Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Bloomberg: Bιάστηκε ο Τσίπρας να μιλήσει για καθαρή έξοδο – Τι γίνεται με εκλογές



Ο έλληνας Πρωθυπουργός «παλεύει σε όλα τα μέτωπα, με την Ελλάδα και πάλι στο προσκήνιο» τιτλοφορείται το άρθρο από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο για τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από την 8ετή ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας παλεύει σε όλα τα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο».

Οι προκλήσεις στο εσωτερικό περιλαμβάνουν τις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή, τις πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και τις έριδες με συμμάχους και αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, κυριαρχεί η αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία και η περιφερειακή αστάθεια που πηγάζει από τη διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής ΠΓΔΜ.

Η ικανότητα του Τσίπρα να πορευθεί ανάμεσα σε όλα αυτά θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τις απόψεις ειδικών.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Υστερα από οχτώ χρόνια, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Παρ’ ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν από το Eurogroup του Ιουλίου, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψει μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα, τονίζεται στο άρθρο όπου φιλοξενείται δήλωση του Wolfango Piccoli, συμπροέδρου της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence:

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, πολύ νωρίς, παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο».

Κάνοντας ειδική αναφορά στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρικά και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Bloomberg εστιάζει την προσοχή στους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς που, όπως αναφέρει, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των εθνικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις.


Πηγή : protagon.gr


Τελικά ο Γιλντιρίμ ήξερε τι έλεγε εμείς δεν πήραμε χαμπάρι



Σύμφωνα με το  samos24.gr, 13 Απριλίου ημέρα Παρασκευή νεαροί από τους Φούρνους, μετέβησαν με σκάφος στο σημείο «Μικρός Ανθρωποφάς», όπου στη συνέχεια τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα.



Ο «Ανθρωποφάς» είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.


Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών, στη λίστα όμως EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».







Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για κατασκευασμένα δημοσιεύματα




Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων : 


«Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν και πάλι δημοσιεύματα που είτε κάνουν χυδαίες αναφορές στην προσωπική ζωή δικαστικών λειτουργών είτε κατασκευάζουν φανταστικά σενάρια συνωμοσίας που εμπλέκουν Προέδρους Πρωτοδικών, Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου μέχρι και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου! Πέρα από τη φαιδρότητα τέτοιων δημοσιευμάτων και το αστήρικτο των αναφορών θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητή η στόχευση που επιδιώκεται. Η αγριότητα και η σφοδρότητα του επιχειρηματικού πολέμου δεν έχει όρια. Η προσωπική- ονομαστική διαπόμπευση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και η απαίτηση επιβολής ενός άτυπου πειθαρχικού ελέγχου όχι από τα αρμόδια όργανα αλλά από Μέσα Ενημέρωσης προσπαθεί να λειτουργήσει εκβιαστικά και εκφοβιστικά, ώστε τελικά οι συνειδήσεις των δικαστών να είναι έμμεσα ελεγχόμενες από τα παράκεντρα οικονομικής εξουσίας, τα οποία έχουν το θράσος να επικαλούνται τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα Δημοκρατίας και να θεωρούν ότι ορθή δικαστική κρίση είναι μόνο αυτή που ταυτίζεται με τα συμφέροντά τους. Γνωρίζουμε ότι τέτοιες «δημοσιογραφικές» αναφορές δεν θα σταματήσουν να γίνονται όσο υπάρχουν οι συνθήκες που τις δημιουργούν. Ο Ελληνικός Λαός με την εμπειρία, που έχει αποκτήσει, αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες τέτοιων δημοσιευμάτων και ποιοι εξυπηρετούνται από αυτά. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στηρίζει όλους τους συναδέλφους που με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια επιτελούν το καθήκον τους, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και η συνείδησή τους, χωρίς να λογαριάζουν τέτοιου είδους συκοφαντικές επιθέσεις».


Ο Γιλντιρίμ μιλάει για περιστατικό που δεν επιβεβαιώνεται: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα



Σύμφωνα με τη εφημερίδα «Ηurriyet», ο Γιλντιρίμ ανέφερε σε ομιλία του ένα δήθεν σοβαρό περιστατικό, ότι Έλληνες ανέβασαν ελληνική σημαία σε κάποια βραχονησίδα αόριστα χωρίς να την κατανομάζει την οποία και κατέβασαν Τούρκοι λιμενικοί.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει κάθε προκλητική κίνηση. 

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, δεν επιβεβαιώνουν κανένα τέτοιο περιστατικό σε βραχονησίδα και διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.




Τα έγγραφα και τα ερωτήματα για τις αποσύρσεις αστυνομικών -φρουρών


Αποψίλωση των τμημάτων ασφαλείας που ψάχνουν τους δράστες διαρρήξεων και ληστειών σε σπίτια.

Την αποδυνάμωση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική που ασχολούνται με την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών φαίνεται να σηματοδοτεί (Σς.: σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει "Το Βήμα" )ένα τμήμα της διαδικασίας απόσυρσης περίπου 400 αστυνομικών από τη φρούρηση κομμάτων, πολιτικών, στελεχών τραπεζών, δικαστικών, επιχειρηματιών κλπ στην οποία προχωρά τις τελευταίες ημέρες η λεωφόρος Κατεχάκη. Επιπλέον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στην διαδικασία αυτή φερεται -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- να αφαιρεθηκαν αστυνομικοί-φρουροί από επιχειρηματίες που υπενοικίαζαν τις υπηρεσίες τους από την ΕΛ.ΑΣ έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Χρήματα τα οποία πλέον θα απωλέσει το ελληνικό δημόσιο . 

Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ "ένα προβληματικό σημείο του εν λόγω σχεδιασμού είναι ότι σχεδόν όλοι, από τους 400 αστυνομικούς φρουρούς που θα αποσυρθούν από τα φρουρούμενα πρόσωπα θα κατευθυνούν -ηδη έχουν σταλεί τα φύλλα πορείας- σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής για συμμετοχή στη νέα υπηρεσία περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ. Ομως δεν προβλέπεται ουσιαστική ενίσχυση των αποδυναμωμένων Τμημάτων Ασφαλείας που αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν υποθέσεις κυρίως μικροεγκληματικότητας, ληστείες του δρόμου κλπ από την οποία υποφέρουν οι πολίτες".

Ωστόσο εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το έγγραφο που συνέταξε προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ όπου ζητείται η ήδη γνωστή και "διαφημισμένη" απόσυρση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από τις φρουρήσεις των γραφείων της ΝΔ και του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκράτι. Στο ίδιο έγραφο ωστόσο δίνεται εντολή για "αναπλήρωση" των αστυνομικών της ΔΙΑΣ από πέντε αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παγκρατίου. Και οι οποίοι βέβαια έχουν υπηρεσιακό έργο να ερευνούν δεκάδες περιπτώσεις κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών στην περιοχή (ΣΣ Τα Αστυνομικά Τμήματα αναλαμβάνουν θέματα αστυνόμευσης, τα Τμήματα Ασφαλείας την καταγραφή και διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών). 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι "οι φρουρήσεις ορισμένων στόχων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα και πρέπει να είναι επαρκής. Ομως γιατί κρίνεται τώρα ορθό όλη αυτή η ανακύκλωση να σημάνει την αποψίλωση των Τμημάτων Ασφαλείας που προσπαθούν να περιορίσουν την εγκληματικότητα, με τις διερευνήσεις των εγκλημάτων και τις συλλήψεις των δραστών; Κι επιπλέον -όπως έχουν αποδειχθεί από τις περιπτώσεις Αμαρουσίου, Γλυφαδας, Λαυρίου, Ασπροπύργου κλπ- πολλά Τμήματα Ασφαλείας έχουν και κύριο ρόλο στην εξάρθρωση σύνθετων εγκληματικών οργανώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σειρά άλλων περιπτώσεων όπου αστυνομικοί Τμημάτων Ασφαλείας ή ακόμη και της Ασφάλειας Αττικής αναλώνονται σε φρουρήσεις συμβολαιογράφων , δικηγόρων κλπ σταματώντας να ψάχνουν σημαντικές υποθέσεις..." .


Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι με την τωρινή απόφαση της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη αφαιρούνται οκτώ φρουροί από πρώην πρωθυπουργό κι ο ίδιος αριθμός από πολιτικά πρόσωπα που είχαν καίριο ρόλο στην εξάρθρωση της 17Ν . Ακόμη αφαιρούνται συνολικά τέσσερις φρουροί από πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης. Επιπλέον αφαιρείται η ομάδα ΟΠΚΕ που φρουρούσε την κατοικία βασικού υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε γίνει στόχος πολλών επιθέσεων από αντιεξουσιαστές. Ακομη ζητείται μόνο η βραδινή φρούρηση των κατοικιών και των γραφείων πολιτικών προσώπων. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις στελεχών τραπεζών αφαιρείται 50-80% των αστυνομικών φρουρών τους, ενω συνολικά αποσύρονται περίπου 95 φρουροί από δικαστικούς λειτουργούς. Σημειχώνεται ότι το φθινόπωρο του 2016 είχε υπάρξει η απόσυρση 600 αστυνομικών απο φρουρήσεις υψηλών προσώπων. Ομως θεωρείται ότι τουλάχιστον οι 150 από αυτούς επέστρεψαν στις προηγούμενες θέσεις τους ύστερα από την τότε βομβιστική επίθεση κατά της δικαστικής λειτουργού Ε. Τσατάνη αλλά και ύστερα από προσφυγές τους. 


ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ



Ανασκευάζει ξανά η 25χρονη για την καταγγελία απόπειρας βιασμού στο Γκύζη



Η αρχική αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους της περιοχής σταδιακά περιορίστηκε με την ομολογία στη συμπληρωματική κατάθεση πως ο βιασμός σκηνοθετήθηκε, όμως 25χρονη επιστρέφει στην αρχική της καταγγελία και επιμένει πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η υπόθεση της 25χρονης βοηθού οδοντιάτρου, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού νωρίς το βράδυ της Τρίτης, καθώς είχε βγει από την κλινική που εργαζόταν και κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό της, είχε προκαλέσει αναστάτωση. Η ύπαρξη ενός επίδοξου βιαστή στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί παρά να θορυβήσει τους κατοίκους αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. 

Η 25χρονη κατήγγειλε το βιασμό με σκισμένα ρούχα και χαρακιές σε όλο της το σώμα, λέγοντας ότι ο επίδοξος βιαστής την απείλησε με μαχαίρι αλλά κατάφερε να γλιτώσει καθώς τον χτύπησε στο κλώτσησε και έπεσε κάτω με αποτέλεσμα να καταφέρει να του ξεφύγει. 

Ωστόσο, στην κατάθεση της 25χρονης υπήρχαν κάποια σημεία που δεν κόλλαγαν, όπως το γεγονός ότι η νεαρή δεν είχε μαζί της την τσάντα της, πράγμα που θεωρείται απίθανο, ότι κατήγγειλε ότι ο επίδοξος βιαστής είχε τσιλιαδόρο που τον περίμενε σε μηχανή, αλλά, επίσης, ότι δεν βρέθηκε σχετικό υλικό από κάμερες ασφαλείας σε καταστήματα της περιοχής, ενώ κανένας από τους γείτονες δεν άκουσε τις φωνές της νεαρής. 

Εχοντας αυτά κατά νου στην ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν τη νεαρή σε συμπληρωματική κατάθεση. Εκεί, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, μη μπορώντας να απαντήσει λογικά στις πιεστικές ερωτήσεις των αστυνομικών, η 25χρονη έσπασε και ομολόγησε ότι σκηνοθέτησε την απόπειρα βιασμού για να αναβάλλει το γάμο της. 

Η όλη υπόθεση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ενώ το γεγονός ότι η 25χρονη παραδέχτηκε ότι σκηνοθέτησε τον βιασμό άφησε έκπληκτους τους πάντες ενώ ξεσήκωσε και κύμα αρνητικών σχολίων εναντίον της. Αλλωστε από την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε από καταγγέλλουσα κατηγορούμενη καθώς της ασκήθηκε δίωξη για . 

Ωστόσο, η 25χρονη επανέρχεται στην αρχική της κατάθεση και υποστηρίζει ότι όντως υπήρξε απόπειρα βιασμού. Ο δικγόρος της, Αντώνης Φούσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Epsilon είπε ότι η 25χρονη πελάτισσά του θα πάει σήμερα να καταθέσει ξανά στην ΕΛ.ΑΣ. ότι όσα πληροφορήθηκε από τις τηλεοράσεις «ότι δήθεν δεν έγινε εις βάρος της απόπειρα βιασμού δεν είναι αλήθεια και ότι υπέγραψε μεν κάποιο κείμενο, του οποίου το περιεχόμενο δεν της ανεγνώσθη, και σε κάθε περίπτωση η απόπειρα είναι αλήθεια». «Η ίδια υποστηρίζει και ενώπιον μου αλλά και στις αρχές ότι είναι αλήθεια η απόπειρα εναντίον της» συμπλήρωσε. «Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό κορίτσι και σοβαρή οικογένεια. Θα σας πω περισσότερα όταν διαβάσω τη δικογραφία. Τώρα μπορώ να πω μόνο όσα μου είπε χθες και μου είπε ότι θα τα πει στην αστυνομία» ανέφερε ο δικηγόρος. «Οι κακώσεις στο σώμα της δεν μπορώ να διανοηθώ ότι της προκάλεσε μόνη της. Κάποιο τρίτο πρόσωπο της το προκάλεσε και αυτό το πρόσωπο προφανέστατα είναι αυτός που αποπειράθηκε να τη βιάσει» τόνισε. «Ήταν έτοιμη για τον γάμο τον Μάιο, τα προσκλητήρια ήταν στο σπίτι της, ήταν έτοιμη να τα στείλει. Δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους της να μη γίνει ο γάμος. Θέλει τον γάμο της, θέλει τον σύντροφό της» κατέληξε.



Πηγή 


Πρώην διευθυντής FBI: Ο Τραμπ είναι «ανίκανος από ηθική άποψη» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου



Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ηθικά ανίκανος» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ηθικά ανίκανος» να ασκεί το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή.

«Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει ιατρικό πρόβλημα, ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας», είπε ο Κόμι, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, όπως το δημοσιοποίησε το ABC. «Δεν πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», πρόσθεσε ο Κόμι, που καθαίρεσε ο Τραμπ την 9η Μαΐου 2017.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, αποκάλυψε επίσης ότι οι συζητήσεις του Τζόρτζ Παπαδόπουλου με διάφορους ανθρώπους στη Βρετανία και την Ιταλία, ήταν ο λόγος της έρευνας του FBI για την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στον επηρεασμό του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών

Μέχρι τη σύλληψη του Παπαδόπουλου, τον Ιούλιο του 2017, οι αμερικανικές αρχές, δεν είχαν κανένα στοιχείο για την πιθανότητα οι Ρώσοι να επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.



Πηγή: skai.gr


Ρεπορτάζ-σοκ του NBC στην Ομόνοια: Survival sex από μετανάστες για μόλις 5 ευρώ



Ένα ρεπορτάζ-«γροθιά στο στομάχι» για την πραγματικότητα με τους νεαρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πουλάνε το κορμί τους στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να επιβιώσουν – σε μια πρακτική που ονοματίζεται ως «survival sex» – δημοσίευσε το NBC.

Σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό Τάσο Σμετόπουλο η πρακτική του survival sex άρχισε να εμφανίζεται στην Αθήνα στις αρχές του 2016. Στο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου καταγράφεται η περιπέτεια του 19χρονου Αφγανού Κασίμ, ο οποίος περπάτησε περίπου 6,5 χιλιάδες χιλιόμετρα περνώντας μέσα από το Ιράν, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Στόχος του ήταν να φτάσει στη Γερμανία αλλά συνάντησε κλειστά σύνορα στην Ουγγαρία. Ο ίδιος ομολογεί ότι έχει προσπαθήσει τέσσερις φορές να φύγει από την Ελλάδα με κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια αλλά και τις τέσσερις φορές συνελήφθη. Ετσι, κατέληξε στην πιάτσα της Ομόνοιας που συχνάζουν οι νεαροί που αναζητούν άσυλο και πουλούν το κορμί τους για λίγα ευρώ.

«Ντρεπόμαστε, δεν είμαστε γκέι, δεν μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Αν ζεις στο δρόμο πρέπει να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσεις» δηλώνει ο Κασίμ (ο νεαρός Αφγανός παρουσιάζεται με ψευδώνυμο). Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή για σεξ έχει φτάσει ακόμα και στα 5 ευρώ λόγω της πληθώρας νεαρότερων του ιδίου μεταναστών που είναι πρόθυμοι να πουλήσουν το κορμί τους για να επιβιώσουν.

Στο αμερικανικό δίκτυο μίλησε και ένας ακόμη Αφγανός, ο Φαζούλ ο οποίος κατά δήλωση του είναι 22 ετών αλλά ο Κασίμ πιστεύει ότι δεν είναι πάνω από 17.

Ο Φαζούλ παραδέχεται στο NBC ότι πολλές φορές κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό για να πάρει 5 ευρώ παραπάνω με τον Κασίμ να σχολιάζει ότι «δεν στέκει καλά το μυαλό του».

Οι δύο νεαροί λένε ότι με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν φαγητό και τσιγάρα ενώ ορισμένες φορές πετυχαίνουν να κλείσουν και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αλλιώς τις περισσότερες φορές κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες.

«Η οικογένειά μου πιστεύει ότι ζω στο καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας» λέει ο Φαζούλ εξηγώντας ότι δεν μπορεί να πει στην οικογένεια του πού έχει καταντήσει.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


16χρονη μαχαίρωσε τον 58χρονο πατέρα της με μαχαίρι πάνω στον καυγά




Σύμφωνα με το voria.gr, οικογενειακό επεισόδιο σημειώθηκε στη Βέροια χθες στις 10.00 το βράδυ όταν κόρη τραυμάτισε τον πατέρα της με μαχαίρι στην κοιλιά.

Πατέρας και κόρη διαπληκτίζονταν και κατά τη διάρκεια του καβγά, η 16χρονη τραυμάτισε ελαφρά τον 58χρονο με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα.

Ο 58χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα αποχώρησε.









Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται ο Φωκάς αμετανόητος και προκλητικός



Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί τώρα ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, σε κάθε εμφάνιση του σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ειδικά σήμερα πριν από λίγο στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, άρχισε ένα μονόλογο μπερδεύοντας τα πάντα Σαββιδη, επενδύσεις Σαββίδη, όπλο Σαββίδη, κακοί Αθηναίοι, το κατεστημένο της Αθήνας, κακοί δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να διχάσει ακόμα και τους Θεσσαλονικείς με τους Αθηναίους για τα γηπεδικά. Αρκεί με αυτό τον τρόπο να μην πει κουβέντα για την δήλωση του «να καεί η πουτ@ν@ η Βουλή» που ξεφτιλίζει τον ίδιο και το πολιτικό σύστημα στην χώρα. Αποτέλεσμα είναι οι δημοσιογράφοι να διακόψουν τον μονόλογο του στον αέρα και να τον αφήσουν να παραληρεί μόνο του.

Μιλώντας εχθές στον ΑΝΤ1, ο ανεκδιήγητος Φωκάς υποστήριξε ότι επρόκειτο για «σχήμα λόγου» η δήλωση του, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο σύνθημα χρησιμοποιείται για δεκαετίες, αδιαφορώντας ότι ο ίδιος είναι βουλευτής και όχι ο οποιοσδήποτε οπαδός ομάδας.



Δημοσκόπηση: Το 27% των Σκοπιανών θεωρούν πως η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους Πηγή: www.lifo.gr




Το 67% των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Eurothink που διεξήχθη την περίοδο από 1 έως 21 Μαρτίου και στην οποία συμμετείχαν  1.043 ερωτηθέντες.   

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα αυτής της έρευνας. Οι περισσότεροι θεωρούν τη Γερμανία, την ΕΕ και την Τουρκία ως τους καλύτερους φίλους της χώρας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι στην έβδομη θέση, πίσω από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.   

Ωστόσο, στο 27% των πολιτών στα Σκόπια, θεωρούν πως ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η Ελλάδα χωρίς να υπάρχει απόκλιση στις θέσεις αυτών που είναι αλβανικής ή σκοπιανής καταγωγής.   

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενη στήριξη για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Πηγή: lifo.gr


Ελληνοτουρκικές διαφορές: Νίπτει τας χείρας του το ΝΑΤΟ



Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα της Συμμαχίας, διεμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ - Την Τετάρτη στην Ευρωβουλή θα συζητηθεί το ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής η προσπάθεια διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, καθώς η ΕΕ εξαντλείται σε φραστικές πιέσεις και το ΝΑΤΟ θέτει τον εαυτό του εκτός κάδρου. 

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας ξεκαθάρισε πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παρέμβαση στις διαφρορές των δύο χωρών στο Αιγαίο και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απάντησε «όχι, δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ αυτό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του NATΟ και συνεισφέρουν στην συλλογική του άμυνα» είπε ο κ.  Στόλτενμπεργκ  και χαιρέτισε «το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών είχαν πρόσφατα μια τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου».

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη στην Ευρωβουλή θα συζητηθεί το ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Είναι προφανές, όμως, ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ μόνο οριακά μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία. 

Δηλώσεις Βίτσα:

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκχωρήσει ούτε έναν πόντο κυριαρχίας στην Τουρκία τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «έχουν τα μάτια τους 24» ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα γκριζαρίσματος. 

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε πάντως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο ελληνικός στρατός έχει μεγάλη αποτρεπτική δύναμη. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για «πολεμοχαρείς κορώνες» τούρκων πολιτικών, που μένουν σε επίπεδο ρητορικής και δεν μετατρέπονται σε πράξεις.


Πηγή : protothema.gr


Η στιγμή της σύγκρουσης λεωφορείου του ΟΑΣΘ σε καφετέρια



Αν το ατύχημα γινόταν σε ώρα αιχμής και το κατάστημα λειτουργούσε, υπήρχε η πιθανότητα να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα.

Όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα σήμερα, στην προέκταση Μακρυγιάννη στην περιοχή του Ευόσμου, λεωφορείο του ΟΑΣΘ συγκρούστηκε με αυτοκίνητο με αποτέλεσμα το πρώτο να εκτραπεί της πορείας του και να πέσει πάνω στην καφετέρια Double που βρίσκεται στη διασταύρωση.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου εγκατέλειψε το ΙΧ και εξαφανίστηκε ενώ υπήρξαν και τέσσερις ελαφρά τραυματίες μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του λεωφορείου.




Πηγή : metrosport.gr



Τουρκικό πολεμικό πλοίο πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου



Ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος πέρασε σήμερα τον Ισθμό της Κορίνθου.

Πρόκειται για το Ναρκαλιευτικό "TCG ANAMUR" το οποίο έκανε διέλευση μέσω του Ισθμού από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το korinthostv.gr:





Τουρκικό πολεμικό πλοίο πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου


Τουρκική φρεγάτα έφτασε μέχρι... τον Ισθμό της Κορίνθου


Τουρκικό πολεμικό πλοίο πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου



Πηγή : patrasevents.gr


Γερμανία: Δημήτριος Αξουργός, ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος γερμανικής πόλης - Με 56,3% στο Σβέρτε



Η πόλη Σβέρτε βρίσκεται στην άκρη της Κοιλάδας του Ρουρ, στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Έχει 46.000 κατοίκους και εδώ και λίγες ημέρες απέκτησε καινούργιο Δήμαρχο. Με το εντυπωσιακό 56,3% o σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος κατάφερε να εκλεγεί από τον α' γύρο, παρότι ο αντίπαλος στηριζόταν από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Ο νέος Δήμαρχος είναι 35 ετών, εκπαιδευτικός και οι δημότες του δυσκολεύονται να προφέρουν το όνομά του.

Ο Δημήτριος Αξουργός, για την προφορά του ονόματος του οποίου ειδησεογραφική ιστοσελίδα της περιοχής έκανε γκάλοπ μεταξύ των πολιτών, είναι ο πρώτος Έλληνας Δήμαρχος γερμανικής πόλης. Παιδί μεταναστών που εργάζονταν σε εργοστάσια του Ίζερλον και ήθελαν ένα καλύτερο μέλλον για τους δύο γιούς τους, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, ο οποίος γεννήθηκε στα Ιωάννινα και έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών, διδάχτηκε από πολύ νωρίς ότι «το κλειδί είναι η μόρφωση». 

Οι σπουδές στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία αποτέλεσαν τελικά ιδανική επιλογή για τον νεαρό με το έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά και τις ανάγκες της κοινότητας, ο οποίος δηλώνει ότι η τοπική πολιτική είναι το πάθος του. Οργανωμένος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) από τα 18, σε ηλικία 21 ετών ο νεαρός Γιαννιώτης έγινε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αργότερα έγινε επικεφαλής του SPD στην περιοχή του, με σημεία αιχμής της πολιτικής του πάντα την παιδεία, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και όταν κέρδισε τις εκλογές αρνήθηκε να εγκαταλείψει τους μαθητές του πριν από το τέλος του σχολικού έτους, ενώ το βράδυ των εκλογών δήλωσε ότι μπορούσε να το γιορτάσει, καθώς την επόμενη μέρα δεν είχε μάθημα τις δύο πρώτες ώρες...

«Μου δώσατε την ευκαιρία να πραγματοποιήσω τον πολιτικό μου στόχο και έχετε δικαίωμα να περιμένετε να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες σας», ήταν η πρώτη δήλωσή του μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, κατά την οποία έσπευσε να δεσμευτεί ότι δεν θα ασκήσει κομματική πολιτική.

Λίγο πριν από την ορκωμοσία του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου εργαζόταν επί πολλά χρόνια, τελέστηκε Λειτουργία με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ευαγγελικής, της Καθολικής και βεβαίως της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και των Ινδουιστών Ταμίλ, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η ενωτική διάθεση του νέου Δημάρχου.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει να λένε ότι είναι «νέος και ευγενικός», αλλά αφού τον γνωρίζουν, να λένε ότι «από πίσω κρύβονται πολλά περισσότερα». Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μετακόμισε από το Ίζερλον, 14 χιλιόμετρα μακριά από το Σβέρτε, στην πόλης της οποίας φιλοδοξούσε να ηγηθεί και στην οποία εργαζόταν ήδη επί οκτώ χρόνια. «Δεν γίνεται ο Δήμαρχος μιας πόλης να μην ζει εκεί», είχε πει και όλοι στο κόμμα του είχαν εμπιστοσύνη στην αφοσίωση, την αποφασιστικότητα και την προσήλωσή του στον στόχο. Από την αρχή ήταν το μεγάλο φαβορί και δικαίωσε τις προσδοκίες των συντρόφων του.

Όσο για την ελληνική του καταγωγή, ο κ. Αξουργός κάθε άλλο παρά την υποβαθμίζει. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα είχε εκλεγεί πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου «Φιλία», που έχει ως στόχο την βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες επιβαρύνθηκαν λόγω της κρίσης. Από τη νέα του θέση, έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξη το όραμά του για μια κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη, με ρόλο ενεργό και ισχυρή παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις του Σβέρτε, η αδελφοποίηση με τα Ιωάννινα είναι πάντα μια ωραία ιδέα.


Πηγή : real.gr


Εμπόδια βάζει ο ΕΟΠΥΥ στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις




Εμπόδια βάζει ο ΕΟΠΥΥ στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς.

Βάσει της υπουργικής απόφασης [υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018)] υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και από την ημερομηνία έκδοσης της, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας).

Δηλαδή, όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καταγγέλλει λοιπόν ότι «ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, κλπ) χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους».

Ενώ επίσης κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για αιφνιδιασμό, καθώς παρά την αντίθεση των ειδικών γιατρών στην επιβολή κλειστού τύπου επιλογή γιατρού, τελικά εξεδόθη η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για «επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό» και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων γιατρών και ασφαλισμένων.

Τέλος ζητά από τα μέλη της να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή την εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.


Μαίρη Μπιμπή
in.gr


Πανάκριβα F-16 εναντίον τουρκικών drones



Η συντριβή του Mirage 2000-5 στα ανοιχτά της Σκύρου κόστισε στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) τη ζωή του σμηναγού (Ι) Γιώργου Μπαλταδώρου, ενός έμπειρου πιλότου με 2.500 ώρες πτήσης, αλλά και περίπου 25 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από την καταστροφή ενός πανάκριβου μαχητικού αεροσκάφους. Το τραγικό περιστατικό ήλθε μόλις έξι ημέρες μετά μια αρκετά σημαδιακή δοκιμή τουρκικού Μη Επανδρωμένου Ιπτάμενου Οχήματος (UAV) τύπου ΑΝΚΑ-Β του Ναυτικού της γειτονικής χώρας. Το τουρκικό UAV πέταξε εντός του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ). Μη έχοντας άλλη δυνατότητα να αντιδράσει, η Π.Α. ακολούθησε την πεπατημένη οδό. «Σήκωσε» στον αέρα συνολικά τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία του τουρκικού UAV, το οποίο πέταξε πάνω από τη Ρόδο. Από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν παρακολουθούσε την πορεία του τουρκικού UAV, και –προφανώς– τις εικόνες που αποτύπωναν οι κάμερές του, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η «ψαλίδα» του κόστους

Μετά την προσγείωση των F-16 και του (τουρκικής κατασκευής και ανάπτυξης) UAV, οι δύο πλευρές μπορούσαν να καταλήξουν εύκολα στο ίδιο συμπέρασμα. Ο «χαμένος» ήταν η ελληνική πλευρά. Η Τουρκία με ένα μέσο πολύ φθηνότερο κατόρθωνε να επιτύχει τον σκοπό της, ενώ η Ελλάδα αναγκαζόταν να κινητοποιήσει πολλαπλάσιους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένοι αριθμοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την κατανόηση των μεγεθών. Η συνολική επένδυση της Τουρκίας για την ανάπτυξη όλων των UAV τύπου ANKA (συνολικά αναμένεται να φθάσουν τα 40) υπολογίζεται στα περίπου 250 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ένα μαχητικό τύπου F-16 ή Mirage 2000-5, που αποτελούν τον κορμό του στόλου της Π.Α., κοστίζει μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ έκαστο, χωρίς να υπολογίζονται αναβαθμίσεις και οπλικά συστήματα.

Η «ψαλίδα» του κόστους ανοίγει περισσότερο όταν υπολογίζεται η φθορά. Κατ’ αρχάς, κατά την πτήση ενός UAV ή ενός drone, δεν διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, εν προκειμένω των χειριστών. Αντιθέτως, η πτήση ενός μαχητικού είναι εξαιρετικά ακριβή υπόθεση. Σύμφωνα με υπολογισμούς έμπειρων στρατιωτικών πηγών, το κόστος πτήσης ενός μαχητικού (F-16 ή Mirage 2000) υπολογίζεται σε 10.000 και 10.500 ευρώ ανά ώρα. Ο υπολογισμός αυτός αφορά, μεταξύ άλλων, την τεχνική υποστήριξη, τον μισθό του προσωπικού (κυβερνήτη και μηχανικών), τα ανταλλακτικά που θα απαιτηθούν και άλλα, συνδεδεμένα με την κατάσταση του μαχητικού αεροσκάφους, κόστη. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αποτελούν τα καύσιμα που απαιτούνται για κάθε πτήση. Αυτό το ενδεικτικό κόστος είναι, μάλιστα, πιθανόν να «εκτοξευτεί» αν το μαχητικό εμπλακεί σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά τη διάρκεια μιας εικονικής αερομαχίας, οπότε η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται γεωμετρικά.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα έχει, απολύτως δικαιολογημένα, θορυβήσει την ηγεσία των Ε.Δ. στην Αθήνα, κυρίως διότι τα υφιστάμενα, ενταγμένα στις τάξεις του στρατού, UAV, βρίσκονται αρκετές τεχνολογικές «γενιές» πίσω από τα τουρκικά, τα οποία πέρα από τις αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης που πραγματοποιούν, διαμορφώνονται ώστε στο μέλλον να μπορούν να φέρουν και δικό τους διακριτό οπλισμό (βλήματα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους). Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και στο ΓΕΕΘΑ αντιλαμβάνονται ότι οι αερομαχίες του μέλλοντος θα πραγματοποιούνται με UAV ή ακόμα και drones, και όποιος μείνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα δρόμου χάνει συνολικά. Στην προσπάθεια να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, η Ελλάδα έχει κάνει δύο κινήσεις, ζητώντας τη βοήθεια συμμαχικών χωρών.

Κατ’ αρχάς, στις αρχές Μαρτίου εγκρίθηκε η χρονομίσθωση (leasing) ισραηλινών drones για την καταγραφή και παρακολούθηση –μεταξύ άλλων– των προσφυγικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο. Ακόμη σοβαρότερη είναι η προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Aμυνας να επωφεληθεί από τη συμφωνία για στάθμευση αμερικανικών UAV τύπου MQ-1 Predator στις αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας και της Λάρισας. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (High Level Consultative Committee) την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας, υπογράφηκε, παρουσία υψηλόβαθμων Aμερικανών αξιωματούχων, μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «τεχνική διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ». Πρόκειται για μια εσκεμμένα τόσο γενική περιγραφή, ώστε να επιτρέπει την ευρύτερη δυνατή χρήση των ευκολιών που μπορεί να προκύψουν από αυτήν τη συμφωνία.

Τεχνολογικό χάσμα

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει για την Ελλάδα στην παρούσα φάση, δεν είναι τόσο αν οι Αμερικανοί προικίσουν την Π.Α. με ορισμένα από τα UAV τους, όσο αν η εθνική αμυντική βιομηχανία (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) είναι σε θέση να παραγάγει και τεχνολογία. Αν, δηλαδή, η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί σταδιακά στην κατασκευή ενός εθνικού UAV ή drone. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι, προς το παρόν, ευχάριστη, κάτι που οδηγεί εκ των πραγμάτων την ηγεσία των Ε.Δ. στην αναζήτηση λύσεων από το εξωτερικό.

Στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα αυτής της τεχνολογικής ανισορροπίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Aγκυρα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, και ασκούν πιέσεις ώστε πιθανές επενδύσεις στον τομέα της Aμυνας να μην περιοριστούν σε δαπάνες όπως η προμήθεια μονάδων με βάση την παραδοσιακή αντίληψη περί δομής των δυνάμεων. Εν ολίγοις, πέρα από τα απαραίτητα «μπαλώματα», απαιτείται πολιτική Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), ώστε το τεχνολογικό «χάσμα» να μη διευρυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα διαθέτει ένα «παραθυράκι» το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της νέας αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε. και συγκεκριμένα των δράσεων που συνοδεύουν τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Οι νέες προβλέψεις δίνουν τη δυνατότητα για συνέργειες στον αμυντικό τομέα ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεδομένου ότι η κατασκευή πλοίων ή μαχητικών αεροσκαφών είναι αρκετά δύσκολη και έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, εκτιμάται πως η συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «ευρωπαϊκού drone» θα προχωρήσει. Μάλιστα, η Ελλάδα, λόγω της θέσης της και της ανάγκης να διαφυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., θα είναι από τις χώρες που αναμένεται να επωφεληθούν από ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πρόκειται, επίσης, για μια κατεύθυνση η οποία θεωρείται απολύτως ικανοποιητική και θεμιτή από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στενούς συνεργάτες του, που αντιλαμβάνονται την κρίσιμη γεωπολιτική στενωπό που διέρχεται η Ε.Ε. στην παρούσα φάση.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα είναι δυνατόν να εγκαταλείψει τις συμβατικές λύσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της, όπως άλλωστε προκύπτει από τις προχωρημένες συζητήσεις για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Παρίσι για την προμήθεια ή την εκμίσθωση μονάδων επιφανείας με δικτυοκεντρικό σύστημα.

Επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι επιδόσεις του «Παπανικολή», κατά την πρόσφατη συμμετοχή του στην αμερικανοϊσραηλινή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το αμφίβιο αμερικανικό πλοίο «Ιβοτζίμα», έχουν δημιουργήσει ένα προηγούμενο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων τύπου 214 εντός του ΝΑΤΟ. Αν και η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, δεν θα πρέπει να αποκλείονται διευκολύνσεις, οι οποίες αφορούν ενδεχομένως τη συνοδεία ορισμένων κύριων ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, όταν αυτές πλεύσουν στην Κεντρική Μεσόγειο.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» αναμένεται να περάσει τα Στενά του Γιβραλτάρ στις 27 Απριλίου με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο. Από τη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Νόρθγουντ της Βρετανίας έχει ζητηθεί υποστήριξη από τις συμμαχικές χώρες σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, στην αποτύπωση των ρωσικών μονάδων. Δεύτερον, στην παρακολούθηση της κίνησης στο λιμάνι της Ταρτούς. Τρίτον, στην υποστήριξη με αντιαεροπορικές ικανότητες. Και, τέταρτον, στην ανθυποβρυχιακή δράση και υποστήριξη.

Οι σύμμαχοι

Εκτός από τους Βρετανούς, οι οποίοι, άλλωστε, διαθέτουν βάσεις στην Κύπρο, οι Γάλλοι έχουν προσφερθεί να υποστηρίξουν το ΝΑΤΟ με δύο σημαντικές μονάδες επιφανείας. Είτε ως μέρος της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» είτε αυτόνομα, στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να πλεύσει και η γερμανική φρεγάτα «Hessen». Δεδομένου του γενικότερου κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι διαθεσιμότητα να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του «USS Harry S. Truman» έχει εκδηλώσει και η Αγκυρα.

Στα τέλη Απριλίου, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, ελληνικά υποβρύχια θα συμμετάσχουν σε συμμαχική άσκηση και δεν αποκλείεται κάποιο από αυτά να καλύψει ανθυποβρυχιακές ανάγκες της ομάδας κρούσης του «USS Harry S. Truman». Είναι απολύτως σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να προαναγγελθεί, εφόσον συμβεί. Προαναγγελία της προετοιμασίας που γίνεται για πιθανή δράση στη Συρία θεωρείται και η στάθμευση αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καθώς η Σούδα είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη λόγω της αυξημένης αεροπορικής κίνησης.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Βόμβα» Ζάεφ: Διαφωνούμε με νέα ονομασία erga omnes και την αλλαγή Συντάγματος



«Βόμβα» στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων βάζει η νέα δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού , Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους αμφισβήτησε τους βασικούς άξονες της Αθήνας στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι υπάρχει διαφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αλλά και για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ζήτησε η νέα ονομασία να χρησιμοποιείται μόνο στο εξωτερικό, χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτισμών, όπου ως επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ αναφέρεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Αντί αυτού θεωρεί ότι θα πρέπει να εκπονηθούν διατυπώσεις που θα καθιστούν σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν τρέφει εδαφικές βλέψεις ούτε σχεδιάζει παρεμβάσεις στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Προσέθεσε όμως πως ανάλογες διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν από την ελληνική πλευρά, ενώ από την τοποθέτησή του δεν προκύπτει πως ήταν διατεθειμένος να ενσωματώσει τις εν λόγω διατυπώσεις στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ θεωρεί ότι δεν επηρεάζει την Ελλάδα η διατήρηση του σημερινού ονόματος για εσωτερική χρήση, την στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει επισημάνει πως σε αυτή την περίπτωση διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα της ΠΓΔΜ που χρησιμοποιούνται εκτός συνόρων θα φέρουν ένα μη αποδεκτό όνομα.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το σκοπιανό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναφέρει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μετά.


Πηγή: MIA
patrastimes.gr


Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία και δεν έχει έρθει ακόμα το καλοκαίρι



Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες, στην περιοχή Φρίξα της Ηλείας, όπου επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πυροσβεστικό έργο συνδράμουν οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο.

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία, ενώ στη γειτονική Αρχαία Ολυμπία έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, υπό τον φόβο επέκτασης της φωτιάς.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας – Κρετστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκυλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία».