Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ελεύθερος Τύπος : Πάρτι με τα έξοδα και πλαστά πτυχία στην ΣΤΑΣΥ


Η καταγγελία για αδικαιολόγητες και μη νόμιμες δαπάνες των μελών του Δ.Σ. των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), καθώς και για πλαστό πτυχίο ενός εξ αυτών, ερευνάται έπειτα από πληροφορίες που περιήλθαν ανωνύμως στη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου.

Στην καταγγελία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» φέρεται τα μέλη του Δ.Σ. από τα μέσα του 2016 να χρεώνουν την εταιρία με 3.000 ευρώ περίπου το μήνα για έξοδα κίνησης, ρουχισμού, αλκοολούχα ποτά και πούρα, ενώ όπως σημειώνεται πρόκειται για δαπάνες πέραν του σταθερού μισθού που λαμβάνουν. Παράλληλα, ο καταγγέλλων κάνει λόγο για απάθεια της διοίκησης καθώς δεν ενεργεί καταλλήλως για το ζήτημα του πλαστού πτυχίου που φέρεται να έχει υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρονται στην ανώνυμη καταγγελία, τα μέλη του Δ.Σ. προσκομίζουν αποδείξεις για βενζίνη που φθάνουν τα 300 ευρώ το μήνα, ενώ για την περίπτωση του πτυχίου, επισημαίνουν έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά τον έλεγχο των πλαστών πτυχίων που αναφέρεται στη μη νόμιμη ισοτιμία προς ανώτερη εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η διοίκηση αδιαφορεί.

Ο Ελεύθερος Τύπος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι στις 23 Απριλίου 2018 απεστάλη από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου έγγραφο προς τη ΣΤΑΣΥ για τη συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά σε αδικαιολόγητες και μη νόμιμες, όπως υποστηρίζεται, δαπάνες των μελών του Δ.Σ. και σε μη νόμιμη ισοτιμία τίτλου σπουδών υπαλλήλου, για την οποία, όπως επίσης καταγγέλλεται, ενώ έχει ενημερωθεί ο φορέας δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Ετσι, ζητήθηκε εγγράφως από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να αποσταλούν στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης συγκεκριμένα στοιχεία στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελλομένων. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται η αναλυτική κατάσταση των δαπανών των μελών του Δ.Σ. για τα έτη 2016 και 2017 (ανά μήνα, είδος δαπάνης, ποσό, τιμολόγια και ποια πρόσωπα αφορά). Ακόμα, ζητώνται πληροφορίες για το θεσμικό/κανονιστικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο νομιμοποιούνται, δικαιολογούνται και εγκρίνονται οι εν λόγω δαπάνες. Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά τυχόν ενεργειών με την αποστολή των σχετικών υποστηρικτικών εγγράφων σχετικά με την περίπτωση του υπαλλήλου που φέρεται να μην κατέχει νόμιμη ισοτιμία τίτλου σπουδών του και σε αντίθετη περίπτωση να αναφερθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν σε ενέργειες.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν πηγές από την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, επειδή τα στοιχεία που ζητήθηκαν είναι πολλά θα δώσουν στον Οργανισμό ένα μήνα ακόμη περιθώριο, προκειμένου να συλλέξει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσει. Αρχές Ιουνίου, πρόκειται να αποστείλουν μια ακόμη επιστολή υπενθύμισης, ενώ εκτιμούν πως θα υπάρξει συνεργασία.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αν και είναι ενήμερο, προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση ενώ από την πλευρά της η ΣΤΑΣΥ διατηρεί σιγήν ιχθύος. Μάλιστα, όπως τόνισαν πηγές του Οργανισμού στον Ελεύθερο Τύπο μετά από σχετικό ερώτημα, «προτίθενται να δώσουν απαντήσεις για το θέμα αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Γολγοθάς από την 24ωρη στο μετρό

Με περίσσια υπομονή έπρεπε να παροπλιστούν χθες όσοι κυκλοφόρησαν στους δρόμους της Αθήνας. Από νωρίς οι δρόμοι ήταν γεμάτοι καθώς πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους εξαιτίας της 24ωρης απεργίας στις γραμμές 2 και 3 του μετρό που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΣΕΛΜΑ. Μάλιστα, εξαιτίας της απεργίας οι λεωφορειακές γραμμές ήταν γεμάτες από κόσμο ενώ στις στάσεις περίμεναν στωικά μικροί και μεγάλοι.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι με σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) σημείωσαν ότι αργά το βράδυ της Κυριακής αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των ανταλλακτικών που απαιτούνται για να τεθούν σταδιακά ξανά σε κυκλοφορία οι 19 συρμοί που βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Οπως υποστηρίζουν, τα έγγραφα αναρτήθηκαν υπό την πίεση της απεργιακής κινητοποίησης. Υπενθυμίζεται πως η έλλειψη ανταλλακτικών ήταν ένας από τους λόγους της απεργίας.

Για την ταλαιπωρία που υπέστη χθες το επιβατικό κοινό έκανε λόγο και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι πλήρωσε ξανά την προκλητική απάθεια της κυβέρνησης ο λαός.

Μαρίνα Ξυπνητού
Ελεύθερος Τύπος


Λήξη συναγερμού στην Πάτρα- Πόσοι μετανάστες απομακρύνθηκαν από το λιμάνι


Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Πάτρα, για την απομάκρυνση των μεταναστών που διέμεναν στους άτυπους καταυλισμούς...

που είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σε χώρους των πρώην εργοστασίων ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου, απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης.

Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 το πρωί της Τρίτης, συμμετείχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εισήλθαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους.

Οι 600 περίπου μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός Αχαΐας, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίηση τους.

Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς Ανηλίκων Ανθούλα Μπούμπα και Δήμητρα Καπελιαρή

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ανέφερε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και σημείωσε ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους.

"Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Η κ. Τσιριγώτη δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

Στο σημείο ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι όλα εξελίχθηκαν με απόλυτη ομαλότητα σημειώνοντας ότι "οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα".

"Η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της σήμερα ενήργησε την πλήρη εκκένωση ων άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών. Ευχαριστώ και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση τηρώντας κατά απόλυτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών" σημείωσε ο κ. Φιλιππάκος.

"Πρόκειται για ένα θέμα που δεν τελειώνει την επόμενη ημέρα και για αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που πρέπει και να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα" πρόσθεσε.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ
tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Λαμία: Στα δικαστήρια ο Αλκέτ Ριζάι - Έβρισε τον Πρόεδρο της έδρας



Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Δομοκού στα Δικαστήρια Λαμίας ο Αλβανός κακοποιός, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρα προκλητικός απέναντι στην Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Ο Αλκέτ Ριζάι μαζί με δυο ακόμη συμπατριώτες του, κρατούμενοι και αυτοί στις φυλακές Δομοκού, στις 9:00' το πρωί ανέβηκαν τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου, συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών.


Ο χώρος έξω και μέσα στα Δικαστήρια από νωρίς το πρωί ήταν αστυνομοκρατούμενος, ενώ μεγάλη ήταν και η αστυνομική δύναμη που συνόδευε το μεταγωγικό όχημα κατά τη διαδρομή από και προς τις φυλακές Δομοκού.

Έβρισε τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου

Οι τρεις βαρυποινίτες κάθισαν στο εδώλιο με την κατηγορία της οπλοκατοχής, αφού στο κελί τους βρέθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, σε έλεγχο σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο Αλκέτ Ριζάι ήταν ιδιαίτερα προκλητικός απέναντι στο δικαστήριο, ζητώντας να δει φωτογραφίες από τα μαχαίρια, ενώ έκανε ερωτήσεις σε επιθετικό τόνο στην Εισαγγελέα της έδρας. «Είστε εδώ για να απαντάτε και όχι να ρωτάτε...», ήταν η απάντηση από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, που διέκοψε γα λίγο τη δίκη μετά την ένταση που δημιουργήθηκε.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, που ήταν 3 χρόνια για τον έναν και 26 μήνες για τον Αλκέτ και τον άλλο κατηγορούμενο, ο Αλκέτ Ριζάι επιτέθηκε φραστικά στον Πρόεδρο της έδρας λέγοντας «Άντε γ@......ρε....» και διάφορα άλλα γαλλικά.

Για ακόμη μια φορά θα επισημάνουμε ότι για περιπτώσεις όπως αυτή, που βαρυποινίτες μεταφέρονται στα δικαστήρια για πλημμελήματα, καλό θα ήταν να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος, ώστε να αποφεύγονται οι κοστοβόρες και επικίνδυνες μετακινήσεις.




Πηγή : lamiareport.gr




Εξιχνιάσθηκε υπόθεση υπεξαίρεσης αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και χρηματικών ποσών από τραπεζικές θυρίδες



Εξιχνιάσθηκε έπειτα από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπόθεση υπεξαίρεσης αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και χρηματικών ποσών από τραπεζικές θυρίδες.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα από την παραπάνω Υπηρεσία και ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον κ. Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς σε βάρος (6) ημεδαπών ηλικίας 61 έως 64 ετών για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι προαναφερόμενοι, εργαζόμενοι σε τραπεζικό υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενοι την πρόσβασή τους σε τραπεζικές θυρίδες, κατά τα έτη 1999 έως 2016, αφαίρεσαν χωρίς ίχνη παραβίασης της κλειδαριάς, από το εσωτερικό (9) τραπεζικών θυρίδων, τις οποίες είχαν μισθώσει συνολικά (13) άτομα, πλήθος από χρυσές λίρες Αγγλίας, ρολόγια και χρυσαφικά συνολικής αξίας (2.676.500) ευρώ, το συνολικό χρηματικό ποσό των (100.000) ευρώ και των (3.196) δολαρίων Η.Π.Α..


«Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στις συντάξεις χηρείας διαπιστώνουν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στην απονομή των συντάξεων χηρείας κάνουν λόγο 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική τους ερώτηση.

Στην ερώτησή τους πάντως οι βουλευτές  χαρακτηρίζουν «ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος» τις ψηφισθείσες περικοπές και σημειώνουν:

«Αξίζει όμως να σημειωθεί πως μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα».

Οι ερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν την δέσμευση της Εφης Αχτσιόγλου για άμεση απόδοση των συντάξεων χηρείας και σημειώνουν ότι «έως και σήμερα παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις  και αναβολές, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δικαιούχους χήρους και χήρες σε καθεστώς αδιεξόδου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν:

1. Για ποιό λόγο καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους;

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους;


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ντόρα Μπακογιάννη : Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας



Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του τομέα Ισότητας Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα: «Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι οι προτεραιότητες της ΝΔ είναι: «πρώτον, επαναπροσδιορισμός των κοινωνικών προτεραιοτήτων. Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλου ευζωίας. Να αναδείξουμε τη συμβολή της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία. Δεύτερον, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα. Για μας, αποτελεί δέσμευση η εξασφάλιση της πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Ταυτόχρονα, θέλουμε την κατασκευή περισσότερων σταθμών, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, για μας αποτελούν δέσμευση τα φορολογικά κίνητρα, όπως 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε την παροχή στήριξης στις μονογονεϊκές οικογένειες. Τρίτον, στόχευση στην πολιτική του τρίτου παιδιού. Χωρίς αμφιβολία, δημογραφική ανάσα θα πάρουμε, μόνον αν αυξηθούν οι τρίτεκνοι. Και, τέταρτον, διευκόλυνση της εργασίας για τους νέους γονείς. Εδώ μελετούμε το γαλλικό μοντέλο, καθώς η Γαλλία αποτελεί τον πρωταθλητή γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Γαλλίδες μητέρες μπορούν να αυξήσουν την άδεια μητρότητας, εφόσον μπορούν να εργαστούν από απόσταση, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και την τηλεματική».

