Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Από τον Βόλο που συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για κλοπή ξεκίνησαν οι καταγγελίες για την Κιβωτό

 


Διαβάζουμε ότι είναι προβληματισμένη η κοινωνία του Βόλου από τις καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου από τις νέες καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον ρόλο της «Κιβωτού του Κόσμου» και του ίδιου του πατέρα Αντώνιου, ενώ εθελοντές και πολίτες που υποστηρίζουν με όποιο μέσο ή με τον όποιο τρόπο τη δομή του Βόλου στο Διμήνι, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις παιδικές ψυχούλες, που στην περίπτωση που η δομή κλείσει, τι θα απογίνουν.

Τι είχε συμβεί πριν από λίγους μήνες στην δομή της Κιβωτού στον Βόλο;

Το ρεπορτάζ έχει ημερομηνία 19 Ιανουάριο του 2022 και αναφέρει πώς 

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι τρεις ανήλικοι 15, 16 και 17 ετών που συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, κατηγορούμενοι για κλοπή του χρηματοκιβωτίου της Κιβωτού του Κοσμού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, προχθές (17-01-2022) τις πρώτες πρωινές ώρες, οι δράστες παραβίασαν παράθυρο γραφείου εθελοντικού οργανισμού της πόλης και αφαίρεσαν από το εσωτερικό:

 -1- μη πακτωμένο χρηματοκιβώτιο, που περιείχε το χρηματικό ποσό από -20.000- έως -30.000- ευρώ, δύο χρυσούς σταυρούς με τις αλυσίδες τους και δωροεπιταγές διάφορων καταστημάτων,

 -1- ακόμη πλαστικό χρηματοκιβώτιο, που περιείχε το χρηματικό ποσό των -400- ευρώ,

 -2- κουμπαράδες, που περιείχαν το συνολικό χρηματικό ποσό των -150- ευρώ, καθώς και

 το χρηματικό ποσό των -100- ευρώ από κερματοδέκτη.

Σε κοντινή απόσταση από την έδρα του οργανισμού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματοκιβώτια και οι κουμπαράδες χωρίς τα χρηματικά ποσά και τα τιμαλφή, οι δωροεπιταγές οι οποίες αποδόθηκαν σε υπεύθυνη του οργανισμού, καθώς και -2- κατσαβίδια.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου η οποία αναζητά που ειναι τα κλεμμένα χρήματα για τα οποία ο 17χρονος που θεωρείται ο εγκεφαλος της κλοπής δεν αποκάλυψε που είναι τα λεφτά που έκλεψαν από την “Κιβωτό” όπου ηταν φιλοξενούμενο



Φλωρίδης για Μάτι και Πιερρακάκη: «Η απόλυτη αποκτήνωση μιας εξαχρειωμένης αριστεράς»



Με μια ανάρτησή του στα social μίντια που τα λέει όλα, ο Γιώργος Φλωρίδης παρεμβαίνει στα όσα φαιδρά και χυδαία γράφονται για το θέμα των παρακολουθήσεων και την προσπάθεια εμπλοκής του Κυριάκου Πιερρακάκη με αναφορές στην οικογένειά του που σώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κάνοντας λόγο για την «απόλυτη αποκτήνωση μιας εξαχρειωμένης αριστεράς»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, περιγράφει την περιπέτεια που έζησαν όπως και εκατοντάδες άλλοι πολίτες και κάνει λόγο για κατάπτυστα δημοσιεύματα.

Και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο έρχεται την ώρα που πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η δίκη για τους 103 θανάτους και την καταστροφή η οποία από τη μία αποκάλυψε την ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα από την άλλη έφερε στο προσκήνιο μια άθλια παράσταση που στήθηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν τους Θανάτους.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Φλωρίδης:

«Πριν λίγες μέρες, ξεκίνησε η δίκη για τους 103 θανάτους από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Μια καταστροφή που αποκάλυψε με οδυνηρό τρόπο, την απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα, που το ίδιο βράδυ και ενώ είχαν καεί άνθρωποι και περιουσίες, ο επικεφαλής της έστησε μια άθλια παράσταση, προσπαθώντας να αποκρύψει τους θανάτους»

«Για το θέμα αυτό οι Συριζαίοι, θα έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου γης» σημειώνει: «Αλλά φεύ» και συνεχίζει περιγράφοντας τι συνέβη και με την οικογένεια του Κυριάκου Πιερρακάκη:

«Την ημέρα εκείνη η οικογένεια του Κυριάκου Πιερρακάκη (σύζυγος, πεθερά και τα τρία μικρά του παιδιά) με τον ίδιο απουσιάζοντα στο εξωτερικό, ήταν φιλοξενούμενη σε φιλικό σπίτι στο Μάτι, κοντά στη θάλασσα. Όταν αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά, με τη βοήθεια και γειτόνων, μπήκαν στη θάλασσα και παρέμειναν σε μια ξέρα για έξι περίπου ώρες, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον Πιερρακάκη. Μέσα στη θάλασσα ήταν και πολλοί ακόμα από την περιοχή. Ήρθαν κάποιοι ψαράδες με τις βάρκες τους και άρχισαν να περιμαζεύουν τον κόσμο και να τον μεταφέρουν στα σκάφη του λιμενικού. Έτσι, με την βοήθεια ψαράδων και λιμενικών, ανάμεσα στους μεταφερθέντες και διασωθέντες ήταν και η οικογένεια Πιερρακάκη»

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρει «αυτή την παραλίγο τραγωδία, ουδέποτε την γνωστοποίησε ο Πιερρακάκης» όμως «σήμερα (σσ συντάκτη χθες), η Εφημερίδα των Συντακτών, σ’ ένα κατάπτυστο δημοσίευμα, αναφέρει ότι η οικογένεια Πιερρακάκη σώθηκε χάρη στο Pretador που το είχε η ΝΔ από το 2013 και έτσι ειδοποιήθηκε έγκαιρα ο Πιερρακάκης!»

Και καταλήγει «η λύσσα των Συριζαίων να χτυπήσουν με κάθε τρόπο τον Πιερρακάκη οδηγεί καθαρά στην αποκτήνωσή τους».




Με κατηγορίες χωρίς στοιχεία συνεχίζει να ξεφτιλίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο άρχοντας των υποκλοπών Τσίπρας

 


Συνεχίζει να ξεφτιλίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις στημένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, με εντολή του άρχοντα των υποκλοπών Αλέξη Τσίπρα.

Χωρίς ίχνος ηθικής, και χωρίς να ντρέπεται που ξεφτιλίζεται, με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, επικαλούμενος τα νέα fake δημοσίευματα στον Τύπο, τα οποία υποκινούνται απο τον ¨χρήσιμο ηλίθιο" και μπροστινό συμφερόντων Αλέξη Τσίπρα.

Στα στημένα δημοσιεύματα γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων αναφέρεται με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας δήθεν ότι «Καταρρέει με ονόματα και διευθύνσεις το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν κάποιος άγνωστος ιδιώτης χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό» και δεν ντρέπεται που βγάζει ανακοινώσεις όταν πίσω απο αυτά τα δημοσιεύματα κρύβεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.





Ο Σταικούρας αποσύρει την οικονομική ενίσχυση της Κιβωτού - Χρειάζεται ψυχραιμία τίποτα εν θερμό έχουμε να κάνουμε με παιδιά


 

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το να γκρεμίσεις ολοκληρωτικά την "Kιβωτό του Kόσμου" είναι έγκλημα κατά των παιδιών που φιλοξενούνται.

Την βιαστική του απόφαση, μάλλον για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, που αποφάσισε να αποσυρθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών προς την Κιβωτό του Κόσμου.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι  η εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που ανακαλείται, είχε δοθεί στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, τα οποία προέρχονται από δωρεές που συγκεντρώθηκαν από το 2020 και έως τώρα.

Κατά συνέπεια , με την απόφαση αυτή δεν πρόκειται να διακοπεί κάποια τακτική επιχορήγηση που δίνονταν  από το Κράτος.

Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αναγκών λόγω Covid. Για τη συγκεκριμένη ενίσχυση κινούνται, πλέον, οι διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Για  το έργο της "Kιβωτού" μιλούν οι χιλιάδες παιδιών της  και εκατοντάδες εθελοντών που τη στηρίζουν 25 χρόνια. 

Kαταγγέλθηκαν μετά από 25 χρόνια απαράδεκτες συμπεριφορές και οι καταγγελίες έγιναν απο συγκεκριμένα άτομα που εξετάζονται και τα ίδια εάν λένε αλήθεια.

Η Δικαιοσύνη  ερευνά την υπόθεση, οπότε, εάν κάποιος έχει πει ψέματα θα τιμωρηθεί, εάν έχει πει αλήθεια θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των πράξεων αυτών.

Είναι έγκλημα να θέλουμε να διαλύσουμε την "Κιβωτό", και να ξεσπιτώνουμε τα παιδιά. 

Μην καταδικάζουμε κανένα, μέχρι να ακούσουμε την δικαιοσύνη, μην γινόμαστε δικαστές, και μην κάνουμε κακό στα παιδιά που φιλοξενούνται στην συγκεκριμένη δομή και ίσως θα έπρεπε να ακούσουμε για να βγάλουμε συνολικό συμπέρασμα.



Κυβέρνηση για fake δημοσιεύματα παρακολουθήσεων : Συνεχίζονται τα μυθιστορήματα -Χωρίς κανένα στοιχείο οι ισχυρισμοί

 



Βαξεβάνης - Τσίπρας συνεχίζουν να προκαλούν την κοινωνία και να δείχνουν το πόσο επικίνδυνοι είναι για την χώρα.

«Με πρωτοστάτη τον κ. Βαξεβάνη -ο οποίος έχει ως αρχή του πως οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί είναι πραγματικό- εξακολουθεί η σε συνέχειες δημοσίευση στον Τύπο διαφόρων μυθιστορημάτων γύρω από την υπόθεση των λογισμικών παρακολούθησης και των επισυνδέσεων» αναφέρει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου 

Η κυβέρνηση μέσο του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρει : «Για άλλη μια εβδομάδα αναπτύσσονται ευφάνταστοι ισχυρισμοί, δίχως κανένα απολύτως στοιχείο και τεκμήριο. Αυτή την εβδομάδα τα μυθιστορήματα είναι διανθισμένα και με ‘ιστορίες κατασκόπων’, οι οποίοι, αφού προηγουμένως επηρέασαν τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, στη συνέχεια, ούτε λίγο ούτε πολύ, οδήγησαν σχεδόν με το ζόρι τον κ. Τσίπρα σε κότερο, δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι, προκειμένου να τον φωτογραφήσουν.

«Τίποτα πιο τρομακτικό από τη φαντασία που δεν στηρίζεται σε κανένα τεκμήριο»

Σταθερή θέση μας είναι ότι πολιτικά δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό και επικίνδυνο από τη φαντασία που δεν στηρίζεται σε κανένα τεκμήριο. Ειδικά από τη στιγμή που στο σκοτάδι η φαντασία είναι πιο ζωηρή από ό,τι στο άπλετο φως. Η διερεύνηση όλων των ισχυρισμών και των εξιστορήσεων που δημοσιεύονται είναι έργο και υποχρέωση της Δικαιοσύνης, η οποία και θα δώσει οριστικές απαντήσεις για τη δράση των λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα, από την αρχική τους εμφάνιση και όχι μόνο για μια περιορισμένη χρονικά περίοδο.

«Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

Εξαρχής συνδράμουμε ενεργά την έρευνα της Δικαιοσύνης, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Πόσω μάλλον, αφού βασικός στόχος αυτών των λογισμικών φέρεται πως ήταν διαχρονικά στελέχη της παράταξής μας και της Κυβέρνησής μας, αλλά και ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, οχυρώνουμε θεσμικά την Πολιτεία και το πολιτικό σύστημα με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βραχίονές του έχουν αποφασίσει να πορευτούν έως τις εκλογές με όπλα την τοξικότητα και τη συκοφαντία, αφού δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό και χρήσιμο να εισφέρουν στον τόπο και την κοινωνία. Η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή έργου για την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών από τη διεθνή ακρίβεια, τη διασφάλιση της Πατρίδας από έξωθεν επιβουλές και τη θεσμική θωράκιση του κράτους μας».



Φραγκούλης Φράγκος για Τουρκία: Τους περιμένουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ακόμα και χθες


 

Το δικό του σχόλιο για τις τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας έκανε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος.

«Τους περιμένουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ακόμα και χθες» δήλωσε με νόημα και χωρίς να μασάει τα λόγια του ο κ. Φράγκος στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις απειλές που διατυπώνει η τουρκική ηγεσία, ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα έρθουν νύχτα» στη χώρα μας, λες και κάποιος την Ελλάδα τους φοβήθηκε τώρα.

Μάλιστα, ο κ. Φράγκος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την αποτρεπτική δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν μας άφηναν, θα είχαμε καταστρέψει το τουρκικό ναυτικό».



ΚΤΗΝΟΣ στην Πάτρα έσερνε τον σκύλο του με αμάξι για 1,5 χιλιόμετρο

 


Έξαλλος ο ανακριτής με το ΚΤΗΝΟΣ.

Φρίκη προκάλεσε στην Πάτρα ακόμα ένας βασανισμός ζώου σημειώθηκε καθώς συνελήφθη ένα ΚΤΗΝΟΣ  ηλικιωμένος στον Άγιο Βασίλειο γιατί έσερνε στην άσφαλτο, αλυσοδεμένο στο αυτοκίνητό του το σκυλί του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών.

Οπως είπε στην «Πελοπόννησο» η δικηγόρος και εκπρόσωπος της Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας στην Πάτρα Ελενα Αρβανίτη, το ταλαίπωρο ζώο -ένας μεγαλόσωμος ελληνικός ποιμενικός- ήταν δεμένο με αλυσίδα από το αυτοκίνητό του άνδρα και ανήμπορο να περπατήσει, σερνόταν στην άσφαλτο για εκατοντάδες μέτρα και υπέστη βαρύτατους τραυματισμούς, καθώς έχει χάσει το δέρμα του και σάρκα μέχρι το κόκκαλο και από τις τέσσερις πατούσες των ποδιών του.

Το περιστατικό αντιλήφθηκαν δύο άτομα που ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία που έσπευσε στην περιοχή και συνέλαβε τον δράστη. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου, ένα ΚΤΗΝΟΣ ηλικιωμένος άνδρας από τον Αγιο Βασιλείο, συνελήφθη και κρατείται στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρων.

Η κυρία Αρβανίτη δήλωσε στην «Π», συγκλονισμένη: «Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και περιέγραψαν το γεγονός. Οι εικόνα του ζώου είναι τραγική.  Το σκυλάκι μεταφέρθηκε στην κτηνίατρο Αντα Γιαννοπούλου που συνεργάζεται με τον Δήμο Πατρέων. Αυτό που έγινε είναι αδιανόητο. Εδεσε το σκυλί του από το αυτοκίνητο και το έσερνε στην άσφαλτο για 1,5 χλμ. περίπου στην παλιά εθνική, από το ύψος του σούπερ μάρκετ LIDL μέχρι τις εγκαταστάσεις του Καποτά. Γέμισε η άσφαλτος με αίματα. Εχει φύγει το δέρμα του ζώου από όλες τις πατούσες του, ενώ έχει και ένα μεγάλο και βαθύ τραύμα και κάτω από το στόμα του, γεγονός που δείχνει ότι το ζώο σερνόταν για μεγάλη απόσταση στην άσφαλτο» λέει στην «Π» συγκλονισμένη η κυρία Αρβανίτη.

Το ηλικιωμένο ΚΤΗΝΟΣ, πέρασε χθες από ανακριτή και εισαγγελέα και κρατείται, γιατί πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα. Παραπέμπεται για κακούργημα, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για την κακοποίηση και θανάτωση ζώων, που προβλέπει βαρύτατες ποινές και διοικητικές κυρώσεις.

Πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου, σωματική εξάντληση και εκούσιο τραυματισμό – βαριά σωματική βλάβη. Αδίκημα για το οποίο προβλέπονται κακουργηματικές ποινές. Κατηγορείται για κακουργηματική κακοποίηση – βασανισμό ζώου συντροφιάς. Η ποινή για τη πράξη του είναι κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται και διοικητικό πρόστιμο από 30.000 – 50.000 ευρώ.

Ο ανακριτής έμεινε άναυδος, ακούγοντας τις δικαιολογίες του ΚΤΗΝΟΥΣ, στην ερώτηση «τι είναι αυτά τα πράγματα που κάνατε κύριε; Εχετε αντιληφθεί ότι κατηγορείστε για κακούργημα;», για να πάρει την αφελή απάντηση, ότι έδεσε το ζώο από το αυτοκίνητο και το έσερνε στο δρόμο, επειδή ήταν πολύ βαρύ και έπρεπε να το πάει…. σε κτηνίατρο.

Το μεγαλόσωμο ζώο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς έχει υποστεί αφαίρεση δέρματος και μεγάλα εγκαύματα και στα τέσσερα πόδια του. Μετά τις πρώτες βοήθειες φιλοξενείται και λόγω του σοκ που έχει υποστεί, δείχνει αποπροσανατολισμένο και πολύ τρομαγμένο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας 

Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε περιοχή της Πάτρας, από αστυνομικούς του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, σύμφωνα με καταγγελία πολιτών, ο κατηγορούμενος οδηγώντας αυτοκίνητο στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Αθηνών, έσερνε σκύλο ιδιοκτησίας του, έχοντας δέσει αλυσίδα στο λαιμό του, από σταθερό σημείο του αυτοκινήτου.

Οι αστυνομικοί του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, εντόπισαν άμεσα τον κατηγορούμενο και τον συνέλαβαν, ενώ ο σκύλος φέροντας εκτεταμένα τραύματα στα πόδια και σε άλλα μέρη του σώματος, μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο για την επούλωση των τραυμάτων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί στον Ανακριτή Πατρών, ενώ οι αστυνομικοί του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών βεβαίωσαν στον κατηγορούμενο, διοικητικό πρόστιμο (30.300) ευρώ.



Πιλότος βγήκε ζωντανός από μικρό αεροπλάνο που έπεσε σε παραλία

 



Τυχερός στην ατυχία του στάθηκε ένας πιλότος, που βγήκε σώος και αβλαβής από το μικρό του αεροπλάνο, που αναποδογύρισε κατά τη συντριβή του σε παραλία της Φλόριντα.

Αυτόπτες μάρτυρες έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τον πιλότο να βγαίνει ζωντανός από το αεροπλάνο και να πιάνει το κεφάλι του.

Αρκετά άτομα έτρεξαν προς το αεροπλάνο για να προσφέρουν τις βοήθειες στους επιβαίνοντες, αλλά έμειναν άναυδοι όταν διαπίστωσαν ότι ο πιλότος δεν είχε τραυματιστεί.

Ο πιλότος πετούσε πάνω από την περιοχή για να επιθεωρήσει τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο τυφώνας Νικόλ την περασμένη εβδομάδα, όταν έπαθε βλάβη ο κινητήρας του αεροπλάνου. Το άφησε να πετά μέχρι που επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση στην παραλία σε ένα σημείο, ανάμεσα στον Τζόζεφ Κουκ κι ένα ζευγάρι, τη Τζούλι και τον Ντον Ζουγκ, που έκαναν εκείνη την ώρα τη βόλτα τους στην περιοχή.

Ένα τρακτέρ απομάκρυνε αργότερα το αεροπλάνο από την παραλία, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσίας της κομητείας Σεντ Τζονς της Φλόριντα, επιβεβαίωσε ότι ο πιλότος δεν υπέστη κανέναν τραυματισμό.





Νέα δολοφονική επίθεση με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια

 



Ακροαριστεροί κακοποιοί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.

Η επίθεση των ακροαριστερών κακοποιών έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και προσαγωγές.




CNN για Διώρυγα Κορίνθου: Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών στον κόσμο


 

Αφιέρωμα στην Διώρυγα της Κορίνθου, το «θεαματικό κανάλι που χρειάστηκε 2.500 χρόνια για να γίνει», κάνει το CNN.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τα πρώτα δρομολόγια μέσω της διώρυγας της Κορίνθου, ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που είχε δει ποτέ ο κόσμος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκαν το 1893, εκπληρώνοντας ένα όραμα τουλάχιστον 2.500 ετών.

Ισθμός της Κορίνθου: Ένα όραμα 2.500 ετών

Ο πρώτος άνθρωπος που πιστώνεται με την ιδέα αυτή ήταν ο Περίανδρος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και τύραννος της Κορίνθου στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε όταν η Πυθία, η αρχιερέας του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, είπε πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα προκαλούσε την «οργή των θεών».

Το πιθανότερο όμως είναι πως το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω των τεράστιων τεχνικών προκλήσεων, καθώς και ορισμένων οικονομικών συμφερόντων της Κορίνθου, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης που αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και πολιτικά κέντρα της αρχαιότητας.

Ο Ισθμός και η Διώρυγα της Κορίνθου από δορυφορική φωτογραφία της NASA

Μεγάλο μέρος του πλούτου της Κορίνθου πιστεύεται ότι προερχόταν από τους υψηλούς δασμούς που πλήρωναν οι έμποροι προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στον «Δίολκο», έναν λιθόστρωτο δρόμο που επέτρεπε στα πλοία – τοποθετημένα επάνω σε τροχήλατες άμαξες – να σύρονται χερσαία από τον Κορινθιακό Κόλπο στον Σαρωνικό, αποφεύγοντας έτσι τον περίπλου της Πελοποννήσου.

Το ενδιαφέρον για μια πλωτή διώρυγα αναζωπυρώθηκε περίπου 300 χρόνια αργότερα από τον Δημήτριο Α’ τον Πολιορκητή, αλλά υποστηρίζεται πως έκανε κι αυτός πίσω όταν οι μηχανικοί τον συμβούλευσαν - λανθασμένα – πως η δημιουργία μιας υδάτινης διαδρομής θα οδηγούσε στον κίνδυνο να πλημμυρίσουν τα νησιά του Σαρωνικού λόγω του ότι η επιφάνεια του νερού ήταν χαμηλότερη από τον Κορινθιακό Κόλπο.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Νέρωνα

Στο διάστημα που ακολούθησε, αρκετοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες λέγεται ότι έπαιξαν ξανά με την ιδέα αυτή, μεταξύ των οποίων ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Καλιγούλας. Αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα, του πέμπτου αυτοκράτορα της Ρώμης, ο οποίος ενθρονίστηκε το 54 μ.Χ., άρχισαν πραγματικά οι εργασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο ίδιος ο αυτοκράτορας άνοιξε το δρόμο για το φιλόδοξο έργο το 67 μ.Χ. χρησιμοποιώντας μια χρυσή αξίνα.

Οι εργασίες προχώρησαν σημαντικά, αλλά αναπόφευκτα σταμάτησαν μετά την επιστροφή του Νέρωνα στη Ρώμη και τον θάνατό του τον επόμενο χρόνο.

Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή του Ισθμού της Κορίνθου, το CNN αναφέρει πως περνώντας οι αιώνες, Βυζαντινοί, Ενετοί και άλλοι έφεραν ξανά στην επιφάνεια την ιδέα – αλλά οι προσπάθειες δεν προχώρησαν ποτέ αρκετά.

Ισθμός της Κορίνθου: 11 χρόνια, 12 εκατομμύρια κ. μέτρα χώματος, 2.500 εργάτες

Η ιδέα αναθερμάνθηκε μετά την Επανάσταση του 1821, αλλά το νέο ανεξάρτητο κράτος δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά το κόστος της ανάληψης ενός τέτοιου έργου. Ωστόσο, το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο το 1869, αναζωπύρωσε τις συζητήσεις και στις 23 Απριλίου 1882 άρχισαν και πάλι οι εργασίες.

Όπως τόνισε μιλώντας στο CNN, ο Γιώργος Ζουγλής, γενικός διευθυντής της Διώρυγας Κορίνθου ΑΕ: «Τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ουσιαστικά τα ίδια με εκείνα που είχε προτείνει ο Νέρωνας. Δηλαδή, η διαδρομή του Νέρωνα θεωρήθηκε η πιο οικονομική και συμφέρουσα για την κατασκευή της σύγχρονης διώρυγας».

Μέσα σε 11 χρόνια, συνολικά 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος θα εξορύσσονταν για τη δημιουργία ενός καναλιού βάθους 8 μέτρων που θα διέσχιζε τον Ισθμό σε ευθεία γραμμή σε μήκος 6.343 μέτρων. Συνολικά, περίπου 2.500 άνθρωποι εργάστηκαν για την κατασκευή χρησιμοποιώντας μηχανήματα αιχμής που εισήχθησαν κυρίως από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Ζούγλη, «ήταν ένα πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα. Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα της εποχής του, που χρησιμοποίησε την πιο προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία».

Τα χρόνια που ακολούθησαν σημειώθηκαν αρκετές κατολισθήσεις, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους να προχωρήσουν σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ζουγλή, είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός και το δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας σήμερα. Μάλιστα, κάθε χρόνο, έως και 12.000 εμπορικά και τουριστικά σκάφη ταξιδεύουν μέσω της διώρυγας της Κορίνθου, μεταξύ των οποίων και ο Μάτζικ Τζόνσον, φέτος το καλοκαίρι.

Ο Μάτζικ Τζόνσον με την σύζυγό του Κούκι, στον Ισθμό της Κορίνθου φέτος το καλοκαίρι

Κλείνοντας το δημοσίευμα, αναφέρει πως ο επόμενος στόχος είναι η βελτίωση των τουριστικών υποδομών γύρω από την Διώρυγα προκειμένου να προσελκύσουν περαιτέρω ενδιαφέρον. Σχεδιάζεται επίσης η λειτουργία ενός μουσείου και μιας ψηφιακής ιστοσελίδας που θα παρουσιάζει αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν τη μακρά και περίπλοκη ιστορία της διώρυγας. Μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι ιστορικές φωτογραφίες, έργα τέχνης και έγγραφα, καθώς και μηχανήματα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις δεκαετίες από το άνοιγμα της διώρυγας.


iefimerida.gr