Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Συνεχίζεται και διευρύνεται με απτά θετικά αποτελέσματα το «Καλάθι του νοικοκυριού»

 



Η εφαρμογή του «Καλαθιού του νοικοκυριού» μπήκε ήδη στην 21η πρώτη εβδομάδα και συνεχίζεται με θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή. Από τα 1.134 προϊόντα που έχει το καλάθι τα 60 (5,29%) παρουσίασαν αύξηση, τα 68 (6%) παρουσίασαν μείωση και τα 1.006 (88,71%) παρέμειναν σταθερά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για 3η συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε συνολική μείωση στην αξία του «καλαθιού».

Το “καλάθι” αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης που εκπόνησαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Philips της Κύπρου και αφορά τις  15 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «καλαθιού» ( 2/11/22 έως και  15η  Φεβρουαρίου 2023) και στην οποία συμμετείχαν 12 σούπερ μάρκετ.

  • Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι η αξία του «καλαθιού» έχει μειωθεί έως και 22,18%. Από τις 12 εταιρείες, στα προϊόντα των 11 είχαμε μείωση πάνω από 7% και σε μία,  μείωση 3,34%. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ στην περίοδο αυτή -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υπήρξε αύξηση 1,48% στον «δείκτη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά»  η  μέση τιμή του Καλαθιού μειώθηκε κατά 11,16%.
  • Από την μελέτη προκύπτουν τέσσερα γενικά συμπεράσματα. Πρώτον, η λειτουργία του «καλαθιού» υπήρξε επιτυχής. Δεύτερον, χαρακτηρίζεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών. Τρίτον, το «καλάθι» δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και τέταρτον, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που είχε και τότε αναδείξει τη θετική συμβολή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο καταναλωτικό κοινό.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου