Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Κυβερνητικός εκπρόσωπος : Ο Άρειος Πάγος επιβεβαίωσε τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 


Απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε, νωρίτερα, την κυβέρνηση να αναστείλει άμεσα τους πλειστηριασμούς.

«Στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι η «διαχείριση» του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια (σε ποσοστό περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων), και άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής από τα χρέη τους.

«Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.«Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ» με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας

 


Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα πραγματοποιηθούν ατομικές συνεδρίες για τη βελτίωση βιογραφικών σημειωμάτων.

Τη 14η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» στην Αθήνα διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι 151 23), από τις 10:00 έως τις 18:00, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιριών που αναζητούν προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συνομιλήσουν με στελέχη των εταιριών, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, ενώ η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα υλοποιήσει εργαστήρια συμβουλευτικής για σύνταξη βιογραφικού και τεχνικές επαγγελματικών συνεντεύξεων.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα πραγματοποιηθούν ατομικές συνεδρίες για τη βελτίωση βιογραφικών σημειωμάτων.

Επίσης, στελέχη της ΜΕΜΜΕ θα παρέχουν πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για όλους και η δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.eventora.com/el/Events/imeres-karieras-dypa-athens-2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Ημέρες Καριέρας αποτελούν μέρος των δράσεων και των εκδηλώσεων της ΔΥΠΑ, με στόχο την άμεση και την αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΔΥΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr και για τη ΜΕΜΜΕ μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/memme.

Οι επιχειρήσεις, που συμμετέχουν, δραστηριοποιούνται σε μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, όπως βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, επίπλων γραφείου, ιατρικών προϊόντων και καλλυντικών, ομίλους καταστημάτων χονδρικής και λιανικής πώλησης ένδυσης και ηλεκτρολογικού υλικού, μεγάλους ομίλους εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων, τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις πληροφορικής, εξυπηρέτησης πελατών, επικοινωνιών, παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, παροχής ιατρικών υπηρεσιών, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, καταστήματα υπεραγορών, διυλιστήρια κ.ά..

Οι ειδικότητες, που οι επιχειρήσεις αναζητούν, αφορούν, ενδεικτικά: εμποροϋπαλλήλους, υπαλλήλους γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης, υπαλλήλους λογιστηρίου, στελέχη πληροφορικής, ταμίες, αποθηκάριους, οδηγούς, εργάτες παραγωγής, χειριστές μηχανημάτων, εξειδικευμένους τεχνίτες, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους εγκαταστάσεων, υπαλλήλους τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, ηλεκτρολόγους, διανομείς, αισθητικούς, κομμωτές, ηλεκτρολόγους και μηχανικούς αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων, τεχνίτες αμαξωμάτων, μηχανοτεχνίτες, μηχανολόγους μηχανικούς, στελέχη μάρκετινγκ, νοσηλευτές, φύλακες ασφαλείας, φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, ειδικότητες σε όλο το φάσμα του τουρισμού κ.ά..

Οι «Ημέρες Καριέρας» θα έχουν διήμερη διάρκεια , με τη συμμετοχή 120 επιχειρήσεων, που προσφέρουν περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας. Δίκτυο 85 πόλεων για πράσινη μετάβαση


 

Υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και 21 Δήμων Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία  ενός «δικτύου» 85 ελληνικών πόλεων, που δεσμεύονται να εργαστούν με στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Οι συμμετέχοντες Δήμοι δεσμεύτηκαν:

Να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες.

Να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα.

Να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία.

Να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή.

Να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.

Η δημιουργία του δικτύου των 85 ελληνικών πόλεων -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον και  το αίτημα της κοινωνίας να προχωρήσουμε στην Πράσινη Μετάβαση. Αίτημα που   εκφράζει πολιτικά και κάνει πράξη Κυβέρνηση αποδεικνύοντας  ότι η πολιτική της αποτελεί έκφραση των επιθυμιών της κοινωνίας για την Ελλάδα του αύριο. Σημειώνεται ότι ήδη έξι ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ 377 πόλεων για να συμμετάσχουν στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των αστικών περιοχών.
Γενναία αύξηση, κατά 10 εκατ. ευρώ το μήνα, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους Δήμους

 Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι προς τους Δήμους  θα είναι φέτος  αυξημένοι κατά 120 εκατ. ευρώ, και έτσι η μηνιαία απόδοση θα είναι μεγαλύτερη κατά 10 εκατ.  ευρώ. Η συνολική απόδοση για τον Φεβρουάριο προς τους Δήμους -την οποία υπέγραψε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας- ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ. Πρόκειται -όπως επισήμανε- για γενναία αύξηση των Κ.Α.Π.  την περίοδο 2021-2023 κατά περίπου 16%, και ανταποκρίνεται πλήρως στη δέσμευσή μας για αυξημένη στήριξη των Δήμων. Καθώς η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η φυσική αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων από την ισχυρότερη ανάπτυξη, θα δίνει αυτομάτως μεγαλύτερο μέρισμα και στους Δήμους, όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει μια από τις πανευρωπαϊκά φθηνότερες τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα

 
Τα στοιχεία του πανευρωπαϊκού δείκτη HEPI (Household Energy Price Index)  για  τον Ιανουάριο δείχνουν ότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας  στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 24,16 λεπτά, αρκετά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κυμαινόμενα τιμολόγια, ο οποίος είναι 36,45 λεπτά. Για ακόμα έναν μήνα η Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερη ακόμα κι από χώρες με ώριμες αγορές ενέργειας, όπως η Ιταλία (60,4 λεπτά), η Μεγάλη Βρετανία (46,6 λεπτά), η Γερμανία (35,93 λεπτά). Αποδεικνύεται έτσι ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, συνεχίζει να παράγει απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες καταναλωτές. Η ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και η ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, έχουν πάρει -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας- μόνιμα χαρακτηριστικά. Για πολλούς μήνες, η Ελλάδα έχει μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, σε όλη την Ευρώπη. Και η πολιτική αυτή -όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.Άνοιξε το νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής

 


Το νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία ήδη διενεργεί περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους, με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, άνοιξε και τυπικά από την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε ολοκληρώθηκε η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε την κεντρική διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας και ενημερώθηκε από τον διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη, για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης της Αρχής για το 2023. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση της Αρχής:

Τα στατιστικά στοιχεία για το πλήθος των ελέγχων και των παραβάσεων δημοσιεύονται πλέον ανά μήνα στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας (https://www.sepe.gov.gr/i-drastiriotita-mas/trechon-etos), με ανάλυση ανά κατηγορία παραβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

κατά το 11μηνο του 2022, έγιναν 59.476 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ.

Το 2022, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή.

Το πλήθος των ελέγχων, κατά το 11μηνο του 2022, ξεπέρασε ήδη το αντίστοιχο μέγεθος των ετήσιων ελέγχων για όλα τα χρόνια από το 2015 και μετά. Τα στατιστικά για τους ελέγχους θα παρουσιάζονται σύντομα και ανά περιφέρεια και κλάδο δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών, στους οποίους ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο από τον περασμένο Ιούλιο. Οι έλεγχοι για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθούν στους λοιπούς κλάδους, στους οποίους επεκτείνεται η εφαρμογή της, αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.

Εντός του Φεβρουαρίου θα υποβληθεί στο υπουργείο, προκειμένου να κυρωθεί με υπουργική απόφαση, το πρόγραμμα των ελέγχων για το 2023. Η έμφαση, με εφαρμογή της μεθόδου του risk analysis και με βάση τους ελέγχους που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα δοθεί σε κλάδους στους οποίους εντοπίζεται ιστορικά μεγαλύτερη παραβατικότητα, σε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους και, ιδίως, εκείνες που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υλοποιήθηκαν μέτρα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της διαφάνειας. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η χρήση tablets για τη διενέργεια των ελέγχων, με τα οποία δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στον ελεγχόμενο όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Σε οργανωτικό επίπεδο, καταρτίστηκε ο νέος Οργανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο, τοποθετήθηκαν τα στελέχη στις νέες θέσεις, ενώ επίκειται η μετακόμιση της κεντρικής υπηρεσίας σε νέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί με λειτουργική και οργανωτική αυτοτέλεια και με αυτοτελή Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για διάσκεψη ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών σε Τουρκία-Συρία

 


Την πρόθεση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό του λαού της Τουρκίας και της Συρίας, όπως ήδη έχει κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατ την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:

Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μία Διάσκεψη Δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Zelensky για να επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε και θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, υποστήριξης των τεχνολογιών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα την πράσινη μετάβαση. Είναι μια συζήτηση η οποία καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, μετά τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι προσωρινός και στοχευμένος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων.Συνελήφθη στο αεροδρόμιο εργολάβος κατοικιών στην Αντιόχεια που προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό

 Στη σύλληψη του εργολάβου του συγκροτήματος πολυκατοικιών «Αναγέννηση», στην Αντιόχεια της επαρχίας Χατάι, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Ο εργολάβος Μεχμέτ Γιασάρ Τζοσκούν ήθελε να διαφύγει στο Μαυροβούνιο. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κουβαλώντας μαζί του μετρητά. 

Το συγκρότημα κατοικιών που έχτισε η εταιρεία του το 2012 στέγαζε 250 σπίτια, σε κτίρια 12 ορόφων. Στον σεισμό της Δευτέρας, το συγκρότημα κατέρρευσε σαν να μην είχε θεμέλια. Σε διάφορες ιστοσελίδες, το πολυτελές κτιριακό συγκρότημα διαφημιζόταν ως «μια γωνιά στον παράδεισο».Κάθε διαμέρισμα κόστιζε από 1,5 έως 3 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (75.000 με 150.000 ευρώ). Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η καταστροφή των κατοικιών, ο Τζοσκούν μαζί με τον αδερφό του, Χουσεΐν Γιαλτσίν, εξαφανίστηκαν.

Ο αδελφός του φέρεται να βρίσκεται στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας Antis Yapi στο Μαυροβούνιο, όπου είναι η έδρα της από το 2017. 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος «Αναγέννηση». 


Παρουσιάστρια καναλιού στην Τουρκία επιτέθηκε στον Ερντογάν και στη συνέχεια παραιτήθηκε

 Οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τους 23.000 και τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες.

Οι εγκληματικές ευθύνες των εργολάβων και της κυβέρνησης που έδωσε άδειες για κτίρια φέρετρα είναι τεράστιες. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που προσέφυγαν ήδη στην δικαιοσύνη για την πτώση τουλάχιστον 65.000 κτιρίων. 

Δημοσιογράφοι επιτίθενται ανοικτά τόσο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στους εργολάβους που έφτιαξαν τα κτίρια φέρετρα. Τελευταίο παράδειγμα η γνωστή παρουσιάστρια του φιλοκυβερνητικού καναλιού «Show Tv» η οποία αφότου εξαπέλυσε μύδρους κατά παντός υπευθύνου στη συνέχεια παραιτήθηκε. 

Η Ντιλάρα Γκοντέρ, εμφανώς οργισμένη με αφορμή τις άδειες που δόθηκαν για την κατασκευή των κτιρίων, ξέσπασε την ώρα που είχε καλεσμένο και άρχισε να λέει ότι για την καταστροφή δεν φταίει η μοίρα και ο σεισμός αλλά όσοι κατασκεύασαν τα κτίρια, όσοι έδωσαν άδειες, όσοι και την ενέκριναν καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρείες. 

Ειδικότερα ο καλεσμένος της γεωλόγος - μηχανικός Ζιγεντίν Τσακίρ είπε ότι καλό θα ήταν να μάθουμε ορισμένα πράγματα για τον σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εγκλωβισμένους. Τότε η παρουσιάστρια άρχισε να του φωνάζει και να τον ρωτάει εάν ο σεισμός του 1999 - και αυτός άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς - δεν αποτέλεσε μάθημα για την Τουρκία. «Κοιτάξτε πώς θάφτηκαν οι άνθρωποι. Ποιος φταίει για αυτό, η μοίρα, η φύση; Όχι. Το ξαναλέω, οι υπεύθυνοι είναι οι μηχανικοί, η κατασκευαστική και αυτός που έδωσε την έγκριση», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες μετά η Ντιλάρα Γκοντέρ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι παραιτείται. «Είναι δύσκολο να γράψεις, παραιτούμαι! Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και τη Ciner Media Group για την ευκαιρία που μου προσέφερε μέχρι σήμερα». Στη δημοσιότητα τα στοιχεία της σπείρας που εξαπατούσε πολίτες μέσω αγγελιών

 Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των 16 συλληφθέντων - μελών σπείρας που από τον Φεβρουάριο του 2022 είχε διαπράξει τουλάχιστον 72 κλοπές με τη λεία να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ «δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 16 ατόμων, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές στην Αττική με το πρόσχημα της ενοικίασης-αγοράς ακινήτων ή αντικειμένων και εξαρθρώθηκε την 13-1-2023 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (Σχετικό από 17-1-2023 Δελτίο Τύπου).

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων (διακεκριμένων κλοπών), παροχή κινητών περιουσιακών στοιχείων σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, τελεσθείσας κατ’ εξακολούθηση, εκ της οποίας η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνη οδήγηση με κοινό κίνδυνο για άνθρωπο, επικίνδυνη σωματική βλάβη εναντίον υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία και αποκλειστική χρήση».

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

ΛΑΖΟ Σωτήριο του Λαζάρου και της Αθανασίας ΠΑΣΙΟΥ, γεννηθέντα ΤΗΝ 16-7-1991 στην Αθήνα
listis_1
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ Παναγιώτη του Γεωργίου και της Παρασκευής ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, γεννηθέντα την 23-8-1981 στην Αθήνα,
listis_2
ΒΕΛΗ Μιχαήλ-Χαράλαμπο του Νικολάου και της Γιαννούλας ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, γεννηθέντα την 6-12-1993 στην Αθήνα,
listis_3
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ Κυριάκο του Γεωργίου και της Βασιλικής ΡΑΜΜΟΥ, γεννηθέντα την 20-9-1995 στα Κόνιστρα Κύμης Αλιβερίου Ευβοίας,
listis_4
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Παναγιώτη αγνώστου πατρός και της Μαρίας, γεννηθέντα την 1-7-1990 στην Αθήνα,
listis_5
listis_6

LICO (επ) PAMELA (ον) του ROMEO και της ALBINA, γεννηθείσα την 5-8-1995 στην Αλβανία,

listis_7

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ Απόστολο του Δημητρίου και της Ελισσάβετ ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, γεννηθέντα την 20-2-1984 στην Αθήνα,

listis_8

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Ευάγγελο του Παντελή και της Ελένης ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, γεννηθέντα την 2-6-1988 στην Αθήνα,

listis_9

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Μάριο του Νικολάου και της Ελένης ΛΙΑΤΙΦΗ, γεννηθέντα την 15-2-1994 στην Αθήνα,

listis_10

ΒΕΛΛΗ Φώτη του Ιωάννη και της Κατίνας, γεννηθέντα 18-5-1993 στη Αθήνα,

listis_11
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ Ιωάννη του Δημητρίου και της Ελισσάβετ ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, γεννηθέντα 1-9-1987 στην Αθήνα,

listis_12

ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Ευστάθιο του Ελευθερίου και της Μαρίας ΤΑΦΙΛΗ, γεννηθέντα την 29-5-1988 στην Θήβα Βοιωτίας,

listis_13

ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Παναγιώτη του Ανδρέα και της Βασιλικής, γεννηθέντα 28-10-1998 στην Αθήνα,

listis_14

ΡΕΝΤΟΥΛΙΑ Δήμητρα του Κωνσταντίνου και της Δέσποινας, γεννηθείσα την 18-9-1992 στην Αθήνα,

listis_15

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ Βασίλειο του Ευαγγέλου και της Πελαγίας, γεννηθέντα την 15-2-1977 στα Άνω Λιόσια Αττικής.

listis_16

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική τους δράση, στην πληρέστερη διερεύνηση τέλεσης και άλλων ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινων πράξεων και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν, προκειμένου να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306-7 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 9-5-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Πώς δρούσε η πολυμελής σπείρα

Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα τη δήθεν επιθυμία τους για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων (οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα) ή άλλων αντικειμένων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν προβεί σε σχετική ανάρτηση αγγελιών στο διαδίκτυο.

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (13/1) συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται στην Πεύκη όταν ένας από τους συλληφθέντες κινήθηκε απειλητικά με το όχημά του με αποτέλεσμα ο ένστολος να υποστεί κάταγμα στο χέρι από πτώση.
Σε βάρος των συλληφθέντων καθώς και σε βάρος επιπλέον έξι ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, επικίνδυνη οδήγηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και τη νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ως προς τον τρόπο που δρούσαν, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αρχικά εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων ή άλλων αντικειμένων. Στόχευαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα ενώ παράλληλα κατά την καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους θα ήταν μόνο στο σπίτι.

Ακολούθως εμφανίζονταν συνήθως ως ζευγάρι και σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατάσταση που παρουσίαζαν, φρόντιζαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πωλητή ή ενοικιαστή, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσεως. Στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα, απομόνωναν το θύμα συνήθως στο μπαλκόνι της οικίας, ώστε συνεργοί τους που ανέμεναν εξωτερικά να καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Με την ολοκλήρωση της πράξης τους και την αφαίρεση χρηματικών ποσών και αντικειμένων μεγάλης αξίας, φρόντιζαν για τη γρήγορη και ασφαλή διαφυγή τους, με μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα και με τον ρόλο της επιτήρησης του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι), τα οποία άλλαζαν τακτικά ενώ συνομιλούσαν σε δική τους διάλεκτο.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των μελών της οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία τους έχει απασχολήσει για συναφή αδικήματα τις αρχές, ενώ σε βάρος ορισμένων από αυτούς έχει σχηματιστεί στο παρελθόν πληθώρα δικογραφιών -πολλές εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα- για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Επίσης, σε βάρος συλληφθέντα διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για κλοπή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνολικά οικίες σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Πειραιά και Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

7 αυτοκίνητα,
ζυγαριά και 13 νάιλον συσκευασίες με 17,3 γραμμάρια κάνναβης,
24 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και Casino,
ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις κλοπές,
565,5 ευρώ,
λυδία λίθος, χρυσά κοσμήματα και ρολόγια,
μπρασελέ με 6 χρυσές λίρες και
10 χρυσές λίρες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την εμπλοκή τους και σε επιπλέον περιπτώσεις συνεχίζονται».


«Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»: Η απάντηση Λοβέρδου στη δήλωση Παππά

 Παραπέμποντας στα όσο θα αναφέρει κατά την αγόρευσή του ως συνήγορος του Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε στην “εξ αποστάσεως” δήλωση του Νίκου Παππά περί “πολιτική δίωξης” και στην εμπλοκή του ονόματός του προκειμένου να πείσει ότι η υπόθεση για την οποία δικάζεται είναι πολιτική.

«Στην αγόρευσή μου θα εξηγήσω με λεπτομέρειες για το πόσο προσπάθησα από το 2020 να κλείσει αυτή υπόθεση με συμβιβασμό ανάμεσα στον πελάτη μου κ. Χ. Καλογρίτσα και τη γνωστή εταιρεία που κατέστη τελικά αντίδικός του. Προσπάθησα δηλαδή να μην οδηγηθεί η όλη υπόθεση στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και στη συνέχεια στην Επιτροπή Ποινικής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής και κατά συνέπεια στο Ειδικό Δικαστήριο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να προσθέσει πως «άλλοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη διαδρομή και θα αναφερθώ στην αγόρευση μου».

Συνέχισε δε σημειώνοντας πως «σε ότι με αφορά απέφυγα να μιλήσω τόσο στη Βουλή όσο και τα στα ΜΜΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και το έκανα με μεγάλη προσοχή και προσήλωση. Δεν συμμετείχα ούτε καν στις συνεδριάσεις της ΚΟ του Κόμματός μου που έγιναν σχετικά με αυτή την υπόθεση. Και αυτό διότι δεν θέλω να εκμεταλλεύομαι τη μία μου ιδιότητα υπέρ της άλλης. Την δικηγορική εν προκειμένω υπέρ της πολιτικής, αλλά και το αντίθετο»

«Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο πρώην υπουργός και νυν κατηγορούμενος Ν. Παππάς χρησιμοποιεί το όνομά μου για να δηλώνει εμμέσως ότι το θέμα του είναι πολιτικό και όχι ποινικό.» είπε τονίζοντας πως «η σημερινή του δήλωση, που αποτελεί και μια εξ αποστάσεως απολογία, δεν είναι αρκετή για να παραμερίσει τις ποινικές του ευθύνες, για τις οποίες ωστόσο μόνο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το παρόν Ειδικό Δικαστήριο».

Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή του δήλωση αποτυπώνει αυτό που λέει πολύ εύστοχα ο λαός μας “όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια”».