Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2021 και 2022

 


Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε η Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022. Και αυτό είναι άλλη μια ένδειξη ότι το μέρισμα της υψηλής ανάπτυξης που επιτεύχθηκε μετά την πανδημία διοχετεύτηκε στους πιο αδύναμους και είχε χειροπιαστό κοινωνικό αποτύπωμα, σε πείσμα της «μαύρης» προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, το μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα που είτε αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας, είτε απειλούνταν με υλικές και κοινωνικές στερήσεις, είτε διαβιούσε σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας μειώθηκε κατά 2 μονάδες, πέφτοντας στο 26,3%. Και αυτό είναι το καλύτερο ποσοστό που πετυχαίνει η τη χώρα μας από το 2015, που καταγράφονται τα στοιχεία αυτά.
  • Στην ίδια διετία μόνο η Πορτογαλία πέτυχε ελαφρά μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Αντίθετα, σε 11 χώρες παρατηρήθηκε αύξηση, ακόμα και σε πλούσια κράτη με πολύ ισχυρές υπηρεσίες πρόνοιας όπως η Γαλλία (αύξηση κατά 1,8 μονάδες), η Φινλανδία (+2,1 μονάδες) και η Σουηδία (+1,4 μονάδες). Στο σύνολο της Ένωσης διαπιστώθηκε οριακή μείωση 0,1 μονάδας σαφώς υποδεέστερη της Ελλάδας.
  • Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το σοβαρό ζήτημα της φτώχειας το οποίο γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης, έχει λυθεί. Η κρίση «σημάδεψε» την ελληνική κοινωνία και η χώρα μας έχει, δυστυχώς, την τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά το μέρος του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Εξίσου σαφές είναι όμως ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης περί δήθεν ανάλγητης Κυβέρνησης που αδιαφορεί για τους ευάλωτους και ευνοεί την «ολιγαρχία» δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, διέθεσε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να προστατεύσει την κοινωνία από τις ανατιμήσεις που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τα φορολογικά βάρη κατά 7 δισ. ευρώ και υλοποίησε σειρά φιλο-επενδυτικών και προοδευτικών πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης και την προστασία των πιο αδύναμων. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών αποτυπώνονται και στα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι η μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανάμεσα στις έρευνες του 2021 και του 2022 οφείλεται στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας κατά 2,6 μονάδες και του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας κατά 0,8 μονάδες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου