου να αποτιμήσουν την επιδημιολογική εικόνα με βάση τους σκληρούς δείκτες των ημερήσιων εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θυμάτων, και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει το ΕΣΥ σε συνθήκες κανονικότητας και κάλυψης και των άλλων αναγκών των πολιτών, πλην εκείνων που αφορούν τον κορωνοϊό, και οι οποίες έχουν μονοπωλήσει τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες το ΕΣΥ.
Ο αριθμός των περίπου 4.000 νοσηλευόμενων με λοίμωξη covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία, εκ των οποίων οι μισοί είναι στην Αττική, αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που λαμβάνουν υπόψη τους οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας κατά τον σχεδιασμό τους. Παρότι τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνταν όλο αυτό το διάστημα εντός του ΕΣΥ ή σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που είχαν προσφέρει τις υποδομές και το δυναμικό τους, τα τακτικά χειρουργεία που αναβάλλονταν λόγω της επιδημίας και της δέσμευσης κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό, διαμορφώνουν πλέον συνθήκες νέας πίεσης στο ΕΣΥ. Εκτός από την επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών που θα γίνει σταδιακά με βάση τις κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να παραχωρηθούν και να νοσηλεύσουν non covid ασθενείς, θα γίνει επανεκκίνηση και των τακτικών και απογευματινών ιατρείων.
Όπως ανακοίνωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, την προσεχή Παρασκευή το Θριάσιο αποδεσμεύεται από τις ανάγκες της κάλυψης ασθενών αποκλειστικά με κορωνοϊό και θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα το νοσοκομείο Σισμανόγλειο – ήταν το τελευταίο νοσοκομείο που είχε ενταχθεί στα αποκλειστικά covid νοσοκομεία και το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν σε αυτό 175 ασθενείς σε απλές κλίνες και 21 σε ΜΕΘ. Παράλληλα, θα τεθεί εκτός των εφημερευόντων νοσοκομείων το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο από τις αρχές Μαρτίου καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, αντικαθιστώντας στις εφημερίες το Σισμανόγλειο.
Μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν επίσης 31 κλίνες ΜΕΘ covid στο σύστημα υγείας και στο ΕΚΑΒ για την κάλυψη ασθενών. Ειδικότερα, θα «αποδεσμευθούν» από τις ΜΕΘ covid 12 κρεβάτια από το «Αττικόν», 14 από το ΚΑΤ και 5 από το «Γ. Γεννηματάς».
Η μείωση των ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο covid-19 που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ειδικές Μονάδες, μεταξύ των οποίων και ΜΕΘ, είναι συνεχής σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσηλειών, και ακολουθεί την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην κοινότητα.
Χθες το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευόμενων υποχώρησε κάτω από το όριο των 4.000 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Για την ακρίβεια, καταγράφηκαν 3.931 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.034 σε Μονάδες και οι 2.897 σε απλές κλίνες. Η αποσυμπίεση στις Μονάδες συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό μέσα στον Μάιο – είναι ενδεικτικό ότι την 1η Μαϊου βρίσκονταν σε Μονάδες 1.228 ασθενείς- γεγονός που οδηγεί σε μικρή, ελεγχόμενη «απελευθέρωση» κλινών για τις ανάγκες του συστήματος γενικά. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε περαιτέρω μείωση, κατά 8%, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr