Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Εδραίωση της στρατηγικού χαρακτήρα σχέσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας


 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Μια  επίσκεψη που επιβεβαίωσε και εδραίωσε την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία. Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:

Μίλησε  στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative, όπου:

Τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς  καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο, που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. 

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Είχε συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας όπου:

Επιβεβαιώθηκε  το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς, όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα.

Υπογραμμίστηκε η σημασία του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών και εξετάστηκαν βήματα για την προαγωγή επενδυτικών πρωτοβουλιών και έργων συνδεσιμότητας.

Συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Είχε συνάντηση με τον με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα.

Συμμετείχε στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στο ξεκίνημα ενός μακροπρόθεσμου κύκλου ανάπτυξης και ότι επιθυμεί τα κεφάλαια που θα προέλθουν από αυτή την περιοχή του κόσμου να αποτελέσουν μέρος του success story της χώρας μας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου