Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Δημοσκόπηση GPO: 25,6 μονάδες μπροστά η ΝΔ

 


Προβάδισμα 24,1 μονάδων με βάση την πρόθεση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8% διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. 

Η απογοήτευση στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την απουσία ρεαλιστικού στόχου για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. 

Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%. Με βάση αυτό το εύρημα η ΝΔ θα λάμβανε στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 τoυ ΣΥΡΙΖΑ.

Tο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει την διαφορά και μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου.

Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%, ενώ στα μικρότερα κόμμα γίνεται κανονική... μάχη.

Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μια μονάδα και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%. 

Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη. 

Το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει στο 2,5%. 

Το αίτημα για σταθερότητα είναι πλειοψηφικό υπέρ της Ν.Δ. με 44,2% ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3% και εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας. 

Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 

Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη. 

Η δημοφιλία του Κυριάκου Μητστοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα 53,9%, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου, δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει πολιτικά και έχει απαξιωθεί πλήρως και απο τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.



Παράνομοι Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί εμπλέκονται στην εξαφάνιση της Πολωνής



Έχει γεμίσει η Ελλάδα, με παράνομους Πακιστανούς και Μπαγκλαντεσιανούς που είναι παράνομη μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Όλες αυτές οι ομάδες λαθρομεταναστών έχουν έρθει στην χώρα την περίοδο που ο Τσίπρας είχε κάνει ξέφραγο αμπέλι την Ελλάδα, μπαίνοντας στην χώρα κάθε καρυδιάς, καρύδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν γρατζουνιές και σημάδια πάλης πάνω στο σώμα του 32χρονου Μπαγκλαντεσιανού που κρατείται με την κατηγορία της αρπαγής και θεωρείται ο βασικος ύποπτος για την εξαφάνιση της 27χρονης Πολωνής.

Οι Αρχές πήραν δείγμα DNA από τα γεννητικά όργανα και τα νύχια του, ενώ στο σπίτι που διέμενε ο 32χρονος, βρέθηκαν και ξανθές τρίχες.

Στόν ύποπτο βρέθηκε ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Ιταλία, το οποίο φέρεται να είχε εκδοθεί την αμέσως επόμενη ημέρα από την εξαφάνιση της κοπέλας, δεν είχε ενημερώσει κανέναν -ούτε τον συγκάτοικό του- ότι σκόπευε να φύγει.

Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η μαρτυρία της γειτόνισσας του Μπαγκλαντεσιανού που έχει συλληφθεί ως ύποπτος για την εξαφάνιση της 27χρονης Αναστάζια. Σύμφωνα με την μαρτυρία της γυναίκας, ο 32χρονος, που ζούσε τα τελευταία χρόνια στο νησί και εργαζόταν περιστασιακά, καθαρίζοντας κήπους και βοηθώντας γεωργούς, ήταν τους τελευταίους μήνες άνεργος.

Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα η γυναίκα είδε τον Μπαγκλαντεσιανό να τρέχει μπροστά από το σπίτι της, έχοντας λερωμένα από χόρτα και στάχια τα ρούχα του. Την προσπέρασε χωρίς να της μιλήσει, αφού φαινόταν να βρίσκεται σε πανικό. Μετά από λίγο αναζητούσε τον άνδρα της γυναίκας αυτής, η μαρτυρία της οποίας θα βοηθήσει την αστυνομία, προκειμένου να του εκδώσει εισιτήριο, για να φύγει από το νησί. Ήταν η πρώτη φορά που η γειτόνισσα τον είχε δει σε τέτοια κατάσταση, όπως λέει.

Η αστυνομία έχει επισκεφθεί την εν λόγω κυρία, ώστε να καταθέσει ό,τι γνωρίζει, αλλά και για να δει υλικό από την κάμερα ασφαλείας του σπιτιού της, που φαίνεται ότι έχει καταγράψει τις κινήσεις του 32χρονου έξω από την οικία της.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κοπέλα είχε ρεπό από το ξενοδοχείο που εργαζόταν στην Κω και αποφάσισε να βγει έξω μόνη της. Κάποια στιγμή μέθυσε και συναντήθηκε με την παρέα των πέντε αλλοδαπών Πακιστανών και Μπαγκλαντεσιανών λαθρομεταναστών, που της πρότειναν να την πάνε στο σπίτι τους, μέχρι να νιώσει καλύτερα. 

Ο 32χρονος Μπαγκλαντεσιανός παραδέχθηκε ότι στο σπίτι συνευρέθηκε σεξουαλικά με την κοπέλα. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο ίδιος, την άφησε σε εξωτερικό χώρο κοντά στο σπίτι του και έφυγε.

Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας ενώ πηγές σημειώνουν ότι η περιοχή στην οποία εξαφανίστηκε η νεαρή κοπέλα είναι γεμάτη πηγάδια.



Έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας


 

1. Δημιουργία ενός νέου Ε.Σ.Υ.

Πρώτη προτεραιότητα και προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία είναι η δημιουργία ενός νέου Ε.Σ.Υ. έτσι ώστε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να έχουν άμεσες δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όπου κι αν ζουν,  χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αποκλίσεις. Βασικές προτεραιότητές μας για το σκοπό αυτό είναι:

  • Πρόσληψη 10 χιλιάδες γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ,  για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος.
  • Επενδύσεις 1,5 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στο χώρο της υγείας.
  • Παρεμβάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας και των Κέντρων Υγείας έτσι ώστε οι ασθενείς να περιθάλπονται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των αναμονών  στα χειρουργεία, με συνολική αναδιοργάνωση και του τρόπου με τον οποίο δουλεύουν τα νοσοκομεία και αξιολόγηση όλων των Διοικητών. Υπάρχει ήδη  Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία, η οποία έχει ξεκινήσει σημαντική δουλειά για να μπορούν όλα τα νοσοκομεία να αξιολογούνται.
  • Πλήρης εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού.
  • Έμφαση -όπως ήδη κάνουμε- σε πολιτικές πρόληψης, οι οποίες σώζουν ζωές. Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχουν εντοπιστεί παραπάνω από 7 χιλιάδες γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, που μπορούν να έχουν πια μια πολύ καλή προοπτική θεραπείας.
  • Πλαίσιο κινήτρων για τη στελέχωση των δομών υγείας των νησιών μας Ήδη έχουμε δώσει 1.800 ευρώ πρόσθετο μισθό στους γιατρούς αυτούς οι οποίοι πηγαίνουν στα νησιά μας- υπάρχει ακόμη πρόβλημα. Αξιοποίηση της τηλεϊατρικής όπου μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις -ήδη γίνονται- για να έχουν οι νησιώτες μας πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα εξ αποστάσεως.

Παράλληλα σχεδιάζεται  μία συνολική αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε και παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλους φορείς του κράτους, σε εκείνες τις περιοχές που είτε ο Στρατός είτε η Πυροσβεστική μπορούν να το υποστηρίξουν. Παράλληλα προωθείται ήδη η δημιουργία έξι βάσεων μικρών ελικοπτέρων για γρήγορες διακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα, για περιστατικά σε απομονωμένες περιοχές. Θα λειτουργούν  24 ώρες το 24ωρο με γιατρούς εξειδικευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών.

2. Αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η νέα τετραετία -όπως ρητά δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα είναι η τετραετία για καλύτερους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η τόνωση των εξαγωγών.

  • Ήδη κατά την προηγούμενη τετραετία -σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη»- ο μέσος μισθός πήγε από τα 1.050 ευρώ στα 1.200 ευρώ και ο κατώτατος από τα 650 στα 780 ευρώ. Όσο, λοιπόν, συμπιέζεται η ανεργία, όσο οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο, όσο αναζητούν εργαζόμενους με περισσότερες δεξιότητες τόσο οι μισθοί θα αυξάνονται. Στον κατώτατο μισθό προφανώς θα υπάρχει νέα αύξηση για τον επόμενο χρόνο, ενώ μέχρι το τέλος της τετραετίας θα φτάσει  στα 950 ευρώ. Ήδη αυξάνονται οι μισθοί μέσα από συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις. Υπάρχει  νέα σύμβαση που αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση, 10,5% αύξηση για δύο χρόνια. Υπάρχουν  τοπικές ή περιφερειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τουρισμό, με σημαντικά υψηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό.
  • Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους νέο ενιαίο μισθολόγιο. Θα περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων θέσης, αλλά και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αύξηση 50 ευρώ αυτόματα μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στο μισθό του. Αυτές είναι αυξήσεις τις  οποίες θα ξεκινήσουν ουσιαστικά να βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από 1/1/2024.

3. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις και στήριξη σε όσους έχουν προσωπική διαφορά

Μετά από 12 χρόνια δόθηκαν φέτος αυξήσεις 7,75% στις συντάξεις. Από την 1η του χρόνου  θα υπάρχει νέα αύξηση. Όσο πιο υψηλοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Στους χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν πέσει θύματα της προσωπικής διαφοράς, θα δοθεί στο τέλος του έτους, -όπως το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια- έκτακτη ενίσχυση.  Εξετάζεται παράλληλα, η περαιτέρω μείωση κάτω από 30% του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται , έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να δουλεύει νόμιμα. Σημειώνεται ότι ήδη το ποσοστό της παρακράτησης από το 70%,μειώθηκε στο 30%.

4. Νέες φοροελαφρύνσεις και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ενδεχομένως και πριν από τις διακοπές του Αυγούστου -όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης- θα έχει ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, με ορίζοντα τετραετίας. Θα διαμορφωθεί ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης τον οποίο όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Οι πολιτικές μας για τα τεκμήρια από 1/1/2025. Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.
Ταυτόχρονα πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Κυρίως με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με τα πρόσθετα κίνητρα  για τις αποδείξεις ειδικά σε κάποια επαγγέλματα που μπορεί να έχουν κάποια μεγαλύτερη ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Έχουμε κάνει βήματα,  θα εντατικοποιηθούν.
 
5. Φθηνή στέγη σε νέους

Έχουμε πραγματικό πρόβλημα σήμερα στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ενοίκια και κυρίως στους νέους μας που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

  • Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων σε νέους για την αγορά δικού τους σπιτιού. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η παροχή 10 χιλ. δανείων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για  διπλασιασμό του προϋπολογισμού του, ώστε 20.000 νέοι να μπορούν να αποκτήσουν ένα καλό σπίτι πληρώνοντας μια δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτήν που θα πλήρωναν για ένα σπίτι το οποίο θα νοίκιαζαν.
  • Έχει δρομολογηθεί επίσης το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων  25-39 ετών (που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.  Στόχος στην παρούσα φάση είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.
  • Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα «ανακαινίζω εξοικονομώ για νέους» για την επιδότηση της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που ανήκουν σε νέους 18 έως 39 ετών.

6. Πολιτικές για τη στήριξη της Οικογένειας, το Δημογραφικό και την ισότητα

Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός,  θα αφορά -όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- στην επικαιροποίηση  του «επιτελικού κράτους», τον τρόπο με τον οποίο θα είναι οργανωμένη η κεντρική διοίκηση του κράτους, την κατανομή των αρμοδιοτήτων, τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα προβλέπει ανάμεσα στα άλλα τη δημιουργία Υπουργείου για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση. Θα σπάσει το Υπουργείο Εργασίας στα δύο και στο νέο  Υπουργείο θα προστεθεί ύλη που έχει να κάνει με τις οικογενειακές πολιτικές. Θα υπάρξει δηλαδή και μεταφορά αρμοδιοτήτων από άλλα χαρτοφυλάκια έτσι ώστε να διασφαλιστεί ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την οικογένεια.

Το  νέο Υπουργείο θα είναι ουσιαστικά πυλώνας για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι το δημογραφικό, ένα ζήτημα το οποίο λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Το πιο βασικό είναι να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά και αυτό χρειάζεται μια πολιτική σε πολλά επίπεδα. Έχουν ήδη ανακοινωθεί αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο, αλλά και δράσεις  που αφορούν στην ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως η επέκταση του  ολοήμερου σχολείου, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», η δημιουργία -με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης- παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και η εφαρμογή της νέας στεγαστικής πολιτικής με έμφαση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Επίσης, το νέο Υπουργείο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εκπόνηση και παρακολούθηση πολιτικών πραγματικής ισότητας, καθώς σήμερα γυναίκες και άντρες δεν έχουν τις ίδιες αμοιβές για την ίδια δουλειά.

7. Προοδευτικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν παντελώς αδύνατον να μπουν στην αγορά εργασίας

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό θα συνεχιστεί στη νέα τετραετία. Δήλωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ένα πράγμα το οποίο δεν θέλω να διαπραγματευτώ είναι η δυνατότητα αυτής της Κυβέρνησης να στέκεται  δίπλα σε αυτούς που έχουν πάντα τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι η Κυβέρνησή μας εφάρμοσε πολύ προοδευτικές πολιτικές για συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν στην αφάνεια, άστεγους, οροθετικούς, τους τρανς συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν παντελώς αδύνατο να μπουν στην αγορά εργασίας. Ίσως δεν είχαν ασχοληθεί άλλοι με αυτούς γιατί θεωρούσαν ότι είναι λίγοι, ότι δεν υπήρχαν αρκετές ψήφοι ενδεχομένως σε αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας. Όμως το Κράτος πρέπει να στέκεται δίπλα σε όλους και ειδικά σε αυτούς που, έτσι τα έφερε η ζωή, ώστε αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες, να τους δώσουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

 




Στο 11,8% υποχώρησε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2023

 


Δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία είναι η αύξηση των μισθών, όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την αύξηση της ζήτησης εργατικού δυναμικού που θα προέλθει από τη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης, την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ήδη οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα καθώς στην τετραετία η ανεργία μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και συνεχίζει να μειώνεται. Μάλιστα στο  πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατέγραψε νέα σημαντική μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Η ανεργία στη χώρα μας  περιορίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος, στο 11,8% έναντι 13,8% το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.
  • Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 550.535 άτομα, από 647.200 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,9%.
  • Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.098.011 άτομα, αυξημένος κατά 1,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Στόχοι και αποτελέσματα της Ελλάδος στη διαχείριση του μεταναστευτικού την περίοδο 2019-23

 


Το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα δυτικά της Πελοποννήσου καταδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο -όπως επίμονα τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, αποφασιστική απάντηση.

Η Ελλάδα  τα τελευταία 4 χρόνια εφάρμοσε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική. Φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της κατάφερε να αποθαρρύνει τους διακινητές και να μειώσει τις ροές από τα τουρκικά παράλια. Ταυτόχρονα, με την ενίσχυση των μέσων και την αύξηση των περιπολικών του Λιμενικού Σώματος κατάφερε να πραγματοποιεί αποτελεσματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να σώζει χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα. Το 2015, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη είχαν περάσει από τα ελληνικά σύνορα, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%. Μόνο πέρυσι, το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους στη θάλασσα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μια νέας αποτελεσματικής πανευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στη φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε συμφωνία επί της αρχής στο Συμβούλιο Υπουργών Ε.Ε. για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την περίοδο 2019-23 θέσαμε δύο συγκεκριμένους στόχους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, με μετρήσιμα αποτελέσματα:

  • Πρώτος στόχος ο ουσιαστικός περιορισμός των παράνομων μεταναστευτικών ροών, μέσω της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, της επιτάχυνσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών ασύλου, με σκοπό τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες, την ενίσχυση των επιστροφών και των απελάσεων όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και τον καθορισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τη δημιουργία ειδικού μητρώου και τον εξορθολογισμό των παροχών προς αιτούντες άσυλο.
  • Δεύτερος στόχος ήταν ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Πετύχαμε την μείωση αριθμού δομών φιλοξενίας, νομοθετήσαμε την καταβολή Δημοτικών Τελών και την δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες που πλήττονται από δομές, μονιμοποιήσαμε τον νησιωτικό Φ.Π.Α. στα 5 νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν δομές. Τέλος, ενισχύσαμε την ασφάλεια στις δομές, για την προστασία του προσωπικού, των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών, με έργα περιφράξεων των δομών, εγκατάστασης συστήματος εισόδου - εξόδου με δακτυλικό αποτύπωμα, εγκατάστασης εξοπλισμού ελέγχου τύπου αεροδρομίου στην είσοδο (μαγνητικές πύλες, x-rays) και εγκατάσταση κλειστού συστήματος παρακολούθησης για τους κοινόχρηστους χώρων των δομών.

Βασικά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής:

  • Μείωση των ροών από πάνω από 1 εκατομμύριο της περιόδου 2015-2019 σε 46 χιλιάδες την περίοδο 2020-2022.
  • Μείωση των δομών από 121 το 2019 σε 33 δομές σήμερα.
  • Αποσυμφόρηση των νησιών από περισσότερους από 40 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερους από 4 χιλιάδες σήμερα.
  • Περισσότερες από 700 χιλιάδες αποτροπές παράνομων εισόδων την περίοδο 2020-2023.
  • Μείωση εκκρεμών αιτήσεων ασύλου από περισσότερες από 200 χιλιάδες το 2019 σε λιγότερες από 20 χιλιάδες σήμερα, ώστε να επιτυγχάνεται ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες.
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με πάνω από 110 εκατ. ευρώ.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:

Η Ελλάδα έθεσε δύο στόχους ως προς την διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Πρώτον, τη φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνίδρυσε το 2022 την πρωτοβουλία του Βίλνιους, μέσω της οποίας τον Ιανουάριο του 2022 στο Βίλνιους και τον Φεβρουάριο του 2023 στην Αθήνα, η πλειοψηφία των κρατών-μελών υπέγραψαν διακήρυξη ζητώντας την πιο αποτελεσματική φύλαξη και την αποτροπή παράνομων αφίξεων, με την ταυτόχρονη δημιουργία, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τεχνητών εμποδίων (φρακτών) στα σύνορα.
  • Δεύτερον, την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών στις χώρες πρώτης υποδοχής παράνομων μεταναστευτικών ροών. Για το σκοπό αυτό, το 2021 δημιουργήσαμε τη συμμαχία των MED-5, των πέντε μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα), με σκοπό την προώθηση των κοινών θέσεων των κρατών πρώτης υποδοχής που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρους των ροών, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.


Η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2021 και 2022

 


Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε η Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022. Και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι το μέρισμα της υψηλής ανάπτυξης που επιτεύχθηκε μετά την πανδημία διοχετεύτηκε στους πιο αδύναμους και είχε χειροπιαστό κοινωνικό αποτύπωμα, σε πείσμα της «μαύρης» προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, το μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα που είτε αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας, είτε απειλούνταν με υλικές και κοινωνικές στερήσεις, είτε διαβιούσε σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας μειώθηκε κατά 2 μονάδες, πέφτοντας στο 26,3%. Και αυτό είναι το καλύτερο ποσοστό που πετυχαίνει η τη χώρα μας από το 2015, που καταγράφονται τα στοιχεία αυτά.
  • Στην ίδια διετία μόνο η Πορτογαλία πέτυχε ελαφρά μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Αντίθετα, σε 11 χώρες παρατηρήθηκε αύξηση, ακόμα και σε πλούσια κράτη με πολύ ισχυρές υπηρεσίες πρόνοιας όπως η Γαλλία (αύξηση κατά 1,8 μονάδες), η Φινλανδία (+2,1 μονάδες) και η Σουηδία (+1,4 μονάδες). Στο σύνολο της Ένωσης διαπιστώθηκε οριακή μείωση 0,1 μονάδας σαφώς υποδεέστερη της Ελλάδας.
  • Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το σοβαρό ζήτημα της φτώχειας το οποίο γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης, έχει λυθεί. Η κρίση «σημάδεψε» την ελληνική κοινωνία και η χώρα μας έχει, δυστυχώς, την τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά το μέρος του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Εξίσου σαφές είναι όμως ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης περί δήθεν ανάλγητης Κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους ευάλωτους και ευνοεί την «ολιγαρχία» δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, διέθεσε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προστατεύσει την κοινωνία από τις ανατιμήσεις που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τα φορολογικά βάρη κατά 7 δισ. ευρώ και υλοποίησε σειρά φιλο-επενδυτικών και προοδευτικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης και την προστασία των πιο αδύναμων. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών αποτυπώνονται και στα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι η μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στις έρευνες του 2021 και του 2022 οφείλεται στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας κατά 2,6 μονάδες και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας κατά 0,8 μονάδες.



Αύξηση των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας και των μέσων μηνιαίων αποδοχών την τελευταία τετραετία

 


Η πραγματικότητα γκρεμίζει για άλλη μια φορά  τους ισχυρισμούς  του ΣΥΡΙΖΑ για πλήγμα στους εργαζόμενους από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα  με τα στοιχεία του  Πληροφοριακού Συστήματος  «ΕΡΓΑΝΗ»,  υπάρχει σημαντική ανάκαμψη, τόσο ως προς τον αριθμό των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Διαπιστώνεται συγκεκριμένα αφενός μια σημαντική αύξηση  κατά 405.032 των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία(+19%) και αφετέρου μια σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών από τα 1.043 ευρώ το 2019 στα 1.184 ευρώ (+14%). Και αυτό πέραν της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ, που συμπαρασύρει μια σειρά επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας και όχι μόνο.



Το Μεταναστευτικό απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική

 


Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών.

Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

 



Ο Τσίπρας δηλώνει περήφανος που γέμισε την Ελλάδα μετανάστες

 


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο αδίστακτος και επικίνδυνος Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο σημείο να δηλώσει υπερήφανος για τα όσα έγιναν το 2015, που φόρτωσε την Ελλάδα με πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες σε βάρος των Ελλώνων, ενώ δεν βρήκε λόγο να υπερασπιστεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου που δέχθηκε επίθεση από την ακροαριστερή προκλητική νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλαξε γραμμή η χώρα. Είμαι πολύ περήφανος που το 2015-2016 -που πλήρωσα το εθνικό κόστος- και πέρασαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι ίδιοι άνθρωποι του Λιμενικού, τα ίδια παιδιά, έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη θάλασσα», είπε ο Τσίπρας χωρίς ίχνος μετάνοιας και ντροπής.

Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί. «Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε», σχολίασε χωρίς ίχνος σοβαρότητας.

Πρόσθεσε, ότι η αντίδραση των νέων να κάνουν κριτική στην εξουσία, όχι μόνο στην πρόεδρο, αλλά και στον ίδιο και σε όλους, είναι υγιής αντίδραση. «Δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση με ωραίο τρόπο μάλιστα από την ΠτΔ» ανέφερε για τους ακροαριστερούς στημένους της νεολαίας του, που κουνούσαν το δάχτυλο στην ΠτΔ.



Ο δικτάτορας Πούτιν απαγορεύει την αλλαγή φύλου και δημιουργεί ψυχιατρικό ινστιτούτο για «μελέτη» των ΛΟΑΤΚΙ

 


Ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής, ινστιτούτο με αντικείμενο την μελέτη της συμπεριφοράς των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), στην οποία συζητούνταν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση στην Ρωσία της «αλλαγής φύλου». Εν συνεχεία η Κρατική Δούμα ψήφισε το νομοσχέδιο σε πρώτη ανάγνωση. Την όλη συζήτηση στην Κρατική Δούμα δημοσιεύει ο ιστότοπος Meduza.

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εντολή του προέδρου για την δημιουργία στην βάση του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής πρόσθετου ινστιτούτου που δεν θα μελετάει μόνο αυτές, αλλά και μια σειρά κατευθύνσεις συμπεριφορών, μεταξύ των οποίων και την κοινωνική συμπεριφορά», δήλωσε ο Μουράσκα, απαντώντας στον βουλευτή Ανατόλι Βάσερμαν, όταν ρώτησε αν το υπουργείο Υγείας μελετάει τις αντιλήψεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ για τους ρόλους των φύλων και την σεξουαλικότητα «σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα».

Ο ιστότοπος Meduza, επικαλούμενος εκπροσώπους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του Μουράσκα ενδέχεται να επιβεβαιώνουν το ότι στην Ρωσία θέλουν να εισαγάγουν μια διά της βίας θεραπεία μεταστροφής – που συνιστά ένα σύμπλεγμα ψευδοεπιστημονικών, βίαιων ψυχολογικών και σωματικών πρακτικών, με την βοήθεια των οποίων μπορεί δήθεν να θεραπευθεί ο μη ετεροφυλικός προσανατολισμός. Ο ΟΗΕ εξισώνει αυτές τις μεθόδους με βασανιστήρια».

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα για την απαγόρευση «της αλλαγής φύλου», αποκλείει πλήρως την δυνατότητα διεμφυλικής μετάβασης με την βοήθεια χειρουργικών επεμβάσεων. Τέτοιες επεμβάσεις εάν το νομοσχέδιο ψηφισθεί , θα επιτρέπονται μόνο για «την θεραπεία γενετικών φυσιολογικών ανωμαλιών διαμόρφωσης φύλου στα παιδιά» και για αυτό θα απαιτείται αντίστοιχη απόφαση ιατρικής επιτροπής κρατικού ιδρύματος υγείας. Το νομοσχέδιο προτείνει επίσης να απαγορευθεί η νομική αλλαγή του γενετικού δείκτη.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σειρά γιατρών επικρίνουν έντονα το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση ψυχιατρικών διαταραχών και αυτοκτονιών, όπως επίσης και στην εμφάνιση μαύρης αγοράς παράνομων χειρουργικών επεμβάσεων.

Στις 14 Ιουνίου η Κρατική Δούμα ομόφωνα ψήφισε το νομοσχέδιο που απαγορεύει σε διεμφυλικά άτομα να αλλάξουν τα έγγραφα ταυτοποίησής τους και τις «ιατρικές επεμβάσεις». Το εν λόγω νομοσχέδιο απαγορεύει στους γιατρούς να κάνουν αντίστοιχες εγχειρήσεις, με εξαίρεση εκείνες που σχετίζονται με την θεραπεία των «γενετικών φυσιολογικών ανωμαλιών». Σύμφωνα με την ετήσια κατάλογο της ευρωπαϊκής οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ILGA-Europe, το 2022 η Ρωσία κατέλαβε μια από τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο των χωρών ως προς το επίπεδο πολιτικής και νομικής προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Πιο κάτω από την Ρωσία είναι μόνο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδιση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων, την παιδοφιλία και την αλλαγή φύλου». Από το 2013 στην Ρωσία έχει απαγορευθεί η «προπαγάνδιση» μεταξύ των ανηλίκων, ενώ τώρα απαγορεύεται μεταξύ όλων των Ρώσων. Στην πραγματικότητα ο νόμος επιβάλλει ταμπού σε συζητήσεις που έχουν θέμα την ομοφυλοφιλία και τα διεμφυλικά άτομα σε οποιοδήποτε πλαίσιο που δεν είναι αρνητικό.



Μέσω του 112 Δανίας ειδοποιήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα στο Μάτι


 

Με την κατάθεση του Σταύρου Μπάνου, ο οποίος ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ το επίμαχο χρονικό διάστημα το 2018, συνεχίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. με υπευθυνότητα την ανεπάρκεια και ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Αλέξη Τσίπρα.

Με τη μαρτυρία του κ. Μπάνου, ο οποίος πλέον έχει αποστρατευτεί, αναδείχθηκε η κρίσιμη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, αφού περιέγραψε πως τουρίστες από τη Δανία, οι οποίοι είχαν φτάσει στη θάλασσα με βαριά εγκαύματα προσπαθώντας να σωθούν κυνηγημένοι από τις φλόγες, ειδοποίησαν τις δανέζικες Αρχές, όπου ο αριθμός λειτουργούσε από τότε, και με αυτό τον τρόπο τελικά ειδοποιήθηκαν και οι ελληνικές Αρχές για το στίγμα τους, μέσω… Δανίας.

Ο μάρτυρας περιέγραψε πώς ακριβώς ειδοποιήθηκε το Κέντρο, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή οι μόνοι που διέσωζαν τους εγκαυματίες που είχαν φτάσει στη θάλασσα ήταν οι ντόπιοι ψαράδες που έτυχε να βρίσκονται εκεί.

Πρόεδρος: Πώς μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ενας από αυτούς κάλεσε το 112 στο κινητό του… Το στίγμα πήγε σε δανέζικο δίκτυο, διότι η σύνδεση του τηλεφώνου ήταν με εταιρία στη Δανία, και έτσι από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.

Οταν το ελικόπτερο έφτασε εκεί, ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη θάλασσα. «Μας είπε πως ήταν γύρω στις δύο χιλιάδες άνθρωποι, αριθμός που μου φάνηκε απίστευτος. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε αγώνας δρόμου για τη διάσωσή τους».

Αν και ορισμένοι είχαν ήδη καταλήξει μέσα στη θάλασσα, όπως έχει προκύψει ήδη από την πολύμηνη διαδικασία… Οπως πρόσθεσε ο κ. Μπάνος, «αμέσως κινητοποιήθηκαν πλοία από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θέσαμε σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία», ενώ στην κατάθεσή του περιέγραψε αναλυτικά πως προέβησαν και σε μια σειρά άλλων διαδικασιών για τη διάσωση του κόσμου.

Ο κ. Μπάνος επανέλαβε πολλές φορές κατά την κατάθεσή του πως υπήρχαν επιπλέον εναέρια μέσα διαθέσιμα στην Πολεμική Αεροπορία, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν, διότι δεν ζητήθηκε η συνδρομή τους από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση -πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας- υποστηρίζουν ότι ζητήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στις πυρκαγιές στην Αττική όλα τα διαθέσιμα μέσα που προβλέπονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν είχαν σχετική ενημέρωση για περισσότερα διαθέσιμα εναέρια μέσα.



Συνελήφθησαν 21 ακροαριστεροί που επιτεθήκαν σε αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας στα Προπύλαια

 


Συνελήφθησαν 21 άτομα (εκ των οποίων 2 ανήλικοι) που επιτεθήκαν σε αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές στο κέντρο της Αθήνας  μετά το πέρας προχθεσινής συγκέντρωσης στα Προπύλαια

Συνελήφθησαν χθες (Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023), 21 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απλές, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλων, απείθεια, εμπρησμό και παράβαση του νόμου περί όπλων, εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων διατάξεων.

Ειδικότερα απογευματινές ώρες χθες, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, με πρωτοβουλία διάφορων Σωματείων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ατόμων, στα Προπύλαια, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου και στη συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση προς την Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες ατόμων που είχαν αποκοπεί από το κύριο σώμα αυτής, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με ρίψεις πλήθους μολότοφ, πετρών, μαρμάρων, γυάλινων μπουκαλιών στις  αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν επί της πλατείας Κολοκοτρώνη, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού, Σταδίου και Ομήρου, Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, Εδουάρδου Λω και Σταδίου και Πανεπιστημίου και Αμερικής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων.

Κατά τη διέλευση τους στην πλατεία Συντάγματος προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις.

Επιπρόσθετα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :








-1- κράνος

-1- ζευγάρι γάντια

Περιλαίμιο μαύρου χρώματος

-1- ζευγάρι γυαλιών κολύμβησης

Φούτερ μαύρου χρώματος

Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική Αρχή.




Χυδαιότητα από Τσίπρα κατά της κοινωνίας : «Μπορεί να μην τη νοιάζει που πνίγονται άνθρωποι»




Προκλητικός και αδίστακτος μετά που αποκάλεσε "Τουρκική μειονότητα" την μουσουλμανική, πήγε στην τραγωδία της Πύλου και κατηγόρησε τους Έλληνες ότι δεν τους ενδιαφέρει που πνίγονται άνθρωποι.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα έβαλε με την κοινωνία υποστηρίζοντας πως αυτή η άποψη είναι πλειοψηφική καθώς και ότι δεν τη νοιάζει αν πνίγονται άνθρωποι.

Είπε ο αδίστακτος και προκλητικός «Μπορεί στην κοινωνία να αρέσει αυτή η γραμμή, να μην τη νοιάζει τι γίνεται, εγώ έχω άλλη άποψη» χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες αδιάφορους, ενώ ο ίδιος είναι ευαίσθητος.

Για να προκαλέσει περισσότερο τους πολίτες είπε πως η πλειοψηφία έχει κινείται με ρατσιστικά κριτήρια. Ο διάλογος χαρακτηριστικός 

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως είναι πλειοψηφική αυτή η άποψη;

Τσίπρας: Αν δεν είναι τείνει να γίνει, δεν έχω κάνει μετρήσεις, αλλά πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση υποχώρησης αξιών. Και πιστεύω πως αν δεν είναι πλειοψηφική σίγουρα είναι ισχυρή στην ελληνική κοινωνία. Και πιστεύω πως είναι λάθος και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε την αντίληψη αυτή των ανθρώπων, διότι ξέρετε στη χώρα μας έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και έγιναν νοικοκυραίοι, φτιάξανε σπίτια κάνανε δουλειές, στηρίξανε την ελληνική οικονομία, στηρίξανε την ελληνική κοινωνία. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έγιναν πιο Έλληνες από τους Έλληνες και είμαστε περήφανοι γι αυτούς. Αρα αυτές οι ρατσιστικές προσεγγίσεις και αυτά τα στερεότυπα είναι λάθος.

Υποστηρίξει μάλιστα ο χυδαίος ανθέλληνας πολιτικός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πως η κοινωνία ήταν διαφορετική όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τότε όλοι μιλούσαν για την ανθρωπιά της Ελλάδας και εννοεί όταν γέμιζε τα κέντρα φιλοξενίας, και όλη την Ελλάδα σε βάρος της χώρας και των πολιτών, με πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, για να κονομάνε οι ΜΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.

Με λίγα λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα η κοινωνία δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, είναι αδιάφοροι και ρατσιστές, και είναι ένας ακόμα λόγος να τον τελειώσουν οι πολίτες στις 25 Ιουνίου.




Πρώτα η κονόμα για την Μποφίλου, μετά ο άνθρωπος και το πένθος

 


Η Μποφίλιου εκτός από τραγουδίστρια και "επαναστάτρια" με γεμάτη τσέπη, είναι και μεγάλη υποκρίτρια, αφού όταν έχουμε να κάνουμε με μπικικίνια δεν είμαστε για τον άνθρωπο είμαστε για το πώς θα κονομήσουμε.

Αρχνητικά σχολιάστηκε ειδικά και από συντρόφους της στο Twitter το γεγονός ότι η Νατάσα Μποφίλιου δεν ακύρωσε τη συναυλία που είχε προγραμματίστεί χθες, Πέμπτη 15 Ιουνίου, δεύτερη ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους που κηρύχθηκε την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. 

Πιο συγκεκριμένα, η εμφάνιση έγινε κανονικά στο θέατρο Νέας Ιωνίας, στον Βόλο, με την τραγουδίστρια να δηλώνει για να δικαιολογήσει γιατί εμφανίστηκε να τα αρπάξει: «Δεν είναι η αποχή. Για μας η διαμαρτυρία είναι η θέση και η στάση ζωής». 

Στη συνέχεια, ανέφερε και άλλα για να μην εκτεθεί περισσότερο: «Σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε σκοπό, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, που τίποτα δεν έχουν σαν αποτέλεσμα, ότι δεν έχουμε σκοπό να πενθούμε τρεις ημέρες. Ο δικός μας πόνος δεν κρατάει τρεις ημέρες. Κρατάει, μαζί με τη δέσμευσή μας, ότι θα παλεύουμε όλη μας τη ζωή δίκαιους αγώνες για έναν άλλο κόσμο, που μέσα στη θάλασσα, το μόνο που θα συμβαίνει, είναι να κολυμπάμε και να σκεφτόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας και όχι να πνίγουμε ανθρώπους, με τις χυδαίες και ελεεινές πολιτικές που επιλέγουμε».

Στο τέλος, κατέληξε, δηλώνοντας: «Αυτή είναι η δική μας η διαμαρτυρία» εννοεί να βγάλει κανένα φράγκο. 

Η κίνηση της τραγουδίστριας "είμαστε με τον άνθρωπο όποτε μας συμφέρει", δεν ήταν αρεστή από όλους, καθώς εμφανίστηκαν στο Twitter σχόλια, όπως «κομμουνιστές είμαστε, όχι ηλίθιοι», αφήνοντας υπόνοιες για την επιλογή της να ανεβεί στη σκηνή. 

Πολλοί καλλιτέχνες που είχαν προγραμματισμένες εμφανίσεις και είναι τιμή τους, τις ακύρωσαν λόγω του τριήμερου πένθους. Να υπενθυμίσουμε ότι και η συναυλία-αφιέρωμα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο δεν ακυρώθηκε ποτέ, αλλά εδώ υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν τελευταία στιγμή η ανακοίνωση για το τριήμερο πένθος.



Αδίστακτος ανθέλληνας ο Τσίπρας μίλησε ανοικτά για "Τουρκική μειονότητα"

 


Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε ανοιχτά στον Alpha για «τουρκική μειονότητα» προκαλώντας σοκ στο πανελλήνιο και δείχνοντας έτσι τους βρώμικους ανθελληνικούς σκοπούς του ανοικτά.

Στην Τουρκία πανηγυρίζουν αφού πλέον ένας ανθέλληνας πρώην πρωθυπουργός ανοίγει το ανύπαρκτο θέμα, θέλοντας να το κάνει υπαρκτό και να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μόνο έλλειψη σοβαρότητα και υπευθυνότητας, είναι ένας επικίνδυνος πολιτικός που δεν διστάζει να ξεπουλήσει τα πάντα για λίγους ψήφους.

Στην προσπάθειά του να μην απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε για τη Ροδόπη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία κατηγόρησε ότι «εκβιάζει την τουρκική μειονότητα».

Το έκανε συνειδητά στέλνοντας μήνυμα στους Τούρκους, είμαι εδώ και είμαι μαζί σας.

Υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν θεσμικό λάθος και εθνικό ατόπημα να «καθαιρέσει» τους μουσουλμάνους υποψήφιους που εξελέγησαν με 20.000 ψήφους από τη μειονότητα, και γιατί να το κάνει άλλωστε αφού όπως ξεκάθαρα έδειξε συμφωνεί μαζί τους.

Με λίγα λόγια μια φορά προδότης, για πάντα προδότης!!