Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Επιστροφή στην κανονικότητα για το ΕΣΥ: Ξεκινούν ραντεβού για επεμβάσεις - Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

 Σε πορεία επιστροφής προς την κανονικότητα, που επικρατούσε προ της επιδημίας, αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, βρίσκονται οι δομές και τα νοσοκομεία του συστήματος δημόσιας Υγείας. Η επαναφορά των νοσοκομείων Θριάσιο και Σισμανόγλειο από αυτήν την εβδομάδα στις εφημερίες ως νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά και όχι μόνο για τα covid-19 περιστατικά, σηματοδοτεί αυτήν την επιστροφή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου.

Προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της πορείας αυτής τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της επιδημίας. Οι συσκέψεις των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών είναι συνεχείς προκειμένου να αποτιμήσουν την επιδημιολογική εικόνα με βάση τους σκληρούς δείκτες των ημερήσιων εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θυμάτων, και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει το ΕΣΥ σε συνθήκες κανονικότητας και κάλυψης και των άλλων αναγκών των πολιτών, πλην εκείνων που αφορούν τον κορωνοϊό, και οι οποίες έχουν μονοπωλήσει τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες το ΕΣΥ.

Ο αριθμός των περίπου 4.000 νοσηλευόμενων με λοίμωξη covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία, εκ των οποίων οι μισοί είναι στην Αττική, αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που λαμβάνουν υπόψη τους οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας κατά τον σχεδιασμό τους. Παρότι τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνταν όλο αυτό το διάστημα εντός του ΕΣΥ ή σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που είχαν προσφέρει τις υποδομές και το δυναμικό τους, τα τακτικά χειρουργεία που αναβάλλονταν λόγω της επιδημίας και της δέσμευσης κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό, διαμορφώνουν πλέον συνθήκες νέας πίεσης στο ΕΣΥ. Εκτός από την επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών που θα γίνει σταδιακά με βάση τις κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να παραχωρηθούν και να νοσηλεύσουν non covid ασθενείς, θα γίνει επανεκκίνηση και των τακτικών και απογευματινών ιατρείων.

Όπως ανακοίνωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, την προσεχή Παρασκευή το Θριάσιο αποδεσμεύεται από τις ανάγκες της κάλυψης ασθενών αποκλειστικά με κορωνοϊό και θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα το νοσοκομείο Σισμανόγλειο – ήταν το τελευταίο νοσοκομείο που είχε ενταχθεί στα αποκλειστικά covid νοσοκομεία και το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν σε αυτό 175 ασθενείς σε απλές κλίνες και 21 σε ΜΕΘ. Παράλληλα, θα τεθεί εκτός των εφημερευόντων νοσοκομείων το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο από τις αρχές Μαρτίου καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, αντικαθιστώντας στις εφημερίες το Σισμανόγλειο.

Μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν επίσης 31 κλίνες ΜΕΘ covid στο σύστημα υγείας και στο ΕΚΑΒ για την κάλυψη ασθενών. Ειδικότερα, θα «αποδεσμευθούν» από τις ΜΕΘ covid 12 κρεβάτια από το «Αττικόν», 14 από το ΚΑΤ και 5 από το «Γ. Γεννηματάς».

Η μείωση των ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο covid-19 που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ειδικές Μονάδες, μεταξύ των οποίων και ΜΕΘ, είναι συνεχής σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσηλειών, και ακολουθεί την αποκλιμάκωση της επιδημίας στην κοινότητα.

Χθες το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευόμενων υποχώρησε κάτω από το όριο των 4.000 στα νοσοκομεία της επικράτειας. Για την ακρίβεια, καταγράφηκαν 3.931 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.034 σε Μονάδες και οι 2.897 σε απλές κλίνες. Η αποσυμπίεση στις Μονάδες συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό μέσα στον Μάιο – είναι ενδεικτικό ότι την 1η Μαϊου βρίσκονταν σε Μονάδες 1.228 ασθενείς- γεγονός που οδηγεί σε μικρή, ελεγχόμενη «απελευθέρωση» κλινών για τις ανάγκες του συστήματος γενικά. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε περαιτέρω μείωση, κατά 8%, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.


Παναγιώτα Καρλατήρα

Πηγή : protothema.grΤσιόδρας: Το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν οι μεταλλάξεις

 Για ακόμα μια φορά ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει.

Μιλώντας στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως «από εδώ και στο εξής οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία,

Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι βασικές παράμετροι για το επόμενο διάστημα θα είναι «ο εμβολιασμός μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή». Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Τσιόδρας δεν έβγαλε ούτε δευτερόλεπτο τη μάσκα που φορούσε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣΤο Ισραήλ εγκλώβησε την Χαμάς σε τούνελ μετά τη διασπορά fake news


 

Η χθεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή στη Γάζα και η διάψευσή της λίγη ώρα μετά, παγίδευσαν, τη Χαμάς.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης, διέρρευσαν σκόπιμα πως ο στρατός της χώρας ξεκινά χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.  Στις 9 το βράδυ ο στρατός του Ισραήλ συγκέντρωνε δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα για να στηθεί η παγίδα. 

Νωρίτερα, δηλώσεις αξιωματικών του ισραηλινού στρατού άφηναν να εννοηθεί πως μια χερσαία επιχείρηση ήταν μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τον ένοπλο τμήμα της Χαμάς που έστελνε βροχή τις ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συμμετείχε και εκείνος στην παγίδα που θα εξέθετε τους αντιπάλους το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο επίσημος λογαριασμός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ ανάρτησε λίγο αργότερα ένα tweet στο οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιτίθεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, χερσαία εισβολή δεν υπήρξε ποτέ. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ με ισχυρές δυνάμεις από τα σύνορα κατάφερε να βγάλει από τα περίφημα παλαιστινιακά τούνελ, το αποκαλούμενο και «μετρό της Χαμάς», τους μαχητές που θα έμπαιναν στην πρώτη γραμμή απώθησης των ισραηλινών στρατευμάτων.

Τα τούνελ αυτά είναι ένα υπόγειο δίκτυο με διασταυρούμενες σήραγγες που επιτρέπουν στο ένοπλο τμήμα της Χαμάς να αποθηκεύει οπλισμό και να κινείται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Φαίνεται πως δημιουργήθηκαν μετά τα γεγονότα του 2014 και την πολεμική σύρραξη Παλαιστίνης και Ισραήλ τότε. Η Χαμάς διέταξε τους μαχητές της να εξέλθουν από τις σήραγγες με αποτέλεσμα οι θέσεις τους να αποκαλυφθούν στον στρατό του Ισραήλ που ξεκίνησε μια ανηλεή επίθεση από αέρος, καθώς και με βαρύ οπλισμό από τα σύνορα.

Επί 40 λεπτά, τα μαχητικά του Ισραήλ βομβάρδιζαν τις θέσεις των μαχητών της Χαμάς καταφέροντας σημαντικό πλήγμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, στους αντιπάλους τους. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ενόπλων της Χαμάς που έχασαν τη ζωή τους από τους συγκεκριμένους βομβαρδισμούς.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας, δείχνοντας ότι όλα αυτά ήταν μια καλοστημένη παγίδα.


Στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα ο Γιάννης Λαγός


 

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σε λίγες ώρες ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός προκειμένου να οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης για να εκτίσει την ποινή των 13 ετών και 8 μηνών που του επιβλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκασε την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Σήμερα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο προκειμένου να λάβει το φυλακιστήριο που θα συνταχθεί, με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 22 Οκτωβρίου 2020 επί των αναστολών στους καταδικασθέντες, με το οποίο θα οδηγηθεί τις επόμενες ώρες , πιθανότατα στις φυλακές Δομοκού.