Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27.10.2021) στο hot spot στο Σχιστό, όταν μια ομάδα Ρόμα επιτέθηκε σε δυο πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίες και αφού του ξυλοκόπησαν, τους λήστεψαν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια ομάδα πέντε Ρόμα επιτέθηκε σε ένα πυροσβεστικό όχημα που εκτελούσε την καθημερινή του περιπολία στην περιοχή του Σχιστού.
Την ώρα που το όχημα ήταν σταματημένο, οι Ρομά ανέβηκαν πάνω σε αυτό, κατέβασαν τους δύο πυροσβέστες και άρχισαν να τους χτυπούν. Ο ένας εκ των δύο έχει τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι κι έχει μεταφερθεί στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο newsit.gr, οι Ρομά λήστεψαν τους δύο άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, ενώ αφαίρεσαν και από όχημα εργαλειοθήκες, τον ασύρματο τον οποίο τον χρησιμοποίησαν για να βρίζουν, αλλά και τη μάνικα.
Στο σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες “χτενίζουν” την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες.
Το δρόμο για το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, πήρε αμέσως μετά την σημερινή απολογία του στην ανακρίτρια ο 40χρονος, ο οποίος το περασμένο Σάββατο πυροβόλησε και σκότωσε έναν εργάτη που έκανε εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου στη Νέα Ερυθραία και τραυμάτισε έναν ακόμη.
Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα θα κρατηθεί στο ψυχιατρείο μέχρι να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που ζήτησε η ανακριτής.
Σε βάρος του εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.
Την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα κατά το κατηγορητήριο, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αποφάσισε ομόφωνα το δικαστήριο.
Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης της για την αναγνώριση ελαφρυντικών, για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου
Το δικαστήριο θα ακούσει τους συνηγόρους της και θα προχωρήσει στην έκδοση της απόφασής του επί της ποινής.
Το ελάχιστο που μπορεί να επιβληθεί είναι ποινή 14 χρόνων κάθειρξης που πρακτικά θα σημαίνει παραμονή στη φυλακή για ακόμα έξι περίπου χρόνια για την δράστιδα.
Η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, την περίοδο αυτή, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα που θα επηρεάσει σημαντικά τη νοσηρότητα στην κοινότητα. Και αυτό όπως επισημαίνουν οι ειδικοί:
Πρώτον, διότι το ποσοστό των εμβολιασμένων υπολείπεται από εκείνο που χρειάζεται σε μια περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης «Δ».
Δεύτερον, διότι η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρή ίσως λόγω κόπωσης.
Και τρίτον διότι στις χαμηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός είναι πολύ πιο ανθεκτικός.
Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την ανάγκη να υπάρξει εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης, καθώς μέχρι στιγμής κινούμαστε πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα. Σημειώνεται μάλιστα ότι χθες ο ECDC απηύθυνε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μήνυμα επαγρύπνησης για τη γρίπη δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο Η3Ν2, που είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα.
Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση δεύτερης δόσης για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, και έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τη μέρα του εμβολιασμού τους. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού τους θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Μια επίσκεψη που επιβεβαίωσε και εδραίωσε την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:
Μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative, όπου:
Τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο, που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υδρογόνο.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση.
Είχε συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας όπου:
Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.
Υπογραμμίστηκε η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.
Συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.
Είχε συνάντηση με τον με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα.
Συμμετείχε στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης και ότι επιθυμεί τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story της χώρας μας.
Η πρώτη αφορά τη στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ και κατ’ επέκταση τη δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής για να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων. Αποκτούν γνώσεις που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η Κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους, ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν.
Η δεύτερη επισήμανση αφορά τις εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαστε στα «φασόν» κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να «ακυρώσουν στην πράξη» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Υπογραμμίζεται κατ’ αρχήν ότι οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Και ο Νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος.
Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξανασκεφτούν, να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση.
Ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.
Η τρίτη επισήμανση αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μεγάλου αριθμού αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί.
Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά είχαμε περίπου 1.000 άδειες, ενώ σήμερα είναι περισσότερες από 3.000. Πρόκειται για άδειες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί λόγω μητρότητας, ασθενειών, αναρρωτικές άδειες, τις οποίες ασφαλώς και δικαιούνται και οφείλουμε να τις αναπληρώσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του.
Στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, καλύφθηκαν σχεδόν όλες οι τότε ανάγκες. Ωστόσο, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, καθώς καθημερινά προκύπτουν νέες.
Η κάλυψη των αναγκών αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ γίνεται φέτος και προσπάθεια για βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για 5.500 πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει, ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 2.512 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.
Ύστερα από στοχευμένες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και συνεργασία των υπηρεσιών του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ διευθετήθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα που εμποδίζουν για χρόνια την έκδοση 444 συντάξεων χηρείας θανόντων ναυτικών και έτσι οι συντάξεις αυτές θα καταβληθούν σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, έχει επιτευχθεί σημαντική επιτάχυνση στο ρυθμό απονομής συντάξεων και εφάπαξ των ναυτικών. Επισημαίνεται σχετικά ότι:
Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4.500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η μείωση να ξεπεράσει το 75%.
Τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις τον μήνα ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στους ασφαλισμένους ναυτικούς να λαμβάνουν την σύνταξη τους μέσα σε λίγους μήνες σε σχέση με τα 3 και 4 χρόνια που απαιτούνταν μέχρι πρότινος.
Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εφάπαξ του ΝΑΤ σε σχέση με ένα χρόνο πριν και υπολογίζεται πως μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει αποδοθεί το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Σάκης Κεχαγιόγλου στην αγόρευση του επεσήμανε ότι «ο νόμος απαιτεί ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης του. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εντολέας μου δεν μπορούσε να κάνει και πάρα πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Προέρχεται όμως από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με τον μισθό της. Για τον λόγο αυτό η υπεράσπιση δεν θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας».
Ο Σ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε όπως και στην αρχή της δίκης, τη συμπάθεια και τη συμπόνοια του στην Ιωάννα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα», και πρόσθεσε ότι όλοι οφείλουν να ξεχωρίζουν τον ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η τοποθέτηση αυτή του συνηγόρου υπεράσπισης προκάλεσε την αντίδραση της Ιωάννας, η οποία ψέλλισε κάποια λόγια που δεν ακούστηκαν, ωστόσο ο κ. Κεχαγιόγλου απάντησε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι μπούλινγκ από κανέναν. Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα τον ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».
Συνεχίζοντας την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης είπε πως παρότι η 36χρονη κατηγορούμενη έχει χαρακτηριστεί αμετανόητη, εντούτοις έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για την πράξη της.
Επιπλέον, ζήτησε από τους δικαστές και τους ενόρκους να μην επηρεάζονται από την κοινή γνώμη και τα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά να κρίνουν με βάση τη δικογραφία και την ακροαματική διαδικασία.
Συγκινημένη, έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών η Ντόρα Μπακογιάννη για να πει το τελευταίο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά.
Η Ντόρα Μπακογιάννη που δίνει τη δική της γενναία μάχη με τον καρκίνο, βρέθηκε στην Μητρόπολη προκειμένου να αποχαιρετήσει και η ίδια την σπουδαία γυναίκα, πολιτικό και μητέρα, Φώφη Γεννηματά.
Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο, και επειδή είναι μαχήτρια θα τον πολεμήσει και θα τον νικήσει.
Ο κόσμος που την είδε στην Μητρόπολη την υποδέχθηκε με χειροκροτήματα.
Μόλις μπήκε στην εκκλησία, υποβασταζόμενη από τον γιο της, Κώστα, έσπευσε συγκινημένη στους συγγενείς της Φώφης για να τους συλλυπηθεί, έχοντας μια αγκαλιά για τον άντρα και τα παιδιά της.
«Ο πρόεδρος (Μπάιντεν) πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον μας για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των συμμάχων μας στην περιοχή». Με αυτήν την παρότρυνση, η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής από τη Νέα Υόρκη Νικόλ Μαλλιωτάκης ηγήθηκε ομάδας μελών του Κογκρέσου που έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με το αίτημα από την Τουρκία για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 80 μαχητικών.
Στη διακομματική επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών να αρνηθούν το αίτημα της συγκεκριμένης χώρας γιατί, όπως υποστηρίζουν, η Τουρκία είναι ένας σύμμαχος που συμπεριφέρεται ως αντίπαλος.
Ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Νικόλ Μαλλιωτάκης υπενθύμισε ότι η Τουρκία αποπέμφθηκε από τον πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή την περίοδο που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε την αγορά της πρώτης συστοιχίας των ρωσικών S-400.
Οι Αμερικανοί βουλευτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους ότι «μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα αγοράσει επιπλέον μία συστοιχία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν έχουμε την πολυτέλεια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αντίπαλος».
«Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν προωθεί το επεκτατικό σχέδιό του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων μας στην περιοχή, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Σας προτρέπουμε να ενεργήσετε προς το εθνικό συμφέρον μας και για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνούμενος να ενισχύσετε το γερασμένο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας».
Στα δικαστήρια Πειραιά παρουσιάστηκε ο 15χρονος Ρομά κακοποιός που επέβαινε στο αυτοκίνητο το οποίο καταδίωξαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ μέχρι το Πέραμα.
Όπως υποστήριξε ο Ρομά κακοποιός ο οποίος ήταν αυτός, όπως ισχυρίστηκε, που οδηγούσε το επίμαχο αυτοκίνητο πρώτα πυροβόλησαν οι αστυνομικοί και στη συνέχεια έπεσε πάνω τους με το ΙΧ.
Ισχυρίστηκε δασκαλεμένος και προκλητικός ότι «Εγώ οδηγούσα. Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και μας πυροβόλησαν». Σύμφωνα με τον ίδιο «από το Αιγάλεω δεν σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε μην μας σκοτώσουν. Είχαμε πάρει μόνο το αμάξι» κατά τον Ρομά κακοποιό είχαν πάρει μόνο το αμάξι θεωρώντας ότι η κλοπή αμαξιού δεν είναι σοβαρό αδίκημα, ούτε ότι οδηγούσε παραβιάζοντας με κλεμμένο όχημα όλα τα κόκκινα φανάρια βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών.
Περιγράφοντας ακατάλυπτα ο Ρομά κακοποιός και σίγουρα χωρίς να ισχύει αυτό που είπε αρχή ότι είχαν τα χέρια ψηλά είπε ότι «σταματήσαμε με το λεωφορείο μούρη με μούρη, αυτοί άφησαν τα μηχανάκια. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά πέσαμε πάνω τους και οι μηχανές δεν είχαν επάνω επιβάτες».
Στην ερώτηση γιατί έπεσε πάνω στις μηχανές της ΔΙΑΣ είπε ότι το έκανε «γιατί χτύπησαν τον φίλο μου που ήταν συνοδηγός. Στις μηχανές έπεσα μόλις πυροβολήσανε για να φύγω επειδή πυροβόλησαν τον φίλο μου για να πάμε σπίτι».
Δεκαεξάχρονος μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών διακομίστηκε με τραύματα από μαχαίρι στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 16χρονος είπε ότι δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από περίπου δέκα άτομα μέσα στο σχολείο του και στη συνέχεια τον μαχαίρωσαν στην πλάτη.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ ειδοποιήθηκε για το περιστατικό από το νοσοκομείο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος.
Θύμα ληστείας από οκτώ άτομα έπεσε 18χρονος στην περιοχή του Μετς. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 24 Οκτωβρίου, ο νεαρός, ενώ βάδιζε στον δρόμο, ξαφνικά δέχθηκε επίθεση από οκτώ άτομα, τα τέσσερα εκ των οποίων επέβαιναν σε δύο μηχανές.
Οι δράστες, αφού χτύπησαν με γροθιές τον άτυχο 18χρονο, του πήραν το κινητό τηλέφωνο και όσα χρήματα είχε πάνω του και αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.
Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Ο πελάτης ενός μπαρ ο οποίος το είχε επισκεφθεί πριν από 10 με 11 χρόνια, αφού ήπιε τα ποτά του, έδωσε τα χρήματα που του ζητήθηκαν και αποχώρησε.
Ωστόσο, ο μπάρμαν έκανε τότε ένα λάθος το οποίο αφού το έφερε στο μνήμη του ο πελάτης, έσπευσε με μία απίστευτη κίνηση να το διορθώσει.
Με ένα γράμμα στο οποίο υπήρχε και το ποσό των 40 ευρώ ο πελάτης έσπευσε να επιστρέψει τα χρήματα που δεν του ανήκουν.
Το γράμμα που δημοσιεύει το zarpanews.gr, αναφέρει: “Ονομάζομαι Αριστοτέλης, δεν γνωριζόμαστε. Πριν κάποια χρόνια, 10 ή 11 ίσως, παρόλο που βρισκόμουν σε αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση επέλεξα να βγω με μια κοπέλα και ήρθαμε στο μαγαζί σου.
Αφού ήπιαμε cocktails ζήτησα τον λογαριασμό. Το κόστος για αυτά που είχαμε πάρει ήταν 60 ευρώ, εγώ είχα ακριβώς 60 ευρώ, ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και ένα των 10 ευρώ. Τα έδωσα στον Bartender και εκείνος προφανώς μπέρδεψε το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, με των 50 ευρώ και μου έδωσε ρέστα 40 ευρώ. Εγώ, τα πήρα» .
Κάποια στιγμή, συνεχίζει, «ξεπετάχτηκε αυτή η ανάμνηση στο μυαλό μου και επειδή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που έχω πάρει κάτι που δεν μου ανήκει, είτε χρήματα, είτε αντικείμενο, επιθυμώ να το διορθώσω.
Ταπεινά λοιπόν και με σεβασμό σου ζητώ να δεχθείτε αυτά τα 40 ευρώ”».
Η πράξη αυτή του Αριστοτέλη έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό από την διοίκηση του μπαρ και η συνιδιοκτήτρια Μαρίνα Μανωλαράκη, που την γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την έκπληξη, τη χαρά της, αλλά κυρίως όπως λέει, την αναζωογόνηση της ελπίδας, που στις μέρες μας τείνει να απολεσθεί πλήρως.
Πυκνώνουν οι εκ των έσω επιθέσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απείλησε με παραίτηση, σφοδρή κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο άσκησε απόψε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ψυχοπαθή που λέει ό,τι του κατέβει…».
Ο Κιλιτσντάρογλου πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν έχει παραδοθεί ποτέ στα χείλη ενός προέδρου, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν βλέπει τον κόσμο στην πλατεία και «λέει ό,τι του κατέβει». Τόνισε δε πως «δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τη χώρα σε έναν άνθρωπο που έχει ψυχικά προβλήματα».
Την «έκρηξη» της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει η υπόθεση με την αναδίπλωση Ερντογάν για τις απελάσεις των 10 πρέσβεων, ασκώντας σφοδρή κριτική στον «Σουλτάνο».
Υπενθυμίζεται ότι με παραίτηση απείλησε νωρίτερα την Τρίτη (26.10.2021), ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε έξι μήνες και ότι έχει την πρόθεση να το κάνει, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου σήμερα.
Ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, είπε στο Κογκρέσο ότι ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν οι Ταλιμπάν –που είναι αντίπαλοι του Ισλαμικού Κράτους– έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο.
«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών επί του παρόντος εκτιμά ότι τόσο το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν όσο και η Αλ Κάιντα έχουν την πρόθεση να εκτελέσουν επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ακόμη και κατά των ΗΠΑ, όμως καμία από τις δύο (οργανώσεις) δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Θα μπορούσαμε να δούμε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν να αναπτύσσει αυτή τη δυνατότητα κάποια στιγμή σε έξι με δώδεκα μήνες», πρόσθεσε.
Η Αλ Κάιντα θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο, «ένα με δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Κόλιν Καλ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε την Τρίτη, παρουσία του Πρίγκιπα Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στο forum «Future Investment Initiative» στο Ριάντ, στο πλαίσιο του οποίου είχε τον ακόλουθο διάλογο με τον δημοσιογράφο John Defterios (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
John Defterios: Κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ στη Μέση Ανατολή, είχατε διμερείς συναντήσεις με την Αυτού Εξοχότητα Mohammed bin Salman καθώς και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Μπαχρέιν. Πριν περάσουμε στην προσπάθεια για την ευρύτερη ανάκαμψη της Ελλάδας, τι σημαίνουν αυτές οι επαφές για τις στρατηγικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στην καρδιά της Μεσογείου και την περιοχή του Κόλπου; Τι φιλοδοξείτε να «χτίσετε» εδώ μετά από αυτή την επίσκεψη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, Υψηλότατε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή του Κόλπου. Άλλωστε ζούμε στην ίδια ευρύτερη περιοχή, μοιραζόμαστε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις, και από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού, μία από τις βασικές μου προτεραιότητες όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ήταν η αποκατάσταση ισχυρών δεσμών με τον Κόλπο. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στη Σαουδική Αραβία και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή της σφυρηλάτησης μιας πολύ ισχυρής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία έχει πολλές διαφορετικές πτυχές, τόσο γεωπολιτικές όσο και οικονομικές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα και πιστεύω ότι θα προκύψουν πολλές θετικές εξελίξεις από αυτή την επίσκεψη και για τις δύο χώρες μας.
John Defterios: Πρόκειται για φυσική εγγύτητα; Γνωρίζω ότι έχετε στενές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Σ. Αραβία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική από επενδυτική άποψη και ένας στρατηγικός σύμμαχος και για την Ανατολική Μεσόγειο. Πώς το βλέπετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κοινού ενδιαφέροντος και η Ελλάδα βρίσκεται, από κοινού με την Κύπρο, στα εξωτερικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να πείσουμε την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά τη μετανάστευση, την ενέργεια, τη γεωπολιτική σταθερότητα και την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής που άλλωστε αποτελεί κοινό μέλημα όλων μας. Έχουμε δεσμευτεί για την προστασία της Σ. Αραβίας, μέσω μιας συστοιχίας Patriot, την οποία έχουμε αναπτύξει από κοινού με άλλους συμμάχους. Και ασφαλώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση, διότι εν τέλει, χώρες που προωθούν τη σταθερότητα, το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, μοιράζονται τελικά κατευθυντήριες αρχές που μας οδηγούν προς τα εμπρός.
John Defterios: Δεν θα ξεκινούσα από αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι με την παρουσία της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας καθώς και του Πρίγκιπα Διαδόχου του Μπαχρέιν, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αρχίσουμε με την Ανατολική Μεσόγειο. Το ερώτημα μου είναι αν προχωρήσουν όλα αυτά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίβαρο στην επιρροή που ασκεί η Ρωσία ως προς το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας, έτσι δεν είναι; Έχετε λοιπόν μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία αποτελεί μια σημαντική κίνηση, οι ΗΠΑ ανανέωσαν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασιας με την Ελλάδα, άλλη μια σημαντική κίνηση, και χτίζετε συμμαχίες εδώ, στην περιοχή του Κόλπου. Είναι λοιπόν καιρός να προχωρήσετε στο πεδίο του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, να αντιμετωπίσετε την επιθυμία της Τουρκίας να διεκδικήσει αυτό το πεδίο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ασφαλώς. Χαίρομαι που επισημαίνετε ότι υπογράψαμε δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης τον περασμένο μήνα. Μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και την πενταετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Και θα πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας ποιος είναι ο λογικός τρόπος για να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας σε φυσικό αέριο. Και πιστεύω, όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου, ότι το φυσικό αέριο θα είναι μεταβατικό καύσιμο για το ορατό μέλλον.
Επομένως, εάν όντως συμβεί αυτό, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Έχουν προταθεί διάφορες ιδέες. Θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός, ο αγωγός East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στην Ελλάδα, ή θα μπορούσε να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, και από την υγροποιημένη του μορφή θα επαναεριοποιηθεί στην Ελλάδα, όπου έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε όχι μόνο το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο στάδιο.
Το δεύτερο στάδιο θα ήταν η προώθηση των ηλεκτρικών μας διασυνδέσεων. Υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την επέκταση αυτού του είδους των συμφωνιών και με τη Σαουδική Αραβία. Εάν αυτή η περιοχή έχει τη δυνατότητα να παράγει πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -και αναφέρομαι πρωτίστως στον ήλιο- δεν θα ήταν προς το κοινό συμφέρον η μεταφορά αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά; Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί εφικτό; Θα μπορούσε να γίνει εάν δημιουργούσαμε μια διασύνδεση είτε από την Αίγυπτο είτε από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Και στη συνέχεια από την Ελλάδα, η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να περάσει στην ευρωπαϊκή αγορά.
Και αν κοιτάξουμε ακόμα πιο μπροστά στο μέλλον, αν μιλήσουμε για το υδρογόνο, το υδρογόνο θα μπορούσε κι αυτό να βρει το δρόμο του προς στην ευρωπαϊκή αγορά. Σκεπτόμενος λοιπόν το μέλλον, η Ελλάδα, και πάλι, λόγω της γεωγραφίας μας, βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αποτελέσει χώρα διέλευσης για όλες τις πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αναπτύσσουμε τη δική μας ικανότητα παραγωγής στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κλείνουμε όλα μας τα λιγνιτικά εργοστάσια, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2028 και επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ο νέος στόχος μας, κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον -και είμαι βέβαιος ότι θα έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή- είναι η υπεράκτια αιολική ενέργεια, για την οποία πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα νομικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιήσουμε το σημαντικό αιολικό δυναμικό που διαθέτουμε στην Ελλάδα.
John Defterios: Θα ήθελα να μάθω αν εκδηλώνεται ενδιαφέρον εδώ στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλους περιφερειακούς επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στην αγορά φυσικού αερίου. Βλέπουν και αυτοί τις προοπτικές που βλέπετε εσείς αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο πεδίο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι βέβαιο. Αλλά οι συζητήσεις μας κάλυψαν πολλά διαφορετικά πεδία, όχι μόνο τον τομέα της ενέργειας. Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω σήμερα είναι ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μια βαθιά οικονομική κρίση, όπως γνωρίζετε. Αλλά από τότε που ανέλαβε η δική μας κυβέρνηση, και παρά την πανδημία του Covid και τις γεωπολιτικές προκλήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, εφαρμόσαμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μειώσαμε τους φόρους, το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ καλύτερο και προσελκύουμε σήμερα σημαντικές ξένες επενδύσεις σε επίπεδα πρωτοφανή.
Πιστεύω λοιπόν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης. Και θέλω τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story μας. Και βλέπουμε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ας δούμε για παράδειγμα το κομμάτι της φιλοξενίας και του τουρισμού, όπου πάντα παίζαμε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες εγκαταστάσεις φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών. Και αυτός είναι ένας τομέας όπου υπάρχουν συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Έχουμε την τεχνογνωσία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα στον τομέα της φιλοξενίας. Υπάρχει λοιπόν ένας ακόμα τομέας πιθανής συνεργασίας όπου μπορούμε να μεταδώσουμε την τεχνογνωσία μας σε μια χώρα που διερευνά τις προοπτικές της σε διάφορα είδη επενδύσεων.
John Defterios: Μιλήσατε για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αναφερθήκατε στο Ελλάδα 2.0, στο σχέδιο ανάκαμψης, και εδώ κατά την πρωινή ολομέλεια, μιλήσαμε για την ανάγκη να ξαναχτιστεί το κοινωνικό συμβόλαιο. Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα επαναπροσδιορίσατε κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια της τρομερής αυτής πρόκλησης με τον Covid-19 και πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τήρηση κοινών κανόνων. Ο κόσμος εξεπλάγη με τα επίπεδα συμμόρφωσης στο πλαίσιο που θέσατε. Πώς, τελικά, αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού (για επενδύσεις), με τον μηχανισμό ασφαλείας που έχετε δημιουργήσει, την αντίδραση στον Covid και το άνοιγμα στον τουρισμό. Μπορείτε να τα συνδυάσετε όλα αυτά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Λάβαμε μέτρα πολύ γρήγορα. Κι εγώ εξεπλάγην σε κάποιο βαθμό με το πως ανταποκρίθηκαν οι πολίτες. Εξηγήσαμε με πολύ ξεκάθαρους όρους τι έπρεπε να κάνουμε. Χρειαζόμασταν χρόνο τον οποίο θα αξιοποιούσαμε για να ενισχύσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας μας. Δεν τα πήγαμε το ίδιο καλά στις επόμενες φάσεις της πανδημίας, αλλά σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία. Καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε γρήγορα το κράτος. Θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με το κράτος μέσα από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες που προσφέρονται ακόμη και στο κινητό του, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και προβάλλοντας την εικόνα μιας νέας Ελλάδας, μιας Ελλάδας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Και νομίζω ότι ο κόσμος στο εξωτερικό βλέπει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αν εξετάσει κανείς τη συνολική απόδοση της οικονομίας, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο χρέους, το κόστος δανεισμού μας είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη υψηλότερη του 6% φέτος, πιθανότατα πολύ υψηλότερη. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα ακριβή δεδομένα. Καταφέραμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας με πολύ συγκροτημένο τρόπο. Τα πήγαμε πολύ καλά στην τουριστική σεζόν. Επικοινωνήσαμε πολύ ξεκάθαρα το μήνυμά μας.
Διαδραματίσαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, κάτι που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, όχι μόνο στην Ευρώπη. Πολλές άλλες χώρες χρησιμοποίησαν αυτό το interface για τον Covid. Και περιμένουμε μια ακόμα καλύτερη χρονιά, προφανώς, του χρόνου. Φέτος πιθανότατα θα είμαστε στο 60%, ίσως στο 70%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά του χρόνου θα βρεθούμε πολύ υψηλότερα. Και όσον αφορά τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού συμβολαίου, η εντολή που είχα από τους πολίτες ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέλω να μειώσω κι άλλο την ανεργία, να προσφέρω στους νέους Έλληνες την ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα τους. Έχουμε τόσους πολλούς ταλαντούχους Έλληνες που εργάζονται στην περιοχή του Κόλπου, και χαίρομαι όταν οι Έλληνες δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές του κόσμου αλλά είμαι πιο χαρούμενος όταν επιστρέφουν στη χώρα τους.
Και νομίζω ότι για πρώτη φορά αυτό που βλέπουμε είναι μια μεταστροφή του brain drain. Πολλοί ταλαντούχοι Έλληνες που, για παράδειγμα, πέρασαν μια δεκαετία στο εξωτερικό, βλέπουν τώρα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Γιατί για εμάς ο πραγματικός περιορισμός δεν θα είναι απαραίτητα τα κεφάλαια. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα έχουμε επίσης σημαντικές ανακοινώσεις και σε ό,τι αφορά την δραστηριοποίηση της Σ. Αραβίας σε επίπεδο κεφαλαίων. Παράλληλα το βασικό θέμα για εμάς παραμένει το ανθρώπινο κεφάλαιο και πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε στους νέους μας την ευκαιρία να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
Και ένα τελευταίο σημείο σε ό,τι αφορά το κοινωνικό συμβόλαιο. Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο η γεωπολιτική μας θέση, αυτό που συζητήσαμε πριν δηλαδή, ή οι όμορφες παραλίες μας. Ο βασικός λόγος που οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε εμάς είναι οι άνθρωποι. Έχουμε απίστευτα ταλαντούχους νέους Έλληνες, πολύ καλά μορφωμένους με ανταγωνιστικούς μισθούς. Αναμένω ότι οι μισθοί θα αυξηθούν και θα συγκλίνουν προς το μέσο όρο της ΕΕ.
Επομένως, εάν αυτή είναι μια παγκόσμια μάχη για την προσέλκυση ταλέντου, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν ήταν στον χάρτη μέχρι πολύ πρόσφατα. Πλέον, όμως, “επιστρέφουμε” με αξιοπιστία στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας, με ισχυρές συμμαχίες, με νέες συμμαχίες, με νέους εταίρους, κάποιους από τους οποίους πιστεύω ότι είχαμε παραμελήσει στο παρελθόν. Πλέον είμαστε πολύ ενεργοί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρώτη γραμμή των αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της ΕΕ. Δείτε, για παράδειγμα, όσα συμφωνήσαμε τον περασμένο Ιούλιο μετά την πανδημία του Covid, δανειζόμενοι συνολικά ως ΕΕ, 750 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα αυτού του πακέτου. Αυτό που ονομάζουμε RRF (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).
John Defterios: Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό ποσό με αντικειμενικούς όρους και ασφαλώς είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Η δική μας δουλειά είναι να υλοποιούμε ώριμα έργα με καλές αποδόσεις για τους επενδυτές και, παράλληλα, να προσθέτουμε δημόσια κεφάλαια, ελληνικά κεφάλαια, ευρωπαϊκά κεφάλαια στα ιδιωτικά κεφάλαιά, ώστε να αξιοποιούμε στο μέγιστο τα ιδιωτικά κεφάλαια και να αλλάξουμε πραγματικά τη χώρα.
John Defterios: Αν μου επιτρέπετε. Αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν και μας έχουν μείνει μόνο λίγα λεπτά. Είπατε ότι οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 60% έως 70% σε σχέση με το 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι πάνω από το επίπεδο του 2019, αλλά στο 60% με 70% του 2019. Ωστόσο τον Αύγουστο, για παράδειγμα, ήμασταν πάνω από το 2019. Οπότε περιμένω ότι το επόμενο έτος θα καλύψουμε όλο το χαμένο έδαφος του Covid και θα μπορούσαμε ακόμα και να ξεπεράσουμε τα επίπεδα του 2019.
John Defterios: Αλλά πέρα από αυτό, είχα πάντα το όραμα ως Ελληνοαμερικανός, ότι θα μπορούσατε να είστε η οικονομική πρωτεύουσα της Μεσογείου, η εμπορική πρωτεύουσα της περιοχής. Και τώρα βλέπουμε την Pfizer, τη Volkswagen, τη Microsoft, μεγάλα ονόματα που αξιοποιούν την Ελλάδα ως κόμβο. Θέλω να πω, ότι ο σχεδιασμός εδώ είναι ότι μπορείτε πραγματικά να είστε μέρος μιας πολύ μεγάλης αγοράς εάν το κάνετε σωστά, επειδή έχετε αυτό το τρίπτυχο δημοσιονομικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, εργασιακών μεταρρυθμίσεων και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η φιλοδοξία σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αν δείτε για παράδειγμα τον τραπεζικό τομέα, οι τράπεζες μας περιορίζονταν σε μεγάλο ποσοστό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Αντλούν τώρα μόνες τους κεφάλαια. Επομένως έχουν αναπτυξιακές προοπτικές. Αν δείτε την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο, αν δείτε τον τομέα των logistics, την αξιοποίηση των λιμανιών μας, είναι ταχύτερη η μεταφορά προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη από την Ελλάδα παρά μέσω Γιβραλτάρ στο Αμβούργο ή στο Ρότερνταμ. Άρα δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τη γεωγραφία. Αλλά και πάλι, για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα, μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστους εταίρους, με υγιή δημοσιονομική πολιτική και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει πράξη
John Defterios: Με μια ματιά στη διαδρομή σας βλέπω το πρώτο πτυχίο σας στο Harvard, μεταπτυχιακές σπουδές στο Stanford και ότι επιστρέψατε στο Harvard Business School για ΜΒΑ. Δεδομένου ότι βρίσκεστε στην εξουσία κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε τα επόμενα δύο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορώ να σας πω ότι αυτά τα πτυχία δεν είναι απαραίτητο ότι σε προετοιμάζουν για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας ή των προκλήσεων της διακυβέρνησης στον καιρό μας. Γιατί πρέπει να κυβερνήσεις στην πράξη κάνοντας δύο πράγματα ταυτόχρονα. Πρέπει να αντιμετωπίζεις κρίσεις, οι οποίες δεν θα πάψουν να ανακύπτουν, να ασκείς δηλαδή τη διακυβέρνηση και ταυτόχρονα να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα.
Είμαι Πρωθυπουργός εδώ και δυόμισι χρόνια. Σκοπεύω να ολοκληρώσω τη θητεία μου. Πιστεύω ότι υπάρχουν δείγματα γραφής και προοπτικές ώστε να κερδίσουμε και τις εκλογές του 2023. Θα συνεχίσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που ακόμα δεν έχουμε δρομολογήσει. Έχουμε πολύ σαφές σχέδιο για το που θέλουμε να βρίσκεται η χώρα μας ως το 2030, ένα δικό μας φιλόδοξο όραμα, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουν να μας δείχνουν εμπιστοσύνη, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.
John Defterios: Mας έχουν μείνει μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Από τη μια, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά μας λένε πολλά. Για έναν επενδυτή που διερευνά το πεδίο, θα λέγατε ότι δεν υφίσταται η απειλή της Τουρκίας, ότι είμαστε ασφαλείς, ότι έχουμε τη στήριξη των συμμάχων μας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είμαστε ασφαλείς. Δεν πιστεύω ότι υφίσταται γεωπολιτική απειλή. Και πιστεύω ότι εν τέλει η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά. Έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει πολύ ξεκάθαρα τις γραμμές μας και ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί μας για να επιλύσουμε τη μια βασική διαφορά που έχουμε και η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Συμφωνήσαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο βάσει του διεθνούς δικαίου. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Δεν δεχόμαστε τον εκφοβισμό και δεν υποχωρούμε σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
John Defterios: Ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε μια δεκάλεπτη ομιλία ή μια πιο ουσιαστική, ειλικρινή συζήτηση. Είμαι χαρούμενος που επέλεξε το δεύτερο. Σας ευχαριστώ.
Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, συμμορία ανηλίκων που διέπραττε ληστείες σε βάρος νεαρών ατόμων με ιδιαίτερη σκληρότητα, ενώ παράλληλα προέβαινε και σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι.
Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της ανωτέρω Υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκε την 22-10-2021, με σκοπό την αποδόμηση της συμμορίας και τον τερματισμό της εγκληματική της δράσης, συνελήφθησαν (2) ενήλικοι και (10) ανήλικοι, μέλη της συμμορίας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.
Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση τυγχάνουν ανήλικο μέλος που είναι προσωρινά κρατούμενος και δύο έτερα μέλη που ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η ανωτέρω ομάδα, με την ονομασία «Strassenbande» (συμμορία του δρόμου), αποτελούνταν κυρίως από ανήλικα μέλη και δραστηριοποιούνταν στις περιοχές Καισαριανής-Ζωγράφου-Βύρωνα, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, αλλά και πλησίον σχολείων της Καισαριανής και του Βύρωνα.
Τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν σε επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων με σκοπό τη ληστεία αλλά και την πρόκληση σωματικών βλαβών, σε επιθέσεις σε άλλες οργανωμένες ομάδες διπλανών περιοχών, στην πρόκληση φθορών σε ιδιωτικά κτίρια και δημόσια μεταφορικά μέσα, ενώ παράλληλα προέβαιναν και σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε χώρους όπου συχνάζουν ανήλικοι.
Τα μέλη της συμμορίας χαρακτηρίζονταν από την ένδυση και τον τρόπο επίθεσης. Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας φορούσαν μαύρα ρούχα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες ή μπλούζες.
Ως προς τον τρόπο δράσης επιτίθονταν κυρίως με ρόπαλα και μαχαίρια, αφαιρώντας από τα θύματα προσωπικά τους αντικείμενα και προκαλώντας τους σωματικές βλάβες. Επίσης και με σκοπό την επίδειξη ισχύος αφαιρούσαν από τα θύματά τους, τα ενδύματα.
Στο εύρος της εγκληματικής της δράσης, η εν λόγω συμμορία είχε αντιπαλότητα με έτερη ομάδα ανηλίκων που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ζωγράφου και συχνά πραγματοποιούσαν συντονισμένες εφορμήσεις σε σημεία της περιοχής του Ζωγράφου, με σκοπό την πρόκληση και την επίδειξη ισχύος.
Οι επιθέσεις τους πάντα στόχευαν στην αριθμητική υπεροχή των ιδίων για να εξασφαλισθεί το αποτέλεσμα, ενώ έφεραν πάνω τους πλήθος αιχμηρών αντικειμένων.
Η εγκληματική δράση της συμμορίας εκτείνονταν και σε ληστείες σε βάρος διανομέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάνοντας εικονικές παραγγελίες και αιφνιδιάζοντας τους διανομείς, από τους οποίους αφαιρούσαν χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και το περιεχόμενο της παραγγελίας.
Από την προανακριτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εξιχνιάστηκαν (7) περιπτώσεις ληστειών, επίθεση σε βάρος αστυνομικών, επίθεση σε οχήματα δημοτικής συγκοινωνίας, και (2) περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών πλησίον σχολικών συγκροτημάτων στις περιοχές Βύρωνα και Καισαριανή.
Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
αεροβόλο όπλο,
ρόπαλο,
-3- πεταλούδες-σουγιάδες,
θραύστης τζαμιών,
-2- οχήματα,
μοτοσυκλέτα,
-7- κινητά τηλέφωνα και
το χρηματικό ποσό των (70) ευρώ
Η πλειοψηφία των μελών της συμμορίας έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Κανονικά δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Πετράκου, γιατί όσο ασχολούμαστε με την ξεφτίλα των όσων κάνει, γράφει και λέει, του δίνουμε χώρο έστω και για αυτή την αρνητική δημοσιότητα.
Για ακόμη μία φορά ο Γρηγόρης Πετράκος εκτίθεται και προκαλεί σάλο και γέλιο με τα όσα λέει.
Αυτή τη φορά «αντιτίθεται» στην απόφαση να ακυρωθεί η μαθητική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, λόγω εθνικού πένθους για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και το κάνει χωρίς ίχνος ντροπής και συναίσθησης του τι λέει.
«Όχι κύριοι. Το πένθος για το θάνατο ενός πολιτικού προσώπου δεν είναι λόγος να μη γίνει η μαθητική παρέλαση της Εθνικής επετείου. Αν θέλατε να τιμήσετε το πρόσωπο, να γινόταν η παρέλαση και προς τιμήν του! Είναι πλέον απροκάλυπτο. Θέλετε να σβήσετε την Εθνική μας ταυτότητα. Το έχουν δοκιμάσει και πιο ικανοί από εσάς. Δε θα σας περάσει»», γράφει χαρακτηριστικά χωρίς ίχνος ντροπής.
Όχι κύριοι. Το πένθος για το θάνατο ενός πολιτικού προσώπου δεν είναι λόγος να μη γίνει η μαθητική παρέλαση της Εθνικής επετείου. Αν θέλατε να τιμήσετε το πρόσωπο, να γινόταν η παρέλαση και προς τιμήν του!
Η εκτέλεση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου θα αποτελέσει την αποφασιστική δοκιμασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Το καλώδιο που θα ποντιστεί προκειμένου να διασυνδέσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο θα αναπτυχθεί στην περιοχή που έχει εκ των πραγμάτων οριοθετηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο ήδη από τον Αύγουστο του 2020 και αποτελεί εγγύηση για τη διεθνή νομιμοποίηση του έργου. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι από την τουρκική οπτική γωνία η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου θα περάσει από περιοχές που έχουν οριοθετηθεί ανάμεσα στην Αγκυρα και την προηγούμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
Οι ακραίες ρητορικές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών από πλευράς Αγκυρας είναι ενδεικτικές της ενόχλησης των Τούρκων, ωστόσο εκείνο που εξοργίζει το προεδρικό παλάτι είναι η στάση του Καΐρου. Από την Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τη βούληση για εξαγωγές του φυσικού αερίου της χώρας του προς την Ευρώπη με σημείο πρώτης εισόδου την Ελλάδα.
Το Κάιρο δεν ενδιαφέρεται για την Τουρκία, για λόγους που ξεπερνούν τα πολιτικά προβλήματα. Το άφθονο φυσικό αέριο της Αιγύπτου και νομοτελειακά Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να απευθυνθεί σε μια ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη άνω των 600 εκατομμυρίων κατοίκων και να διασφαλίσει μια εναλλακτική για την Ε.Ε., αλλά και μια σταθερή αγορά για την Αίγυπτο. Αν σε αυτά προστεθούν και οι τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην έρημο μέσω φωτοβολταϊκών (σε αυτό αναφέρθηκε ήδη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης), τότε καθίσταται σαφές ότι η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.
Η τουρκική αντίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας να επαναπροσεγγίσει το Κάιρο, η κυβέρνηση Σίσι θέτει μια σειρά από απαράβατους όρους τους οποίους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αδυνατεί να ικανοποιήσει. Ο πρώτος αφορά, βεβαίως, τη διάλυση των δεσμών με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο δεύτερος και κύριος αφορά την αμετακίνητη στάση των Αιγυπτίων στο ζήτημα της Λιβύης. Οι Τούρκοι θα πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη ολοκληρωτικά, προκειμένου να υπάρξει κάποια συνεννόηση, διαμηνύει το Κάιρο προς το προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.
Αυτός ο όρος φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί από την πλευρά Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζει στο εσωτερικό τη Λιβύη ως το κατεξοχήν παράδειγμα επιτυχούς πραγμάτωσης του νεο-οθωμανισμού, αλλά και του επικίνδυνου –για τα ελληνικά συμφέροντα– ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η πολύ ξεκάθαρη στάση και δρώντων, όπως οι ΗΠΑ, ως προς το ζήτημα της Λιβύης, δηλαδή η αναφορά σε a priori ανάγκη για αποχώρηση του συνόλου των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων τους από τη χώρα, κλείνει και το όποιο παράθυρο μπορούσε να αξιοποιήσει εκεί ο κ. Ερντογάν, προκειμένου να παίξει το «αντιρωσικό» χαρτί.
Εμπειροι παρατηρητές ανησυχούν ότι η Αγκυρα θα δοκιμάσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία προκειμένου να αποδείξει ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν αποτελεί ένα αφηρημένο ιδεολόγημα, αλλά μια πραγματικότητα για την οποία η Τουρκία είναι διατεθειμένη να παλέψει. Ηδη στις αντιδράσεις της Αγκυρας (δημόσιες και παρασκηνιακές) η πόντιση καλωδίου δεν αντιμετωπίζεται ως αφηρημένη κίνηση αλλά ως αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή επί τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, γεγονός που εκ προοιμίου αναγγέλλει κάποια πιο δυναμική κίνηση προάσπισής τους.
Για την Αθήνα βεβαίως, ουδέν ζήτημα υποχώρησης τίθεται, καθώς πρόκειται για μια συμφωνία η οποία ακολουθεί τα όρια μιας καθ’ όλα νόμιμης πορείας, εντός περιοχής που έχει οριοθετηθεί με τρόπο αδιαμφισβήτητα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και σε πλήρη ισχύ. Ωστόσο η εμπειρία από τις απόπειρες έρευνας του «Nautical Geo» στα ανατολικά της Κρήτης ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για τους τρόπους αντίδρασης της Τουρκίας. Βέβαια, στην περίπτωση που η Αγκυρα επιλέξει να κινηθεί μετωπικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Αίγυπτο.
Νοτίως της Κρήτης
Ενα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ερευνών από την Αγκυρα στα νότια της Κρήτης για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τεθούν εκ των πραγμάτων εμπόδια σε οποιαδήποτε επιχείρηση πόντισης καλωδίων. Αυτό εκ των πραγμάτων προετοιμάζει την Αθήνα για την πιθανότητα ενός σκηνικού α λα «Ορούτς Ρέις», αυτή τη φορά με την εμπλοκή και τρίτης χώρας, της Αιγύπτου. Ο στόλος είναι, βέβαια, προετοιμασμένος και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, κάτι που πιστώνεται στην έμπειρη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, παρά τις δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός ότι η ραχοκοκαλιά της διοίκησης φρεγατών αγγίζει και ξεπερνά πολλές φορές τα σαράντα χρόνια.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα προετοιμάζεται και για τη στρατιωτική εξειδίκευση του ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στο Παρίσι επί δύο ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή), όπου είχε ουσιαστικές συζητήσεις, πέρα από τη συμβολική πτήση με μαχητικό «Ραφάλ». Ο κ. Φλώρος είχε πολύ εκτενείς συζητήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Τιερί Μπουρκάρ, προκειμένου να αρχίσει ο σχεδιασμός για την παρουσία, τη στάση και τη στάθμευση των γαλλικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αλλά και τις κοινές ασκήσεις. Το 2022 αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να πραγματοποιηθούν αρκετές μικρές συνεκπαιδεύσεις, αλλά και μια μεγάλη αμιγώς διμερής διακλαδική άσκηση.
Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας
Σε αυτό το περιβάλλον είναι απολύτως σαφές ότι η Αθήνα επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους. Πέρα από τη δυνατότητα σταθερής επικοινωνίας μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν, επιχειρείται να διατηρηθεί στην επιφάνεια και η αποκαλούμενη «θετική ατζέντα». Οι δύο συναρμόδιοι υφυπουργοί, Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, θα συναντηθούν επ’ αυτού στις αρχές Νοεμβρίου. Ισως το πιο σημαντικό ραντεβού των τελευταίων ημερών να ήταν, ωστόσο, εκείνο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ακάρ αποτελεί σταθερά των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών στην Τουρκία και έναν από τους συνομιλητές που εξακολουθούν να χαίρουν εμπιστοσύνης στη Δύση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε τα απαραίτητα μηνύματα στον συνομιλητή του, κυρίως όμως άκουσε από κοντά τις πρώτες τουρκικές αντιδράσεις στο μπαράζ ελληνικών συμφωνιών του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σαουδική Αραβία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία με τη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, καθώς και στην πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν προσκλήσεις για εκατέρωθεν επισκέψεις.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, και στη συνέχεια είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο.
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για την μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας Patriot που έχει διαθέσει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της άμυνάς της.
Όλοι γνωρίζουμε ποιοι κρύβονται πίσω από στημένα επεισόδια εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τον Ρομά και για κάθε Ρομά, αντίθετα είναι άλλα τα συμφέροντα για να δημιουργούνται επεισόδια.
Καταδρομική επίθεση σημειώθηκε, τα ξημερώματα, στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, από ομάδα αγνώστων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο πριν από τη μία τη νύχτα, οι δράστες βγήκαν από τον χώρο της Πανεπστημιούπολης και πέταξαν βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο.
Εως αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει προσαγωγές. Η ΕΛΑΣ διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Νωρίτερα έγιναν επεισόδια σε Εξάρχεια και ΑΣΟΕΕ και η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συλλήψεις 6 ατόμων.
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 6 προσαγωγές στα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν σε Εξάρχεια και ΑΣΟΕΕ.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. :
«Σε συνέχεια σημερινής Ανακοίνωσης, σχετικά με συγκέντρωση-πορεία στο κέντρο της Αθήνας και επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Σόλωνος, ανακοινώνεται ότι οι έξι (6) προσαχθέντες», συνελήφθησαν, αναφέρει η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωση της
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για τα αδικήματα της απόπειρας σωματικών βλαβών, απείθειας, αντίστασης και παράβασης του Νόμου περί όπλων και θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στο ανάκτορο Al Yamamah, στο Ριάντ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.
Υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.
Συμφώνησαν μάλιστα στην θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προκειμένου να εδραιώσει και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.
Ο Πρωθυπουργός και ο Πρίγκιπας Διάδοχος αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο, με εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Διάδοχο για την αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα κάθε επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής επικρατείας. Από την πλευρά του ο Διάδοχος του θρόνου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Σαουδικής Αραβίας για τη διάθεση μίας συστοιχίας Patriot εκ μέρους της Ελλάδας για την ενίσχυση της άμυνας του Βασιλείου.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.