Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων


Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του, είπε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

«Αύριο, με εγκύκλιο που υπογράφω, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το μεσαιωνικό πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν θα γράφει, γιατί απολύει τον εργαζόμενό του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Όπως είπε, «με βάση τον 'βάσιμο λόγο' απόλυσης, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονή των εκλογών, έφερε ταυτόχρονα το πρωτοφανές ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" καταχωρούνταν οι λόγοι που ο εργοδότης θεωρούσε ότι ήταν εκείνοι που έπρεπε να απολυθεί ο εργαζόμενος. Αύριο, καταργείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο, την οποία θα υπογράψω» επανέλαβε ο κ. Βρούτσης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, μπορεί ο επόμενος εργοδότης να μην έχει τη δυνατότητα να δει απευθείας το φάκελο του εργαζομένου, «επειδή, όμως, ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να δει το φάκελό του, είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος εργοδότης θα ζητήσει από τον εργαζόμενο να δει τους λόγους και τις αιτίες που τον απέλυσε ο προηγούμενος εργοδότης του».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με λόγους απόλυσης από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπως «πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, σοβαροί ιατρικοί λόγοι, κτλ». «Με μαθηματική βεβαιότητα, αυτοί οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αυτό το διάστημα με τέτοιες καταγραφές δεν θα έβρισκαν δουλειά την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στο ευρωπαϊκό δίκαιο δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, εκτός από τη Γαλλία το χρονικό διάστημα από το 1746 έως το 1860, «όταν είχε καθιερωθεί το ονομαζόμενο βιβλιάριο εργασίας για τους εργαζόμενους, στο οποίο οι εργοδότες περιέγραφαν τους λόγους απόλυσης».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Θα μειώσουμε πέντε μονάδες το μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020», υπογραμμίζοντας ότι ένα κρίσιμο σημείο είναι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για το ασφαλιστικό. «Περιμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» είπε ο κ. Βρούτσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr


Έχασε την βέρα του στο βυθό των Κυθήρων και την ξαναβρήκε χάρη στο Facebook (pics)



Η Κατερίνα Μπαμπά από τα Κύθηρα στις 13/08/2019 ανέβασε στο facebook έκκληση για τον κάτοχο μιας βέρας που βρήκε στον πάτο της θάλασσας και μάλιστα αφορούσε νιόπαντρο καθώς η χαραγμένη ημερομηνία ήταν η 28/07/2019.

«Καλησπέρα σε όλους!!! Σήμερα το απόγευμα στον βυθό του Χαλκού βρήκα την βέρα της φωτογραφίας. Έχει χαραγμένο το όνομα Ειρήνη και ημερομηνία 28/7/2019. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην Χώρα. Στην επιστροφή θα την αφήσω στο αστυνομικό τμήμα του Ποταμού. Εύχομαι να βρεθεί ο κάτοχος της… είναι και νιόπαντρος».



Η ανάρτηση, όπως αναφέρει το thebest.gr έκανε τον γύρο του διαδικτύου με περίπου 7.000 κοινοποιήσεις και πράγματι δυο μέρες μετά, η σύζυγος του ζευγαριού με καταγωγή από την Πάτρα, είδε την έκκληση σε τοπικό site και ήρθε σε επαφή με την κυρία που τη βρήκε!

Τελικά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι τα social media μπορούν κι έχουν τέτοια δύναμη που αν χρησιμοποιηθεί για… καλό κάνουν θαύματα!


Βόμβα σε γάμο στην Καμπούλ – Τουλάχιστον 12 νεκροί και 80 τραυματίες


Σε τραγωδία μετατράπηκε ένας γάμος στην Καμπούλ, όταν μετά από επίθεση με γιλέκο με εκρηκτικά, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, που σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, προκλήθηκε στην περιοχή της υποδοχής των ανδρών καλεσμένων, σε αίθουσα τελετών στα δυτικά της πρωτεύουσας.

«Δυστυχώς, η έκρηξη προκάλεσε θύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νασράτ Ραχίμι, ανεβάζοντας τον αριθμό των τραυματιών σε δεκάδες.


Πηγή : protothema.gr


Διαδηλώσεις στο Μεξικό μετά τις καταγγελίες για βιασμούς κοριτσιών από αστυνομικούς




Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους στο Μεξικό για να διαδηλώσουν για τους βιασμούς εφήβων κοριτσιών που φέρονται να διέπραξαν αστυνομικοί.

Η διαδήλωση έγινε την Παρασκευή υπό το σύνθημα «Δεν με προστατεύουν, με βιάζουν», 

Στις αρχές Αυγούστου, 17χρονη κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τέσσερις αστυνομικούς μέσα σε περιπολικό στο Ασκαποτσάλκο, βόρεια συνοικία της μεξικανικής πρωτεύουσας. Την επόμενη, 16χρονη με τη σειρά της κατήγγειλε ότι βιάστηκε από αστυνομικό μέσα σε μουσείο.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι νέες δεν μπορούν να πάνε καν σχολείο ή να γυρίζουν στο σπίτι μόνες από κάποια γιορτή διότι κινδυνεύουν να βιαστούν ακριβώς από αυτούς που υποτίθεται πως μας προστατεύουν», τόνισε αγανακτισμένη η Μελίσα Ορτίς, 40 ετών.

Στην υπόθεση της 17χρονης, έξι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν έγινε καμία σύλληψη και η εισαγγελία έκανε μάλιστα λόγο για ανακολουθίες στην κατάθεση της νέας. 

Αντίθετα, στην υπόθεση της 16χρονης ένας αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση.

Στο Μεξικό καταγράφεται έξαρση της βίας με θύματα γυναίκες, εννέα γυναίκες δολοφονούνται κατά μέσον όρο κάθε μέρα στη χώρα


Ζεεχόφερ: Ο πρόσφυγας που επισκέπτεται τακτικά την πατρίδα του να απελαύνεται



Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία πρέπει να απελαύνονται αν προκύπτει ότι επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πατρίδα τους αφού την εγκατέλειψαν.

«Οποιοσδήποτε είναι Σύρος πρόσφυγας και πηγαίνει τακτικά στη Συρία στις γιορτές δεν μπορεί να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι υφίσταται διωγμό. Πρέπει να στερούμε από κάθε τέτοιο πρόσωπο την ιδιότητα του πρόσφυγα», τόνισε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της Bild am Sonntag που κυκλοφορεί.

Εάν η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) ενημερώνεται για ταξίδια προσφύγων στη χώρα καταγωγής τους, οι αρχές πρέπει να εξετάζουν αμέσως την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας τους, επέμεινε ο συντηρητικός πολιτικός.







«Επιχείρηση χάος»: Ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και κομφούζιο στα λιμάνια θα φέρει ένα άτακτο Brexit



Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Τimes, σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Επιχείρηση χάος».

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Βρετανία οδεύει σε συνταγματική κρίση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σε σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια που το Μπρέξιτ μονοπωλεί τη συζήτηση στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναρχίσουν διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, και την οποία έκλεισε η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, τον Νοέμβριο του 2018.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να συναφθεί νέα συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να αποτρέψει το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών και να καθυστερήσει την αποχώρηση.

Είναι πάντως άγνωστο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν την ενότητα, ή τη δυνατότητα, να αποτρέψουν το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, πιθανόν τη σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ληστές εισέβαλαν με αυτοκίνητο σε κατάστημα στην Πέτρου Ράλλη


Σπάζοντας την τζαμαρία με το αυτοκίνητο λήστεψαν ένα κατάστημα εμπορίας ειδών μοτοσικλέτας στον Ταύρο. 

Οι κακοποιοί έριξαν με ταχύτητα το αυτοκίνητο πάνω στην πρόσοψη της επιχείρησης, στην Πέτρου Ράλλη, και αφού έσπασαν την τζαμαρία, ο ένας από αυτούς άρπαξε την ταμειακή μηχανή, με άγνωστο χρηματικό ποσό, όπως δείχνει και το βίντεο που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΪ. 

Στη συνέχεια, οι κακοποιοί απομακρύνθηκαν και πρόλαβαν να εξαφανιστούν. 

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται με τον ίδιο τρόπο ληστεία στο ίδιο κατάστημα.




Απέδρασαν δύο κρατούμενοι από τις φυλακές Κασσάνδρας



Δύο άτομα τα οποία εξέτιαν ποινές φυλάκισης στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής, αναζητούνται από την αστυνομία.

Πρόκειται για έναν 35χρονο αλλοδαπό ο οποίος κρατείτο με το καθεστώς του «λογοτιμήτη» και χθες το βράδυ, κατά την καταμέτρηση, διαπιστώθηκε η απουσία του.

Επίσης, από τις Αστυνομικές Αρχές αναζητείται 34χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κρατούνταν στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής και προχθές, 15 Αυγούστου 2019, δεν επέστρεψε μετά από άδεια που είχε λάβει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνελήφθη ο ύποπτος που τοποθέτησε χύτρες μαγειρέματος στον υπόγειο στης Νέας Υόρκης



Ένας άνδρας ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης φέρεται να άφησε δύο χύτρες ταχύτητας σε έναν σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, προκαλώντας χάος για τους επιβάτες στη διάρκεια της χθεσινής πρωινής ώρας αιχμής, συνελήφθη, δήλωσαν σήμερα οι αρχές.



Ο επικεφαλής των αστυνομικών ερευνητών Ντέρμοτ Σέι έγραψε στο Twitter πως ο άνδρας αυτός, ο οποίος καταγράφηκε από τις κάμερες να αφήνει τις χύτρες μέσα στον σταθμό της οδού Φούλτον στο Μανχάταν, συνελήφθη.




Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές και αντιδρούν οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ



Την έντονη αντίδρασή του για τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο συμβούλιο Θα γνωμοδοτήσει για την επένδυση στο Ελληνικό, και για την επίλυση 1.000 άλλων υποθέσεων και αυτό δεν αρέσει σε μερίδα των συνδικαλιστών.

Αυτοί που αντιδρούν είναι φυσικά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά κύριο λόγο και άλλων αριστερών και ακροαριστερών συνδικαλιστών, που εμμονικά σχεδόν «εργαλειοποιεί τις αρχαιότητες» για να μπει φρένο σε ιδιωτικές επενδύσεις στο Ελληνικό όπως και σε άλλους τομείς ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση

Υπό τον τίτλο «Παραβιάζεται ο Αρχαιολογικός Νόμος με τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!» η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στις 13 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) η νέα σύνθεση των ανώτατων επιστημονικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η σύνθεση του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνει ευθεία παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων.

Συγκεκριμένα, ενώ η παράγραφος (ε) αναφέρει ως μέλη «Επτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα», με απόφαση της υπουργού έχει διοριστεί ως ένας εκ των 7 πρόσωπο το οποίο δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «επισπεύδει» τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η «σπουδή» να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος.

Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του.

Δηλώνουμε, ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα. Οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία στη Σύνθεση των Ανώτατων Γνωμοδοτικών οργάνων πρέπει να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγω οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη.

Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002.

Να μην τροποποιηθούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, οι αποφάσεις για το Ελληνικό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Δέδες Λιώνης

Ο Γεν. Γραμματέας Στάθης Γκότσης