Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

1555: Πάνω από 5 εκατ. απαντημένες κλήσεις σε 18 μήνες λειτουργίας

 



Περισσότερες από 5 εκατομμύρια κλήσεις έχει εξυπηρετήσει, στους 18 μήνες λειτουργίας του, ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το 1555. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 19 Μαρτίου είχε δεχθεί συνολικά 5.319.662 κλήσεις, από τις οποίες απαντήθηκαν 5.011.197, με το μέσο χρόνο αναμονής να μην ξεπερνά τα 22 δευτερόλεπτα. Από αυτές το 99,72% έχουν απαντηθεί, είτε αμέσως είτε εντός λίγων ημερών. Το υπόλοιπο 0,28% αφορά σε προσωποποιημένα αιτήματα, τα οποία χειρίζονται ειδικές ομάδες στελεχών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός κλήσεων (περίπου 3,5 εκατ.) αφορούσε τον ΕΦΚΑ  και το ποσοστό των επιλυμένων αιτημάτων έφτασε το 99,8%. Ακολουθούν οι κλήσεις για τα θέματα αρμοδιότητας ΔΥΠΑ  και  ΟΠΕΚΑ, ενώ έχουν προωθηθεί απευθείας κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900, κλήσεις που αφορούν τον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία και κλήσεις, που αφορούν καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.




Ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά»

 



Ξεκινά την Τετάρτη 29 Μαρτίου η ηλεκτρονική υποβολή  αιτήσεων χρηματοδότησης για τη συμμετοχή  στο πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά», που υλοποιείται  από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  • Στόχος είναι η δημιουργία ισχυρών και γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό - βιομηχανικό χώρο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.  Στοχεύει επίσης στην επίλυση προβλημάτων στον παραγωγικό τομέα μέσα από την εστιασμένη βιομηχανική έρευνα, καθώς και στην αντίστοιχη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ελληνικά Πανεπιστήμια στις επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας.
  • Δικαιούχοι είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις - Βιομηχανίες. Τα ΑΕΙ καλούνται, σε συνεργασία με Επιχειρήσεις - Βιομηχανίες, να υποβάλουν προτάσεις, με στόχο την από κοινού -με έναν υποψήφιο/α Διδάκτορα- υλοποίηση ενός «Βιομηχανικού Διδακτορικού».

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU και, ειδικότερα, της Δράσης «Στρατηγική για την αριστεία και την καινοτομία στα Πανεπιστήμια».



Κτηματολόγιο: Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των κτηματολογικών γραφείων

 



Την λήψη άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση των κτηματολογικών γραφείων, ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα: 

  • Από την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, θα χορηγούνται ηλεκτρονικά τα αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων (ΑΚΔ) από τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν μεταβατικά ως κτηματολογικά γραφεία και συγκεκριμένα τα γραφεία: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεγάρων, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Αχαρνών και Μυκόνου, από την διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/ktematographese/apospasma-ktematologikou-diagrammatos
  • Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα εγκατασταθεί σύστημα προτεραιότητας με δυνατότητα online κράτησης αριθμού, από ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο, στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών και στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης».


Εντός του Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

 


Τον Απρίλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» από νοικοκυριά και αγρότες.

  • Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος - σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.
  • Ο Οδηγός του προγράμματος αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/.
  • Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν μαζί με το φωτοβολταϊκό και μπαταρία - με επιδότηση του κόστους έως και 100 % - ενώ για τους αγρότες δεν ισχύει αυτή η υποχρέωση.
  • Προβλέπεται επίσης ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:
  1. Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
  2. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000 € ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000 €: 85 εκατ. ευρώ.
  3. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000 € ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000 € : 50 εκατ. ευρώ.
  4. Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.
  • Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ με χρήση των κωδικών TAXISNET.


Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό


 

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

  • Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Αυτό επιτρέπει στην Ελληνική Κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας.
  • Όμως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες.
  • Και βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 



Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

 



Είκοσι εννέα ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφών από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, που κατέληξαν στις ΗΠΑ, μέσα από τα εγκληματικά δίκτυα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να επιστρέψουν στην γενέθλια γη, στον τόπο και στους ανθρώπους που τα δημιούργησαν.

  • Μαρμάρινα και χάλκινα ειδώλια ανθρώπων και ζώων, μαρμάρινα, αργυρά, χάλκινα και πήλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, τμήμα τοιχογραφίας, που βρίσκονταν στην Συλλογή της Shelby White, καθώς και ένα σπανιότατο χρυσό νόμισμα, το οποίο παραπέμπει στις ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, που κατασχέθηκε σε Οίκο Δημοπρασιών, συγκαταλέγονται ανάμεσά τους. Οι αρχαιότητες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
  • Τα αντικείμενα ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν και ειδικότερα του Γενικού Εισαγγελέα Alvin Bragg, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Νέας Υόρκης και του υπεύθυνου Ivan J. Arvelo, του βοηθού εισαγγελέα Matthew Bogdanos και των συνεργατών του. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας του ΥΠΠΟΑ συνεργάστηκε -και στην υπόθεση αυτή- με την Εισαγγελία, παρέχοντας την αρχαιολογική τεκμηρίωση, καθώς και κάθε διαθέσιμη πληροφορία για να διευκολύνει το έργο της.


Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»: Σε εξέλιξη 267 διαγωνισμοί συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,37 δισ. ευρώ


 

Συνολικά 267 διαγωνισμοί για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, με συνολική δημόσια δαπάνη 3,37 δισ. ευρώ,  βρίσκονται  σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

  • Οι περισσότεροι από τους διαγωνισμούς αυτούς (208) βρίσκονται  σε στάδιο διενέργειας, 38 σε στάδιο συμβασιοποίησης και 21 σε στάδιο προέγκρισης.
  • Αφορούν δράσεις στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, βελτιώσεις και επεκτάσεις υποδομών υγείας, έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, αστικές αναπλάσεις σε Δήμους, αρδευτικά έργα. καθώς και έργα αναβάθμισης του δικτύου εναέριων γραμμών ενέργειας.


Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων





Στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» καταρτίστηκε  από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων. Καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ελλάδα 2.0 και πρόκειται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Περιλαμβάνει:

  • Δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως.
  • Δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση.
  • Δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.
  • Ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας, ενώ θα συνεργάζονται με τους Διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης -όπως τονίζει ο  Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- εντείνονται οι δράσεις για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του προσωπικού γιατρού οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα  αποκτούν πρόσβαση σε διατροφολόγους και όπου απαιτείται σε φαρμακευτική αγωγή.




Μύκονος: Ενίσχυση αστυνόμευσης, έλεγχος πολεοδομικών παραβάσεων

 



Σύσκεψη με αντικείμενο ζητήματα της Μυκόνου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: σε πολεοδομικό επίπεδο και στο επίπεδο της αστυνόμευσης. Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, μικτού κλιμακίου από Επιθεωρητή Δόμησης, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.
  • Με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή αναστέλλεται η οικοδόμηση στο νησί σε εκτός σχεδίου περιοχές.
  • Αποφασίστηκε επίσης η σημαντική ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα.


Συνεχίζεται και διευρύνεται με απτά θετικά αποτελέσματα το «Καλάθι του νοικοκυριού»

 



Η εφαρμογή του «Καλαθιού του νοικοκυριού» μπήκε ήδη στην 21η πρώτη εβδομάδα και συνεχίζεται με θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή. Από τα 1.134 προϊόντα που έχει το καλάθι τα 60 (5,29%) παρουσίασαν αύξηση, τα 68 (6%) παρουσίασαν μείωση και τα 1.006 (88,71%) παρέμειναν σταθερά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για 3η συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε συνολική μείωση στην αξία του «καλαθιού».

Το “καλάθι” αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης που εκπόνησαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Philips της Κύπρου και αφορά τις  15 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «καλαθιού» ( 2/11/22 έως και  15η  Φεβρουαρίου 2023) και στην οποία συμμετείχαν 12 σούπερ μάρκετ.

  • Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι η αξία του «καλαθιού» έχει μειωθεί έως και 22,18%. Από τις 12 εταιρείες, στα προϊόντα των 11 είχαμε μείωση πάνω από 7% και σε μία,  μείωση 3,34%. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ στην περίοδο αυτή -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υπήρξε αύξηση 1,48% στον «δείκτη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά»  η  μέση τιμή του Καλαθιού μειώθηκε κατά 11,16%.
  • Από την μελέτη προκύπτουν τέσσερα γενικά συμπεράσματα. Πρώτον, η λειτουργία του «καλαθιού» υπήρξε επιτυχής. Δεύτερον, χαρακτηρίζεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών. Τρίτον, το «καλάθι» δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και τέταρτον, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που είχε και τότε αναδείξει τη θετική συμβολή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο καταναλωτικό κοινό.

 



Άμεση επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και στις ΔΕΚΟ



Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας -όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, με πρώτη φάση εφαρμογής  έως τα τέλη Απριλίου τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες καλύπτουν περίπου 18.000 εργαζόμενους.  Η επέκταση αφορά  στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε., ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ,  Αττικό μετρό,  Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.,   Εγνατία Οδός Α.Ε.,  ΕΥΔΑΠ και  ΕΛΤΑ. Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Υπογραμμίζεται ότι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και - παράλληλα - πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας -όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- είναι μια αλλαγή που φέρνει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Όσα διαπιστώθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών -δηλαδή σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα «μπλάνκο» κλπ.- μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι μας, Πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενοι πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το περασμένο Καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ - μάρκετ ενώ τον Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security. Στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ήδη απασχολούνται περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι.



Λαγονήσι: ΙΧ με δύο επιβάτες πυροβόλησε ανήλικους -Τραυματίστηκε 16χρονος

 


Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (24/3) στο Λαγονήσι.

23:10, στην οδό Κολοκοτρώνη στο Λαγονήσι, περπατούσαν δύο ανήλικοι 16χρονοι, τους προσέγγισε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα. 

Υπήρξε κάποιος διάλογος. Ο οδηγός σταμάτησε το αυτοκίνητο και έβγαλε πιστόλι. Οι ανήλικοι στη θέα του πιστολιού άρχισαν να τρέχουν και ο οδηγός πυροβόλησε τον έναν στο πόδι. Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο νοσοκομείο Βούλας.

Οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν από το σημείο της επίθεσης έναν κάλυκα.

Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, που είναι θέμα χρόνου να συμβεί.



Η Δούρου μπέρδεψε την 25η Μαρτίου με το food pass, market pass και έστησε σώου για να ξεφτιλιστεί



Βρήκε το σπίτι με τα πλακάκια του 1980, έστησε το σκηνικό και ξεκίνησε το Συριζαίκιο σώου ξεφτίλας η Ρένα Δούρου! Αυτό διάλεξε για να πει στο κόσμο χρόνια πολλά για την σημερινή ημέρα,όχι περήφανα όωπς θα έκανε κάθε Ελληνίδα και Έλληνας, αλλά Συριζαίικα με μπόλικο θράσος μπερδεύοντας Σαρακοστή, 25η Μαρτίου, food pass και market pass.

Μόνο ένας συριζαίος δεν θα ήταν περήφανος για την σημερινή ημέρα, και θα προτιμούσε αντί να πει χρόνια πολλά περήφανα να λαικίσει, κάνοντας αντιπολίτευση στήνοντας μάλιστα και σκηνικό.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, για την 25η Μαρτίου προτίμησε να ξεφτιλιστεί κάνοντας αντιπολίτευση με την ακρίβεια, κάνει την κακομοίρα φαίνεται και από το ύφος της, και  υπόσχεται γεμάτα ψυγεία αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ξεφτίλα μήνυμα για την ημέρα, αντί να δώσει ένα περήφανο μήνυμα για όλους τους Έλληνες, μιλά για την ακρίβεια για το ψυγείο της και για τους μπακαλιάρους που δεν θα πάνε σε όλα τα σπίτια.

Κοροιδεύει το food pass, market pass, βάζει ένα ταπεράκι στο ψυγείο και τονίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα  θα κάνει ότι έκανε την περίοδο 2015 – 2019 για να μη χρειάζονται οι πολίτες «τα κουπόνια του κ. Μητσοτάκη».







Ενδεχόμενος δόλος; Ο σταθμάρχης χρησιμοποιούσε τον τοπικό πίνακα τηλεδιοίκησης επί τέσσερα βράδια πριν τη σύγκρουση

 



Μία αδιανόητη τραγωδία έχει εργαλειοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταστρέψει οικογένειες, έχει αναστατώσει την Ελλάδα και θρηνεί 57 ζωές που δολοφονήθηκαν από έναν ακατάλληλο.

Πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τον 59χρονο σταθμάρχη της Λάρισας Βασίλη Σαμαρά, που κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον της ανακρίτριας είχε δηλώσει ψέματα όπως προκύπτει ότι δεν γνώριζε να χειριστεί το σύστημα τηλεδιοίκησης. 

Όπως, αποκαλύπτεται κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο 59χρονος γνώριζε πολύ καλά τον χειρισμό του, και εδώ είναι που αρχίζουν τα ερωτηματικά για το γιατί εκείνη την ημέρα δεν τον χειρίστηκε;;;

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ, έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις που έκανε ο Βασίλης Σαμαράς, όσες μέρες είχε βάρδια στο σταθμαρχείο της Λάρισας αλλά και το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. 

Σύμφωνα με το έγγραφο στις 24 προς 25 Φεβρουαρίου ο Σαμαράς  πραγματοποίησε 13 κινήσεις τις οποίες έκανε από την κονσόλα του σταθμαρχείου της Λάρισας. Από τις 13, οι τέσσερις είναι αυτόματης χάραξης καθώς χρησιμοποίησε τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει ο σταθμός. Πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν τι ο 59χρονος γνώριζε πως να χειριστεί το σύστημα τηλεδιοίκησης σε αντίθεση με όσα είπε ενώπιον της ανακρίτριας και πολύ αναρωτιούνται εάν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος από τον Σταθμάρχη.

Στις 25 προς 26 Φεβρουαρίου ο σταθμάρχης έκανε 18 κινήσεις που είχαν σχέση με την κίνηση των συρμών. Ακόμη στις 26 προς 27 Φεβρουαρίου όταν και είχε βάρδια καταγράφηκαν 23 κινήσεις από τις οποίες οι πέντε ήταν κινήσεις αυτόματης χάραξης.

Στις  27 Φεβρουαρίου, ο 59χρονος πραγματοποίησε κινήσεις που είχαν σχέση με την είσοδο κυρίως εμπορικών αμαξοστοιχιών. Τέλος αναφορικά με την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου αποκαλύπτεται πως από τις 22:12, από την στιγμή δηλαδή που έμεινε μόνος του έως και τις 01:39π.μ - είχε μεσολαβήσει η σιδηροδρομική τραγωδία - δεν καταγράφεται καμία κίνηση καθώς όπως φαίνεται ο 59χρονος δεν χρησιμοποίησε καθόλου την κονσόλα.