Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

16 χρόνια φυλακή για τον καπετάνιο του Costa Concordia



Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για τον Φραντσέκο Σκετίνο. Οι συνήγοροί του επιρρίπτουν ευθύνες στον πηδαλιούχο.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη την Ιταλία με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι, επιβεβαιώθηκε η ποινή του κυβερνήτη, Φραντσέσκο Σκετίνο.

Έπειτα από οκτώ ώρες συνεδρίασης, οι δικαστές του εφετείου της Φλωρεντίας με πρόεδρο την Γκράτζια Ντ’Ονούφριο, επιβεβαίωσαν την ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης για 16ετή κάθειρξη για τον κυβερνήτη του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου.

Το δικαστήριο του Γκροσέτο τον είχε καταδικάσει σε 16 χρόνια φυλάκιση για το ναυάγιο της 13ης  Ιανουαρίου 2012 στο νησάκι Τζίλιο καθώς ο Σκετίνο είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει «υπόκλιση» με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε ύφαλο.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο γενικός εισαγγελέας Τζανκάρλο Φερούτσι, είχε ζητήσει την κάθειρξη του Σκετίνο σε 27 χρόνια και τρεις μήνες, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν να μην ξεπεράσουν τα 16 χρόνια κάθειρξης.

Βέβαια, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κυβερνήτη ζήτησαν τη διεξαγωγή νέων ερευνών ώστε να «φτάσουμε στην αλήθεια».

Οι συνήγοροί του, μάλιστα, επέρριψαν ευθύνες στον πηδαλιούχο, Τζέικομπ Ρούσλι Μπιν, ο οποίος δεν παρέστη στις ακροάσεις, υποστηρίζοντας πως δεν κατάλαβε τις εντολές του Σκετίνο και του υποπλοιάρχου Τσίρο Αμπρόζιο.

Ο Σκετίνο, ο οποίος παραμένει ελεύθερος μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, έχει το δικαίωμα να ασκήσει νέα έφεση.



Πηγή : protothema.gr


Κυνηγάει μέχρι και τα... ψιλά η Εφορία



Ειδοποιητήρια σε 50.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη από 30 έως και 500 ευρώ στέλνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για να περιοριστεί το βουνό των ληξιπρόθεσμων, που φτάνει τα 87 δισ. ευρώ.

Οι μεγάλες οφειλές είναι γνωστό ότι δύσκολα εξοφλούνται, στις μέρες μας. Ίσως γι' αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκινά από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από 30 έως και 500 ευρώ έναν κύκλο υπενθύμισης της οφειλής τους, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης και τμηματικής εξόφλησης. Απειλή κατασχέσεων στο ραβασάκι δεν υπάρχει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Σαφές είναι όμως ότι εφόσον αποδειχθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το χρέος του και απλώς «πατάει» στην ανεκτικότητα του συστήματος, η κατάσχεση δεν θα αργήσει.

Τα ειδοποιητήρια απεστάλησαν ήδη στους πρώτους 50.000 οφειλέτες με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη από 30 έως και 500 ευρώ. Θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι ειδοποιήσεων. Ως παλαιά ληξιπρόθεσμα νοούνται οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, των οποίων η καταβολή δόσης εξόφλησης έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Ραβασάκι δεν θα λάβουν όσοι έχουν ρυθμισμένα χρέη, έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, οφειλέτες των οποίων τα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, ή οφειλέτες κάτω των 18 ετών.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην άμεση «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της κρίσης, αγγίζουν πλέον τα 87 δισ. ευρώ, κάνοντας ακόμα και τον Β. Σόιμπλε προ ημερών να χαρακτηρίζει «οικονομική ανοησία» την αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα το ποσοστό των ανείσπρακτων φόρων…

Μετά την αύξηση των φόρων, τώρα εντατικοποιείται το κυνήγι και για την είσπραξή τους.


Πηγή : euro2day.gr


Απόδραση Γεωργιανού κρατούμενου από το νοσοκομείο «Σωτηρία»




Απόδραση σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο νοσοκομείο Σωτηρία από κρατούμενο Γεωργιανής καταγωγής

Ο κρατούμενος είχε  μεταφερθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού στο νοσοκομείο για εξετάσεις, αλλά διέφυγε της προσοχής των αστυνομικών και ξέφυγε από την πύλη που είναι προς την Μεσογείων.

Είναι γύρω στο 1.75μ., φορούσε τζιν παντελόνι και μαύρο φούτερ, ενώ κρατούσε και ένα κόκκινο σακίδιο.


Εγώ την κόρη την λέω "φώς μου" είπε και μας ξέρανε και πάλι ο Φίλης



Φίλη μας έχεις κάψει τους εγκεφάλους όλων μας με αυτά που ακούμε!!

Δεν υπάρχει σωτηρία κυρίες και κύριοι τελεία και παύλα οι άνθρωποι δεν έχουν αίσθηση των όσων λένε και των όσων κάνουν.

Με μιά ανακοίνωση την οποία κάποιοι που του την έγραψαν εάν δεν έγραψε ο ίδιος την θεώρησαν έξυπνη αναρτήθηκε σε μορφή δήλωσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας απατώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για την απαγόρευση χρήσης των προσφωνήσεων "πριγκίπισσα" και "βασιλόπουλο" από τους γονείς προς τα παιδιά τους,

 Όπως λέει ο ίδιος για να μας κάνει να χάσουμε το φώς μας :

 Αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται ο Υπουργός Παιδείας για τη δήθεν απαγόρευση χρήσης των προσφωνήσεων "πριγκίπισσα" και "βασιλόπουλο" από τους γονείς προς τα παιδιά τους, ο Νίκος Φίλης, δήλωσε, ότι, έχει κάποια βάση ο σχετικός θόρυβος και αναγνωρίζει ότι ο ίδιος έχει ευθύνη, επειδή αποφεύγει τους τίτλους ευγενείας και πολλές φορές προσφωνεί τη δεκάχρονη κόρη του" φως μου" ή -ακόμη χειρότερα- "Μαριάνα".



Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον παιδόφιλο του Περιστερίου: Έχει αποκτήσει ροπή σε αυτές τις πράξεις...



Ζήτησε την καταδίκη του 40χρονου Φίλιππου Λεβεντού για τον βιασμό 14χρονης τον Αύγουστο του 2014 - Εξοργισαν τις οικογένειες των θυμάτων οι εξηγήσεις του παιδόφιλου που ισχυρίστηκε ότι η σεξουαλική πράξη έγινε με τη... συναίνεση της ανήλικης!

«Ο κατηγορούμενος δημιουργούσε κοινωνικές επαφές, κέρδιζε την εμπιστοσύνη των θυμάτων του και εκμεταλλευόταν την ανηλικότητα τους... Έχει αποκτήσει ροπή σε αυτές τις πράξεις, δεν μπορεί να αποβάλει την έξη. Έχω τη βεβαιότητα ότι είχε απόλυτη γνώση της ανηλικότητας των παθόντων και απόλυτη πρόθεση συναναστροφής ερωτικής με ανηλίκους». Με αυτά τα λόγια ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ζήτησε σήμερα την ενοχή του 40χρονου Φίλιππου Λεβεντού, ο οποίος πριν από περίπου ένα χρόνο είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω την ώρα που επιβίβαζε 13χρονο αγόρι στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του με σκοπό να το αποπλανήσει.

Ο 40χρονος κατηγορούμενος που ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει λέγοντας ότι «ουδέποτε βίασε», δεν έπεισε ωστόσο τον εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη του για τον βιασμό της 14χρονης που σύμφωνα με τη δικογραφία έλαβε χώρα στο σπίτι του στο Περιστέρι τον Αύγουστο του 2014.

Ακόμη, ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του, ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο και για την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρονου αγοριού το οποίο επιχείρησε να επιβιβάσει στο ειδικά διαμορφωμένο βανάκι του στον Κορυδαλλό, όταν και συνελήφθη επ' αυτοφώρω. Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να μετατραπεί το αδίκημα του του βιασμού σε βάρος 15χρονου αγοριού, που φέρεται να έλαβε χώρα, στη Ναύπακτο σε παρά φύσει ασέλγεια με ανήλικο.

Αντίθετα, στην απολογία του στο δικαστήριο, ο 40χρονος, που είχε κριθεί προφυλακιστέος, υποστήριξε πως ουδέποτε βίασε τόσο τη 14χρονη όσο και τον 15χρονο στη Ναύπακτο. Όπως ισχυρίστηκε, συνευρέθηκε ερωτικά μαζί τους με τη θέληση τους. Ανέφερε, χαρακτηριστικά στην απολογία του: «Της πρότεινα να κάνουμε έρωτα και κάναμε με τη συναίνεση της (σ.σ. αναφερόμενος στην ανήλικη)». Σε ό,τι αφορά το άλλο θύμα του, το ανήλικο αγόρι, ο 40χρονος ισχυρίστηκε: «Γνωριστήκαμε σε «δωμάτιο» του Facebook για ομοφυλόφιλους. Μου είπε να βρεθούμε στον Κορυδαλλό. Μου είπε ότι είχε πρόβλημα και ότι τον κορόιδευαν οι φίλοι του. Του είπα να τα πούμε από κοντά και ότι είναι πολύ μικρός. Μου απάντησε ότι ήδη έχει κάνει κάποια πράγματα». Μάλιστα, για την ανήλικη ανέφερε επιπλέον πως την γνώρισε σε site για ομοφυλόφιλους όπου η ίδια παρουσιαζόταν ως αγόρι.

Τέλος, αναφερόμενος στα videos που εντοπίστηκαν σε σκληρό δίσκο στο σπίτι, υποστήριξε ότι είναι από προσωπικές του στιγμές και ότι κανένα από τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτά δεν είναι ανήλικο.

Μπουκάλια και γροθιές

H δίκη ξεκίνησε με τις σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους των συγγενών αλλά και των ίδιων των θυμάτων τόσο σε βάρος του κατηγορούμενου όσο και σε βάρος μάρτυρα υπεράσπισής του.

Ειδικότερα, σήμερα πρώτη ημέρα της δίκης, σε μια από τις διακοπές της ακροαματικής διαδικασίας, συγγενείς ενός 14 κοριτσιού που σύμφωνα με τη δικογραφία έχει βιαστεί από τον 40χρονο τον Αύγουστο του 2014, ξέσπασαν. Επιτέθηκαν με γροθιές και μπουνιές σε μάρτυρα ο οποίος είχε προσέλθει να καταθέσει στο δικαστήριο, ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο και όταν ανήλικο κορίτσι, που μπήκε στην αίθουσα της ώρα της δίκης, πέταξε ένα μπουκάλι στον 40χρονο βρίζοντας τον, με τους συγγενείς της και τους αστυνομικούς να προσπαθούν μάταια να την ηρεμήσουν.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης κατέθεσαν στο δικαστήριο συγγενείς των ανήλικων παιδιών που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο του 40χρονου. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι καταθέσεις των ανηλίκων θυμάτων αναγνώστηκαν κεκλεισμένων των θυρών.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.


Πηγή : protothema.gr


"Ναι", πλην ΝΔ και Λεβέντη




Υπερψήφισαν 190 βουλευτές από τη συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΧΑ), παρών 7 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Είχε αποχωρήσει από νωρίς η ΝΔ καταγγέλλοντας «εμπαιγμό».

Με ανακοίνωση του μετά την ψηφοφορία η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

"Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με την διάταξη - πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”.

Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

Τώρα, κάτω από την γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα;

Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε".


Η γενοκτονία των Αρμενίων στη γερμανική Βουλή -Υπό τις απειλές της Τουρκίας



Η γερμανική βουλή είχε αναβάλει πέρυσι την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων φοβούμενη τις αντιδράσεις της Αγκυρας.

Αύριο όμως συνεδριάζει οριστικά για να εγκρίνει ένα νέο επεξεργασμένο ψήφισμα με το οποίο θα αναγνωρίζεται ρητά η σφαγή των Αρμενίων το 1915/16 από τους Οθωμανούς. «Πολλοί βουλευτές στο Βερολίνο θα σκέφτονται σίγουρα ότι κακώς δεν το ψηφίσαμε πέρυσι» διότι φοβούνται «μήπως βρεθεί σε κίνδυνο η ούτως ή άλλως εύθραυστη συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει χαρακτηριστικά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδιού «Der Spiegel». Η Αγκυρα δεν παραδέχεται ότι τότε έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομύρια Αρμενίων και ούτε, φυσικά, ότι πρόκειται για γενοκτονία, ενώ δεν αναγνωρίζει την αξιοπιστία των σχετικών επιστημονικών συμπερασμάτων.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε χθες το βράδι στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διατύπωση του ψηφίσματος.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή «σε υψηλότατο επίπεδο» τής είπε. Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης όμως η Τουρκία θα σκεφτεί για τις πιθανές αντιδράσεις της. Εάν η Γερμανίδα «πέσει σε αυτήν την παγίδα, αυτό θα έβλαπτε τις μελλοντικές μας σχέσεις, τις διπλωματικές, τις οικονομικές, τις πολιτικές, τις εμπορικές, τις στρατιωτικές», προειδοποίησε ο Ερντογαν. «Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιβάρυνε τις σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Σφοδρές επικρίσεις από τουρκικής πλευράς υπάρχουν ήδη εδώ και μέρες: η πρόσφατη κατηγορηματική δήλωση του Γερμανού προέδρου Γιόακιμ Γκάουκ ότι «πρόκειται για γενοκτονία», προκάλεσε διπλωματική κρίση.

«Ο τουρκικός λαός δεν θα ξεχάσει τη δήλωση και δεν θα τη συγχωρήσει», προειδοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή. «Ο Γκάουκ δεν έχει καμμία αρμοδιότητα να καταλογίζει στο τουρκικό έθνος μια ευθύνη η οποία αντιβαίνει στα ιστορικά γεγονότα, συμπλήρωνε, ενώ προειδοποίησε επίσης για τις «μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες» τις οποίες μπορούν να έχουν τέτοιες δηλώσεις στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Είχε προηγηθεί ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπός Νουμάν Κουρτουλούς με την προειδοποίηση ότι «η Γερμανία θα όφειλε να προσέξει το θέμα των σχέσεών της με την Τουρκία». Είναι θέμα ανεξάρτητων ιστορικών και όχι των κοινοβουλίων να διαλευκάνουν τα γεγονότα κατά την επίσημη τουρκική κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επέκρινε σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ το ψήφισμα για τη σφαγή των Αρμενίων ως «άδικο και αβάσιμο». Επανερχόμενος σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γελοίο» το ψήφισμα.

Παρά τις αντιδράσεις μετά από κοινό αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να αναγνωρίσει ρητά αύριο τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο όρος «γενοκτονία» επαναλαμβάνεται πολλές φορές στο σχετικό κείμενο.

Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκαρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ το ψήφισμα μπορεί να συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν φρονεί ότι η Γερμανία φέρει -ως πρώην σύμμαχος των Οθωμανών- ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ανεξαρτήτως των συζητήσεων για το προσφυγικό. Δήλωσε μάλιστα ότι είναι «κατά της δουλικής συνεργασίας με τον Ερντογαν»...

Για την Τουρκία το ψήφισμα δεν βελτιώνεται με την αναφορά της συνενοχής του γερμανικού Ράιχ, «το οποίο ως μεγάλος σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν προσπάθησε -παρ' ό,τι το εγνώριζε- να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως αναφέρεται στο σχέδιο του ψηφίσματος.

Η Τουρκία ερμηνεύει την επικείμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως πρόκληση και ανάμειξη στα εσωτερικά της, όπως άλλωστε έκανε στο παρελθόν και με άλλες χριστιανικές χώρες, ακριβώς διότι στρέφονται κατά των πράξεων ενός μουσουλμανικού εναντίον ενός χριστιανικού λαού, των Αρμενίων, όπως επισημαίνει το Spiegel. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και οι υποστηρικτές αυτής της αναγνώρισης πείστηκαν πέρυσι να ξαναεπεξεργαστούν το σχετικό κείμενο. Τελικά όμως παραπέμφθηκε στις καλένδες και έτσι οι Πράσινοι επανήλθαν στις αρχές του έτους.

Κατά την άποψη του εμπνευστή της πρωτοβουλίας του -τουρκικής καταγωγής- ηγέτη των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, η ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες δεν πρέπει να αποτελέσει την αιτία για να αποσιωποιηθεί η ιστορική αλήθεια.

«Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει να εκβιασθεί από ένα δυνάστη όπως ο κύριος Ερντογάν», είπε σε συνέντευξή του στη Bild. Κάτι για το οποίο έπεισε τελικά τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών με αποτέλεσμα να επαναφέρουν το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Αντιρρήσεις βέβαια υπάρχουν. Οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι επειδή οι χριστιανοδημοκράτες προηγήθηκαν με τους Πράσινους στην πρωτοβουλία δεν είναι πολιτικά υπέρ τους, όπως επίσης φοβούνται ότι οι πρώτοι θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να ξιφουλκίσουν κατά της Τουρκίας σε μια στιγμή που χρειάζεται προσοχή λόγω του προσφυγικού. Επιπλέον, ορισμένοι θεωρούν ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα είναι αντιπαραγωγική για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Η τουρκικής καταγωγής γερμανίδα υφυπουργός Ενσωμάτωσης Αϊντάν Έζογκουζ, η οποία θα το υπερψηφίσει, θεωρεί ότι πράγματι «οι πόρτες μάλλον θα κλείσουν» μεταξύ των δύο χωρών. Πάντως η Αγκυρα προσπαθεί να πεισθούν βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου με τουρκική καταγωγή να ψηφίσουν όχι.

Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει εν τω μεταξύ ότι οι Τούρκοι θα αντιδράσουν ήπια. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι πιθανόν να ανακαλέσουν τον πρέσβυ τους από το Βερολίνο για ένα διάστημα ή ότι θα καλέσουν το Γερμανό πρέσβυ στην Αγκυρα για να διαμαρτυρηθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί η κατάσταση με συμβολικό τρόπο, κάτι το οποίο μπορεί να αντέξει το Βερολίνο, όπως γράφει το Spiegel.



Πηγή: iefimerida.gr


Ανησυχία σε Λέσβο για νέες αφίξεις και παραβατικότητα προσφύγων



Επιστολή αγωνίας του δημάρχου σε συναρμόδιους υπουργούς

Και νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Στη Μυτιλήνη, το τελευταίο πενθήμερο αποβιβάστηκαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια 160 άτομα, ενώ και στη Σάμο άλλα 64.

Αλλά και τις προηγούμενες μέρες, από τις 23 έως τις 30 του μήνα, σε ελληνικά νησιά βγήακν, σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά 249 πρόσφυγες, ενώ συνελήφθησαν δύο διακινητές.

Οι εκ νέου αυξητικές αυτές τάσεις στις ροές προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε ημέρες, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης, ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες και αρχές.

Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου ζουν συνολικά 3.270 άτομα, που αναμένουν να λάβουν απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και στη συνέχεια να μετακινηθούν προς τα ηπειρωτικά της χώρας.

Στο νησί, σχεδόν καθημερινά καταγγέλλονται απόπειρες κλοπών ή κλοπές γυναικείων τσαντών, ενώ στην περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης καταγγέλλονται εξαφανίσεις οικόσιτων ζώων, πουλερικών και προβάτων. Καθημερινά επίσης, συλλαμβάνονται πρόσφυγες που επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, απευθύνει «έκκληση για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προστατευθεί η μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα του νησιού και να διατηρηθεί αλληλέγγυα η τοπική κοινωνία». Στην παρέμβασή του ο Σπύρος Γαληνός σημειώνει πως «η καθυστέρηση των διαδικασιών αίτησης ασύλου υποχρεώνει εκ των πραγμάτων την παραμονή των προσφύγων στο νησί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω δημιουργούν εκνευρισμό και προστριβές μεταξύ των φιλοξενουμένων μας, μερίδα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται στην παραβατικότητα, δεδομένης της έλλειψης χρημάτων και του φόβου μιας ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στην Τουρκία».


Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι «οι παραβατικές ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και όχληση στην τοπική κοινωνία, μια κοινωνία που στάθηκε αλληλέγγυα μέχρι σήμερα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η στήριξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την προβολή της Λέσβου και της Ελλάδας με θετικό πρόσημο σε όλο τον κόσμο, με άμεσο αντίκτυπο στην αποκατάσταση του πληγέντος κύρους της».

Με την επιστολή του ο Σπ. Γαληνός προτείνει  την ενίσχυση του προσωπικού διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής τους, τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε νέες δομές ανά την Ελλάδα και την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας.
Την ίδια ώρα, και στη Σάμο εγκλωβισμένοι ζουν 954 πρόσφυγες. Αντίθετα, στη Χίο δεν παρατηρούνται ροές προσφύγων, καθώς το τελευταίο διήμερο στο νησί έφτασαν μόλις δύο άτομα. Στο hot spot του νησιού, στη ΒΙΑΛ και στους ανοικτούς καταυλισμούς της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, παραμένουν 2.403 άτομα. Από το πρωί της Τρίτης, σε νέο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ προχωρούν οι κάτοικοι του Χαλκειούς, που εμποδίζουν τη μεταφορά κοντέινερ από την Αστυνομία στο Κέντρο, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά  οι υπηρεσίες ασύλου.

Επίσης στη Χίο είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα η απεργία πείνας 18 προσφύγων στον χώρο της Σούδας, με κύριο αίτημά τους να προχωρήσουν οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταμετρώνται την Τρίτη 6.627 άτομα.

Στην Τουρκία

Στην απέναντι πλευρά, πληροφορίες από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη μετακίνηση προσφύγων από το εσωτερικό της χώρας προς τα παράλια. Το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες αυτές έκαναν λόγο για λεωφορεία που αποβίβαζαν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης. Επίσης, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ επανεμφανίστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων και «βαποράκια» μεταφορέων.

Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, χθες, ανέφεραν αύξηση στις συλλήψεις προσφύγων που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά.



Πηγή : tovima.gr


Πακιστάν: Έκαψαν ζωντανή 19χρονη επειδή αρνήθηκε γάμο από προξενιό



Το κορίτσι βασανίσθηκε και έπειτα κάηκε ζωντανό μετά την άρνησή της να παντρευτεί τον γιο του διευθυντή σχολείου όπου εργαζόταν 

Μια νεαρή Πακιστανή άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή αφού υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και κάηκε στο βορειοανατολικό Πακιστάν επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί τον γιο του πρώην αφεντικού της, έγινε γνωστό από την αστυνομία και συγγενείς.

Η Μαρία Σαντακάτ, 19 ετών, δέχθηκε επίθεση τη Δευτέρα από μια ομάδα ανθρώπων στο χωριό Άνω Ντεβάλ, κοντά στο Μούρι, τόπο παραθερισμού κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

"Βασανίσθηκε και μετά κάηκε ζωντανή. Την μεταφέραμε στο νοσοκομείο στο Ισλαμαμπάντ, αλλά σήμερα υπέκυψε στα τραύματά της", δήλωσε σήμερα ο Αμπντούλ Μπασίτ, ο θείος του θύματος, στο AFP μπροστά από τη μονάδα εγκαυμάτων του Πακιστανικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών (PIMS).

Πενθούντες συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν και εξέφρασαν με ένταση τα συναισθήματά τους, καθώς η αστυνομία μετέφερε τη σορό της σε ένα άλλο ίδρυμα για να υποβληθεί σε νεκροψία.

Σύμφωνα με τον Μπασίτ, η ανιψιά του δέχθηκε επίθεση από τον διευθυντή ενός ιδιωτικού σχολείου, στο οποίο είχε διδάξει, και από συνεργούς του, επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί τον γιο του.

"Ήταν διαζευγμένος και δύο φορές μεγαλύτερος από εκείνη, αρνήθηκε την πρόταση και παραιτήθηκε από τη δουλειά της", δήλωσε ο Μπασίτ. "Στο τέλος της επιτέθηκαν".

Σύμφωνα με την αστυνομία, το νεαρό κορίτσι είπε πριν πεθάνει ότι αυτοί που της επιτέθηκαν ήταν ο διευθυντής του σχολείου και άλλα τέσσερα πρόσωπα.

"Συλλάβαμε τουλάχιστον έναν από τους υπόπτους και οι άλλοι καταζητούνται", διευκρίνισε ο αστυνομικός που τέθηκε επικεφαλής της έρευνας, ο Μαζάρ Ικμπάλ.

Σύμφωνα με έναν γιατρό του νοσοκομείου, το νεαρό κορίτσι υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματα που έφερε σε μεγάλο μέρος του σώματός της.

Είναι η δεύτερη φορά σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα που μια Πακιστανή καίγεται εξαιτίας διένεξης σχετικής με γάμο.

Ένα νεαρό κορίτσι, που κατηγορούνταν ότι βοήθησε μια φίλη να διαφύγει με έναν άνδρα, στραγγαλίσθηκε και στη συνέχεια κάηκε κατ' εντολήν του συμβουλίου ενός χωριού στις 29 Απριλίου στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Κάθε χρονιά στο Πακιστάν εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται από συγγενείς τους με πρόσχημα την υπεράσπιση της οικογενειακής "τιμής".


Πηγή : protothema.gr


Τα ελληνικά καλάσνικοφ του ΝΑΤΟ που εξήγγειλε ο Πάνος Καμμένος και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης




Αίσθηση προκάλεσε, η δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι σχεδιάζει συμπραγωγή καλάσνικοφ με τη Ρωσία για να τονωθεί η μαυντική βιομηχανία της χώρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε ειδικότερα πως «όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία στην ΕΒΟ στο Αίγιο, θα έχουμε συμπαραγωγή των καλάσνικοφ τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πως “όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία” καθώς θα «δίνει δουλειά στις αμυντικές βιομηχανίες».

Άλλα παραδείγματα συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών που ανέφερε ο κ.Καμμένος είναι η ενεργοποίηση συμφωνιών των ΕΑΣ με την Ινδία για τα Άρτεμις και η επέκταση συνεργασίας της ΕΑΒ Ντασό και Λόκχιντ Μάρτιν, ενώ εξετάζονται συνεργασίες με την Αίγυπτο.

Ειδικότερα ο διάλογος του υπουργού Άμυνας με τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία η επέκταση των συνεργασιών των αμυντικών μας βιομηχανιών με άλλες βιομηχανίες. Γιατί; Διότι, η Ελλάδα, καταρχήν, μπορεί να προσφέρει, έχοντας τη συμπαραγωγή ενός προϊόντος με μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ε.Ε., τη δυνατότητα πιστοποίησης του προϊόντος, δηλαδή να πιστοποιηθεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται σήμερα στη Ρωσία. Θα ήθελα να σας πω, ότι μόλις τελειώσει το θέμα του εμπάργκο, υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για την παραγωγή του «καλάσνικοφ» στην Πάτρα. Μόλις τελειώσει το θέμα των μέτρων του εμπάργκο, θα ξεκινήσει η συμπαραγωγή. Τί δίνει αυτό και για ποιο λόγο να έρθουν να συνεργαστούν με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Για έναν κύριο λόγο. Διότι, το προϊόν το οποίο θα παραχθεί στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα πάρει το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας):

Λέτε «καλάσνικοφ» στο Αίγιο;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ :

Ναι, βεβαίως. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά της εταιρείας. Δεν μπορούμε ακόμη να ξεκινήσουμε την παραγωγή λόγω των μέτρων του εμπάργκο που υπάρχει, όμως είμαστε έτοιμοι με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη, μάλλον η συμφωνία έχει γίνει - το MοU - στην αρχή της παραγωγής.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.):

Με συγχωρείται, αλλά σας διακόπτω, γιατί η διατύπωση ήταν τέτοια. Θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ»;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ:

Δεν ξέρω αν θα πάρει το ΝΑΤΟ «καλάσνικοφ», πάντως όταν παραχθούν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ παίρνουν το πιστοποιητικό του ΝΑΤΟ και μπορούν να πωληθούν και σε χώρες του ΝΑΤΟ



Πηγή : huffingtonpost.gr


Επίθεση Λευτέρη Αυγενάκη μέσω twitter για τις offshore που καλύπτει ο Τσίπρας




Επίθεση κατά της κυβέρνησης έκανε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης μέσω twitter : Η ψήφιση διάταξης για συμμετοχή πολιτικών σε offshore  δεν είναι παρά το ισοδύναμο της διαφθοράς και της χυδαιότητας Τσίπρα - Καμμένου
  1. Η αριστερά που αντιμάχεται τον καπιταλισμό νομοθετεί για πολιτικά πρόσωπα. Γι' αυτή την αξιοπρέπεια κοβόταν ο
  2. Η ψήφιση διάταξης για συμμετοχή πολιτικών σε , δεν είναι παρά το ισοδύναμο της διαφθοράς και της χυδαιότητας Τσίπρα - Καμμένου



Ένταση και λιποθυμίες σε διανομή τροφίμων στη Θεσ/νίκη



Aτομα λιποθύμησαν από την εξάντληση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες, ενώ άλλοι σπρώχνονται και φωνάζουν για να προχωρήσουν.

Εκατοντάδες άτομα είναι στη σειρά και περιμένουν για παραπάνω από μια ώρα, καθώς καθυστέρησε η διανομή τροφίμων που ήταν προγραμματισμένη στις 9:00 για δικαιούχους του ΤΕΒΑ από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Aτομα λιποθύμησαν από την εξάντληση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες, ενώ άλλοι σπρώχνονται και φωνάζουν για να προχωρήσουν.


Υπεύθυνος, ενημέρωσε πριν από λίγο τους δικαιούχους, ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει τα φορτηγά με τρόφιμα και για αυτό το λόγο θα αργήσει η διανομή. Ωστόσο στο σημείο της διανομής, στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, από πολύ νωρίς έχει μαζευτεί πάρα πολύ κοσμός, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. 

Η συγκεκριμένη διανομή τροφίμων στους άπορους, γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».


 Η ενημέρωση των δικαιούχων του προγράμματος πραγματοποιείται από κάθε Εταίρο της Κοινωνικής Σύμπραξης για τους οικείους ωφελούμενους, με κάθε πρόσφορο μέσο (ΜΜΕ, SMS, τηλέφωνα, κ.ά.) Οι δικαιούχοι κατά την προσέλευσή τους είναι αναγκαίο να προσκομίζουν το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, την αίτηση ΗΔΙΚΑ-ΤΕΒΑ και εξουσιοδότηση, σε περίπτωση που δεν παραλαμβάνουν αυτοπροσώπως τα είδη. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκαν 9.196 άτομα με sms.


Mε πληροφορίες από seleo.gr και thestival.gr, thetoc.gr


Τα ονόματα των υπουργών με τις offshore ζητά η αντιπολίτευση




Παραμένουν τα ερωτήματα: Ποιος και γιατί ενορχήστρωσε το σκανδαλώδες συγχωροχάρτι και ποιους ήθελε να καλύψει - Ανεβάζουν το θερμόμετρο και οι νομικές ερμηνείες ότι μπορεί να επήλθε ήδη παραγραφή για τους παραβάτες πολιτικούς

Ανελέητο συνεχίζεται το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, παρά την κυβερνητική αναδίπλωση στη σκανδαλώδη ασυλία που επιχειρήθηκε να δοθεί στους πολιτικούς με τις offshore και που είναι πιθανό, όπως υποστηρίζουν πολλοί έγκριτοι νομικοί, να πήραν ήδη συγχωροχάρτι και να έχουν εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.

Γι΄ αυτό και η αναγγελία της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι θα κατατεθεί νέα τροπολογία που θα αλλάξει εκείνη που ψηφίστηκε που πριν από δέκα μέρες και το Μαξίμου υπερασπιζόταν μέχρι χθες προβάλλοντας αστεία και παραπλανητικά επιχειρήματα, όχι μόνον δεν έκαμψε τις αντιδράσεις και δεν καταλάγιασε τον σάλο που προκλήθηκε, αλλά έφερε με μεγαλύτερη ένταση το καίριο ερώτημα που ευθύς εξ αρχής είχε τεθεί: Ποιον ή ποιους υπουργούς ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ με οικονομικά συμφέροντα σε «συνεργάσιμους» φορολογικούς παραδείσους ήθελαν να καλύψουν με την «πονηρή» τροπολογία που παρεισέφρησε στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων ώστε να μη γίνεται αντιληπτός ο φωτογραφικός χαρακτήρας της ρύθμισης;

Παρά τους… «λεονταρισμούς» ότι θα προκαλέσει η κυβέρνηση ονομαστική ψηφοφορία για να φέρει δήθεν με αυτό τον τρόπο σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, οι εκπρόσωποι της τελευταίας επιμένουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα προσέλθουν απολογούμενοι στο Κοινοβούλιο και -εκόντες, άκοντες- θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις:

*πρώτον, γιατί έφεραν την επίμαχη διάταξη, 
*δεύτερον, γιατί παραπλάνησαν τους βουλευτές και, 
*τρίτον, γιατί επί 48 ώρες συνέχιζαν το «κρυφτούλι» και τα ψέματα πως τάχα επρόκειτο για εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ η πραγματικότητα ήταν ότι αφορούσε «ξέπλυμα» ποινικών για πολιτικούς που έχουν παραβιάσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Βατερλό άνευ προηγουμένου


Στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου κυβερνητικό «Βατερλό», επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ακόμη και οι πειθήνιοι βουλευτές της πλειοψηφίας που», όπως λένε, «έχουν χωνέψει τόσα και τόσα, αλλά αυτό το σκάνδαλο ήταν πολύ μεγάλο για να το καταπιούν». Προαναγγέλλουν δε ότι υψηλούς τόνους στη συζήτηση που θα γίνει επί της νέας τροπολογίας.

«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αναγγελία της κυβερνητικής υπαναχώρησης και ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Συγγρού Γιώργος Κουμουτσάκος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να ληφθεί απόφαση ακύρωσης της σκανδαλώδους ρύθμισης. 

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, «παραμένει το ερώτημα: Ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους». 

«Με την... offshore στην πλάτη»


Νεοδημοκρατικές πηγές σχολίαζαν ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πιάστηκαν με την ... offshore στην πλάτη», με αφορμή το γεγονός ότι το Φ.Ε.Κ. με την απαράδεκτη διάταξη για τις offshore εταιρίες δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Κάνοντας λόγος για «μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημείωναν ότι με τον τρόπο αυτό «ουσιαστικά “τακτοποιούνται” όποιοι τυχόν υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη συμμετείχαν σε offshore εταιρίες». Ενώ χαρακτήριζαν την όλη υπόθεση και την εκ των υστέρων τροποποίηση της διάταξης ως «επιτομή της υποκρισίας, του ψεύδους και της εξαπάτησης. 

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ επεσήμαινε ότι «έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρίες». Σχολιάζοντας, μάλιστα, εμμέσως τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής εκπροσώπου πως δήθεν ο νόμος του 2010 που τροποποιήθηκε με τη σκανδαλώδη διάταξη δεν ήταν εφαρμόσιμος, συμπλήρωναν: «Τα υπόλοιπα στη Βουλή», φράση που δείχνει διάθεση για σκληρή αντιπαράθεση.

Έντονη ήταν, εξάλλου, και η αντίδραση του Ποταμιού το οποίο σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore». 

Η Σεβαστουπόλεως θεωρεί ότι αυτό είναι ένα βήμα που πρέπει να συμπληρωθεί και από ένα επόμενο, όπως έχει προτείνει ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη φράση: «Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ποτάμι κάλεσε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν στην αυτοδέσμευση ότι δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους προστατευμένες έξω από τη χώρα. «Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Η κυβέρνηση που έχει κάνει ήδη μια γκάφα η οποία μπορεί να αποδειχθεί ύπουλη προσπαθεί τώρα με νέα διάταξη να περάσει στην επίθεση», σχολίασαν από την Ένωση Κεντρώων. «Θέλουν να εμφανιστούν από κατηγορούμενοι κατήγοροι» συμπλήρωσαν οι επιτελείς του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη. 


Πηγή : protothema.gr


Επίθεση με πέτρες σε δικυκλιστή της Τροχαίας που προήρθαν μέσα απο την ΑΣΟΕΕ



Είναι σε όλους μας γνωστό και ειδικά για όσους κινούνται στην περιοχή γύρω από την ΑΣΟΕΕ ότι τα Πανεπιστήμια έχουν γίνει χώρος φιλοξενίας λαθρομεταναστών που απλώνουν την μπουγάδα τους, αλλοδαπών λαθρεμπόρων που κρύβουν παράνομα είδη που τα πουλάνε έξω από το πεζοδρόμιο της ΑΣΟΕΕ  χωρίς κανένα έλεγχο εδώ και ενάμιση χρόνο και φυσικά ότι μέσα κρύβονται στους χώρους ζουν και κάνουν ότι θέλουν αντιεξουσιαστές.

Όλοι αυτοί καλύπτονται από συγκεκριμένα άτομα.

Όπως κάθε μέρα έτσι και στο συγκεκριμένο περιστατικό στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ βρίσκονταν οι Γνωστοί - Άγνωστοί  και την ώρα που περνούσε με τη μηχανή του έξω από τη Σχολή ο δικυκλιστής της τροχαίας, του εκσφενδόνισαν πέτρες, οι οποίες δεν τον τραυμάτισαν, ωστόσο προκάλεσαν ζημιές στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα.

Προσωρινά διακόπηκε η κυκλοφορία στο σημείο επί της Πατησίων και η αστυνομία αναζητά τους γνωστούς αγνώστους!!!!



Κακός έφυγε η Ν.Δ. απο την Βουλή! Άφησε τον Σύριζα να λέει ότι θέλει για να καλύψει τον ανήθικο νόμο



Αντί να μείνει στην βουλή και να αναδείξει την ανηθικότητα του νόμου και να καταγγείλει την κυβέρνηση για την προσπάθεια συγκάλυψης προτίμησε να φύγει αηδιασμένη η Νέα Δημοκρατία.

Δεν έφυγε άδικα για να εξηγούμαστε αλλά με πολιτικούς των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ τσακωμένους με την αλήθεια καλό θα ήταν να μείνει και να αντεπιτεθεί στα όσα έχουν σκεφτεί να πουν από την κυβέρνηση και στην προσπάθεια τους να πέσουν χαμηλά αυτή την δύσκολη μέρα που υπερφορολογούνται τα πάντα, μειώνονται οι μισθοί και βάζουν λουκέτο σωρηδόν οι επιχειρήσεις αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους στον δρόμο.

Έδωσε λόγια και τροφή στην Γεροβασίλη για να κάνει δηλώσεις τις οποίες δεν πιστεύει και η ίδια και δεν ντρέπεται που τις λέει τύπου "Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν..." αυτό είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας. 

Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι!!! Φάουλ η αποχώρηση της Ν.Δ. άφησε γήπεδο στην ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θέλει χωρίς αντίλογο!



Αντιδρούν οι διευθυντές δημοτικών στο νέο ολοήμερο σχολείο



Σάλος και αντιδράσεις στους διευθυντές σχολικών μονάδων προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων με τη νέα μορφή τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με κρίσιμη παρέμβασή της δε η επιστημονική ένωση διευθυντών δημοτικών σχολείων καταθέτει στην κοινή γνώμη τις ενστάσεις και τις διαφωνίες της.

Η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων μόνο για τις οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς μοιάζει περιπαικτική στην Ελλάδα των χιλιάδων ανέργων και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση αυτού του τύπου σχολείου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ επισημαίνει:

*Κρίνει απολύτως λανθασμένη την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εγγράφονται και να φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα των εξαθέσιων και άνω σχολικών μονάδων μόνο οι μαθητές/τριες των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας.

«Αλήθεια, σε μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και με μεγάλο ποσοστό ευκαιριακής και αδήλωτης εργασίας, πόσοι γονείς μπορούν να προσκομίσουν τα παραστατικά αυτά;» επισημαίνει για να συνεχίσει:

«Προτείνουμε την άμεση τροποποίηση της ΥΑ με αρ. πρωτ. Φ12/657/70691/Δ1/26.4.2016 (ΦΕΚ 1324/11.5.2016, τ.Β΄) καθώς και της εγκυκλίου με αρ. πρωτ. 87776/Δ1/30.5.2016, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εγγράφονται και να φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα όλοι οι μαθητές/τριες που οι γονείς τους το επιθυμούν, χωρίς την προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού, από τη στιγμή μάλιστα που το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης - Προετοιμασίας μαθημάτων για την επόμενη ημέρα δεν εντάσσεται στο Πρωινό Πρόγραμμα για όλους τους μαθητές (όπως κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε), αλλά προσφέρεται μόνο στους μαθητές του Ολοήμερου Προγράμματος. Άλλωστε, η εμπειρία μας δείχνει ότι πολλοί γονείς πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη Μελέτη - Προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής».

* Ο ελάχιστος αριθμός των 14 φοιτώντων μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να ισχύει μόνο για τη 1η και 2η διδακτική ώρα και όχι για την 3η, γιατί αυτό θα έχει ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος σε πολλές σχολικές μονάδες.

* Σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου σχολικού συμβούλου, με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης».

«Θεωρούμε ότι η όλη αυτή απίστευτη γραφειοκρατική κωλυσιεργία έχει ένα και μοναδικό στόχο: την κατάργηση του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (07:00-08:00)» εξηγεί η ένωση των διευθυντών σχολείων ΠΕ και προτείνει: «Για τον λόγο αυτό προτείνουμε η λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών(07:00-08:00) να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.

»Αλήθεια, γιατί οι συντάκτες της εγκυκλίου δεν εμπιστεύονται τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων;

»Πότε επιτέλους θα αναγνωριστεί και στη χώρα μας το αυτονόητο δικαίωμα στις σχολικές μονάδες να μπορούν να προγραμματίζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν το έργο τους, δίχως άσκοπες γραφειοκρατικές εξαρτήσεις' καταλήγουν οι διευθυντές των σχολείων;» καταλήγουν.



Μάρνυ Παπαματθαίου
Newsroom ΔΟΛ


Γιούνκερ: Ο Ερντογάν «να το σκεφτεί δύο φορές» πριν αθετήσει τη συμφωνία



Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει "να το σκεφτεί δύο φορές" πριν αθετήσει τη συμφωνία που συνήψε με την ΕΕ για τους μετανάστες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει "να το σκεφτεί δύο φορές" πριν αθετήσει τη συμφωνία που συνήψε με την ΕΕ για τους μετανάστες.

"Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν πει, όπως το λένε ορισμένοι από τους υπουργούς του, ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί", δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια γεύματος που οργανώθηκε στο Παρίσι από την γαλλική Ένωση Προεδρικού Τύπου (Association de la presse présidentielle, APP), την ένωση των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την ΕΕ ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εμποδίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για τους μετανάστες, αν δεν πραγματοποιηθεί καμιά πρόοδος σε ό,τι αφορά την εξαίρεση των συμπατριωτών του από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου στα διαβατήριά τους όταν επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ.

Αν αθετήσει αυτή τη συμφωνία, συνέχισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα πρέπει "να δώσει εξηγήσεις στους νεαρούς Τούρκους, στους επιχειρηματίες, στους δημοσιογράφους και στους άλλους, γιατί είναι απομονωμένοι μόνο στο τουρκικό έδαφος", ενώ επισήμανε μια "υποχώρηση των φιλοδοξιών" της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια.

Αφού υπενθύμισε πως η συμφωνία εκπονήθηκε "έπειτα από πολλές ημέρες και νύκτες" διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως η Τουρκία "θα πρέπει να απαντήσει" στις 72 προϋποθέσεις που τέθηκαν από την ΕΕ για να υπάρξει εξαίρεση των τούρκων πολιτών από τη βίζα.

"Υπολογίζουμε στο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σ' αυτές τις προϋποθέσεις, που περιλαμβάνουν και την εξεύρεση μιας νέας νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον αντιτρομοκρατικό αγώνα" και "να συμμορφωθεί προς τον ευρωπαϊκό ορισμό της τρομοκρατίας", επέμεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Πηγή: skai.gr


Καλό μήνα με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών



Ο μήνας ξεκινάει άσχημα οι αυξήσεις παντού και σε όλα τα είδη ειδικά στα πρώτης ανάγκης θα επιβαρύνουν και άλλο τον οικογενειακό προυπολογισμό.

Εκτός των αυξήσεων οι μισθωτοί θα δουν και μειώσεις στους μισθούς τους που μαζί με την υπερφορολόγηση θα δημιουργήσουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και στις οικογένειες αλλά και στις επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Διαβάζουμε το αναλυτικό ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr που αφορά στην υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις που ήρθαν από σήμερα.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη Το χρονοδιάγραμμα της φοροκαταιγίδας και οι επιπτώσεις της στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών. Το ημερολογίο των νέων έμμεσων φόρων

Από την Τετάρτη 1η Ιουνίου αρχίζει ο χορός των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και των συνακόλουθων ανατιμήσεων που, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στους φόρους επί των εισοδημάτων και των ακινήτων, αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων νοικοκυριών. 

Σύμφωνα με το ν. 4389/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Μαϊου, αλλά και με βάση διευκρινιστικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, από την Τετάρτη 1 Ιουνίου αλλάζουν οι φόροι στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα, επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, αυξάνονται κατά 93% οι συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης στην μπύρα, αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ και καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου. 

Τον Οκτώβριο θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με φόρο κατανάλωσης αυξημένο κατά 5 λεπτά το λίτρο ενώ οι αυξήσεις στους φόρους των λοιπών καυσίμων, των τσιγάρων, των λοιπών προϊόντων καπνού, οι νέοι φόροι σε σταθερά τηλέφωνα, καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επιβληθούν το 2017. Το 2018 θα επιβληθεί φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα και θα αυξηθούν οι φόροι στα αλκοολούχα ποτά που διακινούνται στα Δωδεκάνησα. Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στους καταναλωτές έχουν ως εξής: 

Από την 1η Ιουνίου 2016: 

1) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιβαρύνσεων στα επιβατικά αυτοκίνητα και τα λοιπά οχήματα: Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγησή των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: 
α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και 
β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων. 
Τα νέα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση τους ακόλουθους συντελεστές: 
· 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ 
· 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ 
· 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ 
· 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ 
· 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω 

Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή. Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό: 
* 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο 
* 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο 
* 30%  για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο 
* 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και 
* 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. 

Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης θα μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με τη χρήση συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού. Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιβάλλεται επίσης τέλος ταξινόμησης και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. 

2) Επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης. 

3) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπύρα: Ο ΕΦΚ στην μπύρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%. 

4) Αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκύψουν ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από την στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι ανατιμήσεις θα ξεπερνούν το 1%-2% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω … στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας. Ειδικά στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης, ο αυξημένος από το 23% στο 24% συντελεστής ΦΠΑ θα επιβληθεί και επί του τέλους 10%, με συνέπεια οι τελικοί λογαριασμοί να αυξηθούν κατά 10,9%. 

5) Καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 11 ακόμη νησιά του Αιγαίου. Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται:

α) από 5% σε 13% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. 

β) από 9% σε 13% για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά,  φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,  λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 11 νησιά. 

γ) από 16% σε 24%  για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%. 

Από την 15η-10-2016:  6) Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από το νέα χειμερινή περίοδο κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο. Η λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο. Από την 1η-1-2017: 

7) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα λοιπά καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές πέριξ των 1,40 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο. 

8) Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. 

9) Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ:  Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. 

10) Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. 

11) Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%. Από την 1η-1-2018: 

12) Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα: Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε: -0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, -1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, -3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, -4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, -0,25 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 1-2 κλειδιών, -0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 3 κλειδιών -1 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια-διαμερίσματα 4 κλειδιών. 

13) Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα Κράτη Μέλη της Κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.