Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Πέντε κρούσματα κορωνοιού στην Αίγινα

 



Τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων Covid-19 στην Αίγινα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής  ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Ζορμπάς, καθησυχάζοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες ότι και οι πέντε τέθηκαν αμέσως σε κατ'οίκον περιορισμό.

Ζευγάρι που επέστρεψε στην Αίγινα από διακοπές σε τουριστικό προορισμό της Ελλάδας υψηλού κινδύνου, προσήλθε στο Κέντρο Υγείας του νησιού καθώς ο ένας εκ των δύο εμφάνισε ανησυχητικά συμπτώματα. Το τεστ που πραγματοποιήθηκε ήταν θετικό κι έτσι αμέσως εξετάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας επίσης, όλοι όσοι θεωρήθηκαν στενές επαφές του αρχικού κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ που ακολούθησαν ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ αργά το βράδυ, αλλά στο μεταξύ -εν αναμονή των αποτελεσμάτων- τα πέντε ύποπτα κρούσματα είχαν τεθεί υπό περιορισμό στο σπίτι τους.

Με αφορμή αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς απευθύνει έκκληση προς όλους -κατοίκους και παραθεριστές του νησιού- να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, φορώντας μάσκα όπου επιβάλλεται, τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις και πλένοντας τα χέρια τους με επιμέλεια. "Δεδομένου ότι η Αίγινα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός όλο τον χρόνο, ενώ και οι μόνιμοι κάτοικοι μετακινούνται καθημερινά από και προς τον Πειραιά, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι με σοβαρότητα την κατάσταση, με σεβασμό στις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα," τόνισε ο κ.Ζορμπάς.  

Σημειώνεται πάντως ότι η Αίγινα αποτέλεσε καθ'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού -παρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών- μια από τις πλέον ασφαλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.


Πηγή



Τα Rafale στο Αιγαίο: Οι προβλέψεις του Έλληνα πιλότου που έχει πετάξει με τα γαλλικά μαχητικά

 


Υπηρέτησε είκοσι χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και πριν από τη πρόσφατη αποστρατεία του, ήταν πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 2000 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη. Πριν αποστρατευτεί βρίσκονταν σε πολεμικές μοίρες πρώτης γραμμής, όπως η Μοίρα 330, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια υπηρέτησε στα αεροπλάνα F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση του Αράξου και στην 335η Μοίρα. Είχε την σπάνια ευκαιρία να πετάξει με το κορυφαίο μαχητικό της Γαλλικής Αεροπορίας, το Dassault Rafale, όπως και να συνεργαστεί με πιλότους του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Αμπού Ντάμπι, ως εκπαιδευτής πτήσεων.

Ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Ιπτάμενος (Ι), αναλύει τις δυνατότητες του Rafale, του μαχητικού που αποκτά η χώρα μας, ενώ περιγράφει στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες ζουν οι Έλληνες ιπτάμενοι. Επαγγελματίες που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι «τα άτομα που πρέπει να διάγουν τη ζωή τους με τη φιλοσοφία ενός κοσμοκαλόγερου».

Ο Έλληνας πιλότος αναλύει, μέσα από την εμπειρία του, τα επιχειρησιακά δεδομένα του αεροσκάφους. Σημειώνει πως μια τέτοια αγορά θα αποδώσει στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις μια νέα δυνατότητα.

«Έχω πετάξει στην πίσω θέση ενός τέτοιου γαλλικού μαχητικού. Θα πρέπει να τονίσω πως οι ειδικοί στο συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος είναι μόνο οι χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο αεροσκάφος, μαχητικό 4ης Γενιάς, μπορεί τόσο στον αγώνα αέρος - αέρος, όσο και αέρος - εδάφους να επιτύχει πολλαπλάσια ικανότητα σε σχέση με τα μαχητικά 3ης Γενιάς, όπως είναι τα F-16», εξηγεί ο Έλληνας χειριστής, εστιάζοντας στην αξία κάποιων συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που δύναται να φέρει το Rafale για το Αιγαίο.

Μια τεχνολογία του μαχητικού που αλλάζει σειρά δεδομένων στην εναέρια μάχη στο Αιγαίο είναι, όπως λέει, τα συστήματα διασύνδεσης Link (σ.σ. ασφαλή συστήματα ψηφιακής σύνδεσης με άλλα αεροσκάφη για ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες). «Στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, το Rafale θα μπορέσει όχι απλά να κρατήσει μια ισορροπία -η ισορροπία υπάρχει και τώρα ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αιγαίου έχουμε ως Ελλάδα ποιοτική και ποσοτική υπεροχή- να την ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας», επισημαίνει.

«Σε ό,τι αφορά στην εναέρια απειλή, το αεροσκάφος έχει ένα "μακρύτερο χέρι" χάρη στον πύραυλο με την ονομασία Meteor», σημειώνει και εξηγεί: «ο λόγος είναι πως με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ένα μαχητικό αυτού του τύπου που θα το φέρει, θα εμπλέκει τα εχθρικά αεροσκάφη χωρίς η απειλή αυτών των αεροσκαφών να είναι ουσιαστική για τα Rafale της Ελλάδας».

Την ίδια ώρα τονίζει πως ένας πύραυλος Meteor είναι, με βάση τα όσα είναι γνωστά, τρεις με τέσσερις φορές πιο γρήγορος σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα με την οποία κατευθύνεται στον στόχο, ενώ μπορεί -σε σχέση με τους πυραύλους που υπάρχουν σήμερα στο Αιγαίο στις ΠΑ Ελλάδας και Τουρκίας- να δώσει μια παραπάνω ακτίνα δράσης κοντά στα 50 χιλιόμετρα, σχεδόν 25 ναυτικά μίλια, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Επίσης, μπορεί «να γίνει εξαπόλυσή του από ένα αεροσκάφος και να υποστηριχθεί η καθοδήγηση του αεροσκάφους από άλλο αεροσκάφος που βρίσκεται πιο πίσω και σε ασφάλεια».

Μέσα δε στο αντιαεροπορικό δίκτυο της Ελλάδας με χρήση συστημάτων Link στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (σ.σ δυνατότητα τα δεδομένα να τα "μοιράζονται" πολλά συστήματα των ελληνικών ΕΔ), ο κ. Καραβίδας εξηγεί πως ο στόλος των νέων μαχητικών θα μπορέσει «όχι απλά να κρατήσει μια ισορροπία» αλλά «να την ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας». Πολύ σημαντικό είναι και πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι διαλειτουργικό αφού «έχει ένα εξαιρετικό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, ένα εξαιρετικό Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) το οποίο εξασφαλίζει τη λειτουργία του δικού του ραντάρ αλλά φροντίζει και να 'τυφλώνει' τα αντίπαλα ραντάρ».

Ο πιο σημαντικός παράγοντας πάντως σύμφωνα με τον κ.Καραβίδα στο έργο της ελληνικής ΠΑ είναι ο άνθρωπος: «Κάθε πιλότος της ελληνικής ΠΑ είναι κολακευμένος που έχει την τιμή να του δίνεται το καθήκον της προάσπισης του Αιγαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», προσθέτει ο ιπτάμενος και σπεύδει να τονίσει για τα στελέχη των ΕΔ της Ελλάδας ένα κύριο μήνυμα: «Υπάρχει κουλτούρα νίκης. Νέα παιδιά στην ηλικία των 27 ετών και άνω, συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις και στις εμπλοκές ως αρχηγοί σχηματισμού, όχι απλά ως κυβερνήτες αεροσκαφών. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει συνεπώς να λειτουργούν ως κοσμοκαλόγεροι και να έχουν μια ωριμότητα η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματική, τη βιολογική τους ηλικία».

Το δε σύστημα αεροπορικού ελέγχου της Ελλάδας όπως τονίζει ο πιλότος, βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό που «οποιαδήποτε μεγάλη αεροπορία θα ζήλευε τους χρόνους και τις αντιδράσεις» της Ελλάδας στον τομέα: «Οι Έλληνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, να είναι υπερήφανοι, δεν είναι μια δουλειά, δεν είναι ένα επάγγελμα, είναι ένα μεράκι και μια λατρεία. Οι Έλληνες Ιπτάμενοι όπως και γενικά τα στελέχη των ΕΔ ανεξαρτήτως βαθμού, είναι επαγγελματίες και υπάρχει το ηθικό και το φρόνημα για τη νίκη», σημειώνει.

Τι μένει μετά από 20 χρόνια στους ουρανούς της Ελλάδας; «Πτήσεις ρουτίνας δεν υπάρχουν στην ουσία, αυτό είναι ένας όρος αδόκιμος. Από εκεί και πέρα, ο σημαντικότερος λόγος που "το αεροπλάνο είναι επικίνδυνο" είναι επειδή... χρειάζεται να πάμε με το αυτοκίνητό μας στο αεροδρόμιο. Στο αεροπορικό επάγγελμα υπάρχουν διαδικασίες αυστηρότατες, όπως και αξιολόγηση. Υπάρχει επίπονη προσπάθεια και στην ουσία περιορίζεται στο μέγιστο βαθμό ο κίνδυνος και το ρίσκο» εξήγησε ο κ.Καραβίδας και τόνισε πως για τους Ιπτάμενους σημασία έχει η αποστολή: «Πρέπει να ζούμε με μνήμη φόβου και με έναν παραγωγικό φόβο, ούτως ώστε να είμαστε ασφαλείς και να είναι ασφαλής και η εκτέλεση της αποστολής», αναφέρει.

Ο πιλότος με τις 2000 ώρες πτήσεις μας μεταφέρει και σε ένα "scrabble": «Είναι η διαδικασία ταχείας απογείωσης. Ενώ βρισκόμαστε στο καμαράκι readiness, χτυπάει το κόκκινο τηλέφωνο και πρέπει εντός δύο λεπτών να βρίσκεσαι μέσα στο αεροσκάφος, να έχεις κάνει τις διαδικασίες σωστά, αλλά και να απογειωθείς με τη σωστή διαδικασία ούτως ώστε το οπλικό σου σύστημα να είναι έτοιμο και να εμπλακείς άμεσα. Από ένα προκεχωρημένο αεροδρόμιο, οι χρόνοι είναι πάρα πολύ μικροί. Στην ουσία μετά την απογείωση αναγκάζεσαι να εμπλακείς κατευθείαν. Πέρα λοιπόν από τον έλεγχο του δικού σου αεροσκάφους, οφείλεις να έχει έλεγχο του Σχηματισμού, να διατηρείς τον σχηματισμό σου σε καλή ψυχολογία, να μπορείς να καταλάβεις, να ψυχολογήσεις το Νούμερο 2 σου και από εκεί και πέρα να το βοηθήσεις ούτως ώστε να συνθέσει και αυτός την εικόνα και η αναχαίτιση ή εμπλοκή, αν εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, να είναι θετική για εμάς...Αναμετρώντας ημέρες έντασης και συγκινήσεων λέει πως "υπάρχουν σε αυτό το πλαίσιο πολλές συγκινήσεις, πολλές μεμονωμένες στιγμές, πολλές ιστορίες με αγαπητούς συναδέλφους, και εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία», αναφέρει ο κ.Καραβίδας που δε σταματά στιγμή να μιλά για δεσμούς μεταξύ των πιλότων.

«Είναι χαρακτηριστικό πως σε χώρες που έχουν κουλτούρα ασφάλειας, όπως είναι το Ισραήλ ακόμη και ευρωπαϊκές όπως το Βέλγιο, δεν αφήνουν επιχειρησιακούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών που η εκπαίδευση τους μπορεί να κοστίσει μέχρι και 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια διάρκεια 15 ετών να πάει αυτή η επένδυση χαμένη. Έτσι ακόμη και ως πολίτες εκείνοι διατηρούν την ιδιότητα του πολίτη-οπλίτη. Συντηρούν τις δεξιότητες τους κανονικά και μάλιστα - σε ότι αφορά τους Ισραηλινούς- συμμετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές», αναφέρει ο εκπαιδευτής πλέον χειριστών που θεωρεί πως και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

«Υπάρχει αυτό που λέμε μια "δεύτερη ΠΑ εκτός της ΠΑ". Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και πάντα- δεν έχει σημασία που βρισκόμαστε-θα είμαστε πάντα μόνιμοι, ένστολοι, παρόντες, Ιπτάμενοι, στρατιώτες,στην υπηρεσία της πατρίδας και χαιρόμαστε να δηλώνουμε παρόντες, εάν χρειαστεί και μας καλέσει η υπηρεσία να γυρίσουμε με χαρά πίσω...»


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή





Λευκός Οίκος: Σύλληψη ύποπτης γυναίκας για τον φάκελο με δηλητήριο στον Τραμπ

 


Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι συνελήφθη πρόσωπο το οποίο βαρύνουν υποψίες ότι ταχυδρόμησε φάκελο που περιείχε θανατηφόρο δηλητήριο – ρικίνη – στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Επιβεβαιώνω ότι έγινε μια σύλληψη στην Πις Μπριτζ στο Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άαρον Μπάουκερ, στέλεχος της υπηρεσίας τελωνείων, αναφερόμενος σε μια γέφυρα που συνδέει τον Καναδά με την πολιτεία της Νέας Υόρκης. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Το πρόσωπο αυτό είναι γυναίκα, η οποία έφερε πυροβόλο όπλο όταν συνελήφθη, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι η ύποπτη θα οδηγηθεί για πρώτη φορά ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα Δευτέρα.

Πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές αρχές δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το πρόσωπο που συνελήφθη έχει την καναδική υπηκοότητα.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο ότι οι αρχές αναχαίτισαν φάκελο προοριζόμενο για τον Λευκό Οίκο που περιείχε ρικίνη, θανατηφόρο δηλητήριο, με παραλήπτη τον πρόεδρο Τραμπ. Ο φάκελος εντοπίστηκε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα και δεν έφθασε ποτέ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η εφημερίδα ανέφερε πως η επιστολή είχε ταχυδρομηθεί από τον Καναδά.

Ο Λευκός Οίκος και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Η ρικίνη βρίσκεται στους σπόρους του ρίκινου του κοινού, αλλά απαιτείται επεξεργασία της για να μετατραπεί σε βιολογικό όπλο. Μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε 36 έως 72 ώρες από πολυοργανική ανεπάρκεια μετά την έκθεση σε ποσότητα όχι μεγαλύτερη από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Δεν υπάρχει αντίδοτο.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σειρά περιστατικών αποστολής φακέλων με ρικίνη σε αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Το 2018, ο Ουίλιαμ Κλάιντ Άλεν ο τρίτος, από τη Γιούτα, καταδικάσθηκε διότι έστειλε απειλητικές επιστολές στον Τραμπ και άλλους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους , ανάμεσά τους και στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι. Όλες οι επιστολές περιείχαν «υλικό του φυτού». Παραμένει φυλακισμένος.

Δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν επειδή είχαν στείλει επιστολές με ρικίνη στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Πηγή



Πώς θα λειτουργεί από σήμερα Δευτέρα το δημόσιο

 


Νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ από αύριο στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την προστασία των υπαλλήλων και τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από αύριο έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι: α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος. β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αθλιότητα κακοποιών ακροαριστερών - αντιεξουσιαστών : Βανδάλισαν το μνημείο των νεκρών στη Marfin

 



Στόχος κακοποιών ακροαριστερών - αντιεξουσιαστών έγινε το μνημείο της Marfin, το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα ομάδα των γνωστών κακοποιών έγραψαν πάνω στο μνημείο με κόκκινη μπογιά και μαύρο μαρκαδόρο.

Το γεγονός αποκάλυψε η δημοσιογράφος Νάντια Αλεξίου η οποία έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook:

.. σημερα (20/09) στη διάρκεια πορείας στο κέντρο κάποιοι- πού έχουν “κατοχυρώσει” τη θέση του “θύματος” σε όλες τις περιστάσεις και θέλουν να δηλώνουν “αλληλέγγυοι”- προκάλεσαν βανδαλισμό και κατέστρεψαν με σπρέι τη μαρμάρινη πλάκα το μνημείο των νεκρων της Marfin..

.. στη Σταδίου μπροστά από τις εγκαταστάσεις της άλλοτε τράπεζας #Marfin στήθηκε μνημείο για τους τέσσερις δολοφονημένουν υπαλλήλους (05/05 2010) μεταξύ των οποίων και το αγέννητο έμβρυο της 4μηνων εγκύου Αγγελικής #Παπαθανασοπούλου, και των συναδέλφων της Παρασκευής #Ζουλια και Νώντα #Τσακάλη..

..γι αυτούς τους νεκρούς δεν έγιναν πορείες και τα ονόματά τους είναι στη μνήμη της οικογένειας τους..

.. λιγες ημέρες από την εγκατάσταση άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο – καθως αφαίρεσαν (πάνω αριστερά) τη σφραγίδα της ΕλληνικήςΔημοκρατίας..

.. φασισμός είναι να επιβάλεις τη γνώμη σου με βια και αυτο κάνουν οι υπέρμαχοι της ελευθεριότητας…

app-facebook
Nantia Alexiou
10 ώρες πριν

.. σημερα (20/09) στη διάρκεια πορείας στο κέντρο κάποιοι- πού έχουν "κατοχυρώσει" τη θέση του "θύματος" σε όλες τις περιστάσεις και θέλουν να δηλώνουν "αλληλέγγυοι"- προκάλεσαν βανδαλισμό και κατέστρεψαν με σπρέι τη μαρμάρινη πλάκα το μνημείο των νεκρων της Marfin..
.. στη Σταδίου μπροστά από τις εγκαταστάσεις της άλλοτε τράπεζας #Marfin στήθηκε μνημείο για τους τέσσερις δολοφονημένουν υπαλλήλους (05/05 2010) μεταξύ των οποίων και το αγέννητο έμβρυο της 4μηνων εγκύου Αγγελι...

Mehr ansehen


Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

 


Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οδό Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, στις 22:40 άγνωστος άνοιξε πυρ και τραυμάτισε ένα άτομο.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όμως ο δράστης κατάφερε να διαφύγει. Το ίδιο συνέβη και με το άτομο που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς.

Ο χώρος του συμβάντος αποκλείστηκε για να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας. Περισυνελέγησαν πέντε κάλυκες.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακολούθησαν ένα όχημα που αποχώρησε με ταχύτητα από την οδό Αντιγονιδών αμέσως μετά τους πυροβολισμούς και προσήγαγαν τον οδηγό του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο thestival ότι δράστης και θύμα ήταν υπήκοοι Αλβανίας και ότι διαπληκτίζονταν στο σημείο για αρκετή ώρα μαζί με ομοεθνείς τους.








Μέρα παρακμής της ελληνικής Βουλής με το ΟΧΙ στην άρση ασυλίας Πολάκη

 



Μετά την υπόθεση Πολάκης ένας Βουλευτής θα μπορεί εκ του ασφαλούς να συκοφαντεί οποιονδήποτε, χωρίς να φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει κάποτε τον ποινικό μηχανισμό της Ελληνικής Πολιτείας!

Πριν από λίγες μέρες βιώσαμε δυστυχώς μια κατάσταση απίστευτης παρακμής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Γιατί; Γιατί ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης  είχε ισχυριστεί για  δημοσιογράφο ότι είναι «διεφθαρμένος λακές» και «ταϊσμένη γραφίδα».

Και ενώ είχε ζητηθεί από την αρμόδια Εισαγγελική αρχή η άρση της ασυλίας του παραπάνω Βουλευτή για να διερευνηθεί αν τελέστηκε το έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης (άρθρο 363 ΠΚ), οι βουλευτές απέρριψαν διακομματικά και εντελώς απαράδεκτα (με 84 ψήφους) το σχετικό αίτημα!

Και απορεί κανείς για ποιο λόγο οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος (της ΝΔ) συνέβαλαν -κυρίως δια της αποχής τους- σε ένα τέτοιο παρακμιακό αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι ήταν μια «αστοχία», αλλά δεν έπεισε κανένα.

Επιπλέον ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κεγκέρογλου ψήφισε παρών, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τι σημαίνει μια τέτοια ψήφος σε ένα αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Υπό αυτό το πρίσμα στο μέλλον ένας Βουλευτής θα μπορεί εκ του ασφαλούς να συκοφαντεί οποιονδήποτε, χωρίς να φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει κάποτε τον ποινικό μηχανισμό της Ελληνικής Πολιτείας!

Υπενθυμίζω επίσης , ότι για τον ίδιο Βουλευτή (:Πολάκη)  δεν είχε αρθεί η ασυλία παλαιότερα- παρότι είχε υποβληθεί το σχετικό αίτημα- , όταν είχε ισχυριστεί για τον Άδωνι Γεωργιάδη «ότι είναι κάτοχος off shore εταιρείας».

Και κατά περίεργο τρόπο όλα αυτά συμβαίνουν «υπό το φως» των αναθεωρημένων συνταγματικών διατάξεων οι οποίες ρυθμίζουν τα σχετικά θέματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει σχετικά, «ότι η άδεια της Βουλής παρέχεται υποχρεωτικά, εφόσον η αίτηση της Εισαγγελικής αρχής αφορά αδίκημα το οποίο  δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων ή τη δραστηριότητα του βουλευτή».

Επιπλέον το άρθρο 61 του Συντάγματος ορίζει στην παρ. 2 , «ότι ο βουλευτής  διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Βουλής».

Και το εκρηκτικό ερώτημα το οποίο τίθεται ύστερα από όλα αυτά είναι το ακόλουθο:

Οι εξυβριστικές τοποθετήσεις (όπως η φράση «διεφθαρμένος λακές») είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής δραστηριότητας ή των καθηκόντων των Βουλευτών;

Η απάντηση είναι προφανώς όχι, γιατί εάν δεχόμασταν κάτι τέτοιο , τότε και ο δημόσιος λόγος θα είχε διαφθαρεί εντελώς και οι Βουλευτές θα διαπαιδαγωγούσαν τους πολίτες με τον πιο αρνητικό τρόπο!

Και όπως έλεγε σε μια εκπληκτική του ομιλία το 1968 -στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας- ο μετέπειτα δολοφονηθείς Ρόμπερτ Κένεντι «τον πολιτισμό μιας χώρας τον καθορίζει αναμφίβολα και το πνευματικό επίπεδο του δημόσιου διαλόγου»  ( «Μ. Sandel, Δικαιοσύνη, Τι είναι το σωστό»).

Ωστόσο, όταν οι Βουλευτές υιοθετούν μια «παρακμιακή γλώσσα» (κατά τη γνώμη μου) , τότε ο πολιτισμός της χώρας εισέρχεται σε μια σκοτεινή περίοδο!

Το συμπέρασμα; Η μη άρση της βουλευτικής ασυλίας στην παραπάνω περίπτωση ήταν μια πολύ «κακή στιγμή» της Ελληνικής Βουλής!


Γρηγόρης Καλφέλης Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

in.gr



Σε ισχύ τα νέα μέτρα

 


Από σήμερα και για δύο εβδομάδες (ως τις 4 Οκτωβρίου), τα νέα μέτρα στην Αττική.

Αναλυτικά, τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την Αττική και θα είναι σε ισχύ ως τις 4 Οκτωβρίου, είναι τα εξής:

Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.

Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Τι συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 ετών

Οπως τονίζει η Πολιτική Προστασία, με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,

Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,

Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων:

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.

Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός δίωρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Διευκρινίσεις για όσα θα ισχύουν από σήμερα σε δομές του Πολιτισμού, όπως σινεμά, θέατρα και μουσεία, έκανε με ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο. Οπως τονίζεται, οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.

Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα». Επισημαίνεται, τέλος, «ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση».

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος συνεχίζει να απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 7:00 π.μ. της επόμενης ημέρας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων είναι 6 άτομα.

Η απαγόρευση λειτουργίας μετά τις 12 τη νύχτα καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Επιτρέπεται, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μόνο η διανομή προϊόντων (delivery) και η υπηρεσία drive-thru και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων που ασκούν τις δραστηριότητες που καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της απόφασης και σημειώνεται ότι στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι όμοιες δραστηριότητες που παρέχονται εντός των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στις επιχειρήσεις διοικητικό πρόστιμο από 1.500 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 3 μέχρι 20 ημερολογιακές ημέρες ανάλογα με την παράβαση και στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Τα μέτρα στις λαϊκές αγορές

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν ως ακολούθως:

Οι πωλητές και οι καταναλωτές υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγούς και επαγγελματίες αντιστοίχως).

Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 3 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και αναστολή δραστηριότητας της λαϊκής αγοράς.

Σε προσωρινή αναστολή είναι από σήμερα μία σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αναστέλλονται οι δραστηριότητες σε καταστήματα στα οποία προσφέρεται ζωντανή μουσική.

Αναλυτικά, σε αναστολή προχωρούν οι εξής επιχειρήσεις:

Υπηρεσίες μπαρ που παρέχονται από χορευτικό κέντρο (ΚΑΔ 56301001).

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ (ΚΑΔ 56301009).

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο (ΚΑΔ 56301010).

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ (ΚΑΔ 56301011).

Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ (ΚΑΔ 56301012) και

Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009).

Η αναστολή της λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων δεν καταλαμβάνει τη διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού και για κάθε σχετική παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.