Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ ανακαλεί η Τουρκία

REUTERS/MOHAMMED SALEM


Τους πρέσβεις της στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακάλεσε η Τουρκία για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας παράλληλα τριήμερο πένθος για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε Τούρκους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ, αναφερόμενος στους τουλάχιστον 55 Παλαιστινίους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ, στο περιθώριο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε «την ανθρωπιστική τραγωδία, αυτή τη γενοκτονία», ανεξάρτητα από το αν προέρχεται «από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ», όπως πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ «είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας – Ισραήλ, ενώ  2.700 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.


Πηγή : naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου