Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Η Ν.Δ επαναφέρει στην ατζέντα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls



Εν αρχή, η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως επενδύσει πολιτικά στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήρθε μέσα από ανώτερες πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε τόνους αιχμηρούς και, ταυτόχρονα, δηκτικούς, η οδός Πειραιώς τοποθέτησε στο κάδρο της ευθύνης αποκλειστικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η αντεπίθεση του γαλάζιου στρατοπέδου δεν ορίστηκε μόνο από το δριμύ "κατηγορώ" κατά της συγκυβέρνησης για το χάος που επικρατεί στους δρόμους των αστικών κέντρων, υπό συνθήκες καύσωνα. Η συνεχής υπενθύμιση των εκπεφρασμένων εδώ και τρία εικοσιτετράωρα θέσεων του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, στόχευσε στο να καταδειχθεί εκ νέου η στρατηγική που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

"Πρώτον, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δε θα μεταφέρουν το πρόβλημα και τα αδιέξοδά τους στη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια τόσο έναντι των πολιτών που δοκιμάζονται από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, όσο και έναντι των συμβασιούχων. Και είπε την αλήθεια. Τρίτον, είναι φανερό πως τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του δεν τους πιστεύει πλέον κανείς". Αυτή ήταν η απάντηση κορυφαίων πηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν εκλήθησαν αργά χθες το απόγευμα να σχολιάσουν την κυβερνητική επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών και χρέωσης στην οδό Πειραιώς της απόφασης των συνδικαλιστών να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους.

Μάλιστα, αν και η πρώτη αίσθηση που δόθηκε ήταν πως η Νέα Δημοκρατία δε θα απαντούσε επίσημα στις κατηγορίες της συγκυβέρνησης Κουμουνδούρου και κόμματος Καμμένου, το δεύτερο κύμα της αποδόμησης ήρθε, μέσα από μία ανακοίνωση-πέταγμα του γαντιού προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα.

"Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας  Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος", επεσήμανε η οδός Πειραιώς.

Ποιες ήταν οι προτάσεις που έφερε στο προσκήνιο ο κ. Μητσοτάκης:

-Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων "που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση".
-Να ειπωθεί στους εργαζόμενους η αλήθεια. "Δε μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων".
-Να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
-Να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. "Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία.  Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο", είχε τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε τέμπο οικονομικό, καθώς σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάλλει κατά του κυβερνητικού οικοσυστήματος. Χαρακτηρίζοντας ως "συνειδητό έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς, όταν αποφάσιζαν το δημοψήφισμα και άφηναν την Ελλάδα, εκτός προγράμματος, ήξεραν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες και θα επιβάλουν κεφαλαιακούς ελέγχους", το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται εναντίον των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Επισημαίνει, δε, ότι τα capital controls είχαν ως συνέπεια:

-Να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση.
-Να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα των επιχειρήσεων και να χάσουν τη δουλειά τους πολλές χιλιάδες άνθρωποι.
-Να εξαϋλωθεί η μετοχική αξία των τραπεζών (40 δισεκατομμύρια ευρώ) να υποστούν τεράστια ζημιά το Δημόσιο και οι μικρομέτοχοί τους και να επωμιστούν βαρύτατο κόστος οι φορολογούμενοι.
-Να καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τη ναυτιλία.
-Να συρρικνωθούν οι εξαγωγές.
-Να φρενάρουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό.
-Να απαξιωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών.

"Για όλα αυτά, οι υπαίτιοι οφείλουν να δώσουν -και θα δώσουν- λόγο. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε να προχωρήσει -και θα προχωρήσει- στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια", διαμηνύει η γαλάζια παράταξη.  



Του Δημήτρη Γκάτσιου
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου