Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

Και νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 5,3 δισ. από την Ελλάδα σήμερα

 


Σε μία ακόμη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής χρέους αναμένεται να προβεί σήμερα η Ελλάδα, συνεχίζοντας έτσι να ενισχύει συστηματικά τη φήμη αξιοπιστίας που είχε απωλέσει η χώρα την προηγούμενη δεκαετία.

Η κίνηση αυτή έχει τόσο συμβολικό και στρατηγικό, όσο και πολλαπλά μετρήσιμο πρακτικό αντίκτυπο στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δάνειά τους, αλλά και σε όλους τους φορολoγούμενους πολίτες. Κυρίως όμως, είναι μια κίνηση που απαλλάσσει από βάρη το μέλλον και απελευθερώνει δυνάμεις της επόμενης γενιάς, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει το παρόν αυτής της γενιάς.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων GLF (Greek Loan Facility - Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση), τα οποία προέρχονται από την εποχή του πρώτου μνημονίου και είχαν λήξη μετά το 2031.

Τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα είναι:

Ταχύτερη μείωση δημοσίου χρέους: για πρώτη φορά μετά το 2011, το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από το 140%. Και αναμένεται να πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2029, ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, με αποτέλεσμα το 2026 η Ελλάδα να πάψει να είναι η πιο χρεωμένη χώρας της Ευρώπης, παραδίδοντας τα σκήπτρα της στην Ιταλία.

Αναβαθμίσεις Οίκων αξιολόγησης: Η πρόωρη αποπληρωμή «στρώνει χαλί» για νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2026, οι οποίες θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και τις επιχειρήσεις.

Εμπιστοσύνη στις αγορές: η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, εξηγεί τη μείωση του κόστους δανεισμού σε πρωτοφανή επίπεδα. Το επιτόκιο που δανείζεται η Ελλάδα για δεκαετία, είναι χαμηλότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και τις ΗΠΑ. Προσοχή: δεν είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών σε απόλυτο ύψος (3,5% σήμερα) αλλά στις αντίξοες εποχές διεθνώς είναι συγκριτικά καλύτερο (!) από τέτοιες χώρες, ενώ διαχρονικά υπολογιζόταν πάντα πόσο «χειρότερο είναι, σε διαφορά επιτοκίου ("spread").

Διατήρηση αποθεμάτων: Όλες οι πληρωμές χρηματοδοτούνται από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, το οποίο, και μετά τις αποπληρωμές σήμερα, αναμένεται η χρονιά να κλείσει με πάνω από 35 δισεκατομμύρια ευρώ στο «ταμείο» του 2025.

Οικονομικό όφελος για χώρα και πολίτες

Μια τέτοια επιτυχία φαντάζει απίστευτη ακόμα και για τους ειδικούς. Και για όσους δεν κατανοούν πώς και τι συμβαίνει όμως, δημιουργούνται δύο βασικές απορίες: αν έχει οφέλη τελικά ο Έλληνας πολίτης από τις αποπληρωμές και γιατί, αφού έχει τόσα λεφτά το «ταμείο», δεν δίνονται και δεν γίνονται άλλες παροχές.

1. Ως προς τα οφέλη από την πρόωρη αποπληρωμή:

Προϋπολογισμός και, κατ' επέκταση, οι Έλληνες φορολογούμενοι απαλλάσσονται άμεσα από ένα βάρος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τόκους, ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί από το 2026 και μετά, έως και το 2041 (8-16 έτη ή μεσοσταθμικά σε βάθος 12ετίας). Μαζί με άλλες προπληρωμές που έχουν γίνει στα τελευταία 4 χρόνια, η χώρα ελαφρύνθηκε ήδη συνολικά 3,5 δισ. ετησίως από τόκους -και έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια!

Για το ακριβές ύψος του μελλοντικού οφέλους, ορισμένοι ειδήμονες ερίζουν, διατυπώνοντας και άλλες απόψεις, που επιχειρούν να μειώσουν την -μελλοντική- αποτίμηση του οφέλους αυτού.

Τι λένε;

Η χώρα γλιτώνει μεν 1,6 δισ. τόκους, αλλά αυτό είναι η ονομαστική αξία των τόκων αυτών. Δεδομένου ότι οι πληρωμές τόκων θα γίνονταν κάθε χρόνο στο μέλλον (ως το 2041) λένε -και σωστά- πως το μελλοντικό "πραγματικό" όφελος από τη νέα πρόωρη αποπληρωμή δεν θα είναι ίδιο όπως μετριέται σε ονομαστικούς όρους σήμερα, αλλά πρέπει να αποτιμάται σε «πραγματική παρούσα αξία», υπονοώντας πως θα ήταν μικρότερο από την ονομαστική αξία σήμερα.

Τι δεν λένε ή παραβλέπουν ίσως;

Με την ίδια οπτική, απολογιστικά στο παρελθόν (και όχι προϋπολογιστικά στο μέλλον) η χώρα πλήρωσε και επιβαρύνθηκε ήδη 1,8 δισ. ευρώ σε τόκους, επειδή δεν προεξοφλούσε τα δάνεια αυτά μέχρι σήμερα. Τι πραγματική παρούσα αξία θα είχαν πριν 5-7 χρόνια, επιβαρύνσεις, τόκοι και κόστη ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. σήμερα για τα δάνεια αυτά;

Πρακτικά, επειδή η απόδειξη κάθε εκτίμησης αποτελεί σύνθετη ανάλυση που τεχνικά απαιτεί ειδικά επιτελεία και εργαλεία για να γίνει, η συζήτηση μάλλον συσκοτίζει για να μειώσει ή να ακυρώσει τα οφέλη, δεδομένου ότι αυτά απλώνονται στο μέλλον. Δεν αναιρεί όμως ότι ο λαός και η χώρα, τα δάνεια αυτά τα πλήρωσαν ήδη ακριβά τόσα χρόνια -και ακριβότερα ίσως από όσο σήμερα, σε όσους «παρούσας πραγματικής αξίας».

2. Γιατί στο χρέος και όχι παροχές

Ένα άλλο πλεονέκτημα της πρόωρης αποπληρωμής είναι ότι δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό!

Αυτό είναι μια πρώτη απάντηση στην ερώτηση άγνοιας που εκφράζεται συχνά, γιατί τα διαθέσιμα αυτά δισεκατομμύρια (είτε τα 5,29 δισ. που θα δοθούν εφέτος ή και τα 29 δισ. που αθροιστικά δόθηκαν την τελευταία τετραετία) να δίνονται για να αποπληρωθούν πρόωρα χρέη προς τους δανειστές, αντί να κατευθύνονται σε παροχές, αυξήσεις μισθών ή επιδομάτων κλπ.

Αντιθέτως, μάλιστα, επειδή αυτά τα λεφτά «όντως υπάρχουν», αυτό επιτρέπει σε αυτή τη γενιά να έχει το «κέρδος» να μπορεί να μειώσει επιπλέον δημόσιο χρέος, χωρίς να επιβαρυνθεί και με άλλα νέα μέτρα λιτότητας!

Ωστόσο σε πολλούς «ανοίγουν την όρεξη» και προκαλούν εύλογο ενδιαφέρον, γιατί να μη γίνουν παροχές σήμερα «εδώ και τώρα»!

Αυτό αποκλείεται ή, αν γίνει, θα γίνει με νέα λιτότητα, για πολλούς λόγους, εκ των οποίων δύο τουλάχιστον είναι οι βασικότεροι και πιο κατανοητοί:

α. τα 5,3 δισ. δεν βγαίνουν από τον προϋπολογισμό, αλλά «κοιμούνται» σε ένα μαξιλάρι ρευστότητας που δεν χρειάζεται η χώρα!

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ESM/EFSF, η πρόωρη πληρωμή στις 15 Δεκεμβρίου προς τα κράτη που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 θα γίνει με χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό όπου φυλάσσεται το αποθεματικό των «ρευστών» (ταμειακών) διαθεσίμων του Δημοσίου.

Για όσους δεν το θυμούνται, ο λογαριασμός αυτός δημιουργήθηκε προς το τέλος του 3ου Μνημονίου και ουσιαστικά ισοδυναμούσε με «4ο Μνημόνιο», αλλά με «τα λεφτά μπροστά» και όχι σε τριμηνιαίες δόσεις, με τον όρο να μην «ξηλωθούν» τα μνημονιακά μέτρα και να μην αναλωθούν τα λεφτά αυτά για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα.

Ο ειδικός λογαριασμός αυτός -ή «μαξιλαράκι»- έχει μοναδικό σκοπό τη διαχείριση και πληρωμή δημοσίου χρέους, όχι άλλες παροχές. Από τον λογαριασμό αυτόν «βγήκαν» 29 δισ. ως τώρα για πρόωρες αποπληρωμές, αλλά το 2025 θα κλείσει με αποθεματικό – ρεκόρ που θα ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

β. ο άλλος λόγος κρύβεται στη στοιχειώδη διάκριση μεταξύ χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat και του Συμφώνου Σταθερότητος.

