Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Το υπουργείο Πολιτισμού προστατεύει παράνομη κατάληψη κτιρίου στα Χανιά




Διαβάζουμε στο athensvoice.gr

Το υπουργείο Πολιτισμού «παγώνει» την επένδυση στη «Rosa Nera» των Χανίων

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι έτοιμο να δώσει το «πράσινο» φως για τη μετατροπή του κτιρίου Rosa Nera του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ξενοδοχειακή μονάδα παρόλο που ο διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης γνωστοποίησε με έγγραφό της πως είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου. Ως εκ τούτου ο Δήμος Χανίων δεν πρέπει να δώσει άδεια για οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση, εάν δεν εκδοθεί η απόφαση της υπηρεσίας που θα χαρακτηρίζει το κτίριο μουσείο. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Βασίλης Διγαλάκης, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού κωλυσιεργεί, αφού το έγγραφο γνωστοποιήθηκε από την Παρασκευή.

«Όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης επιτέλους αξιοποιεί την περιουσία του ως νόμιμος ιδιοκτήτης προς όφελος της κοινωνίας, το Υπουργείο Πολιτισμού ευτυχώς την προστατεύει, όταν τόσα χρόνια που τη «λυμαίνονται» παράνομοι καταληψίες απλά είναι ανύπαρκτο. Κανένας λοιπόν συμβιβασμός με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των λίγων, εκφράζουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης των Χανίων» αναφέρει ο πρύτανης, κ Βασίλης Διγαλάκης. «Δυστυχώς και όλως περιέργως, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού παρέλειψε να διαβιβάσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη του κτιρίου της Μεραρχίας τα έγγραφα που περιλαμβάνει ο φάκελος για την πλήρη ενημέρωσή μας, παρά μόνο το συνοπτικό εσωτερικό διαβιβαστικό του έγγραφο», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση.

«Η ενδεχόμενη θετική έκβαση της αξιολόγησης και χαρακτηρισμού ως Μνημείου  όχι μόνο δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά αισθανόμαστε ότι αναδεικνύει περαιτέρω την περιουσία του Ιδρύματος, χωρίς σε τίποτα να μπορεί να εμποδίσει νομικά ή τεχνικά την αξιοποίηση του σημαντικού κτιρίου. Άλλωστε είναι πλείστα τα παραδείγματα Μνημείων και ιστορικών κτιρίων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνται για φιλοξενία».

Το Πολυτεχνείο πιστεύει πως γεννά «τεράστια νομικά αλλά και πολιτικά ερωτηματικά η υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ευαισθητοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της αρμοδιότητάς του, από τη στιγμή μάλιστα που από το 2003 το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην κοινωνία των Χανίων, λόγω της παράνομης κατάληψής του από ολιγομελή αυτοαποκαλούμενη ‘συλλογικότητα’ για την εξυπηρέτηση των προσωπικών της ιδεολογημάτων», καταλήγει η σύγκλητος. 


Ν.Δ: Δύο χρόνια Capital controls: Συνειδητό έγκλημα σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,  για τα δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρουφάκης έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls.

Πρόκειται για συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς – όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος – ήξεραν πολύ καλά τις συνέπειες. Ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν τα capital controls. 

Πρόκειται για έγκλημα που είχε σαν συνέπεια: 

1. Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση. 

2. Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι. 

3. Nα εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δις ευρώ), να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι.

4. Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία. ​

5. Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές. 

6. Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό. 

7. Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν – και θα δώσουν – λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει – και θα προχωρήσει – στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια».  


Κινηματογραφική καταδίωξη διαρρήκτη από το Μοσχάτο έως την Μεταμόρφωση



Κινηματογραφική καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης από το Μοσχάτο έως τη Μεταμόρφωση.

Λίγο πριν τις 20.00, Ρομά εισέβαλλε στο σπίτι γυναίκας στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Μοσχάτο. Όταν η ιδιοκτήτρια βγήκε για ψώνια, ο άνδρας μπήκε στο διαμέρισμα και άρπαξε ότι πρόλαβε, ενώ στη συνέχεια πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου της και διέφυγε με αυτό.

Άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά αντιλήφθηκαν το ύποπτο όχημα και του έκαναν σήμα να σταματήσει.

Ο οδηγός δεν υπάκουσε και τότε ξεκίνησε καταδίωξη από το Μοσχάτο. Για περίπου μία ώρα οι αστυνομικοί κυνηγούσαν το αυτοκίνητο, το οποίο ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα, έκανε επικίνδυνος ελιγμούς και μπήκε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Από εκεί βγήκε στην έξοδο για Μεταμόρφωση.

Μετά από ώρα ο Ρομά τράκαρε σε ένα γκαράζ στην οδό Άρεως στη Μεταμόρφωση και εκεί οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του πέρασαν χειροπέδες. 



Πηγή: iefimerida.gr 


Οι 5 απειλές του καλοκαιριού για όσους έχουν «ζάχαρο»




Επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός ζέστης - υγρασίας για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη _ είτε είναι τύπου 1 είτε τύπου 2. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν το ξέρουν ή δεν του δίνουν την απαιτούμενη σημασία, με επακόλουθο να διακινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πάρα πολύς συχνός και η συχνότητά του αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι πάσχοντες από διαβήτη ήταν περίπου 250.000, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τις 800.000.

Πανελλαδική μελέτη των Ιατρικών Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης που πραγματοποιήθηκε τη διετία 2003 - 2004 σε 9.669 άντρες και γυναίκες ηλικίας 28 έως 64 ετών, έδειξε πως το 10% είχαν σακχαρώδη διαβήτη.

Αλλη μελέτη _ η γνωστή ως ΑΤΤΙΚΗ που πραγματοποιείται από την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε περισσότερους από 3.000 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω _ δείχνει ότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται κατά 1% τον χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολύ σύντομα οι ασθενείς στη χώρα μας θα είναι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να τους δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα _ και όχι μόνο όταν ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο» και αρχίζει ο καύσωνας, αλλά σε θερμοκρασίες από... 27 βαθμούς Κελσίου και πάνω! Και αυτό, διότι όχι μόνον επηρεάζεται ο οργανισμός τους από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία, αλλά επηρεάζονται και τα φάρμακα, οι ταινίες σακχάρου, ακόμα και οι μετρητές και οι αντλίες!

Μειωμένη εφίδρωση

Οπως εξηγεί ο παθολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, η ζέστη αποτελεί πηγή στρες για τον οργανισμό και μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο, ενώ στους διαβητικούς είναι συχνά διαταραγμένο το σύστημα ρυθμίσεως της σωματικής θερμοκρασίας που όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν.

Η αιτία αυτής της απορρύθμισης είναι οι βλάβες στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, που επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ιδρωτοποιοί αδένες έχουν ως ρόλο να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη σωματική θερμοκρασία, παράγοντας ιδρώτα στο δέρμα ο οποίος εξατμίζεται και έτσι δροσίζει τον οργανισμό. Η δυσλειτουργία τους σημαίνει μείωση της φυσικής ψύξης, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Οταν, μάλιστα, η ζέστη συνοδεύεται από αυξημένη περιβαλλοντική υγρασία, η εξάτμιση του ιδρώτα δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο _ και ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως.

Σε πρόσφατη διεθνή μελέτη διαπιστώθηκε πως, ενώ στους υγιείς ανθρώπους όσο αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία τόσο αυξάνεται η εφίδρωση, σε πολλούς διαβητικούς η εφίδρωση αυξάνεται έως ένα σημείο και μετά παραμένει στάσιμη, με συνέπεια να αυξάνεται ανησυχητικά η σωματική θερμοκρασία. 

Αλλη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότας, έδειξε πως όταν ο υδράργυρος ξεπερνάει τους 27 βαθμούς Κελσίου αυξάνονται σταδιακά οι μεταφορές διαβητικών ασθενών στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες, αλλά και τα μοιραία περιστατικά _ και κορυφώνονται όταν έχει καύσωνα.

Αλλοίωση φαρμάκων και αναλώσιμων

Αυτές, όμως, δεν είναι οι μοναδικές συνέπειες λόγω ζέστης, κατά τον κ. Ιωαννίδη. Ενα άλλο πρόβλημα είναι πως μπορεί να επηρεάσει τα αντιδιαβητικά φάρμακα και - κυρίως - τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς.

«Οποιο φάρμακο ή ένεση κι αν χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, πρέπει να ξέρουν πως χάνει μέρος της αποτελεσματικότητάς του αν αφεθεί σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που αναγράφονται στη συσκευασία του», λέει ο κ. Ιωαννίδης. 

«Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ινσουλίνες, οι οποίες ακόμα και στα φαρμακεία ή στις αποθήκες φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία. Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να μεταφέρονται και να φυλάσσονται σε δροσερά μέρη και γενικότερα να συντηρούνται όπως ακριβώς αναγράφεται στη συσκευασία τους».

Τα αναλώσιμα είναι εξίσου ευάλωτα. Οι ταινίες μέτρησης σακχάρου λ.χ. επηρεάζονται τόσο πολύ από τη ζέστη, ώστε μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδή αποτελέσματα τη μέτρηση, ενώ αντίστοιχα προβλήματα μπορεί να υπάρξουν με τους μετρητές και τα άλλα αναλώσιμα.

Κίνδυνος υπογλυκαιμίας

Πρόβλημα μπορεί επίσης να δημιουργήσουν οι αλλαγές στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας και στην πρόσληψη φαγητού, που είναι πολύ συνηθισμένες ιδίως στη διάρκεια των διακοπών. 

«Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να επηρεάσουν τις ανάγκες του οργανισμού σε φάρμακα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας», εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης. «Αυτό είναι πιο πιθανό στους ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα όπως η ινσουλίνη και οι σουλφονυλουρίες, στους οποίους και συνιστάται να εντατικοποιούν τις μετρήσεις του σακχάρου τους, ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν πρόβλημα, και αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τη δόση των φαρμάκων τους».

Η ανάγκη αναπροσαρμογής είναι πιο πιθανή στα νεαρά άτομα που παίρνουν ινσουλίνη (ιδίως στις ινσουλίνες ταχείας δράσης, αλλά και στην βασική τους ινσουλίνη μακράς δράσης) και οφείλεται στον συνδυασμό της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας στις διακοπές (ρακέτες, κολύμπι κ.τ.λ.) με την αυξημένη απορρόφηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό λόγω της ζέστης. 

Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν πρόκειται να κολυμπήσουν ή να κάνουν ψαροντούφεκο. Δεν πρέπει να βουτάνε ποτέ μόνοι, ενώ συνιστάται να μετρούν το σάκχαρό τους μια-δυο φορές την τελευταία ώρα πριν μπουν στο νερό και, αν διαπιστώσουν πως πέφτει απότομα μεταξύ των δύο μετρήσεων ή είναι χαμηλό, να πιουν ένα ποτήρι φυσικό χυμό ώστε να μην παρουσιάσουν υπογλυκαιμία μέσα στο νερό.

Οποιος ασθενής, πάντως, ανεξαρτήτως φαρμακευτικής αγωγής, παρουσιάσει τρέμουλο, έντονη πείνα ή άλλο σύμπτωμα πιθανής υπογλυκαιμίας, θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη δόση των φαρμάκων του, αφού πρώτα την επιβεβαιώσει με μέτρηση και, αν είναι δυνατό, ενημερώσει τον θεράποντα γιατρό του. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να διακόψει εντελώς τη φαρμακευτική αγωγή.

Τα πόδια και οι γαστρεντερίτιδες

Αλλοι εχθροί των διαβητικών είναι η καυτή άμμος, οι πέτρες και τα σπασμένα γυαλιά και τα άλλα αιχμηρά σκουπίδια που συχνά υπάρχουν στις παραλίες. Πολλοί διαβητικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητικότητας στα πόδια τους επειδή έχουν βλάβες στα νεύρα, γι' αυτό και συνιστάται σε όλους να μην περπατάνε ποτέ ξυπόλητοι στην άμμο (μπορεί να πάθουν εγκαύματα στα πέλματα ή να κοπούν και να μην το αντιληφθούν).

Οι διαβητικοί πρέπει, τέλος, να έχουν το νου τους σε τυχόν γαστρεντερίτιδες, οι οποίες είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι και εκδηλώνονται κυρίως με διάρροια. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (λ.χ. αλλαγή του πόσιμου νερού, κατανάλωση ελλιπώς συντηρημένων τροφίμων ή φρούτων και λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά, διάφοροι ιοί) και στους διαβητικούς μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου.

Αν ένας διαβητικός έχει γαστρεντερίτιδα συνιστάται να μετράει πιο συχνά το σάκχαρό του και αν δει πως είναι πάνω από 240 mg/dl σε δύο τουλάχιστον μετρήσεις, πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Αν δεν κάνει εμέτους, θα πρέπει να καταναλώνει αρκετή ποσότητα νερού για να αποφύγει την αφυδάτωση.

Τι να κάνουν οι ασθενείς

Για να περάσουν καλά στις διακοπές τους οι διαβητικοί, καλό είναι να ακολουθούν ορισμένους κανόνες:

* Να πάρετε μαζί σας 1,5 έως 2 φορές περισσότερα φάρμακα και αναλώσιμα, απ' όσα υπολογίζετε ότι θα σας χρειαστούν.

* Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, να έχετε τα φάρμακα και τα αναλώσιμα στις χειραποσκευές και όχι στη βαλίτσα (αφενός δεν συντηρούνται καλά στις θερμοκρασίες των χώρων αποθήκευσης των αεροπλάνων, αφετέρου αν χάσετε τη βαλίτσα σας θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα).

* Να θυμάστε ότι οι ινσουλίνες επηρεάζονται από τη ζέστη. Ο γενικός κανόνας είναι πως πρέπει να μεταφέρονται σε δροσερές συνθήκες (έως 24-26 βαθμούς Κελσίου) και να φυλάσσονται το καλοκαίρι στο πλαϊνό μέρος του ψυγείου. Αν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία κατά τη μεταφορά οπουδήποτε και την παραμονή σας στην παραλία, να χρησιμοποιείτε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.

* Να θυμάστε ότι η ινσουλίνη απορροφάται πιο γρήγορα από το σημείο όπου γίνεται η ένεση όταν είμαστε ζεστοί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απρόσμενη υπογλυκαιμία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το σημείο της ένεσης τεθεί αμέσως μετά σε δραστηριότητα (λ.χ. κάνει ο ασθενής την ένεση στο πόδι και αμέσως μετά αρχίζει να περπατάει γρήγορα).

* Να έχετε μαζί σας στις διακοπές βεβαίωση από τον γιατρό για τη νόσο και την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Αν πρόκειται να κάνετε διακοπές στο εξωτερικό, να πάρετε τη βεβαίωση γραμμένη στα αγγλικά.

* Αν πρόκειται να πάτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάρτε μαζί συμπληρωμένο το έντυπο ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό. Το έντυπο αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας και παρέχει κάλυψη στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Θα το συμπληρώσετε στον ασφαλιστικό σας φορέα (ζητήστε τη φόρμα E112) και είναι τυποποιημένο και πανομοιότυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις γλώσσες.

* Να θυμάστε ότι σε κάποιες χώρες ισχύει διαφορετική μονάδα μέτρησης της γλυκόζης _ μετριέται σε mmol/l και όχι σε mg/dl όπως στην Ελλάδα. Ενα mmol/l ισοδυναμεί με 18 mg/dl, συνεπώς για να μετατρέψετε τα mg σε mmol θα διαιρέσετε με το 18.

* Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να αγοράσετε ινσουλίνη από πόλη του εξωτερικού, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για ινσουλίνη με πυκνότητα U100 (αυτή χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά σε μερικές χώρες υπάρχουν ινσουλίνες με πυκνότητα U40). Αντίστοιχα, αν χρειασθείτε σύριγγες, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλες για ινσουλίνη με πυκνότητα U100.

Στην παραλία

Μην αφήνετε τα φάρμακα ή τα άλλα αναλώσιμα μέσα στο αυτοκίνητο (ούτε στην καμπίνα, ούτε στο πορτ μπαγκάζ), αλλά ούτε και στην παραλία με τα ρούχα σας, ακόμα κι αν βρίσκονται στη σκιά.

Ο γενικός κανόνας είναι πως κάθε θερμοκρασία πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου δημιουργεί προβλήματα σε ό,τι απαιτείται για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη, συνεπώς πρέπει να έχετε μαζί ένα μικρό ψυγείο ή διάφορα συστήματα μεταφοράς, όπως παγοκύστες ή παγοκυψέλες. Ειδάλλως, θα πρέπει να ρωτήσετε εάν κάποιο μαγαζί στην παραλία μπορεί να τα φυλάξει σε δροσερό μέρος.

Για τους ίδιους λόγους, δεν πρέπει να εκθέτουν στη ζέστη την αντλία ινσουλίνης τους οι _ κατά κανόνα νεαροί _ πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με αυτήν (ούτε και να την πετούν στην άμμο). Χώρια που, επειδή η αντλία μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, μπορεί να την κλέψει κάποιος επιτήδειος, γεγονός με συνέπειες όχι μόνο για την υγεία, αλλά και οικονομικές.

Για την αφυδάτωση 

* Μη φοβάστε να ανάβετε το κλιματιστικό (να το βάζετε σε θερμοκρασία το πολύ 25-26 βαθμών) ακόμα και όταν κοιμάστε (αρκεί να μη σας «χτυπάει» ο αέρας).

* Να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε.

* Μη φοβάστε τα αναψυκτικά τύπου λάιτ (η ασπαρτάμη είναι ασφαλής)

* Να πίνετε χυμούς, αλλά με μέτρο. Είναι μεν υγιεινοί και θρεπτικοί, αλλά περιέχουν υδατάνθρακες. Έτσι, πρέπει να υπολογίζονται στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη από τα άτομα με τύπου 2 διαβήτη που συνήθως είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καθώς και στον υπολογισμό της ταχείας δράσης ινσουλίνης από τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.




Η Ν.Δ επαναφέρει στην ατζέντα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls



Εν αρχή, η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως επενδύσει πολιτικά στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήρθε μέσα από ανώτερες πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε τόνους αιχμηρούς και, ταυτόχρονα, δηκτικούς, η οδός Πειραιώς τοποθέτησε στο κάδρο της ευθύνης αποκλειστικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η αντεπίθεση του γαλάζιου στρατοπέδου δεν ορίστηκε μόνο από το δριμύ "κατηγορώ" κατά της συγκυβέρνησης για το χάος που επικρατεί στους δρόμους των αστικών κέντρων, υπό συνθήκες καύσωνα. Η συνεχής υπενθύμιση των εκπεφρασμένων εδώ και τρία εικοσιτετράωρα θέσεων του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, στόχευσε στο να καταδειχθεί εκ νέου η στρατηγική που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

"Πρώτον, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δε θα μεταφέρουν το πρόβλημα και τα αδιέξοδά τους στη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια τόσο έναντι των πολιτών που δοκιμάζονται από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, όσο και έναντι των συμβασιούχων. Και είπε την αλήθεια. Τρίτον, είναι φανερό πως τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του δεν τους πιστεύει πλέον κανείς". Αυτή ήταν η απάντηση κορυφαίων πηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν εκλήθησαν αργά χθες το απόγευμα να σχολιάσουν την κυβερνητική επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών και χρέωσης στην οδό Πειραιώς της απόφασης των συνδικαλιστών να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους.

Μάλιστα, αν και η πρώτη αίσθηση που δόθηκε ήταν πως η Νέα Δημοκρατία δε θα απαντούσε επίσημα στις κατηγορίες της συγκυβέρνησης Κουμουνδούρου και κόμματος Καμμένου, το δεύτερο κύμα της αποδόμησης ήρθε, μέσα από μία ανακοίνωση-πέταγμα του γαντιού προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα.

"Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας  Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος", επεσήμανε η οδός Πειραιώς.

Ποιες ήταν οι προτάσεις που έφερε στο προσκήνιο ο κ. Μητσοτάκης:

-Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων "που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση".
-Να ειπωθεί στους εργαζόμενους η αλήθεια. "Δε μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων".
-Να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
-Να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. "Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία.  Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο", είχε τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε τέμπο οικονομικό, καθώς σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάλλει κατά του κυβερνητικού οικοσυστήματος. Χαρακτηρίζοντας ως "συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς, όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος, ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν κεφαλαιακούς ελέγχους", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Επισημαίνει, δε, ότι τα capital controls είχαν ως συνέπεια:

-Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση.
-Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι.
-Να εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισεκατομμύρια ευρώ) να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι.
-Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία.
-Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές.
-Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.
-Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.

"Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν -και θα δώσουν- λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει -και θα προχωρήσει- στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια", διαμηνύει η γαλάζια παράταξη.  



Του Δημήτρη Γκάτσιου
Πηγή : capital.gr


Συνελήφθη 19χρονος υπήκοος Αλγερίας για κλοπές από λουόμενους σε παραλίες της Βουλιαγμένης



Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 20-6-2017, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ), ένας 19χρονος υπήκοος Αλγερίας για κλοπές από λουόμενους σε παραλίες της Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω εκμεταλλευόμενος την απουσία λουόμενου στη θάλασσα, αφαίρεσε την τσάντα του, πλην όμως οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές από άλλους λουόμενους και τελικά επετεύχθη η ακινητοποίηση και σύλληψή του από τους αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ που έσπευσαν άμεσα στο σημείο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Βουλιαγμένης, ο δράστης διάπραξε το τελευταίο δίμηνο επτά (7) παρόμοιες κλοπές σε διάφορες παραλίες της Βουλιαγμένης.

Ο 19χρονος έχει κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Μετά από 35 ημέρες παίρνει εξιτήριο ο Λουκάς Παπαδήμος



Στο σπίτι του θα βρίσκεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος διανύει σήμερα την 35η ημέρα νοσηλείας του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά τον τραυματισμό του από «τρομοπακέτο» στις 25 Μαΐου 2017 στο κέντρο της Αθήνας.

Οι θεράποντες γιατροί κρίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ότι από εδώ και πέρα ο κ. Παπαδήμος πρέπει να συνεχίσει τη θεραπεία του κατ’ οίκον, καθώς υπάρχει πάντα –όπως συμβαίνει σε αυτά τα περιστατικά- ο κίνδυνος προσβολής του από κάποιο ανθεκτικό μικρόβιο εντός του νοσοκομείου. Η περαιτέρω θεραπεία του αφορά στον καθαρισμό του τραύματος και στην αλλαγή γάζας στο πόδι του ανά δύο με τρεις ημέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ξεπερνάει το πολύ ισχυρό σοκ των πρώτων εβδομάδων και πλέον βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος θεώρησε ότι το αποστειρωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον θα τον βοηθήσει να ηρεμήσει και έτσι δεν επεδίωξε να πάρει γρηγορότερα εξιτήριο ακούγοντας κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών του.

Ο λόγος που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» για τόσο μεγάλο διάστημα είναι το βαθύ τραύμα (περίπου 4-5 πόντοι) στο μηρό, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη του φακέλου-βόμβα στα πόδια του εντός του αυτοκινήτου. Οι θεράποντες ιατροί είναι δύο, ένας γενικός χειρουργός και πλαστικός χειρουργός, οι οποίοι δεν τον αφήνουν από τα μάτια τους. Ο πλαστικός χειρουργός έχει προχωρήσει από την αρχή της νοσηλείας του σε περίπου 15 αλλαγές τραύματος. Ο κ. Παπαδήμος εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων (και εν προκειμένω του «Ευαγγελισμού») και ότι δεν επιθυμεί να νοσηλευτεί οπουδήποτε αλλού, παρότι θα μπορούσε αν το ζητούσε.

«Η νοσηλεία του θα μπορούσε να διαρκέσει από 10 έως 12 ημέρες. Παρατάθηκε για προληπτικούς λόγους. Εξ αρχής γνωρίζαμε ότι η παραμονή του στο νοσοκομείο θα ξεπεράσει τον ένα μήνα. Το αναπνευστικό του δεν έχει κανένα πρόβλημα. Αυτό που θα του μείνει είναι ένα σημάδι στο μηρό. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά συνεργάσιμο ασθενή, που λόγω και της καλλιέργειάς του δεν έδειξε καμία δυσαρέσκεια στην παράταση της νοσηλείας. Αντιθέτως τη θεώρησε μία ευκαιρία να ηρεμήσει», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Η «γραμμή» του υπουργείου Υγείας για την ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της υγείας του ήταν να μη γίνονται διαρροές, κάτι που διαβιβάστηκε στο προσωπικό του «Ευαγγελισμού» ύστερα από σχετικές συσκέψεις.

Δωμάτιο-«φρούριο»

Το δωμάτιο αυξημένης φροντίδας στο οποίο βρίσκεται ο κ. Παπαδήμος θυμίζει πραγματικό «φρούριο», καθώς φυλάσσεται όλο το 24ωρο από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών. Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμα και τα μέλη της διοίκησης του «Ευαγγελισμού» πρέπει να πάρουν ειδική άδεια για να τον επισκεφτούν. Στο δωμάτιο έγιναν κάποιες μικροαλλαγές τις πρώτες ημέρες, όπως ήταν η τοποθέτηση σκούρων κουρτινών για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θέασης από «αδιάκριτα» βλέμματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του απέναντι σε μέρος του πολιτικού κόσμου –συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ- για την παλιότερη ακραία ρητορική του, η οποία στοχοποιούσε με βαρείς χαρακτηρισμούς κυβερνήσεις. Ειδικότερα, φέρεται να εξομολογήθηκε στο στενό περιβάλλον του ότι οι κραυγές μίσους απέναντι στις λεγόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις συνέβαλλαν στη δημιουργία κλίματος σε βάρος του.

Στο μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική έχει συντάξει νέο σχέδιο φύλαξης του τόσο κατά την παραμονή του στην οικία του στο Παλαιό Ψυχικό όσο και κατά τις μελλοντικές μετακινήσεις του. Αυτονόητο θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά ο ίδιος την αλληλογραφία του. Στην κατάθεση που είχε δώσει στην Αντιτρομοκρατική είχε αναφέρει ότι την ημέρα της έκρηξης είχε παραλάβει την αλληλογραφία του θεωρώντας ότι έχει ελεγχθεί. Οι φάκελοι που έφταναν στο σπίτι του παραλαμβάνονταν από τον υπεύθυνο αστυνομικό, ο οποίος τους μετέφερε στη Βουλή για έλεγχο από μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών.

Το «τρομοπακέτο» έφτασε στις 23 Μαΐου στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι από γραμματοκιβώτιο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί παρέμεινε για περίπου 24 ώρες, καθώς ο κ. Παπαδήμος δεν μετακινήθηκε. Στις 10:40 το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου, όπως κατέθεσε ο αρχιφύλακας συνοδός του Λουκά Παπαδήμου που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας, έφυγαν από την κατοικία του. Ο αστυνομικός είχε πάρει μαζί του στη μπαγκαζιέρα της μοτοσικλέτας συνολικά τέσσερις φακέλους, ανάμεσα στους οποίους και αυτόν με το εκρηκτικό περιεχόμενο, και τους πήγε για έλεγχο στο μηχάνημα X-RAY της Βουλής. Το γιατί δεν ανιχνεύτηκαν τα εκρηκτικά παραμένει ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα.



Φωτό: Ευρωκίνηση
Πηγή : thetoc.gr



Eπίθεση με τέσσερις χειροβομβίδες κατά του Ανωτάτου Δικαστήριου, στόχος ο Νίκολας Μαδούρο.



Στο χάος βυθίζεται  η Βενεζουέλα καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μαδούρο.

Πίσω από την επίθεση, από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς γιατί οι χειροβομβίδες δεν εξερράγησαν, φέρεται να βρίσκεται το πρώην στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Βενεζουέλας (CICPC) Νίκολας Πέρεζ.

Είχε προηγηθεί απειλή εναντίον του Μαδούρο με video που έλεγε ότι ο Νίκολας Πέρεζ και οι οπαδοί του θα πάρουν τα όπλα σε περίπτωση που επιχειρηθεί η ανατροπή της κυβέρνησής του από «αντιδημοκρατικές δυνάμεις».

Η στιγμή της επίθεσης καταγράφηκε, σε βίντεο που δείχνει το ελικόπτερο να πετάει πάνω από κυβερνητικά κτήρια.




Νέα Δημοκρατία : Στάση πληρωμών σε 63.000 δικαιούχους εφάπαξ, 139.000 κύριων και 127.000 επικουρικών συντάξεων




Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, για την κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ποτέ στο παρελθόν, πολιτική ηγεσία υπουργείου Εργασίας, δεν λειτούργησε με τόση προχειρότητα, αναλγησία και υποκρισία. 

Ποτέ στο παρελθόν το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με το Compliance Report (June 2017) και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προσεγγίζοντας τα 3 δις ευρώ.

Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων – με στοιχεία Απριλίου 2017 - ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν τα 1,4 δις ευρώ.  Ποσό που σήμερα έχει διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ξεπερνά τις 127.000, με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ.

Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ.

Συνεπώς, οι ατεκμηρίωτες και αναπόδεικτες ανακοινώσεις περί πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι ασφαλιστικών παροχών, παραμένουν “όμηροι” της ιδιότυπης στάσης πληρωμών, που σήμερα έχουν κηρύξει τα ασφαλιστικά ταμεία». 


Απίστευτο θα εργαστούμε 203 ημέρες το 2017 μόνο για το κράτος ώστε να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές που μας έχουν φορτώσει




Για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία θα δουλέψουμε 203 ημέρες το 2017, υπολογίζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Αυτό σημαίνει ότι μόνο μετά την 23η Ιουλίου θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες. Το Κέντρο ονομάζει την ημέρα αυτή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, υιοθετώντας μια ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο από πολλά φιλελεύθερα ως επί το πλείστον think tanks και εταιρείες συμβούλων. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ χθες, οι Ελληνες εργάζονται σήμερα δύο επιπλέον μήνες για να πληρώνουν το κράτος σε σχέση με το 2006.

Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή και αποκαλύπτει το μέγεθος των μνημονιακών επιβαρύνσεων. Σημειώνεται ότι μόλις ένα χρόνο πριν, το 2016, εργασθήκαμε 188 μέρες για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το 2017 έγινε το άλμα στις 203 μέρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΚΕΦΙΜ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές εισφορές, για τις οποίες εργαζόμαστε πλέον 82 μέρες, έναντι μόλις 64 ημερών τον προηγούμενο χρόνο.

Η άλλη όψη του ίδιου υπολογισμού είναι το ποσοστό του εισοδήματός μας που διαθέτουμε για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές. Το ΚΕΦΙΜ υπολογίζει ότι το 2017 το σχετικό ποσοστό θα φτάσει το 55,64%, με τις κοινωνικές εισφορές να απορροφούν το 22,53% του εισοδήματος, τους έμμεσους φόρους το 18,63% και τους άμεσους φόρους το 14,39%.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Μιράντα Ξαφά, επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΦΙΜ, σε κάθε 100 ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στο κράτος καταλήγουν μέχρι και 82 ευρώ. «Το κράτος», είπε η κ. Ξαφά, «πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών».

Ως εισόδημα νοείται το λεγόμενο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα (ΚΕΕ), το οποίο προκύπτει από την αφαίρεση από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) των αποσβέσεων και του Καθαρού Εισοδήματος από το Εξωτερικό. Για το 2017, υπολογίζεται ότι το ΚΕΕ θα φτάσει τα 141,903 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση, συνυπολογίζονται έμμεσοι και άμεσοι φόροι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, φόροι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τόσο στο σκέλος της συνταξιοδότησης όσο και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση σε ό,τι αφορά το ύψος των επιβαρύνσεων. Τα στοιχεία του 2016, που έχει συγκεντρώσει το Institut Economique Molinari, την κατατάσσουν στην έκτη θέση, μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΦΙΜ για το 2017, η Ελλάδα αναμένεται να... αναβαθμιστεί στην 3η θέση. Αν αναλογιστεί κανείς, επιπλέον, την αποδοτικότητα των φόρων που πληρώνονται, η θέση της Ελλάδας είναι προφανώς ακόμη χειρότερη. Οπως σημειώνει το KΕΦΙΜ, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή και οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι Ελληνες πολίτες είναι πενιχρές, αναλογικά με το βάρος που καλούνται να επωμισθούν. Σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum (2017), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες οικονομίες, στον συνολικό δείκτη που αφορά την κοινωνική προστασία και στους επιμέρους δείκτες για την παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

«Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η αντίστροφη πορεία αυτού του δείκτη», είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση.«Δυστυχώς, από μια χώρα που ευνοούσε το επιχειρείν έχουμε γίνει μια χώρα που όλοι θέλουν να γίνουν κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Το ΚΕΦΙM - Μάρκος Δραγούμης, όπως ονομάζεται, είναι μια ανεξάρτητη, φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης, με στόχο –όπως αναφέρει– την αύξηση της απήχησης των πολιτικών προτάσεων που προάγουν την ατομική ελευθερία.



Καθημερινή


Το Obamacare προκαλεί τριγμούς στους Ρεπουμπλικάνους




Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ αποφάσισε αργά χθές να μην διεξαχθεί ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και ασφάλισης, εξαιτίας των έντονων εσωτερικών διαφωνιών, εξέλιξη που πάει πίσω την προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το σύστημα που είναι γνωστό ως Obamacare — κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ γνωστοποίησε την απόφαση στην κοινοβουλευτική του ομάδα αυτή στο Καπιτώλιο, διαπιστώνοντας ότι τα χάσματα ανάμεσα στις πτέρυγες των μετριοπαθών και των υπερσυντηρητικών είναι αδύνατο να γεφυρωθούν.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε στους κόλπους της (κοινοβουλευτικής) ομάδας μας για να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας. Κατά συνέπεια, δεν θα εξετάσουμε αυτό το σχέδιο νόμου αυτή την εβδομάδα», πάντως «παραμένουμε αισιόδοξοι», ανέφερε ο Μακόνελ.

Σύμφωνα με έναν γερουσιαστή, ο στόχος είναι το ζήτημα να επιλυθεί την εβδομάδα που αρχίζει τη 10η Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση οι ρεπουμπλικάνοι θέλουν να έχει υπάρξει λύση πριν από την 1η Αυγούστου, όταν το Κογκρέσο θα διακόψει τις εργασίες του για τις θερινές διακοπές.

Από τους 52 ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον πέντε εμφανίζονταν έτοιμοι να ψηφίσουν εναντίον της έναρξης της συζήτησης για το νομοσχέδιο στην τρέχουσα μορφή του. Για να αποφευχθεί μια αποτυχία, η ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων προτίμησε να περιμένει μερικές εβδομάδες ακόμη για να διαπραγματευθεί με τους διαφωνούντες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους έχει καλέσει όλους στον Λευκό Οίκο.

Η νέα οπισθοδρόμηση για τα σχέδιά του καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), κατά την οποία 22 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη μέσα στην επόμενη δεκαετία αν περάσει το σχέδιο νόμου με την τρέχουσα μορφή του, κάτι που σημαίνει πως ως το 2026, οι ανασφάλιστοι πολίτες στις ΗΠΑ θα φθάσουν τα 49 εκατομμύρια.



Πηγή : newsbeast.gr


Συνελήφθησαν 2 υπήκοοι Αλβανίας για παράνομη οπλοφορία, απειλή, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα





Συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 23-6-2017 στο Μεταξουργείο, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ ένας 34χρονος και μία 30χρονη υπήκοοι Αλβανίας, ο μεν πρώτος για παράνομη οπλοφορία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και απειλή η δε δεύτερη για συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις και καταδικαστική απόφαση (18) ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κλοπές και ληστείες.

Συγκεκριμένα βραδινές ώρες της 23-6-2017 σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ του 34χρονου και τεσσάρων αγνώστων αλλοδαπών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο κεφάλι.

Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης που μετέβησαν άμεσα στο σημείο, αντιλήφθηκαν τον 34χρονο να έχει εξέλθει από πολυκατοικία και να απειλεί με πιστόλι και στη συνέχεια να εισέρχεται σε διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου διαμένει με την 30χρονη.

Μετά από παρέλευση 2ώρου ο δράστης παραδόθηκε στους αστυνομικούς. Εντός του διαμερίσματος βρέθηκε η 30χρονη και μετά από έρευνα βρέθηκε στο φωταγωγό της πολυκατοικίας ένα (1) πιστόλι.

Στην κατοχή του 34χρονου βρέθηκε πλαστό Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία, ενώ όπως προέκυψε σε βάρος της 30χρονης εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση (18) ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κλοπές και ληστείες.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Νέα Δημοκρατία: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της Δ.Ε.Η.»



Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας και 38 βουλευτές του Κόμματος. Σε αυτήν επισημαίνουν ότι:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της Δ.Ε.Η.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφικής ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελούν οι χειρισμοί της Δ.Ε.Η., που αποδεικνύεται και από τις ζημιές 67.500.000 ευρώ που καταγράφει η επιχείρηση το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει υποστεί μια δραματική υποβάθμιση μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υπέστη δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δις ευρώ, και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς Α.Π.Ε. και προμηθευτές.

Ταυτόχρονα, η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της «Μικρής Δ.Ε.Η.» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία. Η πώληση της μικρής Δ.Ε.Η. – που νομοθετήθηκε το 2014 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή, ενώ θα διασφάλιζε και ένα επενδυτικό πλάνο από τον ανάδοχο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τη «Μικρή ΔΕΗ». Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500.000.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς:

 1. Να επιβληθεί μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η Δ.Ε.Η. σήμερα από το 87% στο 50% χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, δηλαδή να μειώσει τον κύκλο εργασιών της από 4,56 δις στα περίπου 2,53 δις μέχρι το 2020. Συνέπεια του τελευταίου - και αν η Δ.Ε.Η. δεν καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά λειτουργικά της έξοδα - το 2020 να παρουσιάσει ζημιές που θα ξεπερνάνε το 1,5 δις ευρώ ετησίως. 

2. Να πωλήσει παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες σε ποσοστό 40%. 

3. Ταυτόχρονα, να πουλά ενέργεια στη χονδρική αγορά σε τιμές κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής (σε τιμές μεταβλητού κόστους) μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), μέχρι η Δ.Ε.Η. να μείνει μισή. Ήδη αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 ζημιώθηκε 21.800.000 ευρώ από τα ΝΟΜΕ. 
Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καταστροφική κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου παγιδεύτηκαν 28.000.000 τόνοι λιγνίτη, που είναι άγνωστο αν θα είναι αξιοποιήσιμοι μετά την αποκατάσταση της περιοχής του ορυχείου από τις μετακινήσεις εδαφών.

Με βάση τα παραπάνω ρωτούν, ανάμεσα στ’ άλλα, τον αρμόδιο Υπουργό:

 Ποιό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διάσωση και ανάπτυξη της Δ.Ε.Η.;

 Ποιό είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της Δ.Ε.Η.;

Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. σε δύο χρόνια όταν, μετά τη δεσμευτική σας συμφωνία με τους θεσμούς, θα έχει μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό;

Πώς και πότε θα αποπληρώσει τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζομένους  τους;

Ποιά είναι τελικά τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της Δ.Ε.Η. από την μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ;

Στηρίζει ο Υπουργός τη σημερινή διοίκηση της Δ.Ε.Η. η οποία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη διαφωνία της με τους προωθούμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;

Ποιά η ζημιά και το συνολικό κόστος για τη Δ.Ε.Η. από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου;


Απέτυχε και στην διαπραγμάτευση για τα σκουπίδια ο Τσίπρας



Και όπως λένε πάντα στην κυβέρνηση για το ότι είναι αποτυχημένοι και ανίκανοι μέσα σε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα, φταίει η αντιπολίτευση.

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Απέτυχε ο Τσίπρας - Σαπίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο τα σκουπίδια

Παραμένουν στους δρόμους χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών αποτελώντας πλέον υγειονομικές βόμβες, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις καθημερινές υπερβάσεις στις τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να πείσει τους εργαζόμενους. «Κάποιες βελτιωμένες προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας, σε συνέχεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοίνωσε όμως ότι «επειδή υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία».

Νωρίτερα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είχε δει... καλό κλίμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έταξε στους απεργούς περισσότερες από 2.500 προσλήψεις καθώς και κατάργηση του ορίου ηλικίας υπερθεματίζοντας τις προτάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ αν και - βάσει της ανακοίνωσης - δεν τους έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των υποσχέσεών του.

Υποσχέθηκε, ακόμα, μοριοδότηση βάσει της τροπολογίας Σκουρλέτη, στην οποία θα συμπεριληφθούν οι υποσχέσεις του, αλλά και νέες συμβάσεις «άμεσα» για τη συνέχιση της εργασίας τους. Διακήρυξε τέλος ότι προκρίνει την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδιους πόρους από τους δήμους και όχι από τους ιδιώτες.

Πολιτική σύγκρουση

Μετά την... ψυχρολουσία από την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ η κυβέρνηση είδε δάχτυλο της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με ανακοινώσεις και δηλώσεις, όσο και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξαν ότι η ΝΔ βρίσκεται πίσω από την απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών με ανάρτησή του στο twitter έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας ότι η απεργία συνεχίζεται με εντολή Μητσοτάκη προς τη ΔΑΚΕ.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ.Τσίπρα και την κυβέρνησή του» απάντησε η ΝΔ. Ειδικότερα, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως «Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει νομοθετική λύση υπέρ των εργαζομένων, η ΝΔ Α.Ε. βάζει προσκείμενους επιχειρηματίες να αγοράζουν απορριμματοφόρα» ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας στο Twitter.


Ψηφίστηκε η τροπολογία

Τη νομοτεχνική βελτίωση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας των δήμων κατέθεσε στη Βουλή χθες, λίγο μετά τις 14:30, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Υπέρ της διάταξης που προβλέπει νέες παρατάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις έως 31 Μαρτίου 2018 και σύνταξη, έως τότε, νέων οργανογραμμάτων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων (σ.σ. με πριμοδότηση των σημερινών συμβασιούχων και χωρίς όριο ηλικίας) ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι, ενώ Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».