Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Το ανέκδοτο Τσίπρας επιμένει ότι θα επανακρατικοποιήσει την ΔΕΗ που οδήγησε στην πτώχευση

 


Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει φρένο σε τίποτα, ανήθικος, ψεύτης, λαοπλάνος υπόσχεται τα πάντα χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι μνήμες των πολιτών που δεν έχουν ξεχάσει την διακυβέρνηση του.

Σε συνέντευξή του στο iEnergeia.gr, ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας  υπογραμμίζει την απόφασή του να επανέλθει στο δημόσιο το 51% της ΔΕΗ.

Μιλάμε για την ΔΕΗ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησε ένα βήμα πριν την πτώχευση, και την έσωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας την και πάλι κερδοφόρα.

Για την περίπτωση της ΔΕΗ υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν τους υπεύθυνους αυτής της παρ' ολίγον εθνικής τραγωδίας. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μια ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με συσσωρευμένες ζημίες 2018-2019 περί τα 2.9 δισεκατομμύρια και με επιτόκιο δανεισμού 6-7%. Με βάση αυτή την κατάσταση, που ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, η εταιρεία συμβούλων McKinsey σε μελέτη που έκανε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ το 2018, υπέδειξε την έξοδο 2.000 υπαλλήλων και μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

Από το 2020 η ΔΕΗ έχει περάσει στην κερδοφορία με κέρδη περί τα 35 εκατομμύρια, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κέρδη 27 εκατομμύρια. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε σε δύο χρόνια στα δύο δισεκατομμύρια, ενώ το επιτόκιο δανεισμού έχει πέσει στο 3%.

Ένα από τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ότι παραχώρησε το 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο. Αυτό σημαίνει πως αν επωλείτο αυτό το ποσοστό, το τίμημα της πώλησης δεν θα έμπαινε στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους.

Σήμερα η ΔΕΗ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διασπορά του 17% που θα μετοχοποιηθεί, θα βάλει ένα ποσό που υπολογίζεται περί τα 750 εκατομμύρια στα ταμεία της και όχι στο υπερταμείο. Συγχρόνως, το Δημόσιο, κατέχοντας το 34% (καταστατική μειοψηφία), θα μπορεί να διορίζει το διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας και να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης καθώς θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Συνεπώς, είναι πρόκληση αυτός που οδήγησε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην Εθνική Οικονομία, να θέλει όπως λέει να την επανακρατικοποιήσει για την διαλύσει.





Πράσινο φως από Κομισιόν σε ενίσχυση ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών

 



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών, στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το καθεστώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση, και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022.

Στο πλαίσιο του εν λόγω καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η στήριξη των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και χαρτιού λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης και των επακόλουθων κυρώσεων και αντικυρώσεων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 EUR ανά επιχείρηση· και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.



Μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο κατά 40% σε σχέση με το περσινό διάστημα

 


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι (Romanian International Gas Conference – RIGG 2022), που διοργάνωσε ο Ρουμάνος Υπουργός Ενέργειας, Virgil Popescu.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα και επισήμανε ορισμένους πολύ σημαντικούς δείκτες που υπογραμμίζουν την ισχυρή δυναμική που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της αυτονομία:

Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο σημείωσε 40% μείωση, σε σχέση με το περσινό διάστημα.

Πέρυσι η χώρα εξήγαγε 0.7 bcm φυσικού αερίου, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 bcm.

Καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Έχει αυξηθεί η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG κατά 12% από τον Ιούνιο.

Την 1η Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται η εμπορική λειτουργία του αγωγού IGB.

Ο αγωγός TAP, με την αύξηση της δυναμικότητάς του, καλύπτει μέχρι στιγμής σχεδόν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης.

Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η Ελλάδα έχει εξάγει περισσότερες από 18 TWh φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και 2 TWh στην Ιταλία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Ελλάδα ήταν πάντα πυλώνας σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικά έργα υποδομών ενέργειας ενώ παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Ο αγωγός IGB είναι έτοιμος να λειτουργήσει ενώ το FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται, η χωρητικότητα LNG στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 bcm μέσα στα επόμενα 3 χρόνια».

Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην εθνική ενεργειακή στρατηγική για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, επισημαίνοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% του ενεργειακού μείγματος της χώρας και αναμένεται να φτάσουν το 60% τα επόμενα 3 χρόνια ενώ η παραγωγή ΑΠΕ θα προσεγγίσει φέτος το επίπεδο ρεκόρ των 20 ΤWh.




Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων

 


Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την εκκίνηση της απογραφικής διαδικασίας του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Παράλληλα δίνονται στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από την εφαρμογή κάρτας της ψηφιακής κάρτας στους κλάδους (τράπεζες και σουπερμάρκετ), από τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου. Αναλυτικά:

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), στο Π.Σ. Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 , θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ - μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την Κάρτα) είναι 94,74 %. Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100 % οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας/ τηλεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ως προς τις λύσεις των αντίστοιχων συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ειδοποιεί ιδιαίτερα τις λίγες επιχειρήσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί, ότι από 1ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση.



22 συλλήψεις συντρόφων στην Πανεπιστημιούπολη βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά

 


Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 22 συλλήψεις συντρόφων που προστατεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ακροαριστερές οργανώσεις, αναφορικά με την μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά. 

Πιο συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν έρευνες τόσο στη Φοιτητική Εστία, όπου συνέλαβαν 13 άτομα, όσο και σε κατοικίες γύρω από την περιοχή όπου συνέλαβαν 9. 

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι και μια δόκιμη αστυνομικός.

Τα όπλα που βρέθηκαν στους χώρους της Φοιτητικής Εστίας αποδεικνύουν ότι τα δωμάτια που προορίζονται για τους φοιτητές,  χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο και καταφύγιο από κακοποιούς, με ιδιαίτερα έντονη δράση -ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών- στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας.



Συνεχίζει με fake news ο Ανδρουλάκης να ξεφτιλίζεται δείχνοντας την ανεπάρκεια του

 



Ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι δεν έχει συμβούλους που θέλουν το καλό του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ, εκτός και εάν ο ίδιος ενεργεί μόνος του και είναι υπόλογος για το ότι υποχωρεί σε ποσοστά το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης χωρίς ίχνος σοβαρότητας είπε σε συνέντευξη του στον σταθμό OPEN «Υπάρχει μια μιντιακή ηγεμονία που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάνει κακό στη χώρα». Δεν έχει αντιληφθεί ότι κακό για την χώρα είναι να υπάρχει τέτοια αντιπολίτευση όπως του Ανδρουλάκη.

Με το παραμύθι της Μάρθας Βούρτση που φέρει ο ίδιος μεγάλη ευθύνη και σύρει μαζί του το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πετάξει την ρετσινιά απο πάνω του λέγοντας το παραμύθι ότι «Θέλουν ένα κόμμα σε ομηρία».

Τόσους μήνες τον καλούν στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί και αυτός συνεχίζει να κοροιδεύει τον κόσμο λέγοντας : «Έκανα αίτηση ενημέρωσης στην ΑΔΑΕ και μου απάντησε πως βάσει του νόμου της ΝΔ του 2021 δεν μπορεί να με ενημερώσει. Δεν θέλουν να υπάρχει επίσημη ενημέρωση», απάντησε χωρίς ίχνος σοβαρότητας λές και οι Έλληνες θέλουν ακόμα ένα Τσίπρα να τους παραμυθιάζει.

Λέει επίσης χωρίς να ντρέπεται ότι «Θέλουν ένα κόμμα σε ομηρία. Η κυβέρνηση παίζει συνεχώς με τα fake news. Κάποιοι δεν σέβονται τους θεσμούς και με τον τρόπο αυτό υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Η παρακολούθησή μου έγινε κατά την προεκλογική περίοδο και κατά την εκλογή μου». Και αντί να καταλάβει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τον Ανδρουλάκη παρά μόνο η ΕΥΠ για λόγους Εθνικής Ασφάλειας, συνεχίζει να κάνει την Μάρθα Βούρτση χωρίς επιτυχία, γιατί η ηθοποιός ήταν επιτυχημένη σε αυτό που έκανε.

Είπε επίσης ο ανεκδιήγητος το απίστευτο που εξοργίζει του Κρητικούς και όχι μόνο γιατί περνάει τους Έλληνες για ηλίθιους πώς «Έχουν πληροφόρηση ότι πάω να αυτονομήσω την Κρήτη και με παρακολουθούν; Αν υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας σε κάποια περίπτωση, είναι σίγουρα σοβαρό ζήτημα, αλλά να ξεκινά κάποια διαδικασία με αντίβαρα. «Υπάρχει μια μιντιακή ηγεμονία που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κάνει κακό στη χώρα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως το κόμμα του δεν εργαλειοποιεί τίποτα και προσπαθεί να έχει στάση ευθύνης.

Απλά ντροπή του και αυτό θα το καταλάβει σύντομα με την ψήφο του Ελληνικού λαού.



Με 4 εντάλματα σύλληψης ο σύντροφος κακοποιός που διέμενε στις φοιτητικές εστίες

 


Με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ακροαριστερές ομάδες, γίνονται τις τελευταίες ημέρες κινητοποιήσεις για να μην φυλλάσονται τα πανεπιστήμια, και αυτό προς όφελος των κακοποιών και κατά της ασφάλειας των φοιτητών.

Σήμερα αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά, ότι εκτός από επικίνδυνους αντιεξουσιαστές, βρίσκονται και ζουν στους χώρους των πανεπιστήμιων σκληρότεροι κακοποιοί που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητών.

Κρυψώνα είχε βρει καταζητούμενος σκληρός κακοποιός στις φοιτητικές εστίες των φοιτητών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών για ναρκωτικά στις παλιές φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη σεσημασμένος 30χρονος από την Αλβανία κακοποιός επιτέθηκε με κατσαβίδι σε 35χρονη ανθυπαστυνόμο, η οποία αντέδρασε και τον τραυμάτισε κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου.

Σε βάρος του 30χρονου σκληρού και επικίνδυνου Αλβανού κακοποιού F.E. εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά και μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Εδώ πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην αστυνομικό που ενήργησε επαγγελματικά, και συνελήφθη ο σκληρός Αλβανός κακοποιός προστατευόμενος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ακροαριστερών ομάδων.



Tοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 



Συνεδριάζουμε σήμερα στο πρώτο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και λίγα εικοσιτετράωρα από την παρουσία μου στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.



Από το εθνικό βήμα της Έκθεσης παρουσιάστηκαν, νομίζω, αναλυτικά οι προτεραιότητές μας και τα βήματά μας για τους επόμενους μήνες, ενώ στη Νέα Υόρκη η χώρα είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά απέναντι σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Συνεπώς ο ορίζοντάς μας για τους επόμενους μήνες θεωρώ ότι είναι πλέον καθαρός και καθόλου τυχαία, πάντως, τα δύο αυτά γεγονότα συναντώνται σε θέματα που συνυπάρχουν και προφανώς αλληλοεπηρεάζονται: στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην κρίση της ενέργειας, αλλά και στη δοκιμασία της ασφάλειας και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Νομίζω ότι είναι μία απόδειξη της επιρροής που έχει πλέον η παγκόσμια αβεβαιότητα στις οικονομίες και στις κοινωνίες όλων των κρατών, όπως και της σημασίας που αποκτούν πια οι συλλογικές απαντήσεις απέναντι σε υπερεθνικά προβλήματα, παράλληλα προφανώς με τις ειδικές πολιτικές που εφαρμόζει η κάθε χώρα.

Θα το ξαναπώ, το έχουμε πει πολλές φορές και με τον Υπουργό Οικονομικών, ότι κανείς εθνικός προϋπολογισμός, σε καμία χώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το οποίο διαπερνά τα σύνορα. Και απαιτούνται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική, αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους. Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα. Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων και πιστεύω ότι εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα.

Αυτό πιστεύω ότι αναγνωρίζεται και από διεθνείς παρατηρητές. Να αναφερθώ στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που μιλάει για οικονομικό θαύμα ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κόντρα στις τάσεις που παρατηρούνται στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.

Σε αυτό, λοιπόν, το σύνθετο περιβάλλον, ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός. Δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%. Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης. Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια.

Από 1ης Ιανουαρίου 2023 ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους. Και αυτοί οι οποίοι ακόμα έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν βελτίωση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των μισθών για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και βέβαια θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που πλέον -όπως έχει παρουσιάσει και το Υπουργείο- συνδέεται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Θα έχει την ευκαιρία στη συνέχεια και ο Υπουργός να μιλήσει αναλυτικά για την εικόνα η οποία διαμορφώνεται στην εθνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Όπως ξέρετε, είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην άμυνα κατά της ακρίβειας. Επιμένουμε σε αυτή την πολιτική εξαντλώντας τα περιθώρια, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να τα ξεπερνάμε.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή. Χαίρομαι, που η πρότασή μας για ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη – αναφέρομαι και στο αέριο το οποίο εισάγεται με αγωγούς αλλά και στο LNG – αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική. Θα μάς μιλήσει γι’ αυτό στη συνέχεια ο Υπουργός. Και βέβαια αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί και από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις, όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα το ξαναπώ: δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση. Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι Υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας.

Η διεθνής συνεργασία, εξάλλου, στη βάση των αρχών αναδεικνύεται σε προτεραιότητα απέναντι στη διεθνή αβεβαιότητα. Είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να τονίσω και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αιχμή, πάντα, την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μόνο αν ηττηθεί αυτή η μορφή της επιθετικής βίας, το Διεθνές Δίκαιο θα μπορεί να εξακολουθεί να διέπει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν αποκρουστεί ένα τετελεσμένο καταπάτησης των συνόρων, δεν θα βρει αυτό επίδοξους μιμητές σε άλλες περιοχές.

Από την άλλη πλευρά και καθώς η Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα, θα έλεγα, μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο, σε μοχλό πίεσης, μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις χώρες της Δύσης. Γι’ αυτό και υποστήριξα πως η κρίση αυτή έχει, ναι, ένα πρόσκαιρο τίμημα, το οποίο όμως πρέπει να αναλάβουμε, ένα τίμημα το οποίο μπορεί να μας κοστίσει, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας λυγίσει. Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η Δημοκρατία, το δικαίωμα τελικά των κοινωνιών μας στην ευημερία, όλα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι κυβερνήσεις, συνεπώς, έχουν χρέος να σταθούν δίπλα στους πολίτες, στο πλευρό τους, αλλά να μην κρύψουν τις δυσκολίες, καθώς όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν τα όριά τους. Με αυτήν την ισορροπία βαδίζουμε και εμείς.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Η ανεργία υποχωρεί. Το μέσο εισόδημα παρά τις δυσκολίες, παρά τους μισθούς οι οποίοι είναι ακόμα χαμηλοί, στηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε. Σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη. Εκτιμώ ότι θα έχουμε σημαντικές εξαγγελίες στον τομέα αυτόν και εντός αυτής της εβδομάδος. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται, το συμμερίζονται και αυτό είναι κάτι το οποίο καταγράφεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης.

Πριν μπούμε στην σημερινή ατζέντα, από την οποία θα ξεχώριζα τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2023, αλλά και την ενημέρωση για τα ενεργειακά, δύο κουβέντες για τα εθνικά. Μάλλον, καλύτερα, μία κουβέντα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.



Σεσημασμένος κακοποιός επιτέθηκε σε ανθυπαστυνόμο μέσα στην Πανεπιστημιούπολη

 


Αυτούς καλύπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε ακροαριστεροί ομάδα σε βάρος της ασφάλειας των φοιτητών.

Όλα ξεκίνησαν στις 6:00 το πρωί όταν έφτασαν οι δυνάμεις της αστυνομίας στις εστίες των φοιτητών που παραμένουν γιάφκες κακοποιών και ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορία πρέπει για εμπόριο και χρήση ναρκωτικών, μέσα στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Εκκένωσαν όλα τα δωμάτια στις εστίες και στη συνέχεια ακολούθησε καταδίωξη ενός σεσημασμένου κακοποιού που βρισκόταν μέσα στις εστίες των φοιτητών. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης 30χρονος σεσημασμένος αλλοδαπός κακοποιός επιτέθηκε και τραυμάτισε με κατσαβίδι 35χρονη αστυνομικό. Η ένστολη αντέδρασε άμεσα και σωστά κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου, τραυματίζοντας τον 30χρονο σεσημασμένο κακοποιό.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για τη ζωή της αστυνομικού ούτε του δράστη. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Εις βάρος του 30χρονου εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό

Λίγο μετά τις 11:00 η Αστυνομία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ευρεία αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 06:00 το πρωί στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και ειδικότερα στη Φοιτητική Εστία, παρουσία εισαγγελέα, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερευνών σε σπίτια υπόπτων για εγκληματικές δραστηριότητες.

Η επιχείρηση διεξάγεται διότι η Φοιτητική Εστία χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και καταφύγιο από κακοποιούς, με ιδιαίτερα έντονη δράση -ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών- στην ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου, της Καισαριανής, του Βύρωνα και της Αθήνας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, 35χρονη ανθυπαστυνόμος αισθάνθηκε αδιαθεσία και αποχώρησε. Κατά την αποχώρησή της δέχθηκε επίθεση από σεσημασμένο 30χρονο αλλοδαπό, τον οποίο τραυμάτισε κάνοντας χρήση του υπηρεσιακού της όπλου.

Εις βάρος του 30χρονου εκκρεμούν 4 εντάλματα σύλληψης για ληστείες, όπλα και ναρκωτικά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 6 ομάδες ΟΠΚΕ, 4 ομάδες της ΕΚΑΜ, ομάδες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Η επιχείρηση συνεχίζεται και με την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση».



H ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι στήριζε το 2015 τον ακροαριστερό Αλέξη Τσίπρα


 

Η ίδια με ανάρτηση που είχε κάνει πριν τις πρώτες εθνικές εκλογές του 2015, δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξή της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι ακροδεξιά και ακροαριστερά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Με την Ευρώπη να ανησυχεί, και τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει και καλά προβληματισμένος, η Μελόνι φτιάχνει την κυβέρνηση της.

Η Μελόνι το 2015 ονειρευόταν «μία Ευρώπη ελεύθερων και κυρίαρχων λαών», με μπροστάρη τον ακροαριστερό Αλέξη Τσίπρα, που είχε καταφέρει να εξαπατήσει εκτός από τον Ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους, μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι και να τον απαξιώσουν!

Η ανάρτηση που είχε κάνει πριν τις πρώτες εθνικές εκλογές εκείνου του έτους, τα λέει όλα, η ακροδεξιά με την ακροαριστερά δεν έχει τίποτα να χωρίσει, και η ίδια δήλωνε ανοιχτά την υποστήριξή της στον ακροαριστερό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ονειρευόμενη μία Ευρώπη ελεύθερων και κυρίαρχων λαών».






F.T: Η Ελλάδα ένα από τα εφτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου

 



Στις εφτά χώρες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα, σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού αναφέρεται άρθρο στους Financial  Times του Ruchir Sharma, Προέδρου του Rochefeller International.

Η Ελλάδα δεν λείπει από τη λίστα των χωρών που χαρακτηρίζονται ως “οικονομικά θαύματα”, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύγχρονα οικονομικά θαύματα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις - σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.



Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ruchir Sharma υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ruchir Sharma σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία - που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα του με τα οικονομικά θαύματα - βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επίλογος του άρθρου με τον συγγραφέα να διαπιστώνει πως παρά τα τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή να επικρατούσε εφησυχασμός. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες, η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί σε νικητές εν μέσω μιας περιόδου διεθνούς ανησυχίας.



Μητσοτάκης για το αναπηρικό κίνημα

 



Ενημερωτικό σημείωμα για την παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.



Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέστη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που επιβάρυναν τους πολίτες με παρατεταμένες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων μας βρισκόταν η πραγματικότητα την οποία αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που -παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων στα κέντρα αυτά- στη συνείδηση των ατόμων με αναπηρία, λόγω διαδικαστικών ελλείψεων, είχαν μετατραπεί από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας σε κέντρα περιφρόνησης αναπήρων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με άτομα με αναπηρία. «Ακριβώς αυτή τη σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες των ΚΕΠΑ είχαμε τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές οι οποίες μου φαίνονται εκ των υστέρων απολύτως αυτονόητες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το ζητούμενο ήταν να υλοποιηθούν αλλαγές που θα διευκόλυναν στην πράξη τους πολίτες, καταπολεμώντας διεγνωσμένα προβλήματα. «Γιατί να πρέπει να περνάει κάποιος από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για ένα πρόβλημα που τον συνοδεύει για μία ζωή; Γιατί να μην μπορούμε να επιστρατεύσουμε την ψηφιακή τεχνολογία, όπως το κάνουμε σε τόσες άλλες εκφάνσεις της σχέσης του κράτους με τον πολίτη ή την επιχείρηση, για να μπορέσουμε να απλοποιήσουμε τη ζωή αυτών των συμπολιτών μας που θα έπρεπε πρώτα και πάνω απ΄ όλα να νοιαζόμαστε περισσότερο να τους εξυπηρετήσουμε. Διότι, εξ ορισμού, αυτοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στην επικοινωνία τους με το κράτος. Πώς είναι δυνατόν να ζητάμε από συμπολίτες μας να έρθουν σε μία δημόσια υπηρεσία που αφορά άτομα με αναπηρία και οι Υπηρεσίες αυτές να μην είναι προσβάσιμες;».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση ήταν να τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών τα νέα εργαλεία του ψηφιακού κράτους, μέσω των οποίων μειώνεται και το γραφειοκρατικό κόστος για τους πολίτες.«Επιστρατεύουμε τα εργαλεία που έχουμε πια στη διάθεσή μας ώστε αυτή η επικοινωνία να γίνεται με απρόσκοπτο τρόπο και βέβαια μειώνοντας και ένα κόστος το οποίο είναι σημαντικό. Δεν είναι ευκαταφρόνητο. Μου είχε κάνει πάρα πολύ εντύπωση το ύψος του παραβόλου, δεν είναι ένα αμελητέο ποσό αυτό, 250.000 συμπολίτες μας να δίνουν 46 ευρώ για μια διαδικασία που θα έπρεπε, όπως είναι τώρα πια, να είναι δωρεάν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πλήρη κατάργηση του παραβόλου για τα ΚΕΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως είχε θέσει τον στόχο της αναβάθμισης των υπηρεσιών για τους πολίτες με αναπηρίες ήδη προ τετραετίας, πάντα σε συνεννόηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. «Το Δεκέμβριο του 2018, πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019, είχα δεσμευθεί ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σχετικά σύντομα σε ένα συγκροτημένο και ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης πολλών χρόνιων προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία».

«Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία η οποία να είναι πραγματικά ανεκτική και να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου σε όλες της τις εκφάνσεις. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο, αν βάλουμε για λίγο τον εαυτό μας στα παπούτσια ενός ατόμου με αναπηρία, ενός νέου ανθρώπου που κινείται στο φάσμα των δυσκολιών μάθησης, τότε θα μπορούμε να αντιληφθούμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο και εμείς πρέπει να τους φερόμαστε», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και έρχονται να βελτιώσουν στη πράξη την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ή αλλιώς ΚΕΠΑ όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, είναι συνυφασμένα με την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης. Μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλησα να εστιάσω στο πώς οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορέσουν να δουν εμπράκτως την καθημερινότητα και την σχέση τους με τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τα ΚΕΠΑ να βελτιώνεται», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

«Μεταρρυθμίσεις όπως αυτή πραγματικά αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Είναι αυτές που μένουν στον χρόνο και αξίζει για αυτές να παλέψεις ή ακόμα και να συγκρουστείς με παλιές αντιλήψεις και πρακτικές. Σήμερα κάνουμε ένα ισχυρό και αποφασιστικό βήμα για τους συμπολίτες μας που για πολλά χρόνια αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Χρειάζεται επιπλέον λίγος χρόνος προσαρμογής των υπαλλήλων των ΚΕΠΑ με τη νέα πραγματικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα προκύψουν. Νομίζω ωστόσο πως όλοι μας θα συμφωνήσουμε πως τα τελευταία 3 περίπου χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για να τελειώσουμε οριστικά με παθογένειες δεκαετιών. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Παρουσιάζουμε σήμερα την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, μέσω της οποίας απλουστεύουμε και ψηφιοποιούμε μια σειρά πολύ συχνών αλληλεπιδράσεων των ΑμεΑ με το Δημόσιο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όσο το δυνατόν πιο απλές διαδικασίες για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του για την άψογη συνεργασία. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών -και ιδίως των πιο αδύναμων- κι αυτό συνιστά μια δέσμευση που έχει αναλάβει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ στην υπηρεσία των αναπήρων

Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ είναι η νέα υπηρεσία μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αξιολογούνται τα αιτήματα για πιστοποίηση αναπηρίας.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος θέτει οριστικά τέλος σε χρόνια προβλήματα και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούσαν ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς φέρει τις παρακάτω αλλαγές στην εξυπηρέτησή τους:


– Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας απλοποιείται πλήρως και απαιτεί μόνο την υποβολή μίας ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική πλαρφόρμα του gov.gr (https://ekepa.epan.gov.gr/kepa/web/). Ο αιτών εξετάζεται μόνο μία φορά από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και στη συνέχεια λαμβάνει ψηφιακά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τον φάκελό του.

– Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση είναι πια αυτόματα δεσμευτική για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

– Καταργείται πλήρως το παράβολο (αξίας 46,14 ευρώ) που απαιτούνταν για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.

– Όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, τον νεοσύστατο κεντρικό ηλεκτρονικό κόμβο που δημιουργήθηκε και όπου όλοι οι πολίτες με αναπηρία έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες για την ταχεία εξυπηρέτηση ή ενημέρωσή τους, δίχως ταλαιπωρία ή κόστος.


Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται ο πολίτης και επιταχύνεται η χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, ενώ η πιστοποίηση, καθότι είναι ενιαία, ισχύει για την ικανοποίηση κάθε άλλης ασφαλιστικής ή προνοιακής παροχής για την οποία γίνεται αίτηση.

Αντίθετα, πριν την ενεργοποίηση της Εθνικής Πύλης πολίτες με αναπηρία επισκέπτονταν τρεις ή τέσσερις φορές τα ΚΕΠΑ κατά την αξιολόγηση της αίτησής τους, ενώ παράλληλα ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες για κάθε κρατική παροχή. Η είσοδος στο σύστημα των Ψηφιακών ΚΕΠΑ είναι απλή και γίνεται με τη χρήση των στοιχείων του Taxis.



Οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ Ρουβίκωνας επιτέθηκαν στην ΔΕΗ



Όσο και να θέλουν να το κρύψουν, ακροαριστερές ομάδες αντιεξουσιαστών που ιδεολογικά βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Ρουβίκωνες και κάθε Ρουβίκωνες.

Οι σύντροφοι λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου 5-7.




Δείτε την ανακοίνωση του Ρουβίκωνα:

«Το να ζεις στον καπιταλισμό σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά, ένα εκ των οποίων είναι το ρεύμα, εξαρτώνται από τους νόμους προσφοράς και ζήτησης. Εξαρτώνται από γεωπολιτικούς παράγοντες όπως εξαρτώνται και από στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των κρατών. Δε θα είχαν νόημα οι παρεμβάσεις μας στην ελληνική ΔΕΗ, στην ΡΑΕ ή σε ιδιωτικούς παρόχους αν το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στο ρεύμα εξαρτώνταν αποκλειστικά από τέτοιους παράγοντες. Δε μπορεί να κάνει τίποτα η ΔΕΗ για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας με άξονα την ενέργεια. Δε φταίει η ΡΑΕ για το νέο φαγοπότι του καπιταλισμού με την πράσινη μετάβαση, ούτε ιδιωτικές εταιρείες στα νότια Βαλκάνια επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες που μέσα στο ψύχος των ημερών ο φτωχός κόσμος θα πρέπει να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα με κλειστές σόμπες θέρμανσης γιατί δε θα έχει να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ τον άλλον μήνα. Υπάρχουν πολλές περισσότερες αιτίες που τις όποιες «κακές διεθνείς συνθήκες» τις πολλαπλασιάζουν, ώστε τελικά αυτές οι διεθνείς συνθήκες να παίζουν τον μικρότερο ρόλο στην τεράστια αύξηση κόστους του ρεύματος και του φυσικού αερίου που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αιτίες για τις οποίες ευθύνεται η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, οι ιδιώτες πάροχοι και επενδυτές, το ελληνικό κράτος.

Το πιο απλό μέτρο ευθύνης ήταν ότι σε ένα σκηνικό που η αύξηση των τιμών ήταν από καιρό αναμενόμενη, το ελληνικό κράτος δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για να εξασφαλιστούν φθηνότερα τιμολόγια, και συνεχίζει να μην παίρνει. Το κλικαδόρικο πολιτικό σύστημα απλά μας κουνάει το δάχτυλο και προτείνει πάλι τρόπους ‘’εξοικονόμησης’’ στα νοικοκυριά, όπως το να μην ξεχνάμε να κατεβάζουμε κανέναν διακόπτη. Πάλι δηλαδή ρίχνει το μπαλάκι στη βάση και παίζει το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης, μια ευθύνη που την ίδια στιγμή την παρουσιάζουν σαν συλλογική, άσχετα αν ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι το ίδιο βαρύς για όλους. Γιατί αυτοί σαν κλασικοί λαδέμποροι από το παρελθόν έχουν ήδη καβατζωθεί, και έχουν εξασφαλίσει έναν ζεστό χειμώνα στο σπίτι τους. Η πλέμπα θα πληρώσει και την πράσινη μετάβαση και τον υπερπολλαπλασιασμό της τιμής του αερίου, αλλά και την ενδεχόμενη επιστροφή σε άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας.

Αλλά το κυρίως πιάτο έρχεται μετά και αφορά όλο το σύμπλεγμα κράτους και εταιρειών σε ένα ιδιωτικοποιημένο πεδίο αγοράς ενέργειας. Θυμόμαστε την πολιτική προπαγάνδα για τα προνόμια της εργατικής αριστοκρατίας και για το κόστος της ΔΕΗ στον προϋπολογισμό. Ε, λοιπόν αυτά τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με το χρήμα που διακινείται σήμερα ανάμεσα στους ιδιωτικούς πάροχους ενέργειας, για να μην αναφερθούμε και στο όργιο που έχει στηθεί με τις ανεμογεννήτριες, την απολιγνιτοποίηση και τον «επενδυτικό οργασμό» στη φούσκα της πράσινης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα όργιο κερδοσκοπίας που μας έχει εγκλωβίσει σε μια συνθήκη απειλής για στοιχειώδεις όρους επιβίωσής μας στην καθημερινότητα.

Και ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός που θα έριχνε μαγικά τις τιμές τελικά τις εκτοξεύει. Γι’ αυτό και βλέπουμε τη Γερμανία να προχωράει σε κρατικοποιήσεις της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Κι εδώ στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν να μας πουλάνε το παραμύθι της ελεύθερης αγοράς, μέχρι κι η τελευταία εταιρεία να πάρει και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να βουτήξει από τις τσέπες μας.

Να κατανοήσουμε ότι το ποσό που βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου περιέχει πολλά περισσότερα από το ρεύμα. Περιέχει τις κερδοφορίες εκατοντάδων εκατομμυρίων των ΕΛ.ΠΕ. και της ΔΕΗ για το 2021, περιλαμβάνει μισθούς 80.000 ευρώ το μήνα σε μεγαλοστελέχη και golden boys, περιλαμβάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων που πέφτουν στην αγορά της φούσκας της πράσινης ενέργειας.

Και να μην ξεχνάμε σε τι συνθήκες ζούμε.

Ζούμε σε μια συνθήκη χωρίς δουλειές, με εφιαλτικά ενοίκια, με έκτακτα ιατρικά κόστη, με καθημερινή ανασφάλεια και με μια ακρίβεια που πατάει πάνω στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και την μετακυλίει από τις επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Μας ρίχνουν από παντού…

Γι’ αυτό κάθε φορά που ο κόσμος σε ένα σπίτι σκέφτεται να ανοίξει θερμοσίφωνα, κάθε φορά που κλείνει τη σόμπα και προτιμά ηλεκτρική κουβέρτα γιατί καίει λιγότερο, κάθε φορά που χάνει τον ύπνο του γιατί μαζεύτηκαν 3-4 απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος κι όπου να ‘ναι θα το κόψουν, καλό είναι να θυμάται ποιος και τι φταίει.

Και επειδή το τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον είναι προφανές, εμείς προειδοποιούμε.

Είναι δεδομένο ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια δε θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος της ηλεκτροδότησης. Σε λίγους μήνες από τώρα για πολύ κόσμο θα έχει συσσωρευτεί ένα χρέος αδύνατο να πληρωθεί. Κράτος, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Πάροχοι, ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, εξαρτημένες και ανεξάρτητες αρχές, ιδιωτικά συνεργεία διακοπών, όλοι αυτοί, μαζί και χώρια θα πρέπει να απαντήσουν ένα ερώτημα: θα κόψουν ή όχι το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν;

Στους εκατοντάδες χιλιάδες που δε θα έχουν να πληρώσουν.

Το να το κόψουν είναι η λάθος απάντηση…

Μέχρι πότε θα περιμένουμε τον επόμενο λογαριασμό;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ρουβίκωνας»




Οι μεταρρυθμίσεις στα ΚΕΠΑ

 


Στις αλλαγές στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα ΚΕΠΑ ήταν για χρόνια Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων! Τα αλλάζουμε ριζικά με μια μεταρρύθμιση που μπήκε από σήμερα σε εφαρμογή. Είναι τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και τα παρουσιάσαμε μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη», τόνισε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Οι 4 μεταρρυθμίσεις στα ΚΕΠΑ

Τι αλλάζει; Σύμφωνα με το κ. Χατζηδάκη οι μεταρρυθμίσεις αφορούν:

1.) Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι χθες απαιτούνταν 3 με 4 επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα απαιτείται μια μόνο επίσκεψη, την ημέρα της εξέτασης του από την επιτροπή γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ηλεκτρονικά!

2.) Δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας, εξωιδρυματικό επίδομα κα.) Μέχρι χθες, για κάθε παροχή της Πολιτείας προβλέπονταν ξεχωριστές αιτήσεις που οδηγούσαν σε ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις. Με τη νέα διαδικασία, ΜΙΑ μόνο εξέταση και ΜΙΑ μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Έτσι οι πολίτες που δικαιούνται περισσότερες από μία παροχές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενιαία γνωμάτευση, γλιτώνοντας επιπλέον χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία.

3.) Καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία 5ετία το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.

4.) Τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Δεν έχουμε μείνει σε αυτά. Πέρυσι θεσπίσαμε τον πρώτο Κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επιπλέον, καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Προχωρήσαμε ακόμα στην αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα είμαστε σε προχωρημένη φάση για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θεσπίσαμε επίσης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τα ΚΕΠΑ τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.

«Δεν έχουμε μείνει σε αυτά. Πέρυσι θεσπίσαμε τον πρώτο Κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επιπλέον, καταργήσαμε την υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Προχωρήσαμε ακόμα στην αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα είμαστε σε προχωρημένη φάση για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θεσπίσαμε επίσης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο και για τα ΚΕΠΑ τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και καταλήγει:

«Έχουμε φυσικά ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα: Συγκεκριμένα: Με το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας και την Κάρτας Αναπηρίας, που θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2022. Με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, με την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις. Και με τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία. Η πολιτική για τα άτομα με αναπηρία είναι υποχρέωση στη συνείδησή μας!».



Έκλεψαν τα γαϊδουράκια του Χαμόγελου του Παιδιού στην Κέρκυρα

 


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταγγέλλει ότι έκλεψαν τα γαϊδουράκια των παιδιών του στο Αγρόκτημα στην Κέρκυρα.

Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού:

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι άνθρωποι του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με μεγάλη τους λύπη, διαπίστωσαν ότι εκλάπησαν τα δύο από τα τέσσερα συνολικά γαϊδουράκια που έχουν γίνει οι καλύτεροι σύντροφοι ζωής των παιδιών που μεγαλώνουν στο νησί της Κέρκυρας, χαρίζοντάς τους καθημερινά στιγμές χαράς, δράσης αλλά και γαλήνης.

Είναι η δεύτερη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, που τα αγαπημένα ζωάκια των παιδιών γίνονται στόχος επιτήδειων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και να σεβαστούν την ήρεμη συνύπαρξη των παιδιών με τα ζώα, τα οποία αποτελούν βάλσαμο για την ψυχούλα τους. Ο Μάρκος και η Γωγώ, ονόματα που τα ίδια τα παιδιά χάρισαν στα δύο γαϊδουράκια, δημιουργούν ένα μεγάλο κενό στις καρδιές των παιδιών και τους θα τους λείψουν πολύ.

Μπορεί να μην υπάρχει, ακόμα, μηχανισμός Amber και Missing Alert για την εξαφάνιση και αρπαγή των ζώων, υπάρχει, όμως, ο κόσμος που, εδώ και 27 χρόνια, ενδιαφέρεται και στηρίζει τα παιδιά, προστατεύοντας ό,τι πιο πολύτιμο: το Χαμόγελό τους.

Η ζωοκλοπή είναι αδίκημα, και Οργανισμός θα προβεί σε κάθε δυνατή κινητοποίηση για να επιστρέψουν και πάλι τα δύο αγαπημένα γαϊδουράκια στην αγκαλιά των παιδιών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όλους τους πολίτες, τους φίλους του, αλλά και οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία, να επικοινωνήσει άμεσα, τόσο με τις Αστυνομικές Αρχές, όσο και με τον Οργανισμό στη Γραμμή SOS 1056, τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια.

Περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Τηλ. 11040 press@hamogelo.gr



Έκαψαν αυτοκίνητα το βράδυ σε περιοχές της Αθήνας

 



Τρία περιστατικά εμπρησμών σε IX σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Ίλιον, Μενίδι και στο κέντρο της Αθήνας μέσα σε διάστημα μόλις 42 λεπτών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα οχήματα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Και στις τρεις περιπτώσεις έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής για να σβήσουν τις φωτιές.

Στο Μενίδι φωτιά ξέσπασε σε όχημα στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αγίου Γεωργίου. Επιχείρησαν 7 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Στο κέντρο της Αθήνας, φωτιά ξέσπασε σε όχημα στη συμβολή των οδών Παραμυθιάς και Μυκάλης. Επιχείρησαν 7 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Στο Ίλιον, φωτιά ξέσπασε σε όχημα επί της οδού Ηλέκτρας Αποστόλου. Επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με 2 οχήματα.



Πρώτη η Ν.Δ. σε δύο νέες δημοσκοπήσεις με 7,7% και 8,7% αντίστοιχα

 


Δύο νέες δημοσκοπήσεις της Alco και της Marc δίνουν διαφορά για τη ΝΔ από 7,7% ως 8,7%, αντιστοίχως, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διασφαλίζει διαφορά 7,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων



Αναλυτικά:

ΝΔ: 30,6% (από 27,5%), 

ΣΥΡΙΖΑ 22,9% (από 20,5%), 

ΠΑΣΟΚ 11,6% (από 10,4%), 

ΚΚΕ 5,4%, 

Ελληνική Λύση 4,2% 

και ΜέΡΑ25 στο 3,1%.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει και στη μάχη της εμπιστοσύνης των πολιτών, αφού συγκεντρώνει 29%, που δηλώνει ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο, έναντι 20% που δηλώνει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα.



Το 36% πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα ήταν χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, έναντι 23% που θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα και 28% που απαντά ότι θα ήταν ίδια.


Στη δημοσκόπηση της Marc, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξασφαλίζει διαφορά 8,7%, καθώς συγκεντρώνει 32,8% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,4% και ακολουθούν ΚΚΕ 5,4%, Ελλ. Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 2,8%, Έλληνες 2%.



Στη διακύμανση πρόθεσης ψήφου εμφανίζεται να ανεβαίνουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πέφτει το ΠΑΣΟΚ.



Σχεδόν ένας στους δύο (48,5%) εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατά το τιμόνι της χώρας έναντι 31,1% που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα.




Ο πρωθυπουργός παραμένει επίσης δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 48,6%, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται δεύτερος με ποσοστό 35,8% και ο Αλέξης Τσίπρας τρίτος με 35,3%.






Υπενθυμίζεται ότι άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ (MRB, Pulse και GPO) έδειχναν άνετο προβάδισμα για τη ΝΔ, έως και 8 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.




Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

 


Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της Δευτέρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν τυχόν διαφωνίες που μπορεί να έχουν διπλωματικά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας, και αυτό είναι η επιθετικότητα της Ρωσίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».