Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Το υπουργείο Πολιτισμού προστατεύει παράνομη κατάληψη κτιρίου στα Χανιά




Διαβάζουμε στο athensvoice.gr

Το υπουργείο Πολιτισμού «παγώνει» την επένδυση στη «Rosa Nera» των Χανίων

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι έτοιμο να δώσει το «πράσινο» φως για τη μετατροπή του κτιρίου Rosa Nera του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ξενοδοχειακή μονάδα παρόλο που ο διαγωνισμός έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης γνωστοποίησε με έγγραφό της πως είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου. Ως εκ τούτου ο Δήμος Χανίων δεν πρέπει να δώσει άδεια για οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση, εάν δεν εκδοθεί η απόφαση της υπηρεσίας που θα χαρακτηρίζει το κτίριο μουσείο. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Βασίλης Διγαλάκης, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού κωλυσιεργεί, αφού το έγγραφο γνωστοποιήθηκε από την Παρασκευή.

«Όταν το Πολυτεχνείο Κρήτης επιτέλους αξιοποιεί την περιουσία του ως νόμιμος ιδιοκτήτης προς όφελος της κοινωνίας, το Υπουργείο Πολιτισμού ευτυχώς την προστατεύει, όταν τόσα χρόνια που τη «λυμαίνονται» παράνομοι καταληψίες απλά είναι ανύπαρκτο. Κανένας λοιπόν συμβιβασμός με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των λίγων, εκφράζουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της ανάπτυξης των Χανίων» αναφέρει ο πρύτανης, κ Βασίλης Διγαλάκης. «Δυστυχώς και όλως περιέργως, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού παρέλειψε να διαβιβάσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη του κτιρίου της Μεραρχίας τα έγγραφα που περιλαμβάνει ο φάκελος για την πλήρη ενημέρωσή μας, παρά μόνο το συνοπτικό εσωτερικό διαβιβαστικό του έγγραφο», συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση.

«Η ενδεχόμενη θετική έκβαση της αξιολόγησης και χαρακτηρισμού ως Μνημείου  όχι μόνο δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά αισθανόμαστε ότι αναδεικνύει περαιτέρω την περιουσία του Ιδρύματος, χωρίς σε τίποτα να μπορεί να εμποδίσει νομικά ή τεχνικά την αξιοποίηση του σημαντικού κτιρίου. Άλλωστε είναι πλείστα τα παραδείγματα Μνημείων και ιστορικών κτιρίων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνται για φιλοξενία».

Το Πολυτεχνείο πιστεύει πως γεννά «τεράστια νομικά αλλά και πολιτικά ερωτηματικά η υπερβολική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ευαισθητοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της αρμοδιότητάς του, από τη στιγμή μάλιστα που από το 2003 το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην κοινωνία των Χανίων, λόγω της παράνομης κατάληψής του από ολιγομελή αυτοαποκαλούμενη ‘συλλογικότητα’ για την εξυπηρέτηση των προσωπικών της ιδεολογημάτων», καταλήγει η σύγκλητος. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου