Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Απίστευτο θα εργαστούμε 203 ημέρες το 2017 μόνο για το κράτος ώστε να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές που μας έχουν φορτώσει




Για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία θα δουλέψουμε 203 ημέρες το 2017, υπολογίζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Αυτό σημαίνει ότι μόνο μετά την 23η Ιουλίου θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τις δικές μας ανάγκες. Το Κέντρο ονομάζει την ημέρα αυτή Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, υιοθετώντας μια ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο από πολλά φιλελεύθερα ως επί το πλείστον think tanks και εταιρείες συμβούλων. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ χθες, οι Ελληνες εργάζονται σήμερα δύο επιπλέον μήνες για να πληρώνουν το κράτος σε σχέση με το 2006.

Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή και αποκαλύπτει το μέγεθος των μνημονιακών επιβαρύνσεων. Σημειώνεται ότι μόλις ένα χρόνο πριν, το 2016, εργασθήκαμε 188 μέρες για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ το 2017 έγινε το άλμα στις 203 μέρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΚΕΦΙΜ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις κοινωνικές εισφορές, για τις οποίες εργαζόμαστε πλέον 82 μέρες, έναντι μόλις 64 ημερών τον προηγούμενο χρόνο.

Η άλλη όψη του ίδιου υπολογισμού είναι το ποσοστό του εισοδήματός μας που διαθέτουμε για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές. Το ΚΕΦΙΜ υπολογίζει ότι το 2017 το σχετικό ποσοστό θα φτάσει το 55,64%, με τις κοινωνικές εισφορές να απορροφούν το 22,53% του εισοδήματος, τους έμμεσους φόρους το 18,63% και τους άμεσους φόρους το 14,39%.

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Μιράντα Ξαφά, επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΕΦΙΜ, σε κάθε 100 ευρώ αποδείξεων που εκδίδει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στο κράτος καταλήγουν μέχρι και 82 ευρώ. «Το κράτος», είπε η κ. Ξαφά, «πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα με αύξηση των φόρων και όχι με μείωση των δαπανών».

Ως εισόδημα νοείται το λεγόμενο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα (ΚΕΕ), το οποίο προκύπτει από την αφαίρεση από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) των αποσβέσεων και του Καθαρού Εισοδήματος από το Εξωτερικό. Για το 2017, υπολογίζεται ότι το ΚΕΕ θα φτάσει τα 141,903 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση, συνυπολογίζονται έμμεσοι και άμεσοι φόροι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, φόροι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν τόσο στο σκέλος της συνταξιοδότησης όσο και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση σε ό,τι αφορά το ύψος των επιβαρύνσεων. Τα στοιχεία του 2016, που έχει συγκεντρώσει το Institut Economique Molinari, την κατατάσσουν στην έκτη θέση, μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΦΙΜ για το 2017, η Ελλάδα αναμένεται να... αναβαθμιστεί στην 3η θέση. Αν αναλογιστεί κανείς, επιπλέον, την αποδοτικότητα των φόρων που πληρώνονται, η θέση της Ελλάδας είναι προφανώς ακόμη χειρότερη. Οπως σημειώνει το KΕΦΙΜ, τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή και οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι Ελληνες πολίτες είναι πενιχρές, αναλογικά με το βάρος που καλούνται να επωμισθούν. Σύμφωνα με την έκθεση του World Economic Forum (2017), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες οικονομίες, στον συνολικό δείκτη που αφορά την κοινωνική προστασία και στους επιμέρους δείκτες για την παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

«Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η αντίστροφη πορεία αυτού του δείκτη», είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση.«Δυστυχώς, από μια χώρα που ευνοούσε το επιχειρείν έχουμε γίνει μια χώρα που όλοι θέλουν να γίνουν κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Το ΚΕΦΙM - Μάρκος Δραγούμης, όπως ονομάζεται, είναι μια ανεξάρτητη, φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης, με στόχο –όπως αναφέρει– την αύξηση της απήχησης των πολιτικών προτάσεων που προάγουν την ατομική ελευθερία.



Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου