Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Φον ντερ Λάιεν: Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν περήφανη την Ευρώπη.

 



Πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν περήφανη την Ευρώπη. «Πριν από μερικά χρόνια έβλεπε την άβυσσο αλλά υπό την ηγεσία σας είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και στην καινοτομία» πρόσθεσε μιλώντας για τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης. 

«Η Ελλάδα είναι στην αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης, η οικονομία αναπτύσσεται πιο πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύει επενδύσεις» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την πρόοδο της Ελλάδας εξήρε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας από το βήμα του 15ου συνεδρίου της ΝΔ, απ’ όπου ξεκίνησε και την εκστρατεία της, από τότε που έλαβε το χρίσμα του ΕΛΚ για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

«Είναι μεγάλη χαρά να είμαι μαζί σας σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη μου στάση στην εκστρατεία μου από τότε που έλαβα το χρίσμα του ΕΛΚ και δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος να ξεκινήσω από την Αθήνα», ανέφερε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «ενθουσιασμένη από τη δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα. Ήθελα να είμαι εδώ αυτοπροσώπως και να σας πω ότι μπορείτε είστε υπερήφανοι για την πρόοδο».

«Σήμερα η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ, της συλλογικής μας ασφάλειας και μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η ιστορία της Ελλάδας είναι μία ιστορία μεγάλης ανάκαμψης. Είναι εντυπωσιακό» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και στη συνεργασία που είχε για το Ταμείο Ανάκαμψης, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνεισφορά του στην υλοποίησή του.

«Υπό την ηγεσία σας η Ελλάδα είναι στην αιχμή της οικονομικής ανάπτυξης, η οικονομία αναπτύσσεται πιο πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύει επενδύσεις και τα πετύχατε όλα αυτά υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους πολίτες, στους μισθούς, στις συντάξεις, στην καθημερινότητα. Κάνατε την Ελλάδα περήφανη και την Ευρώπη περήφανη», επισήμανε.

«Μαζί ανατάξαμε τις οικονομίες μας με το Ταμείο Ανάκαμψης και θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την ανεκτίμητη συνεισφορά του για την υλοποίηση του. Μαζί δίνουμε τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα δείχνουμε αλληλεγγύη σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο», υπογράμμισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρώπη αντιστάθηκε στον Πούτιν και μείωσε το κόστος ενέργειας, διαμορφώνοντας και το πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο, κάτι για το οποίο αναφέρθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά. Όπως είπε, «εμείς οι Ευρωπαίοι αποφασίζουμε ποιος θα έρθει στην Ευρώπη και υπό ποιους όρους και όχι οι διακινητές».

Σφοδρή κριτική έκανε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η επίθεση της Ρωσίας είναι ευρύτερη. «Υπονομεύει την Ευρώπη για χρόνια, με κυβερνοεπιθέσεις, με παραπληροφόρηση μέσω των social media, με εργαλειοποίηση μεταναστών. Και οι φίλοι του Πούτιν στην Ευρώπη προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, είτε είναι λαϊκιστές είτε δημαγωγοί. Τα ονόματα είναι διαφορετικά, αλλά ο ρόλος τους είναι ο ίδιος: θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί», τόνισε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε ως ζήτημα για το μέλλον τη συζήτηση για την αμυντική συνεργασία, κάτι που θα βρίσκεται στο επίκεντρο της καμπάνιας.

«Ας σηκώσουμε τα μανίκια μας, 59 μέρες ως τις εκλογές», κατέληξε στην ομιλία της.





Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω μια προεκλογική εκστρατεία που δημιουργεί ανοσία στην ανοησία

 


Το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε πόσο πολύτιμη υπήρξε η προσφορά του κόμματος στη χώρα και στην Ευρώπη επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του. 

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η αντιπολίτευση τις βλέπει ως πολιορκητικό κριό για να κλονιστεί η σταθερότητα στο εσωτερικό. «Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες» είπε. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επιτεύγματα στην οικονομία και αναρωτήθηκε ποιοι θέλουν να εμποδίσουν την πρόοδο της χώρας. Απάντησε ο ίδιος κατονομάζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη και «όσους μετατρέπουν την πολιτική σε τηλεμάρκετινγκ» αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος: «Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ανακόψουν την πορεία; Ο κ. Κασσελάκης, που δεν το κρύβει έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη. Αυτός ήταν και αυτός είναι. Να ποτίζει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα. Θεωρεί εκπρόσωπό του τον καταδικασμένο με 13-0 κ. Παππά, δείχνει βασική άγνοια για πράγματα που συμβαίνουν στον τόπο μας. Δεν γίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, όταν το κόμμα του την καταψήφισε στις ευρωεκλογές». Επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να βάψει το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την προπαγάνδα να αμαυρώσει τη μεγάλη θετική εικόνα της χώρας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει μια προεκλογική εκστρατεία με ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση και ανοσία στην ανοησία. «Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει θέση για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέση για διχασμό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια παρά τις αντιδράσεις και η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που την κράτησε στην Ευρώπη. «Η παράταξη μας είναι αυτή που έχει δεσμευτεί να κάνει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη» είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας στάθηκε στο πλευρό της Ευρώπης σε κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας. «Ήμασταν μαζί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του μεταναστευτικού» σημείωσε, ενώ μίλησε και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Μεγάλη πρόκληση είναι η απάντηση της Ευρώπης στον λαϊκισμό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να έχει ακροδεξιό ή ακροαριστερό πρόσημο. «Όλοι οι λαϊκιστές δημαγωγοί θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, να αμφισβητήσουν τους θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας και πάντα θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς ανοίγοντας τον δρόμο σε αυταρχικές λύσεις και ηγεσίες. Η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Ο λαϊκισμός έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Η οικονομική κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα γιατί ο λαϊκισμός την εμπόδισε να αναταχθεί όταν άλλες χώρες ξεπέρασαν την κρίση» είπε και πρόσθεσε: 

«Λίγο παραπέρα είναι η πλατεία Συντάγματος. Θυμόμαστε καλά τις δύο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκες διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ζήσαμε ένα ολέθριο δημοψήφισμα για να συμπληρωθεί αυτό με μια τετραετία καθήλωσης» σημείωσε.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι υπέρμαχος της έκδοσης ευρωομολόγου για την κοινή άμυνα. «Και σε όσους λένε ότι αυτά δεν γίνονται, τα ίδια λέγαμε και πριν το 2020 αλλά τελικά βρέθηκε η χρηματοδότηση για το Ταμείο Ανάκαμψης».  





Το "χαίρεις διεθνούς σεβασμού" του Βέμπερ στον Μητσοτάκη κάνει την Ελλάδα και του Έλληνες περήφανους

 


Δεν είναι λίγο, μετά από τόσα χρόνια οικονομικής ανέχειας και διεθνούς εξευτελισμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Ελλάδα να έχει ένα ηγέτη διεθνούς σεβασμού, και να ζεις σε μία χώρα υπολογίσιμη σε όλους.

Και σήμερα γίνονται προσπάθειες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά ευρωβουλευτές του, για να σπιλώσουν και να πληγώσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και διεθνώς, αλλά ευτυχώς είναι τέτοια η εμβέλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν μπορούν να κάνουν κακό στην χώρα, όσο λυσσαλέα και να το προσπαθούν.

Διαβάστε προσεκτικά τι είπε Μάνφρεντ Βέμπερ για τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα : 

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα εορτάζετε τα 50 χρόνια σας. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. Ήξερε ότι η Ευρώπη δεν ήταν απλώς ένας αρχαίος ελληνικός μύθος. Ήταν το μέλλον μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Ελλάδας. Ενώ οι Έλληνες Σοσιαλιστές έκαναν εκστρατείες κατά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, ο Καραμανλής ίδρυσε ένα νέο πολιτικό κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, για να πολεμήσει για την Ευρώπη. Στη Βουλή είπε, «η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν.

Πάντα στεκόσουν απέναντι στον Ερντογάν για να προστατεύσεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και στην Αίγυπτο, πριν από μερικές εβδομάδες, με τη φίλη μας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρόεδρο της Επιτροπής, δείξατε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει ασφαλή σύνορα και να διαχειριστεί τη μετανάστευση. Οι κρατικές αρχές είναι εκείνες που αποφασίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη, όχι οι λαθρέμποροι! Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ, χάρη στην ισχυρή ελληνική κυβέρνηση.

Ηγείσαι της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία. Απάντησες στον βομβαρδισμό του Πούτιν 200 μέτρα από το σημείο που συναντιόσασταν με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, στέλνοντας περισσότερο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

Αγαπητέ Κυριάκο, είσαι μια από τις πιο δυνατές φωνές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαίρεις σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Αποκατέστησες την εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή Ελλάδα, τόσο στην Ευρώπη και, κυρίως, στους Έλληνες πολίτες! Αυτή είναι η ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της!

Η Αριστερά κάνει κήρυγμα. Η ακροδεξιά σκορπά φόβο. Το ΕΛΚ λύνει προβλήματα. Έτσι το ΕΛΚ έχτισε την Ευρώπη από τον Ντε Γκάσπερι, τον Αντενάουερ και τον Σουμάν. Και έτσι το ΕΛΚ θα συνεχίσει να οικοδομεί την κοινή μας ασφάλεια και οικονομική ευημερίαΑγαπητέ Κυριάκο, σε ευχαριστώ για την ηγεσία σου για την Ευρώπη και την Ελλάδα! Αγαπητοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, μας περιμένουν μερικοί προεκλογικοί μήνες γεμάτοι δουλειά. Ας μην είμαστε συνεσταλμένοι. Ας μιλήσουμε με αισιοδοξία, ας σηκωθούμε να παλέψουμε. Είμαστε η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, είμαστε το αληθινό Λαϊκό Κόμμα της Ευρώπης!»




Καταγγελία Στόλτενμπεργκ: Δίκτυο Ρώσων πρακτόρων δρούσε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ


 

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη σύσταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί σημείο καμπής «που θα καθορίσει το μέλλον», όπως δήλωσαν πρόσφατα σε κοινό άρθρο τους οι υπ. Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας αλλά και το μέτωπο της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται μια ανάσα από την επόμενη μεγάλη ανάφλεξη.

Με αφορμή την ιστορική επέτειο παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και είναι αποκαλυπτικός.

Ο Γενς Στόλντενμπεργκ αποκαλύπτει ότι και το ΝΑΤΟ έχει απομακρύνει «ρωσικό προσωπικό από τα κεντρικά του στις Βρυξέλλες». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Κι αυτό δότι αντιληφθήκαμε ότι επιτελούσαν δραστηριότητες, οι οποίες δεν ήταν στην πραγματικότητα διπλωματικά καθήκοντα, αλλά καθήκοντα εργασίας μυστικών υπηρεσιών».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει επίσης σχετικά με την εκτεταμένη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη: «Έχουμε δει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Παρατηρούμε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες να εντείνουν τις δραστηριότητές τους.Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι νατοϊκοί σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες».

Ρήξη ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή

Προς αποφυγή παρανοήσεων, μετά τη συνέντευξη στην Bild, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι τυπικά η ρήξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είχε επέλθει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, μερικούς μήνες δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία ανέστειλε τη διπλωματική αποστολή της στο

Μάλιστα το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο reuters, έσπευσε επίσης να επισημάνει μετά την επίμαχη συνέντευξη, ότι ο ΓΓ αναφέρεται σε «περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και όχι τους τελευταίους μήνες».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως παρατηρεί και το reuters, ότι ήδη τον Οκτώβριο του 2021 το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την απομάκρυνση οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τα οποία στην πραγματικότητα δρούσαν ως «μη δηλωμένοι αξιωματικοί ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».


Πηγή: DW

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Palmos: Προβάδισμα 17,7 μονάδες για ΝΔ - Το 85% του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιημένο απο Σ. Κασσελάκη

 


Προβάδισμα 17,7 μονάδων διαθέτουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ βρισκόμαστε μόλις 64 ημέρες από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα μαίνεται ο «πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, να παρουσιάζει κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά της. «Ανοικτή» παραμένει και η τέταρτη θέση, καθώς Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά, ενώ πάνω από το όριο του 3% -και την εκλογή ευρωβουλευτή- βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Ευρήματα

Τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό, ενώ αναδεικνύουν και ποια ζητήματα απασχολούν τους πολίτες, τα οποία και είναι πιθανό να καθορίσουν την ψήφο τους.

Βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου και ενώ έχει προηγηθεί ένα τρίμηνο, στο οποίο η κομματική αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο», καθώς η κυβέρνηση προώθησε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η επιστολική ψήφος για τους έχοντες εκλογικό δικαίωμα σε εσωτερικό και εξωτερικό, ο πολιτικός γάμος των ομοφύλων και η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα υπήρξαν οι διαδηλώσεις των αγροτών, οι καταλήψεις σε σχολές ΑΕΙ, η υπόθεση των emails προς απόδημους ψηφοφόρους, αλλά και η εκτός ορίων εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα και τις τοξικές επιθέσεις κατά της συζύγου του πρωθυπουργού.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, «γκρεμίζουν» τα ψευδοαφηγήματα του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά και ότι «έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα από πέρσι το καλοκαίρι», φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει πρόωρες εθνικές κάλπες.

Εμπιστοσύνη

Το αντίθετο ισχύει. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγο πριν ολοκληρώσει το πέμπτο έτος στην εξουσία, συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Αρα, αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές απέχουν τρία χρόνια, το προβάδισμα της Ν.Δ. είναι σχεδόν 20 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει ακόμα πιο κάτω, αλλά και ότι ενώ όλα τα μικρά κόμματα χάνουν ένα μέρος των δυνάμεών τους, η Ελληνική Λύση δείχνει να συγκρατεί τα ποσοστά της.

Προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα για το Μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνητικό σχήμα. Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κυβέρνηση πως το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το 29%, που δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

Τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών κινούνται σε αρκετά καλό επίπεδο για την κυβέρνηση, αλλά τα παραπάνω ποιοτικά ευρήματα έρχονται για να επιβεβαιώσουν τις αρρυθμίες που υπάρχουν στο κυβερνητικό έργο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζει μια προεκλογική «αντεπίθεση» με στόχο να βάλει στο τραπέζι ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, να συνεχίσει να δίνει τη μάχη με το πρόβλημα της ακρίβειας και να παρουσιάσει το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της οικογένειας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το δίλημμα της κάλπης των ευρωεκλογών «πολιτική σταθερότητα ή αβεβαιότητα», όπως έκανε και με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες «να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωεκλογές που έρχονται: ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, όπως επέλεξε ο ελληνικός λαός, εξάλλου, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Η σαρωτική υπεροχή του απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συγκεντρώνει 31% σε θετικές γνώμες.

Την ίδια ώρα τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνουν ότι δεν διαθέτουν θετική απήχηση, ώστε να σταθούν ως αρχηγοί ενός κόμματος, που θα παίξει τον πραγματικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος στις ευρωεκλογές και κατατάσσονται αντίστοιχα στην πέμπτη και έκτη θέση της αξιολόγησης. Τέλος, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως απογοητευτικό ότι το 85% των πολιτών δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό του έργο.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ

 «Συναγερμός» για την ακρίβεια

Μπορεί στην ειδησεογραφία να κυριαρχούν η τραγωδία των Τεμπών και η εγκληματικότητα, αλλά, όπως φαίνεται, αυτό που απασχολεί και προβληματίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια.

Οι δίχως τέλος ανατιμήσεις των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ φέρνουν σε δύσκολη θέση τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους. Το 64% των πολιτών -έχοντας δυνατότητα τριπλής επιλογής στο γκάλοπ- δηλώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ακρίβεια.

Η κυβέρνηση από την αρχή της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης έχει λάβει σειρά από μέτρα όπως «το καλάθι του νοικοκυριού», το πλαφόν στο κέρδος των προϊόντων, τον «κόφτη» στις προωθητικές ενέργειες και έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε πολυεθνικές και εγχώριες εταιρίες για αθέμιτη κερδοφορία. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι όλα τα παραπάνω μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Από εκεί και πέρα, στα ζητήματα της καθημερινότητας, οι πολίτες δείχνουν να προβληματίζονται με την ασφάλεια (26%), την Υγεία (26%), την Παιδεία (19%) και τους χαμηλούς μισθούς (18%).

Ν.Δ.: Κεντροδεξιά με κοινωνικό φιλελευθερισμό

Ως ένα κεντροδεξιό κόμμα, με κυρίαρχη ιδεολογική τάση τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και είναι δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία χαρακτηρίζουν οι πολίτες τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα, ολοκληρώνεται το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο συμπίπτει με τον εορτασμό 50 ετών από την ίδρυση της παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και με τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο «Ελεύθερος Τύπος» σε συνεργασία με την «Palmos Analysis» παρουσιάζουν μία δημοσκόπηση, που έχει σκοπό να αναδείξει την ταυτότητα, την «ψυχή», τον προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.

Οι πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όλοι -ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση- απαντούν σε σειρά από ερωτήματα για την προσφορά της παράταξης στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική τοποθέτηση του κόμματος, τη δημοφιλία όλων των προέδρων, τη σημερινή της ταυτότητα και τις προσδοκίες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ας δούμε, λοιπόν, τις απαντήσεις των πολιτών στα πρωτότυπα ερωτήματα της έρευνας της «Palmos Analysis».

Η «ταυτότητα»

Καταρχάς το 35% των πολιτών και το 65% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αξιολογούν θετικά την επίδραση της κεντροδεξιάς παράταξης στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Οσον αφορά στην πολιτική τοποθέτηση κεντροδεξιά τη χαρακτηρίζει το 32% του γενικού κοινού και το 45% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., δεξιά το 34% και 22% και κεντρώα το 15% και 19%, αντίστοιχα. Υπάρχει, βέβαια, και ένα 7% του συνόλου των ερωτηθέντων, που την τοποθετούν στην κεντροαριστερά.

Στο ερώτημα για την ιδεολογικοκοινωνική τάση, στην οποία βρίσκεται σήμερα πιο κοντά η Ν.Δ., υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ψηφοφόροι της γαλάζιας παράταξης θεωρούν κατά 23% τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, 20% τον νεοφιλελευθερισμό, 13% τη λαϊκή δεξιά, 7% τη σοσιαλδημοκρατία και 5% τον εθνικό πατριωτισμό. Στο σύνολο των συμμετεχόντων στο γκάλοπ οι απαντήσεις είναι νεοφιλελευθερισμός 28%, λαϊκή δεξιά 15%, κοινωνικός φιλελευθερισμός 13%, σοσιαλδημοκρατία και εθνικός πατριωτισμός από 7%.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στις απαντήσεις, για το αν η Ν.Δ. πρέπει να παραμείνει στη «ρότα» που είναι σήμερα ή να «στρίψει» προς Κέντρο ή Δεξιά. Εδώ, το 40% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιθυμεί να παραμείνει στη σημερινή ιδεολογική της τοποθέτηση, το 27% να μετακινηθεί προς το Κέντρο και το 17% προς τη Δεξιά. Αντίστοιχα, στο γενικό σύνολο τα ποσοστά είναι 23%, 30% και 13%.

Οι προσδοκίες

Το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρούν πως το κόμμα τους ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, το 69% πως είναι δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία, το 68% ότι προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, το 57% νιώθει κοντά στις θέσεις που εκφράζει και πως έχει κοινωνική ευαισθησία, το 51% πως δημιουργεί συνθήκες για κοινωνική δικαιοσύνη. Ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει σε θέματα αξιοκρατίας και προστασίας της δημόσιας Υγείας, όπου μόνο το 43% και 46% των γαλάζιων ψηφοφόρων κρίνουν το κόμμα θετικά. Η σειρά αξιολόγησης δεν αλλάζει στο γενικό σύνολο, αλλά όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει μικρότερη αποδοχή.

Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι η απάντηση στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας από τη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ. Οικονομική ανάπτυξη και αύξηση εισοδημάτων περιμένει το 37% των πολιτών και το 46% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενίσχυση Υγείας – Παιδείας 36% και 38%, αντιμετώπιση της ακρίβειας 28% και 31%, πάταξη της εγκληματικότητας 16% και 20% αντίστοιχα.

ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αποθέωση για Εθνάρχη, ακολουθεί ο Κυριάκος

Την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών κερδίζει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, πιστοποιώντας τον τίτλο του Εθνάρχη και του πολιτικού ηγέτη που έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το 60% όλων των ψηφοφόρων και το 68% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνουν ότι είναι ο πιο σημαντικός αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης για την Ελλάδα.

Στη δεύτερη θέση και με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίστοιχα με 21% και 40%.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση υπάρχει εναλλαγή με τους Κώστα Καραμανλή και Κώστα Μητσοτάκη να συγκεντρώνουν 20% και 16% στο γενικό κοινό, αλλά να έχουν 17% και 20% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ακολουθούν ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 12% και 8%, ο Γεώργιος Ράλλης με 7% και 5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 6%, ο Μιλτιάδης Εβερτ με 4% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι είχαν μέχρι δύο επιλογές στην απάντησή τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε ο δολοφόνος της Κυριακής

 


Απόπειρα αυτοκτονίας φέρεται να έκανε ο 39χρονος που δολοφόνησε την 28χρονη Κυριακή έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής τον βρήκαν στο κελί του με σημάδια στον λαιμό.

Ο δράστης της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.



Προσήχθησαν 25 ανήλικοι 14-17 ετών που είχαν δώσει ραντεβού στη Γλυφάδα για να συγκρουστούν

 


Η ΕΛ.ΑΣ. είχε πληροφορηθεί για το ραντεβού και τους περίμενε.

Τουλάχιστον 25 νεαροί, ηλικίας 14-17 ετών, προσήχθησαν το Σάββατο (6/4) στην Υποδιευθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, έπειτα από πληροφορία ότι θα συναντηθούν για συμπλοκή στην Γλυφάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί έφτασαν νωρίτερα και προχώρησαν σε 25 προσαγωγές.

Οι γονείς ενημερώθηκαν και μετέβησαν για καταθέσεις.




Δημοσκόπηση GPO: Kυρίαρχη η ΝΔ με 33,4% στην εκτίμηση ψήφου - Το 75,8% θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τα Τέμπη



Προβάδισμα 17,5 μονάδων καταγράφει η ΝΔ, ενόψει ευρωεκλογών, σε νέα δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των «Παραπολιτικών».

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,4%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ 15,9%, 

το ΠΑΣΟΚ πάλι τρίτο με 14,2%, 

το ΚΚΕ 9%, 

οι Σπαρτιάτες 2,2%, 

η Ελληνική Λύση 9,5%, 

η Νίκη 3,3%, 

η Πλεύση Ελευθερίας 3%, 

το ΜέΡΑ25 1,8%, 

η Νέα Αριστερά 2,2%, 

οι Δημοκράτες 2,2% 

και άλλο κόμμα 3,3%.

Η κοινή γνώμη, σε ποσοστό 75,8%, θεωρεί ότι προσπαθεί η αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί πολιτικά το δυστύχημα των Τεμπών, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η εργαλειοποίηση της τραγωδίας και η τυμβωρυχία δεν κάνει καλό σε κανένα κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει δημοφιλέστερος, με ποσοστό 45,8%, 

τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ να βρίσκεται στο 37,5%, 

τον Νίκο Ανδρουλάκη 29%, 

τη Ζωή Κωνσταντοπούλου 23%, 

Στέφανος Κασσελάκης 21,7%, 

Κυριάκος Βελόπουλος 20,4%.