Κοινώς, η σύγκριση μεταξύ αποπληρωμής χρέους και άλλων κρατικών δαπανών δεν ευσταθεί και δεν προσφέρεται προς συζήτηση, καθώς πρόκειται για εντελώς διακριτές κατηγορίες που δεν υποκαθιστούν η μία την άλλη.

Με βάση τους πανευρωπαϊκούς κανόνες, κάθε αποπληρωμή χρέους αποτελεί χρηματοοικονομική (ταμειακή) συναλλαγή: δεν προσμετράται στο πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε στο συνολικό έλλειμμα, ούτε στους στόχους δαπανών. Ειδικά η κάθε πρόωρη αποπληρωμή, είναι «μιας χρήσεως», θα γινόταν ούτως ή άλλως σε καθορισμένη ημερομηνία στο μέλλον. Ωστόσο και άμεσο αποτέλεσμα παράγει (ισόποση μείωση του χρέους), αλλά ταυτόχρονα μειώνει και δαπάνες για τόκους μελλοντικά.

Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για άλλες κρατικές δαπάνες (παροχές, μισθοί, συντάξεις κλπ): αυτές αποτελούν δημοσιονομικές πράξεις και συναλλαγές, μειώνουν το πλεόνασμα, αυξάνουν το έλλειμμα, είναι επαναλαμβανόμενα, παράγουν μόνιμα αποτελέσματα και προσμετρώνται στο ετήσιο όριο («κόφτη») αύξησης δαπανών που ισχύει πανευρωπαϊκά, καθώς επιβαρύνουν στο διηνεκές το έλλειμμα και το χρέος, δημιουργώντας μελλοντικά ανάγκες για νέα δάνεια και νέες δαπάνες για τόκους.

Συνεπώς, από άγνοια ή σκοπιμότητα, στη σύγκριση πολλοί μπλέκουν «μήλα με πορτοκάλια».

Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο και απαγορεύεται τα κεφάλαια από τον ειδικό λογαριασμό να πάνε για δημοσιονομικές δαπάνες του κράτους. Αν γινόταν αυτό, θα έμπαινε αυτόματα «κόφτης» από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αξιοποίησή τους για πρόωρη αποπληρωμή όχι μόνο μειώνει δραστικά το χρέος, αλλά εξοικονομεί μελλοντικούς πόρους από τόκους, οι οποίοι δίνουν «ανάσα» στον Προϋπολογισμό οι οποίες, στη συνέχεια, μπορούν να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες πολιτικές για τις επόμενες γενιές.


Πηγή



Νέο σώου Κωνσταντοπούλου τσακώθηκε με ακόμα ένα δημοσιογράφο γιατί δεν τις άρεσαν οι ερωτήσεις

 


Νέο καβγά on air έστησε το πρωί της Κυριακής η Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε σε βάρος του «Φραπέ» Γιώργου Ξυλούρη και το αίτημά της να συλληφθεί, γιατί δεν τις άρεσαν οι ερωτήσεις που έκανε δημοσιογράφος

Αφορμή αποτέλεσε το ερώτημα του δημοσιογράφου Σωτήρη Μπολάκη «γιατί δεν πήγατε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος να υποβάλετε τη μήνυση;», και αυτό χάλασε το αφήγημα της Κωνσταντοπούλου που ήθελε να κάνει το θύμα.

«Η απειλή (σ.σ. του Ξυλούρη) εκτοξεύτηκε μπροστά στους αστυνομικούς της Βουλής. Τον περίμενα να μπει ξανά στην εξεταστική και υπάρχει το βίντεο. Εννοείτε να αφήσω την εξεταστική και να πάω στο ΑΤ Συντάγματος; Είσαι ο Σωτήρης; Επειδή έχεις πάντα τέτοιες απορίες, επειδή όταν γίνεται αυτόφωρο αδίκημα μπροστά στους αστυνομικούς της Βουλής ήταν υποχρεωμένοι να τον συλλάβουν. Το έθεσα στην εξεταστική άρα δεν είναι ότι εγώ κάτι δεν έκαναν μην αναπαράγετε την κακοποίηση προς τις καταγγέλλουσες κάθε φορά που τους λένε γιατί δεν έκανες αυτό ή εκείνο, εγώ έκανα τα πάντα» απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Κωνσταντοπούλου: Μην αναπαράγετε την κακοποίηση προς τις καταγγέλλουσες κάθε φορά που τους λένε δεν έκανες αυτό, δεν έκανες εκείνο.

Μπολάκης: Έλεος κυρία Κωνσταντοπούλου λυπηθείτε μας, ήταν μια απορία

Κωνσταντοπούλου: Με κοροϊδεύεις; Έκανα τα πάντα

Μπολάκης: Μου λέτε ότι κάνω ερωτήσεις σε βάρος θυμάτων

Κωνσταντοπούλου: Σε παρακαλώ Σωτήρη μου

Μπολάκης: Ναι αλλά μην μην προσβάλετε

Κωνσταντοπούλου: Εσύ να μην προσβάλεις τη νοημοσύνη του κόσμου

Μπολάκης: Είναι κακό να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία

Κωνσταντοπούλου: Σωτήρη είναι άθλιο αυτό που κάνεις

Μπολάκης: Ευχαριστώ πολύ

Κωνσταντοπούλου: Γιατί πάντα αντιμεταθέτεις

Χρηστίδου: Μην κάνουμε χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις

Κωνσταντοπούλου: Έκανα εγώ επιθέσεις Σίσσυ, γι' αυτό με πήρατε;

Χρηστίδου: Σας δώσαμε όλο τον χρόνο, δεν καταλαβαίνω

Η Κωνσταντοπούλου συνέχισε τότε να περιγράφει τις κινήσεις που έκανε για τον Γιώργο Ξυλούρη αναφερόμενη σε όσα η ίδια κατέγραψε σε βίντεο με τηλεφωνήματα στην Αμεση Δράση αλλά και μέσα στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι η Σίσσυ Χρηστίδου συμφώνησε με τα ερωτήματα της Κωνσταντοπούλου για την αστυνομία, εκείνη αποχώρησε από τη συζήτηση λέγοντας:

«Επειδή ήταν πολύ άγριο αυτό που έγινε, θα σας αφήσω γιατί ενώ έχουν γίνει όλα αυτά να υφίσταμαι αυτή την επίθεση on air και να μου λέει κάποιος ότι κάνει επιθέσεις. Για μένα υπάρχει αυτό το όριο να μου λέει κάποιος γιατί μετά από όλα αυτά δεν πήγα στο ΑΤ και φταίω εγώ, έτσι σκοτώνονται οι γυναίκες»





Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024 -Μείωση 55% σε μια 5ετία

 



Άλματα στην καταπολέμηση μείωση της φοροδιαφυγής καταγράφει η Ελλάδα, με το κενό στην είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας να υπολογίζεται πλέον πως έπεσε ήδη κάτω από 10% για το 2024.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το «κενό ΦΠΑ» στη χώρα μας (όπως το υπολογίζει η ΕΕ) κινείται κοντά ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η νέα έκθεση «VAT gap in Europe Report 2025» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνει μια εξοικονόμηση της τάξεως των 2,7 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περισσότερα έσοδα από φόρους για το κράτος χωρίς αυξήσεις φόρων, μόνο από την περιστολή της φοροδιαφυγής στην είσπραξη ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση:

το 2023, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,4%, έναντι 12,4% το 2022 και 24% το 2019. Σε μια πενταετία υποχώρησε έτσι κατά 55% ή 12,6 ποσοστιαίες μονάδες.

οι απώλειες ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 προσέγγισαν αισθητά τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο (9,5%) ενώ μέχρι το 2019 ήταν υπερδιπλάσιες από αυτόν (24% έναντι 11,1%).

για το 2024, τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία (preliminary estimates) δείχνουν μονοψήφιο ποσοστό απωλειών στην είσπραξη ΦΠΑ, μικρότερο από 10%. Η Κομισιόν το τοποθετεί στο 9%, δηλαδή κάτω από τον ευρωπαϊκό όρο της τελευταίας διετίας, καταγράφοντας πτώση 15 ποσοστιαίων μονάδων ή σχεδόν 60% σε σχέση με το 2019, όπου έφτανε στο 24%. Με βάση την ανάλυση των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2019-2023, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του κενού ΦΠΑ στην εξαετία 2019-2024. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις στο κενό ΦΠΑ από το 2019 είναι:

Ελλάδα: 12,7 ποσοστιαίες μονάδες μείωση, από 24,0% το 2019 σε 11,4% το 2023

Ουκρανία: 11 ποσοστιαίες μονάδες μείωση, από 28,5% το 2019 σε 17,5% το 2021. Ωστόσο δεν υπάρχουν δεδομένα για 2022-2023 λόγω πολέμου

