Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Επιστρέφει στις φυλακές η οικιακή βοηθός που κακοποιούσε ηλικιωμένη



Στις φυλακές της Νεάπολης επιστρέφει σήμερα η 63χρονη οικιακή βοηθός που κακοποιούσε βάναυσα την ηλικιωμένη γυναίκα που είχε το χρέος να προσέχει.

Σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση με το Αυτόφωρο Δικαστήριο να καταδικάζει την 63χρονη και να της επιβάλει ποινή κάθειρξης 8 μηνών, η οποία μπορεί να εξαγοραστεί προς 25 ευρώ ημερησίως.

Τι ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη

Χωρίς καμία μεταμέλεια η 63χρονη κατηγορούμενη κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι η ηλικιωμένη ήταν πολλές φορές επιθετική κι έπρεπε να της δένει τα χέρια.

Μάλιστα, η ίδια ανέφερε ότι έκανε την δουλειά της όσο καλύτερα μπορούσε.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κόρη της 78χρονης η οποία περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα βάναυσα βασανιστήρια που είχε υποστεί η μητέρα της στα χέρια της οικιακής βοηθού λέγοντας πως όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και σε κάμερα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν τα παιδιά της 80χρονης Ηρακλειώτισσας που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ διαπίστωσαν ότι η υγεία της μητέρας τους επιδεινωνόταν καθημερινά. Προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει τοποθέτησαν κάμερες κλειστού κυκλώματος στο σπίτι, από το υλικό των οποίων προέκυψε ότι η γυναίκα που είχαν προσλάβει για να φροντίζει την ηλικιωμένη και να την περιποιείται, την κακοποιούσε βάναυσα.


Πηγή : cretapost.gr


UNICEF: Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες βόμβες»



Οι ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο παιδιά, στην πλειονότητά τους κορίτσια, ως «ανθρώπινες βόμβες» στη βορειοανατολική Νιγηρία, προειδοποίησε σήμερα από τη Γενεύη η Unicef, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά. 

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός, ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις σχεδόν τετραπλασιάστηκε από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με το σύνολο του 2016. 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, 83 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως βομβιστές καμικάζι, μεταξύ αυτών 55 κορίτσια, πολύ συχνά ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Η Unicef καταμέτρησε επίσης 27 αγόρια κι επιπλέον ένα βρέφος το οποίο μετέφερε στην πλάτη του ένα κοριτσάκι. 
Το να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο παιδιά είναι μια «θηριωδία», επισήμανε η UNICEF εκτιμώντας ότι αυτά τα παιδιά είναι «πάνω απ’ όλα θύματα και όχι δράστες». 

Η Μπόκο Χαράμ δεν έχει αναλάβει σε όλες τις περιπτώσεις την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τονίζει το Ταμείο των ΗΕ για τα Παιδιά. 

Περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στο βορειανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, εξαιτίας της ισλαμιστικής εξέγερσης, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων από την αρχές του 2009. 

Εξαιτίας των βιαιοπραγιών, η βορειοανατολική Νιγηρία βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, σημειώνει η Unicef, όπου περίπου 450.000 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό φέτος. 


Μεγάλη επίθεση εναντίον μνημείων σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές στην Καταλονία




Ο τζιχαντιστικός πυρήνας που κατηγορείται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, προετοίμαζε μια επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με τη χρήση εκρηκτικών υλών εναντίον «μνημείων», όπως παραδέχθηκε ένα μέλος της.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, ένας Ισπανός 21 ετών που γεννήθηκε στον ισπανικό θύλακα Μελίγια της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές χθες Τρίτη ενώπιον δικαστή ο οποίος ερευνά τις επιθέσεις αυτές που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους. 

Ο 12μελής πυρήνας, εκ των οποίων μόνο τέσσερα παραμένουν εν ζωή, προετοίμαζε «μια πιο σημαντική επίθεση» από αυτές στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς εναντίον «μνημείων» με τη χρήση «βομβών», σύμφωνα με δικαστική πηγή. 

Ο δικαστής αποφάσισε χθες την προφυλάκιση του Τσεμλάλ, όπως και του Ντρις Ουκαμπίρ, ενός 27χρονου Μαροκινού. Ένας τρίτος άνδρας, ο Μοχάμεντ Αάλα ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Εξάλλου ο δικαστής ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σε τρεις ημέρες για την τύχη του τέταρτου κατηγορούμενου, του ιδιοκτήτη ενός internet cafe στο οποίο σύχναζαν τα μέλη του πυρήνα, μετά τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας στο κατάστημά του. 

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποκαλύφθηκαν άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την αποτυχία του αρχικού σχεδίου των τζιχαντιστών. Την προηγούμενη Τετάρτη σημειώθηκε από λάθος έκρηξη στο σπίτι των τρομοκρατών στο Αλκανάρ, νότια της Βαρκελώνης. 

Στα ερείπια του σπιτιού η αστυνομία «μεγάλη ποσότητα φιαλών αερίου» και «μεγάλη ποσότητα καρφιών τα οποία θα χρησιμοποιούνταν ως βλήματα αλλά και πυροκροτητές». 

Επίσης εντοπίστηκε ένα έγγραφο μέσα σε ένα πράσινο βιβλίο: «Στο όνομα του Αλλάχ (…) Σύντομη επιστολή των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους στην γη της αλ Ανταλούς (όνομα της Ισπανία όταν βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία) προς τους Σταυροφόρους, τους μισητούς, τους αμαρτωλούς …». 

Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ο ιμάμης Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των μελών του πυρήνα, και «τουλάχιστον» ένας ακόμη άνθρωπος. Ο Τσεμλάλ επέζησε γιατί την ώρα της έκρηξης βρισκόταν έξω από το σπίτι, στη βεράντα. Την επομένη, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ελλείψει εκρηκτικών τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Β’. 

Ένα φορτηγάκι που νοίκιασε ο Ντρις Ουκαμπίρ χρησιμοποιήθηκε από τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος το έριξε εναντίον πεζών στη Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 120 ακόμη. Ο 22χρονος Αμπουγιακούμπ στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα και του έκλεψε το αυτοκίνητο. 

Μετά τα μεσάνυκτα στην Καμπρίλς πέντε μέλη του πυρήνα οπλισμένα με τέσσερα μαχαίρια και ένα τσεκούρι έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε περαστικούς και σταμάτησαν σε ένα μπλόκο της αστυνομίας. Έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών αφού μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν έξι ακόμη.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες ο Αμπουγιακούμπ σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ένα χωριό 50 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη. Στο μεταξύ οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει δύο ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις στην Καταλονία. 

Ένας 28χρονος άνδρας, που συνελήφθη στη Νάντορ κοντά στη Μελίγια, είχε ζήσει επί 12 χρόνια στη Βαρκελώνη. Φέρεται να συνδέεται με το ΙΚ και να σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον της ισπανικής πρεσβείας στο Ραμπάτ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο 2M.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στην Καταλονία, όμως μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook εκφράζοντας την ικανοποίησή του. 

Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Ούτζα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Ο άνδρας αυτός διέμενε στο Ρίπολ, τη μικρή πόλη της νότιας Ισπανίας όπου ζούσαν πολλά από τα μέλη του πυρήνα. Και οι δύο συνελήφθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με το 2Μ.



Πηγή : tovima.gr


Κατέστρεψαν σαρκοφάγο 800 ετών προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το παιδί τους



Mία σαρκοφάγος 800 ετών, που εκτίθεται σε μουσείο στο Έσεξ της Βρετανίας, υπέστη ζημιές όταν επισκέπτες του μουσείου τοποθέτησαν σε αυτή το παιδί τους για να το φωτογραφήσουν.   

Το αρχαίο έκθεμα, που βρίσκεται στο μουσείο του μοναστηρίου Prittlewell στο Σάουθεντ, έπεσε από τη βάση του και έσπασε, όταν πήγαν να τοποθετήσουν σε αυτό το παιδί, σηκώνοντάς το πάνω από το προστατευτικό.   

Η οικογένεια έφυγε στη συνέχεια από το μουσείο, χωρίς να αναφέρει το γεγονός, που συνέβη στις 4 Αυγούστου, αφήνοντας το προσωπικό του μουσείου να αντιληφθεί μόνο του την ζημιά. Ωστόσο, το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του μουσείου.  

 «Η φροντίδα των εκθεμάτων μας είναι υψίστης σημασίας για εμάς και αυτό το μεμονωμένο περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στις υπηρεσίες του μουσείου, το προσωπικό των οποίων πασχίζει για να προστατεύσει την κληρονομιά του Σάουθεντ μέσα στους ιστορικούς μας χώρους», τονίζει στην εφημερίδα Guardian η Κλαιρ Ριντ, η συντηρήτρια υπεύθυνη για την επιδιόρθωση της σαρκοφάγου.  

 «Προτεραιότητά μου είναι να φέρω εις πέρας προσεκτικά τις τεχνικές φροντίδες που απαιτούνται για να αποκατασταθεί το σημαντικό αυτό εύρημα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της συναρπαστικής ιστορίας του Μοναστηρίου Prittlewell», πρόσθεσε.   

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε στον χώρο του μοναστηριού το 1921 και περιείχε έναν σκελετό, που ενδεχομένως ανήκε σε κάποιον ανώτερο στην τάξη του μοναχικού τάγματος. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από Κλουνιακούς μοναχούς και στην ακμή του φιλοξενούσε 100 μοναχούς.   Η σαρκοφάγος από αμμόπετρα που υπέστη βλάβες, είναι η τελευταία του είδους της. «Είναι ένα σημαντικό εύρημα και μοναδικό ιστορικά για εμάς, καθώς δεν έχουμε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από το μοναστήρι», τονίζει η Ριντ.   

Ευτυχώς, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι ζημιές δεν θα κοστίσουν περισσότερο από 100 λίρες.

 Η σαρκοφάγος στο εξής θα τοποθετηθεί σε κλειστή βιτρίνα και η ομάδα των συντηρητών προς το παρόν μελετά τον βέλτιστο τρόπο για την αποκατάσταση της βλάβης.   

Το συμβούλιο του μουσείου υπενθυμίζει στους επισκέπτες ότι οφείλουν να προσέχουν και να σέβονται τα διαχωριστικά στα εκθέματα και τις πινακίδες, που στόχος της ύπαρξής τους είναι να διαφυλάξουν την σημαντική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής.   

«Μπορείς να υπολογίσεις όλους τους κινδύνους που ενδεχομένως θα διατρέχει ένα έκθεμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιμένεις ότι κάποιος θα προσπαθήσει να μπει μέσα σε ένα από αυτά», τόνισε η Ριντ.   


Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Πηγή: .lifo.gr


Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν τις αγορές σε είδη διατροφής και βενζίνη




Από παντού κόβουν τα ελληνικά νοικοκυριά ενόψει και της φορολογικής καταιγίδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του έτους οι Έλληνες αγόρασαν 56.000.000 λίτρα λιγότερα βενζίνης καθώς ο όγκος πωλήσεων στις βενζίνες μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για τις πωλήσεις σε σούπερμαρκετ δείχνουν απώλεια της τάξης του 1% καθώς στα γαλακτοκομικά υπήρξε μείωση πωλήσεων κατά 3,5%, στα καθαριστικά η πτώση κινείται στο 4,9% και σε είδη προσωπικής υγιεινής στο 4,6%.

Καθοδική είναι η πορεία στις πωλήσεις στα ηλεκτρονικά είδη καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία Gfk δείχνουν πτώση 11,2% σε προϊόντα πληροφορικής, 5,3% στα προϊόντα τηλεπικοινωνιών και 5,8% στα ηλεκτρονικά είδη.

Όπως επισημαίνεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2015.


Πηγή: thessnews.gr


Εμφανίστηκε και το άλλο ανιστόρητο ακροαριστερό πλυντήριο ο Νίκος Παππάς λάτρης του δικτάτορα Μαδούρο



Εμφανίζονται ένας ένας οι ακροαριστεροί λάτρεις του δολοφόνου Στάλιν και των κομουνιστικών καθεστώτων και προσπαθούν με δηλώσεις τους, να βγάλουν την Νέα Δημοκρατία ακροδεξιά για να καλύψουν τα δικά τους καθεστωτικά πιστεύω και για να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες που τους έχουν πλέον σιχαθεί.

Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί ο συχνός επισκέπτης του καθεστώτος Μαδούρο, Νίκος Παππάς για να προσπαθήσει και αυτός να ξεπλύνει τα εγκλήματα των κομουνιστικών καθεστώτων.

Προσπάθησε μιλώντας στο Ραδιόφωνο  24/7 να σπιλώσει την Νέα Δημοκρατία με το παραμύθι της ακροδεξιάς ποιος ο Νίκος Παππάς ένας ακροαριστερός με την βούλα.

«Αν θέλει η Ν.Δ. να μάθει περισσότερα για τον γκεμπελισμό, πρέπει να απευθυνθεί σε οικείους, να κοιτάξει πολύ κοντά της», είπε ο Νίκος Παππάς και συνέχισε λέγοντας : «Η θεωρία των δύο άκρων, ήταν καταφύγιο της Δεξιάς, από τα αδιέξοδα στην οικονομική της πολιτική».

Είπε ακόμα χωρίς να ξέρει όπως φαίνεται καθόλου την Ελληνική ιστορία ότι: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη ιστορία. Μεσαίος χώρος μεταξύ των πολυβόλων και του τοίχου της Καισαριανής δεν υπάρχει. Η είσαι με τα πολυβόλα ή με τους εκτελεσμένους. Ή είσαι με την Εθνική Αντίσταση ή είσαι με τους δοσιλόγους».

Ο Νίκος Παππάς είπε ακόμα ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό που έγινε σε άλλες χώρες, δηλαδή να εκκαθαριστεί η δημόσια διοίκηση από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής και αυτό είχε απότοκα στην πολιτική ζωή.

Νίκος Παππάς ένας αμετανόητος και επικίνδυνος ακροαριστερός.


Που κατάντησε η Ελλάδα! Αφγανοί κουρεύουν και χτυπούν Πακιστανούς σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη



Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της πρωτοφανούς επίθεσης ομάδας Αφγανών σε βάρος Πακιστανών μέσα στο διαμέρισμά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το thestival φέρνει στο φως της δημοσιότητας βίντεο ντοκουμέντο που κατέγραψαν με το κινητό τους τηλέφωνο οι δράστες.

Στο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ένας από τους δράστες κουρεύει με ψαλίδι δύο Πακιστανούς την ίδια ώρα που δέχονται χτυπήματα και απειλές από έναν άλλο Αφγανό, ο οποίος φαίνεται να έχει αρχηγικό ρόλο. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει κυκλοφορήσει στα κινητά τηλέφωνα των παραβατικών μελών της αφγανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr οι δράστες της επίθεσης διέδωσαν το βίντεο θέλοντας να αποδείξουν ότι οι ίδιοι έχουν αναλάβει το «κουμάντο» στο κέντρο της πόλης.

Η επίθεση και ο συμβολισμός της

Η ρατσιστική επίθεση σε βάρος των τεσσάρων Πακιστανών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων περίπου δεκαπέντε Αφγανοί εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο διαμέρισμά τους, σε πολυκατοικία της οδού Μοναστηρίου. Αφού τους ακινητοποίησαν, τους έδεσαν με καλώδια. Στη συνέχεια, τους κούρεψαν, ενώ ταυτόχρονα τους βιντεοσκοπούσαν. Τους αφαίρεσαν κινητά τηλέφωνα και μικροποσά που είχαν επάνω τους. Τέλος, τους είπαν ότι κουμάντο στην πόλη κάνουν οι Αφγανοί και ότι οι Πακιστανοί πρέπει να την εγκαταλείψουν.

Ατιμωτική πράξη με συμβολισμό το κούρεμα

Οι τέσσερις Πακιστανοί κατήγγειλαν το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο ημέρες αργότερα. Διευκρίνισαν ότι η πράξη του κουρέματος παρά τη θέληση κάποιου έχει ατιμωτικό χαρακτήρα στα μουσουλμανικά κράτη.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ από τα πρώτα στοιχεία που έχουν δώσει στους αστυνομικούς τα θύματα της επίθεσης έχει σκιαγραφηθεί το προφίλ κάποιων εκ των δραστών.



Πηγή : thestival.gr


Νέα απόπειρα αντιεξουσιαστών να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς το βράδυ στην Αθήνα




Κάθε βράδυ το ίδιο σκηνικό, ομάδες κακοποιών αντιεξουσιαστών, με τάσης να καταστρέψουν περιουσίες αθώων πολιτών και να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς, δρουν ανεξέλεγκτα όποτε και όταν θέλουν.

Εχθές το βράδυ βροχή από βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ εκτόξευσε ομάδα ατόμων, στη συμβολή της οδού Πατησίων με την Τοσίτσα.

Αφού τελείωσε η μανία τους χωρίς ευτυχώς και πάλι θύματα οι κακοποιοί τράπηκαν σε φυγή στα στενά της περιοχής και όπως γίνεται κάθε φορά δεν έγινε ούτε μία προσαγωγή, για σύλληψη δεν το συζητάμε.





Οι “τρελές μπίζνες” των νονών της νύχτας – Πώς χρεοκοπούν μαγαζιά για… να τα αγοράσουν οι ίδιοι



Εκτός από προστασία πουλάνε και... προϊόντα για τα μαγαζιά, που τα υποχρεώνουν να αγοράσουν - Καταχρεώνουν τις επιχειρήσεις για να... δώσουν δανεικά με απίστευτους τόκους - Αγοράζουν τα μαγαζιά "κοψοχρονιά" με "αχυράνθρωπους" να φαίνονται αφεντικά - "Πάρτι" της μαφίας στην Μύκονο

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια το ρεπορτάζ του newsit.gr, για το πως κυκλώματα μαφίας “δαγκώνουν” μαγαζιά προκειμένου να τα αγοράσουν με χαμηλή τιμή και στη συνέχεια να “θησαυρίσουν από αυτά”.

Η φωτιά που έβαλε σε μεγάλο στριπ-κλαμπ της Συγγρού ο ένας από τους ιδιοκτήτες του, θύμα τοκογλύφων όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έφερε στο φως τις δημοσιότητας της νέες “επιχειρηματικές” δραστηρίοτητες οργανωμένων ομάδων “νονών” τις νύχτας, οι οποίοι… αναμόρφωσαν το μάνατζμεντ των “εταιρειών” τους έπειτα από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα.

Πλέον, μόνο η “προστασία” στα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσης δεν εξασφαλίζει στους “νονούς” τις νύχτας των πακτωλό χρημάτων που χρειάζονται για να διατηρούν τις ομάδες τους και να κάνουν πολυτελή ζωή.

Για το λόγο αυτό την τελευταία πενταετία οι έχουν αλλάξει… επαγγελματικό προσανατολισμό και το έριξαν στην τοκογλυφία. Άλλωστε είχαν πολύ “μετρητό” αποθηκευμένο από το καιρό που οι “αγελάδες ήταν παχιές”.

Έτσι λοιπόν Συν δημιούργησαν και νόμιμες επιχειρήσεις, με τα χρήματα που είχαν εξοικονομήσει από την παρανομία. Και αυτές οι επιχειρήσεις όμως, σύμφωνα με στοιχεία, έχουν να κάνουν με την νύχτα, καθώς πρόκειται για αποθήκες χονδρικής πώλησης αλκοολούχων ποτών, κάβες δηλαδή, αλλά και αποθήκες με χαρτικά.

Έτσι η… “προστασία” επεκτάθηκε, και έγινε πια υποχρεώση του καταστηματάρχη να αγοράζει ποτά και χαρτικά από τις συγκεκριμένες αποθήκες.

Τοκογλυφία

Το επόμενο στάδιο δεν ήταν άλλο από την αγορά των καταστημάτων που πωλούσαν προστασία και τα οποία “φαλήρισαν”. Το κόλπο ήταν απλό και λειτουργικό.

Αφού πρώτα “γονάτιζαν” οικονομικά των ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, με το “κεφαλικό φόρο” που του επέβαλαν, στην συνέχεια του δάνειζαν χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στης οικονομικές του υποχρεώσεις.

Όταν λοιπόν το θύμα αδυνατούσε να πληρώσει το δάνειο και βέβαια τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια, τότε ως από “μηχανής θεός” έρχονταν η συμφέρουσα πρόταση από τον ίδιο το “νονό” τις νύχτας.

Πρότειναν διακανονισμό με βάση τα χρωστούμενα και το κόστος αγοράς του μαγαζιού, πλήρωναν την διαφορά και γίνονταν οι ίδιοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δυο μεγάλα κέντρα της παραλιακής, ένα στο κέντρο τις Αθήνας και δυο στην Συγγρού, έχουν περάσει στα χέρια “νονών” τις νύχτας με αυτόν τον τρόπο, βάζοντας “αχυράνθρωπους” να φαίνονται ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Μύκονος

Ωστόσο το μεγάλο “παρτι” την τελευταία πενταετία έχει γίνει στην Μύκονο, όπου στην κυριολεξία οργανωμένες ομάδες μαφίας αλωνίζουν στο Νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφορίες, αρχικά οι “νονοί” εμφανίστηκαν στο νησί ως οργανωμένες ομάδες “σεκιούριτι” ακόμα και για συνοδεία επισήμων, και γρήγορα άρχισαν να πωλούν προστασία σε καταστήματα που μπορούσαν να κάνουν “παιχνίδι”.

Πολύ σύντομα δάνεισαν σε καταστηματάρχες και τελικά έφθασαν να έχουν στα χέρια τους ακόμα και γνωστά Bar τις Μυκόνου.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση γνωστού μπαρ σε διάσημη παραλία του νησιού, το οποίο αγόρασαν με μόλις 2.000.000 ευρώ, την διαφορά δηλαδή από αυτά που είχαν δανείσει στον ιδιοκτήτη του.

Το δούλεψαν επί ένα χρόνο με “μπροστινό” ως νόμιμο ιδιοκτήτη και τελικά το πούλησαν σε ξένη Εταιρεία εστίασης, έναντι του ποσού των 20.000.000 ευρώ.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
newsit.gr



Ο ΕΝΦΙΑ «τρώει» την επιστροφή φόρου



Οι φορολογούμενοι θα χάνουν και τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε πέντε δόσεις.

Μετά την ανάρτηση των εκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ενεργοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα το μέτρο του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού για επιστροφές φόρου εισοδήματος με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα συμψηφίζει αυτόματα την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που δικαιούται ο φορολογούμενους με το ποσό του ΕΝΦΙΑ έτους 2017 που θα του βεβαιωθεί.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet πιθανότατα τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Αυγούστου, αν και καταβάλλεται προσπάθεια να αναρτηθούν εντός του Σαββατοκύριακου.

Οι 7,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ένα μήνυμα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το οποίο θα τους ενημερώνει ότι εκδόθηκε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2017 και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για να το εκτυπώσουν και να πληρώσουν το φόρο. Η καταβολή του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου, η οποία προέκυψε μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, θα λάβουν ένα ακόμη ηλεκτρονικό μήνυμα. Με το μήνυμα αυτό θα ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ενώ αν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό.

Αν ο φορολογούμενος, που δικαιούται επιστροφή, δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ  και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και θα κληθεί να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Με το μέτρο των αυτόματων συμψηφισμών οι φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα εισπράξουν την επιστροφή φόρου αλλά χάνουν και τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει σε επιστροφές φόρου εισοδήματος 123,5 εκατ. ευρώ σε 386.032 φορολογούμενους σε σύνολο 955.634 φορολογούμενων με πιστωτικό σημείωμα που δικαιούνται επιστροφή φόρου 364,336 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 570.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου 241 εκατ. ευρώ είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.


Πηγή : newsbeast.gr


Οι Γερμανοί δεν θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Welt"



Την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκρίνει η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Civey για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, στην ερώτηση «Πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ;», το 73,1% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι, οπωσδήποτε», ενώ το 16,3% απαντά «μάλλον ναι». Σε ποσοστό 2,8% ανέρχονται εκείνοι που δηλώνουν αναποφάσιστοι και μόλις το 7,8% εκφράζεται «κατά» ή «μάλλον κατά» της προοπτικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η «Die Welt», η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομάδα 17-29 ετών διακοπή της διαδικασίας ζητεί το 84,4%, ενώ στην ομάδα 40-49 το 92%.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, την ισχυρότερη αντίσταση στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ προβάλλουν οι πιθανοί ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) με 96%, ενώ την μικρότερη οι πιθανοί ψηφοφόροι των Πρασίνων, με 79,8%.

Όπως επισημαίνει πάντως η εφημερίδα, την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ ζητούν το τελευταίο διάστημα τόσο ο αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν όσο και ο αρχηγός του Κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, του οποίου το κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου να επιστρέψει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, gazzetta.gr


Η 18χρονη Ιταλίδα, το δόλωμα της μαφιόζικης συμμορίας στη Μύκονο



Εντόπιζε τα πλούσια θύματά της και μεταμορφωνόταν σε αδίστακτη λησταρχίνα που μαζί με τους συνεργούς της χτύπησαν 14 φορές για να αρπάξουν πανάκριβα ελβετικά ρολόγια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ναπολιτάνικες συμμορίες που ληστεύουν πάμπλουτους τουρίστες, πολυεθνικές ομάδες που σπρώχνουν κόκα έξω από πολυτελή κλαμπ και beach bars του Νησιού των Ανέμων, κλοπές σε επαύλεις και σουίτες ξενοδοχείων... Η Μύκονος του 2017 μαστίζεται από άγρια εγκληματικότητα, γεγονός που υποχρέωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να στείλει από την Αθήνα κλιμάκια διαφόρων υπηρεσιών για να επιβάλει τον νόμο. 

Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας αφορούσε μια συμμορία με άρωμα γυναίκας που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε πλούσιους τουρίστες και τους άρπαζε τα πανάκριβα ρολόγια τους. Οπως προέκυψε, συμμετείχε -έχοντας πολλές φορές και τον ρόλο του δολώματος- μια εκρηκτική 18χρονη Ναπολιτάνα με τατουάζ, η οποία μαζί με τους συνεργούς της είχαν κάνει δεκατέσσερα χτυπήματα, με τη λεία των πανάκριβων ρολογιών από τους μεγάλους ελβετικούς οίκους να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα ήταν τόσο άγριοι και αποφασισμένοι να βουτήξουν τον «θησαυρό» που έβαζαν στο μάτι, ώστε σε μία από τις επιθέσεις έσπρωξαν και τραυμάτισαν έξω από γνωστό ξενοδοχείο μια Ελβετίδα για να της αρπάξουν ένα σπορ Patek Philippe αξίας 15.000 ευρώ. 

Η νεαρή είχε το προσωνύμιο «το τιμόνι» λόγω της ικανότητάς της στην επικίνδυνη οδήγηση και τη γρήγορη διαφυγή 

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας σε Αθήνα και Μύκονο ξεκίνησαν τις έρευνες για την εξάρθρωση των «μακρυχέρηδων» Ναπολιτάνων μετά τη ληστεία και τον ανελέητο ξυλοδαρμό του Μυκονιάτη συνιδιοκτήτη του beach bar «Santanna» στην παραλία Παράγκα το βράδυ της 1ης Αυγούστου. Οι δράστες άρπαξαν το πανάκριβο χρυσό ρολόι του επιχειρηματία, το οποίο μάλιστα δεν ήταν ασφαλισμένο, και εξαφανίστηκαν στέλνοντας το θύμα τους στο νοσοκομείο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των Αρχών λένε ότι μετά τη σύλληψη της «καυτής» Ναπολιτάνας και των δύο συνεργών της στο νησί δρα και μία ακόμη συμμορία Ιταλών, η οποία ενδέχεται να συνεργάζεται με την ομάδα που εξαρθρώθηκε. Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και αναζητούν και σχέσεις των κυκλωμάτων με την ιταλική μαφία σε ό,τι έχει να κάνει με τη διοχέτευση στις ευρωπαϊκές πιάτσες των κλεμμένων ρολογιών, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ναπολιτάνικη ομάδα να δρούσε κατά παραγγελία. Μάλιστα οι έρευνες απλώνονται σε όλα τα επίπεδα - ακόμη και στην Ιταλία. Πριν από τρεις ημέρες κλιμάκιο της Interpol Ιταλίας έκανε επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Ρώμης και πέρασε χειροπέδες σε έναν νεαρό Ναπολιτάνο ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να σχετίζεται με τη συμμορία που εξαρθρώθηκε στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων.  

Η εκρηκτική Εμανουέλα 

Όταν την περασμένη Παρασκευή έπεφταν στα χέρια της Αστυνομίας τρία από τα μέλη της ναπολιτάνικης συμμορίας, τα βλέμματα των αστυνομικών έκλεψε μια νεαρή Ιταλίδα, η οποία ήταν παρούσα σε όλες τις επιθέσεις, παίζοντας άλλοτε τον ρόλο του δολώματος και άλλοτε τον ρόλο του συντονιστή. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ»: «Κατά το χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς μέχρι σήμερα, μαζί με τους συγκατηγορούμενούς σου Antonio L. και Emanuela T., καθώς και λοιπά άτομα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, συγκρότησες στη Μύκονο δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη περισσότερο από τρία πρόσωπα (εγκληματική οργάνωση) και εν συνεχεία παρέμεινες και συμμετείχες ως μέλος σε αυτή, προχωρούσες στη διάπραξη διεκεκριμένων κλοπών και ληστειών». 


Η 18χρονη Ναπολιτάνα και δύο νεαροί συμπατριώτες της εγκαταστάθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού στο κοσμοπολίτικο Νησί των Ανέμων και άρχισαν να στήνουν τη μεγάλη δουλειά. Ουσιαστικά, εντόπιζαν στο αεροδρόμιο ή σε νυχτερινά κλαμπ τουρίστες που φορούσαν πανάκριβα ρολόγια και αφού τους παρακολουθούσαν, έστηναν το σκηνικό της επίθεσης. Οπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός Αγγλου επιχειρηματία που έφτασε στη Μύκονο με το ιδιωτικό του τζετ. Η όμορφη Εμανουέλα σε αυτή την επίθεση έπαιζε τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία: «Στις 4.8.2017 και γύρω στις 19:10, με τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς σου ακολουθήσατε ενώ επιβαίνατε σε δύο δίκυκλες μοτοσικλέτες λευκού χρώματος, το όχημα του John Spence, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με την οικογένειά του που μόλις είχε φθάσει στη Μύκονο αεροπορικώς. Τη στιγμή που έφθασε στην οικία του και εξήλθε του αυτοκινήτου, τον πλησίασες πεζός και προσποιούμενος ότι αναζητείς πληροφορίες για να μεταβείς στο Paradise, του απέσπασες την προσοχή και του αφαίρεσες με αστραπιαίες κινήσεις από το δεξί του χέρι ένα ρολόι μάρκας Golden Rolex Daytona αξίας 50.000 ευρώ. Στη συνέχεια, προκειμένου να φύγεις, άρχισες να τρέχεις, λίγα δε μέτρα μακριά επιβιβάστηκες σε μία από τις δύο μοτοσικλέτες. Στη δεύτερη μηχανή που περίμενε επέβαινε η έτερη συγκατηγορούμενή σου Emanuela T.». 

Το απίστευτο είναι ότι πριν από ενάμιση μήνα η 18χρονη Ναπολιτάνα είχε συλληφθεί και πάλι στη Μύκονο για τον ίδιο ακριβώς λόγο, καθώς με άλλους δύο ομοεθνείς της έβαζαν στο μάτι επώνυμα ρολόγια και τα βούταγαν από τους κατόχους τους. Η καστανόξανθη και άκρως εντυπωσιακή Ιταλίδα, αν και ήρθε μια φορά αντιμέτωπη με τις συνέπειες του νόμου, δεν έβαλε μυαλό. Αντιθέτως, επέστρεψε στη Μύκονο και με τους δύο φίλους της έπιασε και πάλι δουλειά. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Εμανουέλα εντόπισε έναν Μεξικανό τουρίστα και με την παρέα της αποφάσισαν να «χτυπήσουν» άγρια χαράματα. «Στις 3:25 ο Μεξικανός Chousleb Shoni, ο οποίος είχε εξέλθει από το κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία Toy Room που βρίσκεται στη Χώρα της Μυκόνου και κινούνταν σε έναν στενό και παράλληλο δρόμο της οδού Μητροπόλεως, τον πλησίασες και αφού τον ρώτησες πού βρίσκεται η πιάτσα των ταξί, κατόρθωσες με αστραπιαίες κινήσεις να του αφαιρέσεις από το αριστερό του χέρι ένα ρολόι μάρκας Audemars Piguet, αξίας 10.000 ευρώ», αναφέρεται στη δικογραφία. 


Η εκρηκτική Εμανουέλα χρησιμοποιούσε τα φυσικά της κάλλη για να παίζει άλλοτε τον ρόλο του δολώματος και άλλοτε τον ρόλο του συντονιστή


Τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν η ναπολιτάνικη συμμορία πέσει στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., χτύπησε στην περιοχή του Αη Γιάννη. Αυτή τη φορά θύμα ήταν μια Ελβετίδα έξω από το ξενοδοχείο «Saint George». Με το ίδιο modus operandi της άρπαξαν ένα ρολόι Patek Philippe αξίας 15.000 ευρώ - μάλιστα χρησιμοποίησαν και βία, αφού όταν η γυναίκα προσπάθησε να αντισταθεί την έσπρωξαν για να της αρπάξουν το ρολόι.

Οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν την υπόθεση άκρως σοβαρή. Η Εμανουέλα, αν και μόλις 18 χρόνων, είχε μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου. Μάλιστα έδειχνε ιδιαίτερα πονηρή, ενώ είχε και το προσωνύμιο «το τιμόνι», αφού, εκτός από δόλωμα ή τσιλιαδόρα, είχε ιδιαίτερες ικανότητες στην οδήγηση και τη γρήγορη διαφυγή. Μάλιστα εκείνη φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι το άτομο που νοίκιαζε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης τα scooter που χρησιμοποιούσε το ναπολιτάνικο τρίο για να οργώνει το νησί, να εντοπίζει τα θύματά του, να επιτίθεται και στη συνέχεια να γίνεται καπνός στους στενούς και κακοτράχαλους χωματόδρομους της Μυκόνου. Πληροφορίες λένε ότι οι έρευνες του κλιμακίου του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και των αστυνομικών του Τμήματος Μυκόνου συνεχίζονται καθώς, εκτός από τα άλλα άτομα που ανήκουν στη συμμορία της 18χρονης, αναζητούν και τα μέλη μιας δεύτερης ομάδας που με παρόμοιο τρόπο χτυπούσε και άρπαζε πανάκριβα ρολόγια από τουρίστες του Νησιού των Ανέμων. «Από τους τρεις κατηγορούμενους η μία αφέθη ελεύθερη και οι υπόλοιποι προφυλακίστηκαν. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, καθώς η ανάκριση συνεχίζεται», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» η συνήγορος των τριών συλληφθέντων Αλεξάνδρα Δήμου.  


Η δικηγόρος των Ιταλών συλληφθέντων Αλεξάνδρα Δήμου



Δημήτρης Πώποτας
Πηγή : protothema.gr


Βενεζουέλα: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για την Ορτέγκα ζητεί ο Μαδούρο



Την έκδοση από την Interpol διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά της πρώην γενικής εισαγγελέως της Βενεζουέλας Λουΐσα Ορτέγκα -η οποία διέφυγε από τη χώρα καταγγέλλοντας ότι υφίσταται διωγμό από την κυβέρνηση- ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα θα ζητήσει από την Interpol να εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση εναντίον αυτών των προσώπων, τα οποία ενέχονται σε σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους, αναφερόμενος στην κ. Ορτέγκα και τον σύζυγο της, βουλευτή Χερμάν Φερέρ, λίγη ώρα αφότου και οι δυο τους αναχώρησαν από την Κολομβία, όπου είχαν καταφύγει, με προορισμό τη Βραζιλία.

Ο κ. Μαδούρο κατηγόρησε το ζευγάρι πως δουλεύει για τους Αμερικανούς εδώ και καιρό. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επεσήμανε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Καράκας και την Ουάσινγκτον έχουν φθάσει στο απόλυτο ναδίρ.

Η Κολομβία προσέφερε τη Δευτέρα προστασία στην κ. Ορτέγκα, η οποία εναντιώνεται στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όταν έφθασε στην Κολομβία μαζί με τον σύζυγό της, εκλεγμένο βουλευτή της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι φοβόταν για τη ζωή της.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε τη Δευτέρα ότι εάν η πρώην γενική εισαγγελέας «ζητήσει άσυλο, θα της το παραχωρήσουμε».

Η 59χρονη Ορτέγκα, άλλοτε «τσαβίστρια» -μέλος του κινήματος που πήρε το όνομα του από τον Ούγκο Τσάβες, πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας (1999-2013) και μέντορα του Μαδούρο- που ανήκει πλέον στις τάξεις της αντιπολίτευσης, καθαιρέθηκε την 5η Αυγούστου από τη νεοσύστατη Συντακτική Συνέλευση, η οποία πρόσκειται στον πρόεδρο.

Ο σύζυγός της κατηγορείται για διαφθορά από την κυβέρνηση στο Καράκας και διατρέχει κίνδυνο να συλληφθεί, καθώς η Συντακτική Συνέλευση του αφαίρεσε την Πέμπτη τη βουλευτική του ασυλία.
Πριν από την κ. Ορτέγκα, άλλοι πέντε δικαστικοί από τη Βενεζουέλα είχαν ήδη διαφύγει στην Κολομβία.



naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP


Σκάνδαλο - Αποφυλακίστηκε ο Ανδρέας Μαρτίνης για λόγους… υγείας



Σοβαρά ερωτήματα «γεννά» η απόφαση της αποφυλάκισης του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη και μάλιστα... επειδή δηλώνει βαριά άρρωστος. 

Μετά από 15 μήνες προσωρινής κράτησης αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, αφού κρίθηκε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης.

Η αποφυλάκισή του ήρθε με διάταξη του ανακριτή κατά της διαφθοράς, Ν. Τσιρώνη, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι αυτοί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης του δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα. 

Τον περασμένο Ιούνιο είχε καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, όπου κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνα για σχέδιο «ξεπουλήματος του «Ερρίκος Ντυνάν». Οι συγκεκριμένες καταγγελίες μάλιστα διερευνώνται από την εισαγγελία Διαφθοράς και η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα έχει σταλεί στη Βουλή.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή εξέλιξη της αποφυλάκισης Μαρτίνη είναι μία ακόμα ένδειξη πως η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία έγινε για τα μάτια του κόσμου, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ξεδιπλωθεί το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν» και να αποδοθούν όποιες τυχόν ευθύνες προκύψουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της αποδεικνύει πως όλα γίνονται για το θεαθήναι και για χάρη μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Ως προς τον Ανδρέα Μαρτίνη, επιβεβαιώθηκε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα έπεφτε «στα μαλακά», καθώς ο ίδιος είχε επιχειρήσει να συνδέσει την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, με τις αποκαλύψεις που είχε υποσχεθεί.

Η αίτηση του Μαρτίνη δια του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά (που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των δικαστικών Αρχών) υποβλήθηκε στις 31 Ιουλίου, αμέσως μετά τη συμπληρωματική του απολογία για τις δυο υποθέσεις που κατηγορείται, στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε διάθεση συνεργασίας με τις ανακριτικές Αρχές. Ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», εμφανίστηκε σκιά του εαυτού του, καταβεβλημένος και με επιβαρυμένη υγεία, όπως πιστοποιήθηκε από έγγραφα των ΚΕΠΑ, τα οποία αναφέρουν πως έχει αναπηρία άνω του 75%.

Λόγοι υγείας

Στη σχετική αίτηση που υπέβαλε ο Ανδρέας Μαρτίνης επικαλούνταν αυτά ακριβώς τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει καθώς και ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Μαρτίνης έχει προφυλακιστεί δύο φορές. Την πρώτη φορά για υπόθεση δωροδοκίας από την Hospitalia International και τη δεύτερη για απιστία στην υπηρεσία για την νοσηλεία στο «Ερρίκος Ντυνάν» γνωστών πολιτικών, ανθρώπων των ΜΜΕ και άλλων, με εξωφρενικές εκπτώσεις κόστους ή και δωρεάν που φέρεται να ζημίωσαν το Ίδρυμα με 1,75 εκατομμύρια ευρώ.

Για τα εκατομμύρια με τα οποία του καταλογίζεται πως είχε δωροδοκηθεί από την εταιρεία "Hospitalia International" για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, είχε υποστηρίξει πως τα χρήματα ήταν νόμιμα και προέρχονταν από περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του.






Πηγή : newsbomb.gr




Περικλής Κοροβέσης: Ο Κοτζιάς ήταν ένας σταλινικός γραφειοκράτης που προπαγάνδιζε τα εγκλήματα του Χόνεκερ




Ένας αξιόλογος διανοούμενος, αντιστασιακός, ο οποίος βασανίστηκε βάρβαρα επί χούντας, ο Περικλής Κοροβέσης, περιγράφει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ως προπαγανδιστή του δικτατορικού ολοκληρωτισμού της ανατολικής Γερμανίας και διερωτάται αν υπήρξε έμμισθος.

Αφορμή για το άρθρο του Περικλή Κοροβέση έδωσε το «στραγγάλισμα» του περιοδικού Athens Book Review από τον Νίκο Κοτζιά. Το περιοδικό δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη το 2010 με χαρακτηρισμούς κατά του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαναδρέου και νυν υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Το 2010 ο Νίκος Κοτζιάς κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ, ποσό που θα σήμαινε το τέλος της έκδοσης. Την αγωγή του Νίκου Κοτζιά κατά του περιοδικού επικύρωσαν οι δικαστές του Αρείου Πάγου, παίρνοντας σκυτάλη από τους δικαστές του Εφετείου Αθηνών. Εφέτες και Αρεοπαγίτες συμφώνησαν ότι ο χαρακτηρισμός του Νίκου Κοτζιά ως «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» ήταν συκοφαντική δυσφήμηση.

Το άρθρο του Περικλή Κοροβέση:

«O κλασικός θεωρητικός του πολέμου, Καρλ φον Κλάουζεβιτς, είχε αναλύσει τον πόλεμο ως πολιτική με άλλα μέσα. Νεότεροι στοχαστές συνέχισαν τη σκέψη του εξελίσσοντάς την. Αν και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να ανατρέψει τη θεωρία του, εντούτοις η ερμηνεία της, στο πεδίο της μάχης, εξαρτάται από την ιδιοφυΐα του εκάστοτε στρατηγού.

Και, πράγματι, δεν υπάρχει θεωρία, όσο σωστή κι αν είναι, που να μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσια στην πραγματικότητα. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν κατασκευάσει κάποια θεωρία και προσπαθούν να την εφαρμόσουν στην πραγματικότητα, τότε ξεκόβονται από αυτήν και ζουν στον κόσμο τους και μέσα στη σέχτα τους, θρησκευτική ή πολιτική. Ως γνωστόν, ανήκουμε στη Δύση, δηλαδή στη γερμανική Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας οικειοθελώς υπέγραψε μια σειρά από συμφωνίες που τη μετέτρεψαν σε αποικία μέσω του χρέους. Η υποταγή μας δεν έγινε ύστερα από έναν πόλεμο και μια κατοχή, αλλά ύστερα από επιλογή των κυβερνήσεων που πίστευαν πως αν μπούμε στην Ευρώπη, αυτομάτως θα γίνουμε Ευρώπη με όλα τα καλά της (επίπεδο ζωής, υποδομές, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός).

Στο εξαίρετο βιβλίο του «Η αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος» (εκδόσεις Εξάρχεια) ο Γιώργος Ν. Οικονόμου αναλύει διεξοδικά πως η κακοδαιμονία μας δεν οφείλεται στον ξένο παράγοντα, αλλά είναι έργο της δικής μας πολιτικής. Και εδώ ο Οικονόμου είναι αμείλικτος. Εξετάζει μία μία τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης και αναλύει το έργο τους.

Με μικρές παραλλαγές, οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις σε γενικές γραμμές είχαν την ίδια πολιτική την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Με άλλα λόγια, χωρίς να υποτιμά κανείς τον ξένο παράγοντα, που στο κάτω κάτω της γραφής τη δουλειά του έκανε, οι ευθύνες ανήκουν στο πολιτικό μας σύστημα και ο ξένος παράγοντας χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Εντούτοις, και εδώ ισχύει η ιδιοφυΐα του στρατηγού, στην περίπτωσή μας του τοποτηρητή που θα πρέπει να βρει μια πολιτική που δεν εμπίπτει στα μνημόνια. Π.χ. χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός.

Αν και τα μνημόνια επηρεάζουν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, πάντα υπάρχουν κάποια περιθώρια για μιαν άλλη πολιτική σε κάποιους τομείς, π.χ. στο βιβλίο. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έκλεισε. Η ενιαία τιμή βιβλίου, αίτημα και του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ, δεν επανήλθε. Με καλή πρόθεση έψαξα να βρω ποια είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο.

Οι «Αναγνώσεις», το κυριακάτικο ένθετο της «Αυγής» για το βιβλίο, τοποθετούσε αντικειμενικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προνομιακή θέση για να χαράξει μια υποδειγματική πολιτική για το βιβλίο. Δεν βρήκα απολύτως τίποτα, εκτός των απόψεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που ομολογουμένως δεν είχα κανένα σημάδι πως ήταν βιβλιόφιλος.

Και εδώ ας πούμε μια ιστορία: Ενας σταλινικός γραφειοκράτης, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υποστηρίζει με φανατισμό τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται (στρατόπεδα εξόντωσης, φυλακίσεις, εκτελέσεις κ.λπ.), εκδίδει βιβλία και γράφει άρθρα που υμνούν τον δικτατορικό ολοκληρωτισμό με ειδίκευση στην Ανατολική Γερμανία.

Ξέρουμε όλοι πως αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, δηλαδή η προπαγάνδα για ένα κόμμα ή μια κυβέρνηση, ποτέ δεν είναι αθώα και πάντα οι «μαχητές» κάτι επιδιώκουν. Χρήματα ή καριέρα. Καμιά φορά και τα δύο. Παράδειγμα, ο Ουίλιαμ Λόρενς. Επιστημονικός συντάκτης στην εφημερίδα «New York Times» διαβεβαίωνε στις 12/11/1945 πως δεν υπήρχε ραδιενέργεια στις ισοπεδωμένες πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Και γι’ αυτήν την αποκάλυψη κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ.

Αργότερα μαθεύτηκε πως ήταν έμμισθος του Πενταγώνου. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι και τόσο σπάνια στον δημοσιογραφικό κλάδο. Δεν έχουμε στοιχεία πως ο εν λόγω γραφειοκράτης ήταν έμμισθος. Αλλά ξέρουμε πως έκανε καριέρα. Είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να προβληματίζεται και να αλλάζει απόψεις, φτάνει να μπορεί να τις αιτιολογεί.

Συχνά οπορτουνισμός και προβληματισμός έχουν δυσδιάκριτα όρια. Το λογοτεχνικό περιοδικό «Athens Review of Books», που αναζητά τη θέση του στα αντίστοιχα διεθνή έντυπα, έγραψε το βιογραφικό του υπουργού. Ο κ. Κοτζιάς, αντί να κολακευτεί γι’ αυτήν τη δημοσιότητα από ένα τόσο σοβαρό έντυπο, έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και το περιοδικό καταδικάστηκε σε βαριά πρόστιμα και δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με λουκέτο.

Ευλόγως κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Αν η πρότερη ζωή του κ. υπουργού είναι συκοφαντική δυσφήμηση του σημερινού νεοφιλελεύθερου εαυτού του, γιατί δεν κάνει μήνυση στον παλαιό σταλινικό εαυτό του; ‘Η, πιο απλά, αυτοκριτική;

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει διαχωρίσει τη θέση της από τον υπουργό διώκτη της ελεύθερης έκφρασης. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Να είναι άραγε ο κ. υπουργός εκφραστής της πολιτικής της κυβέρνησης για το βιβλίο; Εύχομαι ολόψυχα να διαψευστώ. Αλλά έχουμε δει τόσα και τόσα. Και έτσι έχουμε χάσει τη χαρά της έκπληξης. Να περιμένουμε ακόμα μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;»

Tο βιβλίο που συνέγραψε συντακτική ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Κοτζιάς, υπό την καθοδήγηση του Επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ Μάνφρεντ Μπουρ (του διαβόητου «Ελαφοπόδαρου» της Στάζι), για λογαριασμό τού καθεστώτος Χόνεκερ, το οποίο εκδόθηκε από τον κομματικό/κρατικό εκδοτικό οίκο του καθεστώτος Χόνεκερ:



Πηγή:  iefimerida.gr