Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

Ξαφνική επίθεση φιλίας από τον Νταβούτογλου, δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και ό,τι χρειάζεται στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου» δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Προηγήθηκε ανάλογη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας.

Η περί Ελλάδας συζήτηση στην Τουρκία εξελίσσεται με αφορμή τη δήλωση βουλευτή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) «να αναλάβει η Τουρκία το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την Τρίτη πως «εμείς θέλουμε να είναι ισχυρή η Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει λίμνη ειρήνης το Αιγαίο και να λυθεί το Κυπριακό. Γι' αυτό, η Τουρκία θα είναι θετική σε κάθε είδους πρόταση συνεργασίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «θα μεταβούμε στην Ελλάδα για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας».

Τη Δευτέρα ο βουλευτής του HDP Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης. Η Τουρκία κατά το έτος 2013 προχώρησε σε βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Οι πηγές της Τουρκίας είναι αρκετές για τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να παράσχει τη στήριξη αυτή προς την Ελλάδα και υπό μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο».

Ερωτηθείς την Τρίτη σχετικά με τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε ότι «θα το εξετάσουμε, αν υπάρξει επίσημη πρόταση».

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε την Τρίτη και ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέροντας ότι «πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει πιο λογικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, πέραν της επιμονής σε προγράμματα λιτότητας. Ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να υπάρξει συμβιβασμός».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στο όνομα μιας Ευρώπης των ενωμένων χωρών στη βάση της συμπαράστασης, στηρίζουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και το ΣΥΡΙΖΑ».Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΓιώργος Πατούλης : Η πλειοψηφία των δημάρχων υπέρ του ΝΑΙ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε δηλώσεις πριν από λίγο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην οποία είπε ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και των δημάρχων της χώρας στηρίζει την Ευρωπαική προοπτική και είναι υπέρ του ΝΑΙ.


Αγωνία Κωνσταντοπούλου μήπως και ακυρωθεί το δημοψήφισμα


Παρέμβαση Κωνσταντοπούλου: Δεν μπορεί να ακυρωθεί το δημοψήφισμα

«Από τη στιγμή που αποφασίστηκε, δεν υπάρχει συνταγματική διαδικασία να ακυρωθεί το δημοψήφισμα». Με αυτή τη φράση η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις.

«Κάποιοι λυσσομανούν να εκτρέψουν το δημοκρατικό κεκτημένο να ματαιώσουν το δημοψήφισμα, που ξέρουν πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε, δεν υπάρχει συνταγματική διαδικασία να ακυρωθεί», τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου και ζήτησε «να λείπουν οι εκ του πονηρού παρεμβάσεις, η τρομοκρατία, η προπαγάνδα».


Πηγή : newsit.gr


Απόστολος Γκλέτσος Βόδι ο ΦίληςΑπίστευτη δήλωση Απόστολου Γκλέτσου: «Πάντως για μένα είναι βόδι»!
Εκτός απο το ΔΣΑ Τραμπούκισαν και το ΔΣ του ΤΕΕ επειδή ήθελε να εκδώσει ψήφισμα υπέρ του «ΝΑΙ»Τρομοκρατία και κλίμα εκφοβισμού για να μην υπερισχύσει το ΝΑΙ


Γνωστοί άγνωστοι κλείδωσαν τις πόρτες απαιτώντας να μην εκδοθεί απόφαση υπέρ του Ευρώ

Αυξάνεται η κοινωνική ένταση ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να προκηρύξει δημοψήφισμα εν μέσω της οικονομικής θύελλας που ο τόπος βιώνει. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Νόμο 1486/1984 συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση χθες το απόγευμα η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με κύριο θέμα τη συμμετοχή του ΤΕΕ σε επιτροπή υποστήριξης του Δημοψηφίσματος.

Στην αρχή της συνεδρίασης παραβρέθηκαν οι Στασινός Γιώργος, Πρόεδρος ΤΕΕ , Ακριτίδης Πολυχρόνης, Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ και τα μέλη Πάνου Γιάννης,Αμπακούμπκιν Δαμιανός , Τσόγκας Χάρης , Μήλης Νίκος , Αντιβαλίδης Παναγιώτης , Βαμβουρέλλης Θεόφραστος , Ανδρεδάκης Νίκος ,Σεραφίδης Θεόδωρος, Τσουκαλάς Γιώργος δηλαδή 11/15 μέλη της ΔΕ/ΤΕΕ που σήμαινε απαρτία. Η συνεδρίαση εμποδίστηκε από ομάδα αγνώστων που κλείδωσαν τις δύο εισόδους της αίθουσας συνεδριάσεων και δήλωσαν ότι δεν θα την άφηναν να πάρει απόφαση.

Στη συνέχεια προκλήθηκε τεχνητή έλλειψη απαρτίας με την αποχώρηση συγκεκριμένων μελών της ΔΕ/ΤΕΕ (κ.κ. Πάνου, Βαμβουρέλλης, Σεραφίδης, Ανδρεδάκης). Την ίδια ώρα προσήλθε 12ο μέλος της ΔΕ/ΤΕΕ, ο Σπύρος Ζαννιάς.

Η όλη διαδικασία εμποδίστηκε γιατί ήταν ορατή η πλειοψηφία υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ.Πηγή : protothema.gr


Μπακογιάννη: Ο Αλέξης Τσίπρας σε λίγο δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμοΈκκληση για ψυχραιμία και ενότητα απηύθυνε σήμερα η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις. «Χρειάζεται ψυχραιμία και ενότητα του ελληνικού λαού, το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να διχαστούμε κιόλας. Έκκληση κάνω. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα, αν η κυβέρνηση δεν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα από αύριο βρίσκεται χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται στο έλεος του τυφώνα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν το βλέπω ότι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποια είναι η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, ποια είναι η υπερηφάνεια; Οι ουρές; Αυτό θέλουμε για τον κόσμο; Έτσι προστατεύουμε τα λαϊκά στρώματα;», διερωτήθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

«Ζητάμε λεφτά, χωρίς αυτά τα λεφτά δεν μπορούν οι τράπεζες να τροφοδοτηθούν. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Όταν ζητάς λεφτά δεν βγαίνεις ότι εγώ θα σου στείλω ένα περήφανο “όχι” να σου το τρίψω στα μούτρα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Πιστεύω ότι (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) θέλει να κάνει ηρωική έξοδο. Αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε απελπιστικό σημείο, καταλαβαίνει ότι σε λίγο δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο», επισήμανε.

Προειδοποίησε δε για τις συνέπειες στον τουρισμό και τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας λόγο για μαζικές απολύσεις, για επιχειρήσεις που είπαν στους υπαλλήλους τους να μην προσέλθουν στις εργασίες τους όλη αυτή την εβδομάδα, ενώ μίλησε για ακυρώσεις στον τουρισμό και προμήθειες που δεν μπορούν να κάνουν οι ξενοδόχοι για τους τουρίστες.


Πηγή : newsbeast.gr


Σε κατάληψη ο ΔΣΑ από μικρή ομάδα για να μην ασχοληθεί με το δημοψήφισμαΚατάληψη από δικηγόρους στον ΔΣΑ γιατί θα έβγαζε ψήφισμα υπέρ του ΝΑΙ


Κατάληψη έκαναν περίπου 50 άτομα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ζητούν να μην ασχοληθεί το ΔΣ του ΔΣΑ με το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Και αυτό είναι κάτι που έχουν καταψηφίσει οι δικηγόροι με δημοσψήφισμα. Ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν για την
αντισυνταγματικότητα ή όχι του δημοψηφίσματος καθώς οι δικηγόροι θα είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι και ενδέχεται να επηρεάσουν την λαϊκή βούληση.

Η κατάληψη συνεχίζεται ενώ το Δ.Σ διέκοψε τη δημόσια συνεδρίαση και βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή.


Πηγή : tanea.gr


Αποδοκιμασίες Βουλευτών για Κωνσταντοπούλου και Βίτσα! "Υπονομεύουν την τελευταία προσπάθεια κυβέρνησης - δανειστών!Επιστολή στους δανειστές να δώσουν εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια ζητά η Βουλή.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, Δημήτρης Βίτσας, απέστειλε επιστολή σε Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, τα στελέχη της Τρόικα και άλλους, ζητώντας να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων που αφορουν στα μνημόνια.

Η επιστολή στάλθηκε στις 19 Ιουνίου, ωστόσο πολλά ερωτηματα προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλή επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει σήμερα, στο παρά πέντε της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Βουλευτές είναι στα κάγκελα με την πρωτοβουλία της Βουλής και στο περιστύλιο πληθαίνουν οι φωνές αποδοκιμασίας για την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Δημήτρη Βίτσα, αφήνοντας αιχμές για υπονόμευση της ελληνικής προσπάθειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 3


Πηγή : newsit.gr


Εισηγήσεις στον Καραμανλή για πρωτοβουλίες - Το γεύμα με «γαλάζιους» δημάρχουςΚινητικότητα παρατηρείται στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετραώρα έχουν ενταθεί οι εισηγήσεις προς τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να αναλάβει κάποια νέα πρωτοβουλία είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Διαρρόες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιωνόταν από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, χθες το μεσημέρι, ήθελαν τον πρώην πρωθυπουργό να προβαίνει σε νέα δημόσια δήλωση. Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το εαν και πως πρέπει να παρέμβει καθώς δεν θέλει μια τέτοια του κίνηση να συνδεθεί με την επιτροφή του στο πολιτικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του newsit, o πρώην πρωθυπουργός χθες το βράδυ γευμάτισε με «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη σε ταβέρνα στη Σαρωνίδα. Ανάμεσα στα αυτοδιοικητικά στελέχη ήταν ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία να ακούσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις απόψεις τους για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, οι οποίοι τον προέτρεψαν να πάρει πρωτοβουλίες. Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό τους χωρίς να ..ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του για ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Πάντως ήδη ο κ. Καραμανλή στο παρασκήνιο έχει προχωρήσει σε κινήσεις προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να βρεθεί μια λύση που θα τη στηρίξουν οι εταίροι, η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της Συγγρού, δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει αισιοδοξία για το ότι μπορεί να βρεθεί έστω και την ύσταστη στιγμή λύση, με πολλλά «γαλάζια» στελέχη να μην ...συγκινούνται από την σημερινή κινητικότητα που παρατηρείται.

Θοδωρής ΔαφέρμοςΠηγή : newsit.gr


Θύελλα για τις καταγγελίες Θεοχάρη περί σχεδίου επιστροφής στη δραχμή«ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Θύελλα προκάλεσε η σοβαρή καταγγελία στην οποία προχώρησε στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του Ποταμιού και πρώην Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Μαξίμου που επεξεργάζεται σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας» χαρακτήρισε τις καταγγελίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης

Την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και την αντικατάστασή τους από υπηρεσιακούς, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Χαρακτήρισε πραξικοπηματικό το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε, έχει πρώτο το "όχι" και υποστήριξε ότι «στο Μέγαρο Μαξίμου Ομάδα Εργασίας με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δουλεύει το σχέδιο της επόμενης μέρας προς τη δραχμή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν με χαρτάκια. Οι αγρότες με το "όχι" δεν θα δουν επιδότηση».

Ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε: «η αλλαγή της διαδικασίας του δημοψηφίσματος με ΠΝΠ είναι πραξικόπημα. Πού ακούστηκε να αλλάζει η διαδικασία του δημοψηφίσματος, αφού αυτό έχει προκηρυχθεί; Δηλαδή εάν προκηρύξετε εκλογές θα αλλάξετε στη συνέχεια τον εκλογικό νόμο; Πρέπει άμεσα να παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών και να μπουν υπηρεσιακοί υπουργοί. Μη ζητάτε να επιδειχθεί ψυχραιμία. Η μητέρα που δεν βρίσκει γάλα σκόνη στο φαρμακείο έχει χάσει την ψυχραιμία της».

Εξάλλου, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι θέτει σε δημοψήφισμα ένα ψεύτικο ερώτημα, ένα ερώτημα που δεν υπάρχει και πρόσθεσε: «Στον λαό πας με δύο καλές επιλογές ή δύο κακές επιλογές, όταν δεν μπορείς να διαλέξεις. Δεν πας όμως με μία κακή επιλογή, όπως κάνετε εσείς. Τον ρωτάτε αν δέχεται τη λιτότητα. Το "ναι" είναι το "όχι" στη λιτότητα (...). Μπορούσατε να πείτε εσείς το όχι. Γιατί χρειάζεστε τον λαό; Πάρτε από τους πλούσιους, από τη φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο και κάνετε το πρόγραμμά σας. Ακόμη κι αν είχατε προκηρύξει το δημοψήφισμα δύο βδομάδες πριν θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τότε θα έπρεπε να μας κλείσουν τις τράπεζες. Τώρα τις κλείσαμε εμείς με υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Θεοχάρης κατέληξε ότι «μόνο με το "ναι" μπορούμε να σωθούμε. "Ναι" στην Ελλάδα, "ναι" στο ευρώ. "Όχι" στη μιζέρια, "όχι" στη βία όχι στη διχόνοια».
«Η σημερινή δήλωση του κ. Θεοχάρη, εκτός από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, πόσο μάλλον όταν είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος το οποίο ευαγγελίζεται την "ευθύνη". Ντροπή και τίποτα άλλο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος προχώρησε σε διάψευση του σεναρίου για σχέδιο επιστροφής στη δραχμή, ενώ παράλληλα κάλεσε τον βουλευτή του Ποταμιού εάν ξέρει κάτι να το αποδείξει με πράξεις ή με έγγραφα, αλλιώς να ζητήσει συγνώμη.


Πηγή : ethnos.gr


Με τα διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων οι πληρωμές των συντάξεωνΜε επιστολή τους οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Στρατούλης, προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητούν τα διαθέσιμά τους προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Αυτή τη φορά, στην επιστολή, επικαλούνται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2 του ν.3586/2007 και ορίζει ότι «Τα πλεονάζοντα κεφάλαια των Φορέων

Κοινωνικής Ασφάλισης που σχηματίζονται πέραν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτών στους λογαριασμούς ταμιακής διαχείρισης μεταφέρονται υποχρεωτικά στο λογαριασμό διαθεσίμων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 1611/1950 (ΦΕΚ 304 Α’), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του ν.δ. 2999/1954 (ΦΕΚ 211 Α’)».

Όπως έγινε γνωστό, τα διαθέσιμα των Ταμείων είναι περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ, και οι δύο υπουργοί ζητούν να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αποπληρωμές.Πηγή


Αυτές είναι οι τράπεζες που θα ανοίξουν για τις συντάξειςΑναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών η λίστα με όλα τα υποκαταστήματα των πέντε ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα ανοίξουν από αύριο 1η Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή για την εξυπηρέτηση της πληρωμής των συνταξιούχων.

Ειδικότερα θα λειτουργήσουν 250 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 150 της Eurobank, 288 της Alpha Bank και 30 της Attica Bank
Τα τραπεζικά καταστήματα θα εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν, για να μην ταλαιπωρούνται και τις τρεις ημέρες, να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά συνολικά τη μία φορά. Αυτό το δικαίωμα της ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ, θα το έχουν μόνον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τους εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες, καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως. Ο κατάλογος των τραπεζικών καταστημάτων που θα ανοίξουν αύριο, θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει σε όλους τους καταθέτες ότι «οι καταθέσεις τους σε ευρώ είναι ασφαλείς πριν και μετά το δημοψήφισμα, το οποίο δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να αποφανθούν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση του Eurogroup να μπουν, άλλη μια φορά, στο στόχαστρο οι συντάξεις- ένα δημοψήφισμα που το Eurogroup προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τορπιλίσει αρνούμενο να επεκτείνει τη δανειακή συμφωνία για σύντομο χρονικό διάστημα».


Δείτε αναλυτικά:


Πηγή : ethnos.gr


Στο τραπέζι τώρα ακόμα και το ενδεχόμενο «bail in» των τραπεζώνΣε ποια περίπτωση οι μέτοχοι και οι καταθέτες θα κληθούν να συνεισφέρουν

Ενώ η τραπεζική αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί και να απορροφήσει και να προσαρμοστεί στο σοκ της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, μοιραία τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα συμβεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου και αν μέχρι τότε δεν υπάρχει συμφωνία.

Τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ορατό πλέον ενδεχόμενο την 1η Ιουλίου η χώρα να είναι εκτός προγράμματος, χωρίς δίαυλο επικοινωνίας με τους εταίρους και χωρίς την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΚΤ, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι υποχρεωμένη να επαναθεωρήσει την αξία των ενεχύρων που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση που έχουν λάβει.

Η αποτίμηση αυτή, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα σε σχέση με ένα μ.ο περίπου 35% που έχει επιβληθεί σήμερα στα ελληνικά ενέχυρα. Σε αυτή την περίπτωση δυνητικά η ΕΚΤ μπορεί να απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες τη διαφορά μεταξύ του νέου «κουρέματος» και του παλιού. Για παράδειγμα αν από το 35% το «κούρεμα» στα ενέχυρα πάει στο 45% ή στο 50% μπορεί να ζητηθεί η διαφορά του 10% με 15%. Και αυτό καθώς το ποσοστό του κουρέματος των ενεχύρων ισχύει για το σύνολο των collaterals που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες.

Σε μία τέτοια περίπτωση στο τραπέζι θα είναι το ενδεχόμενο του bail in, δηλαδή να κληθούν να συνεισφέρουν καταρχήν οι μέτοχοι και εν συνεχεία οι καταθέτες.


Πηγή : protothema.gr


Μείωση 3,3% στον κύκλο εργασιών λιανικού εμπορίου τον Απρίλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής

Μείωση 3,3% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, τον Απρίλιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2014, ενώ σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2015 σημείωσε αύξηση κατά 5,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, ο δείκτης όγκου, κατά το μήνα Απρίλιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2014, σημείωσε μείωση κατά 1,9% και σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2015 σημείωσε αύξηση κατά 4,4%.

Οι ανωτέρω δείκτες, εποχικά διορθωμένοι ως προς την επίδραση μηνιαίων γεγονότων (π.χ έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λ.π) παρουσιάζουν την ακόλουθη εξέλιξη:

- Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών, κατά το μήνα Απρίλιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2014, σημείωσε μείωση κατά 3,0% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2015 σημείωσε μείωση κατά 1,1%.

- Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου, κατά το μήνα Απρίλιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου 2014, σημείωσε μείωση κατά 2,2% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2015 σημείωσε μείωση κατά 0,7%.


Πηγή : tovima.gr


Ρήξη Μαξίμου - Βαρουφάκη, υπουργοί ζήτησαν εδώ και τώρα την παραίτησή του;Ένα απίστευτο περιστατικό με καυγάδες και φωνές πρωτοφανείς για τα δεδομένα συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, περιγράφεται το κρίσιμο βράδυ της Κυριακής λίγο πριν ξημερώσει για την Ελλάδα η ημέρα του capital control και των κλειστών τραπεζών. Στο στόχαστρο ο Γιάνης Βαρουφάκης που όπως περιγράφεται τέσσερις υπουργοί και τέσσερα στελέχη του Μαξίμου ζήτησαν την άμεση παραίτησή του.

Μάλιστα η ρήξη είναι τουλάχιστον οριακή καθώς όπως αναφέρεται τα κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης χρεώνουν ανοιχτά τον Γιάνη Βαρουφάκη πως “υπονόμευσε συνειδητά και βάσει σχεδιασμού τη διαπραγμάτευση”.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου οι καταγγελίες κατά Βαρουφάκη προέρχονται από την κορυφή της κυβερνητικής ιεραρχίας καθώς μιλάμε για στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σ. Σγιάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος, ο σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα του Α. Τσίπρα, Δ. Παυλόπουλος και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης.

Με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το capital control τα στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν χαρακτηρσιτικά σύμφωνα με Τα Νεά πως “αυτό το πράγμα δεν μπορεί να εφαρμωστεί”.
Το... πράγμα είχε συνταχθεί από τον Γιάνη Βαρουφάκη και κάπου εκεί ξέσπασε καυγάς άνευ προηγουμένου με βαρύτατες καταγγελίες με αποτέλεσμα ο Α. Τσίπρας να διακόψει τη συνεδρίαση.
Μάλιστα ο Νίκος Παππάς σε υψηλότατους τόνους έλεγε χαρακτηριστικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη “εγώ δεν κάθομαι ποτέ ξανά στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν εδώ τον τύπο”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε τελικά να συντάξει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο κ. Σαγιάς.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά και τη συμπεριφορά του στο τελευταίο Eurogroup έχασε τη στήριξη του Γ. Δραγασάκη, ενώ ο Γ. Σταθάκης τηλεφωνικά είπε στον Πρωθυπουργό ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν μείνβει σε αυτή ο Γ. Βαρουφάκης. Σοβαρές ενστάσεις έθεσε και η Ράνια Αντωνοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά για τον Γιάνη Βαρουφάκη “τι κάνει αυτός”.


Πηγή : newsit.gr
Ο Αθανασίου καταγγέλλει τον ορισμό Θάνου στον Αρειο Πάγο: Εστειλε μια επιστολή στον Γιούνκερ και την έκαναν πρόεδρο
Βαρύτατες αιχμές στην κυβέρνηση για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να προβεί στον ορισμό νέου προέδρου του Αρείου Πάγου (σ.σ της κ. Βασιλικής Θάνου) εξαπέλυσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με προηγούμενη 35ετη θητεία στη δικαιοσύνη.

Ο Χ. Αθανασίου στην ανακοίνωση του μιλά εμμέσως πλην σαφώς για βουτιά στην επετηρίδα και επιλογή της 4ης κατά σειρά αντιπροέδρου η οποία τον τελευταίο χρόνο συνέπλευσε με τη γραμμή της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του Χ. Αθανασίου έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει και το δόγμα «μεταμεσονύχτια περιφρόνηση της δικαστικής εξουσίας», ευελπιστώντας ότι με την επιλογή της τέταρτης κατά σειρά αρχαιότητας, στην επετηρίδα, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, θα κάμψει το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μεταμεσονυχτίως (σήμερα ώρα 2:00 π.μ.) να επιλέξει, ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την κυρία Θάνου, τέταρτη αντιπρόεδρο κατά σειρά αρχαιότητας, χωρίς ταυτόχρονα να καλύψει τις αντίστοιχες κενές θέσεις προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η επιλογή της έγινε κατά παράβαση της αρχαιότητας , μια τακτική που οι τ. υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα.

Προφανώς, η επιστολή της κυρίας Θάνου προς τον κ. Γιούνκερ πριν από μερικούς μήνες αποτέλεσε επαρκές ουσιαστικό προσόν (!) για την επιλογή της στην θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Προσόν, ικανό να παρακάμψει στην επετηρίδα τρεις άξιους αρχαιότερους συναδέλφους της, αλλά και επαρκές (!) αφού, εδώ και ένα έτος, πλήρως ευθυγραμμίστηκε με τις επιλογές της Κυβέρνησης, κατά παράβαση κάθε δικαστικής δεοντολογίας, που επέβαλε την προώθηση, των δυσάρεστων για την Κυβέρνηση, δικαστικών διεκδικήσεων, για τις οποίες είχε (η Κυβέρνηση) προεκλογικά δεσμευτεί και για τις οποίες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την προεδρία της, προκλητικά εσίγασε.

Η Νέα Δημοκρατία βεβαιώνει τους δικαστικούς λειτουργούς ότι θα είναι παρούσα σε κάθε επιχειρούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ζητεί από όλους να ασκούν τα καθήκοντά τους με θάρρος, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, όπως, εξάλλου, μέχρι σήμερα πράττουν».Πηγή:  iefimerida.gr


Η καρέκλα είναι γλυκιά!Δυσφορία συνταγματολόγων και Παπούλια για τη στάση Παυλόπουλου στο δημοψήφισμα

Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο που άσκησαν έντονη κριτική, σαφείς αποστάσεις τηρεί και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Φουντώνει το κλίμα αμφισβήτησης των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τις κυβερνητικές ενέργειες σχετικά με το δημοψήφισμα. Πολλοί συνταγματολόγοι, είτε δημοσίως είτε κατ' ιδίαν εκφράζουν έντονη δυσφορία για την ευκολία με την οποία ο κ. Παυλόπουλος αποδέχθηκε και ενέκρινε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σημειωτέον ότι μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Νίκος Αλιβιζάτος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εκτροπή! Σε αντίστοιχο πνεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έχει την άποψη ότι ο διάδοχός του στο ύπατο αξίωμα "έπρεπε να είχε προφυλάξει τη χώρα".

Η ενόχληση συνταγματολόγων για τον κ. Παυλόπουλο σχετίζεται και με τη στάση που είχε τηρήσει, ως βουλευτής τότε της ΝΔ, στο θέμα του δημοψηφίσματος που είχε αναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του μάλιστα στο Κανάλι 1 είχε αποδομήσει το εγχείρημα του τότε πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα είχε κάνει λόγο για “έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας”, εκφράζοντας την ελπίδα «ο Παπανδρέουνα μην σκέφτεται σοβαρά να κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα παραμονή ή έξοδο από το ευρώ».

Σε εκείνες τις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος σημείωνε ότι “το Σύνταγμα δεν προβλέπει την διεξαγωγήδημοψηφίσματος για θέματα που αφορούν τα δημοσιονομικά συνεπώς παραμένει το ερώτημα ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα που θα ετίθετο στο δημοψήφισμα”. Είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι θέτει «ψευτοδιλήμματα» όταν φέρνει προς ψήφιση νέα μέτρα αλλά δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει αυτά που έχει ήδη «περάσει».Πηγή : protothema.gr


Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικοποιείστε τις τράπεζεςΤην άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη «απαλλοτρίωση» των τραπεζικών καταθέσεων των τελευταίων ζητά από την κυβέρνηση η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στις δραματικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται στη δημιουργία από την κυβέρνηση μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας, που θα διοικείται και από εκπροσώπους των μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων.

Η πλήρης τοποθέτηση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε ήδη σε έναν σκληρό ταξικό πόλεμο που έχει κηρυχτεί ενάντια στη μεγάλη πλειονότητα του λαού από το "μαύρο μέτωπο" τρόικας και ελληνικής ολιγαρχίας. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με παθητική «νηφαλιότητα», αλλά με μαχητικότητα και το κατάλληλο σχέδιο. Τώρα είναι η ώρα για μαζική δράση και ριζοσπαστικά μέτρα.

Το κλείσιμο των τραπεζών για μια εβδομάδα και η επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων σηματοδοτούν τη ραγδαία κλιμάκωση του τρομοκρατικού πολέμου που διεξάγει το «μαύρο μέτωπο» τρόικας και καπιταλιστικής ολιγαρχίας ενάντια στο λαό, με σκοπό να κάμψει το ηθικό και τις αντοχές του ενόψει του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του κατήγγειλε την απόπειρα εκβιασμού του λαού, συνέστησε «ψυχραιμία και νηφαλιότητα», καλώντας το λαό να μείνει μακριά από τον φόβο, όμως δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να αντιμετωπιστεί στην πράξη το τρομοκρατικό σχέδιο του «μαύρου μετώπου». Η υποβολή νέας αίτησης για μια ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αυξηθούν τα χορηγούμενα δάνεια ποσά από τον ELA για να ανοίξουν οι τράπεζες, είναι μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει πως η τρόικα αυτή τη στιγμή πολεμά αδυσώπητα και δεν έχει διάθεση για ελεημοσύνες.

Το καθήκον της κυβέρνησης τώρα είναι να αφαιρέσει τον έλεγχο των τραπεζών από τα χέρια της τρόικας και της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όσο οι τράπεζες παραμένουν στα χέρια της τρόικας και της ελληνικής άρχουσας τάξης, οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις των μικρομεσαίων αποταμιευτών, δεν είναι καθόλου διασφαλισμένα και υπάρχει στο λαιμό του λαού μια θηλιά που σφίγγει διαρκώς και αποτρέπει κάθε δυνατότητα έκφρασης της ελεύθερης βούλησή του στο δημοψήφισμα.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εθνικοποιηθεί με το συντομότερο δυνατό νομικά τρόπο, ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τώρα στη δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας, που θα διοικείται όχι μόνο από εκπροσώπους της, αλλά και από εκπροσώπους των εργαζόμενων στις τράπεζες και των μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων, ώστε να θεσμοθετηθεί η διαφανής και κοινωνικά επωφελής λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στη θέση του σημερινού κερδοσκοπικού, αδιαφανούς και διεφθαρμένου τρόπου λειτουργίας του.

Όμως το ζωτικό βήμα της εθνικοποίησης των τραπεζών θέτει επιτακτικά στο προσκήνιο το καθήκον για τη λήψη και άλλων βασικών ριζοσπαστικών μέτρων. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χρέος στην τρόικα, που το έχει φορτωθεί στις πλάτες του σαν δημόσιο χρέος ο ελληνικός λαός. Για να εξυγιανθούν, αυτό το χρέος πρέπει να διαγραφεί. Άρα η εθνικοποίηση τραπεζών πρέπει να συνοδεύεται και από τη μονομερή διαγραφή του ληστρικού και «παράνομου» δημόσιου χρέους, όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα στην έκθεσή της η Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής.

Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστούν πραγματικά και στο ακέραιο οι καταθέσεις των μικρών και μεσαίων αποταμιευτών, με δεδομένη τη διακοπή της δανειοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, θα πρέπει να περάσουν άμεσα στη διάθεση του κράτους και της κοινωνίας οι ογκώδεις καταθέσεις που ανήκουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού φυσικά το κράτος αναλάβει να εξασφαλίσει την κανονική μισθοδοσία των εργαζόμενων σε αυτές. Έτσι μαζί με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει άμεσα να εθνικοποιηθούν και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα.

Κατά συνέπεια το επιτακτικό καθήκον του περάσματος του τραπεζικού συστήματος από τα χέρια των εκβιαστών του λαού στα χέρια της κοινωνίας, θέτει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός συνολικού προγράμματος ρήξης με την οικονομική εξουσία της τρόικας και του κεφαλαίου στη χώρα. Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σοσιαλιστικής ρήξης. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τα αναγκαία αντικαπιταλιστικά μέτρα για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί αποτελεσματικά ο τρομοκρατικός πόλεμος του «μαύρου μετώπου» τρόικας – καπιταλιστικής ολιγαρχίας ενάντια στο λαό, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα του λαού να εκφράσει ελεύθερα και δημοκρατικά τη βούλησή του στο δημοψήφισμα και για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ισχυρή νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να παρουσιάσει στο λαό ένα τέτοιο πολιτικό και προγραμματικό σχέδιο που θα εξασφαλίσει τη νίκη, αρχίζοντας να το εφαρμόζει από τώρα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια ή σκέψη περαιτέρω «διαπραγμάτευσης» με τους εκβιαστές και να καλέσει τους εργαζόμενους της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό εργαζόμενο λαό, συγκαλώντας στην Αθήνα μια πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στη λιτότητα και την τρομοκρατία του κεφαλαίου.

Βρισκόμαστε ήδη σε έναν σκληρό ταξικό πόλεμο που έχει κηρυχτεί ενάντια στη μεγάλη πλειονότητα του λαού. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με παθητική «νηφαλιότητα», αλλά με μαχητικότητα και το κατάλληλο σχέδιο. Για να νικηθεί ο «φόβος» που επιχειρεί να σκορπίσει στις τάξεις του λαού το «μαύρο μέτωπο» τρόικας – καπιταλιστικής ολιγαρχίας απαιτείται από σήμερα μαζική δράση. Τα συνδικάτα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διοργανώσουν καθημερινές μαζικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και να καλέσουν για συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές και τους εργατικού χώρους. Επιτροπές αγώνα θα πρέπει να εκλεγούν από αυτές τις συνελεύσεις και να συντονιστούν πανελλαδικά για να αντιμετωπιστεί οργανωμένα ο οικονομικός πόλεμος του «μαύρου μετώπου». Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε!».Πηγή:  iefimerida.gr


ΝΔ προς Τσίπρα: Υπάρχουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό;


Ερώτηση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν 15 βουλευτές της ΝΔ καλώντας να απαντήσει εάν «υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησής ή βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οι οποίοι έχουν μεταφέρει χρηματικά ποσά από τραπεζικές τους καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού».

Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και προσυπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Θανάσης Δαβάκης, Κώστας Κατσαφάδος, Γιώργος Βλάχος, Άννα Καραμανλή, Γιώργος Στύλιος, Τιμολέων Κοψαχείλης και Στέφανος Γκίκας.

Οι ερωτώντες  ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου. Επιπλέον, ρωτούν τον πρωθυπουργό «αν υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλη της κυβέρνησής σας ή βουλευτές που σας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «έπειτα από πέντε ολόκληρους μήνες άγονης διαπραγματευτικής διαδικασίας -η οποία ήδη έχει στοιχίσει βαρύτατα στη χώρα και στην οικονομία, καθώς επιστρέψαμε και πάλι στην ύφεση, το κράτος έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών και το τραπεζικό σύστημα επιβίωνε μόνον λόγω των ενέσεων του ELA- αποφασίσατε να προχωρήσετε στη διενέργεια δημοψηφίσματος. Σε αυτό, το ουσιαστικό ερώτημα που αναδεικνύεται είναι σαφώς το «Ναι» ή το «Όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση έγινε κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, και παρά τις διαβεβαιώσεις έως πρότινος ότι δεν ήταν στις προθέσεις σας, και τη στιγμή ακριβώς που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα, εύλογα δημιούργησε συνθήκες πανικού στους καταθέτες, οι οποίοι συνωθούνταν στα ATM για να αποσύρουν τα χρήματά τους μέχρι την απόφασή σας για κλείσιμο των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, έκδηλος είναι ο φόβος στο σύνολο των πολιτών ότι η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, οδηγεί εντέλει εκτός της ευρωζώνης και στην υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. Οι καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης διαφαίνονται ήδη ζωηρά στον ορίζοντα, και οι διαστάσεις του εθνικού δράματος, αν οι ανεύθυνες αποφάσεις της κυβέρνησής σας υλοποιηθούν, θα είναι κολοσσιαίες και απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα ερειπίων.

Επειδή, όμως, τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις, είναι εύλογο οι πολίτες να αναμένουν από το σύνολο των βουλευτών και των υπουργών της συγκυβέρνησης που στηρίζουν το δημοψήφισμα και διαβεβαιώνουν ότι στη χώρα δεν θα συμβεί «ατύχημα» και δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, να μην έχουν προχωρήσει -ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες- σε μεταφορά καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι εφόσον έχουν συμβεί τέτοιες πράξεις πρόκειται για σκάνδαλο με πολιτικές και όχι μόνον προεκτάσεις!»


Πηγή 


TWEET ΡΕΝΤΣΙ: Το δημοψήφισμα είναι για ευρώ ή δραχμή«Αυτή είναι η επιλογή», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καλούν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει προσεκτικά στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, προστέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Το ζήτημα είναι: Το ελληνικό δημοψήφισμα δε θα είναι ένα ντέρμπι της Ευρωπαικής Επιτροπής κατά του Τσίπρα, αλλά του ευρώ εναντίον της δραχμής. Αυτή είναι η επιλογή».Πηγή


Γίνονται ομαδικές απολύσεις εργαζομένων λόγω έλλειψης ρευστότηταςΜε το κλείσιμο των τραπεζών και την έλλειψη ρευστότητας ιδιωτικές επιχειρήσεις ειδικά αυτές που απασχολούν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης απολύουν καθημερινά και διώχνουν τους εργαζομένους με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι από εχθές Δευτέρα οι οποίοι θα γίνουν χιλιάδες με τον ρυθμό που γίνονται οι απολύσεις να οδηγούνται στην πλήρη απόγνωση.

Εταιρίες τηλεφωνίας οι οποίες είχαν υπαλλήλους για ενημέρωση καταναλωτών είναι οι πρώτες που ξεκίνησαν τις ομαδικές απολύσεις.


Οι δικηγόροι ανήσυχοι ζητούν από τον Βούτση το πλήρες κείμενο των θεσμώνΜε τον ν. 4023/2011, εξειδικεύθηκαν νομοθετικά βασικές διαδικαστικές εγγυήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατ’ άρθρον 44 παρ.2 και 3 του Συντάγματος.

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μέσω του Προέδρου της Βασίλη Αλεξανδρή, ζητώντας να της γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της επιτροπής των θεσμών καθώς και να της αποσταλεί σχετικό  επικυρωμένο αντίγραφο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «μετά την αποδοχή της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου από το Κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 5η Ιουλίου 2015 και τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Α 62/28.6.2015), οι Έλληνες πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε εξαιρετικής σημασίας ερωτήματα για το μέλλον της χώρας».

«Ως γνωστόν», συνεχίζει η επιστολή, «με τον ν. 4023/2011, εξειδικεύθηκαν νομοθετικά βασικές διαδικαστικές εγγυήσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατ’ άρθρον 44 παρ.2 και 3 του Συντάγματος.

«Στο πλαίσιο αυτό» καταλήγει η επιστολή, «προς εκπλήρωση των ρυθμίσεων των άρθρων 5 και 10 του ν. 4023/2011, εν όψει  και του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων, και συνεπεία των τεθέντων ερωτημάτων του εν λόγω δημοψηφίσματος, ζητούμε:
α) να μας γνωστοποιήσετε το κείμενο της Πρότασης των Θεσμών, επί του οποίου καλούνται οι Έλληνες πολίτες να τοποθετηθούν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και
β)  να μας αποστείλετε σχετικό επικυρωμένο αντίγραφο».Πηγή


Οδηγούμαστε σε πλήρη εξαθλίωση προς τα 20 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης από τις τράπεζεςΤα αποθέματα σε μετρητά εξαντλούνται - 120 ευρώ το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών των συνταξιούχων

Το ενδεχόμενο να μειωθεί σε 20 ευρώ από 60 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ τις επόμενες ημέρες θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς τα αποθέματα των τραπεζών σε μετρητά εξαντλούνται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αρχική εισήγηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), ήταν για ημερήσιες συναλλαγές 20 ευρώ, αλλά ύστερα από πιέσεις των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών το όριο ορίστηκε σε 60 ευρώ.

Αν δεν προστατευθεί η ρευστότητα του συστήματος, οι πιθανότητες μείωσης του ορίου αυξάνονται και μετά και την απόφαση να χορηγηθεί στους συνταξιούχους το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών, το οποίο τελικά ορίστηκε σε 120 ευρώ από 240 ευρώ που ήταν αρχικά.

Αυτό αποφασίστηκε χθες αργά τη νύχτα, σε σύσκεψη εκπροσώπων των τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Η χορήγηση των συντάξεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη, από 250 καταστήματα της Πειραιώς, 250 της Εθνικής, 200 της Alpha Bank, 150 της Eurobank και 20 της Αττικής.

Οι συνταξιούχοι με το απογραφικό θα περιμένουν τη σειρά τους έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, συνοδεία αστυνομικών και ένας ένας θα εισέρχεται στο κατάστημα για να εξυπηρετηθεί.

Είναι προφανές ότι θα σημειωθεί τεράστια ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχων.

Υπολογίζεται ότι από την καταβολή των συντάξεων αυτή την εβδομάδα, θα αφαιρεθούν από το σύστημα περί τα 250-300 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα τη ρευστότητα των τραπεζών και φέρνοντας πιο κοντά τη μείωσης του ημερήσιου ορίου στα 20 ευρώ για να παραμείνει στοιχειωδώς ανοικτό το σύστημα.

Πάντως, στην πράξη το ημέρησιο όριο ανάληψης έχει περιοριστεί στα 50 ευρώ καθώς τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στις ΑΤΜ εξαντλούνται γρήγορα, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να δίνουν αντί για τρία χαρτονομίσματα των 20 ευρώ ένα των 50 ευρώ.

Από την πλευρά το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το όριο ημερησιών ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ δεν θα μειωθεί από τα 60 στα 20 ευρώ. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής: «Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το όριο ημερήσιων συναλλαγών από τα ΑΤΜ θα μειωθεί από τα 60 στα 20 ευρώ.»


Πηγή : tovima.grΤελευταία απόπειρα για συμφωνία από Γιούνκερ - Απερρίφθη από τον ΤσίπραΗ νέα πρόταση της Κομισιόν έχει ως προϋπόθεση να γίνει αποδεκτό το κείμενο των δανειστών - Ο Γιούνκερ ζήτησε από τον Τσίπρα να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα - Ο πρωθυπουργός θα ψηφίσει «όχι» απαντούν κυβερνητικές πηγές και κάνουν λόγο για προσχηματική κίνηση

Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έλαβε αργά το βράδυ της Δευτέρας νέα πρόταση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την εξεύρεση λύσης, η οποία όμως, παρότι εξετάστηκε, απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στη γραμμή του «ΟΧΙ» και την Κυριακή θα ψηφίσει ανάλογα.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μήνυμα Γιούνκερ καλούσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των Θεσμών με μία αλλαγή στο κείμενό τους και ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή. Παράλληλα η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ΟΧΙ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup  του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο – αυτή την τελευταία πληροφορία για το χρέος δεν την επιβεβαίωναν από το Μαξίμου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, περιλαμβάνει τους εξής όρους:

1.να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών
2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα
3. Οι Θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup


Πηγή : protothema.gr