Τσεχία: 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 14,6% το 2019 σε 8,0% το 2023

Αυστρία: 5,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,8% το 2019 σε 1,0% το 2023

Ολλανδία: 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, από 11,2% σε 7,0%

Κροατία: 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, από 11,4% το 2019 σε 7,7% το 2023

Σλοβενία: 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 8,4% σε 4,9%

Ουγγαρία: 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 10,4% σε 7,4%

Κύπρος: 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,3% σε 3,3%

Αν συνυπολογίσουμε και την προκαταρκτική εκτίμηση για το 2024, η Ελλάδα κάνει ακόμα μεγαλύτερο άλμα: από 24% το 2019 στο 9% το 2024. Η μείωση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες την τοποθετεί πολύ πιο μπροστά από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ ή και από τα υπό ένταξη κράτη-μέλη.

2,7 δισ. περισσότερα στα Ταμεία κάθε χρόνο

Σε απόλυτους αριθμούς, μόνον στον ΦΠΑ, το κράτος έχανε από φοροδιαφυγή 4,87 δισ. το 2019. Οι απώλειες μειώθηκαν σε 2,53 δισ. ευρώ το 2023 και περαιτέρω σε 2,12 δισ. ευρώ το 2024.

Αυτό σημαίνει ότι στα «ταμεία» του κράτους το 2023 μπήκαν επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία χάνονταν μέχρι πέντε χρόνια πριν. Ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2024 ανεβάζουν τα οφέλη από τις εισπράξεις σε 2,7 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα ποσά αυτά από τη μείωση της φοροδιαφυγής μεγέθυναν το πρωτογενές πλεόνασμα των τελευταίων ετών.

Έχουν όμως και μία άλλη διάσταση: επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται ότι τα συγκεκριμένα έσοδα συνιστούν -κατά βάση- μόνιμη και επαναλαμβανόμενη εξοικονόμηση για το κράτος, επιτρέπει στη χώρα μας να «επιστρέφουν» κάθε χρόνο στους πολίτες και την αγορά, χρηματοδοτώντας με αυτά νέες αυξήσεις μισθών ή άλλες μόνιμες παροχές, χωρίς τον κίνδυνο παραβίασης των νέων δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν από το 2024 πανευρωπαϊκά και θέτουν ετήσιο όριο αύξησης κρατικών δαπανών.

Μεγαλύτερη πτώση το 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι το κενό ΦΠΑ δεν αντιπροσωπεύει αποκλειστικά φοροδιαφυγή. Περιλαμβάνει επίσης τις νόμιμες φορολογικές απαλλαγές και εξαιρέσεις που προβλέπονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το λεγόμενο «κενό πολιτικής ΦΠΑ» στην Ελλάδα, που αφορά κυρίως μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές, διαμορφώθηκε στο 57,1% του υποθετικού ιδανικού εσόδου το 2023. Δηλαδή ακόμα και χωρίς καθόλου φοροδιαφυγή, το ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε περίπου τα μισά από τα θεωρητικά δυνατά έσοδα, λόγω των φορολογικών απαλλαγών ή μειώσεων που εφαρμόζει η χώρα.

Αυτό σημαίνει όμως ότι και στη διετία 2025-2026 θα πρέπει να αναμένεται και περαιτέρω δραστική μείωση, όχι μόνο λόγω ενίσχυσης της απόδοσης των ψηφιακών ελεγκτικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερη ένταση την τελευταία τριετία κυρίως (υποχρεωτική διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, myDATA, καθολική αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS) αλλά και των νέων μειώσεων στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% που θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου σε επιπλέον 20 νησιά του Αιγαίου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ 



Χόλιγουντ: Νεκροί ο διάσημος σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του

 



Διπλή ανθρωποκτονία συγκλονίζει το Χόλιγουντ, καθώς ο βραβευμένος σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ Σίνγκερ Ράινερ, βρέθηκαν νεκροί με πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό PEOPLE, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, φερόμενος δράστης είναι ο γιος τους, Νικ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λος Άντζελες (LAFD), οι αρχές κλήθηκαν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου περίπου στις 15:30 για παροχή ιατρικής βοήθειας σε οικία. Κατά την άφιξή τους, εντόπισαν έναν άνδρα 78 ετών και μία γυναίκα 68 ετών χωρίς τις αισθήσεις τους. Πηγές επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον Ρομπ Ράινερ και τη σύζυγό του, Μισέλ.

Ο Ρομπ Ράινερ υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του αμερικανικού κινηματογράφου, με καριέρα που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών. Από το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το This Is Spinal Tap (1984) μέχρι τα Stand by Me (1986), The Princess Bride (1987), When Harry Met Sally… (1989), Misery (1990) και A Few Good Men (1992), άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη βιομηχανία του θεάματος. Έγινε αρχικά γνωστός στο ευρύ κοινό ως ηθοποιός, μέσα από τον ρόλο του Μάικ στη θρυλική τηλεοπτική σειρά All in the Family.

Γεννημένος το 1947 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ήταν γιος του θρυλικού κωμικού Καρλ Ράινερ και της ηθοποιού και τραγουδίστριας Εστέλ Λεμπόστ. Με τη Μισέλ Σίνγκερ γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του When Harry Met Sally… και παντρεύτηκαν το 1989, αποκτώντας τρία παιδιά. Προηγουμένως, ο Ράινερ ήταν παντρεμένος με την αείμνηστη Πένι Μάρσαλ, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2018.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το παρελθόν του γιου τους, Νικ Ράινερ. Σε συνέντευξή του στο PEOPLE το 2016, είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μακρόχρονη μάχη του με τον εθισμό στα ναρκωτικά, η οποία ξεκίνησε από την εφηβεία και τον οδήγησε ακόμη και σε περιόδους που ήταν άστεγος. Όπως είχε αναφέρει, οι εμπειρίες αυτές αποτέλεσαν τη βάση για την ημι-αυτοβιογραφική ταινία Being Charlie, την οποία συνυπέγραψε.




Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας κήρυξε παράνομο το Κομμουνιστικό Κόμμα και ζητάει την διαγραφή του από το μητρώο των πολιτικών κομμάτων

 



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. «Δεν υπάρχει θέση στο πολωνικό νομικό σύστημα για ένα κόμμα που εξυμνεί εγκληματίες και καθεστώτα που ευθύνονται για τους θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Πολωνών πολιτών», δήλωσε η δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Krystyna Pawłowicz στην αιτιολόγηση της απόφασης.

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας εξέδωσε ετυμηγορία με την οποία, σύμφωνα με τον νόμο περί πολιτικών κομμάτων, το δικαστήριο μητρώου οφείλει «να διαγράψει αμέσως το κόμμα από το μητρώο των πολιτικών κομμάτων», πράγμα που σημαίνει απαγόρευση του ΚΚ Πολωνίας. 

Έτσι πλέον το μόνο που εκκρεμεί για την οριστική απαγόρευση του ΚΚ Πολωνίας είναι απόφαση του δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για την καταχώριση των πολιτικών κομμάτων. 





Οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ μπλοκάρουν τον διάλογο αδιαφορώντας για την κοινωνία και τις μεταφορές

 


Η σκληρή στάση των αγροτών και η απειλή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αδιαφορώντας για την κοινωνία και τις συνέπειες στις μεταφορές, κάνει την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις που «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βάλουν ένα τέλος στην παρούσα κατάσταση έως το τέλος της εβδομάδας», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε πως παραμένει ανοιχτή η πόρτα του γραφείου του για διάλογο, προειδοποίησε, όπως, πως «δεν γίνεται με τελεσίγραφα», και θα πρέπει οι αγρότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το βέβαιο είναι ότι ορισμένα μπλόκα έχουν πολύ σκληρή στάση υποκινούμενα και από κόμματα, όπως το ΚΚΕ που δεν τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στην κοινωνία, στις μεταφορές, και στις τουριστικές περιοχές που περιμένουν κόσμο τις γιορτές. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χατζηδάκη, χθες, στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου το πάνω χέρι έχουν οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, που κάνουν ότι τους πει το κόμμα.

Είναι βέβαιο ότι εάν συνεχίσουν οι αγρότες την ίδια στάση, θα τους φέρει αντιμέτωπους με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από το κλείσιμο των δρόμων ή των τελωνείων, και από σήμερα το πρωί έχουν αρχίσει έντονες αντιδράσεις εναντίον των αγροτών. 

Ήδη φορείς και επαγγελματικές ενώσεις σε περιοχές που αποτελούν χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς ή εξαγωγικοί κλάδοι της οικονομίας έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες προτρέπουν τους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο και επισημαίνουν τη ζημιά που υφίστανται από τα μπλόκα.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «τα μπλόκα που εκ των πραγμάτων στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων, δεν υπηρετούν τα αιτήματα των αγροτών. Αντίθετα, τα υπονομεύουν. Ενώ οι καταλήψεις δρόμων και άλλων δημόσιων υποδομών που ανήκουν σε όλους, δεν είναι υπεύθυνες ενέργειες. Αλλά κινήσεις που βλάπτουν τη χώρα. Και, ασφαλώς, τις τοπικές οικονομίες στην περιφέρεια». 



Πέθανε ο ασθενής που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο νοσοκομείο του Αιγίου

 



Σοκαριστική εξέλιξη είχε το επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Νοσοκομείο Αιγίου, όταν ένας 44χρονος ασθενής  μποξέρ γρονθοκόπησε ορθοπεδικό την ώρα που εργαζόταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο άνδρας που φέρεται να επιτέθηκε στο γιατρό και στη συνέχεια αποχώρησε προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του το απόγευμα της Κυριακής, κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Σύμφωνα με το pelop.gr, συγγενικά του πρόσωπα τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις του στο κρεβάτι και ειδοποίησαν άμεσα το ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Αιγίου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του.

Νωρίτερα, η μητέρα του είχε καλέσει το «166», αναφέροντας ότι ο γιος της είναι αναίσθητος. Παρά τη γρήγορη κινητοποίηση, δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά του.

Συγγενείς του εκλιπόντος παρέμειναν για ώρες έξω από το νοσοκομείο, εκφράζοντας την οργή τους και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του γιατρού που τον είχε εξετάσει το βράδυ της Παρασκευής και του είχε χορηγήσει εξιτήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πλήρης εικόνα της κατάστασής του.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν από τις αρμόδιες αρχές.

Ο γιατρός, το θύμα της επίθεσης, μιλώντας στο MEGA εξηγεί ότι δεν τον γνώριζε ούτε είχε προηγηθεί κάποια αντιπαράθεση μεταξύ τους.

«Ο άνθρωπος αυτός φοβήθηκε με κάποια κίνηση που έκανα εγώ. Φοβήθηκε με το που σηκώθηκα από το γραφείο, δηλαδή νόμιζε ο άνθρωπος ότι θα τον χτυπήσω. Είχε μυαλό μικρού παιδιού δηλαδή. Δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Νόμιζε, με το που σηκώθηκα θα τον βάραγα. Βαράμε εμείς ασθενείς; Μπορείς να τον πονέσεις στην εξέταση, να τον πονέσω. Άλλο αυτό», είπε το θύμα της επίθεσης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο ασθενής που γρονθοκόπησε τον γιατρό είναι μποξέρ και γυμναστής. Όπως αποκαλύπτει το ίδιο το θύμα της επίθεσης, ο δράστης πριν του ορμήσει, ο λόγος ήταν ασήμαντος έως ανύπαρκτος.

«Μου ήρθε κοντά, έτσι πολύ κοντά, να με πλησιάζει. Με πλησίασε "ρε γιατρέ" μου λέει "δεν μου αρέσει μούρη σου" έτσι μου έλεγε. Είκοσι λεπτά να με βαράει και να μου λέει "δεν μ’αρέσει η μούρη σου"».

«Να με πετάει πάνω-κάτω στο ιατρείο από δω από κει για τέτοια κατάσταση μιλάω. "Άνθρωπε μου δεν σου έχω κάνει τίποτα" να του λέω και να συνεχίζει να με βαράει. «Δεν ξέρω πως να αμυνθώ», του εξήγησα. "Άσε μωρέ, δεν μ’αρέσει η μούρη σου να με κοιτάς" μου λέει».

Επί σχεδόν μισή ώρα ο γιατρός δεχόταν χτυπήματα σε όλο του το πρόσωπο.

«Ο άνθρωπος αυτός με βάραγε 20 λεπτά, μισή ώρα. Συνέχισε να με βαράει για ώρα. Μου έκανε μεγάλες βλάβες. Με τελείωσε στο πρόσωπο. Μπουνιές, συνέχεια μπουνιές. Στο κεφάλι, στη μύτη και στο φρύδι. Το φρύδι μου το τελείωσε. Έχω ράμματα στο φρύδι, βαθύ ήταν ένα εκατοστό βάθος μέσα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο μποξέρ, ο οποίος είναι γνωστός στις Αρχές για παραβατική δράση, έχει εκτίσει και στο παρελθόν ποινή φυλάκισης.

«Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να είχε πιει, πρέπει να είχε ναρκωτικά, έχει προβλήματα. Παραβατικός είναι. Κάποιο ψυχιατρικό υπόβαθρο έχει σίγουρα. Μα αυτόν μου έχουν πει κάποιοι νοσηλευτές ότι κάποια κυρία την έπιασε από τον λαιμό , μια νοσηλεύτρια. Κάπου είχε βγάλει όπλο, γι’ αυτό δεν ήρθε η ασφάλεια. Αυτά ξέρω», είπε επίσης το θύμα της επίθεσης.



Συνελήφθησαν 2 νεαροί που διέπραξαν ληστεία σε βάρος δύο ατόμων στη Φιλοθέη

 


Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Φιλοθέης – Ψυχικού, συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 10-12-2025 στην περιοχή του Κρυονερίου, -2- ημεδαποί, ηλικίας 21 και 18 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι πρώτες πρωινές ώρες της 10-12-2025, προσέγγισαν, μαζί με έτερη συνεργό, δύο άτομα στο Λόφο Φιλοθέης και με την απειλή βίας τους αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και ρολόι και διέφυγαν με όχημα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της ανωτέρω ληστείας από την ανωτέρω υπηρεσία μετά από αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων επετεύχθη η ταυτοποίηση των δραστών οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 10-12-2025 στην περιοχή του Κρυονερίου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Σε εθνικό πένθος έχει βυθιστεί η Αυστραλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Bondi

 



Σε εθνικό πένθος έχει βυθιστεί η Αυστραλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Bondi του Σίδνεϊ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι μόλις 10 ετών. Συνολικά 40 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, σύμφωνα με την Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι ηλικίες των θυμάτων κυμαίνονται από 10 έως 87 ετών.

Η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τον εορτασμό της πρώτης ημέρας του Χανουκά, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να χαρακτηρίσουν το μακελειό «τρομοκρατική» και «αντισημιτική» ενέργεια.

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι δράστες ήταν πατέρας και γιος, ηλικίας 50 και 24 ετών. Ο 50χρονος Σαχίντ Ακράμ σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς, ενώ ο 24χρονος Ναβίντ Ακράμ  νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι δεν αναζητούνται άλλοι ύποπτοι.

Ο 50χρονος δράστης ήταν μέλος σκοπευτικού ομίλου και κάτοχος άδειας για μακρύκανα όπλα. Σύμφωνα με τις αρχές, είχε στην κατοχή του έξι πυροβόλα όπλα, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Η αστυνομία δεσμεύτηκε να διερευνήσει πλήρως τον τρόπο απόκτησης και χρήσης των όπλων.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) ο 24χρονος Ναβίντ Ακράμ είχε γεννηθεί στην Αυστραλία. Ο 50χρονος πατέρας του είχε φτάσει στη χώρα το 1998 με φοιτητική βίζα, η οποία το 2001 μετατράπηκε σε partner vsa και, μετά από ταξίδια στο εξωτερικό, είχε λάβει τρεις φορές βίζα επιστροφής κατοίκου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας οι αρχές ασχολήθηκαν με τον 24χρονο για πρώτη φορά το 2019 «με βάση τη σχέση του με άλλους», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για συνεχιζόμενη απειλή ή κίνδυνο να εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες.

Το ABC Αυστραλίας μεταδίδει ότι στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν την Κυριακή οι δύο τρομοκράτες βρέθηκαν σημαίες του Ισλαμικού Κράτους, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί του αυστραλιανού FBI που ασχολούνται με την υπόθεση πιστεύουν ότι είχαν αναπτύξει δεσμούς με το ISIS.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, επίσης, ότι ο 24χρονος είχε σπουδάσει στο ισλαμικό κέντρο Αλ Μουράντ καθώς το 2022 είχε επισημανθεί σε φωτογραφία στην οποιά τον επαινούσαν για την άριστη γνώση «όλων των κανόνων του tajweed» — της απαγγελίας των νόμων του Κορανίου.

Η λίστα των θυμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα κορίτσι 10 ετών, δύο ραβίνους, έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος και έναν νεαρό Γάλλο.



Το μικρότερο σε ηλικία θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν η 10χρονη Ματίλντα με την θεία της να γράφει στα social media: Μια μεγάλη τραγωδία χτύπησε την οικογένειά μου, χθες η αγαπημένη μου ανιψιά Ματίλντα σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στην παραλία Μποντάι, δεν ξέρω πως θα αντέξουμε τέτοια θλίψη.