Η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι οι «πολίτες και πολιτικοί οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η δημογραφική πρόκληση συνδέεται άμεσα με την ίδια την επιβίωση εθνικού ελληνικού κράτους, πέραν του 21ου αιώνα. Η χώρα μας δαπανά για τη στήριξη της οικογένειας μόλις το 1,5% του ΑΕΠ, όταν στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη ο μέσος όρος βρίσκεται μεταξύ του 3 και του 4%. Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξουμε άμεσα ρότα και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας».

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για την οικογένεια. Θέλουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας. Ναι, όταν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες, τα ζευγάρια πολύ ευκολότερα παίρνουν την απόφαση να τεκνοποιήσουν. Όμως εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αίσθημα βεβαιότητας σε όλους, ανεξαιρέτως. Να προσφέρουμε τη δυνατότητα στη μητέρα να αξιοποιεί ειδικά προγράμματα και εξωσχολικές δραστηριότητες, προκειμένου κι εκείνη να μπορεί να εργάζεται απερίσπαστη. Αυτό έγινε στη Γαλλία και στη Βρετανία, όπου οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν μια γενναία οικογενειακή πολιτική που αύξησε τον αριθμό των γεννήσεων. Ήρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις και στην Ελλάδα. Το οφείλουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.


Γελάει ο κόσμος με άρθρο του εμπορικού προϊσταμένου της ΕΡΤ που την παρουσιάζει επιτυχημένη


Έβαλαν τον εμπορικό διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», προϊστάμενο της Εμπορικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ και είπε να παρουσιάσει την ΕΡΤ για επιτυχημένο κανάλι.

Το διαβάσαμε στο protothema.gr και μας έκανε εντύπωση από που και πώς τέτοια εικόνα η ΕΡΤ;

«Αυγή»: Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην ΕΡΤ και αυτό ενοχλεί

Τη διαπίστωση ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην ΕΡΤ, και αυτό μάλιστα ενοχλεί, κάνει σήμερα η εφημερίδα «Αυγή» δίνοντας τη δική της απάντηση σε όσους κάνουν εκστρατεία κατασυκοφάντησης σε βάρος της.

Το κείμενο που υπογράφει ο Νίκος Μερτζάνης, παρουσιαστής πρωινής εκπομπής στην ΕΡΤ, κάνει λόγο για μία «τεράστια προσπάθεια αναδιάρθρωσης». Πού συνοψίζεται αυτή η τεράστια προσπάθεια; Στο νέο οργανόγραμμα, με το οποίο γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει αντικείμενο όλο το προσωπικό. Πράγματι όπως γράφει το άρθρο: «Η ΕΡΤ αλλάζει, φτιάχνει νέο οργανόγραμμα, προσπαθεί να μπει δυναμικά στη νέα εποχή και να εκμεταλλευτεί όλο το προσωπικό»! Και όμως αυτή η παραδοχή γίνεται στο άρθρο, και δεν είναι η μόνη...

Παρακάτω ο αρθρογράφος που ανέλαβε πριν από λίγους μήνες την παρουσίαση πρωινής εκπομπής στο κρατικό κανάλι αναφέρει ότι η ΕΡΤ δεν είναι το κανάλι «του 2% όπως δείχνουν τα στοιχεία», τα οποία όμως δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο.

Σε άλλες ρηξικέλευθες παρεμβάσεις... Οπως αναφέρεται δημιουργείται ενιαίο newsroom, το οποίο προς το παρόν χτίζεται, όπως γράφει ο αρθρογράφος, «αλλά ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα». Το απτό αποτέλεσμα είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί η Επικοινωνία Newsroom που συγκεντρώνει και ανατροφοδοτεί με ειδήσεις τα δελτία και τις εκπομπές. 

Επίσης, απίστευτο και όμως αληθινό, στην ΕΡΤ πλέον πραγματοποιούνται... συσκέψεις στις 9.30 και στις 12.00 με συμμετοχή όλων των τμημάτων και των εμπλεκομένων συναδέλφων, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μερτζάνης, ενώ παράγονται και περισσότερα πρωτογενή θέματα.

Τέλος ειδική αναφορά γίνεται στην επανίδρυση της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας «για να θωρακιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ραδιοφώνου της ΕΡΤ».

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για όλα τα παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως ανακοινώθηκε ο μέχρι πρότινος εμπορικός διευθυντής στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» Χρήστος Μονιάκης ανέλαβε Προϊστάμενος της Εμπορικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ.

Ο Χρήστος Μονιάκης, όπως φαίνεται στο βιογραφικό του είναι εμπορικός διευθυντής στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007 («Στο Κόκκινο»), ενώ είναι και τοπικός σύμβουλος στη Βάρη με την παράταξη «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης».




Κουκουλοφόρων έκλεψαν ξενοδοχείο για ζευγαράκια στα βόρεια προάστια


Κακοποιοί κουκουλοφόροι εισέβαλαν με βαριοπούλες και λοστούς τα ξημερώματα της Κυριακής σε γνωστό ξενοδοχείο ημιδιαμονής στην Κηφισιά και αφού απείλησαν την υπάλληλο που υπήρχε στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου απέσπασαν 1.700 ευρώ και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Για την ληστεία διενεργούνται έρευνες από την αστυνομία.


ΣΕΠΕ: Το ψηφιακό τέλος βάζει «φωτιά» στην τσέπη του καταναλωτή – Πάνω από 65 εκατ. οι ετήσιες επιβαρύνσεις


Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του αρ. 18 Ν. 2121/1993 με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4481/2017 περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ), εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ επισημαίνεται ότι «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».

Ο ΣΕΠΕ σημειώνει ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν «ψηφιακό τέλος». Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία, όπως λέει ο ΣΕΠΕ, είναι πολλαπλάσια από ό,τι ισχύει σε κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο «τέλος»- η χώρα μας καθίσταται πλέον «πρωταθλήτρια» επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά ψηφιακού τέλους στην Ευρώπη.

Όπως τόνισαν και σε σημερινή έκτακτη συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, «είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές. Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Επιπλέον το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και [μειώνει τα έσοδα] των φορολογούμενων επιχειρήσεων».

Ο ΣΕΠΕ κάνει μία ύστατη έκκληση «ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ποινή φυλάκιση 6 μηνών σε Βολιώτη για μία... φατσούλα στο Facebook

Emoticon στο Facebook/ Φωτογραφία: Shutterstock


Φυλάκιση έξι μηνών επιβλήθηκε σε κάτοικο του Βόλου από το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης για χρήση φατσούλας που γελούσε (emoticon) στο Facebook.

Συγκεκριμένα, μία γυναίκα από τον Βόλο προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του άνδρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η επαγγελματίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της, και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε.

Κι όμως, μόνο αυτή η φατσούλα ήταν αρκετή για να τον φέρει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Την περασμένη εβδομάδα δικάστηκε και το δικαστήριο τού επέβαλλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της επαγγελματία θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμό της προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε.



Πηγή: Ταχυδρόμος Βόλου

iefimerida.gr 


Κατάσχεση 3.700 οπιούχων φυτών υπνοφόρου μήκωνος «παπαρούνες», σε περιοχή της Βοιωτίας και σύλληψη 4 αλλοδαπών



Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε φυτεία στην οποία καλλιεργούνταν χιλιάδες οπιούχα φυτά υπνοφόρου μήκωνος («παπαρούνες»), στην περιοχή Νεοχωρακίου Θηβών Βοιωτίας.

Ο συγκεκριμένος χώρος τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση και χθες 14-05-2018 το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί, καλλιεργητές της φυτείας.

Πρόκειται για τρεις υπηκόους Ινδίας, ηλικίας 58, 47 και 36 ετών, καθώς και έναν 28χρονο υπήκοο Πακιστάν, οι οποίοι κατηγορούνται για καλλιέργεια ναρκωτικών. Επίσης τρεις από τους συλληφθέντες στερούνταν παντελώς νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.



Συνολικά από τους αστυνομικούς εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 3.700 οπιούχα φυτά υπνοφόρου μήκωνος, ύψους από 30 έως και 120 εκατοστών, τα οποία περιποιούνταν οι συλληφθέντες με αυτόματο σύστημα ποτίσματος, αποτελούμενο από πλαστικούς σωλήνες και μπεκ.

Όπως διακριβώθηκε, ο χώρος της φυτείας ήταν κατάλληλα περιφραγμένος και άριστα «καμουφλαρισμένος» με ξύλινες παλέτες, ενώ η μοναδική πρόσβαση ήταν εφικτή από παρακείμενη αποθήκη, στην οποία διέμεναν οι τέσσερις καλλιεργητές.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην προαναφερόμενη αποθήκη, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν τρεις νάιλον σακούλες, που περιείχαν τμήματα αποξηραμένων φυτών «παπαρούνες», συνολικού μεικτού βάρους (8) κιλών και (50) γραμμαρίων, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί θρυματοποίηση, με προφανή σκοπό την άμεση πώλησή τους.

Επιπλέον, αναζητείται για να συλληφθεί ένας 64χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος ομοίως για καλλιέργεια ναρκωτικών. Επίσης προέκυψε ότι ως ιδιοκτήτης της ανωτέρω αποθήκης, απασχολούσε παράνομα, ως εργάτες, τρεις από τους αλλοδαπούς, ενώ τους παρείχε την αποθήκη ως κατάλυμα, διευκολύνοντας την παράνομη παραμονή τους στη χώρα μας.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.








Η κυρία που αρνήθηκε τεχνογνωσία του CERN για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων



Η κυρία ονομάζεται Ματρώνα Κυπριανίδου και ως Γεν Γραμ. Έρευνας και Τεχνολογίας αρνήθηκε την εγκατάσταση επένδυσης 100εκ ευρώ που αφορά στην αποκλειστική χρήση τεχνολογίας του CERN για την καταπολέμηση καρκινικών όγκων !!!!!!!! 

Αυτό σημαίνει ότι Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία διεκδικούν πλέον την επένδυση και την τεχνογνωσία αποκλειστικά για Βαλκάνια, Τουρκία, Βόρεια Αφρική.

Τι είναι αυτή η επένδυση

Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα υγιή κύτταρα γύρω απ’ αυτόν.

Στο CERN, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πέραν των διάφορων προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχουν αναπτυχθεί, και συνεχώς αναπτύσσονται, καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική για τη διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου.

Και τέτοια υποδομή είναι αυτή που αρνήθηκε η χώρα μας (ιδρυτικό μέλος του CERN, από το 1954), μ’ αποτέλεσμα να τη διεκδικούν σήμερα κράτη που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές.

Υποδομές που λειτουργούν εδώ και χρόνια σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.α.


Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία 41χρονης άστεγης στο Σχιστό – Συνελήφθη ο δράστης



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία έχει συλληφθεί ένας άνδρας που ομολόγησε ότι σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια την άτυχη γυναίκα στην περιοχή του Σχιστού.

Ο άνδρας έμενε μόνιμα στο τροχόσπιτο έξω από τη βιομηχανική ζώνη του Σχιστού ενώ η 41χρονη άστεγη κυκλοφορούσε στην περιοχή του Πειραιά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο δράστης συναντήθηκε για πρώτη φορά με το θύμα στο λιμάνι του Πειραιά την περασμένη Παρασκευή, 11 Μαΐου. Εκεί της μίλησε και όταν έμαθε πως ήταν άστεγη της είπε να πάνε για φαγητό στο συσσίτιο που ήταν γραμμένος και να πιούν καφέ.

Κατά τη διάρκεια του «ραντεβού» της πρότεινε να πάνε στο τροχόσπιτο όπου εκεί θα μπορούσε να κοιμηθεί. Το Σάββατο, 12 Μαΐου, ο συλληφθείς σκότωσε γρονθοκοπώντας την 41χρονη γιατί όπως ομολόγησε στους αστυνομικούς αφήνοντας τους άφωνους… του λέρωσε τα σεντόνια.

Μετά την δολοφονία ο δράστης άφησε την σορό μέσα στο τροχόσπιτο και την Κυριακή, 13 Μαΐου, την έσυρε περίπου 50 μέτρα μακριά από το τροχόσπιτο όπου την σκέπασε με κλαδιά. Σήμερα επικοινώνησε με τον φίλο του όπου του είπε να πάει από εκεί για να εξαφανίσουν το πτώμα στα νταμάρια του Σχιστού.

Εκείνος όμως ενημέρωσε τις αρχές που συνέλαβαν τον δολοφόνο της άτυχης 41χρονης. Μάλιστα ο δράστης έχει απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία για βιαιοπραγία κατά γυναικών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο δράστης ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του λέρωσε τα σεντόνια γεγονός που τον εξόργισε και την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ ο δράστης είναι ένας 53χρονος συνταξιούχος, πρώην δημοτικός υπάλληλος ο οποίος παραδέχτηκε στους αστυνομικούς την πράξη του, και μάλιστα υπέδειξε ο ίδιος το σημείο όπου βρισκόταν το θύμα.

Πηγή: enikos.gr


Σοκαριστικό ατύχημα με μεθυσμένο οδηγό



Ένα σοκαριστικό ατύχημα με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο μεθυσμένο οδηγό συνέβη στην επαρχεία Ιλφόβ στη νοτιοδυτική Ρουμανία.

Το βίντεο από κάμερα κυκλοφορίας είναι αποκαλυπτικό δείχνοντας το αυτοκίνητο να πλησιάζει με ταχύτητα μια πλατεία, στη συνέχεια εκτοξεύεται και ενώ βρίσκεται στον αέρα αναφλέγεται.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός ευτυχώς φορούσαν ζώνη ασφαλείας και κανείς από τους δύο δεν τραυματίστηκε.





Οικονομική επιθεωρήτρια στον δήμο Θεσσαλονίκης -Διεξάγει έρευνες μετά από καταγγελία




Στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά, μετά από εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να διεξάγει έρευνες μετά από καταγγελία για εταιρεία.

Το θέμα έθιξε με ερώτηση του ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης ζητώντας απαντήσεις από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

«Είναι αλήθεια ότι η κ.Τσεμπερά είναι εγκατεστημένη στο δημαρχείο εδώ και δέκα μέρες με εντολή του εισαγγελέα διαφθοράς και ψάχνει τα εντάλματα; Ξεκίνησε για δύο συγκεκριμένες εταιρείες για το 2014 - 2018 και επεκτείνει τον έλεγχο σε όλα τα εντάλματα που έχουν σχέση με τις προμήθειες στη διεύθυνση ανακύκλωσης και καθαριότητας; ρώτησε ο κ.Κουράκης.

Τις απαντήσεις έδωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αννα Αγγελίδου, η οποία υποστήριξε πως η κ.Τσεμπερά διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος εταιρείας. «Ήρθε στο δημαρχείο γιατί έχουμε όλο το υλικό και τα έγγραφα. Για να κάνει το καθήκον της. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν καταγγελίες στους δήμους και να έρχονται οικονομικοί επιθεωρητές να τις διερευνήσουν».



Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ
iefimerida.gr 


Κεφαλογιάννης: Αδέρφια μας οι δύο στρατιωτικοί, τους μετέφερα την αγάπη ολόκληρου του Έθνους



Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επισκέφτηκε στις φυλακές Αδριανούπολης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Μετέφερα στους δυο Έλληνες αξιωματικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, την απεριόριστη αγάπη ενός ολόκληρου Έθνους» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης μετά το τέλος της επίσκεψης του και συμπλήρωσε: «Τους μετέφερα, την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με το Ψήφισμά του ζητά, με ομοφωνία όλων των πολιτικών του δυνάμεων, την άμεση απελευθέρωσή τους».

Στη δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως «η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είναι ζήτημα πρώτης Εθνικής αλλά και Ευρωπαϊκή προτεραιότητας».

«Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης φύλαγαν Ευρωπαϊκά Σύνορα. Είναι Ευρωπαίοι Πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπληρώνει πως ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επίσκεψή του.

«Στον Άγγελο και στον Δημήτρη όλοι βλέπουμε τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Με αγωνία περιμένουμε την άμεση απελευθέρωση τους. Την επιστροφή στα σπίτια τους. Στους δικούς τους ανθρώπους», καταλήγει στη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αφιέρωσε μάλιστα και στους δύο στρατιωτικούς μία κρητική μαντινάδα: «Ο άντρας που ‘χει με Αρχές, όμορφες μεγαλώσει, Τίποτα στον κόσμο, δεν μπορεί, να τον εταπεινώσει».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης



Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας υπόθεση διαδικτυακής απάτης και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 56χρονης ημεδαπής για απάτη μέσω διαδικτύου και παράβαση της νομοθεσίας για τα παίγνια.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος, όπου μεταξύ άλλων πωλούνται προπληρωμένες κάρτες, σύμφωνα με την οποία άγνωστο άτομο τον κάλεσε και προφασιζόμενο τον τεχνικό διευθυντή εταιρείας προπληρωμένων καρτών τον έπεισε να εκτυπώσει και να του αποστείλει τις προπληρωμένες κάρτες, με το πρόσχημα της βλάβης του μηχανήματος έκδοσης των καρτών.

Από την αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι δράστιδα της απάτης ήταν η 56χρονη ημεδαπή, η οποία, όπως προέκυψε, εξαργύρωνε τις προπληρωμένες κάρτες σε παράνομες ιστοσελίδες διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στις αρμόδιε Εισαγγελικές Αρχές, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή της και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να μην πείθονται από αγνώστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως τεχνικοί εταιρειών προπληρωμένων καρτών για επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE
Μέσω twitter: @CyberAlertGR


Αυξάνουν τον χρόνο ειδικότητας στους Γενικούς γιατρούς για να καλύψουν την τρύπα στις ΤΟΜΥ



Ενώ παρατάθηκε και ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας τους σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 24 μήνες αντί για δέκα που είναι σήμερα. 

Διά της πλαγίας οδού δρομολογεί τη στελέχωση των περίφημων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την αποτύπωση του αναιμικού ενδιαφέροντος των γιατρών στις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Μετά τις επανειλημμένες άγονες προκηρύξεις οι ιθύνοντες στην Αριστοτέλους βρήκαν τη λύση αυξάνοντας τον χρόνο ειδικότητας των Γενικών γιατρών καθώς και την υποχρεωσή τους να υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ. Συγκεκριμένα, ο χρόνος εξειδίκευσης των Γενικών γιατρών επιμηκύνθηκε από τα 4 στα 5 χρόνια και παράλληλα παρατάθηκε και ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας τους σε δομές ΠΦΥ σε 24 μήνες αντί για δέκα που ειναι σήμερα. 

Η πιο πρόσφατη "απόρριψη" των γιατρών εκφράστηκε προς τον ΕΟΠΥΥ: Ο Οργανισμός ζητούσε 2.800 οικογενειακούς γιατρούς, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή, συμφωνα με τον πίνακα προσωρινών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες αξιολόγησε μόλις 657 υποβληθείσες αιτήσεις. Ο ΕΟΠΥΥ είχε τον φιλόδοξο στόχο να καλύψει με συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς 2.152 θέσεις Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ, κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα διαθέτει σε ασφαλισμένους του Οργανισμού τέσσερα πεντάωρα την εβδομάδα, με 15λεπτες επισκέψεις, και θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 άτομα (ανά γενικό γιατρό ή παθολόγο) και 1.500 παιδιά (ανά παιδίατρο). Οι γιατροί θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία 1.600 ευρώ τον μήνα. 

Επισημαίνεται ότι σήμερα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν στις δομές ΠΦΥ του συστήματος (ΤοΜΥ και Κέντρα Υγείας) είναι περίπου 5.000. Εκτός από τον ΕΟΠΥΥ πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει απευθύνει και το υπουργείο Υγείας, και μαλιστα δύο φορές, προς τους γιατρούς για να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, πλην όμως χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα.

"Η μεγαλυτερη και πιο εμβληματική μεταρρύθμιση στο συστημα υγείας της χώρας μας μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ" όπως χαρακτήρισε τις ΤΟΜΥ ο πρωθυπουργός, έχει μετατραπεί σε σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας. Είναι ενδεικτικό πως το σχέδιο βρίσκεται σε εξελιξη τα τελευταία δυο χρόνια, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει "ξεχειλώσει" επικίνδυνα και πως μια ακόμη προθεσμία ολοκλήρωσης του παρήλθε τον περασμένο Μάρτιο. Από τις συνολικά 239 ΤΟΜΥ έχουν εγκαινιαστεί μόλις 52. 

Η λειτουργία του νέου συστήματος ΠΦΥ αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας της χώρας με τους Θεσμούς και θα έπρεπε θεωρητικά να λειτουργεί ήδη πλήρως. Για παράδειγμα η δημιουργία δικτύου οικογενειακών γιατρών και η διαδικασία παραπομπής των ασθενών στα νοσοκομεία μέσω αυτών είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μεσα στο πρώτο δίμηνο του 2018. Η... χρονοκαθυστέρηση που διαπιστώνεται ωστόσο απομειώνεται από την Αριστοτέλους, που υποστηρίζει πως η ΠΦΥ εντάχθηκε στα προαπαιτούμενα με ελληνική πρωτοβουλία και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει πίεση από τους θεσμούς. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η δημιουργία της ΠΦΥ ανατέθηκε σε ειδικό αναπληρωτή γενικό γραμματέα στο υπουργείο Υγείας, τον κ. Σταμάτη Βαρδαρό. 

Έκτακτη συνέλευση των γιατρών του ΠΕΔΥ

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής, σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις δομές της ΠΦΥ. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ και η απροθυμία γιατρών να τα στελεχώσουν οδηγούν σε αυθαίρετες ενέργειες που επιτείνουν την απαξίωση των Κέντρων Υγείας. 

"Το Υπουργείο αφ’ ενός μεν προχωρεί σε συστεγάσεις των ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι και αφ’ ετέρου, επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας των θεραπευτών γιατρών (Γεν. Ιατρικής, Παθολόγων και Παιδιάτρων) σε Οικογενειακούς Ιατρούς. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Από θεραπευτές ιατροί θα μετατραπούν σε ‘τροχονόμους’ (Getekeeping)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. 

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό. Οι μισθοί των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης συνεχώς μειώνονται, σε πολλές μονάδες γιατροί εργάζονται απλήρωτοι για μήνες, ενώ στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια η διοίκηση αρνείται να προσλάβει γιατρούς που έχουν κερδίσει δικαστικές αγωγές επαναπρόσληψης.

“Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις παραμένουν ακόμα σήμερα 2.500 γιατροί απολυμένοι από το 2014” αναφέρει σχετικά ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής και καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες επικουρικούς εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του 2018, ενώ καταλήγει: “Οι υποσχέσεις για προκήρυξη μόνιμων θέσεων τόσο για αυτούς όσο και για τους απολυμένους, παραμένουν υποσχέσεις”.


Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μέσα σε δύο χρόνια



Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο 13ο RED Business Forum όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές της ΝΔ για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Παπαδομαρκάκη και την ομάδα του RED για τη σημερινή εκδήλωση. Το Red Business Forum έχει εξελιχθεί σε θεσμό της αγοράς ακινήτων την τελευταία δεκαετία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

Πριν λίγα χρόνια, στόχος ζωής των Ελλήνων ήταν η αγορά κατοικίας. Εξάλλου, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Επί δεκαετίες, τα ακίνητα αποτελούσαν μία από τις ατμομηχανές της οικονομίας. Δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και στήριζαν την ανάπτυξη. Σήμερα, για τους περισσότερους Έλληνες, η κατοχή ακινήτων αποτελεί επαχθές βάρος. 

Παρά τα σημάδια δειλής ανάκαμψης, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί 50% τα τελευταία χρόνια. Οι κύριες αιτίες είναι τέσσερις. Πρώτον, ο υπέρογκος ΕΝΦΙΑ και η υψηλή φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα. Δεύτερον, η μεγάλη γραφειοκρατία στη διαδικασία μεταβίβασης. Τρίτον, η ανυπαρξία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας. Τέταρτον, η στρεβλή σχέση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

Τα προβλήματα διογκώνει το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε εξαιτίας της κυβέρνησης. Προσφάτως, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη, από το 2,5 στο 1,9%. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας έσβησε από το χάρτη τη μεσαία τάξη που παραδοσιακά «κρατούσε» ψηλά την αγορά ακινήτων.

Στόχος της αυριανής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναθέρμανση της αγοράς. Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες στην ανάπτυξη ακινήτων και μπορεί να ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Το σχέδιό μας ξεκινά με μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Έτσι, ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στο μέσο όρο σε ΕΕ και ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει σταδιακά τη στεγαστική πίστη. 

Ακόμη, σχεδιάζουμε έκπτωση ως και 50% για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων. Η έκπτωση φόρου θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα χρόνια. 

Εκτός αυτού, μελετούμε το κυπριακό μοντέλο αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, με κίνητρο την αύξηση του συντελεστή δόμησης ως και 30%. Αυτή η πολιτική ενίσχυσε την κυπριακή αγορά και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδίως στα τουριστικά καταλύματα, οι επενδύσεις που έγιναν για αναβαθμίσεις κτηρίων έφτασαν το μισό δισεκατομμύριο σε 3 χρόνια.

Επίσης, ήρθε η ώρα να απλοποιήσουμε τη νομοθεσία για την αλλαγή χρήσης κτηρίων. Χιλιάδες κτήρια-φαντάσματα που κάποτε στέγαζαν βιομηχανίες και επιχειρήσεις στέκουν ανεκμετάλλευτα. Με διαδικασίες εξπρές μπορούν άμεσα να μεταβληθούν σε ενεργητικό απόθεμα. Θα καταθέσω και σχετική τροπολογία για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση. Ξέρετε πόσα δικαιολογητικά απαιτούνται σήμερα; 23. Εμείς δεσμευόμαστε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να τα μειώσουμε στο ένα τρίτο. Και δεσμευόμαστε να γίνονται όλα ηλεκτρονικά ως το τέλος. 

Ακόμα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του silver economy. Εξετάζουμε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Το πέτυχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς. 

Τέλος, θα στηρίξουμε το πρόγραμμα golden visa. Θέλουμε να επεκταθεί σε νέες αγορές, μέσα από συμμετοχές σε εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταθλητή στον τομέα αυτό. 

Κυρίες και κύριοι,

Το κλειδί είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα χώρα επενδυτών. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να θεραπευτούν και οι χρόνιες παθήσεις. Μία από αυτές είναι η περιορισμένη αναμόχλευση του παλιού κτηριακού αποθέματος. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις αναπλάσεις των κτηρίων, με ταυτόχρονες επενδύσεις σε έργα υποδομής και τεχνολογίας στο δημόσιο χώρο. Μόνον έτσι θα αυξήσουμε την εξωτερική ζήτηση και θα προσελκύσουμε πολύτιμα κεφάλαια που θα ζωντανέψουν ξανά την αγορά ακινήτων. 

Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση της υπερφορολόγησης, της απαξίωσης και της αβεβαιότητας, σε ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Η διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δομική: για μας, η ακίνητη περιουσία δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των πολλών. 

Το επιχειρηματικό κέρδος αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ θα λάβει γρήγορα αποφάσεις που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες στην αγορά ακινήτων. Τα κεφάλαια υπάρχουν όμως απουσιάζει ο αξιόπιστος εταίρος από την πλευρά του κράτους. Αυτό θα διορθωθεί με τις επόμενες εκλογές».





Ο πιλότος της Malaysia airlines έριξε επίτηδες το αεροπλάνο



Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που εξαφανίστηκε η πτήση MH370 της Malaysia Airlines. Εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο – Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου 2014. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 239 άνθρωποι. Η εξαφάνιση της πτήσης MH370 εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπορίας στον κόσμο.

Σήμερα, μια ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων στον τομέα των αερομεταφορών ρίχνει φως στο θρίλερ της μοιραίας πτήσης. Αποκαλύπτουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές στην εκπομπή 60 Minutes.

Συμφωνούν όλοι ότι το ενδεχόμενο να είναι δυστύχημα έχει μία στο τρισεκατομμύριο πιθανότητες. Υποστηρίζουν ότι ο πιλότος Zaharie Amad Shah έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο.

Ο ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων Larry Vance πιστεύει ότι ο πιλότος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και οδήγησε το αεροπλάνο στο πιο απομακρυσμένο σημείο για να εξαφανιστεί.

«Δυστυχώς σκότωσε και όσους επέβαιναν στην πτήση MH370 και το έκανε σκόπιμα»

(Το μοιραίο αεροπλάνο λίγο πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ)

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας Martin Dolan υπογράμμισε ότι ήταν σχεδιασμένη ενέργεια. «Ήταν σκόπιμο και έγινε σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Ο πιλότος Zaharie Amad Shah, σύμφωνα με τον πιλότο Boeing 777 και εκπαιδευτή Simon Hardy, απέφευγε να ανιχνεύεται το αεροπλάνο από το μαλαισιανό ή ταϊλανδέζικο στρατιωτικό ραντάρ πετώντας στα σύνορα. Διέσχιζε και πετούσε στα σύνορα του εναέριου χώρου κάθε χώρας.

 «Έμπαινε και έβγαινε από αυτές τις δύο χώρες. Οπότε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν ενοχλήθηκαν από το μυστήριο αεροπλάνο. Αν μου ανέθεταν να προσπαθήσω να εξαφανίσω ένα Boeing 777, θα έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα.  Είναι πολύ ακριβής πτήση γιατί έκανα τη δουλειά και ξέρουμε ότι ο στρατός δεν αναχαίτισε το αεροπλάνο».

 Το αντίο του πιλότου

 Αφού έφτιαξαν το πραγματικό σχέδιο πτήσης της MH370, o Simon Hardy έκανε μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Ο πιλότος έκανε μια ανεξήγητη και περίεργη στροφή για να πετάξει πάνω από την πατρίδα του στο Penang.

«Πέρασα πολύ καιρό να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να είναι αυτό. Τι τεχνικός λόγος θα μπορούσε να υπάρχει. Και μετά από μήνες πήρα την απάντηση. Κάποιος κοίταζε από το παράθυρο. Μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό αντίο ή ένα συναισθηματικό αντίο στην πατρίδα του».

(O πιλότος της μοιραίας πτήσης) 

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας Martin Dolan πρωτοστάτησε στη διετή έρευνα για τη μοιραία πτήση MH370. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια ζώνη αναζήτησης που κάλυψε 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία των αερομεταφορών και σταμάτησε τον περασμένο Ιανουάριο. Η περιοχή αναζήτησης βασίστηκε στην υπόθεση ότι η πτήση MH370 έκανε μια απότομη, ανεξέλεγκτη βουτιά θανάτου.

Η υπόθεση αμφισβητήθηκε από τον Hardy και τον Vance που πιστεύουν ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε σε προγραμματισμένη προσγείωση. Ο Vance πιστεύει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αεροπλάνου παραμένει ανέπαφο.

«Αν δεν καταλήξουμε να βρούμε το αεροπλάνο στην περιοχή αναζήτησης, τότε το συμπέρασμα θα είναι ότι εστιάσουμε σε λάθος πράγματα», παραδέχτηκε ο Dolan. Αν και η ομάδα εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί το αεροπλάνο, είναι βέβαιοι ότι θα βρεθούν τα συντρίμμια.


Πηγή : star.gr


Η χιουμοριστική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το διαβατήριο


Ο κ. Μητσοτάκης, ανέβασε μία φωτογραφία με την σύζυγό του Μαρέβα, από το Τελωνείο Κήπων, όπου βρισκόταν εχθές, προκειμένου να μεταβούν στην Ίμβρο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει ανθρώπινα και με χιούμορ, ότι ξέχασε το διαβατήριό του.




Στο αίμα βάφτηκε η Γάζα




Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό 58 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιά, και 2700 οι τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά. 

Οι Ευρωπαίοι απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε δυσανάλογη βία τις επιθέσεις των Ισραηλινών. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, λέγοντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.







Τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ ανακαλεί η Τουρκία

REUTERS/MOHAMMED SALEM


Τους πρέσβεις της στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακάλεσε η Τουρκία για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας παράλληλα τριήμερο πένθος για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε Τούρκους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ, αναφερόμενος στους τουλάχιστον 55 Παλαιστινίους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ, στο περιθώριο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε «την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία», ανεξάρτητα από το αν προέρχεται «από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ», όπως πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ, ενώ  2.700 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.


Πηγή : naftemporiki.gr


«Σίριαλ» η υπόθεση Γεωργίου: δεύτερη αναίρεση της απαλλαγής του



Για τρίτη φορά θα κριθεί από το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, η οποία έχει προσλάβει πλέον τον χαρακτήρα δικαστικού σίριαλ, καθώς έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αλλά η επανεξέταση της υπόθεσης, για τρίτη φορά, αποφασίστηκε από τον Αρειο Πάγο.

Οπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για δεύτερη φορά, έκανε δεκτή αναίρεση κατά της απαλλαγής Γεωργίου, την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι - για τρίτη συνεχή φορά - για επανάκριση από το Συμβούλιο των Εφετών.

Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της κ. Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η υπόθεση Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μετείχαν στα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης της χώρας, ενώ η ίδια η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο υπάρχει στη σχετική δικογραφία, έχει επισημάνει πως το έλλειμμα για το 2009 υπολογίστηκε με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρ και έχει τύχει της δικής της εγκρίσεως.

Σημειωτέον ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα περί διόγκωσης του ελλείμματος, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση, από την οποία έως τώρα έχει απαλλαγεί δύο φορές, ενώ απαλλακτικές υπήρξαν και οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις.

Παράλληλα, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών σε δεύτερο βαθμό για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορία που αφορούσε ότι δεν ενημέρωσε τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πριν στείλει τα στοιχεία στη Eurostat, ενώ για άλλες καταγγελίες, μεταξύ των οποίων ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε κρατήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ήταν και επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρέας Γεωργίου απαλλάχθηκε.

Μετά την καταδίκη του, ο ίδιος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Ευσταθία Σπυροπούλου, πρότεινε να αναιρεθεί (να ακυρωθεί) η ποινή αυτή και τώρα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.


Ιωάννα Μάνδρου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