Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Από το 2014 έχουν να οδηγήσουν μηχανή οι δικυκλιστές πυροσβέστες




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ - ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Οι μοτοσικλετιστές πυροσβέστες που θα έκαναν περιπολίες σε όλη τη χώρα με στόχο τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς έχουν να ανέβουν -όπως μαρτυρούν στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής- σε μοτοσικλέτα από το 2014. Η ομάδα «Θησέας» (πρώην ομάδα «Ηφαιστος») των δικυκλιστών της Πυροσβεστικής έχει αδρανοποιηθεί και παρά τις διαψεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε απαντήσεις του στη Βουλή, δεν κλήθηκε ποτέ στις φονικές πυρκαγιές.

Μάλιστα, στο πρόγραμμα των περιοχών που περιπολούν βρίσκονται και τα Γεράνεια Ορη που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά της Δευτέρας. Στην περιοχή της Κινέτας είναι μια διαδρομή 360 χλμ. που σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων προβλέπεται περιπολία δύο μηχανών στον όγκο των Γερανίων, Αλεποχώρι, Κινέτα, Μαυρολίμνη, Ψάθα, Πόρο, Γερμενό και επιστροφή.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ), Κωνσταντίνος Παπαντώνης, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη ομάδα έκανε τις δύο τελευταίες περιπολίες της το 2014 και έκτοτε οι μηχανές της είναι παροπλισμένες. Παράλληλα, επισημαίνει το έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει αυτή η ομάδα στην πυρκαγιά της Κινέτας. «Οι μηχανές αυτές θα είχαν εντοπίσει κάτι εκείνη την ημέρα. Ακόμα όμως και η παρουσία τους σε περιπολίες είναι αποτρεπτική για τους επίδοξους εμπρηστές».

Αξιοσημείωτο είναι πως τον Σεπτέμβριο του 2017, δεδομένης και της τότε δύσκολης αντιπυρικής περιόδου που έπληξε τη χώρα, ο κ. Παπαντώνης έκανε κρούση, διά εγγράφου, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ζητώντας του να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση επρόκειτο να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη ομάδα. Δεν πήρε καμία ουσιαστική απόκριση, ενώ εντύπωση προκαλεί η απάντηση του Νίκου Τόσκα σε ερώτηση στη Βουλή, όπου υποστήριξε ότι «ουδέποτε ανεστάλη η εκπομπή των περιπολικών μοτοσικλετών της ομάδας Θησέας» και ότι μάλιστα χρησιμοποιήθηκε «όπου υπήρχε διαθεσιμότητα προσωπικού».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ και μέλος αυτής της ομάδας «φάντασμα», όπως έχει εξελιχθεί, Φραγκίσκος Καρπούζης, σχολίασε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Ο κ. Τόσκας μας απαντάει μεν ότι ουδέποτε έχει καταργηθεί (σ.σ.: η ομάδα), αλλά δεν έχουμε δει και πουθενά πλέον μηχανές της στο δρόμο».

Γνωρίζοντας εκ των έσω πώς λειτουργεί η «Θησέας», καθότι μέλος της, επισήμανε πως τώρα στις φονικές πυρκαγιές, δεν κλήθηκε ποτέ να κάνει τη δουλειά του.
Σημειώνεται πως επί της ουσίας η «Θησέας» είναι μία ομάδα «πρώτων βοηθειών», καθότι βασική αρμοδιότητά της είναι να κάνει περιπολίες σε περιοχές όπου υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά (βαθμός επικινδυνότητας 4) και να επεμβαίνει άμεσα περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τη φωτιά, μέχρι να έρθει το πυροσβεστικό όχημα.

Κομβικός ο ρόλος τους
Η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε το 2010 με την ονομασία «Ηφαιστος». Τότε 750 εποχικοί πυροσβέστες και 100 μοτοσικλέτες 250 κυβικών έκαναν περιπολίες σε 135 τομείς, εκ των οποίων οι 60 ήταν στην Αττική και οι 75 στην περιφέρεια.
Η ομάδα τελικά υπολειτουργούσε τα επόμενα χρόνια και το 2013 επαναδραστηριοποιήθηκε με την ονομασία «Θησέας». Η εν λόγω ομάδα προβλεπόταν στο νόμο Δένδια, όμως το 2017 αδρανοποιήθηκε.

Τις 110 μηχανές στη συγκεκριμένη ομάδα της είχε δωρίσει στην Πυροσβεστική το 2010 η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Υπενθυμίζεται πως οι μοτοσικλετιστές της Π.Υ. θα περιπολούσαν κυρίως στην Αττική, τις λεγόμενες «θερμές» ώρες της ημέρας (από 11 π.μ. έως 9 μ.μ.), σε Υμηττό, Πεντέλη, Πάρνηθα.

Ο ρόλος της ομάδας ήταν κομβικός. Αντίθετα με τα πυροσβεστικά οχήματα, μπορούσε να κινηθεί γρήγορα σε δύσβατες περιοχές εκτός δρόμου και να εντοπίζει άμεσα μια νέα πυρκαγιά. Επίσης, η παρουσία της στο δάσος απέτρεπε τη δράση εμπρηστών.

Ενδεικτικό είναι πως το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, το προσωπικό της ομάδας «Θησέας» στην Αττική είχε πρώτο εντοπίσει 20 νέες πυρκαγιές και ειδοποίησε άμεσα το 199, με αποτέλεσμα την άμεση κατάσβεσή τους. Επιπλέον, στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών σε Θρακομακεδόνες, Μαραθώνα και Μαρκόπουλο, οι δικυκλιστές της ομάδας «Θησέας» κατηύθυναν τις υδροφόρες (ειδικότερα αυτές που είχαν έρθει από Μεσολόγγι, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.α.) μέσα από αγροτικούς δρόμους ώστε να φτάσουν όσο το δυνατό πιο κοντά στην εστία της φωτιάς.

Μάλιστα πρόκειται για μία ομάδα μηδαμινού κόστους, όπως τόνισε ο κ. Παπαντώνης, καθότι για τη λειτουργία της δεν απαιτούνται επιπλέον χρήματα για καύσιμα, αφού διατίθενται από την Πυροσβεστική, ούτε προσωπικό, καθώς υπάρχουν ήδη εκπαιδευμένοι πυροσβέστες για αυτή τη δουλειά, ενώ και οι φθορές στις μοτοσικλέτες (π.χ. ελαστικά) είναι περιορισμένες.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα Δημοκρατία : Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί γιατί απέκρυψε τους νεκρούς



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τη συστηματική απόκρυψη της αλήθειας σχετικά με νεκρούς και αγνοουμένους στο Μάτι.

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε  ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες. 

Κυρίως όμως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων. 

Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα».


Εξιχνιάστηκαν επιπλέον 9 περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της Αττικής




Σε συνέχεια του από 30-1-2018 Δελτίου Τύπου που αφορά στην εξάρθρωση διεθνώς μετακινούμενης εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν εκρήξεις σε ΑΤΜ με τη μέθοδο PLOFKRAAK στην Αθήνα και στην Επικράτεια, από την συνεχιζόμενη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον:

Εννέα (9) περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Θρακομακεδόνες, Βάρη, Νέα Πέραμο, Σαρωνίδα, Καλύβια, Κορωπί, Αιγάλεω, Πικέρμι και Χαλάνδρι)
Δύο -2- κλοπές αυτοκινήτων
Μία -1- κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας
Πέντε -5- διαρρήξεις οικιών και μίας -1- αποθήκης
Ακόμη, σε συνεργασία με Αστυνομικές Αρχές άλλων χωρών, εξιχνιάσθηκε και μία -1- περίπτωση έκρηξης σε ΑΤΜ στην Λεμεσό της Κύπρου.

Περαιτέρω, εξακριβώθηκε η εμπλοκή του 36χρονου σε διάρρηξη σούπερ μάρκετ στην Θεσσαλονίκη το 2006, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δράστες, με τη χρήση τροχού, διέρρηξαν το ΑΤΜ που βρίσκονταν εγκατεστημένο στην πρόσοψη του καταστήματος.

Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και άλλων περιπτώσεων.


Το προφίλ 65χρονου που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά που κατέκαψε το Μάτι



Γνώριμος στις Αρχές φαίνεται να είναι ο 65χρονος ιδιώτης ο οποίος κατηγορείται ότι προξένησε την φονική πυρκαγιά που σκόρπισε τον θάνατο στην Ανατολική Αττική.

Ο 65χρονος είναι κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης και οι καταθέσεις κατοίκων της περιοχής τον θέλουν να έχει προχωρήσει αρκετές φορές στο παρελθόν σε καύση σκουπιδιών και ξερών κλαδιών.

Μάλιστα, οι ανακριτικές Αρχές έχουν λάβει 9 καταθέσεις μαρτύρων που τον υποδεικνύουν ως τον βασικό ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ενδέχεται να του απαγγελθούν κατηγορίες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του. 

Ο 65χρονος φέρεται να έκαιγε χόρτα και ξερά κλαδιά σε λόφο πάνω από το Νταού Πεντέλης όταν, πιθανότατα από σπινθήρες, η φωτιά μεταδόθηκε στη γύρω βλάστηση και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, προσέλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Όταν αντελήφθη το μέγεθος που προσέλαβε η πυρκαγιά και τις τραγικές της συνέπειες, ο 65χρονος επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του σκεπάζοντας με χώμα, χαλίκια και νερό το σημείο έναρξης της φωτιάς.

Εφόσον το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται πως οδηγούνται τα στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και για τη φωτιά στην Κινέττα, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη εμπρησμού στις εστίες της φωτιάς. 


Πηγή: skai.gr




Εάν δεν ήταν ακροαριστεροδεξιά κυβέρνηση θα ήξεραν τι σημαίνει αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη




Μάλλον το ξέρουν γιατί το Σύνταγμα το αναφέρει καθαρά, αλλά κάνουν την κορόιδα έτσι και αλλιώς τελειωμένοι είναι, οπότε όσο περισσότερο καθίσουν καλά είναι και δεν πάνε να λέει ο ελληνικός λαός.

Όσοι γνώριζαν όπως οι συνταγματολόγοι και άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα προχθές να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, περίμεναν και την συνέχεια που είναι και η παραίτηση της κυβέρνησης του, αλλά από ένα ακροαριστερό που δεν έχει αποδεδειγμένα, φιλότιμο, ήθος και τσίπα αυτό δεν παίζει, και το Σύνταγμα το έχει γραμμένο.

Ο καταλογισμός λοιπόν πολιτικής ευθύνης σε μέλος της κυβέρνησης η σε όλη την κυβέρνηση συλλογικά, είτε η ομολογία πολιτικής ευθύνης, συνεπάγεται την πτώση, την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως ως νομική υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 85 του συντάγματος.






Στημένες οι φωτογραφίες με δήθεν εμπρησμό αποκαλύπτει το ellinikahoaxes.gr


ellinikahoaxes.gr

Η εφημερίδα Έθνος δημοσίευσε μια φωτογραφία-ντοκουμέντο «εμπρηστικού μηχανισμού» με τον ισχυρισμό ότι αυτή προέρχεται από την ανατολική Αττική. Αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός;
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.
Ο ισχυρισμός της εφημερίδας, μαζί με την φωτογραφία του «εμπρηστικού μηχανισμού», αναπαράχθηκε από πλήθος ενημερωτικών ιστοσελίδων. Μερικά παραδείγματα:
koutipandoras.grtvxs.grperiodista.grskai.grparaskhnio.grsport-fm.grthestival.grsdna.grgreekreporter.grnewpost.grlife-events.gr και πολλές άλλες


Το periodista.gr, μάλιστα, έβγαλε και πόρισμα, με τίτλο «Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ – Ορίστε πως έκαψαν την ανατολική Αττική – Τα ευρήματα που σοκάρουν (ΦΩΤΟΣ)»
Το tribune.gr αύξησε τον αριθμό των εμπρηστικών μηχανισμών από 9 που αναφέρει το Έθνος σε 11, τονίζοντας πως ο μηχανισμός βρέθηκε στην Πεντέλη.


Από πού προέρχεται η φωτογραφία του «εμπρηστικού μηχανισμού»; 
Η φωτογραφία που δημοσίευσε το Έθνος ως «αποκλειστικό», και ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την ανατολική Αττική, κοινοποιήθηκε στο facebook (μαζί με μια ακόμη φωτογραφία) από το πρωί της Τετάρτης 25/7/2018. Όμως δεν έχει καμιά σχέση με την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Οι εικόνες λήφθηκαν στην Κινέτα, και όπως αναφέρει ο Δημήτριος Πολυχρόνης, κάτοικος της περιοχής και ιδιοκτήτης του Cafe Lemon Bistro που τις τράβηξε, είναι συγκεκριμένα στον οικισμό Γαλήνη, πάνω από το κτήμα «Σπύρος Παπαχαραλάμπους».
Είναι όμως εμπρηστικός μηχανισμός; 
Εκτός από γεγονός ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με την Πεντέλη και την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αν τις δούμε από την αρχική πηγή (που υπάρχει καλύτερη ποιότητα εικόνας) τα δύο φιαλίδια υγραερίου είναι χρησιμοποιημένα. Υπάρχει η σχετική τρύπα που δημιουργείται από το έμβολο όταν η φιάλη τοποθετείται στο καμινέτο. Ακόμα, στις φωτογραφίες παρατηρούμε σπασμένους τσιμεντόλιθους και κεραμίδια, παλιά τενεκεδάκια, το καμένο λάστιχο αυτοκινήτου, μια σπασμένη πλάκα πεζοδρομίου κτλ. Με δυο λόγια, βλέπουμε πεταμένα μπάζα και σκουπίδια. [φωτογραφία1 – φωτογραφία2 σε μεγάλη ανάλυση]
Έρευνα των EH στο σημείο που βρέθηκαν.
Επισκεφτήκαμε το σημείο που βρέθηκαν, (τα γκαζάκια) και μιλήσαμε με τον κ. Πολυχρόνη που τα φωτογράφησε και το κοινοποίησε δημόσια στο facebook. Όπως μας είπε, βρήκε τα δύο γκαζάκια την Τρίτη, 24/7/2018, και πριν τα φωτογραφίσει ενημέρωσε την Πυροσβεστική, η οποία κατέφθασε στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά. Tο κλιμάκιο της ΠΥ έλεγξε τα φιαλίδια και αποχώρησε χωρίς να τα περισυλλέξει. Ας ακούσουμε την μαρτυρία του στο παρακάτω βίντεο.
Σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκαν τα γκαζάκια, βρίσκεται το σπίτι της κυρίας Στεφανίας Κάνιστρα. Όπως θα την ακούσετε να λέει, η φωτιά δεν ξεκίνησε από αυτό το σημείο.
Συνεχίζοντας, μας δήλωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια και πολλές φορές έχει δει τρυπημένα γκαζάκια, όπως αυτά που υπάρχουν στις επίμαχες φωτογραφίες.
Στην έρευνα μας, φωτογραφίσαμε από κοντά τόσο το «αποκλειστικό ντοκουμέντο» του Έθνους, όσο και το δεύτερο φιαλίδιο που φωτογράφησε ο κ. Πολυχρόνης. Επιπλέον, σε πολύ μικρή απόσταση βρήκαμε και τρίτο γκαζάκι. Όλα ήταν χρησιμοποιημένα, δηλαδή τρυπημένα από το έμβολο του καμινέτου. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικός αυτοσχέδιος μηχανισμός. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε τα φιαλίδια να έχουν εκραγεί, με αποτέλεσμα να μην είναι στην κατάσταση που τα βρήκαμε, τόσο εμείς όσο, κυρίως, και το κλιμάκιο της ΠΥ την Τρίτη το μεσημέρι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι πυροσβέστες, όπως αποδείχθηκε, δεν ενδιαφέρθηκαν να τα περισυλλέξουν και να τα εξετάσουν περαιτέρω. 
Δείτε τις φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός μας. (κλικ για μεγέθυνση)
     
Με βάση τα παραπάνω καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
  • Η φωτογραφία της εφημερίδας Έθνος που παρουσιάστηκε ως «εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στην ανατολική Αττική», καταρρίπτεται. Τα φιαλίδια βρέθηκαν στην Κινέτα.
  • Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό καταρρίπτεται. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο τα φιαλίδια δεν θα ήταν σήμερα (28/7/2018) στο σημείο αυτό, αλλά στα εργαστήρια της Πυροσβεστικής, και τούτο γιατί τα γκαζάκια ήταν χρησιμοποιημένα.



Reuters: Απών ο Τσίπρας, τα λόγια του δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους



Κάνοντας αναφορά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση της φωτιάς, αυτές οι λέξεις είχαν ελάχιστη σημασία.

Στην έντονη κριτική που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, από επιζώντες αλλά και την αντιπολίτευση, για τις φονικές πυρκαγιές, εστιάζει δημοσίευμα του Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κατηγορούνται γιατί δεν ζητήθηκε συγγνώμη για τη φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα και γιατί απέτυχαν να αποτρέψουν την τραγωδία. 

Ο κ. Τσίπρας «επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα. Ωστόσο η απουσία του από το προσκήνιο για τρεις ημέρες έκανε έξαλλους ορισμένους ανθρώπους», αναφέρει το Reuters.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο κάνει  αναφορά και στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση της φωτιάς, αυτές οι λέξεις είχαν ελάχιστη σημασία. 

«Πώς σκοπεύει να ξεπληρώσει την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη», δήλωσε ένας 79χρονος μπροστά από το καμένο σπίτι του, σημειώνει το δημοσίευμα. «Οι λέξεις είναι ωραίες... αλλά θέλω να πει σε εμένα και εκείνους που καταστράφηκαν, τους φίλους μας... ποιανού λάθος είναι αν δεν είναι δικό του. Έφτασα στα όριά μου», σημείωσε ο ίδιος ηλικιωμένος.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, παρά την μακρά λίστα των μέτρων ανακούφισης για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κατηγορεί τον Τσίπρα ότι εθελοτυφλεί, και ότι εστιάζει στην «επικοινωνιακή πλευρά» της κρίσης και όχι «στην ουσία».

Ακόμη, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση του τριήμερου πένθους, ο κ. Τσίπρας ήταν «αόρατος» μέχρι την Παρασκευή. «Δεν έχει γίνει γνωστό αν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο», συμπληρώνει. «Ηταν στο γραφείο του, προεδρεύοντας τη μία συνάντηση μετά την άλλη, με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, τους δημάρχους. Ηταν απασχολημένος συντονίζοντας την επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.


Πηγή : newpost.gr


Ντροπή και ξεφτίλα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Άφησαν νηστικούς τους εθελοντές πυροσβέστες



Εθελοντής πυροσβέστης, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στο ΣΚΑΪ : «Η βάρδια της ημέρας, 23 άνθρωποι έμειναν νηστικοί γιατί ξέχασαν να μας φέρουν φαγητό»






Τι έμαθε η Πορτογαλία από τις πυρκαγιές



Επιχειρησιακά σχέδια και χάρτες είναι κολλημένοι στον τοίχο. Εδώ στον πέμπτο όροφο όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη Λισαβόνα εργάζεται και ο δασολόγος Τιάγο Ολιβέιρα. Διευθύνει μια υπηρεσία από το περασμένο φθινόπωρο, η οποία ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως. Στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές πέρυσι, 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πορτογαλία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει μια ειδική υπηρεσία για τη διαχείριση των πυρκαγιών:

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα στρατηγική και να διασφαλίσουμε τον καλύτερο συντονισμό των διαφορετικών υπουργείων. Στη υπηρεσία που δημιουργήσαμε τρεις είναι οι βασικοί τομείς: η γενική διαχείριση των δασών, η πρόληψη των πυρκαγιών και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο Τιάγο Ολιβέιρα τονίζει πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα πρέπει να γίνει πάνω σε μια εντελώς νέα βάση, με εξειδικευμένο προσωπικό και σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων. Η πρόταση για την ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας προήλθε από μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία είχε μελετήσει τις αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές του 2017 και είχε διαπιστώσει πληθώρα ελλείψεων. Ο Πορτογάλος ειδικός τονίζει πως απαιτείται μεγαλύτερη αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης.

Η Πορτογαλία είναι καλύτερα προετοιμασμένη αλλά μπορεί να κάνει ακόμη πολλά

Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για αυτό το καλοκαίρι. Ανάμεσα στα σπίτια, τις συνοικίες και τους δρόμους έχουν δημιουργήσει ειδικές αντιπυρικές ζώνες όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Η κυβέρνηση προσέλαβε περισσότερους πυροσβέστες και νοίκιασε περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. «Αυτή είναι μια καλή αρχή», τονίζει ο Τιάγο Ολιβέιρα αλλά «δεν αποτελεί καμία εγγύηση»:

«Συνεχίζουμε να εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως δυο πολύ βασικοί παράγοντες κινδύνου. Ο ένας είναι η αμελής συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στα δάση, η οποία συχνά οδηγεί σε πυρκαγιές. Και επιπλέον θα πρέπει να φροντίζουμε καλύτερα τα δάση μας. Διαπιστώνουμε πάντως πως τα σπίτια και οι δρόμοι είναι καλύτερα προφυλαγμένοι αυτό το χρόνο αλλά ο κίνδυνος μιας νέας καταστροφής παραμένει. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προετοιμάσουμε καλύτερα τους ανθρώπους απέναντι στο ενδεχόμενο νέων πυρκαγιών. Πρέπει να γνωρίζουν προς τα πού να πάνε για να σωθούν, πως και πότε να διαφύγουν και πως μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα».

Η Πορτογαλία προσέφερε στην Ελλάδα τη βοήθεια 50 πυροσβεστών και στη Σουηδία δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πηγή: DW
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χτύπησαν μέσα στην φυλακή τον τζιχαντιστή που σχεδίαζε να δηλητηριάσει τον πρίγκιπα Γεώργιο



Ο 32χρονος Χουσεΐν Ρασίντ δέχθηκε επίθεση στο πρόσωπο από συγκρατούμενό του σε φυλακή του Μάντσεστερ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Με ένα αυτοσχέδιο όπλο, που κατασκευάστηκε από οδοντόβουρτσα και λεπίδα ξυραφιού, δέχθηκε επίθεση στο πρόσωπο από συγκρατούμενό του ο τζιχαντιστής που σχεδίαζε να δηλητηριάσει τον 5χρονο πρίγκιπα Γεώργιο. Ο 32χρονος Χουσεΐν Ρασίντ δέχθηκε την επίθεση την Τετάρτη 25 Ιουνίου μέσα στην φυλακή Στρεϊντζγουέι του Μάντσεστερ όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών μετά την σύλληψή του τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία για ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας του τρίτου στην διαδοχή του βρετανικού θρόνου και δισεγγονού της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Ρασίντ είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του πρωτότοκου γιου του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον μαζί με την διεύθυνση του σχολείου Thomas’s Battersea στο Λονδίνο, όπου φοιτά ο μικρός πρίγκιπας και παρακινούσε άλλους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους να δηλητηριάσουν παγωτά και να τα μοιράσουν στους μαθητές του σχολείου. 

Στην ίδια φωτογραφία διακρινόταν δύο τζιχαντιστές με μάσκα και η λεζάντα έγραφε: «Δεν θα αφήσουμε ούτε τη βασιλική οικογένεια». Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ένας συγκρατούμενος του τζιχαντιστή τον τραυμάτισε στο πρόσωπο επειδή εξοργίστηκε που ο Ρασίντ ήθελε να δολοφονήσει τον πρίγκιπα Γεώργιο. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε: «Ένας κρατούμενος έλαβε νοσοκομειακή περίθαλψη για μικρούς τραυματισμούς μετά από περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη 25 Ιουνίου. Διεξάγεται έρευνα (για το περιστατικό)». Πηγή από την φυλακή ανέφερε στην εφημερίδα Star πως μέσα στο κελί του Ρασίντ υπήρχε αίμα παντού και πρόσθεσε πως κανείς από τους άλλους κρατούμενους δεν συμπαθεί τον άνθρωπο που ήθελε να δολοφονήσει τον μικρό γαλαζοαίματο. «Δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους πράγματα στην Στρεϊντζγουέι», δήλωσε η πηγή.


Εύα Παυλάτου
protothema.gr


Καλιφόρνια: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές -Δύο πυροσβέστες νεκροί -38.000 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους



Τεράστια δασική πυρκαγιά εξακολουθεί σήμερα να καίει ανεξέλεγκτα στη βόρεια Καλιφόρνια.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι αγνοούνται από την τεράστια δασική πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη στα βόρεια της Καλιφόρνιας.

Η φωτιά, έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο πυροσβεστών, έχει καταστρέψει εκατοντάδες υποδομών, ενώ οδήγησε χιλιάδες πανικόβλητους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Περίπου 3.400 πυροσβέστες στο έδαφος με την εναέρια βοήθεια ελικοπτέρων κι αεροσκαφών προσπαθούν να κατασβήσουν την φωτιά που μαίνεται σε έκταση 195 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσω της πόλης Ρέντινγκ, με 90.000 κατοίκους, στην κομητεία Σάστα.

Περισσότεροι από 38.000 κάτοικοι της πόλης Ρέντινγκ στην κομητεία Σάστα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους καθώς η φωτιά άρχισε να ενισχύεται την Πέμπτη και κατέστρεψε 500 κτίρια, ερημώνοντας εντελώς το Κέσουικ, ένα χωριό 450 κατοίκων.




Η πυρκαγιά, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό μόλις 3% αφότου ξέσπασε πριν έξι ημέρες, ενισχύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία, συνθήκες που αναμένεται να συνεχιστούν για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας Κεν Πίμλοτ.

Ένας χειριστής εκσκαφέα και ένα μέλος της πυροσβεστικής του Ρέντινγκ έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ενώ το νοσοκομείο της πόλης ανακοίνωσε ότι έχουν διακομιστεί εκεί οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι πυροσβέστες.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε την Πέμπτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Κομητείες Σάστα και Ρίβερσαϊντ εξαιτίας των πυρκαγιών Καρ και Κράνστον που μαίνονται στη περιοχή.

Από τις δασικές πυρκαγιές έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής φέτος περίπου 41,5 εκ. στρέμματα γης στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί την ίδια περίοδο την τελευταία δεκαετία, όμως μικρότερος σε σχέση με πέρυσι.

Στο μεταξύ η πυρκαγιά Κράνστον, που μαίνεται περίπου 117 χιλιόμετρα ανατολικά του Λος Άντζελες, έχει κατακάψει 123.000 στρέμματα γης και είναι κατά 16% υπό έλεγχο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.gr




Κομισιόν: Συγχρηματοδότηση έως και 95% για τις πυρόπληκτες περιοχές μπορεί να λάβει η Ελλάδα



Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί με ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το Ταμείο Συνοχής για το έργο ανοικοδόμησης των πυρόπληκτων περιοχών, τονίζει η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, σε δήλωσή της που δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ότι τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες μου είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα που αφορούν την Ελλάδα στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής, βάσει αιτήματος των ελληνικών Αρχών. Αυτό θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε τα ευρωπαϊκά κεφάλαια και να ξαναρχίσουμε την οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές», τονίζει η Κορίνα Κρέτσου.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών Αρχών και έχουμε έναν συνεχή διάλογο μαζί τους για να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια για να επιταχύνουμε τη διαδικασία πρόσβασης στο ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Επί του παρόντος, οι ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, βάσει των οποίων θα αποστείλουν την αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε αυτό το ταμείο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταβάλουμε προκαταβολή το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ακόμη και καταλήγει:

«Επιπλέον, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Ελλάδα να επωφεληθεί σε ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% για εργασίες ανοικοδόμησης που χρηματοδοτούνται μέσω της πολιτικής συνοχής».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνισαν ότι «από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας βρέθηκε σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδια επίτροπο, Κορίνα Κρέτσου. Με επιστολή του στις 25/7, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η Σαντορίνη θα προστατεύσει με μέτρα τα γαϊδουράκια



Μέτρα προστασίας για τα γαϊδουράκια που βρίσκονται στη Σαντορίνη αποφάσισε η δημοτική αρχή, μετά από καταγγελίες για περιστατικά κακομεταχείρισής τους.

Σε συναντήσεις του δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου με εκπροσώπους τόσο του σωματίου ημιονηγών, όσο και φιλοζωικών οργανώσεων, αποφασίστηκαν ως άμεσα μέτρα η επέκταση και βελτίωση ειδικών σκιάστρων για να προστατεύονται τα ζώα από τη ζέστη καθώς και η βελτίωση της παροχής νερού στα σημεία παραμονής τους.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε αναφορά σε περιστατικά και συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα των συγκεκριμένων ζώων και προσβάλλουν την ευζωία τους.

Πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, με τη συνεργασία όλων των μερών, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση όσων προβλέπονται για τα ιπποειδή.

Επίσης, θα γίνει πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των ζώων αυτών, εφόσον, ως συζητήθηκε, θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη δράση αυτή.

Περιορισμένη εργασία και φορτίο ανάλογο με το βάρος τους

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ημιονηγών συμφώνησαν για περιορισμένη χρονικά εργασία των ζώων καθώς και βάρος φορτίου ανάλογα με το βάρος του ζώου για να μην καταπονούνται.

Βασικό αίτημα του σωματείου ημιονηγών ήταν επίσης η επιπλέον ιατρική υποστήριξη για τα ιπποειδή με την παροχή εξειδικευμένου μηχάνηματος υπερήχου για τα ζώα αυτά. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών εξέφρασαν την πρόθεση να βρεθεί χρηματοδότηση για την παροχή του μηχανήματος αυτού.

Ταυτόχρονα, το σωματείο δεσμεύτηκε να συνετίζει όσα από τα μέλη του παραβαίνουν τους κανόνες, με τους παραβάτες να αποβάλλονται όπως προβλέπεται από την κανονιστική του Δήμου Θήρας.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τάσος Παπαζαχαρίας, άλλος ένας τραγικός Συριζαίος χωρίς ίχνος ντροπής



Οι φωτιές μπαίνουν και καίγονται άνθρωποι για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση για να μην βγούμε από τα μνημόνια εξέφρασε χωρίς ίχνος ντροπής μέσα από το προφίλ του στο facebook ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Τάσος Παπαζαχαρίας!

Είναι τόσο Συριζαίος Ταλιμπάν που δεν δίστασε να συνοδεύσει τις αθλιότητες που γράφει με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα εφημερίδων από το 1964 για τα γεγονότα στον Γοργοπόταμο αναφέρει: «Πριν από χρόνια προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη πολιτική ζωή της χώρας, έβαζαν νάρκες και σκότωναν το κόσμο σε γιορτές, όπως έγινε το Νοέμβριο του 1964 στο Γοργοπόταμο!

Τώρα για να αποσταθεροποιήσουν τη κυβέρνηση και για να μη προλάβουμε να ζήσουμε την έξοδο από τα εφιαλτικά μνημόνια, βάζουν φωτιές και καίνε τους Ανθρώπους»!!!


Δεν είναι ένας ο βλάκας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένας ο ηλίθιος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πρέπει να ντρέπονται.


Mπαράζ ανατροπών στις νέες συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας



Σειρά διευκρινίσεων για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων γήρατος των αγροτών, των  νέων συντάξεων χηρείας (ή θανάτου) αλλά και εκείνων που λαμβάνουν οι ΑμεΑ έδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας.  

Σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές εγκυκλίους, το 25% της σύνταξης θανάτου δικαιούνται τα άγαμα τέκνα έως 18 ετών, τα άγαμα τέκνα έως 24 ετών εφόσον σπουδάζουν αλλά και τα άγαμα τέκνα τα οποία είναι ανίκανα για εργασία. Το  50% - 100% της σύνταξης του θανόντος δίδεται σε όσα παιδιά είναι ορφανά και από τους δύο γονείς.

Επίσης,  οι συντάξεις αναπηρίας θα συνεχίσουν να υπολογίζονται όπως και προ του νόμου Κατρούγκαλου.

Σχετικά με την αναγνώριση οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου από τους αγρότες που θέλουν να βγουν στη σύνταξη, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με την καταβολή των ελάχιστων μηνιαίων εισφορών…

1) Συντάξεις χηρείας (ή θανάτου): Ποιοι είναι οι όροι χορήγησής της σε άγαμα τέκνα, άγαμα τέκνα ανίκανα για βιοποριστική εργασία και τα ορφανά και από τους δύο γονείς

Πιο αναλυτικά, αναφορικά  με τις  προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου στα δικαιοδόχα μέλη συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον ο θάνατος επήλθε από τις 13 Μαΐου 2016 και έπειτα, αποσαφηνίζεται πως τα  νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετημένα και όσα εξομοιώνονται με αυτά, δικαιούνται της σύνταξης λόγω θανάτου, εφόσον:

-Είναι  άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό ισχύει εκτός κι αν φοιτούν σε ανώτερες σχολές ή ανώτατες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού (ακόμη και αν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπονούν διδακτορική διατριβή) ή σε ΙΕΚ ή σε Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χορήγηση της σύνταξης παρατείνεται έως τη λήξη της φοίτησής τους σε αυτές και, σε κάθε περίπτωση, έως τη συμπλήρωση του 24ου  έτους τους.

-Κατά τον χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα προς κάθε βιοποριστική εργασία. Αυτό ισχύει εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, οπότε η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας και για όσο διαρκεί η ανικανότητα προς κάθε βιοποριστική εργασία.

Σε  όλες τις περιπτώσεις (άγαμου τέκνου έως τα 24 έτη του, άγαμου τέκνου ανίκανου για βιοποριστική εργασία ακόμα και μετά τα 24 έτη του κ.λπ.), το ποσό της σύνταξης του θανόντος συνταξιούχου επιμερίζεται σε ποσοστό 25% για κάθε παιδί.

Το ποσοστό αυτό, όμως,  διπλασιάζεται αν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς, δηλαδή διαμορφώνεται σε 50% (2 x 25%) για κάθε ορφανό τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν δικαιούται σύνταξη και από τους δύο γονείς.

Τα  αμφοτεροπλεύρως ορφανά (δηλαδή εκείνα τα οποία έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους), παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος ή εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος, με την προϋπόθεση να μην εργάζονται, να μην ασκούν κάποιο επάγγελμα ή να μη λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

2) Συντάξεις αναπηρίας

Όσον αφορά τις συντάξεις αναπηρίας, η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει πως δεδομένου ότι έως σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί, και μέχρι να θεσπιστούν, νέοι ενιαίοι κανόνες για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, όλων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, και δεν υφίσταται από τις διατάξεις του ν. 4387/2016   (σ.σ. νόμος Κατρούγκαλου) ή άλλου μεταγενέστερου νόμου άλλη πρόβλεψη ως προς τη συνταξιοδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων, εξακολουθούν να ισχύουν οι προαναφερόμενες διατάξεις της παρ. 5 του αρ. 5 του ν. 3232/2004 ως ειδικότερες των διατάξεων του αρ. 12 του ν. 4387/2016".


3) Νέες συντάξεις γήρατος ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ: Πώς γίνεται η αναγνώριση του οφειλομένου χρόνου

Η αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου γίνεται καταβάλλοντας την ελάχιστη εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης (20% x 70% x 586 ευρώ) για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να προκύψει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, νεότερη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ επισημαίνει πως οι ήδη εγγεγραμμένοι μόνο στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο ή μέρος του χρόνου για τον οποίο οφείλουν εισφορές στον κλάδο  των αγροτών.

Τα παραπάνω  πρόσωπα μπορούν να αναγνωρίσουν μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, μετά από αίτησή τους, που υποβάλλεται μία φορά πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Τονίζεται πως :

- Ο χρόνος αναγνώρισης του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης τ. ΟΓΑ δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από κάποιον από τους φορείς αυτούς.

- Αναδρομική ασφάλιση στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, για το χρονικό διάστημα από 1/1/88 μέχρι 31/12/97, δεν επιτρέπεται.

Η αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του 20% επί του 70% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών που ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης, η οποία υποβάλλεται από τον ασφαλισμένο, άπαξ πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν για κάθε μήνα αναγνώρισης εισφορά ύψους 82,05 ευρώ. Τα νέα αυτά ποσά υπολογισμού έχουν εφαρμογή από την ψήφιση του Ν. 4488/2017, ήτοι από 13/9/2017.

Επισημαίνεται ότι:

- Το ποσό των 82,05 ευρώ ανά μήνα είναι το 20% επί του 70% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 x 70% x 20%).

- Η εξόφληση του συνολικού ποσού εξαγοράς γίνεται:

*Εφάπαξ, με καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του αναγνωριζόμενου χρόνου εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2%.

*Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, τόσες όσοι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

- Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη. 

- Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

- Η σύνταξη θα χορηγείται αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης δεν ξεπερνά το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται ή θα παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι να εξοφληθεί ολοσχερώς από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της σύνταξης κατ' εφαρμογή του ίδιου άρθρου.


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr


Απίστευτες φωτογραφίες στο Μάτι με τον κόσμο στην θάλασσα



Η κυρία Η κ. Ελια Κάλλια δημοσίευσε της φωτογραφίες στο facebook που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα των όσων εκτυλίχθηκαν τις τραγικές εκείνες στιγμές, με ανθρώπους να βρίσκονται αγκαλιασμένοι στη θάλασσα και προσπαθούσαν να σωθούν από τις φωτιές. 

Μανάδες που κρατούσαν στην πλάτη το παιδί τους, άλλοι τον πιστό του φίλο το σκυλί τους που πρόλαβαν να σώσουν, άλλοι τους ηλικιωμένους γονείς τους και όλοι προσπαθούσαν να κρατηθούν στην ζω μέσα σε αποπνικτικούς καπνούς.